Showing posts with label Lifestyle. Show all posts
Showing posts with label Lifestyle. Show all posts

Pengalaman Harungi Ribut

Assalamualaikum


Pengalaman yang tidak dapat dilupakan hari ini dimana balik elok sampai depan flat floral ribut kuay. Bayangkan dahan pokok besar-besar jatuh berdebuk kena cermin dan bumbung kereta. Dalam hati berdoa agar tidak ada mana-mana pokok yang tumbang sebab kiri kanan memang ada pokok besar.

Masuk simpang, haishhh tidak boleh teruskan ni sebab angin kuat sangat sampai mengkaburi pemandangan .. Dalam hati risau takut kereta terbang melayang😂😂. Terus buat keputusan berhenti kejap depan rumah pak long tunggu sampai hujan reda.
Nak keluar simpang rumah pak long.. Fulamakk kereta berderet.. Macamana nak mencelah ini? Tunggu sajalah sampai satu van bagi laluan.. Alhamdulillah

Masuk simpang tepi projek itik, elok sampai jambatan, tengok ada kereta kena himpap besi. Kereta lain pulak bagi lampu beam supaya patah balik. Lemah betul kalau bab patah balik di kawasan sempit, tambah pula bila bawa kereta panjang macam pesona. Terkial-kial undur kereta takut terlanggar kereta lain.

Sepanjang jalan keluar ke jalan utama, kiri  kanan pokok tumbang. Jalan habis dipenuhi dengan ranting dan daun pokok. Terlihat beberapa kedai dan rumah turut rosak. Signboard serta bumbung melayang sana sini. Gerai kecil tepi jalan tu tak payah cakaplah habis payung terbang. Perniaga sibuk mengutip barang-barang di tepi jalan.
Ribut kecil pun sudah rasa gentar. Bagaimana pula perasaan orang seberang hadapi tsunami.. Masyaallah.. Semoga semua berada dibawah lindungan Allah.. Amin.

Terima Kasih

Pupuk Minat Membaca Bersama Set Happy Meal Readers

Assalamualaikum ❤️

Hai semua, apa khabar? Hari ini Shailla ingin berkongsi dengan korang tentang satu program yang boleh memupuk minat membaca terutama di kalangan anak-anak.

Selalu kalau kita beli set Happy Meal pasti dapat permainan. Sebenarnya ini yang dinantikan oleh anak-anak bila membeli set Happy Meal ini. Kalau korang nak tahu, bukan sahaja hanya kanak-kanak, Shailla sendiri pun terjebak menanti permainan apa  yang keluar bila beli set Happy Meal. Ada suatu ketika, McDonald’s ada mengeluarkan koleksi kereta dan Hello Kitty. Ketika itu, memang Shailla kumpul setiap koleksi yang keluar..Hahaha
Untuk kali ini Mcdonald's telah membuat kelainan yang baru dengan tidak lagi mengeluarkan set permainan. Sebaliknya mereka memperkenalkan program Happy Meal Readers. Program Happy Meal Readers ini merupakan tanda sokongan terhadap aspirasi kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai negara membaca di bawah Program Dekad Membaca Kebangsaaan.

Happy Meal Readers


Apa yang menarik tentang program Happy Meal Readers ini adalah kerjasama McDonald's dengan Cressida Cowell, penulis dan pelukis ilustrasi terkenal dunia yang menghasilkan siri buku popular How to Train Your Dragon dengan melancarkan satu siri buku bertajuk Treetop Twins Adventures.


Terdapat 12 cerita yang akan dipaparkan menerusi buku bersiri yang dihasilkan secara eksklusif untuk McDonald’s yang akan dikeluarkan setiap bulan sepanjang tahun ini. Buku ini boleh didapati dalam dua versi iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia.

Aplikasi Happy Studio di Google Play dan Apple Store


Kalau korang nak tahu, pihak McDonald’s juga ada melancarkan aplikasi Happy Studio yang boleh di muat naik di Play Store and Apple Store. Apa yang menarik tentang aplikasi ini adalah buku-buku itu juga boleh didapati dalam versi digital menerusi aplikasi Happy Studio.

