Showing posts with label Travel. Show all posts
Showing posts with label Travel. Show all posts

Swiss-Garden Hotel & Residences Genting Highlands

Assallammualaikum 💕

Beberapa minggu yang lepas, Shailla telah bercuti bersama keluarga di Swiss-Garden & Residences Genting Highlands. Percutian kami sekeluarga telah di taja oleh Kelab Blogger Ben Ashaari. Terima kasih founder kelab iaitu Ben Ashaari kerana menaja percutian kami.


Ini adalah bilik kami ketika bercuti di sini. Bilik dia memang luas dan selesa. Anak-anak Shailla pun berlari sakan di dalam bilik ini. Genting memang dah sejuk di tambah pula dengan aircond yang kuat memang sejuk.


Sewaktu pergi sini, Shailla tidak sihat sangat jadi tidak banyak gambar yang Shailla ambil kerana kami sekeluarga banyak menghabiskan masa berehat di dalam bilik.



Keesokan harinya baru Shailla bawa anak-anak mandi kolam. Memang seronok mereka dapat mandi. Hampir dua jam juga diorang beredam di dalam kolam. Sampai kecut la jari tangan. Tambah pula ketika itu tiada orang sangat, memang puaslah budak - budak ni mandi.


Kalau korang tengok pemandangan dari kolam ketika waktu pagi memang cantik. Tenang sahaja ketika berada di sini. Kemudian pukul 12 kami pun check out dan terus pulang. Sebenarnya banyak tempat yang Shailla tidak sempat explore. Disebabkan masaalah kesihatan. Insyaallah ada rezeki Shailla hendak pergi lagi ke sini.

Sekian Terima Kasih.

Mengembara Geng Bus Sekolah ke Phuket Thailand

Assallammualaikum


Geng Bas Sekolah ajak pergi Thailand! Hurmmm.. Tapi tidak pasti nak pergi mana? Shailla syorkan korang pergi ke Phuket. Phuket, Shailla tak payah lagi loop nak sembang sampai nak corner baring segala, sebab ramai dah cop sebagai syurga pantai pasir putih dan laut biru di Asia Tenggara ni. Tambah fasiliti dan layanan dekat Phuket memang tip top, pendek kata world class. Sebab itu ramai Mat Salleh suka lepak, layan jiwa dan bermandi-manda dekat sini. Shailla pula suka cuti dekat Phuket ini sebab tidak jauh dari Tanah Malaya, untuk percutian pendek memang sesuai sangat. Malah matawang Bhat dia tidak jauh beza dengan RM, jadi kalau korang shopping sakan pun tidak terasa bergegar sangat poket tu. Dan yang paling penting adalah pantai, pantai dan pantainya. Kalau korang nak bandingkan dengan Mauritius tu memanglah tak sama, tapi Shailla boleh gerenti yang korang pastinya tidak akan menyesal, lebih-lebih lagi bila tahu yang ada promo thai airways flight booking yang sedia bawa korang ke Phuket.



Pada yang macam berkira-kira lagi nak naik flight apa ke Phuket ni, Shailla memang recommend naik Thai Airways. Pasal apa? Pasal kalau nak Shailla list satu-satu memang banyak sangat yang menarik dekat Thai Airways. Selain terbang lebih 60 destinasi terpilih, yang paling cun korang boleh terus ke Phuket menaiki Thai Airways. Jadi, korang tak paya bersusah-susah untuk transit bagai. Tambah pula, kualiti perkhidmatan Thai Airways ini sememangnya mabeless. C korang bayangkan, Thai Airways ini menawarkan empat pilihan kerusi, Economy, Premium Economy, Royal Silk dan Royal First Class, so, korang boleh jer pilih ikut kesesuaian bajet.

Dapat tempah seat economy pun dah memadai, sebab apa? Sebab kerusinya yang selesa,ruang legroom pun luas dan ada in-flight entertainment lagi. Sejak Thai Airways tawarkan all-in-fares, termasuk elaun bagasi 30 kg, meals or beverages percuma. Ditawarkan pada harga yang lebih premium, seat kat kelas Royal Silk dan Royal First Class, lebih privasi serta mempuyai kerusi yang boleh di tukar ke katil, walaupun begitu ia hanya terdapat pada penerbangan tertentu sahaja. Complimentary baggage allowance pulak mencecah 50 kg seorang, disamping tu korang boleh request pre-order meal. Meals yang ditawarkan pelbagai, tetapi setiap satunya terdapat sentuhan Thai. Kata naik Thai Airways, kan? Mestilah ada citarasa Thai.


