cara mudah kecutkan jerawat

Assallamualaikum


Hai.hai..hai..koarang pernah dengar ubat gigi boleh mengecutkan jerawat?mesti pernah dengar kan...kan..kan...tetapi ada yang pernah cuba tak?berkesan x?

baru-baru ini muka saya dinaiki jerawat besar lak tue..dah la lambat surut dan kering...so try google then jumpe petua ini..

Hilangkan Jerawat Dengan Ubat Gigi

Sebelum tidur, letakkan ubat gigi pada bahagian yang ditumbuhi jerawat. Biarkan semalaman/sampai pagi kemudian baru di bilas dengan air yang suam. Kandungan ubat gigi mampu membantu untuk mengeringkan jerawat dan ia juga mampu untuk menyerap minyak pada wajah. Ini tips paling mudah sekali untuk amalkan dan memang menjadi pada diri cik tom. Muka pun sejuk je bila sapu ubat gigi pada jerawat.

Sekian Terima kasih


Sape ada masaalah rambut gugur dan kering?

Assallamualaikum


hai..hai..hai..saya sekarang menghadapi masaalah rambut gugur dan kering..walaupun kita bertudung penjagaan rambut juga perlu dititik beratkan..kalau hari-hari gugur lebih sepuluh helai..cuak jugak dibuatnya...silap-silap cukup sebulan botak...atoiii...ada sesiapa yang menghadapi masaalah yang sama?sunsilk color hijau adalah shampoo kegemaran saya...tetapi tidak dapat menyelesaikan masaalah rambut yang gugur dan kering.


kemudian saya menggunakan shampoo ini pulak..pun sama tidak dapat menyelesaikan masaalah saya..korang ada apa-apa tips atau shampoo yang sesuai untuk untuk rambut gugur dan kering x?please share with me..^^

Thank You

Pengalaman menggunakan cream muka a-DHA Set Pink




Hai..hai..hai..okay sekarang saya hendak cerita tentang pengalaman saya menggunaan adha..kulit saya merupakan kulit sensitive..sebulan setengah saya menggunakan cream adha memang pengelupasan berlaku...setengah orang hanya seminggu ke dua minggu sahaja then pengelupasan tidak berlaku lagi..kulit saya dulu memang banyak sel kulit mati dan saya juga suka tukar-tukar produk muka..that why pengulapasan untuk kulit saya mengambil masa yang agak lama..selain itu timbul jerwat-jerawat halus halus..tapi kecik jer..memang tak Nampak pun jerawat itu..and kulit akan rase mengeyam dan gatal-gatal..tapi jangan garu tau..itul adalah proses tindak balas cream dengan kulit kita..now kulit saya still lagi mengelupas tapi bahagian hidung sikit.Sekarang kulit saya menjadi lembut.Dan yang paling saya suka adalah bintik-bintik jeragat sudah semakin pudar dan pudar..kulit pun nampak berseri dan tidak kusam even tidak menggunakan apa-apa compact powder.kadang-kadang pergi super market tak pakai apa-apa pun..just naked face..tapikan serius cakap..saya sekarang selesa naked face..coz rase ringan je muka…huhuhu..just kalau pergi kerja dan kenduri kawen baru make up dan tempek bedak..Selain itu kulit saya juga menjadi semakin putih,lembut dan licin.Selain itu..dulu kulit saya cepat burn even just hanya berjemur tidak sampai setengah jam..selalu kalau pergi kenduri kawen..sementara hendak tengok pengantin berarak mestilah berjemurkan..balik tengok dah berbalang tapi sekarang tidak lagi..kalau pergi mana-mana aktiviti luar pun yang melibatkan berjemur tengah panas,kulit saya tidak lagi mudah burn..untuk pantai..saya belum cuba lagi..hihihi…tapi awal penggunaan cream ini korang memang tidak boleh pakai ape compact powder..just naked face selama sebulan…ini bagi mengelak campur bahan yang ada dalam compact powder korang…hari pertama saya pakai adha memang ramai tegur…kau baru balik pantai apa..gelap..hahaha..just say…xlah..naked face ler…malas make up..and neutral beauty more then better..padahal ayat cover..huhuhu..then saya ada langgar pantang…sepatutnya dalam sebulan tidak boleh mandi pantai or kolam..tapi saya g redah gak..balasanya..kulit rase perit dan lebam..memang tak buat dah..so sekarang..tinggal sikit-sikit parut jerawat dan jeragat dah semakin pudar..jerawat?ada jugak naik tapi tidak banyaklah..satu dua sahaja..selain itu jerawat akan cepat kecut..parut pun akan cepat pudar…harga? last saya beli RM 130.00 tapi now tidak tahu berapa maybe turun...dalam bungkusan itu,ada sabun,serum,krim malam dan krim siang..selama dua bulan saya pakai..krim malam dan siang belum habis..just refill serum dan sabun..sabun sabun saya kerat 6 bahagian..jimat sikit dan tahan lama..okay..tamat sudah celoteh saya..huhuhu..dekat mana saya beli? Saya beli ..dia ada dua set...set pink dan set hijau..saya guna set pink..so saya  amat berpuas hati dengan set ini...sebenarnya kesannya bergantung pada induvidu...macam saya sebulan lebih baru nampak hasil ^^

