Logo KBBA
Memaparkan catatan dengan label Travel. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Travel. Papar semua catatan

Disember 14, 2022

Cuti Sekolah Bawa Anak Mandi Di Bangi Wonderland Water Park


 Assallammualaikum

Bangi Wonderland Water Park

Hai semua, bila tiba musim cuti sekolah mesti kita sebagai ibu bapa perah otak fikir untuk bawa anak-anak pergi mana. Begitu juga dengan Shailla, kesian pulakan cuti sekolah diorang duduk rumah sahaja. Walaupun kita tidak dapat bawa mereka bercuti lama, kadang-kadang pergi tempat peranginan yang berdekatan pun boleh buat mereka  gembira. Macam anak-anak Shailla memang suka sangat mandi kolam. Jadi tempat yang Shailla tuju pastinya berkaitan kolam.

Hujung minggu lalu, Shailla telah membawa anak-anak Shailla ke Bangi Wonderland Water Park yang terletak di No. 2, Persiaran Bangi Avenue,Bangi Avenue,43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia. 


Shailla sampai sini awal, jadi terdapat banyak cabana yang boleh dipilih.Memandangkan abang ipar Shailla pun datang sekali bawa anak-anaknya jadi, Shailla memilih untuk sewa Cabana. Shailla memilih cabana kerana mudah untuk letak barang dan lepak. Kalau hendak solat pun senang. 

Ini adalah harga untuk penyewaan Cabana. Kalau nak jimat boleh kongsi dengan keluarga atau raka-rakan. Di dalam Cabana ini juga ada disediakan kipas dinding sangat berguna pada waktu tengahari..hahaha.

Antara aktiviti yang korang boleh lakukan di Bangi Wonderland Water Park :

KIDS ADVENTURE



Untuk anak-anak sangat sesuai untuk mandi disini, kerana pelbagai permainan ada disini. Antara yang menjadi tarikan disini adalah baldi besar itu. Memang gigih Shailla dan anak-anak tunggu air jatuh dari baldi giant itu. Mengambil masa dalam 15 hingga 20 minit jugalah untuk tunggu air jatuh. Tetapi bila air jatuh jer dia punya seronok, hilang penat menunggu.Hahaha



Tarikkan kedua yang paling digemari kanak-kanak adalah gelungsur air. Anak Shailla titak tahulah berapa kali dia ulang naik gelungsur rasa tidak terkira dari datang hinggalah balik tidak henti-henti naik. Rasanya guard yang jaga dekat situ pun dah kenal asyik muka dia sahaja.






Kalau nak tahu, disini sahaja korang boleh habiskan masa separuh hari untuk main semua mainan yang ada di kids Adventure ini. Kanak-kanak memang akan leka ketika bermain disini. Lagi pula kita kita senang nak pantau anak-anak bila duduk dibawah bumbung dan di Cabana.


Di sini sahaja ada banyak permainan menarik yang boleh korang main. Kita yang dewasa ini pun terikut main sama okay..Hahaha.

WATER CANNON



Permainan ini menarik, ibarat korang duduk dalam meriam buluh kemudian meletup. Korang akan melambang bersama percikan air yang besar masuk ke dalam kolam. Untuk main permainan ini, korang perlu pakai jaket keselematan dan berat kurang dari 85kg. 

PIRATES BAY



Di sini kolam boleh mandi kolam seperti mandi pantai. Di mana reka bentuknya mencuram seperti laut dan juga ada ombak. Ombak akan dibuka mengikut masa yang ditetapkan. Kolam akan berombak seketika kemudia dia akan tutup untuk sesi seterusnya. Bila tiba waktunya ombak akan buka, kami akan berkumpul ramai-ramai depan itu menati ombak datang membadai cewahhhh.

MEANDER RIVER



Korang boleh guna pelampung untuk melalui Meander River, ini kerana jika korang jalan menyusurinya memang lenguh kaki juga sebab korang akan berjalan handuk air seluruh kawasan Bangi Wonderland. Kalau naik pelampung takdelah terasa sangat. 