Aplikasi ini sangat sesuai untuk dimainkan bagi seisi keluarga dimana korang dapat sama-sama membaca dan berinteraksi tentang cerita yang ditulis. Aktiviti sebegini juga, dapat meningkatkan pengalaman membaca dan mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan.

Treetop Twins Adventures


Buku Treetop Twins Adventures yang Shailla dapat ini mengisahkan kembar yang sangat beruntung di mana ayah dan ibu mereka iaitu Profesor Penelope Treetop dan Profesor Pablo Treetop mencipta mesin bagi memboleh mereka ke zaman dinasor. Mereka merupakan keluarga pertama yang mengembara ke alam dinasor bagi mengkaji umur dinasor. Kisah pengembaraan yang amat menarik, sesuai untuk dikongsikan bersama anak-anak. Bukan sahaja anak Shailla, malah Shailla juga turut rasa terhibur ketika menceritakan kisah ini kepada anak-anak Shailla.

Shailla juga suka dengan ukuran saiz buku ini. Dengan ukuran saiznya yang kecil, memudahkan Shailla untuk membawa buku ini ke mana-mana. Contoh seperti ketika berada di kedai makan, boleh Shailla beri buku ini pada anak-anak untuk mereka baca agar tidak merasa bosan ketika menanti pesanan makanan sampai.


Tujuan program dilaksanakan untuk menggalakkan keluarga agar meluangkan lebih banyak masa bersama keluarga. Anak Shailla teruja ketika dapat buku ini. Walaupun dia tidak pandai membaca lagi, tetapi anak-anak Shailla suka melihat pelbagai watak lukisan animasi kartun yang comel terdapat di dalam buku ini.

Dengan adanya program ini, dapat membuka minda anak-anak tentang kebaikkan membaca di samping dapat meningkatkan ilmu pengetahuan. Aktiviti seperti ini bagus dilakukan  bersama seisi keluarga. Bukan sahaja menyeronokkan, malah dapat memupuk budaya membaca di kalangan anak-anak. Ibu bapa juga turut dapat meluangkan masa bersama-sama kelurga.

Tidak sabar rasanya untuk menanti keluaran buku yang akan datang. Pasti lebih banyak cerita dan pengembaraan lebih menarik dari sebelum ini.

Untuk Maklumat Lanjut :

Web

Terima Kasih

Tempat Permainan Menarik di Shah Alam - Rocky Basecamp dan Air On Park

Assalamualaikum ❤️

Hai semua, seronokkan bila
kita dapat laungkan masa bersama dengan anak. Hari ini Shailla ingin berkongsi satu tempat permainan menarik di Shah Alam. Kalau korang yang ingin meluangkan masa melakukan aktivi bersama kawan-kawan dan juga keluarga maka inilah tempatnya yang perlu korang tuju.

Tempat ini terletak di dalam Aeon Shah Alam. Shailla pergi hari tu pergi berdua sahaja bersama anak Shailla yang pertama iaitu Areez Syahmi yang berusia 4 tahun. Pada mulanya Shailla tidak jumpa pun tempat itu sebab jalan dia tersorak belakang kedai. Cari punya cari bertemu juga dengan tempat itu. Hurmmm apakah tempat itu? Meh sini Shailla kongsikan pengalaman Shailla ketika berada di situ.

Rocky Basecamp



Rocky Basecamp ini terletak di tingkat 3 Aeon Mall Shah Alam. Sebaik sampai, Sha perlu mengisi borang dan mengambil kasut mengikut size kaki masing-masing. Stokin jangan lupa pakai yer, kalau tidak bawa jangan risau kerana sini ada jual stokin dan juga sarung tangan.



Selepas itu, pelekat nama berserta waktu tamat akan ditampal di belakang korang bagi memudahkan staff di situ memantau waktu tamat ketika berada di situ

Apa menarik yang terdapat di sini adalah :

Rock Climbing

Sebelum memulakan aktiviti memanjat batu atau rock climbing, staff di situ akan memberi penerangan dan juga tunjuk ajar. Shailla berpeluang belajar cara memasang carbiner.


Untuk cabaran pertama lebih kurang memanaskan badan dan juga praktis sebelum ke tahap lebih mencabar. Kali terakhir Shailla rock climbing semasa belajar di Uitm Perak. Ini merupakan kali kedua Shailla ikuti aktiviti ini.

