SEARCH ABOUT ANY TOPIC HERE

Rancang Percutian Bersama Keluarga

Assallammualaikum ❤️

Sudah lama rasanya tidak pergi bercuti. Maklumlah kita masih lagi dalam situasi melawan covid 19. Rindunya rasa hati ingin kembali ke saat kita buat persediaan untuk pergi bercuti sambil menikmati suasana perjalanan untuk ke destinasi yang dituju.

Bila sebut tentang percutian ini, Teringin pula nak staycation dekat Melaka. Mengapa pilih Melaka? Kerana Melaka juga kaya dengan kesan peninggalan sejarah dan merupakan destinasi popular pelancong tempatan dan antarabangsa. Melaka juga merupakan destinasi pilihan utama warga Ibu Kota yang mencari tempat percutian singkat untuk melarikan diri daripada kesibukan bandar buat seketika.

Shailla rancang ingin pergi beberapa tempat kegemaran yang selalu pergi bersama keluarga bila habis PKP nanti. Antara tempat yang Shailla hendak pergi adalah :

The Pines


Untuk percutian kali ini,Shailla rancang nak cari hotel yang ada kolam mandi. Dalam banyak-banyak cari, Shailla tertarik untuk cuba menginap disini. lagi-lagi tengok pula harga macam menarik dekat The Pines Melaka ini. Mesti bertambah seronok staycation bersama keluarga. Walaupun sekarang masih PKP, boleh je cari hotel pilihan dahulu, nanti dah habis PKP kita terus pandu laju-laju kita lari dari realiti. 

Homestay Inap Desa Warisan Duyong

Kalau korang nak tahu, sinilah tempat kelahiran arwah nenek shailla. Apa yang menarik disini adalah terdapat Homestay Inap Desa Warisan Duyong Kitaorang selalu datang ke sini kalau ada undangan seperti Majlis Perkahwinan dan beberapa Majlis yang dianjurkan oleh Persatuan Sejarah dan Warisan Melayu Duyong (Pesawad)

Selain itu, disini juga terdapat sebuah Galeri Warisan yang mempamerkan pelbagai artifak dan barang tinggalan sejarah yang lalu. Paling seronok disini terdapat persalinan pakai orang zaman dahulu yang boleh korang cuba. Memandangkan sekarang musim covid 19,tidak pasti boleh pakai atau tidak.

Perigi Hang Tuah

Kalau singgah di Kampung Duyong, Shailla bersama keluarga pasti akan singgah disini. Disini terdapat sebuah perigi yang diberi nama perigi Hang Tuah. Shailla kalau sampai sini memang akan ambil air perigi sapu pada tangan dan muka. Air memang terasa sejuk sahaja.Terasa muka segar seketika. Di tepi dan depan Perigi Hang Tuah ini terdapat gerai jualan. Shailla dan keluarga suka memborong barang-barang di bahagian depan Perigi Hang Tuah seperti gula melaka. Barang-barang kraftangan dia juga kalau ada berkenan, Shailla akan bawa balik.

Magic Art 3D Museum


Magic Art 3D Museum ini Shailla belum pergi lagi. Selalu tengok kawan-kawan sahaja post di social media. Teringin juga untuk pergi lihat sendiri muzium 3D  ini rupa-rupanya adalah yang kedua terbesar di Malaysia selepas muzium 3D di Langkawi. Dengar cerita Magic Art 3D Museum ini yang mempunyai 8 tema 3D berbeza seperti tema di kuil purba, bandaraya Melaka, lautan, hutan dan beberapa tema lagi. Setiap tema ini lengkap dengan iringin muzik yang bersesuaian untuk menaikkan lagi ‘mood’ atau membuatkan anda lebih tenggelam dalam dunia 3D ini. Teringin juga rasa hati ingin mencuba pengalaman ketika berada disini.

Asam Pedas Melaka

Kalau sampai Melaka tidak makan asam pedas,rasa macam tidak lengkap percutian. Selalu Shailla akan pergi cari asam pedas area bandar Melaka kerana area sini terdapat beberapa kedai yang menjul asam pedas yang sedap. Selepas itu, Shailla akan pergi Pahlawan Walk Market bersebelahan dengan pusat beli belah Mahkota Parade, pusat ini juga menyediakan pelbagai cenderahati untuk dijadikan hadiah atau ole-ole kepada keluarga dan rakan.

 Pantai Klebang

Sebelum balik biasanya Shailla akan singgah pantai Klebang untuk lepak-lepak sambal menikmati air coconut shake. Di Pantai Klebang ini macam ada seperti gerai menjual pelbagai makanan dan barang-barang. Korang juga boleh menyewa tempat duduk pelampung untuk santai-santai sambal melihat anak-anak bermain pasir dan belon air.

Wah, tidak sabarnya rasa hati untuk berkunjung kembali ke sini. Semoga covid 19 semakin pulih dan pergi buat selamanya. I need vitamin sea!

Terima Kasih

Cara Mengatasi Kulit Megelupas Akibat Sunburn Dan Kulit Kering | Hansaegee Nature

 Assallammualaikum

Sumber : Google

Sekarang sudah boleh rentas negeri, jadi ramai yang menggunakan peluang ini untuk pergi bercuti. Kawasan yang menjadi tarikkan ramai semestinya pantai. Seronokkan dapat menikmati suasana pantai sambil mendengar deruan ombak sehingga tidak sedar muka gelap dek kerana dimamah cahaya matahari yang terik.

