Logo KBBA

Disember 11, 2021

Tunaikan Zakat Secara Atas Talian Melalui Public Bank

  Assallammualaikum

Zaman semakin lama semakin moden. Begitu juga dengan teknologi yang semakin lama semakin canggih. Dulu kita perlu beratur panjang untuk membuat sesuatu pembayaran, namun sekarang semuanya hanya dihujung jari sahaja. Begitu juga dengan Membayar Zakat. Tidak perlu lagi korang apply cuti dan lenguh kaki semata-mata untuk membayar zakat.

Sekarang, korang boleh membayar Zakat melalui E-Zakat Pay sangat mudah dan pantas. Hanya beberapa klik maka selesailah urusan pembayaran zakat korang. Shailla pun baru lepas menbayar zakat kwsp. Dalam keseronokkan mendapat simpanan kwsp, jangan terlupa pula untuk membayar zakat. 


Cara Membayar Zakat Melalui Atas Talian



Bayar Zakat Secara Cashless Dengan Perbankan Public Bank

Pembayaran melalui kaedah ini terbuka kepada pembayar-pembayar yang mempunyai Akaun Simpanan atau Semasa dengan Agen Kutipan yang dilantik dan mendaftar sebagai pengguna kemudahan perbankan internet.

Bagi pembayaran zakat, pembayar hanya perlu melayari portal e-zakat di E-Zakat Pay dan klik pada pembayaran E-Zakat Pay untuk membayar zakat.

Cara pembayaran Zakat Melalui Public Bank:

Pembayar perlulah mempunyai akaun Public Bank terlebih dahulu bagi membuat bayaran secara atas talian. Caranya amat mudah.Korang hanya perlu ikuti langkah-langkah ini. 

1. Masuk Perbankan Internet

2. Klik PBe dan log masuk ke Perbank Internet Korang

3. Pilih “BillPay”>"OpenPayment"

4. Pilih "Pusat Pungutan Zakat WP"

5. Masukkan " Nama, No Ic, Jenis Zakat, Amaun"

6. Masukkan "No OTP"

7. Klik "Submit"

Lihat betapa mudah dan senangnya membayar zakat. Semuanya di hujung jari sahaja . Jadi, tiada alasan lagi untuk korang yang telah cukup syarat ini mengelak daripada membayar zakat.

Kelebihan Menbayar Zakat Melalui 

Tiada pendaftaran serta bayaran untuk menggunakan E-Zakat Pay

Pembayar tidak perlu mendaftar ataupun membayar untuk membuat bayaran zakat melalui kaedah ini. Pembayar hanya perlu mempunyai akaun bank, mempunyai ID dan Password dan boleh membuat pembayaran secara online di bank tersebut

Tiada bayaran tambahan dikenakan

Tidak, pembayar tidak dikenakan sebarang cas tambahan sekiranya membuat bayaran zakat menggunakan kaedah ini, akan tetapi terdapat had minimum iaitu RM 10 bagi setiap pembayaran melalui kaedah ini

Tiada pemasangan aplikasi untuk pembayaran zakat

Pengguna tidak perlu memasang apa jua bentuk perkakasan untuk menggunakan sistem ini. Walaubagaimanapun, pihak MEPS akan menyediakan pihak merchant (Lembaga Zakat Selangor) dengan "Seller plug-in" iaitu satu perisian keselamatan yang akan letakkan di dalam portal LZS (MAIS) bagi menjamin keselamatan pembayaran yang dilakukan.

Proses yang selamat

Keseluruhan transaksi di encrypted dengan 128 Bit SSL.

Oleh itu, semua maklumat yang dihantar adalah selamat seperti membuat pembayaran di website bank tersebut. Pengguna juga disahkan di platform internet banking untuk semua transaksi yang dilakukan.

Selain itu, kesemua pembayaran akan dilakukan dalam "real time online" iaitu proses debit daripada bank pembayar kepada akaun pembayar akan dijalankan pada masa itu juga dan proses pengeluaran resit bayaran zakat akan dilakukan dalam tempoh 14 hari bekerja.


Bukankah dengan memberi kepada orang lain, Allah akan memberi dan menggantinya dengan hal yang lebih baik? Tidak sesekali kita rugi sekiranya memberi dan membantu orang lain dengan hak dan barangan kita. Melalui amalan bersedekah juga akan melahirkan perasaan tenang dan bahagia.
Semoga korang mendapat lebih keberkatan rezeki apabila korang memenuhi tuntutan Allah s.w.t. Semoga Allah memudahkan kerja kita!






Marilah kita bersama-sama Sertai Jom Tunai Zakat dengan klik  bit.ly/zakatcashless2021 ini.



Untuk maklumat lanjut:



Facebook: Zakat Selangor

Instagram: @zakat selangor

No. Telefon: 1 300 88 4343

Emel: maklumbalasaduan@zakatselangor.com.my

November 29, 2021

Safi Youth Gold Untuk Kulit Lebih Muda Dari Usia Sebenar

Assallammualaikum,

hai semua, kali ini Shailla ingin kongsikan satu produk yang boleh menganjal dan mengurangkan dagu berlapis untuk wajah tampil. Kepada semua yang memiliki dagu berlapis macan Shailla pasti teruja untuk mengetahui produk apakah itu kan. 