Ada juga beberapa permainan yang Shailla tidak sempat main tetapi sempat ambil gambar  kerana kengkangan masa. Lagi pula anak-anak asyik main dekat kids pirate jadi sempat datang ambil gambar sahaja.  Antara mainan lain yang terdapat di Bangi Wonderland Water Park adalah seperti :

Insane Racer

Spiralax

Magic Funnel

Green Pearl

Boomeriang

The Fall & Anaconda Trail

Kesemua mainan diatas adalah antara pemainan yang mencabar dan memerlukan korang menggunakan pelampung.

Pengalaman Ketika Berada Di Bangi Wonderland Water Park
                                   

Shailla sampai disini sebelum kaunter Bangi Wonderland Water Park buka. Ketika sampai, Shailla di minta untuk menunggu di ruang menunggu. Kemudian bila  kaunter buka dan siap pakai tag di tangan, Shailla pun masuk ke kawasan  taman tema. Untuk sewa cabana kena cepat kerana dia limited. Korang juga boleh duduk di ruang public area yang  menempatkan kerusi dan meja.

Apa yang Shailla suka adalah, toilet tidaklah jauh dari taman tema. Selain itu ditingkat atas juga ada toilet, ruang persalinan dan loker untuk korang simpan barang berharga. Tempatnya memang selasa serta kemudahan yang ada amay menyenangkan.

Shailla memang puas hati dapat meluangkan masa bersama keluarga bermain di Bangi Wonderland Water Park ini. Dari masuk hingga balik tidak terasa lama pun. Paling penting dapat lihat anak-anak gembira bermain taman tema pun dah buat Shailla gembira walaupun mukaku habis berbelang disebakan sunburn.wakaka.



Untuk makan pula, Shailla beli yang jual set. Satu set berharga RM12. Bagi Shailla harga dia okay sebab termasuk sekali air. Selain itu, makan dia  juga sedap. Koarang boleh pilih beberapa set makanan yang mereka sediakan seperti laksa, bihun sup dan set nasi. Anak-anak Shaila paling suka set ayam masak kicap. Air juga korang boleh pilih mengikut list yang mereka sediakan. Selain itu, Dikawasan public area juga ada jual makanan seperti nugget, kentang dan lain-lain lagi.

Antara Kemudahan Disediakan :


Klik Gambar Untuk Beli Tiket

Ini harga terkini jika korang beli secara atas talian. Promosi ini sah dari 01/05/2022 - 31/12/2022 tertakluk pada  terma dan syarat pihak Bangi Wonderland.


Bangi Wonderland Water Park(2 Days Entry) + Le' Venue Hotel(1 Night)
STAY & PLAY for 4 Persons🔥🔥
WEEKDAYS Package RM288 / 4 persons nett
* Check-in on Wednesday, Thursday & Sunday only.
* Deluxe Family Room.
WEEKEND Package RM338 / 4 persons nett
* Check-in on Friday, Saturday, School & Public Holidays only.
* Deluxe Family Room.
Kindly visit our official website at https://levenuehotel.com/ for booking
Info :
Walking distance from Le'Venue Hotel to Water Park is only about 5 min.

Selain itu, pada yang datang dari luar selangor, korang boleh menginap di Le' Venue Hotel kerana pakej dia termasuk sekali tiket masuk ke Bangi Wonderland Water Park. Kalau dari Hotel perjalanan makan masa hanya 5 minit.

Untuk info lanjut boleh klik link dibawah ini :

November 24, 2021

Tips Bercuti Bersama Keluarga

Assallammualaikum

Memandangkan sekarang ramai yang pergi bercuti, jadi Shailla pun rasa rancang ingin pergi bercuti juga bersama keluarga. Kemana agaknya lokasi menjadi pilihan Shailla yer? Hurmmmm.