Pada mulanya rasa agak cuak jugak tambah tidak menggunakan tali. Risau juga jatuh walaupun ada tilam dibawah. Tapi bila dah naik, wahhh.. Seronok juga dalam seronok jantung dup dap juga.. Hihihi


Untuk ke peringkat seterusnya, kena pakai harnes sebagai langkah keselamatan ketika memanjat . Staff yang ada di situ akan menolong memakaikan harnes. Di sini terdapat staff lelaki dan perempuan yang boleh minta tolong pakaikan. Jadi bagi yang beragama islam lebih baik pergi ke saluran yang betul untuk mengelakkan rasa tidak selesa ketika staff memasangkan harnes.


Rasa teruja tengok Areez ingin mencuba memanjat. Walaupun tidak sampai ke atas. Kalau anak tidak pandai memanjat, jangan risau kerana staff di situ sedia memantau dan memberi tunjuk ajar pada anak-anak yang ingin mencuba.


Terdapat 6 cabaran, Shailla hanya buat 3 sahaja. Mana tidaknya bila hampir sampai ke kemuncak boleh pula pancit. Tapak tangan pula berpeluh. .hahaha.  Hampeh tul. Jadi korang sebelum sampai sini kena ada stamina yang cukup. Baru dapat main semua.

Playground


Pada ibu bapa yang bawa anak, di sini juga disediakan playground untuk mereka main. Jadi sementara tunggu kita buat rock climbing  meraka boleh bermain playground.


Air On Park


Di Air On Park ini boleh pilih samada mahu masuk Edutainment Zone yang lebih kepada pengetahuan dan kemahiran. Fun Zone iaitu taman permainan yang di perbuat dari tali berwarna warni. VR/ AR Zone pula adalah permainan Virtual Reality dan Augmented Reality.

Edutainment Zone


Apa yang menarik terdapat di sini adalah terdapat pelbagai aktiviti yang boleh anak-anak lakukan. Bukan sahaja untuk kanak-kanak malah aktiviti ini sesuai untuk semua lapisan umur.


Di sini, lebih kepada permainan melibatkan pengetahuan dan juga kemahiran. Sangat bagus untuk anak-anak mengasah bakat. Antara aktiviti yang boleh di lakukan adalah seperti handcraft, motion detection dan Interactive drawing. Dalam banyak-banyak aktiviti yang ada di situ, anak Shailla lebih cenderong kepada memasak. Suka betul dia potong-potong sayur, jenuh kakak itu nanti nak sambung balik semua yang Areez dah potong..hahaha


Tempat dia pun sangat selesa untuk anak-anak meluangkan masa mereka di sini. Bagi Shailla bagus di wujudkan tempat ini kerana dari sini kita dapat lihat bakat dan potensi anak-anak kita. Dari situ kita dapat lihat anak kita ini lebih cenderung ke arah mana untuk kita asah bakatnya lagi. 

Aktiviti :

HANDICRAFT PROGRAMME
Gifts Making

MOTION DETECTION
Interactive Flooring

INTERACTIVE DRAWING
Interactive Fish Painting

Harga :

1 Hour Pass
Edutainment : RM 35.00

2 Hours Pass
Edutainment : RM 45.00

2 Hours x 4 Entries
Edutainment : RM 140.00

3 Hours Pass For 2 Zones
Edutainment & Fun Zone : RM 60.00

Entry Passes

Guardian : RM 5.00

Companion : RM 10.00

Socks per Pair (S/M/L) : RM 5.00

Eye Mask per piece : RM 1.00
* Price shown is excluding 6% ST

Fun Zone


Di sini juga terdapat taman permainan untuk pelanggan yang sukakan cabaran. Anak-anak pun sesuai untuk main di mana perlu melalui beberapa halangan. 


Areez memang suka main lago. Memang lama jugalah dia habiskan dekat sini bersama kawan yang lain.

