POPULAR INTERIOR DESIGN STYLES EXPLAINED


Assallammualaikum and Hai Everyone

Are you looking to decorate your new home and are seeking inspiration? Look no further, as we’ll be covering a number of interior design styles that have been popular choices for modern homes. Whether you have a brand-new Sri hartamas condominium or a cozy townhouse in the heart of Kuala Lumpur, here’s sure to be a style for you in our list.

The parlance of design and décor can be tricky waters to navigate indeed, especially when it comes to the myriad of design styles out there. Although there are certain elements that are distinct to certain design styles, in reality most designers blend together different elements from different decorating styles in order to achieve a more modern take.

However, it is crucial that you be able to identify the core elements and aspects of each design style. We’ve listed a number of design styles that are currently in vogue. So, read on to get an in-depth view on what characterizes each design style.



Many an iconic piece in modern design has come from the mid-1900s, which was the era in which modern design flourished. Modern design style is characterized by refined lines, minimalist silhouettes and organic shapes. The masters of mid-century design have defined creative and interesting ways to incorporate new materials, such as molded plastic, plywood and metals, into industrial design. Mid-century modern pieces are high versatile and can blend and complement a whole range of different design styles.

2. Industrial

Industrial design harkens back to the industrial era. Anything industrial, as you can name it, goes for this design style. Exposed metals and distressed wood elements are used liberally, often accompanied by exposed brick walls. More modern advocates of this style tend to prefer more copper-tone accents to bring out more earthiness and rusticness. Furniture pieces are characterized by utility, which can vary from clean lines to elaborate ornamentation.

3. Scandinavian

Scandinavian style is an off-shoot of the mid-century modern movement in design. One of the, if not the most, distinctive associations of Scandinavian style is of course, IKEA. However, this doesn’t mean that you need to shop there in order to acquire distinctive Scandinavian-inspired pieces.

Scandinavian design style is characterized by the popular minimalist look. This permeates both furniture as well as interior architecture. The look features gentle contours, playful accents and a balance of both engineered and organic materials. White and gray ones are the focus of the color palette, with a touch of Bauhaus principles in the form of fluidic lines, great proportions and populist appeal.

4. Bohemian

You’ve often heard of bohemian chic fashion. Bohemian décor is the same, in that it captures the carefree and adventurous spirit of avant-garde lifestyles. Think about the long flowing dresses of Gypsies, as well as their red and purple tones. The key is to curate and edit your space to present a purposefully messy look that maintains a warm and inviting ambience.

Characteristics of the bohemian style include creative mixing and use of rich patterns and bright, vibrant colors. Furniture and décor pieces with an ethnic or nomadic vibe are crucial. For example, Morrocan, African or even Gypsy designs are trending at the moment. All this should be mixed with a healthy dost of textile, wood, and organic accents.

5. Farmhouse

Farmhouse décor is the modern counterpart to traditional country style. The overarching theme for farmhouse design style is transitional elements mixed in with some traditional elements. A farmhouse aesthetic can immediately transport your space to he French Provence.

Furniture pieces are characterized by distressed or exposed wood surfaces as well as comfortable fabric treatments. Color palettes are kept in the family of white and beige base colors with a mix of accent colors here and here. Although the orthodox accent color choices are usually turquoise or yellow, some bright fun and bold colors can also add pop and definition.

6. Urban modern

Urban modern interior design takes its cues from cosmopolitan environments. It is a fusion of various traits that are both opposing yet still complementary. Urban style encompasses a myriad of designs including minimalist modern, glamorous chic, ethnic heirlooms and edgy experimenting which all collide together in a distinctively 21-st century setting.

Elements in urban modern design include larger furniture that is both uniformly sleek and low-profiled. Furniture styles keeps to a more modern and trailblazing design and incorporate decorative accents that are artistically and creatively expressive. For example, elegant geometric designs and vintage pieces with embellishment are things that bode well in an urban modern space.

7. Shabby chic

With a shabby chic design style, the key guiding idea is to recreate the antique flea market look. Vintage elements in worn and organic materials are emphasized in this design style. Shabby chic furniture is characterized by their aged appearance. Materials such as distressed wood are covered in sanded milk or white pain in order to bring out the fine details and signs of wear and tear.

