SEARCH ABOUT ANY TOPIC HERE

Fungsi & Kebaikan Bedak TANAKA

Assallamualaikum



Hai semua...okay hari ini shaila hendak review pasal Bedak Tanaka..Pada suatu masa dahulu, kayu Tanaka ini digunakan oleh golongan kerabat diraja disana untuk mencantikkan kulit. Dipercayai kayu Tanaka ini berfungsi untuk melindungi kulit daripada pancaran matahari yang terik. Ia juga dapat menyejukkan, menyerap lebihan minyak dan menyerap peluh..Bedak ini Shaila dapat free gift semasa beli Adha skin care...Shaila dah cuba bedak ini...bedak ini memang best...bila pakai terasa sejuk sahaja muka..dan muka menjadi segar...untuk kelihatan putih dan sebagainya shaila belum nampak lagi...sebab baru pakai...tetapi bila lihat fungsi bedak ini...fuhhh mantap...bedak ini juga boleh buat macam foundation tau...caranya adalah basahkan span then dap..dap...dap...pada muka...shaila sudah cuba...memang tahan minyak...tapi tahap UV dia shaila tidak pasti berapa...tetapi shaila kurang gemar bau dia...maybe shaila kena cuba haruman lain..kerana dia mempunyai 4 haruman..untuk bedak ini shaila boleh bagi markah 3/5.Harga bedak ini adalah RM20.00..

101 fungsi dan kebaikan antaranya ialah

✔melicinkan kulit muka

✔memberi kesegaran pada kulit

✔mengurangkan kadar pengeluaran minyak/sebum pada kulit

✔menanggalkan sel kulit mati

✔ia membantu sejukkan kulit

✔membersih & menengang wajah

✔ Sesuai untuk kanak-kanak dan bayi 1thn lebih

✔ Sesuai untuk semua lapisan umur

✔ Menghilangkan ruam-ruam badan

✔ Boleh digunakan dimuka dan badan

✔ Menghilangkan gatal-gatal badan

✔ Mengecutkan jerawat

✔ Lembutkan kulit dan menghaluskan.

✔ Hilangkan jeragat

✔ Menyejukkan & mengurangkan minyak di kulit muka

✔ Pelindung cahaya matahari

✔ Boleh dijadikan sebagai bedak sejuk dan foundation


Bedak Tanaka mempunyai 4 jenis haruman :-

- rose(warna pink)

-jasmine(putih)

-krim(original)

-hijau(lemon)

P/S: Cara Guna...Untuk jadikan sebagai foundation cuma sapukan bedak TANAKA rata2 ke muka guna tangan atau span muka. ** Untuk jadikan sebagai bedak sejuk cuma basahkan tangan atau campurkan bedak TANAKA dgn air dan sapu kan ke muka. Lps 30 min boleh cuci atau nk pakai sepanjang mlm pun blh…blh cakap2 time sapu..muka x kedut mcm pakai masker.. ** Boleh pakai waktu siang sebagai foundation atau waktu malam sebagai bedak sejuk. ** Boleh digunakan untuk semua jenis kulit berjerawat, sensitif, normal dan sebagainya. ** Sesuai untuk lelaki dan wanita…dewasa dan kanak-kanak.

Awards & Certificate Bedak Tanaka Myanmar ShwePyiNann
- ISO 9001:2008
- 2008 Global Excelleence Awards
- 2009 People's Choice Awards
- Bureau of Food & Drugs - Kementerian Kesihatan Philippines
- HALAL Myanmar
- FDA ( Thailand )
- Test Report PSB Singapore
- Approved Kementerian Kesihatan Myanmar
- Certificate of State Registration in Russia

Sekian terima Kasih

100 ulasan:

  1. Balasan
    1. tiada logo kkm...mengikut pengedar tempat shaila beli...produk ini terus dari myanmar...so tidak berbahaya...^^

      Padam
    2. yang nora danish pakai itu juga tidak ada logo kkm dear...^^

      Padam
    3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    4. nora danish pakai bedak yang sama ke ?

      Padam
    5. yup...nora danish pakai bedak yang sama..

      Padam
  2. Balasan
    1. shaila ade cuba dekat muka dan badan...tp more to badan...sebab shaila tidak suka bau die...okay sahaja kulit...parut gtal2 pun dah pudar...^^

      Padam
    2. shaila..cik nor dapat bdak tanaka..tapi tak thu nak guna macam mana..huhu

      Padam
    3. kenapa bila pakai bedak tanaka rasa pedih muka

      Padam
  3. Zeera dah order pg td tp cm was2 jgk abb mlibatkan kulit..tp tny kakak zeera,die kata ok

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. mengikut pengedar produk ini,dia direct dari myanmar...so tidak berbahaya...yang nora danish itu pun tiada logo kkm...cara pakainya...basahkan span then dap..dap...dap...dekat muka...siap...mcm pakai bedak foundation two way foundation..^^

      Padam
  5. dah oder bedak....xsabar nak gunakannya...