Kalau Shailla sebut nama produk ini mesti semua tahu kerana ia telah wujud dari zaman Shailla remaja lagi. Produk itu adalah produk dari Safi. Safi adalah jenama penjagaan kulit Halal No.1 di Malaysia.

Safi baru-baru ini telah melancarkan produk rangkaian terbaru mereka iaitu Safi Youth Gold yang dahulunya dikenali sebagai Safi Rania Gold. Rangkaian baharu ini bertujuan untuk mensasarkan pada mereka yang mencari produk kulit anti-penuaan dengannya formulasi yang lebih baik dan pembungkusan yang lebih menarik pada harga yang berpatutan tanpa menjejaskan keberkesanan produk . Selaras dengan keperluan pengguna semasa, Safi Youth Gold memperkenalkan dua item terkini dalam rangkaian yang membantu mengurangkan masalah penuaan kulit seperti dagu berganda dan kulit kendur yang berpotensi mengurangkan keyakinan terhadap wanita moden masa kini. 


Safi telah mengeluarkan dua produk terbaru mereka iaitu The Safi Youth Gold Lifting Golden C Duo Serum dan Lifting 24K Serum Cleanser . Apa yang menarik tentang produk ini adalah boleh mengurangkan Double Chin sebanyak *50% dalam masa 15 minit sahaja agar kulit muka nampak kelihatan lebih muda dengan kulit yang lebih terangkat, berkontur dan berseri. *50% ahli panel merasakan pengurangan dagu berganda berdasarkan penggunaan Safi Youth Gold Lifting Golden C Duo Serum. 


Shailla telah menggunakannya hampir seminggu. Apa yang Shailla perasan adalah kulit Shailla terasa lebih anjal dan lembut. Shailla sangat suka bau dia yang sangat menyenangkan. Korang akan rasa segar sahaja selepas menggunakannya. 

Rangkaian baharu antipenuaan dan menganjal Safi Youth Gold dengan formulasi dipertingkatkan dari Safi Rania Gold. Menganjal dan mengurangkan dagu berlapis untuk wajah tampil lebih anjal, runcing & tirus. Paling menarik adalah Safi Youth Gold ini berkesan dalam hanya 15 minit. Korang akan tampil atau nampak lebih muda dari usia sebenar. Apa pandangan korang? Muka Shailla ada nampak lebih runcing dan muda dari usia sebenarnya tak?hihihi.

Paling penting Safi Youth Gold diperkaya dengan Duo Age-Correcting Actives, gabungan Golden C & Ceramide untuk memberi 7 Dimensi Pembaharuan Keremajaan Kulit iaitu :

Menegangkan kulit 
Meningkatkan keanjalan 
Mengurangkan garis halus & kedutan 
Meningkatkan kelembapan kulit 
Melindungi kulit dari pengoksidaan 
Meningkatkan kehalusan kulit 
Memperbaiki kulit rosak 

*Berdasarkan ujian saintifik & klinikal*

SAFI Youth Gold Lifting 24K Serum Cleanser


Pembersih yang diselitkan serum emas 24K yang lembut dan menegangkan dengan bahan aktif memulihkan keremajaan Triple Gold, Asid Super Hyaluronic Acid dan Anti PM2.5 yang membersihkan secara lembut sambil melembapkan dan menegangkan kulit untuk kulit yang licin, lembap dan lebih tegang.

Teknologi Golden C-Lift menggabungkan bahan anti-penuaan yang  berkuasa, mengangkat bahan Golden C dan Nano Gold 24K yang memberikan penembusan yang dipertingkatkan lebih dalam ke dalam lapisan kulit untuk membaiki mikro, menyerikan dan menaikkan kulit yang menua, memastikan ia kekal muda, tegang dan terangkat.

Golden C – Antioksida super yang melindungi kulit daripada penceroboh luaran yang berbahaya dan memperbaiki struktur kulit mikro dengan menggalakkan pertumbuhan semula kulit.
Nano Gold 24K – Mengembalikan keanjalan dan menghaluskan tekstur kulit dengan berkesan untuk kulit yang anjal dan terangkat.
Triple Gold – Melindungi kulit daripada kerosakan radikal bebas, menggalakkan keanjalan kulit dan memberikan kulit berseri muda.
Super Hyaluronic Acid – Mengunci kelembapan kulit dengan berkesan, menghidrat secara intensif dari dalam dan meningkatkan keanjalan kulit untuk kulit yang terhidrat dan melenting.

SAFI Youth Gold Lifting Golden-C Duo Serum

Formula serum ringan yang mujarab dan mujarab diperkaya dengan Duo Age-Correcting Actives of Golden C dan Ceramide 3 yang berkuasa untuk memberikan Pembaharuan Keremajaan Kulit °7D dengan mengangkat kulit, meningkatkan keanjalan dan keanjalan, mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedutan, meningkatkan kelembapan kulit, melindungi kulit daripada pengoksidaan, meningkatkan kehalusan kulit dan membaiki kulit yang rosak. *Hasil pengangkatan yang boleh dilihat seawal 15 minit untuk kulit yang muda, tegang dan terangkat.

*Berdasarkan ujian saintifik dan klinikal

Teknologi Golden C-Lift menggabungkan bahan penentang usia yang maju dan berkuasa, mengangkat bahan Golden C dan Nano Gold 24K yang memberikan penembusan yang dipertingkatkan lebih dalam ke dalam lapisan kulit untuk membaiki mikro, menyerikan dan menaikkan kulit yang menua, memastikan ia kekal muda, tegang dan terangkat.