While the orthodox shabby chic color palette is usually white, ecru and pastel, don’t be afraid to inject pops of bold color. Likewise, decorative accents are usually softer and more opulent. This helps imbibe an affected feel, which serves to bring in the overall style and look up to a more contemporary standard. Linen textiles are great elements in shabby chic styles.

Last words:

Well, that’s a wrap! Hopefully this list was helpful in getting you started in identifying and perusing the design styles that are currently popular. Remember that you don’t have to stick to just one style in your space. The most creative spaces are always a cohesive bridge of different interior design styles that.

Thank You.

Milk Peel Cream Mask dari Althea Korea

Assalamualaikum 💕

Hai semua, apa khabar? Di harap dalam keadaan selalu hendaknya. Okay kali ini Shailla ingin berkongsi satu produk penjagaan muka dari Althea Korea. Sudah beberapa minggu Sha pakai produk.


Milk Peel Cream Mask


Inilah dia produk yang Shailla ingin kongsikan pada korang iaitu milk peel cream mask. Apa yang bagus tentang produk ini adalah ia memberi penghidratan pada kulit korang. Selain itu juga ia menanggalkan sel-sel kulit mati agar muka korang tidak kelihatan kusam. Mengandungi ekstrak AHA dan BHA untuk pengelupasan yang lembut. Produk dirumus khas dari protien susu untuk merangsang dan melembapkan kulit korang.

Milk Peel Cream Mask ini Sesuai untuk kulit sensitif yang memerlukan pengelupasan lembut dan kulit kering yang perlu dilembapkan walaupun selepas mengelupas.


Cara Untuk Guna

Okay, cara untuk memakainya senang sahaja. Korang picit sedikit cream ini pada jari, kemudian gosok ke muka hingga keluar biuh. Sewaktu Shailla pakai terasa macam magic pun ada juga, mana tidaknya gosok-gosak kemudian keluar biuh tanpa menggunakan air pun. Selepas itu korang boleh kopek atau basuh dengan air suam.

Bahan-Bahan

Ekstrak protein susu - Melembapkan dan menguatkan kulit

AHA & BHA - Mengelupas sel-sel kulit mati dengan lembut untuk kulit licin

Kaolin - Meretoksifikasi dan mengeluarkan kotoran dari liang-liang

Methyl Perfluoroisobutyl Ether, Stearicacid, Methyl Perfluorobutyl Ether, Potassium Hydroxide, 1,2-Hexanediol, Palmitic Acid , Ethylhexylglycerin, Milk Proteinextract, Disodium Edta, Gaultheria Procumbens (Wintergreen) Leaf Extract, Gluconolactone, Glycolic Acid, Titaniumdioxide (Ci 77891), Fragrance (Parfum), Coumarin*, Hexyl Cinnamal*, Citronellol*

Pons Produk Minyak Zaitun Premium Extra Virgin Untuk Kesihatan Dan Kecantikan

Assalamualaikum

Korang mesti sudah sedia tahu manfaat minyak zaitun untuk kecantikan. Namun kalau korang hendak tahu, minyak zaitun mempunyai manfaat yang lain yang mungkin korang belum ketahui.

Sha ingin kongsikan satu produk minuman kesihatan untuk seisi keluarga dan juga untuk anak. Terdapat dua jenis Pons Extra Virgin Olive Oil iaitu untuk bayi dan tradisional.


Pons Extra Virgin Olive Oil For Babies and Kids

Apa yang menarik tentang Minyak Zaitun ini adalah di proses secara tradisional dengan menggunakan batu giling. Direka khusus untuk makanan bayi seawal 7 bulan hingga 3 tahun. Selain itu, ia mempunyai tekstur rasa dan bau yang lebih ringan berbanding minyak zaitun biasa. Jadi lebih mudah untuk penerimaan anak-anak kecil.

Mengapa minyak zaitun ini sesuai untuk bayi?

