September 09, 2022

Penemuan coklat yang menakjubkan hanya di Chocolate Museum 2.0

 Assallammualaikum

Hai semua, bila sampai musim cuti sekolah tidak tahu hendak bawa anak ke mana-mana, boleh datang ke Chocolate Museum Kota Damansara. Hari itu Shailla ada kongsi beberapa keping gambar di facebook ketika berada di sana. Rupanya ramai juga yang tidak tahu di Kota Damansara ada Museum Chocolate. 

Chocolate Museum ini buka pada tahun 2013. Merupakan Chocolate Museum pertama (Chocolate Mesuem 1.0) yang menerima kunjungan lebih dari 1 juta pengunjung. Dalam masa yang sama, Chocolate Museum mengisytiharkan setiap lawatan dengan elemen asas 3Es iaitu, "elements namely", "Education regarding cocoa and chocolate", "experience of chocolate-making process and enjoyable shopping".

Oleh kerana sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai, Chocolate Museum 1.0 telah menjadi terlalu kecil untuk menampung bilangan pelawat yang ramai maka lahirlah  Chocolate Museum 2.0. Muzium Coklat 2.0 ialah ciptaan semula Muzium Coklat 1.0 oleh Kumpulan DRHoldings Sdn Bhd untuk meningkatkan pengalaman pelawatmelalui tarikan yang menakjubkan, karya seni asli dan fakta yang menarik

Muzium Coklat 2.0

Antara tarikan Chocolate Museum 2.0 adalah pameran seumpamanya termasuk: 
 • Replika Saiz Nyawa Pokok Koko Malaysia 
 • Bandar Loker (Jenama Wafer No.1 Seluruh Dunia) 
 • Buku Bacaan setinggi 10 kaki 
 • 100 keping Koleksi Patung Asli 'Cow Parade' 
 • Tinjau kilang Coklat LIVE (tontonan terhad) 
 • Koleksi Arca Coklat Artistik (dengan sokongan dan kerjasama dengan tempatan institusi pengajian tinggi untuk mempromosikan bakat Malaysia) 
 • Set Kereta Api Coklat Model 35 kaki panjang - Model Tolok Dalaman Terbesar 1 Set Kereta Api di Malaysia! 
 • Replika Koleksi Model Kapal Skala Sejarah
 • Potret Kolaj menggunakan coklat m&m (potret Tun Dr Mahathir Mohamad menggunakan 5,359 keping choco m&m's) 
 • Dinding Seni 3D Coklat Venice 
 • Menara Kuala Lumpur City Centre (KLCC) dibuat menggunakan 525 kg coklat 
 • Cermin Gila
Tentang Chocolate Mesuem


Muzium Coklat oleh Fidani di Kota Damansara dengan bangganya dimiliki dan dikendalikan oleh DR Group Holdings Sdn Bhd. Telah berada dalam industri coklat selama lebih daripada 35 tahun. Kumpulan DR menghasilkan coklat inovatif yang memenangi anugerah di bawah jenama DANSON, Milton, Farell's dan FIDANI menggunakan bahan coklat Belgium terbaik.


FADINI iaitu salah satu jenama dari Kumpulan DR Group Holdings Sdn Bhd. DR Group Holdings Sdn Bhd, sebuah syarikat Malaysia yang pelbagai antara lain
pakar dalam pembuatan dan peruncitan produk coklat dan kuih-muih. Kalau korang nak tahu asal nama FADINI adalah dari nama seorang gadis muda dan cantik yang mempunyai kegemaran untuk perkara-perkara terbaik kehidupan, terutamanya coklat berkualiti tinggi.


FIDANI telah mencipta coklat buatan tangan terbaik untuk coklat indulgers di Malaysia dan seluruh dunia sejak tahun 1999. Menggunakan kualiti terbaik coklat dan 100% mentega koko, terdapat 70 perisa yang berbeza dan lebih daripada 200 jenis tampalan untuk dipilih. Fidani custom membuat reka bentuk coklat untuk perkahwinan, acara korporat dan untuk hampir semua majlis atau majlis.

Chocolate Museum 2.0 Kota Damansara

Shailla dan keluarga berpeluang menikmati pengalaman melawat Musuem Chocolate 2.0 bersama keluarga. Banyak ilmu dan pengetahuan yang Shailla dapat semasa lawatan itu. 

Muzium Coklat dibahagikan kepada beberapa bahagian:

Journey of Chocolates

Mendengar penerangan tentang sejarah coklat


Di bahagian ini, Shailla telah diberikan penerangan mendalam tentang asal usul sejarah coklat ini.Kalau korang hendak tahu, asal usul coklat adalah daripada biji koko bermula dari 1500 SM dengan Aztec hingga ke hari ini.

