Logo KBBA
Memaparkan catatan dengan label Lifestyle. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Lifestyle. Papar semua catatan

September 09, 2022

Penemuan coklat yang menakjubkan hanya di Chocolate Museum 2.0

 Assallammualaikum

Hai semua, bila sampai musim cuti sekolah tidak tahu hendak bawa anak ke mana-mana, boleh datang ke Chocolate Museum Kota Damansara. Hari itu Shailla ada kongsi beberapa keping gambar di facebook ketika berada di sana. Rupanya ramai juga yang tidak tahu di Kota Damansara ada Museum Chocolate. 

Chocolate Museum ini buka pada tahun 2013. Merupakan Chocolate Museum pertama (Chocolate Mesuem 1.0) yang menerima kunjungan lebih dari 1 juta pengunjung. Dalam masa yang sama, Chocolate Museum mengisytiharkan setiap lawatan dengan elemen asas 3Es iaitu, "elements namely", "Education regarding cocoa and chocolate", "experience of chocolate-making process and enjoyable shopping".

Oleh kerana sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai, Chocolate Museum 1.0 telah menjadi terlalu kecil untuk menampung bilangan pelawat yang ramai maka lahirlah  Chocolate Museum 2.0. Muzium Coklat 2.0 ialah ciptaan semula Muzium Coklat 1.0 oleh Kumpulan DRHoldings Sdn Bhd untuk meningkatkan pengalaman pelawatmelalui tarikan yang menakjubkan, karya seni asli dan fakta yang menarik

Muzium Coklat 2.0

Antara tarikan Chocolate Museum 2.0 adalah pameran seumpamanya termasuk: 
  • Replika Saiz Nyawa Pokok Koko Malaysia 
  • Bandar Loker (Jenama Wafer No.1 Seluruh Dunia) 
  • Buku Bacaan setinggi 10 kaki 
  • 100 keping Koleksi Patung Asli 'Cow Parade' 
  • Tinjau kilang Coklat LIVE (tontonan terhad) 
  • Koleksi Arca Coklat Artistik (dengan sokongan dan kerjasama dengan tempatan institusi pengajian tinggi untuk mempromosikan bakat Malaysia) 
  • Set Kereta Api Coklat Model 35 kaki panjang - Model Tolok Dalaman Terbesar 1 Set Kereta Api di Malaysia! 
  • Replika Koleksi Model Kapal Skala Sejarah
  • Potret Kolaj menggunakan coklat m&m (potret Tun Dr Mahathir Mohamad menggunakan 5,359 keping choco m&m's) 
  • Dinding Seni 3D Coklat Venice 
  • Menara Kuala Lumpur City Centre (KLCC) dibuat menggunakan 525 kg coklat 
  • Cermin Gila
Tentang Chocolate Mesuem


Muzium Coklat oleh Fidani di Kota Damansara dengan bangganya dimiliki dan dikendalikan oleh DR Group Holdings Sdn Bhd. Telah berada dalam industri coklat selama lebih daripada 35 tahun. Kumpulan DR menghasilkan coklat inovatif yang memenangi anugerah di bawah jenama DANSON, Milton, Farell's dan FIDANI menggunakan bahan coklat Belgium terbaik.


FADINI iaitu salah satu jenama dari Kumpulan DR Group Holdings Sdn Bhd. DR Group Holdings Sdn Bhd, sebuah syarikat Malaysia yang pelbagai antara lain
pakar dalam pembuatan dan peruncitan produk coklat dan kuih-muih. Kalau korang nak tahu asal nama FADINI adalah dari nama seorang gadis muda dan cantik yang mempunyai kegemaran untuk perkara-perkara terbaik kehidupan, terutamanya coklat berkualiti tinggi.


FIDANI telah mencipta coklat buatan tangan terbaik untuk coklat indulgers di Malaysia dan seluruh dunia sejak tahun 1999. Menggunakan kualiti terbaik coklat dan 100% mentega koko, terdapat 70 perisa yang berbeza dan lebih daripada 200 jenis tampalan untuk dipilih. Fidani custom membuat reka bentuk coklat untuk perkahwinan, acara korporat dan untuk hampir semua majlis atau majlis.