    BalasPadam
  6. Kazen akak ada jual..tp akak lom berani cuba...

    BalasPadam
  7. pakai jugak :-)tapi masa ena sental2 kat muka untuk jadi masker malam memang mule2 pedih n panas.. pastu dalame pakai baru rase sejuk...

    BalasPadam
    Balasan
    1. oooo...shaila tak rase pedih pulak...maybe sebab ena sental kuat tue...jgn sental kuat sgt pada kulit...xelok..^^

      Padam
  8. Saya pon pakai, so far jerawat mmg kecut pon. Murah dan berkesan. Superb! Hihi do follow my blog hanahamis.blogspot.com. Thank you Shailaa!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hai hana...wahhhh yeke...bagus kalau mujarab...please put your link blog at shout box...^^

      Padam
    2. mmg 4 jenis tu ssuai utk jrawat ? or yg hjau je ??

      Padam
    3. Sebenarnya...yg membezakanya adalah color...bahan dan kelebihan semua sama..^^

      Padam
  9. Mohon copy bole.. terima kasih.. nak kebaikannya and certificate

    BalasPadam
  10. Boleh dptkn bedak tanaka dgn harga borong. Saya supplier bedak tanaka. Blh hubungi saya 0135000175.

    BalasPadam
  11. Most bedak tanaka sudah di rampas coz x de kkm. org mynmar pun x pkai dah coz ada bhn kimia yg berbhya. Yg nora danish pakai tu fake..dorng edit pic.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks for the sharing information..^^

      Padam
    2. betul ke ni? ala baru je beli tadi. sedihnya ;(

      Padam
  12. Tapi ada yg tulis kat fb tanaka nie tk diluluskn oleh kkm . betul kea ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. shaila pun baru dengar...belum pasti lagi kesahihanya..

      Padam
  13. Salam.. Nk tnya.. Parut jerawat boleh pudar tak kalau guna bedak tanaka ni? :) tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau dekat muka..better pakai produk saf color biru..mmg dapat hilangkan parut jerawat..tp ambil masa sikit..dalam 2 ke 3 mggu..^^

      Padam
    2. produk safi..untuk bedak tanaka...untuk hilangkan jerawat mengambil masa 2 hingga 3 minggu..sebenar semua produk penjagaan muka ini depends pada individu juga..ada kesanya lama dan ada kesannya sekejap sudah nampak.

      Padam
  14. klu tkde cop KKM syik nk rampas jerr..padahal nk wat biz kecil2an je ngan product dari luar..lain le nak wat biz besar2an yg memerlukan perbelanjaan besar..isi product sama tp bila di cop rege toksah ckp la..mase dulu2, mase mude la iatu negera kite mmg tkde sape pun yg punya product kecantaikan ni, most org guna krim siam je atau krim dari negeri cina jerr..ok pun jugak..tp sekarang ni bila dah bnyak sgt org buat product bagai2 mcm2 bunyinye..itu tk bole, ini tk bole..tk kirala pakai produk apepun, ade cop ke tkde cop ke janji bole sesuai ngan kulit n halal..kannn

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasalah...sekarangkan banyak sangat product tiruan....pengguna sudah takut untuk mengunakan sebarangan product...

      Padam
    2. psl produk thanaka ni, mmg org myanmar ade pakai.dulu ade jual.lpstu ade student myanmar pm , ckp produk ni mmg ade jual kt sna n drg pn mmg pakai.then ade srg akak ni ckp, dh lma dye mncri produk ni,sb bgus.skli dye beli, smpai 3 botol.

      Padam
  15. Nak dapatkan bedak sejuk ni mcm mane ye ? Teringin sgt la .

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau hendak boleh pm saya di email...saya akan bg link penjual..^^

      Padam
  16. Nana ddh pakai. Best gila. Kalau pakai malam bawak ke pagi. Bila cuci and lap muka. Muka licin gila and flawless. Ni yang bg. Myanmar kat nilai 3 bagi.. sebab tengok myanmar kat Thank Q nilai 3 semua pakai. Bila tanya. Dia oraang terus g belikan and bagi. Rm5 je kot jual. Haaa. Myanmar pakai. Sumpah tak tipu. And btw. Jangan pakai krim muka yng bokeh nipiskan . Pakai yang organik je semua. Insyaallah :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wow...bestnya...plus murahlah rm 5...shaila dah pernah pakai krim mcm tue...then last muke berjeragat...=(

      Padam
    2. yapp..btoll..sbnrnye bdak nie rm5 je pom..tp skng dh naik hrge sikt..dr rm5 ke rm 7..tp murah lg..sy bli dkt kedai myanmar kt kL..