Golden C – Antioksida super yang melindungi kulit daripada penceroboh luaran yang berbahaya dan memperbaiki struktur kulit mikro dengan menggalakkan pertumbuhan semula kulit.

Nano Gold 24K – Mengembalikan keanjalan dan menghaluskan tekstur kulit dengan berkesan untuk kulit yang anjal dan terangkat.

Ceramide 3 – Menguatkan lapisan kulit untuk mengunci kelembapan, menghaluskan tekstur kulit dan meningkatkan berseri, cahaya yang sihat.

Kalau korang nak dagu runcing & muka tirus boleh beli sekarang di semua cawangan farmasi Watsons, Guardian, Aeon Wellness dan Caring serta laman e-dagang rasmi Wipro Unza di Shopee & Lazada dengan harga berpatutan hanya RM59.00. 

Lifting Golden C Duo Serum - https://bit.ly/3izM0fm 

Lifting 24K Serum Cleanser - https://bit.ly/3FpssEj

Sekian Terima Kasih

November 24, 2021

Tips Bercuti Bersama Keluarga

Assallammualaikum

Memandangkan sekarang ramai yang pergi bercuti, jadi Shailla pun rasa rancang ingin pergi bercuti juga bersama keluarga. Kemana agaknya lokasi menjadi pilihan Shailla yer? Hurmmmm.

Dalam perancangan adalah hendak pergi pada bulan 12 ini. Kebetulan mak cik buat kenduri kahwin anak dia di Perak jadi alang-alang pergi ke sana, pergi bercuti sekali la.


Majlis perkahwinan ini berlangsung di Taiping Perak. Tetapi rasanya sebelum pergi ke Taiping mungkin akan naik ke Penang dahulu kerana untuk melihat rumah arwah tok. Rumah itu sudah lama terbiar, banyak kenangan ada disitu. Kalau korang lihat seperti gambar diatas, haaa.. Itulah rumah arwah tok Shailla. Memang sudah tidak nampak rumah dah. Tidak tahulah apa yang ada dalam itu. 

Rancang PerjalananTerlebih Dahulu

Sebelum pergi bercuti, kita perlu membuat rancang awal agar percutian kita terlebih dahulu agar perjalanan semasa percutian berjalan lancar. Jadi apa yang kita perlu rancang? Masa Shailla selalu akan buat beberapa perkara ini sebelum pergi bercuti seperti :

Lokasi

Sebelum pergi ke mana-mana semestinya kita perlu tahu lokasi mana yang akan kita tuju. Tanpa lokasi memang akan jadi kalang kabut percutian korang nanti. 

Macam Shailla, lokasi arah tuju Shailla adalah Taiping Perak dan Penang. Percutian ini merupakan percutian 3 hari 2 malam. Shailla akan menginap di Penang selama 2 malam barulah turun ke Perak. Jadi lokasi utamanya adalah Penang sebelum pergi ke Taiping. 

Penginapan 

Sudah dapat lokasi barulah kita mencari penginapan di lokasi yang kita rancang itu.Shailla rancang untuk mencari penginapan area dalam bandar atau berdekatan dengan pulau kerana mudah untuk pergi ke tempat-tempat menarik sekitar situ. Untuk penginapan Shailla memilih apartment ataupun homestay yang memiliki 2 bilik kerana Shailla bawa mama dan abah sekali jadi lagi elok kalau duduk satu rumah dari duduk bilik hotel asing-asing.

Shailla juga ada mencari tempat penginapan di dalam google dan beberapa platform travel untuk menempah penginapan staycation Shailla. Salah satunya adalah seperti di platform Traveloka. Ini adalah antara platform kesukaan Shailla jika ingin menempah penginapan kerana memang "user friendly" dan mudah untuk membuat tempahan.

Korang hanya perlu masukkan butiran hari dan jumlah keluarga. Kemudian butiran lokasi. Macam Shailla ingin pergi ke Pulau Pinang jadi Shailla cari hotel Penang

Untuk memudahkan pencarian, boleh pilih "filter" atau tapisan. Kalau hendak penginapan mempunyai kolam, jadi boleh tanda kolam.

Mana-mana penginapan yang menjadi pilihan, Shailla akan tanda suka untuk memudahkan Shailla membuat perbandingan dan memilih mana yang terbaik.

Agenda

Agenda juga sangat penting semasa percutian korang. Rancang mana tempat yang korang hendak pergi kerana selain memudahkan, ia juga dapat menjimatkan masa. Antara tempat-tempat menarik di Penang yang boleh dikunjungi seperti :

Wonderfood Museum


Alamat: Ground Floor, Dewan Sri Pinang, Light Street, Penang, 10200 | Lebuh Pantai Georgetown 10300 Penang (Sebelah CIMB bank)

Penang 3D Trick Art Museum


Alamat: 10 Lebuh Penang, Georgetown, 10200 Pulau Pinang

The Top Penang


1, Jalan Penang, George Town, 10000 George Town, Pulau Pinang, Malaysia

The Habitat Penang Hill


Jalan Bukit Bendera, 11500 Bukit Bendera, Pulau Pinang, Malaysia

Senarai tempat yang Shailla senaraikan diatas ini, korang boleh dapatkan tiket di platform Traveloka tau. Selain terkenal dengan tempat-tempat menarik, Penang juga terkenal dengan pelbagai jenis makanan yang berasaskan rempah seperti nasi kandar, roti canai yang dimakan dengan kuah kari pekat, pasembur dan banyak lagi. Memang syurga makanan! kalau sudah sampai sana jangan lupa pula untuk pergi tempat makan yang sedap-sedap ini. 