Chocolate Museum 2.0 Kota Damansara

Shailla dan keluarga berpeluang menikmati pengalaman melawat Musuem Chocolate 2.0 bersama keluarga. Banyak ilmu dan pengetahuan yang Shailla dapat semasa lawatan itu. 

Muzium Coklat dibahagikan kepada beberapa bahagian:

Journey of Chocolates

Mendengar penerangan tentang sejarah coklat


Di bahagian ini, Shailla telah diberikan penerangan mendalam tentang asal usul sejarah coklat ini.Kalau korang hendak tahu, asal usul coklat adalah daripada biji koko bermula dari 1500 SM dengan Aztec hingga ke hari ini.

Father of Chocolate


Pada bahagian ini, menonjolkan perintis Switzerland yang terkemuka dalam pembangunan dan pembuatan coklat.


Dengan kerjasama jenama coklat antarabangsa yang terkenal. Muzium Coklat 2.0 turut mempamerkan garis masa sejarah unik jenama terkenal seperti Neuhaus (pencipta coklat praline), Kit Kat Nestle, Cadbury, Nutella, Lindt, Hershey's dan banyak lagi. Muzium Coklat 2.0 juga mengimport coklat terus dari jenama coklat antarabangsa seperti Ferrero, Lindt, Neuhaus, Guylian, Hershey's, Cadbury, Toblerone dan m&m's untuk pengedaran dan runcit.

Health Benefits of Chocolates


Untuk bahagian ini, kita akan didedahkan tentang Kesihatan dan juga mitos tentang coklat dirungkai melalui paparan LED anatomi manusia yang interaktif.

Chocolates in the Industry



Disini, kita dapat melihat bagaimana proses pembuatan coklat itu dilakukan. Bermula dari dia cair hinggalah menjadi beku. Kita juga diberikan peluang untuk merasai keenakkan coklat itu. Memang sedap rasanya berbeza dengan rasa coklat di luar sana.

Chocolate Galleria

Chocolate Galleria menawarkan pelbagai jenis coklat dalaman dan import pada harga yang luar biasa murah untuk semua penggemar coklat. Perjalanan ke Chocolate Museum 2.0 tidak akan lengkap tanpa lawatan ke Chocolate Galleria, kedai runcit yang menawarkan pelbagai jenis coklat import dalam rumah di harga rendah yang luar biasa untuk semua penggemar coklat, sama ada untuk diri sendiri atau sebagai hadiah. 

Pengalaman di Chocolate Workshop / Chocolate Lab


Pada hari itu juga, Shailla diberi peluang untuk buat sendiri coklat dengan menggunakan mold yang disediakan oleh pihak Museum Chocolate. 


Paling seronok ketika itu adalah anak-anak Shailla. Mana tidaknya sambil masukkan coklat dalam mold sambil makan coklat dan jelly. 


Pada mulanya ingatkan hanya isi coklat dalam mold kecil-kecil itu sahaja. Rupanya ada kejutan dari pihak Chocolate Museum dimana Shailla perlu memilih kasut atau bag. Jadi Shailla memilih bag. Kami perlu buat dekorasi pada beg itu mengikut masa yang ditetapkan.


Ini dia hasil deko coklat dari Shailladan rakan-rakan yang lain. Ingatkan cukup hanya letak disitu sahaja. Rupanya kena present bagai tema atau konsep deko yang kita buat. Konsep beg deko beg Shailla adalah kasih sayang sebab husband Shailla yang deko semua manakala Shailla  tukar ambil gambar. Kemudian pihak Chocolate Museum juga minta kongsikan pengalaman ketika melawat Chocolate Museum itu.


Apa yang bagus tentang Chocolate Workshop / Chocolate Lab ini adalah pengunjung akan dapat merasai proses membuat coklat dengan tangan mereka sendiri di bawah bimbingan pakar coklat dalaman dari Chocolate Museum . Selain itu, pengunjung boleh mendapat penghargaan yang lebih mendalam dan bermakna terhadap koko.


Bayaran masuk nominal, dari serendah RM2, akan dicaj untuk Muzium Coklat 2.0. Bayaran masuk adalah percuma untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Lawatan ke Muzium Coklat 2.0 menjanjikan pengalaman yang benar-benar tidak dapat dilupakan untuk semua pengunjung. Muzium Coklat 2.0 dibuka setiap hari dari 10 pagi hingga 5 petang. 

