Showing posts with label Kids Zone. Show all posts
Showing posts with label Kids Zone. Show all posts

March 17, 2023

The Bentong Farm | Bawa Anak-Anak Mengenali Haiwan

Assallammualaikum 

Sementara anak-anak masih dalam cuti sekolah ini, jadi Shailla telah membawa mereka mengenali baiwan dengan lebih dekat di The Bentong Farm yang terletak di negeri Pahang. The Bentong Farm merupakan salah satu tempat tarikan yang terletak di Bentong,  Pahang.

Jika korang pernah pergi Farm In The City yang terletak di Seri Kembangan, konsep yang digunakan oleh The Bentong Farm juga sama kerana ia dibawah pihak oenvurisan yang sama. Cuma disini tempat dia lebih luas. Shailla mengambil masa 2 jam lebih juga untuk melawat semua kawasan yang terdapat disini.

Apa yang menarik disini adalah korang boleh berinteraksi dengan lebih dari 100 spesis haiwan yang comel dan eksotik dikelilingi oleh alam semulajadi yang sangat cantik. Juga terdapat lebih 60 jenis tumbuh-tumbuhan supaya boleh belajar dengan lebih dekat lagi.




Pada bahagian luar kaunter masuk banyak lokasi yang boleh korang ambil gambar bersama keluarga selepas membeli tiket. Antaranya lokasi tempat yang korang boleh ambil gambar adalah seperti di atas. Ini baru bahagian luar sahaja, belum korang masuk bahagian dalam lagi.


Paling menarik lagi, sementara menunggu membeli tiket, korang boleh main permainan traditional seperti bowling botol dan baling selipar yang terdapat di pintu masuk The Bentong Farm.


Pasti semua hendak tahu harga untuk tiket masuk ke sini. Korang boleh lihat harga tiket pada gambar yang Shailla sertakan dibawah ini.


Harga tiket masuk bagi dewasa adalah RM48, sekiranya anda adalah pemegang MyKad, atau pun warganegara Malaysia. Manakala bagi kanak-kanak bawah 11 tahun dan warga emas 60 tahun ke atas harganya RM38. Bagi bukan warganegara Malaysia pula, harga tiket masuk adalah RM68 untuk dewasa dan RM58 untuk kanak-kanak bawah 11 tahun dan warga emas 60 tahun ke atas. Kemasukkan adalah percuma untuk kanak-kanak ketinggian bawah 90cm.

Korang juga akan jumpa kedai menjual makanan binatang ketika di hadapan berdekatan jalan masuk farm. Satu baldi dia jual RM10. Tapi kalau korang hendak tahu juga, setiap zone memang ada disediakan makanan juga untuk haiwan-haiwan ini.

Pasti semua hendak tahu apa yang menarik ada disini. Jom sama-sama lihat tempat-tempat yang Shailla lawati ketika berada disini. 


Replika buah durian yang besar ini, korang akan jumpa ketika melalui laluan ke petting zoo. Bila tengok replika buah ini, mungkin dalam fikiran korang wahh...ada buah durian juga ke? sewaktu Shailla pergi bukan dalam musim buah dan di sini belum buka lagi untuk kita lepak makan sambil makan buah.Mungkin nanti mereka akan buat suatu hari nanti.


Aktiviti yang boleh korang lakukan semasa berada di The Bentong Farm adalah seperti:

Petting Zoo

Apa yang menarik disini adalah setiap tempat yang koarang masuk disediakan makanan untuk korang bagi makanan kepada haiwan-haiwan ini. Haiwan di sini juga suka gigit baju korang ya, tapi jangan risau diorang gigit gurau-gurau sahaja.

Savannah




Korang juga boleh bergambar dan bermain bersama haiwan-haiwan yang terdapat di sini. Anak-anak shailla lar paling suka sebab dapat main kejar-kejar dengan haiwan yang ada disitu seperti kambing, ayam dan lain-lain.

Exhibition Hall




Bird Aviary



Pony Ranch



Cafe 



Cafe dan surau juga turut ada disini, jadi korang tidak kalang kabut mencari tempat makan dan tempat solat ketika berada di sini.

Tortoise Land


Dekat sini korang akan jumpa tortoise dari size kecil hinggalah besar. Anak-anak korang pasti teruja ketika dapat memberi tortoise ini makan. 



Replica tortoise besar juga turut ada di sini. Kalau tengok hampir tinggi shailla jugalah..hihihi

Bunny Land




Alpaca Hill




Tarikkan di sini adalh white water buffalo iaitu kerbau berwarna putih. Selalu kita lihat kerbau 


Reptile Caveran


Ladang Sayur Dan Buah-Buahan

Ketika korang jalan-jalan di ladang buah dan sayur, korang akan jumpa dengan beberapa raplica buah dan sayur yang yang besar. Antara replica yang terdapat di ladang buah dan sayur adalah seperti:




Semasa melalui kawasan ini, memang banyak tanaman sayur dan buah-buahan yang segar. Teruja lihat beberapa hasil tanaman sudah berbuah seperti buah manggis, buah durian belanda, kacang panjang, kacang buncis dan lain-lain lagi.