Dalam perancangan adalah hendak pergi pada bulan 12 ini. Kebetulan mak cik buat kenduri kahwin anak dia di Perak jadi alang-alang pergi ke sana, pergi bercuti sekali la.


Majlis perkahwinan ini berlangsung di Taiping Perak. Tetapi rasanya sebelum pergi ke Taiping mungkin akan naik ke Penang dahulu kerana untuk melihat rumah arwah tok. Rumah itu sudah lama terbiar, banyak kenangan ada disitu. Kalau korang lihat seperti gambar diatas, haaa.. Itulah rumah arwah tok Shailla. Memang sudah tidak nampak rumah dah. Tidak tahulah apa yang ada dalam itu. 

Rancang PerjalananTerlebih Dahulu

Sebelum pergi bercuti, kita perlu membuat rancang awal agar percutian kita terlebih dahulu agar perjalanan semasa percutian berjalan lancar. Jadi apa yang kita perlu rancang? Masa Shailla selalu akan buat beberapa perkara ini sebelum pergi bercuti seperti :

Lokasi

Sebelum pergi ke mana-mana semestinya kita perlu tahu lokasi mana yang akan kita tuju. Tanpa lokasi memang akan jadi kalang kabut percutian korang nanti. 

Macam Shailla, lokasi arah tuju Shailla adalah Taiping Perak dan Penang. Percutian ini merupakan percutian 3 hari 2 malam. Shailla akan menginap di Penang selama 2 malam barulah turun ke Perak. Jadi lokasi utamanya adalah Penang sebelum pergi ke Taiping. 

Penginapan 

Sudah dapat lokasi barulah kita mencari penginapan di lokasi yang kita rancang itu.Shailla rancang untuk mencari penginapan area dalam bandar atau berdekatan dengan pulau kerana mudah untuk pergi ke tempat-tempat menarik sekitar situ. Untuk penginapan Shailla memilih apartment ataupun homestay yang memiliki 2 bilik kerana Shailla bawa mama dan abah sekali jadi lagi elok kalau duduk satu rumah dari duduk bilik hotel asing-asing.

Shailla juga ada mencari tempat penginapan di dalam google dan beberapa platform travel untuk menempah penginapan staycation Shailla. Salah satunya adalah seperti di platform Traveloka. Ini adalah antara platform kesukaan Shailla jika ingin menempah penginapan kerana memang "user friendly" dan mudah untuk membuat tempahan.

Korang hanya perlu masukkan butiran hari dan jumlah keluarga. Kemudian butiran lokasi. Macam Shailla ingin pergi ke Pulau Pinang jadi Shailla cari hotel Penang

Untuk memudahkan pencarian, boleh pilih "filter" atau tapisan. Kalau hendak penginapan mempunyai kolam, jadi boleh tanda kolam.

Mana-mana penginapan yang menjadi pilihan, Shailla akan tanda suka untuk memudahkan Shailla membuat perbandingan dan memilih mana yang terbaik.

Agenda

Agenda juga sangat penting semasa percutian korang. Rancang mana tempat yang korang hendak pergi kerana selain memudahkan, ia juga dapat menjimatkan masa. Antara tempat-tempat menarik di Penang yang boleh dikunjungi seperti :

Wonderfood Museum


Alamat: Ground Floor, Dewan Sri Pinang, Light Street, Penang, 10200 | Lebuh Pantai Georgetown 10300 Penang (Sebelah CIMB bank)

Penang 3D Trick Art Museum


Alamat: 10 Lebuh Penang, Georgetown, 10200 Pulau Pinang

The Top Penang


1, Jalan Penang, George Town, 10000 George Town, Pulau Pinang, Malaysia

The Habitat Penang Hill


Jalan Bukit Bendera, 11500 Bukit Bendera, Pulau Pinang, Malaysia

Senarai tempat yang Shailla senaraikan diatas ini, korang boleh dapatkan tiket di platform Traveloka tau. Selain terkenal dengan tempat-tempat menarik, Penang juga terkenal dengan pelbagai jenis makanan yang berasaskan rempah seperti nasi kandar, roti canai yang dimakan dengan kuah kari pekat, pasembur dan banyak lagi. Memang syurga makanan! kalau sudah sampai sana jangan lupa pula untuk pergi tempat makan yang sedap-sedap ini. 