Untuk lawatan atau tempahan kumpulan besar, adalah disyorkan untuk menempah lawatan berasingan dengan melawat laman web DR Group Holdings. Muzium Coklat 2.0 mengalu-alukan kedatangan korang dalam perjalanan penemuan coklat yang menakjubkan ini, hanya di Chocolate Museum 2.0.

Address:
Chocolate Museum @Kota Damansara
No.2, Jalan Teknologi 3/5, Taman Sains Selangor 1,
47810 Kota Damansara,
Selangor

Website: www.chocolatemuseum.my
Facebook: @chocolatemuseumkotadamansara
Instagram: @chocolate_museum_kd
TikTok: @chocolatemuseum

Terima Kasih

Ogos 12, 2022

Pengalaman Menyertai McDonald’s Malaysia Blood Donation Drive

Assallammualaikum,

Hai semua, McDonald’s Malaysia telah menganjurkan McDonald’s Malaysia Blood Donation Drive pada 30 Jun 2022 di McDonald’s, Uptown 3, Damansara Utama. Ia merupakan kerjasama antara McDonald’s Malaysia dan Pusat Darah Negara, selaras dengan seruan kerajaan  bagi mendapatkan bekalan darah yang mencukupi untuk memenuhi permintaan masyarakat. 

Sejak 2017, McDonald’s Malaysia telah menganjurkan kempen derma darah tahunan untuk meningkatkan kesedaran di kalangan masyarakat mengenai kepentingan menderma darah.

Kerjasama ini kini memasuki tahun keenamnya, dan sepanjang tahun, McDonald’s Malaysia telah berjaya mengumpulkan McFamily untuk menderma darah dan menyebarkan kepentingan mengisi tabung darah kita.


Ketika Shailla mengikuti McDonald’s Malaysia Blood Donation Drive ini, memang perasaan ketika itu amat teruja dan dalam masa yang sama agak gementar juga kerana kali terakhir Shailla ikuti program derma darah ini adalah di tempat kerja.

Sebelum hadir ke McDonald’s Malaysia Blood Donation Drive, Shailla membaca dahulu kriteria bagi penderma darah. Sebelum menderma darah pastikan korang sihat tubuh badan, mempunyai berat badan 45 kilogram ke atas, berumur 18-70 tahun bagi penderma kerap, dan di antara 18-60 tahun bagi penderma baru. Selain makan sebelum menderma darah, korang perlu rehat atau tidur sekurang-kurangnya lima jam sebelum menderma serta tidak mengambil ubat seperti antibiotik dalam tempoh terdekat.


Seperti yang semua tahu,sekali kita menderma darah, ia mampu menyelamatkan tiga nyawa. Menderma darah merupakan satu amalan kebajikan yang amat mulia kerana ia bukan sahaja membantu golongan yang memerlukan tetapi merupakan satu khidmat bakti serta pengorbanan yang amat bermakna kepada masyarakat. Amat beruntungnya kita jika berpeluang untuk khidmat bakti kepada masyarakat. 



Hari Derma Darah ini diadakan di ibu pejabat McDonald’s Malaysia, yang menyaksikan kehadiran lebih daripada 200 penderma pada tahun ini. Penderma yang hadir terdiri daripada kakitangan, rakan-rakan niaga, dan pelanggan McDonald’s serta wakil media. Restoran khidmat segera tersebut berhasrat menanamkan satu tabiat yang baik dan mewujudkan kesedaran yang tinggi mengenai kepentingan menderma darah di kalangan kakitangannya dan juga rakyat Malaysia. Bersama-sama, kita boleh membantu rakyat Malaysia lain yang memerlukan. Aktiviti derma darah yang dianjurkan oleh McDonald’s Malaysia dengan Kerjasama PDN menyaksikan lebih 1,300 penderma sejak tahun 2017.

Di pintu masuk McDonald’s, ada disediakan kaunter pendaftaran untuk korang daftar dan isi beberapa maklumat. 



Seterusnya, ambil borang dan isi maklumat peribadi yang di perlukan.