* Dibuat oleh pengeluar minyak zaitun terkenal Sepanyol
* 100% buah zaitun jenis Arbequina
* Kandungan Asid rendah (0.25%)
*Tanpa pengawet dan pewarna
*Perahan sejuk
*Rasa lembut dan tidak mengubah rasa makanan bayi.
* Sesuai untuk sistem penghadaman bayi
* Boleh juga digunakan sebagai urutan untuk menguatkan tulang temulang bayi.
* Minyak zaitun ini melembutkan, mencerahkan dan menyihatkan kulit bayi. Ia bertindak sebagai losyen dan pelembap  terbaik untuk kulit bayi


Antara kebaikan terkandung dalam minyak zaitun untuk anak-anak ini adalah :

* Mengandungi Sumber Vitamin E
* Meransang Pertumbuhan Tulang
* Menyumbang kepada perkembangan neuro - cerebral kanak-kanak
* Mempunyai ciri anti radang yang dapat membantu bayi yang ada masaalah eczema & asma.

Cara Minum :

Bayi 18 bulan ke bawah = campurkan 1/4 sudu kecil EVOO di dalam 2 oz puree@bubur [ ATAU ] 1/2 sudu kecil EVOO di dalam satu mangkuk makanan bayi

Bayi 18 bulan ke atas = campurkan 1 sudu kecil dalam satu mangkuk makanan baby Boleh digunakan untuk menumis makanan bagi menggantikan minyak masak biasa/ marjerin Boleh juga disapukan pada kulit atau dicampurkan dalam air mandian bayi bagi memberikan kelembapan pada kulit dan mencegah kegatalan, serta melebatkan rambut ** Boleh disapu pada tempat luka atau terkena bahan panas

Macam Sha hari itu, mula-mula bagi minum terus satu sudu tanpa campur apa-apa. Tetapi diorang kurang gemar. Jadi apa yang Sha lakukan adalah memasukkan sedikit minyak zaitun ini di dalam makanan dan minuman mereka. Disebabkan bau dan rasa yang lembut jadi minyak zaitun untuk bayi dan kanak-kanak tidak merubah rasa makanan dan minuman diorang. bagi sha, inilah masanya Sha memperkenalkan khasiat minyak zaitun kepada anak-anak

Pons Extra Virgin Olive Oil Traditional


Pasti korang semua hendak tahu pula, apa keistimewa tentang Pons Extra Virgin Olive Oil Traditional ini pula kan.


Pada korang yang suka akan kecantikkan . Kalau korang hendak tahu, minyak zaitun ini boleh membantu korang untuk mendapatkan berat idaman. Ini kerana minyak zaitun ini mengandungi sejumlah besar asid lemak yang merupakan jenis lemak sihat yang dapat memberi korang rasa kenyang. Korang bukan sahaja boleh dapat berat bdan idaman malah ig juga bermanfaat untuk kulit, kuku, dan rambut. Di mana ia berfungsi melembutkan, membaiki, menyuburkan, melembapkan, dan menggalakkan pertumbuhan kuku dan rambut.

Selain itu juga, untuk pengidap diabetes boleh mengamalkan minyak zaitun ini kerana ia membantu mengawal diabetes. Macam ayah Sha, memang pengidap kencing manis. Jadi selepas ini, Sha akan memberikan minyak zaitun ini kepada ayah untuk beliau amalakan kerana benda baik harus kita kongsikan bersama. Ia juga boleh mengawal darah tinggi dan kolestrol dalam badan.

Minyak Zaitun ini juga sangat baik untuk otak kita di mana ia dapat meningkatkan memori dan mengurangkan risiko kemurungan. Ia juga melindungi sel daripada kerosakkan yang membawa kepada kanser.

Banyaknya khasiat yang terkandung di dalam minyak zaitun ini. Tidak rugi rasanya jika kita membeli dan  mengamalkannya untuk seisi keluarga. Minyak Zaitun ini juga boleh di minum serta boleh dimasukkan sedikit didalam masakkan. Harga dia pula sangatlah berbaloi dan mampu milik.


Cara Minum :

Satu sudu pagi sebelum sarapan dan satu sudu malam sebelum tidur. Jangan terus minum air selama lebih kurang 3 minit selepas minum Minyak Zaitun.