OBSTACLES AVAILABLE:

PLAYGROUND
Rainbow Trees

SLIDES
Junior Slide
60 Degree "Devil Slide"

MIND BLOGGING
Mega Blocks

Harga :

2 Hours Pass
Edutainment : RM 35.00

2 Hours x 4 Entries
Edutainment : RM 110.00

3 Hours Pass For 2 Zones
Fun Zone & Edutainment : RM 60.00

Entry Passes

Guardian : RM 5.00

Companion : RM 10.00

Socks per Pair (S/M/L) : RM 5.00

Eye Mask per piece : RM 1.00
* Price shown is excluding 6% ST

VR/ AR Zone

VR/ AR Zone pula adalah permainan Virtual Reality dan Augmented Reality.


Shailla dah lama juga rasanya tidak main game tembak-tembak. Teruja betul rasa dapat main bersama kawan yang lain.


Kalau korang nak tahu, ketika ini Shailla dan kawan yang lain berusaha menyelamatkan professor sedang dengan menembak robot-robot yang cuba membunuhnya. Memang nampak real dan sangat menyeronokkan.


Selepas main, sempat lagi anak-anak tumpang sekaki. Tidak dapat main pegang pistol pun jadilah.


Kemudian Shailla main dua permainan ini yang duduk tu solo dan yang dalam kotak belakang itu berkumpulan.


Macam Shailla lebih suka aktiviti berkumpulan sebab nampak meriah sikit berbanding main sorang. Macam aktiviti diatas ini, kami diberikan tugas untuk membunuh zombie did alam senuah bangunan yang gelap. Korang banyangkan bila korang pakai AR / VR ini zombie itu betul-betul nampak real depan mata korang. Memang tidak dspat di lupkan, rasa nak main lagi.. Hihihi


Sebelum balik, Shailla sempat main game ini. Sumpah tidak main lagi. Kalau korang gayat dengan tempat tinggi memang akan rasa macam jantung nak tercabut. Mana tidaknya korang akan dibawa ke tempat yang tingi kemudian menjunam jatuh ke bawah. walaupun realitinya korang hanya duduk atas itu sahaja.

Terdapat beberapa mainan lagi seperti :







Harga :

Single Pass for 5 games
AR / VR : RM 55.00

Bundle Pass for 10 games
AR / VR : RM 95.00

Tactical games ~ ONE Entry
AR / VR : RM 55.00

Tactical games ~ Bundle of 4 games
AR / VR : RM 190.00

Bundle Pass for 10 games
AR / VR : RM 95.00

Entry Passes

Guardian : RM 5.00

Companion : RM 10.00

Socks per Pair (S/M/L) : RM 5.00

Eye Mask per piece : RM 1.00
* Price shown is excluding 6% ST

Untuk Info Lanjut :

Facebook

Instagram

Facebook

Instagram

Terima Kasih

POPULAR INTERIOR DESIGN STYLES EXPLAINED


Assallammualaikum and Hai Everyone

Are you looking to decorate your new home and are seeking inspiration? Look no further, as we’ll be covering a number of interior design styles that have been popular choices for modern homes. Whether you have a brand-new Sri hartamas condominium or a cozy townhouse in the heart of Kuala Lumpur, here’s sure to be a style for you in our list.

The parlance of design and décor can be tricky waters to navigate indeed, especially when it comes to the myriad of design styles out there. Although there are certain elements that are distinct to certain design styles, in reality most designers blend together different elements from different decorating styles in order to achieve a more modern take.

However, it is crucial that you be able to identify the core elements and aspects of each design style. We’ve listed a number of design styles that are currently in vogue. So, read on to get an in-depth view on what characterizes each design style.



Many an iconic piece in modern design has come from the mid-1900s, which was the era in which modern design flourished. Modern design style is characterized by refined lines, minimalist silhouettes and organic shapes. The masters of mid-century design have defined creative and interesting ways to incorporate new materials, such as molded plastic, plywood and metals, into industrial design. Mid-century modern pieces are high versatile and can blend and complement a whole range of different design styles.

2. Industrial

Industrial design harkens back to the industrial era. Anything industrial, as you can name it, goes for this design style. Exposed metals and distressed wood elements are used liberally, often accompanied by exposed brick walls. More modern advocates of this style tend to prefer more copper-tone accents to bring out more earthiness and rusticness. Furniture pieces are characterized by utility, which can vary from clean lines to elaborate ornamentation.