Kemudian, timbang berat badan bagi memastikan berat badan lepas untuk ke langgkah seterusnya. Kalau tidak silap, untuk menderma darah berat badan perlulah 45kg dan ke atas.



Selepas itu, buat ujian darah bagi memastikan korang jenis darah apa sebelum menderma. Juga memastikan korang layak atau tidak untuk menderma darah.


Setelah itu, kena pergi ambil tekanan darah.


Dan isi form untuk maklumat yang diperlukan sekali lagi.


Inilah dia saat yang buat jantung bagai nak luruh..iaitu kena cucuk untuk ambil darah..hihihi



Setelah selesai menderma darah, korang boleh pergi ke kaunter untuk ambil kupon makan dan goodie bag.


Kemudian naik ke level 12A untuk tebus kupon makanan. Sebelum ke kaunter tebus kupon, korang boleh bergambar di photo booth yang disediakan. Pasti semua tertanya-tanya mengapa tiada gambar Shailla menderma darah, ini kerana Shailla sedang datang bulan ketika itu jadi tidak boleh menderma darah.


Kaunter tebus kupon makan.

Sebagai tanda penghargaan, McDonald’s Malaysia menyediakan hidangan McChicken dan Sundae Cone kepada semua penderma darah yang hadir.Terima kasih kepada McDonald’s Malaysia kerana menganjurkan McDonald’s Malaysia Blood Donation Drive bagi memastikan bekalan darah berterusan dan mencukupi.

Sekian Terima Kasih

Julai 21, 2022

Memenangi Hadiah Menarik Dengan "Jom Taksir Zakat"

 Assallammualaikum,

Hai semua, okay kali ini Shailla ingin kongsikan tentang "Jom Taksir Zakat" bersempena bulan taksir zakat Lembaga Zakat. Apa yang menarik tentang "Jom Taksir Zakat" ini adalah korang berpeluang untuk memenangi hadiah menarik dari pihak Lembaga Zakat.

Tujuan bulan taksir zakat ini diadakan adalah :

1. Mendidik dan mengajak umat Islam di Selangor mengira sendiri zakat dengan lebih mudah dan tepat.
2. Memberi kesedaran untuk taksiran jenis-jenis zakat harta.
3. Membentuk sentimen minda masyarakat untuk membudayakan taksiran dan bayar zakat setiap tahun.
4. Menggalakkan kaedah taksiran yang menyeluruh agar jumlah yang dizakatkan lebih tepat.
5. Menganjur dan mempelbagaikan aktiviti menarik di sepanjang tempoh program berlangsung.

Jenis-Jenis Zakat

1. Zakat Fitrah
Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

2. Zakat Harta
(Maal) adalah zakat yang diwajibkan apabila sudah mencapai nisab (mencapai jumlah tertentu) akan sesuatu harta tersebut. Zakat harta ini merangkumi hasil perniagaan, pertanian, hasil ternak, hasil temuan, emas, perak dan matawang dimana harta-harta tersebut memiliki kadar nisab yang tersendiri.
  • Zakat Pendapatan
  • Zakat Perniagaan
  • Zakat Wang Simpanan
  • Zakat Pelaburan
  • Zakat KWSP
  • Zakat Emas & Perak
  • Zakat Takaful
  • Taksiran Zakat 
  • Qada Zakat
Jadi korang boleh memilih samaada ingin melunaskan kewajipan zakat fitrah dan zakat harta. Lebih banyak korang berzakat, Insha Allah bertambah keberkatan punca rezeki korang.

Cara Tebus Baucar



1. Muat Turun & Log MasukMuat turun aplikasi mudah alih "ZakatSelangor" di App Store atau Play Store, kemudian, Daftar dan Log Masuk ke akaun anda. Apps ini merupakan Applikasi Rasmi Lembaga Zakat Selangor. Apps ini membantu pengguna membuat bayaran zakat, menyemak status bantuan zakat dan pelbagai perkhidmatan lain dengan mudah.