Periksa Kenderaan

Ketika hendak pergi bercuti, memang kita akan rasa teruja dan seronok tetapi jangan lupa untuk periksa kenderaan terlebih dahulu. Seperti tayar, break, minyak hitam dan alatan kecemasan agar dapat mengurangkan risiko tersadai tepi jalan dan sebagainya.

Apapun, kita perlu sentiasalah berhati-hati semasa pergi bercuti, tambah lagi bagi yang menuju ke destinasi yang jauh bersama keluarga tersayang. Semoga tips ini memberi manfaat kepada korang semua.

Sekian, Terima Kasih.

Oktober 28, 2021

WOW, MARRYBROWN MEMBAWA RAKYAT MALAYSIA KE NEGARA YAM-MY

 Assallammualaikum



Hai semua, siapa diantara korang suka melancong ke Thailand dan juga penggemar Tom Yam? 

Hari ini 28 OCTOBER 2021, Marrybrown membawa korang berjalan mengelilingi dunia ke Land of Smiles, Thailand! Dikenali sebagai salah satu destinasi yang paling digemari di kalangan rakyat Malaysia berkat budaya yang mengalu-alukan dan hidangan yang menyelerakan, Marrybrown membawakan rasa kebiasaan itu dalam menu pedas, masam dan YAM-my terbaru mereka, Marrybrown Tom Yam Chicken. Sementara menunggu sempadan antarabangsa dibuka semula sepenuhnya ke Thailand, biarkan Marrybrown menyediakan korang untuk pengembaraan seterusnya dan rasai keseronokan yang telah lama hilang dengan hidangan YAM-my baharu mulai sekarang!

Sempena 40 tahun penubuhan mereka, Marrybrown telah melaksanakan misi mereka untuk menawarkan 'sesuatu yang berbeza' kepada pelanggan mereka. Bersempena dengan Ulang Tahunnya yang ke-40 tahun ini, rangkaian makanan segera Halal terbesar tempatan telah membawa peminat 'seluruh dunia' bermula dengan Korea dan Itali pada awal tahun memperkenalkan makanan istimewa yang diilhamkan dari negara tersebut sambil memenuhi citarasa rakyat Malaysia. Oktober ini,untuk peminat Memang Best, Marrybrown akan membawa penggemar makanan ini untuk menikmati perjalanan yang lazat ke Thailand dengan hidangan Tom Yam yang dijamin akan digemari oleh semua!

“Tidak kira muda atau tua, Thailand adalah syurga bagi rakyat Malaysia untuk menemui masakan lazat dan makanan jalanan, untuk menyelami budaya berwarna-warni dan membeli-belah sepuasnya. Kami berharap dapat mencipta semula perasaan gembira itu apabila kami mengembara ke Thailand pra-pandemi dengan memasukkan rasa Tom Yam ke dalam menu inspirasi Thailand baharu kami,” kata Dato' Joshua Liew, Ketua Pegawai Eksekutif Marrybrown.

MARRYBROWN TOM YAM CHICKEN


Pasti Semua tahu yang Marrybrown merupakan rangkaian makanan segera Halal tempatan terbesar. Gembira sangat rasa hati bila berpeluang merasa keenakkan Marrybrown Tom Yam Chicken yang pedas, masam dan YAM-my. Tiba-tiba rasa rindu pula nak pergi lagi bercuti di Thailand..kap kun kap masuk pintu keluar tingkap..hahaha.

Korang boleh dapatkan Marrybrown Tom Yam Chicken bermula hari ini. Banyak menu yang boleh korang pilih antaranya seperti :

Marrybrown Tom Yam Chicken bucket




Untuk Ayam Tom Yam yang dihidangkan dalam baldi ini, korang boleh dapatkan dengan harga bermula dari RM 31.50. Rasa Ayam Tom Yam yang disalut dengan gabungan rasa pedas dan masam yang membuatkan ia terasa istimewa. Rasa ayam dia memang wow. Mana tidaknya, korang akan rasa pedas dalam masa yang sama rasa masam. Bagi Shailla pedas dia boleh layan lagi la..tidak la terlalu pedas sampai tahap berasap telinga..hahaha.

Tom Yam Chicken Burger


Korang juga dijemput untuk mencuba Burger Ayam Tom Yam berair yang terdapat dalam Kombo Burger Ayam Tom Yam dari RM 14.90, disertakan dengan kentang goreng dan Nestlé Pink Lemonade, yang disediakan secara eksklusif dalam Marrybrown. Burger kalau ayam di dalamnya jenis ranggup memang sedap la. Tambah pula dengan perasa tom yang YAM-my memang kena la dengan rasanya.

Tom Yam Big Box



Korang juga boleh memilih menu Tom Yam Big Box yang dilengkapi dengan seketul Ayam Tom Yam, Burger Ayam Tom Yam, enam keping Nugget Ayam Tom Yam dan semestinya kentang goreng dan penghilang dahaga Nestlé Pink Lemonade berharga dari RM 25.80. Jarang dapat rasa nugget perisa tom yam. Macam menu ini, semua ada. jadi korang dapat rasa ayam, burger dan nugget.