3. Scandinavian

Scandinavian style is an off-shoot of the mid-century modern movement in design. One of the, if not the most, distinctive associations of Scandinavian style is of course, IKEA. However, this doesn’t mean that you need to shop there in order to acquire distinctive Scandinavian-inspired pieces.

Scandinavian design style is characterized by the popular minimalist look. This permeates both furniture as well as interior architecture. The look features gentle contours, playful accents and a balance of both engineered and organic materials. White and gray ones are the focus of the color palette, with a touch of Bauhaus principles in the form of fluidic lines, great proportions and populist appeal.

4. Bohemian

You’ve often heard of bohemian chic fashion. Bohemian décor is the same, in that it captures the carefree and adventurous spirit of avant-garde lifestyles. Think about the long flowing dresses of Gypsies, as well as their red and purple tones. The key is to curate and edit your space to present a purposefully messy look that maintains a warm and inviting ambience.

Characteristics of the bohemian style include creative mixing and use of rich patterns and bright, vibrant colors. Furniture and décor pieces with an ethnic or nomadic vibe are crucial. For example, Morrocan, African or even Gypsy designs are trending at the moment. All this should be mixed with a healthy dost of textile, wood, and organic accents.

5. Farmhouse

Farmhouse décor is the modern counterpart to traditional country style. The overarching theme for farmhouse design style is transitional elements mixed in with some traditional elements. A farmhouse aesthetic can immediately transport your space to he French Provence.

Furniture pieces are characterized by distressed or exposed wood surfaces as well as comfortable fabric treatments. Color palettes are kept in the family of white and beige base colors with a mix of accent colors here and here. Although the orthodox accent color choices are usually turquoise or yellow, some bright fun and bold colors can also add pop and definition.

6. Urban modern

Urban modern interior design takes its cues from cosmopolitan environments. It is a fusion of various traits that are both opposing yet still complementary. Urban style encompasses a myriad of designs including minimalist modern, glamorous chic, ethnic heirlooms and edgy experimenting which all collide together in a distinctively 21-st century setting.

Elements in urban modern design include larger furniture that is both uniformly sleek and low-profiled. Furniture styles keeps to a more modern and trailblazing design and incorporate decorative accents that are artistically and creatively expressive. For example, elegant geometric designs and vintage pieces with embellishment are things that bode well in an urban modern space.

7. Shabby chic

With a shabby chic design style, the key guiding idea is to recreate the antique flea market look. Vintage elements in worn and organic materials are emphasized in this design style. Shabby chic furniture is characterized by their aged appearance. Materials such as distressed wood are covered in sanded milk or white pain in order to bring out the fine details and signs of wear and tear.

While the orthodox shabby chic color palette is usually white, ecru and pastel, don’t be afraid to inject pops of bold color. Likewise, decorative accents are usually softer and more opulent. This helps imbibe an affected feel, which serves to bring in the overall style and look up to a more contemporary standard. Linen textiles are great elements in shabby chic styles.

Last words:

Well, that’s a wrap! Hopefully this list was helpful in getting you started in identifying and perusing the design styles that are currently popular. Remember that you don’t have to stick to just one style in your space. The most creative spaces are always a cohesive bridge of different interior design styles that.

Thank You.

Tragedi Rumah Di Masuki Air Banjir

Assalamualaikum 💕

Khamis lalu, sewaktu pulang dari tempat kerja memang hujan tengah lebat. Sesampainya Shailla di trafik light dekat rumah, Shailla tengok air membuak-buak turun dari kem longkang area kem askar melempah ke jalan raya. Memang ketika itu jalan raya pun telah ditenggelami air. 

Sebaik sahaja sampai ke penurun bukit area rumah Shailla, terus kereta berderet berhenti dan patah balik. Memandang jalan satu hala, Shailla terpaksa buka lampu kecemasan untuk memberitahu kereta belakang agar mengundur kereta ke belakang. Sikit demi sikit Shailla undur kereta ke balakang sehingga sampai ke persimpangan ke masjid terus pusing dan parking kereta di masjid. Beberapa minit kemudian, abah Shailla datang ambil Shailla di masjid dengan membawa payung.