AppStore

GooglePlay

Antara fungsi lain yang terdapat dalam apps ini adalah:

• Buat Pembayaran semua jenis Zakat Harta dan Zakat Fitrah
• Buat Pembayaran FIDYAH secara online
• Semak Rekod Bayaran Zakat lepas
• Semak Status Bantuan Zakat yang dipohon (Asnaf)
• Semak Status Bayaran Zakat (Vendor)
• Simpan Kiraan Zakat
• Download Penyata Bayaran Zakat Tahunan
• Download Borang VCASH (Asnaf tiada akaun bank)
• Download Borang Bantuan Zakat
• Pengiraan Zakat
• Lokasi Cawangan Zakat Selangor
• Info Zakat terkini

2. Taksir & Simpan - Gunakan fungsi "Taksir" di dalam aplikasi ZakatSelangor, buat taksiran jenis-jenis zakat harta dan "Simpan Taksir Zakat"

3. Dapatkan Baucar dengan tebus baucar di cawangan LZS berdekatan dengan beserta bukti taksiran. Selagi stok masih ada. Promosi ini mengikuti garis panduan syariah penganjuran peraduan zakat, Lembaga Zakat Selangor.



Jom sertai Taksir zakat sebelum 31 Julai 2022 dan menangi hadiah menarik! Laksanakan kewajipan anda yang memberi ganjaran dunia dan akhirat dengan taksir zakat di https://jom.zakatselangor.com.my sekarang!


Selain itu, korang yang memohon bantuan zakat di Lembaga Zakat Selangor (LZS) kini boleh menyemak rekod bantuan secara atas talian melalui kemudahan platform eZakat Online

Melalui platform eZakat Online ini, korang hanya perlu hanya perlu mendaftar sebagai pengguna di https://ezo.zakatselangor.com.my/ dan seterusnya dapat mengakses rekod bantuan zakat yang diterima.
Ini merupakan alternatif bagi memudahkan korang untuk menyemak status permohonan bantuan. Selain menjimatkan kos dan masa, ia juga mudah diakses di mana-mana dan pada bila-bila masa.

Agihan Zakat

Setiap permohonan zakat akan dinilai melalui tapisan haddul Kifayah. Proses kelulusan permohonan agihan boleh diringkaskan seperti berikut :
  1. LZS terima permohonan borang yang lengkap dari pemohon.
  2. Permohonan zakat akan dibuat semakan berdasarkan kadar had kifayah dan maklumat dimasukkan dalam Sistem Agihan Zakat
  3. Proses siasatan akan dijalankan terhadap permohonan
  4. Pemohon diluluskan/ditolak
  5. Pemohon dikelaskan mengikut asnaf fakir atau miskin
  6. Sekiranya asnaf, bantuan zakat yang bersesuaikan akan diberikan

No tel : 1-300-88-4343


April 28, 2022

Cara Atasi Rambut Gugur Dan Berbau Hapak Dengan Safi Shayla Tonik Pelebat Rambut Dan Penguat Akar

Assallammualaikum

Hai semua, apa khabar? diharap korang semua dalam keadaan sihat selalu. Kali ini Shailla hendak kongsi satu produk yang boleh atasi rambut gugur dan berbau hapak terutama untuk yang memakai hijab. Sejak melahirkan anak, memang Shailla menghadapi masaalah rambut gugur memang pening kepala juga memikirkan produk apa yang sesuai untuk atasi masaalah rambut gugur Shailla ini. Mama Shailla pun tegur rambut dah nampak jarang sebab nampak kulit kepala. Pelbagai produk juga Shailla cuba termasuk produk yang viral di laman social media tetapi hasilnya kurang memuaskan.

Disebabkan Shailla memang menggunakan skincare dari safi iaitu Safi Rania Gol, jadi Shailla pun buat keputusan untuk mencari produk atasi rambut gugur dari jenama safi juga. Senang dari muka hingga ke rambut guna satu jenama produk sahaja..sebab safi pun sudah banyak keluarkan produk penjagaan rambut. 

Shailla memilih Shampoo Safi Shayla Hair Fail Control dan Conditioner Safi Shayla Hair Fail & Oil Control. Pada awalnya Shailla hanya beli penjagaan rambut basic dahulu iaitu shampoo dan conditioner sebab Shailla ingin cuba dahulu. Memang sepanjang Shailla menggunakan kedua-dua produk ini rambut dari gugur segumpal setiap kali cuci rambut semakin hari semakin kurang jumlah gugurnya. Bukan setakat kurang gugur yer...rambut juga menjadi lembut bila guna sekali bersama conditioner.


