Gel Rawatan Mata Anti Lingkaran Gelap dari Cosmoderm

Assalamualaikum 💕

Hai semua apa khabar? Di harap sihat dan cantik selalu. Kenapa Shailla cakap cantik selalu? Ini kerana Shailla ingin berkongsi satu produk penjagaan mata dari Cosmoderm

Pernah dengar ayat dari mata turun hati? Tipulah kalau ada yang kata tidak pernah dengar, sekeh karang... Hahaha. Tapi cuba korang bayangkan bagaimana dari mata akan turun ke hati jika pandang-padang mata tengok lebam dah macam mata panda.. Ngeh..ngeh..ngeh..

Punca Lingkaran Gelap Bawah Mata :

Kurang Tidur

Kebiasannya apabila korang mengalami 'mata panda' ataupun lingkaran gelap bawah mata, ini adalah kerana korang tidak cukup tidur. Kekurangan tidur atau keletihan akan menyebabkan kulit menjadi pucat menjadikan darah di bawah kulit menjadi lebih kelihatan dan lebih biru atau lebih gelap.

Terdedah dengan cahaya matahari

Sinaran matahari boleh menarik pigmentasi permukaan kulit dan membuatkan lingkaran hitam. Pendedahan lama kepada cahaya matahari  menghasilkan lebih banyak melanin di sekitar mata. Sebab itulah warna bawah mata koarang menjadi lebih gelap.

Perubahan hormon

Wanita yang mengalami perubahan hormon kulitnya akan mengalami banyak perubahan. Biasanya, semasa kehamilan dan fasa haid akan menyebabkan kegelapan pada bawah mata. Punca ini sukar untuk dielakkan, melainkan jika korang mengubah gaya hidup dengan mengawal stress.

Penuaan

Faktor usia juga akan menyebabkan lingkaran hitam pada bawa mata. Ini kerana, umur yang semakin tua akan membuatkan kulit di sekeliling mata menjadi lebih nipis yang menjadikan saluran darah lebih menonjol. 

Kekurangan nutrisi

Lingkaran gelap bawah mata boleh disebabkan oleh kekurangan zat makanan. Sebaiknya, korang perlu mengambil makanan sihat dan berkhasiat yang mengandungi vitamin seperti A,C,K dan E. Vitamin-vitamin ini mampu membantu untuk menghilangkan lingkaran hitam yang boleh membuatkan penampilan korang terganggu.

Haaaa... Macamana hendak atasi lingkaran gelap bawah mata ini? Meh sini Shailla ingin berkongsi satu produk bagus bagi mengatasi lingkaran gelap bawah mata.

Gel Rawatan Mata Anti Lingkaran Gelap


Apa yang bagus tentang produk ini adalah :

1) Halal
2) Kelulusan dari GMP
3) Tiada Paraben
4) Tiada SLS/SLES

Antara Kelebihan Produk ini adalah :

1) Membantu menganjalkan struktur kulit
2) Mengurangkan sembap serta lingkaran gelap di sekeliling mata.
3) Licin, tanpa minyak dan mudah diserap untuk melembabkan lapisan epidermis
4) Mudah diserap untuk melembapkan lapisan epidermis.
5) Sesuai untuk kulit lembut dan sensitif di sekeliling mata.
6) Gel rawatan yang diperkaya dengan Co-Enzyme Q10, kolagen dan ekstak tumbuhan yang mencerahkan lingkaran hitam, mata bengkak dan garisan halus.
7) Menyegarkan dan menyamankan kulit keliling mata
8) Menggalakkan pengaliran darah keliling mata untuk elakkan bengkak dan lingkaran hitam.
9) Sesuai untuk lelaki dan wanita peringkat remaja dan dewasa.
10) Sesuai untuk Kulit Kering & Sensitif


Cara Penggunaan :

Cara Pemakaian amat mudah. Pasti muka korang sudah dibersihkan terlebih dahulu sebelum memakai gel ini. 

Picit sedikit pada jari kemudian, dap dap dap dibawah mata perlahan-lahan sehingga gel ini meresap ke dalam kulit.

Digunakan 2 kali sehari iaitu di waktu pagi dan juga malam. Macam Shailla akan memakainya sebelum tidur.


Apa yang bagus tentang produk ini dari pengalaman Shailla menggunakanya adalah ia amatlah mudah dipakai dan dibawa ke mana-mana. Mana tidaknya di bungkus dalam tiub yang kecil memang senag hendak selit di mana-mana apatah lagi untuk bawa berjalan.

Selain itu juga gel ini cepat meresap didalam kulit korang dan tidak melekit. Shailla memankai dalam beberapa saat sahaja meresap ke dalam kulit. Ia juga tidak menyebabkan bawah mata korang berminyak.

Korang perasan tak? Jika korang make up, tepi mata korang kadang-kadang ada kesan rekahan. Dengan pemakaian gel ini, kesan rekan tepi mata itu dapat diatasi ini kerana gel itu melembap dan tidak menyebabkan kekeringan.

Untuk Maklumat Lanjut Boleh Layari:




Sekian Terima Kasih

Body Sparkling Mist dan Pore Purifying Serum Cleanser dari Althea Korea

Assallammualaikum

Hari ini Sha ingin berkongsi tentang produk wangian dan juga pencuci muka dari Althea Korea. Siapa yang tidak suka dengan wangian bukan? Bukan sahaja wanita malah lelaki pun suka pada wangian.