Periksa Kenderaan

Ketika hendak pergi bercuti, memang kita akan rasa teruja dan seronok tetapi jangan lupa untuk periksa kenderaan terlebih dahulu. Seperti tayar, break, minyak hitam dan alatan kecemasan agar dapat mengurangkan risiko tersadai tepi jalan dan sebagainya.

Apapun, kita perlu sentiasalah berhati-hati semasa pergi bercuti, tambah lagi bagi yang menuju ke destinasi yang jauh bersama keluarga tersayang. Semoga tips ini memberi manfaat kepada korang semua.

Sekian, Terima Kasih.

Februari 24, 2021

Rancang Percutian Bersama Keluarga

Assallammualaikum ❤️

Sudah lama rasanya tidak pergi bercuti. Maklumlah kita masih lagi dalam situasi melawan covid 19. Rindunya rasa hati ingin kembali ke saat kita buat persediaan untuk pergi bercuti sambil menikmati suasana perjalanan untuk ke destinasi yang dituju.

Bila sebut tentang percutian ini, Teringin pula nak staycation dekat Melaka. Mengapa pilih Melaka? Kerana Melaka juga kaya dengan kesan peninggalan sejarah dan merupakan destinasi popular pelancong tempatan dan antarabangsa. Melaka juga merupakan destinasi pilihan utama warga Ibu Kota yang mencari tempat percutian singkat untuk melarikan diri daripada kesibukan bandar buat seketika.

Shailla rancang ingin pergi beberapa tempat kegemaran yang selalu pergi bersama keluarga bila habis PKP nanti. Antara tempat yang Shailla hendak pergi adalah :

The Pines


Untuk percutian kali ini,Shailla rancang nak cari hotel yang ada kolam mandi. Dalam banyak-banyak cari, Shailla tertarik untuk cuba menginap disini. lagi-lagi tengok pula harga macam menarik dekat The Pines Melaka ini. Mesti bertambah seronok staycation bersama keluarga. Walaupun sekarang masih PKP, boleh je cari hotel pilihan dahulu, nanti dah habis PKP kita terus pandu laju-laju kita lari dari realiti. 

Homestay Inap Desa Warisan Duyong

Kalau korang nak tahu, sinilah tempat kelahiran arwah nenek shailla. Apa yang menarik disini adalah terdapat Homestay Inap Desa Warisan Duyong Kitaorang selalu datang ke sini kalau ada undangan seperti Majlis Perkahwinan dan beberapa Majlis yang dianjurkan oleh Persatuan Sejarah dan Warisan Melayu Duyong (Pesawad)

Selain itu, disini juga terdapat sebuah Galeri Warisan yang mempamerkan pelbagai artifak dan barang tinggalan sejarah yang lalu. Paling seronok disini terdapat persalinan pakai orang zaman dahulu yang boleh korang cuba. Memandangkan sekarang musim covid 19,tidak pasti boleh pakai atau tidak.

Perigi Hang Tuah

Kalau singgah di Kampung Duyong, Shailla bersama keluarga pasti akan singgah disini. Disini terdapat sebuah perigi yang diberi nama perigi Hang Tuah. Shailla kalau sampai sini memang akan ambil air perigi sapu pada tangan dan muka. Air memang terasa sejuk sahaja.Terasa muka segar seketika. Di tepi dan depan Perigi Hang Tuah ini terdapat gerai jualan. Shailla dan keluarga suka memborong barang-barang di bahagian depan Perigi Hang Tuah seperti gula melaka. Barang-barang kraftangan dia juga kalau ada berkenan, Shailla akan bawa balik.