Tom Yam Fries

Jika kentang goreng asli tidak cukup rasa pedas dan masam, korang juga boleh memilih untuk menaik taraf kentang goreng asli kepada Tom Yam Fries pada mana-mana kombo dari hanya RM 1.00 atau menikmatinya sendiri daripada RM 5.00!. Bagi Shailla kedua-dua kenatang goreng sedap tetapi kalau korang nak rasakan kelainan, seeloknya ambil Tom Yam Fries rasa ranggup dan pedas masam itu membuat ia rasa lebih sedap.


Marrybrown Tom Yam Porridge



Kalau yang teringin makan bubur, boleh cuba Tom Yam Porridge. Rasanya memang sedap, tahu-tahu perut rasa panas sahaja sebab pedas. Bubur kalau makan panas-panas masa tekak rasa tak sedap memang terbaik. Di tambah pula dengan air Nestlé Pink Lemonade, fuhhh...terangkat!.

Pada korang semua, jangan baca sahaja pastikan korang pergi mencuba Marrybrown Tom Yam Chicken dan lain-lain hari ini. Rugi kalau tidak cuba rasa pedas dan masam itu.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang Marrybrown, makanan di seluruh dunia, promosi dan perkhidmatan penghantaran, sila layari:


Instagram: Marrybrownmy

Youtube: MarrybrownTV


Terima Kasih

Ogos 04, 2021

Marrybrown Eatalian Setiap Gigitan Bagaikan Berada di Italia

 Assallammualaikum

Hai semua! apa khabar? diharap korang dan kelurga di dalam keadaan sihat selalu. Seperti mana tahu, Covid sekarang semakin mengganas. Sana sini kita lihat keluarga yang terjejas bukan sahaja kesihatan malah kewangan kerana Covid. Semoga semua yang terjejas itu terus tabah dan diberikan rezeki berlipat kali ganda. 

Bercerita tentang rezeki, Alhamdullilah minggu yang lalu, Shailla berkesempatan merasai keenakkan menu terbaru dari Marrybrown iaitu Marrybrown Eatalian . Bila sebuat sahaja tentang "Eatalian" pasti semua sudah tahu yang menu Marrybrown kali ilham dari negara Italia yang indah!. Marrybrown terkenal menghidangkan ayam rangup, nasi lemak wangi dan selalu memperkenalkan "sesuatu yang berbeza" dalam setiap hidangan.

Bersempena dengan Ulangtahun Ke-40 Marrybrown (rantaian makanan segera Halal terbesar di negara ini) telah meningkatkan prestasi dengan memastikan bahawa mereka tetap setia pada misi mereka ketika menyediakan sesuatu yang berbeza. Menyemarakkan semangat mengembara di Malaysia dengan makanan bertema Around the World terbaru mereka, Marrybrown Eatalian yang bakal ditemui pada 5 Ogos 2021. Sempena dengan tema Around the World, Marrybrown ingin membawa rasa menggoda untuk penduduk tempatan dengan gabungan perasaan seperti berada didunia luar tetapi dekat rumah dengan setiap gigitan.

Marrybrown Eatalian Betul-Betul Chef's Kiss!

MB Spaghetti

MB Spaghetti: harga dari RM13.90

Spaghetti ini merupakan salah satu masakan tradisional dari Italia. Disebabkan itu Marrybrown mengeluarkan menu terbaru Marrybrown Eatalian yang memang betul-betul Chef's Kiss!. Dengan MB Spaghetti yang dimasak dengan sempurna, peminat dapat menikmati makanan yang enak disajikan dengan sos bolognese kaya dengan ayam yang disaluti ramuan herba dan keju terbaik. 

Bagi Shailla, MB Spaghetti ini sedap di makan ketika panas. Ditambah pula rasa masam dengan sos bolognese ayam serta disaluti ramuan herba dan keju itu, memang terasa sangat menusuk di lidah. Korang juga boleh dapatkan MB Spaghetti ini secara berasingan dengan harga dari RM13.90.
  
MB Italian Box Meal 


MB Italian Box Meal : Harga dari RM27.90

Untuk MB Italian Box Meal, di dalam satu box korang boleh dapat MB Spaghetti, Crispy Chicken, Chicken Burger, MB Italian Cheesy Rice Bites dan Coca-cola bermula dari RM27.90. Chicken Burger Marrybrown memang terbaik. Rasa dia memang padu. Mana tidaknya, rasa ayam ranggup disalut pula dengan sos keju berkrim serta diapit dalam roti lembut memang lazat.

MB Spaghetti Combo


MB Spaghetti Combo : Harga dari RM19.90

Kombo MB Spaghetti yang digabung dengan Crispy Chicken kesayangan kami dan cawan Coca-Cola yang menyegarkan bermula dari RM19.90. Ayam Ranggup Marrybrown seperti selalu memang sangat ranggup dan untuk Shailla agak pedas sedikit. Pedas dia itu mula-mula makan okay boleh layan lagi, tetapi makin lama makin pedas cuma belum sampai tahap berasap telinga la lagi..hahaha.