Kampung Orang Asli





Kampung Orang Asli ini bukanlah bentuk perkampung dimana korang akan jumpa satu perkampungan yang berpenghuni. Ianya hanya replika rumah yang korang boleh lihat keunikkan rekaannya. Selalu kita lihat rumah mereka di kawasan perdalam atau tepi bukit itukan. Jadi disini korang boleh lihat dengan jelas rekaaan bentuk rumah Orang Asli.


Giant Ship Replica


Disini korang berpeluang duduk di dalam kapal yang besar sambil memberi itik makan.Makanan mereka letak di situ jadi mudahlah untuk korang ambil dan beri itik-itik disitu makan.



Phantasy Hill


Disini kawasan dia agak mendaki sikit. Apa yang menarik disini adalah korang akan jumpa pelbagai jenis replika. 




Memang banyak sangat replika besar disini dan yang paling menarik perhatian Shailla adalah replika Eiffel Tower.

Pihak The Bentong Farm juga merancang untuk menaikkan lagi tempat ini dengan berkerjasama dengan beberapa pihak seperti  Cam Site untuk aktiviti perkhemahan. Kalau korang lihat Atv yang bersusun pada pintu masuk itu, buat masa ini belum buka lagi. Akan datang dia akan buka pada yang berminat sukan Atv.

Youtube

haaa... jangan lupa tau lihat video yang sempat Shailla ambil ketika berada di The Bentong Farm


FACEBOOK
https://www.facebook.com/thebentongfarm/

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/thebentongfarmmalaysia

WEEKDAYS: 10:00 am – 6:00 pm
WEEKENDS: 09:30 am – 6:00 pm

Closed on every Tuesday
Open in Public holiday & school holiday

CUSTOMER SERVICE
+6010 283 3655

THE BENTONG FARM
Lot 6239-6241, Kampung Orang Asli Sungai Lebak, Batu 3 Jalan Chamang, 28700 Bentong, Pahang

Terima Kasih

December 24, 2022

Persiapan Awal Beli Barang Persekolahan 2023 di Pusat Pakaian Hari-Hari Cawangan Sungai Buloh

 Assallammualaikum

Alhamdulillah, isnin yang lalu, anak-anak Shailla telah selamat bersunat. Mereka bersunat di dewan anjuran perstuan penduduk. Memang seronok mereka diraikan dengan kedatang Bomba menyiram mereka dengan pili bomba memang semasa itu melompat-lompat keseronokkan kena siram. Selain itu juga mereka dapat pelbagai hadiah. Sebelum bersunat memang seronok mereka berlari-lari tanpa tahu erti sunat sebenar. Habis sahaja sunat memang menangis dan menyesal budak-budak ini. Nasiblah bersunat sekali seumur hidup. hihihi.

Beberapa hari sebelum sunat, sebenarnya Shailla berfikir juga untuk buat persiapan beli barang-barang sekolah sebelum atau selepas sunat. Fikir punya fikir sehinggalah sampai sehari sebelum mereka hendak bersunat, petang itu juga Shailla pergi membeli kelngkapan barang persekolahan mereka. Lagi pula, Kalau hendak tunggu diorang betul-betul baik sunat makan masa juga, lebih baik beli awal-awal senang nanti. Lagi pula sebelum diorang sunat kita happy dulu dengan belanja barang keperluan persekolahan. Jadi petang itu, kami ke pusat pakaian yang berdekatan sahaja dengan rumah Shailla. 


Kalau bercerita tentang pakaian sekolah, memang tempat yang Shailla tuju adalah tidak lain tidak bukan Pusat Pakaian Hari-Hari. Untuk Shailla yang jenis golongan berpendapatan sederhana ini, memang Pusat Pakaian Hari-Hari menjadi pilihan kerana pakaian mereka berkualiti dan mampu milik. 

Kalau korang hendak tahu, Pusat Pakaian Hari-Hari ini mempunyai lebih 95 rangkaian cawangan di seluruh negara. Shailla pergi yang cawangan di Sungai Buloh. Ketika sampai disini memang tidak ramai orang memandangkan masih awal sebenarnya untuk membeli kelengkapan sekolah. Tetapi bagi Shailla beli awal lagi elok dan senang untuk membuat pilihan. Memang banyak pilihan pakaian dan peralatan sekolah yang terdapat di sini. 


Antara koleksi kasut Jony&Jerry yang terdapat disini. Macam-macam rekaan ada, pilih sahaja yang mana berkenan dihati. Dari yang bertali hinggalah yang pakai pelekat. Untuk peringkat umur anak Shailla, Shailla lebih suka beli yang jenis pelekat kerana senang pakai dan buka. Untuk yang bertali pula, mungkin nanti diorang dah besar sikit bolehlah, kalau tidak nanti kita juga mangsa untuk hari-hari ikat tali dan buka tali kasut mereka.


Anak-anak paling suka bahagian beg kerana terdapat pelbagai pilihan yang ada. Dari beg size sekolah tadika hinggalah ke sekolah menengah. Harganya juga berpatutan. Shailla sebagai ibu pun ramabang mata melihat terutama beg sekolah budak-budak tadika memang comel-comel semuanya.