CIRI-CIRI MINYAK ZAITUN YANG BENAR-BENAR BERKUALITI 

Di sini Sha kongsikan tips dari En.Nazran di facebook beliau berkenaan ciri-ciri minyak zaitun berkualiti mengikut Olive Oil Council, badan antarabangsa yang memantau kualiti olive oil seluruh dunia

1.Jenis Minyak Zaitun: Extra Virgin Olive Oil (EVOO) , Virgin Olive Oil (VOO) atau Olive Oil, PURE, Light, Extra Light atau POMACE Olive Oil. Selain dari EVOO dan VOO. Tak Payah beli nanti boleh bahayakan kesihatan

2. Cari Bacaan Acidity Minyak Zaitun Tersebut.. ianya adalah diantara penanda aras Kualiti Minyak Zaitun. Acidity level adalah jumlah asid lemak bebas yang ada dalam minyak zaitun. Berapakah peratusan nya? peraturan untuk EVOO adalah kurang dari 0.8% dan untuk VOO bacaan acidity adalah 0.8%-2.0%

3.Nama dan Alamat Syarikat Pengeluar
Kalau Tak Ada dan cuma setakat alamat Pengimport atau Pengedar di Malaysia sahaja Tak Payah Beli

4.Production Date dan Expiry Date
Boleh tahu Minyak Zaitun tersebut datang dari tahun bila.. kalau tak ada..Tak Payah Beli

5.Harvest Date atau tarikh dituai Selalunya Syarikat Pengeluar Besar akan Mematuhi Syarat dengan Meletakkan Maklumat ini, Cuba cari memang ada di botol tertulis

6.Minyak Zaitun dalam botol Kaca Cerah Tak Payah Beli La
Minyak Zaitun dah TEROKSIDA di kedai lagi

7.Minyak Zaitun EVOO dalam botol Plastic
Pun Tak Payah Beli Sebab Minyak Zaitun itu juga akan TEROKSIDA kerana udara boleh meresap melalui botol plastik

8. Minyak Zaitun yang ada kandungan Serdak & Hampas Buah Zaitun Dipanggil Minyak Zaitun Tanpa Tapisan Jangan Beli kerana Serdak atau Hampas Buah Zaitun di dalam botol tersebut akan menyebabkan berlakunya proses Penapaian atau Fermentation dan Minyak Zaitun akan TEROKSIDA dalam tempoh tiga hingga enam bulan ianya di Perah.Minyak Zaitun TEROKSIDA akan menghasilkan Free Radicals atau Radikal Bebas

9.Minyak Zaitun yang dibotolkan secara manual, Tanpa Nitrogen Injection ada mengandungi Udara atau Oxygen di dalam botol tersebut dan ini akan menyebabkan berlakunya Oxidation kepada Minyak Zaitun. Kalau dah TEROKSIDA maka akan terhasilnya Free Radicals atau Radikal Bebas

10.Minyak Zaitun yang Berubah Warna selepas beberapa bulan
Jangan Guna ianya berubah warna apabila ada kesan Oxidation dan perubahan sifat

11.Minyak Zaitun yang sudah Expired Jangan Guna
Minyak Zaitun Tidak Boleh Bertahan Lebih dari dua tahun selepas ianya dibotolkan Kandungan Khasiat sudah berkurangan atau tiada lansung dan lebih Memudaratkan jika ianya telah TEROKSIDA

12.Minyak Zaitun yang baru dibuka penutupnya.. Hanya baik digunakan dalam tempoh 3 bulan.. Habiskan secepat mungkin kerana ianya akan mula TEROKSIDA sebaik sahaja terdedah kepada Udara dan Oxygen yang masuk ke dalam botol


WEBSITE

FACEBOOK : 

EMAIL : 

TELEPHONE : +603 5524 5570
FAX : +603 5524 5570
MOBILE : +6013 683 5570

ADDRESS:
NO. G-33A, BLOCK 5, LAMAN SERI BUSINESS PARK
PERSIARAN SUKAN, SECTION13
40100 SHAH ALAM, SELANGOR D.E.
MALAYSIA

Tragedi Rumah Di Masuki Air Banjir

Assalamualaikum 💕

Khamis lalu, sewaktu pulang dari tempat kerja memang hujan tengah lebat. Sesampainya Shailla di trafik light dekat rumah, Shailla tengok air membuak-buak turun dari kem longkang area kem askar melempah ke jalan raya. Memang ketika itu jalan raya pun telah ditenggelami air. 