MB Italian Cheesy Rice Bites


Rasanya tidak lengkap jika hanya makan spaghetti sahaja. Disebabkan itu, Marrybrown telah memperkenalkan MB Cheesy Rice Bites yang pasti akan buat korang rasa "MMMMM" hanya dengan satu gigitan! Dengan meletakkan sentuhan tempatan pada risotto yang enak, korang dapat merasakan kehangatan dan keseronokkan di bahagian dalam MB Italian Cheesy Rice Bites yang dimasak hingga coklat keemasan di luar.  Untuk harga ad on, korang boleh dapat dengan harga dari RM3.50. Manakala untuk "single order" korang boleh dapat harga dari RM4.40. Shailla paling suka makan MB Cheesy Rice Bites ini, kerana rasanya yang ranggup serta tidak muak walaupun dimakan banyak kali. 

Mushroom Soup


Selain itu, korang juga boleh menikmati Sup Cendawan yang sangat sesuai bagi yang suka untuk dijadikan permbuka selera atau bagi yang ingin menikmati sesudu sup halus dan lembut pada hari yang tenang. Korang boleh pilih untuk menambah apa-apa ini ke menu yang ada dari RM2.50 atau nikmati sendiri dari RM3.80. Sup Cendawan ini merupakan makanan kegemaran buat anak-anak Shailla. Bukan main berselera anak-anak Shailla makan terutamanya si abang Makan ketika suam-suam memang tak terkata keenakkannya.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Marrybrown, promosi dan perkhidmatan penghantaran, sila lawati:

Instagram: Marrybrownmy
YouTube: MarrybrownTV

Terima Kasih

Julai 29, 2021

Cermin Mata Anti Blue Light Tahan Lasak Dari Optom Eyecare


Assallammualaikum



Kalau korang hendak tahu, gadget yang hari-hari korang tatap itu akan menghasilkan blue light atau sinar biru yang berbahaya untuk kesihatan.? Blue light boleh menimbulkan kesan negatif pada pola tidur dan boleh mengundang berbagai penyakit mata.



Blue light merupakan sinar biru yang dipancarkan dari skrin digital seperti television, laptop, PC, smartphone, tablet, dan pelbagai gadget lain. sinar biru dipancarkan pada jumlah yang banyak dari skrin digital. Blue ight Tenaga Tinggi ini (antara panjang gelombang 400-420 nm) melewati kornea dan sampai ke retina.

Kesan pancaran Sinar Biru :
  1. Ketegangan Mata
  2. Keletihan
  3. Mata Kering,
  4. Penglihatan Kabur dan
  5. Sakit Kepala.
Disebab itu, Shailla membuat keputusan untuk mencari cermin mata anti blue light yang sesuai untuk kanak-kanak bagi melindungi mata anak. Ini bagi memastikan mata anak Shailla terlindung dari kesan buruk atau kerosakan mata untuk jangka panjang.

Tambah sekarang musim PKP. Anak Shailla ada belajar secara bertulis dan juga ada juga secara online. Jadi baik Shailla ambil pencegahan mata anak dari sekarang. Shailla telah memilih Optom Eyecare Bangi sebagai jenama cermin mata anti blue light untuk anak.

Apa yang menarik tentang Cermin Mata Anti Blue Light dari Optom Eyecare Bangi ini adalah:



1. Material khas mudah lentur dan tahan. Cermin Mata Anti Blue Light dari Optom Eyecare Bangi ini jenis mudah lentur (elastic), anti patah dan tahan lasak. Tidak mudah pecah dan rosak. Sesuai untuk anak-anak melakukan aktiviti lasak.

2. Direka untuk rasa lebih ringan sesuai dengan aktiviti kanak-kanak.
Reka bentuknya pula sangat ringan dan selesa. Tidak memberi tekanan pada hidung dan meninggalkan kesan pada muka.

3. Fitting frame-face direka tak mudah tertanggal.
Cermin Mata Anti Blue Light dari Optom Eyecare Bangi ini mempunyai pelbagai saiz dan sesuai untuk anak dari lingkungan umur 3 hingga 12 tahun. Mempunyai bentuk melengkung yang sesuai untuk semua bentuk muka. Tidak mudah tertanggal dan menyakitkan telinga.

4. Kurangkan keletihan mata dalam situasi penggunaan skrin gajet atau komputer yang berpanjangan.



Kalau korang nak tahu, Areez dari kecil ada katarak mata belah kanan. Menjalani 2 kali operation untuk buang katarak mata. Sekarang dalam proses pemulihan. Areez juga seperti kanak-kanak yang lain suka bermain telefon pintar. Walaupun kami meletakkan limit untuk dia bermain telefon pintar, penjagaan matanya tetap kami titik beratkan. kini Areez memiliki 2 kaca mata iaitu kaca ada power dan kaca tanpa power iaitu cermin mata anti blue light dari Optom Eyecare Bangi.


Dalam banyak-banyak pilihan warna yang ada, Areez memilih warna Hitam dan Merah. Shailla memilih kod TRD12 Black/Red. Penghantarannya juga sangat pantas. Sebaik parcel sampai, terus buka dan cuba. Alhamdulillah nasib pilihan Shailla sesuai dengan bentuk muka Areez. Siap senyum lebar lagi bila ada orang puji dia handsome mengenakan cermin mata ini..hihihi

Hampir seminggu Areez menggunakan cermin mata anti blue light ini, Areez tidak lagi kerap menggosokkan mata belah operation itu. Biasanya dia asyik menggosokkan mata ketika bermain gadget dan mata jadi kemerah-merahan. Alhamdulillah, sejak dia tidak kerap menggosok matanya, mata Areez pun tidak nampak kemerahan lagi. Shailla juga harap power mata belah mata yang operation itu semakin turun dan semakin pulih seperti mata normal kembali.