Baru-baru ini Shailla mencuba pula Set Kawalan Rambut Gugur Safi Shayla yang terdiri daripada :


Shampoo - kini dengan Hijab Scalp Biotics teknologi untuk membersih & menguatkan struktur rambut dengan wangian sehingga 72 jam.



Refreshing Scalp Mask - menjaga kulit kepala, mengurangkan sebum, menguatkan folikel rambut & membuang bau hapak.


Hair Tonic - dirumus dengan Hijab Scalp Biotics teknologi, Ginseng Merah Korea & Niacinamide
menguatkan folikel rambut dari akar rambut, mengurangkan rambut gugur dan 4.6X rambut lebih lebat.


Hair Serum - membaiki dan menguatkan rambut rapuh dengan menembusi ke dalam struktur separuh rambut dalam.


Hair Mist - perlindungan tambahan untuk rambut, kunci masuk dan mengekalkan nutrien untuk rambut yang lebih kuat sambil menghilangkan bau busuk untuk kesegaran tudung yang tahan lama.

Hair Fall Control Hair Tonic


Shailla paling suka Hair Tonic dari Safi Shayla ini kerana sejak menggunakannya terasa ia dapat 
mengurangkan masalah rambut gugur & rambut menipis serta membantu lebatkan rambut. Diformulasi kahas dengan teknologi Hijab Scalp Biotics, 7 habbatus Sauda Complex dan Ginseng Merah korea bermuti tinggi, ia menguatkan akar rambut sehingga 73% dan melebatkan rambut sehingga 4.6X.

Bagi korang yang memakai hijab mesti kena cuba kerana ia tidak buat kulit kepala  terasa gatal dan rambut berbau hapak. Macam Shailla, berkerja duduk 8 jam dalam bilik aircond balik kerja buka tudung, rambut masih terasa wangi. Selain itu juga tidak juga asyik garu kepala sahaja. Bila mandi pula kuantiti rambut gugur itu semakin berkurang. Begitu juga bila menyikat rambut. Kalau tidak sebelum ini rasa nak sikat rambut pun berduka cita sebab nanti mesti punya ada rambut gugur.

Cara Penggunaan Tonik Pelebat Rambut
  1. Semburkan tonik rambut ini pada kulit kepala yang bersih dan akar rambut.
  2. Urutkan kulit kepala untuk beberapa mimit dan biarkan sehingga kering.
  3. Gunakan tonik 2 kali sehari, bersama dengan regime lengkap Kawalan Rambut Gugur Safi Shayla untuk hasil yang mantap.
Korang mesti kena cuba tau! memandangkan kita beberapa hari lagi akan menyambuat hari raya, jadi produk ini wajib ada untuk bawa pulang ke kampung. Baru korang rasa selesa sahaja walaupun seharian berjalan melawat sanak saudara,tetapi rambut masih segar,wangi dan tidak berbau. Jujur best hairfall product ever! korang tak menyesal menggunakanya. Shailla pun menyesal baru tahu tentang produk ini, kalau tidak, dari dulu dah beli sekali dengan syampoo dan conditioner.

Korang boleh dapatkan produk ini di cawangan Watson dan Guardian seluruh Malaysia.

#hairtok #haircare #hairtips #Shaylatonik #rambutgugur #fyp #safimalaysia

Sekian, Terima Kasih.


Disember 11, 2021

Tunaikan Zakat Secara Atas Talian Melalui Public Bank

  Assallammualaikum

Zaman semakin lama semakin moden. Begitu juga dengan teknologi yang semakin lama semakin canggih. Dulu kita perlu beratur panjang untuk membuat sesuatu pembayaran, namun sekarang semuanya hanya dihujung jari sahaja. Begitu juga dengan Membayar Zakat. Tidak perlu lagi korang apply cuti dan lenguh kaki semata-mata untuk membayar zakat.