Stay Fresh Body Sparkling Mist


Stay Fresh Body Sparkling Mist dari Althea Korea ini merupakan kerjasama antara pelakon dan penyanyi Indonesia iaitu Titi Kamal. Titi Kamal juga di kenali kerana mempunyai rambut hitam yang panjang serta cantik.

Stay Fresh Body Sparkling Mist ini campuran buah-buahan dan juga bunga. Di mana ramuan yang digunakan adalah seperti limau, peach, rose, dan beberapa bahan lain.


Ketika dapat sahaja Stay Fresh Body Sparkling Mist ini Shailla terus memakainya. Bau dia sangat lembut dan menyegarkan. Rasa tenang sahaja ketika Shailla menghidu haruman stay fresh body sparkling mist ini.

Shailla memakainya ketika sampai di office. Ketika balik baunya masih lagi ada. Bungkusan dia pun ringan dan mudah di simpan di dalam beg tangan. Shailla suka dengan botolnya berwarna merah jambu, terlihat romantik dengan corak bunga ros gitu.

GRAND LAUNCHING PROMO - Buy 1 + Get 1 Free! Add at least two items to bag to apply discount automatically at checkout.

Always wanted to try but never got to buy? For a limited time get
FREE SHIPPING on all ALTHEA Exclusives with CODE: PBSHIP
Pore Purifying Serum Cleanser


Pencuci muka ini bukan sebarang pencuci yer. Ia juga mengandungi serum. Pencuci ini dapat menanggalkan segala jenis kotoran serta mampu menanggalkan make up tanpa membuat kulit korang menjadi kering. Pencuci ini juga mampu mengimbangi kadar pH agar kulit kekal sihat.


Shailla menggunakan pencuci muka ini ketika Shailla mengenakan make up. Memang berkesan menanggalkan kotoran make up. Tambah kalau kita hendak solat, memang sesuai cuci dengan Pore Purifying Serum Cleanser ini. Kulit kita pun kekal sihat dan tidak kering.

Always wanted to try but never got to buy? For a limited time get FREE SHIPPING on all ALTHEA Exclusives with CODE: PBSHIP
Untuk Info Lanjut :




Terima Kasih

Agrofarmstay @Skill-Tech

Assalamualaikum 💕


Pada sabtu yang lalu, Shailla sempat pergi bercuti bersama keluarga ke Melaka. Shailla pergi bersama keluarga mertua cuma Shailla menginap di penginapan yang berbeza. Shailla menginap di Agrofarmstay Durian Tunggal Melaka. Shailla sampai awal juga ketika itu dalam pukul 11.45 pagi. Jadi sementara tunggu keluarga mertua sampai, Shailla mencuba nasib untuk check in awal. Alhamdulillah Shailla dapat check in awal. Staff di bahagian receptionist ketika itu sangat mesra pelanggan. Senang berurusan dengan beliau.



Shailla duduk sini satu malam sahaja. Suasana di sini sangat tenang. Rasa damai sahaja hati ketika sampai berada di sini.  Shailla duduk chalet nombor satu betul-betul tepi receptionist. Shailla berkenan betul dengan lampu tidur rotan serta gambar itu, nampak unik dan klasik.Hihihi..


Di sini juga disediakan kolam renang. Bahagian kiri dan kanan kolam untuk kanak-kanak. Bagi Shailla kolam itu agak dalam juga macam anak Shailla paras leher jadi agak bahaya jika tidak guna pelampung. Sewaktu check in memang staff di situ pesan agar awasi anak-anak kerana di situ tiada life guards.

Antara aktiviti menarik yang boleh di lakukan di situ seperti :

Bilik Karaoke

Berkayak

Pondok Ternakan

Dewan Palma

Kolam Memancing

Pondok Nipah

Taman Herba

Surau Teratai

Tidak rugi rasanya korang bawak anak-anak bercuti ke sini sempena cuti sekolah ini. Kalau mana yang hendak lari seketika dari tekanan kerja boleh datang ke sini kerana korang akan mendapat ketenangan dan kedamaian ketika berada di sini. Untuk pengguna line unfi, di sini memang tiada line. Macam Shailla duduk di sini memang tidak dapat online. Bila masuk bandar baru dapat update Instagram dan juga facebook. Okay sampai di sini sahaja, jika berminat untuk menginap di sini, korang boleh lihat dan hubungi seperti yang tertera di bawah ini. Jumpa lagi di entry akan datang.

Encik Bari – 012-211 8246
Encik Mat – 016-209 8623

Alamat:
Lot 453,
Batu 13, Jalan Tebong/ Machap,
76100, Durian Tunggal,
Melaka

Website : http://agrofarmstay.my/
Facebook: https://www.facebook.com/agrofarmstay/
Instagram: https://instagram.com/agrofarmstay

Terima Kasih

POPULAR INTERIOR DESIGN STYLES EXPLAINED


Assallammualaikum and Hai Everyone

Are you looking to decorate your new home and are seeking inspiration? Look no further, as we’ll be covering a number of interior design styles that have been popular choices for modern homes. Whether you have a brand-new Sri hartamas condominium or a cozy townhouse in the heart of Kuala Lumpur, here’s sure to be a style for you in our list.

The parlance of design and décor can be tricky waters to navigate indeed, especially when it comes to the myriad of design styles out there. Although there are certain elements that are distinct to certain design styles, in reality most designers blend together different elements from different decorating styles in order to achieve a more modern take.