Untuk melihat lenih banyak rekaan dan jua tempahan boleh klik link dibawah ini:

www.instagram.com/optombangi
https://www.facebook.com/optombangi/
http://optom.com.my

Terima Kasih

Jun 13, 2021

McDonald's Malaysia Menunjukkan Penghargaan kepada Petugas Kesihatan

Assallammualaikum

Seperti kita semua tahu, petugas barisan hadapan wajar dipuji dan dihargai kerana usaha gigih mereka dalam menangani penularan wabak koronavirus (Covid-19) di negara ini. Mereka bukan sahaja sanggup mempertaruhkan nyawa bagi memastikan keselamatan dan kesihatan masyarakat malah turut berkerja tanpa cuti sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Hospital Temenggong Seri Maharaja Tun Ibrahim, Kulai

McDonald's Malaysia mahu menghargai jasa dan pengorbanan barisan hadapan iaitu petugas kesihatan dengan mengambil pendekatan menaja makanan kepada lebih 70 hospital di seluruh negara bermula pada 24 Mei 2021 dan dijadualkan berakhir pada 30 Jun 2021.

Hospital Tampin

McDonald's Malaysia akan menghantarkan makanan sekurang-kurangnya sekali seminggu kepada lebih 70 hospital di seluruh negara yang terlibat dalam merawat para pesakit COVID-19. Sekitar 30,000 Pertugas Kesihatan dijangka akan menerima tajaan makanan ini. 

Hospital Likas


Inisiatif terbaru oleh McDonald's Malaysia ini adalah kesinambungan daripada seruan #KitaBoleh yang dimulakan syarikat itu semasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) pertama tahun lalu. Seruan #KitaBoleh yang dimulakan oleh McDonald's Malaysia di platform media sosial mereka bertujuan untuk meningkatkan semangat semua rakyat Malaysia untuk terus bersatu dan menjaga semangat juang walaupun pada masa-masa sukar. Panggilan #KitaBoleh juga merupakan panggilan nasional untuk memberitahukan keberanian diam para barisan hadapan yang bekerja tanpa lelah dalam memerangi wabak tersebut. 
 

"Sudah lebih dari satu tahun sejak Perintah Kawalan Gerakan (MCO) pertama dilaksanakan di Malaysia. Sejak itu, kita rakyat Malaysia telah melalui berbagai tahap kehidupan selama wabak ini, ” kata Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald's Malaysia. 

"Apa yang tetap berterusan sepanjang masa adalah ketekunan  para petugasan kesihatan barisan hadapan kami, yang berkerja setiap hari bagi memastikan kehidupan kita lebih aman setiap hari ketika kita melawan wabak ini," tambah Azmir. 


Hospital Bentong

Azmir juga mengiktiraf kakitangan restoran yang terlibat dengan tugasan untuk menghantar makanan ke hospital, dan secara langsung mengukir senyuman di wajah petugas barisan hadapan kesihatan. 

"Satu tepukan hebat kepada kakitangan restoran McDonald's yang telah terlibat dengan hospital, dan memastikan bahawa barisan hadapan pertugas kesihatan kami mendapat makanan kegemaran mereka," kata Azmir.  

Untuk maklumat terkini mengenai McDonald's Malaysia, sila lawati 

 

Facebook

www.facebook.com/My.McDonalds/

Laman Web

www.mcdonalds.com.my

 -Tamat- 


Mei 26, 2021

Skincare Review : Cara Mengawal Kulit Berminyak Ketika Bangun Tidur

 Assallammualaikum

Korang perasan tak setiap kali bangun dari tidur pasti kulit terasa berminyak. Mengapa itu berlaku? ini kerana sebelum tidur korang tidak mencuci wajah terlebih dahulu. Kerana terlalu padat padat dengan aktiviti kadang menjadikan kita menjadi malas untuk membersihkan wajah di malam hari. Kalau basuh pun hanya mencuci dengan biasa dengan harapan wajah sudah bersih. Korang tahu tak, jika tidak membersihkan wajah dengan betul akan menyebabkan jerawat. Korang perlu mengunakan pembersih khusus atau skin care untuk membersihkan secara menyeluruh kotoran-kotoran pada wajah. 

Cara Mengawal Minyak Ketika bangun Tidur Dengan Hansaegee Nature

Bagaimana cara Shailla mengawal minyak ketika bangun dari tidur adalah dengan mengamalkan dua langkah ini iaitu membersih dan melembap. Shailla menggunakan produk dari Hansaegee Nature ini kerana kulit kita akan kehilangan air bila seharian kita tidak mencuci dan melembap. Bila kulit kita kekurangan air, kulit menghasilkan lebih banyak minyak untuk menggantikan kehilangan air.Jadi, inilah yang menyebabkan penumpukan minyak pekat pada waktu pagi. Kita perlu to up air untuk mengekalkan kelembapan pada kulit agar minyak semakin berkurangan.


Dua langkah yang Shailla gunakan adalah menggunakan Aloe AC Clean Bubble Cleanser dan  Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature.

Langkah Pertama - Aloe AC Clean Bubble Cleanser


Aloe AC Clean Bubble Cleanser dari Hansaegee Nature menggunakan bahan-bahan semulajadi seperti Aloe Barbadensis Leaf ( daun lidah buaya ) dan tea tree leaf oil yang merupakan bahan utama dalam produk ini.