Sumber : Google

Shailla memang jenis kulit muka mudah gelap dan kering. Kalau berjemur terlalu lama dibawah cahaya matahari sekejap sahaja muka akan berbelang. Cara yang Shailla buat untuk mengatasi masaalah kulit mudah terbakar dan kekeringan adalah :

1. Basuh wajah dengan air biasa. Hindari penggunaan air panas kerana dapat membuat kulit semakin kering. 

2. Gunakan pembersih wajah yang lembut dan tanpa tambahan pengharum, tujuannya adalah agar kulit kita terhindar dari iritasi kulit yang dapat menyebabkan kulit semakin kering.

3. Segera memakai pelembap setelah mencuci wajah. 

Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature 


Aqua Whitening Cream adalah pelembap muka dari keluaran Hansaegee Nature. Hansaegee Nature merupakan brand penjagaan kulit muka dari Malaysia tetapi semua produk skincarenya diperbuat 100% dari Korea. Jenama ini telah ditubuhkan sejak 8 tahun yang lepas iaitu pada tahun 2011.

Untuk pelembap, Shailla menggunakan pelembap dari Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature. Shailla sangat berhati-hati dalam pemilihan produk kerana Shailla jenis kulit kombinasi dimana jenis kulit kering, sensitif dan mudah naik jerawat. Sebab itu Shailla memilih pelembap dari Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature kerana Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini mengandungi Camellia Japonica Seed Oil yang memberikan kelebihan yang bagus pada kulit wajah. Antaranya seperti tidak menyumbatkan liang roma, tidak menggalakkan jerawat untuk tumbuh beranak-pinak, merawat kulit kering serta kulit yang mengalami radang kemerahan dan mengekal kelembapan kulit ketika cuaca tengah panas.

Selain itu,Niacinamide yang terkandung di dalam Aqua Whitening Cream dapat memberikan warna kulit wajah lebih sekata dan lebih cerah. Kalau korang nak tahu, Sha sangat obsess dengan produk penjagaan muka yang mengandungi Niacinamide.

Testimoni


Mengapa Shailla memilih pelembap Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature adalah kerana texture dia yang ringan dan cepat meresap ke dalam kulit wajah


 

Paling penting kesan “Water drop” yang terdapat didalam Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature ini  memberikan kelembapan pada kulit dan tidak melekit. Aqua Whitening Cream ini juga berbau wangi seperti Aqua yang memberi Shailla rasa tenang setiap kali menggunakannya. 

Apa yang Shailla suka tentang Aqua Whitening Cream ini adalah telah membaiki kulit rosak dan kemerahan terutama jika terkena panahan cahya matahari. Kalau Shailla pergi bercuti, pelembap ini merupakan penyelamat yang wajib dibawa bersama untuk merawat kesan sunburn, atau muka merah-merah disebabkan kesan panas matahari.



Selepas memakaikan pelembap ini,kulit muka Shailla terasa lembut dan lembap sahaja.Shailla juga suka letak ditapak tangan kerana tapak tangan Sha memang kering dan kasar. Selepaskan memakainya,terasa lembut sahaja dan lempap sahaja tangan Sha.

Selain itu, apa yang Shailla perasan setelah menggunakan  Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream adalah garis halus berkurangan dan wajah menjadi kelihatan lebih lembap dan anjal. Kalau korang lihat gambar Shailla dibawah, tidak mengenakan apa-apa make up pun. Shailla hanya menggunakan Aqua Whitening Cream sahaja. Nampak segar bukan.

Alhamdulillah, setelah beberapa minggu menggunakannya, kulit Shailla tidak breakout dan naik jerawat. Kulit menjadi lembap dan tona kulit semakin rata. Selain itu tiada kesan sampingan lain seperti iritasi dan sebagainya. Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature sangat sesuai dengan kulit muka Shailla yang sensitif ini. Macam Sha, duduk dalam aircond dari pagi hinggalah petang,jadi kulit akan mudah kering. Sejak menggunakan Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature kulit tidak lagi terasa kering.

Cara Penggunaan 

Setelah korang sapukan pada wajah, gosokkan serta urut krim tersebut ke seluruh wajah. Tepuk perlahan-lahan pada wajah anda dengan lembut sehingga titisan air (Water drop) akan segera muncul. Kemudian urut sehingga menyerap sepenuhnya ke dalam kulit.

Kandungan Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature

Kandungan Utama:

Camellia Japonica Seed Oil
Membantu menghalang kehilangan air dan melindungi kulit daripada kerosakan akibat sinaran UV dan pencemaran alam sekitar. Membuat Aqua Whitening Cream ini mudah meresap ke dalam kulit wajah dan mampu membaik pulih semula sel kulit yang telah rosak.

Niacinamide
Mengandungi Vitamin B3 yang boleh mengawal kesan penuaan, mengurangkan garis halus serta memperbaiki permukaan kulit yang lemah.,

Kandungan Lain:
Angelica Acutiloba Root Extract, Cnidium Officinale Root Extract, Gardenia Florida Fruit Extract, Paeonia Albiflora Root Extract, Prunus Armeniaca (Apricot) Kenel Oil, Rehmannia Chinensis Root Extract dan lain-lain.



Untuk dapatkan Aqua Whitening Cream, Boleh klik info di bawah:

Brand: Hansaegee Nature 





Terima Kasih


RELATED POST