However, it is crucial that you be able to identify the core elements and aspects of each design style. We’ve listed a number of design styles that are currently in vogue. So, read on to get an in-depth view on what characterizes each design style.



Many an iconic piece in modern design has come from the mid-1900s, which was the era in which modern design flourished. Modern design style is characterized by refined lines, minimalist silhouettes and organic shapes. The masters of mid-century design have defined creative and interesting ways to incorporate new materials, such as molded plastic, plywood and metals, into industrial design. Mid-century modern pieces are high versatile and can blend and complement a whole range of different design styles.

2. Industrial

Industrial design harkens back to the industrial era. Anything industrial, as you can name it, goes for this design style. Exposed metals and distressed wood elements are used liberally, often accompanied by exposed brick walls. More modern advocates of this style tend to prefer more copper-tone accents to bring out more earthiness and rusticness. Furniture pieces are characterized by utility, which can vary from clean lines to elaborate ornamentation.

3. Scandinavian

Scandinavian style is an off-shoot of the mid-century modern movement in design. One of the, if not the most, distinctive associations of Scandinavian style is of course, IKEA. However, this doesn’t mean that you need to shop there in order to acquire distinctive Scandinavian-inspired pieces.

Scandinavian design style is characterized by the popular minimalist look. This permeates both furniture as well as interior architecture. The look features gentle contours, playful accents and a balance of both engineered and organic materials. White and gray ones are the focus of the color palette, with a touch of Bauhaus principles in the form of fluidic lines, great proportions and populist appeal.

4. Bohemian

You’ve often heard of bohemian chic fashion. Bohemian décor is the same, in that it captures the carefree and adventurous spirit of avant-garde lifestyles. Think about the long flowing dresses of Gypsies, as well as their red and purple tones. The key is to curate and edit your space to present a purposefully messy look that maintains a warm and inviting ambience.

Characteristics of the bohemian style include creative mixing and use of rich patterns and bright, vibrant colors. Furniture and décor pieces with an ethnic or nomadic vibe are crucial. For example, Morrocan, African or even Gypsy designs are trending at the moment. All this should be mixed with a healthy dost of textile, wood, and organic accents.

5. Farmhouse

Farmhouse décor is the modern counterpart to traditional country style. The overarching theme for farmhouse design style is transitional elements mixed in with some traditional elements. A farmhouse aesthetic can immediately transport your space to he French Provence.

Furniture pieces are characterized by distressed or exposed wood surfaces as well as comfortable fabric treatments. Color palettes are kept in the family of white and beige base colors with a mix of accent colors here and here. Although the orthodox accent color choices are usually turquoise or yellow, some bright fun and bold colors can also add pop and definition.

6. Urban modern

Urban modern interior design takes its cues from cosmopolitan environments. It is a fusion of various traits that are both opposing yet still complementary. Urban style encompasses a myriad of designs including minimalist modern, glamorous chic, ethnic heirlooms and edgy experimenting which all collide together in a distinctively 21-st century setting.

Elements in urban modern design include larger furniture that is both uniformly sleek and low-profiled. Furniture styles keeps to a more modern and trailblazing design and incorporate decorative accents that are artistically and creatively expressive. For example, elegant geometric designs and vintage pieces with embellishment are things that bode well in an urban modern space.

7. Shabby chic

With a shabby chic design style, the key guiding idea is to recreate the antique flea market look. Vintage elements in worn and organic materials are emphasized in this design style. Shabby chic furniture is characterized by their aged appearance. Materials such as distressed wood are covered in sanded milk or white pain in order to bring out the fine details and signs of wear and tear.

While the orthodox shabby chic color palette is usually white, ecru and pastel, don’t be afraid to inject pops of bold color. Likewise, decorative accents are usually softer and more opulent. This helps imbibe an affected feel, which serves to bring in the overall style and look up to a more contemporary standard. Linen textiles are great elements in shabby chic styles.

Last words:

Well, that’s a wrap! Hopefully this list was helpful in getting you started in identifying and perusing the design styles that are currently popular. Remember that you don’t have to stick to just one style in your space. The most creative spaces are always a cohesive bridge of different interior design styles that.

Thank You.

Milk Peel Cream Mask dari Althea Korea

Assalamualaikum 💕

Hai semua, apa khabar? Di harap dalam keadaan selalu hendaknya. Okay kali ini Shailla ingin berkongsi satu produk penjagaan muka dari Althea Korea. Sudah beberapa minggu Sha pakai produk.


Milk Peel Cream Mask


Inilah dia produk yang Shailla ingin kongsikan pada korang iaitu milk peel cream mask. Apa yang bagus tentang produk ini adalah ia memberi penghidratan pada kulit korang. Selain itu juga ia menanggalkan sel-sel kulit mati agar muka korang tidak kelihatan kusam. Mengandungi ekstrak AHA dan BHA untuk pengelupasan yang lembut. Produk dirumus khas dari protien susu untuk merangsang dan melembapkan kulit korang.

Milk Peel Cream Mask ini Sesuai untuk kulit sensitif yang memerlukan pengelupasan lembut dan kulit kering yang perlu dilembapkan walaupun selepas mengelupas.


Cara Untuk Guna

Okay, cara untuk memakainya senang sahaja. Korang picit sedikit cream ini pada jari, kemudian gosok ke muka hingga keluar biuh. Sewaktu Shailla pakai terasa macam magic pun ada juga, mana tidaknya gosok-gosak kemudian keluar biuh tanpa menggunakan air pun. Selepas itu korang boleh kopek atau basuh dengan air suam.