ENTRY RUJUKAN CREAM A-DHA

Adha Skin Care



http://secretofshaila.blogspot.com/2013/04/adha-skin-care_16.html

Berbahaya atau tidak Cream A-dha?


http://secretofshaila.blogspot.com/2013/04/berbahaya-atau-tidak-cream-dha.html




CREDIT TO SKAF BEAUTY

Berbahaya atau tidak Cream A-dha?

ASSALLAMUALAIKUM


ALGAE HERBAL - ADHA BEAUTY CREAM 



A-dha merupakan produk farmasi yang telah lulus uji di Lab UI dan Lab Sucofindo dan dinyatakan aman dan tidak berbahaya. Sudah dipatenkan di HAKI (Hak Kekayaan Intelektual) dan saat ini sedang dalam proses sertifikasi kosmetik aman dari Depkes, sertifikasi halal dari LPOM MUI, dan izin merk dagang dari Deperindag. Sertifikat Aman Sucofindo : No.14365/DBBPAB dan 14366/DBBPAB TDI No : 503.058/Dep.I.01 Merk No : DOO.2010.008739



KANDUNGAN A-DHA SKINCARE 

* Hamamelis Virginiana L: Tumbuhan perdu yang biji-bijinya dapat menghaluskan kulit dan kandungan zatnya dapat menyembuhkan peradangan
*Ganoderma Lucidum: Sejenis keluarga jamur sering disebut sebagai raja jamur, jamur Lingzhi yang dikenal sebagai nutrisi terbaik untuk memperbaiki sel-sel dalam tubuh dan dapat mencegah penuaan dini
* Melaleuca Alternafiola: Tumbuhan yang menyerupai ganggang atau rumput ini adalah tumbuhan yang sangat efektif untuk menggantikan sel-sel kulit mati
* Mineral Oil: Pelembab alami yang membantu melembutkan dan melenturkan kulit dan sebagai zat yang membuat kulit lebih segar dan rileks sepanjang hari

Keberkesanan a-dha skincare
Kulit wajah kita sering terdedah kepada pencemaran .maka kulit yang semulajadi bersih menjadi kusam, pori-pori besar dll. A-dha skincare berfungsi untuk mengembalikan kulit wajah kita ke bentuk aslinya, selain itu a-dha juga memberikan KESAN segar dan tegang disebabkan oleh kandungan vitamin yg ada padanya.

Kulit Berjerawat
Penyebab kulit kita berjerawat berbeza antara setiap orang. Ada yang disebabkan faktor hormon, kerana haid atau hamil, stress atau faktor dari luar seperti keadaan kulit yang rosak. Dengan A-dha skincare faktor luar dapat diuruskan agar kulit semakin bersih dan bersinar…

Kulit Berparut dan Berjeragat
Ada beberapa jenis JERAGAT, kErAna faktor genETIK, faktor usia, tersilap pilih kosmetik, kerana matahari,dan ada berbagai sebab terjadi parut spt,bekas jerawat atau luka atau cacar air. Yang boleh dihilangkan dengan perawatan kosmetik luar adalah JERAGAT ATAU PARUT yang masih berada dalam kulit jaringan luar. di jaringan kulit dalam sukar untuk dihilangkan tapi warnanya akan pudar.INSYAALLAH

sudah tentu berbeza kulit yang dirawat dengan yang tidak. Hasil maksimum perawatan dpt dilihat setelah melepasi masa perawatan 1 bulan, namun efek cerah dari pemakaian a-dha skincare sudah boleh dilihat pada minggu pertama pemakaian. Jika ingin menggunakan produk lain setelah 1 set perawatan a-dha skincare silakan saja… yang penting kulit terawat kan?… tapi rasakan perbezaannya ketika anda merawat kulit dengan A-dha skincare..
bayangkan kulit yang tidak dirawat, dengan pencemaran, debu dan sinar matahari maka sudah tentu keadaan kembali seperti keadaan sebelumnya.. ya seperti lantai yang dimop dengan lantai yang dibiarkan saja..^^ pasti akan kotor dan kasar…