Setelah selesai tempah tiket melalui Traveloka guna keywords flights to phuket booking tu, barulah korang boleh buka cerita ke mana tempat yang nak dilawati ketika pergi ke Phuket. Aktiviti santai menjadi pilihan Shailla ketika berada di sana seperti ke pantai-pantai dan pulau-pulau seperti Nai Harn Beach, Pulau Phi-Phi, Pulau James Bond, Freedom Beach, dan Prompthep Cape Viewpoint. Dalam banyak-banyak pantai kat Phuket, Shailla memang paling suka Freedom Beach, sebab pantai yang memutih, bersih dan jernih airnya. Ia merupakan tempat tumpuan pelancong, tidak hairanlah jika kemudahan yang ada di sini lebih banyak. Terkenal dengan jolokan Pulau James Bond, ia adalah lokasi pengambaran adegan filem James Bond yang juga teletak di Teluk Phang Nga. Korang wajib datang ke sini untuk berselfie. Ada lagi satu tempat yang tidak kurang menariknya ialah kawasan bandar Phuket. Phuket Old town menawarkan suasana bandar dengan senibina Sino-Portugis, butik, restoran dan kafe. Sambil tu boleh jugak menjengah ke Phuket Trickeye Museum 3D. Museum ni juga tarikan yang paling popular lebih-lebih lagi untuk menyerlahkan bakat modelling korang. Dan bagi korang yang sukakan pemandangan, tempat yang paling tepat untuk buat aktiviti tersebut ialah Khao Rang (Bukit Rang), di mana anda boleh melihat hampir keseluruhan Phuket.


Phuket ni jugak memang sangat sesuai dijadikan sebagai lokasi honeymoon, sebab suasananya yang sangat romantik. Jadi buat bakal-bakal pengantin yang masih tidak tahu nak ke mana untuk percutian honeymoon,bolehlah pergi ke Phuket. Sebab ianya murah, memukau dan romatik. Bukan takat ke Phuket, korang patut check out apilikasi Traveloka untuk banyak tawaran yang hebat.

Sekian Terima Kasih 

Sambutan Hari Raya Korban Di Terengganu 2019

Assallammualaikum


Hai semua, okay kita sambung cerita Shailla ketika balik bercuti raya haji di Terengganu. Okay untuk hari ketiga adalsh merupakan kenduri gotong royong dengan saudara mara memotong dua ekor lembu korban. Bapa mertua Shailla ada letak nama untuk korban ini. Jadi lembu di atas itulah ada bahagian bapa mertua Shailla.


Aqeef dan Areez paling seronok dapat tengok secara dekat cara penyembelihan lembu ini. Macam Shailla, sampai bahagian dia nak sembelih, terus cabut lari.. Hahaha

Sambil potong kentang, sempat jugalah membawang dengan mak cik di situ. Di sini masih kuat pantang terutama untuk ibu mengandung. Opsss bukan Shailla yang mengandung yer tetapi kakak ipar Shailla. Sempat jugalah Shailla dan Kakak Ipar dengar nasihat tentang pantang larang orang mengandung ini.

Sewaktu potong kentang, memang tahu diorang akan masak sup. Tiba-tiba dengar mak cik tu cakap nak masak singgang. Tanda soal juga dalam kepala. Rupanya masak singgang di Terengganu adalah masak sup. Betul ke?? Ke mak cik tu tersilap cakap.. Hihihi

Selain buat sup, daging-daging itu juga turut di bakar. Malangnya daging lembu bakar tidak sempat rasa sebab ketika balik homestay kejap berehat dan mandi manda. Sewaktu sampai balik sempatlah makan kebab yang sedap dari Puan Zt. Gambar?? Tidak sempat ambil sebabnya dah masuk perut.. Hihihi

Kemudian Shailla sekeluarga tolong tuan rumah kemas-kemas sikit, kemudian singgah makan sekejap terus balik ke homestay.

Okay sampai di sini sahaja entry Shailla, jumpa lagi di Entry akan datang.

Sekian Terima Kasih

Terengganu 2019 - Hari Kedua

Assallammualaikum ❤️

Hari ini merupakan sambutan hari raya haji untuk semua umat islam. Shailla sambut hari raya haji tahun ini di Terengganu.


Raya Haji di Terengganu, pagi-pagi Shailla sekeluarga telah dihidangkan sarapan pagi iaitu nasi dagang. Fuhhh.. Rasanya memang sedap. Hihihi

Kemudian Shailla sekeluarga pergi menziarah saudara di Kuala Terengganu. Perjalanan dari Kemaman ke Kuala Terengganu jauh juga, sempat juga la tidur.. Hahaha.


Selepas selesai menziarahi saudara di Kuala Terengganu, Shailla dan keluarga kemudianya pergi ke Pantai Seberang Takir. Angin di sini sangat kuat. Sebenarnya pantai ini ada tempat-tempat menarik untuk ambil gambar tetapi dek kerana tempat-tempat menarik itu ramai orang dan cuasa yang panas, jadi Shailla cari tempat yang kurang orang. Jadi dapat gambar pemandangan pantai sahajalah.. Hihihi.