Paling senang cari adalah beg abang. Sebab abang punya citarasa simple sahaja. Dia memang dari dulu suka corak abstract macam itu. Corak-corak macam ini memang dari jauh dah nampak. Jadi mudah untuk Areez membuat pilihan.



Si Aqeef ini pula sangat cerewet, agak lama juga untuk dia membuat pilihan. Susah juga untuk kami yakinkan dia bahawa beg roda tidak sesuai untuk bawa ke sekolah tadika kerana size yang besar jadi sukar untuk masuk dalam almari beg yang tersedia di tadika. Akhirnya adik kata hendak bawa beg ini untuk pergia bercuti lebih kurang macam beg bagasi..Hahaha..Tetapi, hahaha banyak sangat tetapi, kalau korang hendak tahu, akhirnya kami berjaya yakinkan adik untuk ambil beg kecil. Makanya beg yang adik pegang itu tidak jadi ambil..Fuhhh..lega.



Bagi Shailla, bahagian ini agak sukar sikit kerana anak-anak Shailla berkejar-kejaran di dalam kedai. Memang susah untuk mereka mencuba pakaian sekolah. Jenuh juga untuk suruh mereka mencuba baju sekolah. Nasiblah ketika ini orang tidak ramai, jadi mudah untuk Shailla memilih size yang sesuai untuk mereka.


Beginalah rupanya hasil dari paksa Areez mencuba baju sekolah. Hahaha. Areez dapat dua helai baju sekolah kebangsaan jadi mudah untuk berulang pakai. Kalau sehelai sahaja sakit jugalah untuk berulang pakai dan cuci. Untuk harga baju dan seluar adalah berasingan.


Ini pula untuk baju sekolah agama Areez. Sebenarnya samping warna hijau, tetapi si Areez ini sangat yakin yang dia akan jadi pengawas tahun hadapan jadi kami layankan jelah dia bergambar sambil pakai sampin warna merah walaupun hakikatnya samping kami tidak beli pun.hahaha.


Takkan abang sahaja dapat bajukan, adik pun mestilah dapat juga. Tahun 2023, adik masuk tadika 6 tahun. Semoga tahun depan adik dapat anugerah cermelang lagi ya adik, ingat saja-saja ke ibu belanja beli baju baru ini..hahaha...takdelah gurau je!. Tapi kalau korang hendak tahu, adik memang suka melukis dan mewarna kebanyakkan aktiviti dekat rumah banyak dihabiskan untuk mewarna dan melukis. Tetapi, haaa...ada tetapinya dia suka mewarna guna magic color. Memang sebulan sekali juga kami beli colour magic dia, nasib beli dekat kedai "merah" sahaja..wakaka.




Sudah beli baju dan beg, macam tidak lengkapan pula jika tidak ambil sekali peralatan menulis. Anak-anak Shailla dua-dua ambil sorang satu pencil box dan juga pencil menulis. Itupun diorang nak ambil botol air juga tetapi telah dipangkah oleh Shailla kerana botol air dirumah sudah banyak. kalau buat koleksi, memang penuh satu almari.


Hasil tangkapan ketika berbelanja di Pusat Pakaian Hari-Hari. Penuh jugalah satu bakul. Nasib suami sudah azan kat telinga, kalau tidak mahu 2 bakul juga Shailla sambar.hahaha.



Semasa di kaunter jangan lupa untuk scan dan tebus RM20 off jika korang berbelanja RM100 ke atas. Kalau  ikutkan pada maklumat disitu, tawaran ini valid sampai 31 December 2022 sahaja. Jadi cepat-cepat datang ke Pusat Pakaian Hari-Hari untuk dapatkan tawaran ini hampir sampai ke penghujungnya melainkan pihak Pusat Pakaian Hari-Hari tambah lagivalid date dia.hihihi.


Alhamdulillah, sedikit sebanyak persiapan anak-anak Shailla untuk bersekolah sesi 2023 hampir lengkap, walaupun masih awal tetapi nanti takdelah kalang kabut menjelang sesi persekolah 2023 buka semua sudah tersedia ada.


Promosi kembali ke sekolah kembali lagi!

FREEGIFT calendar untuk setiap pembelian RM30 dan keatas dalam satu resit!

Marilah Pergi Hari-Hari!

95 Hari-Hari seluruh Malaysia: www.hari.com.my/locator
Hari-Hari Online Store: http://ehari.com.my 
Hari-Hari Shopee: http://shopee.com.my/harihari_ 

Untuk mendapatkan maklumat lanjut boleh layari website: 

www.hari.com.my dan pembelian online: www.ehari.com


Sekian Terima Kasih
Logo KBBA

WARNAI RAMADAN DI KLANA BEACH RESORT PORT DICKSON – SAJIAN NASI PADANG & SELERO NEGERI SEMBILAN

  Assallammualaikum Hai semua, minggu lalu Sha berkesempatan menghadiri pelancaran Bufet Ramadan 2024 bertemakan Nasi Padang & Selero Ne...