Efek Matahari
Di awal perawatan tidak disarankan terdedah kepada matahari terlalu lama, jika pekerjaan anda di luar , disarankan menggunakan topi atau pelindung lainnya. Kerana pada saat itu kulit wajah sedang sensitif karena penggantian sel kulit lama dengan yang baru. setelah rawatan selesai 1 bulan maka hal itu tidak menjadi masalah lagi…

Pemakaian kosmetik seperti bedak dll
Di awal rawatan jangan memakai kosmetik apa pun. setelah 2 minggu perawatan kalau terdesak boleh pakai bedak tabur yang ringan. namun dr pnglmn pengguna2 setia a-dha skincare , mereka x perlukn bedak lg kerana kulit telah cerah semulajadi dan tidak berminyak.:)

Ada 2 jenis set skincare A-DHA
1. SET hijau utk 40th ke atas
2. SET pink utk 40th ke bawah

CARA PEMAKAIAN A-DHA SKINCARE 

1) Sapukan cream pada wajah secara tipis dan merata secara teratur.Gunakan sesuai aturan, day cream untuk pagi / siang hari dan night cream untuk malam hari 2) Hal-hal yang perlu diperhatikan, usaplah wajah dengan lembut saat menyapukan cream, jangan digosok-gosok pada saat mencuci wajah dengan sabun
3) Hindari makan seafood pada awal pemakaian
4) Selama perawatan tidak diperbolehkan memakai kosmetik berupa bedak tabur / compact powder
5) Hindari wajah dari sinaran cahaya matahari terlalu lama
6) Tidak berenang selama perawatan
7) Pada masa adaptasi (1 minggu) jika kulit memerah dan terasa gatal adalah normal karena kulit wajah sedang mengalami pengangkatan sel kulit mati
8) Untuk kulit sensitif gunakan sabun terlebih dahulu selama 3 hari untuk membersihkan. Selanjutnya gunakan day cream selama 1 minggu, setelah adaptasi gunakan keseluruhan produk sesuai aturan
9) Untuk kulit berjerawat bersihkan wajah dengan sabun lebih sering. Bersihkan tangan jika ingin kontak dengan kulit wajah atau gunakan tissue lembut

#elakkan sebarang pemakaian foundation,bedak compact or whtever make up untuk proses pnyerapan krim yg lbih cepat n bg muka fresh..jgn isau,mascara,celak n lip balm BOLEH PAKAI..^^

SEKIAN TERIMA KASIH

Adha Skin Care

A

B

 hai semua..entry kali ini saya ingin menceritakan tentang skin care yang saya gunakan..okay Gambar A diatas...belah kiri adalah sebelum saya menggunakan skin care itu dan sebelah kanan adalah after saya menggunakan skin care itu without any make up.Manakala gambar B pula adalah sebelah kiri saya mneggunakan make up yang tebal..tapi stil nampak kusam dan belah kanan pula adalah..hanya menggunakan make up yang nipis tapi still nampak berseri gituu..hahaha..perasan..okay apakah skin care yang saya gunakan?jawapanya adalah Adha Skin Care.

Info Tentang Adha Skin Care

A-DHA BeautyCare adalah produk kecantikan yang sesuai untuk semua golongan tanpa mengira tua @ muda, lelaki mahupun wanita dan ianya mampu mengatasi berbagai masalah kulit wajah yang anda alami seperti:

-menghilangkan jerawat
-meratakan lubang jerawat
-menyamarkan dan
-menghilangkan flek-flek hitam dan pigmentasi atau warna kulit wajah tidak sekata
-memutih dan melembabkan kulit
-mengecilkan pori2
-membuatkan kulit anda nampak bercahaya
-meremajakan kulit muka
-menegangkan kulit muka sehingga anda kelihatan lebih muda
-mencegah timbulnya jerawat
-Melembabkan, Memutihkan dan mencerahkan kulit.
-Membantu menyamarkan noda hitam
-Mencegah timbulnya jerawat
-Menyamarkan garis halus dan memperlambat tanda-tanda penuan
-Mengecilkan pori-pori
-Mengangkat sel-sel mati dan merangsang pertumbuhan sel baru

next entry saya akan ceritakan pengalaman saya menggunakan Adha Skin Care..tunggu yer..^^

SEKIAN TERIMA KASIH..