Kemudian Shailla sekeluarga naik Jambatan Angkat Kuala Terengganu. Sebelum naik ke situ, Shailla bergambar dahulu di tepi jambatan itu. Orang sini kata kalau bergambar di sini, perasaannya lebih kurang bergambar di Effel Tower.


Shailla sekeluarga kemudian singgah untuk menikmati keropok losong di Pantai Sura Tengah. Kemudian Shailla sekeluarga pulang ke Kemaman balik. Esok harinya Shailla sekeluarga ada Majlis untuk korbankan lembu di rumah saudara pula.

Okay sampai di sini sahaja entry Shailla kali ini, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih

Terengganu 2019 - Hari Pertama

Assallammualaikum


Untuk hari pertama ini, jeng.. Jeng.. Jeng.. Mengadap jem.. Hahaha. Shailla gerak dari Sungai Buloh pada pukul 5.30 petang.

Sepanjang perjalanan memang tidak minum banyak air untuk mengelak terkencing.. Hahaha.

Perjalanan pun ada pasang surutnya tau. Sekejap laju, sekejap sederhana laju dan kadang kala memang perlahan terus.

Memang kematulah punggung ini dek kerana perjalanan yang lama.. Hahaha.

Paling lawak si Areez terpaksa pakai pampers adik kerana tidak tahan untuk kencing..hihihi.

Selepas itu, Shailla singgah sebentar di rnr temerloh untuk ke tandas dan makan. Dekat situ kebanyakkan kedai jual tempoyak ikan patin. Jadi Shailla makan bakso keaw teaw, hurmmm sikit jer keaw teaw dia. Rasa macam celah gigi jer tambah kongsi makan dengan anak.. Huhuhu

Alhamdulillah selepas Rnr Temerloh, jalan lancar dan tidak tersekat jem lagi. Lebih kurang 12.45 pagi Shailla selamat sampai ke tempat yang dituju. Shailla duduk di Homestay saudara bapa mertua di Kemaman Terengganu.

Sampai di sini sahaja celoteh Shailla, jumpa lagi di entry akan datang.

Selmat Hari Raya Haji!!

Sekian Terima Kasih

Genting Highlands 2019

Assallammualaikum

Genting Highlands Premium Outlets 



Hari itu Shailla ada majlis hari lahir di Serdang. Alang-Alang terus naik Genting pergi Genting Highlands Premium Outlet.


Gambar ini di rakam dari tingkat atas bangunan. Cantikkan pemandanganya, sejuk saja tengok kehijauan alam setelah hujan berhenti.


Cantik juga ambil di sini, tambah masa ini cahaya tengah cantik.. Hihihi. Aqeef muka terpaksa ambil gambar. Mana tidaknya dalam hati meronta-ronta nak naik keretapi dekat depan itu..hahaha.


Dekat sini pun ada taman permainan untuk anak-anak main. Kemudahan di sini semua sedia lengkap jadi tidak perlu lagi risau lapar ke, terlewat solat ke atau membuang air. Semuanya lengkap tersedia di sini.

Kereta kabel Awana Skyway


Ingat nak naik Cable Car, tapi malangnya ketika Shailla pergi Cable Car tutup untuk penyelenggaraan. Makanya tak dapat la naik, dapat ambil gambar jer.. Hihihi

Selepas itu Shailla pun balik. Walaupun tidak beli apa-apa tetapi cukup la pergi untuk cuci mata...hahaha..okay sampai di sini sahaja entry Shailla, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian, Terima Kasih



Tempat Menarik di Cameron Highlands 2019

Assallammualaikum,

Hai semua, wahhh.. Lama juga rasanya tidak update entry blog ini. Okay kali ini Shailla ingin bercerita tentang percutian pendek Shailla ke Cameron Highlands. Shailla pergi bercuti selama 2 hari 1 malam sahaja. Jadi tidak banyak tempat yang Shailla dapat pergi.

Hari Pertama

Hutan Lipur Lata Iskandar



Tempat pertama yang Shailla singgah adalah Hutan Lipur Lata Iskandar. Tarikkan yang terdapat di sini adalah air terjun tinggi.


Kebiasaannya pelancong akan singgah di sini untuk mengambil gambar berlatarkan air terjun ini. Shailla pergi hari jumaat. Walaupun hari biasa, tetapi tempat ini tetap ranai pelangcong yang mengunjunginya. Jadi korang kena pandai-pandai cari lokasi untuk bergambar memandang ramai pelangcong yang turut bergambar di situ.


Di bahagian luar juga terdapat pelbagai jenis gerai-gerai yang menjual makanan dan juga cenderahati.

Bee Farm Strawberry Farm





Tempat kedua yang Shailla singgah adalah Bee Farm Strawberry Farm. Di sini terdapat pokok-pokok dan bunga matahari yang besar.