Aloe Barbadensis Leaf Juice (Aloe Vera) berfungsi sebagai anti-inflammation, merawat sunburn,  melembapkan kulit, merawat jerawat, mengurangkan spot mark dan menjadikan kulit bersih. 

Melaleuca Alternifolia (Tea Tree Leaf Oil) berfungsi untuk melembutkan kulit. Ia juga bertindak sebagai anti-fungus. Tea Tree Leaf Oil juga merawat jerawat dan menjadikan kulit licin.


Hansaegee Nature Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni kerana ia berbentuk foam. Tekstur dia berbuih warna putih dan sangat lembut bila sapu pada muka. Bau dia tidak kuat dan lebih kepada bau tea tree yang menyenangkan ketika menghidunya. 


Pencuci muka jenis bubble ini juga tekstur buih dia lembut dan dapat meresap jauh ke dalam kulit sekaligus dapat membersihkan segala kotoran dan kulit mati dengan pantas. Buih-buih yang halus membantu membersih kulit dan pori-pori jauh ke dalam. Lagi diurut muka, lagi berbuih. Dan buihnya sangat ringan.

Antara kelebihan yang korag boleh dapat dengan amalkan Aloe AC Clean Bubble Cleanser:
  1. Melawan masalah jerawat
  2. Membersihkan pori secara mendalam
  3. Mengawal minyak dan sebum pada kulit
  4. Melegakan kulit
  5. Melembabkan kulit
  6. Bertindak sebagai exfoliator dengan membuang sel kulit mati
  7. Membuang bekas solekan pada kulit
Cara Guna

1. Basahkan sedikit muka dan tapak tangan.
2. Picit cleanser pump beberapa kali sehingga keluar buih.
3. Ratakan pada seluruh wajah dan urut perlahan-lahan untuk beberapa minit
4. Bilas wajah


Langkah Kedua - Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature


Fungsi Aqua Whitening Cream ini adalah melembapkan kulit wajah dan sekali gus merawat semula sel-sel kulit yang sudah rosak akibat terkena sinaran UV yang kurang baik pada kesihatan kulit wajah. Krim ini diformulasikan bahan-bahan dan herba-herba yang dapat membantu krim ini dapat meresep ke dalam kulit serta mengekalkan kulit tidak kering sepanjang hari.




Tekstur Aqua Whitening Cream ini tidak melekit dan sangat ringan ketika disapu pada muka. Antara bahan yang terdapat di dalam Aqua Whitening Cream ialah Camelia Japonica Seed Oil yang berfungsi dalam merawat kulit kering, dan bahan ini menjadi kandungan utama. Bahan kedua terkandung di dalam pelembap ini juga ialah Niacinamide, ia bertindak untuk membaiki tona kulit tidak sekata, mengekalkan kelembapan pada kulit, atasi parut gelap dan lain-lain.


Fungsi utama Aqua Whitening Cream ni ialah:
  1. Kesan menghidrat ajaib
  2. “Water drop” yang memberikan kelembapan pada kulit dan tidak melekit selepas di sapu ke kulit.
  3. Menyegarkan semula kulit.
  4. Kawalan lebihan minyak / sebum.
  5. Ia mempunyai fungsi pemutih pada kulit dan dalam masa yang sama menghidrat kulit anda.
  6. Merawat kesan sunburn, atau muka merah-merah disebabkan kesan panas matahari.
Cara Guna
  1. Mula-mula kita kena bersihkan muka dulu. Selepas itu boleh gunakan toner.
  2. Sapukan Aqua Whitening Cream di wajah dan leher. Kita perlu “dap-dap-dap” ia perlahan-lahan ke muka sehingga titisan air timbul selepas beberapa saat.

Kesan Selepas Menggunakan Aloe AC Clean Bubble Cleanser & Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature


Apa yang menarik tentang  Aloe AC Clean Bubble Cleanser ini buat kulit Shailla terasa segar dan lembap selepas mencuci. Selain itu, Aloe AC Clean Bubble Cleanser ini tidak membuatkan kulit Shailla kering dan tegang. Apa yang Shailla perasan juga adalah Aloe AC Clean Bubble Cleanser ini juga boleh remove makeup dan membersih secara mendalam sehingga kedalam liang pori. Shailla menggunakan Aloe AC Clean Bubble Cleanser ini 2 kali sehari pada waktu pagi dan juga malam. so minyak di muka pun memang dapat control


Apa yang menarik tentang Aqua Whitening Cream Bukan sahaja melembapkan kulit Shailla malah  merawat kulit kering yang Shailla hadapi. Minyak dimuka juga semakin berkurangan terutama apabila bangun dari tidur. Sebelum tidur Shailla akan mencuci muka dan menyapu rata Aqua Whitening Cream pada seluruh wajah. Dan yang paling Shailla suka adalah sebelum makeup pasti akan mengunakan Aqua Whitening Cream sebagai base makeup. Meku up akan tahan lama dan tidak bercapuk hingga ke petang. Aqua Whitening Cream mengecilkan liang roma, masalah black head dan white head pun makin berkurang. Jerawat pun makin mengecil dan kulit makin halus. Kulit Shailla juga terasa sudah kurang kusam berbanding sebelum ini.

ALOE AC CLEAN BUBBLE CLEANSER + AQUA WHITENING CREAM