Father of Chocolate


Pada bahagian ini, menonjolkan perintis Switzerland yang terkemuka dalam pembangunan dan pembuatan coklat.


Dengan kerjasama jenama coklat antarabangsa yang terkenal. Muzium Coklat 2.0 turut mempamerkan garis masa sejarah unik jenama terkenal seperti Neuhaus (pencipta coklat praline), Kit Kat Nestle, Cadbury, Nutella, Lindt, Hershey's dan banyak lagi. Muzium Coklat 2.0 juga mengimport coklat terus dari jenama coklat antarabangsa seperti Ferrero, Lindt, Neuhaus, Guylian, Hershey's, Cadbury, Toblerone dan m&m's untuk pengedaran dan runcit.

Health Benefits of Chocolates


Untuk bahagian ini, kita akan didedahkan tentang Kesihatan dan juga mitos tentang coklat dirungkai melalui paparan LED anatomi manusia yang interaktif.

Chocolates in the IndustryDisini, kita dapat melihat bagaimana proses pembuatan coklat itu dilakukan. Bermula dari dia cair hinggalah menjadi beku. Kita juga diberikan peluang untuk merasai keenakkan coklat itu. Memang sedap rasanya berbeza dengan rasa coklat di luar sana.

Chocolate Galleria

Chocolate Galleria menawarkan pelbagai jenis coklat dalaman dan import pada harga yang luar biasa murah untuk semua penggemar coklat. Perjalanan ke Chocolate Museum 2.0 tidak akan lengkap tanpa lawatan ke Chocolate Galleria, kedai runcit yang menawarkan pelbagai jenis coklat import dalam rumah di harga rendah yang luar biasa untuk semua penggemar coklat, sama ada untuk diri sendiri atau sebagai hadiah. 

Pengalaman di Chocolate Workshop / Chocolate Lab


Pada hari itu juga, Shailla diberi peluang untuk buat sendiri coklat dengan menggunakan mold yang disediakan oleh pihak Museum Chocolate. 


Paling seronok ketika itu adalah anak-anak Shailla. Mana tidaknya sambil masukkan coklat dalam mold sambil makan coklat dan jelly. 


Pada mulanya ingatkan hanya isi coklat dalam mold kecil-kecil itu sahaja. Rupanya ada kejutan dari pihak Chocolate Museum dimana Shailla perlu memilih kasut atau bag. Jadi Shailla memilih bag. Kami perlu buat dekorasi pada beg itu mengikut masa yang ditetapkan.


Ini dia hasil deko coklat dari Shailladan rakan-rakan yang lain. Ingatkan cukup hanya letak disitu sahaja. Rupanya kena present bagai tema atau konsep deko yang kita buat. Konsep beg deko beg Shailla adalah kasih sayang sebab husband Shailla yang deko semua manakala Shailla  tukar ambil gambar. Kemudian pihak Chocolate Museum juga minta kongsikan pengalaman ketika melawat Chocolate Museum itu.


Apa yang bagus tentang Chocolate Workshop / Chocolate Lab ini adalah pengunjung akan dapat merasai proses membuat coklat dengan tangan mereka sendiri di bawah bimbingan pakar coklat dalaman dari Chocolate Museum . Selain itu, pengunjung boleh mendapat penghargaan yang lebih mendalam dan bermakna terhadap koko.


Bayaran masuk nominal, dari serendah RM2, akan dicaj untuk Muzium Coklat 2.0. Bayaran masuk adalah percuma untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Lawatan ke Muzium Coklat 2.0 menjanjikan pengalaman yang benar-benar tidak dapat dilupakan untuk semua pengunjung. Muzium Coklat 2.0 dibuka setiap hari dari 10 pagi hingga 5 petang. 

Untuk lawatan atau tempahan kumpulan besar, adalah disyorkan untuk menempah lawatan berasingan dengan melawat laman web DR Group Holdings. Muzium Coklat 2.0 mengalu-alukan kedatangan korang dalam perjalanan penemuan coklat yang menakjubkan ini, hanya di Chocolate Museum 2.0.

Address:
Chocolate Museum @Kota Damansara
No.2, Jalan Teknologi 3/5, Taman Sains Selangor 1,
47810 Kota Damansara,
Selangor

Website: www.chocolatemuseum.my
Facebook: @chocolatemuseumkotadamansara
Instagram: @chocolate_museum_kd
TikTok: @chocolatemuseum

Terima Kasih

September 07, 2022

Sunscreen SPF50 Yang Bagus Wajib Cuba Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature

 Assallammualaikum

Semua pasti tahu, pemakaian sunscreen amat penting dalam kehidupan harian kita. Sunscreen dapat memberi perlindungan kepada kulit kita dari sinaran matahari yang terik. Suncreen juga dapat mengatasi kulit muka kita menjadi kusam dan berjeragat. Bila muka sudah tumbuh jeragat memang susah hendak hilangkan. Jadi apa yang kita perlu buat adalah mengawal dari ia terus membiak seperti virus..hahaha. 