Ketika turun ke bawah jalan raya lorong rumah Sha, air dalam juga lebih sikit dari paras buku lali Sha. Tetapi ketika itu air masih lagi jernih.


Ini merupakan keadaan rumah Shailla ketika itu. Kedua-dua kereta abah Shailla masih di garaj kereta. Sebelum ini pun memang air akan naik tapi hanyalah air jernih seperti lopak dan kemudian surut. Jadi kami semua sekeluarga masih tenang sambil pantau keadaan sekeliling.


Air yang tenang jangan di sangka tiada buaya. Tiba-tiba air berwarna kuning datang dari arah depan. Terus kami sekeluarga cemas.



Abah Shailla kalang kabut alihkan kedua-dua keretanya ke kawasan lebih tinggi dengan harapan keretanya akan selamat. 


Manakala mama Shailla sibuk dalam misi menyelamatkan ayam dan juga arnab. Tidak lupa bunga orkid kesayangannya.. Hihihi. 


Air naik terlalu pantas, kami sempat selamatkan barang-barang mana yang sempat sahaja. Sedang sibuk menyelematkan barang yang berada di lantai, tiba-tiba Shailla terperasan beg laptop Shailla atas lantai! Ketika itu belah bawah beg sudah basah. Sepantas kilat angkat keluarkan laptop dari cover laptop yang sedikit basah di bahagian bawah dan camera juga cover dia sedikit basah. Terus keringkan di atas almari. Dalam hati ketika itu berdoa agar kedua-duanya selamat.

Abah Shailla hampir jatuh tangga luar pintu dapur akibat tergelincir. Nasib dia sempat berpaut pada pintu. Namun bergerak juga pintu itu ke tepi kena air kuat. Anak buah nak tarik pun tidak sempat. 


Setelah air surut, kami pun menjalankan operasi membersihkan rumah. Dari depan rumah hinggalah ke dapur. Sedang leka membersihkan rumah di bahagian dapur, suami Shailla pula tergelincir di tempat yang sama abah Shailla tergelincir tadi. Terduduk suami Sha di lantai luar rumah. Pinggang dia terandas tangga rumah. Memang mengah juga dia ketika itu. Badan pula ada kesan tergeser sikit. Sehingga kini pinggang dia masih terasa sakit. Memang penat mengemas satu rumah. Habis sakit-sakit satu badan. Keting kaki memang terasa tegang dan sakit.

Kemudian abah Shailla pergi melihat keadaan kedua-dua keretanya. Teksi dapat di hidupkan manakala naza citra sehingga sekarang gagal di hidupkan. Bukan sahaja kereta abah Shailla jadi mangsa, lorong rumah Shailla ada 5 biji kereta lagi yang tenggelam air dan tidak boleh di hidupkan. 


Keesokkan harinya, kolam ikan sudah tukar jadi kolam ikan keli. Penuh dengan air lumpur. 


Kereta abah Shailla masih tersadai tidak boleh di hidupkan. Dengan keadaan sekeliling rumah yang berlecak. Dengan segala sampah sarap dan barang-barang yang hanyut merata tempat. 

Anak arnab Shailla juga tidak dapat dikesan mungkin tertimbus di dalam lubang ketika air masuk ke dalam reban. Yang tinggal hanya arnab yang besar sahaja.

Ketika Shailla berada di dalam kesulitan akibat rumah dinaiki air banjir , ada lagi yang teruk dilanda musibah ini. Jiran belakang rumah habis  peti ais terbalik. Jiran tepi rumah, habis almari baju semua tumbang terendam air banjir. Jiran hujung sana tu, beberapa barang katering hanyut, kena beli baru. Semoga ada hikmah disebalik kejadian ini. Amin.

Terima Kasih kepada semua yang memberikan sokongan. Shailla sangat menghargainya. 