Bahan-Bahan

Ekstrak protein susu - Melembapkan dan menguatkan kulit

AHA & BHA - Mengelupas sel-sel kulit mati dengan lembut untuk kulit licin

Kaolin - Meretoksifikasi dan mengeluarkan kotoran dari liang-liang

Methyl Perfluoroisobutyl Ether, Stearicacid, Methyl Perfluorobutyl Ether, Potassium Hydroxide, 1,2-Hexanediol, Palmitic Acid , Ethylhexylglycerin, Milk Proteinextract, Disodium Edta, Gaultheria Procumbens (Wintergreen) Leaf Extract, Gluconolactone, Glycolic Acid, Titaniumdioxide (Ci 77891), Fragrance (Parfum), Coumarin*, Hexyl Cinnamal*, Citronellol*

Pons Produk Minyak Zaitun Premium Extra Virgin Untuk Kesihatan Dan Kecantikan

Assalamualaikum

Korang mesti sudah sedia tahu manfaat minyak zaitun untuk kecantikan. Namun kalau korang hendak tahu, minyak zaitun mempunyai manfaat yang lain yang mungkin korang belum ketahui.

Sha ingin kongsikan satu produk minuman kesihatan untuk seisi keluarga dan juga untuk anak. Terdapat dua jenis Pons Extra Virgin Olive Oil iaitu untuk bayi dan tradisional.


Pons Extra Virgin Olive Oil For Babies and Kids

Apa yang menarik tentang Minyak Zaitun ini adalah di proses secara tradisional dengan menggunakan batu giling. Direka khusus untuk makanan bayi seawal 7 bulan hingga 3 tahun. Selain itu, ia mempunyai tekstur rasa dan bau yang lebih ringan berbanding minyak zaitun biasa. Jadi lebih mudah untuk penerimaan anak-anak kecil.

Mengapa minyak zaitun ini sesuai untuk bayi?

* Dibuat oleh pengeluar minyak zaitun terkenal Sepanyol
* 100% buah zaitun jenis Arbequina
* Kandungan Asid rendah (0.25%)
*Tanpa pengawet dan pewarna
*Perahan sejuk
*Rasa lembut dan tidak mengubah rasa makanan bayi.
* Sesuai untuk sistem penghadaman bayi
* Boleh juga digunakan sebagai urutan untuk menguatkan tulang temulang bayi.
* Minyak zaitun ini melembutkan, mencerahkan dan menyihatkan kulit bayi. Ia bertindak sebagai losyen dan pelembap  terbaik untuk kulit bayi


Antara kebaikan terkandung dalam minyak zaitun untuk anak-anak ini adalah :

* Mengandungi Sumber Vitamin E
* Meransang Pertumbuhan Tulang
* Menyumbang kepada perkembangan neuro - cerebral kanak-kanak
* Mempunyai ciri anti radang yang dapat membantu bayi yang ada masaalah eczema & asma.

Cara Minum :

Bayi 18 bulan ke bawah = campurkan 1/4 sudu kecil EVOO di dalam 2 oz puree@bubur [ ATAU ] 1/2 sudu kecil EVOO di dalam satu mangkuk makanan bayi

Bayi 18 bulan ke atas = campurkan 1 sudu kecil dalam satu mangkuk makanan baby Boleh digunakan untuk menumis makanan bagi menggantikan minyak masak biasa/ marjerin Boleh juga disapukan pada kulit atau dicampurkan dalam air mandian bayi bagi memberikan kelembapan pada kulit dan mencegah kegatalan, serta melebatkan rambut ** Boleh disapu pada tempat luka atau terkena bahan panas

Macam Sha hari itu, mula-mula bagi minum terus satu sudu tanpa campur apa-apa. Tetapi diorang kurang gemar. Jadi apa yang Sha lakukan adalah memasukkan sedikit minyak zaitun ini di dalam makanan dan minuman mereka. Disebabkan bau dan rasa yang lembut jadi minyak zaitun untuk bayi dan kanak-kanak tidak merubah rasa makanan dan minuman diorang. bagi sha, inilah masanya Sha memperkenalkan khasiat minyak zaitun kepada anak-anak

Pons Extra Virgin Olive Oil Traditional


Pasti korang semua hendak tahu pula, apa keistimewa tentang Pons Extra Virgin Olive Oil Traditional ini pula kan.


Pada korang yang suka akan kecantikkan . Kalau korang hendak tahu, minyak zaitun ini boleh membantu korang untuk mendapatkan berat idaman. Ini kerana minyak zaitun ini mengandungi sejumlah besar asid lemak yang merupakan jenis lemak sihat yang dapat memberi korang rasa kenyang. Korang bukan sahaja boleh dapat berat bdan idaman malah ig juga bermanfaat untuk kulit, kuku, dan rambut. Di mana ia berfungsi melembutkan, membaiki, menyuburkan, melembapkan, dan menggalakkan pertumbuhan kuku dan rambut.

Selain itu juga, untuk pengidap diabetes boleh mengamalkan minyak zaitun ini kerana ia membantu mengawal diabetes. Macam ayah Sha, memang pengidap kencing manis. Jadi selepas ini, Sha akan memberikan minyak zaitun ini kepada ayah untuk beliau amalakan kerana benda baik harus kita kongsikan bersama. Ia juga boleh mengawal darah tinggi dan kolestrol dalam badan.