Magic Art 3D Museum


Magic Art 3D Museum ini Shailla belum pergi lagi. Selalu tengok kawan-kawan sahaja post di social media. Teringin juga untuk pergi lihat sendiri muzium 3D  ini rupa-rupanya adalah yang kedua terbesar di Malaysia selepas muzium 3D di Langkawi. Dengar cerita Magic Art 3D Museum ini yang mempunyai 8 tema 3D berbeza seperti tema di kuil purba, bandaraya Melaka, lautan, hutan dan beberapa tema lagi. Setiap tema ini lengkap dengan iringin muzik yang bersesuaian untuk menaikkan lagi ‘mood’ atau membuatkan anda lebih tenggelam dalam dunia 3D ini. Teringin juga rasa hati ingin mencuba pengalaman ketika berada disini.

Asam Pedas Melaka

Kalau sampai Melaka tidak makan asam pedas,rasa macam tidak lengkap percutian. Selalu Shailla akan pergi cari asam pedas area bandar Melaka kerana area sini terdapat beberapa kedai yang menjul asam pedas yang sedap. Selepas itu, Shailla akan pergi Pahlawan Walk Market bersebelahan dengan pusat beli belah Mahkota Parade, pusat ini juga menyediakan pelbagai cenderahati untuk dijadikan hadiah atau ole-ole kepada keluarga dan rakan.

 Pantai Klebang

Sebelum balik biasanya Shailla akan singgah pantai Klebang untuk lepak-lepak sambal menikmati air coconut shake. Di Pantai Klebang ini macam ada seperti gerai menjual pelbagai makanan dan barang-barang. Korang juga boleh menyewa tempat duduk pelampung untuk santai-santai sambal melihat anak-anak bermain pasir dan belon air.

Wah, tidak sabarnya rasa hati untuk berkunjung kembali ke sini. Semoga covid 19 semakin pulih dan pergi buat selamanya. I need vitamin sea!

Terima Kasih

Oktober 23, 2020

Power Mata Areez Berkurang

Assallammualaikum


06/10/2020, genap sebulan Areez menggunakan cermin mata. Hari itu juga merupakan hari dia periksa untuk di Hospital Pakar Kanak-kanak KL.

Alhamdulillah, hasil pemeriksaan yang yang dilakukan power mata operation Areez berkurang dari 300 lebih ke 200 ratus lebih. Minta selepas ini power mata dia akan semakin berkurangan. 

Pemeriksaan yang lalu mendapati ada garis halus seperti benang pada kanta baru itu. Jika garis itu masih ada, Areez kena buat lasee untuk buang garis halus itu. Pada pemeriksaan kali ini mendapati garis itu yelah tiada. Jadi Areez tidak perlu lagi menjalani laser. 

Sekarang apa yang perlu Areez buat adalah melatih mata operation itu agar dia seimbang dengan mata normal. Apa yang Areez perlu buat adalah menutup mata normal dan menggunakan mata operation dengan jangka masa sekurang kurangnya 2 jam sehari agar mata operation itu tidak menjadi malas. 


Areez ada cerita yang doktor memuji cermin mata dia cantik.. Hihihi. Haaa kalau nak tahu, cermin mata itu Shailla beli Kedai cermin mata menjadi pilihan Shailla semestinya Kedai Cermin Mata Eye Pro Vision. Kedai CERMIN MATA MURAH DENGAN LENS ALPHA BLUE 420. Lokasi kedai cermin mata Eye Pro Vision Sungai ini terletak di Sungei Wang Plaza. 

Alhamdulillah, sedikit sebanyak cermin mata ini telah membantu mengurangkan power mata Areez. Sebenarnya bukan hanya doktor sahaja memuji cermin mata Areez cantik, malah ramai juga yang berkenan dengan rekaan cermin mata yang di pilih oleh Areez sendiri. 