      Padam
    3. Dekat dengan Mydin, Kota Raya?

      Padam
  17. rm20? kat ipar saya jual rm15 ja..huhuhu..tp sy tak beli..kak sy yg beli...sy rembat je la..hahhaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. a"ah...mahalkan...sebenarnya harga die murah sahaja..^^

      Padam
    2. kt lua bnyk jual mhl..online pom mhl gle..ade tue bekas kecik tue sampai rm30.padahal y kcik tue rm2 lbh je..xde r mhl sgt..y besar lak rm7..bli dr kedai myammar kt kota raya kL tue..dorg nie jual mhl sbb tau org mlysia nie rmai xtau lg sal bedak nie so dorg jual mhl..padahal murah je pom

      Padam
  18. Aha....saya boleh dapat kan dengan harga murAh...termasuk kos penghantaran......
    Klu nak call saya 0122634904

    BalasPadam
  19. Kenapa pedih ye? Saya pakai

    BalasPadam
  20. Saya dah pakai puas hati..jerawat x naik2.. Cuma parut lambat sikit..harap bersabar..dah 2 bulan pakai

    BalasPadam
  21. , nak tanye sikit .. saya dah pakai dekat sebulan . tapi x de kesan . why ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebenarnya apa2 produk depends pada jenis kulit kita...ada yang kesan cepat dan ada juga kesannya mengambil masa lama..

      Padam
  22. Kpd yg bodoh2..
    Daa tpampan klo ko bli bdak ni,ad cop kkm kt krtas kecik... diiktraf di malaysia... kot2 ko sume kot kne tipu... mmg pdan laa... sumenye bdo... org sebar ftnh ..yew3... otak karat.... ak actually daa rimas dgn penfitnah produk ni... dn yg percaye pom buat ak rimas gak... bodo3. Beci ak

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasalah itu..muke adalah antara aset bagi seorang wanita..sebelum beli sesuatu produk kita harus kaji dahulu tentang keselamatan produk ni.Kepada pemfitnah pula...mulut oarang kita tidak boleh tutpkan.Kalau dia terlepas didunia...diakhit dia tidak akan terlepas.

      Padam
  23. Bedak thanaka murah & ori!!! 110gm..assorted colour..hjau,putih,pink,cream...RM15 EACH...3PCS RM40!!!berminat??sms/wechat/whatsapp 0174779638(sha)

    BalasPadam
  24. Ada gk jual sabun susu beras/sabun 3layer cake/figure up/emilay/bedak arab/ibu putih dll...murah & ori!!!!!!!nk beli borong pn bole...sms/wechat/whatsapp 0174779638(sha)

    BalasPadam
  25. boleh ke kalo letak skit air dekat bedak tanaka ni sebb keras bedak ni

    BalasPadam
  26. sy pernah jumpa dlm blog laen yg bedak tanaka ni ada pengesahan kkm...dpt cek d akta Q13 kalo x silap..lebh kurang lar..cuma bedak tanaka tdk dregster dbwah nama tanaka...ia dregster under nama asal nya shwe pyi nann
    so i rasa xda masalah kot... :-)

    BalasPadam
  27. Sy baru beli.. baru nak try.. tapi baca2 comment ada kta ok, ada kta x ok..uhhh.... dilema... sy li rm10

    BalasPadam
  28. So x tau actually bedak ni ok ke tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebenarnya depends pada kulit juga...ada yang pakai okay dan ada yang pakai tidak okay..tapi biasanya kalau bedak sejuk nie mmg xde masaalah...awak boleh cuba dahulu..jika tgk kulit tibe2 byk naik ruam...maknanya...kena stoplah.

      Padam
  29. Just came back from myanmar. And yes, there's a lot of thanaka powder there. Sebekas cuma 50bhat. Means, RM5. Pagi pegi pasar tgk rakyat myanmar sana smua mmg pakai thanaka kt muka. Mmg selet3 cmtu je kt muka. I asked with one of them yg boleh ckp melayu. Katanya ini mmg turun temuurun budaya tradisi sana. Dr baby smpai besar pakai. Setiap pg bfore kluar rumah kena pakai. Ibarat mcm sun block. And dah bertahun dan berapa keturunan da pakai bedak tu. Yes...most of em proses sendiri guna kayu thanaka. Tp product yg dijual mmg sama je. Sebijik la bekas hijau tu. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. wow...thanks for the information..maknanya bedak ini memang selamatlah..sebab diorang pakai turun temurun dan tiada effect pada muka diorg.

      Padam
  30. Mahalnya la..sy beli kt kdai mnyamar baru 3.50 satu gedabak yg besar tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak samakan beli disini dengan dengan myanmar memanglah jauh beza yang..myanmar memang pengeluar bedak bedak ini sebab itu murah.