Charcoal Mask

Assallamualaikum


hai semua..sape pernah pakai charcoal mask?okay tak?last saya pakai time diuniversiti..memang best..habis segala bulu,bintik-bintik hitam dan sel kulit mati dia tarik keluar sekali.Setelah sekian lama meninggalkanya sekarang baru rase ingin pakai kembali disebabkan blackhead sudah kembali.Kalau harga dekat online dalam lingkungan RM20.00.

charcoal maskdi pebuat dari serbuk arang bahan traditional untuk wanita jepun mengunakkan memelihara kulit mereka selama berabad abad,ia berkesan untuk menghilangkan kotoran degil dan sel sel kulit mati.
 topeng Alam Pack adalah terbuat dari ekstrak murni arang yang sedia dengan teknik pemprosesan lanjutan kosmetik dari Korea. baik untuk kulit berminyak ,berjerawat atau kombinasi. Idealnya untuk digunakan dua kali seminggu (untuk kulit berminyak) atau sekali seminggu untuk kulit kering. Peel off topeng ketat setelah telah berubah kering.

Cara Penggunaan:



Untuk hasil yang terbaik, membuka pori-pori menggunakan tuala wap atau air suam. Lembut kering wajah anda dengan tuala bersih dan lembut.

1) Guna dan sapukan masker secara merata ke wajah anda. (Tip: Elakkan kawasan sensitif di sekitar, rambut alis mata, dan bibir)

2) masker akan mengambil 20 minit untuk melakukan tersebut. . (Tip: menyarankan persekitaran yang sejuk untuk mempercepatkan proses pengeringan)

3) Setelah anda merasa masker telah kering dan mengencangkan kulit wajah anda, secara perlahan lepaskan topeng bawah ke atas.

4) Untuk mendapatkan hasil terbaik, gunakan toner & pelembab setelah selesai



Inilah hasilnya selepas charcoal mask ditanggalkan..


Tutorial cara menggunakan Charcoal Mask

SEKIAN TERIMA KASIH


SHRDC Booth @ Malaysia International Shoe Festival 2013

Assallamualaikum

 HAi...disini saya ingin bercerita serba sedikit aktiviti semasa berada di festival kasut 2013.Actually saya ditugaskan untuk menjaga booth kasut student-student insept..Kalau korang hendak tahu..student footware under insept ini ditaja sepenuhnya oleh kerajaan..Selain itu mereka mendapat elaun RM500 sebulan.Student ini kena study 5 bulan di SHRDC dan 5 bulan lagi trainning di bawah organisasi footware..

 saya paling suka design dari that girl..design dia nampak kontenporari and gojes..

 kasut ini pula berkisarkan tentang hidupan laut iaitu tapak sulaiman..kalau korang hendak tahu..kasut ini paling mendapat perhatian..maybe kerana warna dan design dia menarik perhatian pengunjung..

 Cube teka kasut ini ape motif dia?apa yang saya faham adalah kasut ini menceritakan tentang bahan terbuang..kakau korang nampak ada design surat khabar disitu..menarikkan..^^

 ini pemandangan overoll booth kami..See siap ada body guard lagi belakang tuu..huhuhu

 Cuba teka kena saya pegang kasut itu?of course sebab kasut itu color pink..^^

 Yang ini pula...cube korang lihat belah depan kasut itu..color kuning dan merah..actually dia guna potongan tin minuman untuk dijadikan hiasan pada depan kasut itu..

 Kasut diatas adalah adalah bertemakan vintage..pada pengemar kasut-kasut tinggi..ini adalah salah satu design yang sesuai untuk korang..

 Saya memang berkanan dengan boot ini..serius cantik..actually designer yang buat boot ini memang pengemar boot..that why dia buat kasut boot ini..

 Kanak-kanak riang sebentar..huhuhu

okay..apa yang menarik tentang art form yang saya pegang itulah adalah..dia seratus peratus direka menggunakan tali kasut..menarikkan..cantik dan unik pulak itu..

Gambar random yang diambil semasa di Pameran Kasut 2013





 



Sekian..Terima KAsih..