Di sini juga terdapat lokasi untuk bergambar yang berlatar belakang dinding berwarna warni dan juga gambar lebah.


Di sini juga turut mempamerkan lebah yang di letak di dalam bingkai untuk korang lihat.

Cameron Valley Bharat Group


Tempat ketiga yang singgah adalah Cameron Valley Bharat Group.



Apa yang boleh korang buat di sini adalah bersantai sambil minum air tea dan menikmati pemandangan ladang tea yang cantik. Di sini juga ada menyediakan kenderaan untuk membawa pelancong ke kilang memproses tea.

Health Strawberry Farm



Tempat keempat yang Shailla singgah adalah Health Strawberry Farm. Di sini terdapat pelbagai jenis bunga yang cantik-cantik. Teruja seketika Shailla melihat bunga-bunga yang ada di sini.




Shailla dan Mama Shailla sempat juga beli beberapa jenis bunga untuk bawa pulang ke rumah.. Hihihi

Pasar Malam Golden Hill


Tempat kelima yang Shailla singgah adalah Pasar Malam Golden Hill. Di sini terdapat pelbagai jenis buah-buahan dan sayur sayuran yang segar untuk korang beli. 


Harga buah strawberry dekat sini boleh tahan. Macam dalam gambar itu, 4 kotak RM35. Shailla beli dekat sini saja untuk bwk balik bagi keluarga dan kawan-kawan.

Hari Kedua

Agro-Technology Park Mardi Cameron Highlands




Tempat keenam yang Shailla pergi adalah Agro-Technology Park Mardi Cameron Highlands. Pemandangan dan hiasan di sini memang cantik. 




Di sini terdapat kedai menjual minuman, ais krim, jem dan makanan berasakan strawberry. 





Di atas adalah antara sayur dan bunga yang terdapat di sini. Memang nampak segar dan cantik. Tempat ini memang amat sesuai untuk ambil gambar. Kalau nak gambar cantik, pergi sini waktu pagi. Cahaya dia memang cun!. 

Okay sampai sini sahaja entry Shailla kali ini, jumpa lagi di entry akan datang.

Terima Kasih

Agrofarmstay @Skill-Tech

Assalamualaikum 💕


Pada sabtu yang lalu, Shailla sempat pergi bercuti bersama keluarga ke Melaka. Shailla pergi bersama keluarga mertua cuma Shailla menginap di penginapan yang berbeza. Shailla menginap di Agrofarmstay Durian Tunggal Melaka. Shailla sampai awal juga ketika itu dalam pukul 11.45 pagi. Jadi sementara tunggu keluarga mertua sampai, Shailla mencuba nasib untuk check in awal. Alhamdulillah Shailla dapat check in awal. Staff di bahagian receptionist ketika itu sangat mesra pelanggan. Senang berurusan dengan beliau.



Shailla duduk sini satu malam sahaja. Suasana di sini sangat tenang. Rasa damai sahaja hati ketika sampai berada di sini.  Shailla duduk chalet nombor satu betul-betul tepi receptionist. Shailla berkenan betul dengan lampu tidur rotan serta gambar itu, nampak unik dan klasik.Hihihi..


Di sini juga disediakan kolam renang. Bahagian kiri dan kanan kolam untuk kanak-kanak. Bagi Shailla kolam itu agak dalam juga macam anak Shailla paras leher jadi agak bahaya jika tidak guna pelampung. Sewaktu check in memang staff di situ pesan agar awasi anak-anak kerana di situ tiada life guards.

Antara aktiviti menarik yang boleh di lakukan di situ seperti :

Bilik Karaoke

Berkayak

Pondok Ternakan

Dewan Palma

Kolam Memancing

Pondok Nipah

Taman Herba

Surau Teratai

Tidak rugi rasanya korang bawak anak-anak bercuti ke sini sempena cuti sekolah ini. Kalau mana yang hendak lari seketika dari tekanan kerja boleh datang ke sini kerana korang akan mendapat ketenangan dan kedamaian ketika berada di sini. Untuk pengguna line unfi, di sini memang tiada line. Macam Shailla duduk di sini memang tidak dapat online. Bila masuk bandar baru dapat update Instagram dan juga facebook. Okay sampai di sini sahaja, jika berminat untuk menginap di sini, korang boleh lihat dan hubungi seperti yang tertera di bawah ini. Jumpa lagi di entry akan datang.

Encik Bari – 012-211 8246
Encik Mat – 016-209 8623

Alamat:
Lot 453,
Batu 13, Jalan Tebong/ Machap,
76100, Durian Tunggal,
Melaka

Website : http://agrofarmstay.my/
Facebook: https://www.facebook.com/agrofarmstay/
Instagram: https://instagram.com/agrofarmstay

Terima Kasih