Minyak Zaitun ini juga sangat baik untuk otak kita di mana ia dapat meningkatkan memori dan mengurangkan risiko kemurungan. Ia juga melindungi sel daripada kerosakkan yang membawa kepada kanser.

Banyaknya khasiat yang terkandung di dalam minyak zaitun ini. Tidak rugi rasanya jika kita membeli dan  mengamalkannya untuk seisi keluarga. Minyak Zaitun ini juga boleh di minum serta boleh dimasukkan sedikit didalam masakkan. Harga dia pula sangatlah berbaloi dan mampu milik.


Cara Minum :

Satu sudu pagi sebelum sarapan dan satu sudu malam sebelum tidur. Jangan terus minum air selama lebih kurang 3 minit selepas minum Minyak Zaitun.


CIRI-CIRI MINYAK ZAITUN YANG BENAR-BENAR BERKUALITI 

Di sini Sha kongsikan tips dari En.Nazran di facebook beliau berkenaan ciri-ciri minyak zaitun berkualiti mengikut Olive Oil Council, badan antarabangsa yang memantau kualiti olive oil seluruh dunia

1.Jenis Minyak Zaitun: Extra Virgin Olive Oil (EVOO) , Virgin Olive Oil (VOO) atau Olive Oil, PURE, Light, Extra Light atau POMACE Olive Oil. Selain dari EVOO dan VOO. Tak Payah beli nanti boleh bahayakan kesihatan

2. Cari Bacaan Acidity Minyak Zaitun Tersebut.. ianya adalah diantara penanda aras Kualiti Minyak Zaitun. Acidity level adalah jumlah asid lemak bebas yang ada dalam minyak zaitun. Berapakah peratusan nya? peraturan untuk EVOO adalah kurang dari 0.8% dan untuk VOO bacaan acidity adalah 0.8%-2.0%

3.Nama dan Alamat Syarikat Pengeluar
Kalau Tak Ada dan cuma setakat alamat Pengimport atau Pengedar di Malaysia sahaja Tak Payah Beli

4.Production Date dan Expiry Date
Boleh tahu Minyak Zaitun tersebut datang dari tahun bila.. kalau tak ada..Tak Payah Beli

5.Harvest Date atau tarikh dituai Selalunya Syarikat Pengeluar Besar akan Mematuhi Syarat dengan Meletakkan Maklumat ini, Cuba cari memang ada di botol tertulis

6.Minyak Zaitun dalam botol Kaca Cerah Tak Payah Beli La
Minyak Zaitun dah TEROKSIDA di kedai lagi

7.Minyak Zaitun EVOO dalam botol Plastic
Pun Tak Payah Beli Sebab Minyak Zaitun itu juga akan TEROKSIDA kerana udara boleh meresap melalui botol plastik

8. Minyak Zaitun yang ada kandungan Serdak & Hampas Buah Zaitun Dipanggil Minyak Zaitun Tanpa Tapisan Jangan Beli kerana Serdak atau Hampas Buah Zaitun di dalam botol tersebut akan menyebabkan berlakunya proses Penapaian atau Fermentation dan Minyak Zaitun akan TEROKSIDA dalam tempoh tiga hingga enam bulan ianya di Perah.Minyak Zaitun TEROKSIDA akan menghasilkan Free Radicals atau Radikal Bebas

9.Minyak Zaitun yang dibotolkan secara manual, Tanpa Nitrogen Injection ada mengandungi Udara atau Oxygen di dalam botol tersebut dan ini akan menyebabkan berlakunya Oxidation kepada Minyak Zaitun. Kalau dah TEROKSIDA maka akan terhasilnya Free Radicals atau Radikal Bebas

10.Minyak Zaitun yang Berubah Warna selepas beberapa bulan
Jangan Guna ianya berubah warna apabila ada kesan Oxidation dan perubahan sifat

11.Minyak Zaitun yang sudah Expired Jangan Guna
Minyak Zaitun Tidak Boleh Bertahan Lebih dari dua tahun selepas ianya dibotolkan Kandungan Khasiat sudah berkurangan atau tiada lansung dan lebih Memudaratkan jika ianya telah TEROKSIDA

12.Minyak Zaitun yang baru dibuka penutupnya.. Hanya baik digunakan dalam tempoh 3 bulan.. Habiskan secepat mungkin kerana ianya akan mula TEROKSIDA sebaik sahaja terdedah kepada Udara dan Oxygen yang masuk ke dalam botol


WEBSITE

FACEBOOK : 

EMAIL : 

TELEPHONE : +603 5524 5570
FAX : +603 5524 5570
MOBILE : +6013 683 5570

ADDRESS:
NO. G-33A, BLOCK 5, LAMAN SERI BUSINESS PARK
PERSIARAN SUKAN, SECTION13
40100 SHAH ALAM, SELANGOR D.E.
MALAYSIA

Tragedi Rumah Di Masuki Air Banjir

Assalamualaikum 💕

Khamis lalu, sewaktu pulang dari tempat kerja memang hujan tengah lebat. Sesampainya Shailla di trafik light dekat rumah, Shailla tengok air membuak-buak turun dari kem longkang area kem askar melempah ke jalan raya. Memang ketika itu jalan raya pun telah ditenggelami air. 