Sebaik sahaja sampai ke penurun bukit area rumah Shailla, terus kereta berderet berhenti dan patah balik. Memandang jalan satu hala, Shailla terpaksa buka lampu kecemasan untuk memberitahu kereta belakang agar mengundur kereta ke belakang. Sikit demi sikit Shailla undur kereta ke balakang sehingga sampai ke persimpangan ke masjid terus pusing dan parking kereta di masjid. Beberapa minit kemudian, abah Shailla datang ambil Shailla di masjid dengan membawa payung.



Ketika turun ke bawah jalan raya lorong rumah Sha, air dalam juga lebih sikit dari paras buku lali Sha. Tetapi ketika itu air masih lagi jernih.


Ini merupakan keadaan rumah Shailla ketika itu. Kedua-dua kereta abah Shailla masih di garaj kereta. Sebelum ini pun memang air akan naik tapi hanyalah air jernih seperti lopak dan kemudian surut. Jadi kami semua sekeluarga masih tenang sambil pantau keadaan sekeliling.


Air yang tenang jangan di sangka tiada buaya. Tiba-tiba air berwarna kuning datang dari arah depan. Terus kami sekeluarga cemas.



Abah Shailla kalang kabut alihkan kedua-dua keretanya ke kawasan lebih tinggi dengan harapan keretanya akan selamat. 


Manakala mama Shailla sibuk dalam misi menyelamatkan ayam dan juga arnab. Tidak lupa bunga orkid kesayangannya.. Hihihi. 


Air naik terlalu pantas, kami sempat selamatkan barang-barang mana yang sempat sahaja. Sedang sibuk menyelematkan barang yang berada di lantai, tiba-tiba Shailla terperasan beg laptop Shailla atas lantai! Ketika itu belah bawah beg sudah basah. Sepantas kilat angkat keluarkan laptop dari cover laptop yang sedikit basah di bahagian bawah dan camera juga cover dia sedikit basah. Terus keringkan di atas almari. Dalam hati ketika itu berdoa agar kedua-duanya selamat.

Abah Shailla hampir jatuh tangga luar pintu dapur akibat tergelincir. Nasib dia sempat berpaut pada pintu. Namun bergerak juga pintu itu ke tepi kena air kuat. Anak buah nak tarik pun tidak sempat. 


Setelah air surut, kami pun menjalankan operasi membersihkan rumah. Dari depan rumah hinggalah ke dapur. Sedang leka membersihkan rumah di bahagian dapur, suami Shailla pula tergelincir di tempat yang sama abah Shailla tergelincir tadi. Terduduk suami Sha di lantai luar rumah. Pinggang dia terandas tangga rumah. Memang mengah juga dia ketika itu. Badan pula ada kesan tergeser sikit. Sehingga kini pinggang dia masih terasa sakit. Memang penat mengemas satu rumah. Habis sakit-sakit satu badan. Keting kaki memang terasa tegang dan sakit.

Kemudian abah Shailla pergi melihat keadaan kedua-dua keretanya. Teksi dapat di hidupkan manakala naza citra sehingga sekarang gagal di hidupkan. Bukan sahaja kereta abah Shailla jadi mangsa, lorong rumah Shailla ada 5 biji kereta lagi yang tenggelam air dan tidak boleh di hidupkan. 


Keesokkan harinya, kolam ikan sudah tukar jadi kolam ikan keli. Penuh dengan air lumpur. 


Kereta abah Shailla masih tersadai tidak boleh di hidupkan. Dengan keadaan sekeliling rumah yang berlecak. Dengan segala sampah sarap dan barang-barang yang hanyut merata tempat. 

Anak arnab Shailla juga tidak dapat dikesan mungkin tertimbus di dalam lubang ketika air masuk ke dalam reban. Yang tinggal hanya arnab yang besar sahaja.

Ketika Shailla berada di dalam kesulitan akibat rumah dinaiki air banjir , ada lagi yang teruk dilanda musibah ini. Jiran belakang rumah habis  peti ais terbalik. Jiran tepi rumah, habis almari baju semua tumbang terendam air banjir. Jiran hujung sana tu, beberapa barang katering hanyut, kena beli baru. Semoga ada hikmah disebalik kejadian ini. Amin.

Terima Kasih kepada semua yang memberikan sokongan. Shailla sangat menghargainya.