Sekarang, korang boleh membayar Zakat melalui E-Zakat Pay sangat mudah dan pantas. Hanya beberapa klik maka selesailah urusan pembayaran zakat korang. Shailla pun baru lepas menbayar zakat kwsp. Dalam keseronokkan mendapat simpanan kwsp, jangan terlupa pula untuk membayar zakat. 


Cara Membayar Zakat Melalui Atas Talian



Bayar Zakat Secara Cashless Dengan Perbankan Public Bank

Pembayaran melalui kaedah ini terbuka kepada pembayar-pembayar yang mempunyai Akaun Simpanan atau Semasa dengan Agen Kutipan yang dilantik dan mendaftar sebagai pengguna kemudahan perbankan internet.

Bagi pembayaran zakat, pembayar hanya perlu melayari portal e-zakat di E-Zakat Pay dan klik pada pembayaran E-Zakat Pay untuk membayar zakat.

Cara pembayaran Zakat Melalui Public Bank:

Pembayar perlulah mempunyai akaun Public Bank terlebih dahulu bagi membuat bayaran secara atas talian. Caranya amat mudah.Korang hanya perlu ikuti langkah-langkah ini. 

1. Masuk Perbankan Internet

2. Klik PBe dan log masuk ke Perbank Internet Korang

3. Pilih “BillPay”>"OpenPayment"

4. Pilih "Pusat Pungutan Zakat WP"

5. Masukkan " Nama, No Ic, Jenis Zakat, Amaun"

6. Masukkan "No OTP"

7. Klik "Submit"

Lihat betapa mudah dan senangnya membayar zakat. Semuanya di hujung jari sahaja . Jadi, tiada alasan lagi untuk korang yang telah cukup syarat ini mengelak daripada membayar zakat.

Kelebihan Menbayar Zakat Melalui 

Tiada pendaftaran serta bayaran untuk menggunakan E-Zakat Pay

Pembayar tidak perlu mendaftar ataupun membayar untuk membuat bayaran zakat melalui kaedah ini. Pembayar hanya perlu mempunyai akaun bank, mempunyai ID dan Password dan boleh membuat pembayaran secara online di bank tersebut

Tiada bayaran tambahan dikenakan

Tidak, pembayar tidak dikenakan sebarang cas tambahan sekiranya membuat bayaran zakat menggunakan kaedah ini, akan tetapi terdapat had minimum iaitu RM 10 bagi setiap pembayaran melalui kaedah ini

Tiada pemasangan aplikasi untuk pembayaran zakat

Pengguna tidak perlu memasang apa jua bentuk perkakasan untuk menggunakan sistem ini. Walaubagaimanapun, pihak MEPS akan menyediakan pihak merchant (Lembaga Zakat Selangor) dengan "Seller plug-in" iaitu satu perisian keselamatan yang akan letakkan di dalam portal LZS (MAIS) bagi menjamin keselamatan pembayaran yang dilakukan.

Proses yang selamat

Keseluruhan transaksi di encrypted dengan 128 Bit SSL.

Oleh itu, semua maklumat yang dihantar adalah selamat seperti membuat pembayaran di website bank tersebut. Pengguna juga disahkan di platform internet banking untuk semua transaksi yang dilakukan.

Selain itu, kesemua pembayaran akan dilakukan dalam "real time online" iaitu proses debit daripada bank pembayar kepada akaun pembayar akan dijalankan pada masa itu juga dan proses pengeluaran resit bayaran zakat akan dilakukan dalam tempoh 14 hari bekerja.


Bukankah dengan memberi kepada orang lain, Allah akan memberi dan menggantinya dengan hal yang lebih baik? Tidak sesekali kita rugi sekiranya memberi dan membantu orang lain dengan hak dan barangan kita. Melalui amalan bersedekah juga akan melahirkan perasaan tenang dan bahagia.
Semoga korang mendapat lebih keberkatan rezeki apabila korang memenuhi tuntutan Allah s.w.t. Semoga Allah memudahkan kerja kita!






Marilah kita bersama-sama Sertai Jom Tunai Zakat dengan klik  bit.ly/zakatcashless2021 ini.



Untuk maklumat lanjut:



Facebook: Zakat Selangor

Instagram: @zakat selangor

No. Telefon: 1 300 88 4343

Emel: maklumbalasaduan@zakatselangor.com.my