Kalau korang hendak lihat lebih banyak lain rekaan cermin mata yang cantik-cantik, boleh lihat maklumat dibawah ini:




Contact:
William - 016 3771304

Alamat: 

Lot G1111,
Ground Floor,
Sungei Wang Plaza,
Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur.

Terima Kasih

Oktober 28, 2019

Swiss-Garden Hotel & Residences Genting Highlands

Assallammualaikum 💕

Beberapa minggu yang lepas, Shailla telah bercuti bersama keluarga di Swiss-Garden & Residences Genting Highlands. Percutian kami sekeluarga telah di taja oleh Kelab Blogger Ben Ashaari. Terima kasih founder kelab iaitu Ben Ashaari kerana menaja percutian kami.



September 22, 2019

Mengembara Geng Bus Sekolah ke Phuket Thailand

Assallammualaikum


Geng Bas Sekolah ajak pergi Thailand! Hurmmm.. Tapi tidak pasti nak pergi mana? Shailla syorkan korang pergi ke Phuket. Phuket, Shailla tak payah lagi loop nak sembang sampai nak corner baring segala, sebab ramai dah cop sebagai syurga pantai pasir putih dan laut biru di Asia Tenggara ni. Tambah fasiliti dan layanan dekat Phuket memang tip top, pendek kata world class. Sebab itu ramai Mat Salleh suka lepak, layan jiwa dan bermandi-manda dekat sini. Shailla pula suka cuti dekat Phuket ini sebab tidak jauh dari Tanah Malaya, untuk percutian pendek memang sesuai sangat. Malah matawang Bhat dia tidak jauh beza dengan RM, jadi kalau korang shopping sakan pun tidak terasa bergegar sangat poket tu. Dan yang paling penting adalah pantai, pantai dan pantainya. Kalau korang nak bandingkan dengan Mauritius tu memanglah tak sama, tapi Shailla boleh gerenti yang korang pastinya tidak akan menyesal, lebih-lebih lagi bila tahu yang ada promo thai airways flight booking yang sedia bawa korang ke Phuket.



Pada yang macam berkira-kira lagi nak naik flight apa ke Phuket ni, Shailla memang recommend naik Thai Airways. Pasal apa? Pasal kalau nak Shailla list satu-satu memang banyak sangat yang menarik dekat Thai Airways. Selain terbang lebih 60 destinasi terpilih, yang paling cun korang boleh terus ke Phuket menaiki Thai Airways. Jadi, korang tak paya bersusah-susah untuk transit bagai. Tambah pula, kualiti perkhidmatan Thai Airways ini sememangnya mabeless. C korang bayangkan, Thai Airways ini menawarkan empat pilihan kerusi, Economy, Premium Economy, Royal Silk dan Royal First Class, so, korang boleh jer pilih ikut kesesuaian bajet.

Dapat tempah seat economy pun dah memadai, sebab apa? Sebab kerusinya yang selesa,ruang legroom pun luas dan ada in-flight entertainment lagi. Sejak Thai Airways tawarkan all-in-fares, termasuk elaun bagasi 30 kg, meals or beverages percuma. Ditawarkan pada harga yang lebih premium, seat kat kelas Royal Silk dan Royal First Class, lebih privasi serta mempuyai kerusi yang boleh di tukar ke katil, walaupun begitu ia hanya terdapat pada penerbangan tertentu sahaja. Complimentary baggage allowance pulak mencecah 50 kg seorang, disamping tu korang boleh request pre-order meal. Meals yang ditawarkan pelbagai, tetapi setiap satunya terdapat sentuhan Thai. Kata naik Thai Airways, kan? Mestilah ada citarasa Thai.