Sebaik sahaja sampai ke penurun bukit area rumah Shailla, terus kereta berderet berhenti dan patah balik. Memandang jalan satu hala, Shailla terpaksa buka lampu kecemasan untuk memberitahu kereta belakang agar mengundur kereta ke belakang. Sikit demi sikit Shailla undur kereta ke balakang sehingga sampai ke persimpangan ke masjid terus pusing dan parking kereta di masjid. Beberapa minit kemudian, abah Shailla datang ambil Shailla di masjid dengan membawa payung.



Ketika turun ke bawah jalan raya lorong rumah Sha, air dalam juga lebih sikit dari paras buku lali Sha. Tetapi ketika itu air masih lagi jernih.


Ini merupakan keadaan rumah Shailla ketika itu. Kedua-dua kereta abah Shailla masih di garaj kereta. Sebelum ini pun memang air akan naik tapi hanyalah air jernih seperti lopak dan kemudian surut. Jadi kami semua sekeluarga masih tenang sambil pantau keadaan sekeliling.


Air yang tenang jangan di sangka tiada buaya. Tiba-tiba air berwarna kuning datang dari arah depan. Terus kami sekeluarga cemas.



Abah Shailla kalang kabut alihkan kedua-dua keretanya ke kawasan lebih tinggi dengan harapan keretanya akan selamat. 


Manakala mama Shailla sibuk dalam misi menyelamatkan ayam dan juga arnab. Tidak lupa bunga orkid kesayangannya.. Hihihi. 


Air naik terlalu pantas, kami sempat selamatkan barang-barang mana yang sempat sahaja. Sedang sibuk menyelematkan barang yang berada di lantai, tiba-tiba Shailla terperasan beg laptop Shailla atas lantai! Ketika itu belah bawah beg sudah basah. Sepantas kilat angkat keluarkan laptop dari cover laptop yang sedikit basah di bahagian bawah dan camera juga cover dia sedikit basah. Terus keringkan di atas almari. Dalam hati ketika itu berdoa agar kedua-duanya selamat.

Abah Shailla hampir jatuh tangga luar pintu dapur akibat tergelincir. Nasib dia sempat berpaut pada pintu. Namun bergerak juga pintu itu ke tepi kena air kuat. Anak buah nak tarik pun tidak sempat. 


Setelah air surut, kami pun menjalankan operasi membersihkan rumah. Dari depan rumah hinggalah ke dapur. Sedang leka membersihkan rumah di bahagian dapur, suami Shailla pula tergelincir di tempat yang sama abah Shailla tergelincir tadi. Terduduk suami Sha di lantai luar rumah. Pinggang dia terandas tangga rumah. Memang mengah juga dia ketika itu. Badan pula ada kesan tergeser sikit. Sehingga kini pinggang dia masih terasa sakit. Memang penat mengemas satu rumah. Habis sakit-sakit satu badan. Keting kaki memang terasa tegang dan sakit.

Kemudian abah Shailla pergi melihat keadaan kedua-dua keretanya. Teksi dapat di hidupkan manakala naza citra sehingga sekarang gagal di hidupkan. Bukan sahaja kereta abah Shailla jadi mangsa, lorong rumah Shailla ada 5 biji kereta lagi yang tenggelam air dan tidak boleh di hidupkan. 


Keesokkan harinya, kolam ikan sudah tukar jadi kolam ikan keli. Penuh dengan air lumpur. 


Kereta abah Shailla masih tersadai tidak boleh di hidupkan. Dengan keadaan sekeliling rumah yang berlecak. Dengan segala sampah sarap dan barang-barang yang hanyut merata tempat. 

Anak arnab Shailla juga tidak dapat dikesan mungkin tertimbus di dalam lubang ketika air masuk ke dalam reban. Yang tinggal hanya arnab yang besar sahaja.

Ketika Shailla berada di dalam kesulitan akibat rumah dinaiki air banjir , ada lagi yang teruk dilanda musibah ini. Jiran belakang rumah habis  peti ais terbalik. Jiran tepi rumah, habis almari baju semua tumbang terendam air banjir. Jiran hujung sana tu, beberapa barang katering hanyut, kena beli baru. Semoga ada hikmah disebalik kejadian ini. Amin.

Terima Kasih kepada semua yang memberikan sokongan. Shailla sangat menghargainya. 

SGshop Mengadakan Promosi Hebat Sempena 11.11.2018

Assallammualaikum

Hai semua, Haaa…kali ini Sha ingin kongsi satu online shopping yang korang boleh beli barang terus dari China. Pasti korang pernah dengar tentang SGshop bukan? SGhop ini lebih kurang online shopping Taobao. Korang juga tidak perlu lagi pening kepala untuk translate Bahasa China kerana di SGshop menggunakan Bahasa English. Kalau ada pun Bahasa china, korang boleh minta customer ervice dia untu beri penerangan.



Tentang SGshop Malaysia

Apakah itu SGShop? pasti korang semua tertanya-tanya bukan? SGShop merupakan satu online shopping taobao Malaysia yang berasal daripada Singapore. SGShop ini telah bertapak sejak tahun 2011 dan mula memasuki Malaysia pada tahun 2015. Apa yang istimewa tentang SGshop adalah memudahkan kita membeli barang terus daripada China. Apa yang bagusnya tentang SGshop ini adalah dia mempunyai dwi bahasa iaitu bahasa china dan juga bahasa English. SGshop juga merupakan platform kepada online shopping terkenal dari China iaitu Taoboa.