      Padam
  31. Brletih-letihan smpai lenguh kaki cari produk ni..akhirnya jumpa jugak,trus beli 3 bedak sejuk hijau tu .Bila pakai je sabun thanaka dn bedak sejuk ni selama 4/5 hri cm tu,kakak sy mula perasan yg jerawat dkt dahi sy yg byk2 dn besar mula mengecil dn kurang =D..sy brpuas hati dgn produk ni..cumanya,dkt kuching sy beli yg besar gedempol tu rm35,klau yg kcil rm18..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wahhhh..terbaik lar...tidak sia-sia awak beli produk nie..(^_^)

      Padam
  32. hi sis..i nak tau psl sabun thanaka k.brothers lemon + honey Lulus kkm tak? selamat tak

    BalasPadam
  33. Perkongsian yang best sangat.. Terima kasih admin.. :)

    BalasPadam
  34. Tanakha nie mmg best. Berkesan! Dulu akk sye muka die bnyak betul jerawat. Besar plak tu. Skali lepas bpe bulan die balik U die, muka dia mak aihh licinnya. Rahsia dia? Tanakha nie hah. So, sye pun try jugak. Bru seminggu dah nampak effect die :) hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. wow..menariknya testimoni awak, bagus kalau berkesan,...suka shaila mendengarnya..^^

      Padam
  35. Alhamdulillah, sy sendiri pakai thanaka bekas hijau. Memang berkesan untuk mengurangkan jerawat, kecutkan jerawat, parut jerawat makin pudar and paling suka kulit kusam dah makin nampak cerah (Kawan kita tegur). Yang penting sebelum nak sapu ke muka selawat dahulu. ^^,

    BalasPadam
    Balasan
    1. perkongsian yang menarik dear...teruja shaila mendengarnya...alhamdulillah kalau bedak telah membantu awak..^^

      Padam
    2. Saya pun sama la saya pun da lama guna bedak ni kulit saya fuhh flawless jer licin pastu tak tau pulak muka saya ni putih skali kawan saya tegur alhamdulillah la bedak ni dia tarik sel sel kulit mati kulit ni licin je i like it Korang mesti Cuba.... 💞💜

      Padam
  36. Assalam nk tmpang tny. Sy ada pakai produk muke yg len tp dlm mase yg same sy nk pakai tanaka sbg masker. Ok x kalau cmpur? Ape pndpt? :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tidak ada masalah campur produk muka lain lain sebab ini just bedak sahaja..

      Padam
  37. Kalau muka jerawat teruk pakai tanaka lemon boleh elok tak ? Sebb sy dh beli tanaka tu ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada separuh pengguna dapat mengatasi masaaalah jerawat dengan menggunakan produk ini. Jadi tidak salah mencuba.

      Padam
  38. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  39. Produk tanaka ni sy x letak air.. cm ner hah

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena letak air sedikit kerana bedak ini lebih kuarang bedak sejuk, kemudian dap dap dap pada muka.

      Padam
  40. saya beli RM6 kat kedai orang myamnmar kat pasar borong selangor

    BalasPadam
  41. Assalammualaikum...nk tanye produk Tanaka ni elok x .. Untuk kesan parut jerawat ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. produk ini sesuai untuk kulit jerawat untuk kesan parut jerawat mengambil masa untuk pudar..(^_^)

      Padam
  42. mase narin cube kali pertame.. muke narin pedih sgt2.. kali ke-2 pakai.. x pedih.. jerawat kecut.. kulit licin.. tapi kene rajin pkai selalu. . boleh cerah kulit muke.. :)

    BalasPadam
  43. Maaf menyibuk.
    Sy pnjual dan pembekal bedak sejuk tanaka. 40 gram rm10. Beli 5 keatas free postage. Sms ke 0179414490. Tq

    BalasPadam
  44. Kakak saya baru jer 2 bulan guna sabun dan bedak tanaka ni..Dia cakap bagus..Kulit kurang berminyak dan jerawat cepat kecut walaupun produk murah

    BalasPadam
  45. Sy nak tanya..klu muka byk bintik hitam nliang roma besar kat muka.dapat diatasi ka pakai bedak tanaka nie.sape pnah cuba bg info dlu tq..

    BalasPadam
  46. Sy nak tanya..klu muka byk bintik hitam nliang roma besar kat muka.dapat diatasi ka pakai bedak tanaka nie.sape pnah cuba bg info dlu tq..

    BalasPadam
  47. Salam..
    Saya pun nak bertanya.. Kalau kulit muka ada jeragat boleh hilang tak dengan tanaka ?? Sebab komen semua pengguna adalah yg bermasalah jerawat.. Bagaimana pula bg mereka yang berjeragat ?

    BalasPadam

RELATED POST