Setelah selesai tempah tiket melalui Traveloka guna keywords flights to phuket booking tu, barulah korang boleh buka cerita ke mana tempat yang nak dilawati ketika pergi ke Phuket. Aktiviti santai menjadi pilihan Shailla ketika berada di sana seperti ke pantai-pantai dan pulau-pulau seperti Nai Harn Beach, Pulau Phi-Phi, Pulau James Bond, Freedom Beach, dan Prompthep Cape Viewpoint. Dalam banyak-banyak pantai kat Phuket, Shailla memang paling suka Freedom Beach, sebab pantai yang memutih, bersih dan jernih airnya. Ia merupakan tempat tumpuan pelancong, tidak hairanlah jika kemudahan yang ada di sini lebih banyak. Terkenal dengan jolokan Pulau James Bond, ia adalah lokasi pengambaran adegan filem James Bond yang juga teletak di Teluk Phang Nga. Korang wajib datang ke sini untuk berselfie. Ada lagi satu tempat yang tidak kurang menariknya ialah kawasan bandar Phuket. Phuket Old town menawarkan suasana bandar dengan senibina Sino-Portugis, butik, restoran dan kafe. Sambil tu boleh jugak menjengah ke Phuket Trickeye Museum 3D. Museum ni juga tarikan yang paling popular lebih-lebih lagi untuk menyerlahkan bakat modelling korang. Dan bagi korang yang sukakan pemandangan, tempat yang paling tepat untuk buat aktiviti tersebut ialah Khao Rang (Bukit Rang), di mana anda boleh melihat hampir keseluruhan Phuket.


Phuket ni jugak memang sangat sesuai dijadikan sebagai lokasi honeymoon, sebab suasananya yang sangat romantik. Jadi buat bakal-bakal pengantin yang masih tidak tahu nak ke mana untuk percutian honeymoon,bolehlah pergi ke Phuket. Sebab ianya murah, memukau dan romatik. Bukan takat ke Phuket, korang patut check out apilikasi Traveloka untuk banyak tawaran yang hebat.

Sekian Terima Kasih 

Ogos 19, 2019

Sambutan Hari Raya Korban Di Terengganu 2019

Assallammualaikum


Hai semua, okay kita sambung cerita Shailla ketika balik bercuti raya haji di Terengganu. Okay untuk hari ketiga adalsh merupakan kenduri gotong royong dengan saudara mara memotong dua ekor lembu korban. Bapa mertua Shailla ada letak nama untuk korban ini. Jadi lembu di atas itulah ada bahagian bapa mertua Shailla.


Aqeef dan Areez paling seronok dapat tengok secara dekat cara penyembelihan lembu ini. Macam Shailla, sampai bahagian dia nak sembelih, terus cabut lari.. Hahaha

Sambil potong kentang, sempat jugalah membawang dengan mak cik di situ. Di sini masih kuat pantang terutama untuk ibu mengandung. Opsss bukan Shailla yang mengandung yer tetapi kakak ipar Shailla. Sempat jugalah Shailla dan Kakak Ipar dengar nasihat tentang pantang larang orang mengandung ini.

Sewaktu potong kentang, memang tahu diorang akan masak sup. Tiba-tiba dengar mak cik tu cakap nak masak singgang. Tanda soal juga dalam kepala. Rupanya masak singgang di Terengganu adalah masak sup. Betul ke?? Ke mak cik tu tersilap cakap.. Hihihi

Selain buat sup, daging-daging itu juga turut di bakar. Malangnya daging lembu bakar tidak sempat rasa sebab ketika balik homestay kejap berehat dan mandi manda. Sewaktu sampai balik sempatlah makan kebab yang sedap dari Puan Zt. Gambar?? Tidak sempat ambil sebabnya dah masuk perut.. Hihihi

Kemudian Shailla sekeluarga tolong tuan rumah kemas-kemas sikit, kemudian singgah makan sekejap terus balik ke homestay.

Okay sampai di sini sahaja entry Shailla, jumpa lagi di Entry akan datang.

Sekian Terima Kasih