Mengapa Perlu Pilih SGshop Malaysia


SGshop Double 11 Online Shopping Festival

SGshop Malaysia sekarang sedang hangat membuat promosi terbaru mereka iaitu Double 11 Online Shopping Festival yang hanya akan berlangsung pada 11.11.2018. Haaa…terdapat pelbagai promosi menarik dengan harga yang berbaloi murah untuk korang.


11.11 Memburu Harta Karun (1/11/2018 – 15/11/2018)

Tema untuk Jualan 11.11 2018 adalah memburu harta karun “Treasure Hunting". Terdapat pelbagai tahap permainan dan juga promosi yang boleh korang lalui seperti di bawah ini:


Memperkenalkan "SHIOK!" Keahlian (1/11/2018 – 30/11/2018)

Merupakan program insentif penghantaran untuk menggalakkan pembeli menghantar bungkusan lebih berat atau jumlah yang lebih besar. Dengan langganan, korang boleh menikmati keistimewaan seperti diskaun 30% ke atas bayaran penghantaran antarabangsa untuk bungkusan yang beratnya melebihi 3KG. Selain itu, tiada maksimum diskaun, semakin banyak penghantaran, semakin banyak yang korang jimat. Tiada had untuk penggunaan, korang boleh menghantar barang menggunakan seberapa banyak diskaun yang korang mahu. Pesanan Korang akan diutamakan dahulu lebih awal daripada orang lain. Mengesyorkan kawan bagi mendapatkan rebat 100% bagi yuran langganan apabila berjaya.

Terdapat dua jenis pelan langganan:
- Langgan 1 bulan @ RM18.80
- Langgan 1 tahun @ RM188.00 (RM15.67 / bulan)
* Sah dari 1 November 2018 hingga 30 November 2018



Pra pesanan untuk 11.11 item diskaun (1/11/2018 – 10/11/2018)

Korang juga boleh nikmati diskaun 50% atas caj perkhidmatan.  dengan membuat Pra pesanan bagi 11.11 item jualan pada 1-10 Nov. Sah dari 1 November 2018 hingga 10 November 2018. Korang  hanya boleh pesan menggunakkan “Buy-for-me” dan "SmartShop" sahaja. Jangan lupa menghidupkan pilihan "Pra pesanan’ bagi menikmati promosi. Boleh digunakan untuk semua kaedah penghantaran antarabangsa. Pesanan pembelian mesti diletakkan dan dibayar dalam tempoh promosi . Promosi tidak boleh digunakan jika item Pra pesanan disatukan dengan pesanan lain dalam bungkusan yang sama. Pastikan korang rujuk Kos dan Bayaran dahulu untuk maklumat lanjut.


Beli Satu Percuma Satu Dalam Masa 2 Jam! (1/11/2018, 3:00pm - 5:00pm)

Pada 1/11/2018, 3:00pm - 5:00pm, korang boleh Beli Satu Percuma Satu dalam masa 2 jam! Dengan meletakkan pesanan pembelian "Buy-for-me". Korang hanya perlu memasukkan perkataan “Flash Sale” di bahagian remark produk dibawah halaman produk. Pembelian bawah RM50, layak menerima satu lagi barang yang sama secara percuma.


Wang wang datang! (2/11/2018 – 10/11/2018)

Belanja atas pesanan pembelian, caj perkhidmatan atau kos penghantaran antarabangsa pada 2-10 November untuk mendapatkan 1 SGreward Shard untuk setiap RM1 yang dibelanjakan. Shards boleh digunakan untuk menebus SGreward pada kadar penukaran 20 Shards = RM1 SGreward. 1 SGreward Shard diberikan untuk setiap RM 1 yang dibelanjakan oleh pengguna SGshop Malaysia. SGreward hanya boleh digunakan untuk mengimbangi harga item. Rujuk SGreward untuk maklumat lanjut dan semak keseimbangan SGreward di Pusat Ahli.

Rebut Lucky Red Packet untuk memenangi SGrewards! (6/11/2018 – 7/11/2018)

Semasa 6-7 Nov, pergi ke halaman permainan "Grab Your Lucky Red Packet!" secara percuma tanpa had bagi memenangi hadiah (RM10, RM5 dan RM2 SGreward). Korang boleh bermain tanpa had dalam masa 48 jam untuk merebut Paket Merah, SGreward akan diberikan secara rawak.

Slot Lucky! (8/11/2018 – 10/11/2018)

Dalam permainan ini, korang berpeluang memenangi beberapa hadiah besar. Korang diberikan peluang sebanyak tiga kali untuk memutar Lucky Slot dari 8 November hingga 10 November 2018 bagi memenangi hadiah yang akan diberikan secara rawak. Cashback RM100 SGreward boleh digunakan untuk perbelanjaan keseluruhan sehingga RM500 dalam satu pesanan pembelian. Diskaun penghantaran antarabangsa boleh digunakan untuk " Buy-for-me" dan "Smartshop" sahaja, masukkan kod promo khusus apabila menyerahkan pesanan penghantaran bagi pembayaran kedua. Baucar tunai juga boleh digunakan untuk kegunaan penghantaran antarabangsa dengan memasukkan kod promo khusus ketika menghantar pesanan penghantaran untuk pembayaran kedua.