Walaupun kita sudah buat rutin penjagaan wajah yang betul tetapi tidak memakai sunscreen, memang sia-sia sahaja apa yang korang buat itu. Jadi kali ini Shailla ingin kongsikan salah satu sunscreen yang menjadi kegemaran Shailla iaitu Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature.


Mengapa Aloe Vera  Sunscreen ini menjadi kegemaran Shailla adalah kerana Aloe Vera Sunscreen ini sangat sesuai dengan kulit Shailla dan tidak menimbulakan iritasi pada wajah setelah menggunakannya. Untuk korang yang mempunyai kulit sensitif dan berminyak juga sesuai untuk gunakannya kerana Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature sesuai untuk semua jenis kulit.


Sunscreen yang bagus adalah yang mempuyai PA+++ dan SPF 35 dan ke atas. Untuk Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature ini mempunyai SPF50 dan PA+++. Memang sudah cukup untuk melindungi muka dari sinaran matahri. Cuma satu yang korang faham iaitu sunscreen kena pakai setiap 4 jam bukan untuk seharian.
Texture Aloe Vera Sunscreen ini sangat ringan dan mudah meresap pada permukaan kulit. Kadang-kadang sesetengah sunscreen ini menyebabkan muka korang menjadi capuk dan tompokan putih pada muka yang membuat korang akan jadi putih yang nampak pelik. Tetapi tidak dengan Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature ini kerana ia akan membuat wajah korang nampak neutral.


Aloe Vera Sunscreen ini "physically" nampak "light green color cream" (Aloe Vera bau). Selepas sapu pada kulit tidak ada color. Ia nampak "natural look" tanpa berwarna. 


Paling penting kalau korang hendak tahu adalah yang buat Shailla suka sangat Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature ini adalah membuat kulit Shailla terasa lembap, tidak menutup liang pori, tidak berminyak, terasa segar ketika menggunakanya. Korang boleh lihat ujian serapan minyak pada blotting paper itu, texture nampak tidak berminyak dan melekit.

Shailla telah meletakkan air pada sunscreen untuk melihat samaada air sebati dengan sunscreen

Paling penting adalah Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature senang dicuci dan mesra wudhuk. Hendak tahu sunscreen korang mesra wudhuk atau tidak senang sahaja. Korang letak sunscreen ditangan, kemudian campur dengan air. Kalau air sebati dengan sunscreen, maknanya sunscreen korang mesra wudhuk.

Selain itu juga Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature mudah untuk make base dan mudah dibawa ke mana-mana.Bahan utama yang terkandung dalam Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature adalah seperti Glycerin, Sodium Hyaluronic & Allantoin. Selain itu terdapat kandungan Ekstrak Tumbuhan Semulajadi seperti Aloe Barbadensis Leaf Juice, Centella Asiatica Extract, Morus Alba Bark Extract, Orchird Extract.

Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature ini selamat digunakan dan ianya bebas dari bahan-bahan yang merbahaya seperti Alcohol-Free, Paraben-Free, Silicon-Free, Sulfate-Free, Allergen-Free.


Cara Penggunaan Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature

Selepas membersihkan muka dan rutin penjagaan kulit asas, sapukan jumlah sederhana Pelindung Matahari Aloe Vera ini pada keseluruhan muka, untuk menutup bahagian yang terdedah daripada sinaran UV.


Bila duduk dibawah matahari, kulit tidak ada kesan capuk atau white cast. Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature akan membuat kulit muka korang nampak natural dan fresh.


 Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature ini juga mudah dibawa ke mana-mana kerana packaging yang kecil dan nipis, jadi mudah untuk selit di dalam bag.


Korang juga tidak perlu risau jika seli di dalam beg, sunscreen ini akan tumpah kerana penutup dia menggunakan fungsi "Twist-Lock" jadi krim itu tidak mudah terkeluar.Untuk maklumat lanjut dan membeli produk Hansaegee Nature :

Brand: Hansaegee Nature 

Terima Kasih
Logo KBBA

REVIEW : SUKA SUSU KAMBING COKELAT

Susu sememangnya bagus untuk kesihatan tubuh badan secara keseluruhan. Ia mengandungi sumber kalsium dan fosforus yang baik. Susu juga membe...