DISKAUN Produk & Caj Perkhidmatan PERCUMA pada 11.11! (11/11/2018)

Buat pesanan pada 11.11 untuk " Buy-for-me" dan "Smartshop" untuk mendapatkan kos penghantaran secara percuma. Boleh juga digunakan untuk semua kaedah perhantaran antarabangsa dan pesanan pembelian mesti dilakukan dan dibayar dalam tempoh promosi ini berlangsung.
Kejutan Tanpa henti dengan Caj Perkhidmatan Percuma! (12/11/2018 - 15/11/2018)
Tempahan pesanan pembelian korang pada 12-15 Nov bagi menikmati Caj Perkhidmatan Percuma bagi " Buy-for-me" dan "Smartshop" . Tetapi korang tidak boleh satukan pesanan ke dalam bungkusan yang sama dengan pesanan lain yang TIDAK diletakkan dalam tempoh promosi, atau diskaun.

Pengalaman dan Cara membeli barang dengan SGshop adalah seperti dibawah :


1. Register dan log in ke dalam akaun korang. Untuk permulaan seeloknya agar korang ambil “Buy For Me”. Bila korang sudah pro barulah cuba “Ship For Me” di mana di situ korang akan dapat penjimatan di bahagian Agen Service. Macam Sha, menggunakan “Buy For Me”.


2. Kemudian, search product yang ingin korang beli mengikut kategori ataupun terus search nama produk melalui kotak yang disediakan seperti diatas.


3. Kemudian korang pilih produk yang hendak korang beli itu dan masukkan ke dalam bakul pembelian. Pastikan korang pilih dahulu warna atau jenis barang itu terlebih dahulu.


4. Di atas adalah jumlah yang perlu korang bayar pada pihak SGshop. Untuk maklumat semua jumlah diatas belum termasuk harga shipping dari Warehouse China Ke Malaysia. Korang kena bayar dua caj penghantaran iaitu caj penghantaran domestik dan Antarabangsa. Untuk jimat bahagian kos penghantaran, Sha akan pilih produk yang tidak dikenakan caj penghantaran domestik. Sebelum ke peringkat seterusnya korang perlu tick kotak bawah bagi memastikan korang setuju pemotongan jika ada kos Domestic Shipping.


5. Korang lihat bawah bahagian My Balance itu ada perkataan Top Up, jadi sebelum membuat pembayaran, Sha akan Top Up sejumlah nilai yang kena bayar melaui online banking. Korang juga boleh pilih sama ada mahu bayar melalui Visa, FPX atau pun online banking.

6. Setelah bayaran  berjaya dibuat,korang akan dapat beberapa message notification dan korang juga boleh melihat order status seperti diatas ini. Shailla punya barang sekarang baru sampai peringkat My Collection dimana barang shailla sedang dalam proses penghantaran daripada China Ke Malaysia.



Jangan terkejut pula yer, bila korang dapat notification untuk membuat pembayaran shipping kali kedua kerana untuk pembayaran pertama korang hanya perlu bayar harga produk + domestic shipping. Manakala untuk pembayaran kali kedua pula bila barang kita sudah masuk China Warehouse kemudian kita kena bayar pula kos international shipping ke Malaysia + servis caj dan clearance.


Diatas adalah kos penghantaran barang untuk international shipping. Kalau hendak murah, better korang pilih produk-produk yang tiada caj domestic shipping.


Dan ini pula adalah masa yang diambil untuk penghantaran barang yang korang order itu. Jika korang hendak barang korang order sampai cepat, seeloknya guna shipping method Express Air tetapi fee dia mahal sikit berbanding Sea Shipping. Macam Sha hari itu guna Sea Shipping. Sha pesan awal Oktober lalu dan barang sampai penghujung Oktober. Hampir 4 minggu jugalah untuk barang sampai jika menggunakan Sea Shipping.

Customer Service


Kalau korang perasan dibawah terdapat kotak "Help". Tujuan wujudnya kotak itu adalah khas untuk korang berkomunikasi dengan customer service mereka. Jadi jika ada yang korang tidak faham, boleh direct chat dengan mereka.

Shailla juga ada jumpa beberapa barang yang gambar iklannya dalam bahasa china. Jadi shailla tanpa segan silu meminta customer service mereka translate ke english version melalui chat help yang disediakan. Selain itu ada beberapa barang yang memerlukan kita untuk pilih "Type Of Package " tidak diletakkan details item. Jadi shailla terpaksa kacau lagi customer service mereka untuk mengetahui lebih lanjut tentang details type of package itu. Apa yang bagus tentang customer service mereka ini adalah meraka akan memberikan jawapan beberapa minit setelah kita hantar soalan kepada mereka.

GUIDE SGShop

Dari pengalaman Shailla menggunakan Online Shopping SGshop ini adalah mula-mula rasa susah juga sikit tetapi bila sudah beberapa kali explore dan follow step by step GUIDE SGShop , akhirnya shailla berjaya juga membeli barang dari sini. Tidak dinafikan guide yang mereka sediakan sangat berguna terutama pada kita yang baru-baru berjinak untuk shopping di online shopping ini.


Ini merupakan pengalaman kedua shailla membeli dari SGshop Malaysia. Sebenarnya tidak susah pun membeli belah di SGshop ini kerana lebih kurang macam online shopping biasa sahaja yang korang kena ikut langkah demi langkah.

Jangan lepaskan peluang untuk memburu harta karun bersama SGshop Malaysia. Pastikan korang layari laman web SGshop Malaysia untuk merebut peluang membeli barang-barang terus dari China sempena promosi besar-besaran dari SGshop Malaysia yang akan berlangsung pada 11.11.2018 ini.

Untuk Info Lanjut :

Laman Web 

Facebook

Instagram

Sekian Terima Kasih