Promosi Traveloka Sale-abration Sudah Kembali! Seakan-akan Matta Fair 2018


Assallammualaikum

Hai pembaca semua, apa khabar? Bagaimana dengan minggu korang?pasti seronok bila dapat meluangkan masa bersama keluarga. Pada yang tiada kesempatan untuk luangkan masa bersama keluarga, jangan sedih jangan tertekan . Apa kata beri sedikit ruang pada diri untuk bercuti bersama keluarga kerana kalau ikutkan kerja memang tidak pernah habis.
Tambah bila buka Instagram dan Facebook, wow seronoknya lihat kawan-kawan pergi bercuti! tetapi mengapa aku masih disini? Hanya mampu melihat tanpa rasa ingin bertindak? Hurmmm..kalau tiada bajet nak bertindak macamanakan?

Haaa…meh sini sha berkongsi dengan korang satu berita yang boleh buat korang tersenyum. Promosi Traveloka Salebration sudah kembali! Harga sangat berbaloi seakan-akan harga di Matta Fair 2018. Jom buka web Traveloka .


Apa yang menarik kali ini adalah Traveloka membuat promosi Traveloka Sale-abration. Traveloka membuat tawaran kupon diskaun tambahan bagi korang yang membuat pembelian segera. Tawaran kupon diskaun ini, adalah melalui promosi penerbangan dari syarikat penerbangan yang terlibat. No Booking Fee! .  Jadi apa tunggu lagi! tempah sekarang untuk perjalanan penerbangan bila-bila masa dan di mana jua destinasi!

Traveloka Sale-abaration ini berlansung sama waktu dengan Matta Fair 2018 . Matta Fair ni memang ditunggu tunggu setiap orang setiap tahun. Tapi, Traveloka Salebration pun tak kurang hebatnya. Setiap tahun ada dan ni adalah kali ke empat dan dah menjadi acara wajib yang ditunggu oleh setiap pengguna perkhidmatan Traveloka ni.

Tentang Traveloka

Kalau korang masih belum tahu tentang 'Traveloka', ianya adalah satu platform untuk korang menempah penerbangan dan hotel untuk destinasi domestik dan antarabangsa.
Korang hanya perlu pergi ke laman web atau aplikasi mudah alih mereka untuk menempah penerbangan atau hotel untuk ke destinasi pilihan korang.


Mengapa Perlu Pilih Traveloka?

Traveloka Sale-abration (4 September hingga 10 September 2018)
Traveloka sekarang tengah hangat membuat promosi terbaru mereka iaitu traveloka Sale-abration yang hanya akan berlansung pada bulan September ini sahaja. Aduhhh kalau tahu traveloka akan buat Sale-abration, sha tidak tempah lagi penginapan untuk ke Kota Kinabalu hari itu. Melepas..melepas..hahaha! Haaa…korang jangan jadi macam sha. Gunakan peluang ini sebelum tarikh tamat, dahlah tanpa promosi pun harga dah murah! Apatah lagi dengan promosi lagi berganda murah.

Tempahan Menjadi Mudah Bersama Traveloka
Hari ini, semua benda hanya di hujung jari sahaja, korang tidak perlu lagi bersusah payah untuk menempah penerbangan dan hotel bagi memastikan segala perancangan berjalan lancar tanpa sebarang halangan. Perancangan, pencarian, tempahan dan urusan perjalanan korang menjadi lebih mudah dengan Traveloka kerana ia memberi korang banyak pilihan untuk dipilih untuk ke destinasi pilihan korang. Korang juga tidak perlu menbazir masa untuk menyemak tiket penerbangan dari satu web ke satu web kerana dengan Traveloka, semuanya dalam satu.

Tawaran Penerbangan dan Hotel Terbaik
Korang boleh dapat harga terbaik bagi penerbangan dan juga hotel bagi perjalanan korang dalam hanya satu platform. Harga yang terpapar dalam carian Traveloka adalah harga yang sebenar dan tiada caj tersembunyi. Kadang bila tempah sesuatu penerbangan atau hotel,ingatkan itu harga akhir, tapi bila nak bayar, tengok bill..ehhhh kena harga tambahan pulak. Kalau korang hendak lagi berbaloi, jangan lupa gunakan kupon tawaran diskaun dari Traveloka.
Korang juga boleh dapatkan diskaun kupon 8% atau sehingga RM40 untuk tiket penerbangan ke destinasi domestic dan Antabangsa. Kupon untuk penerbangan domestik adalah terhad kepada penebusan 370 pertama setiap hari. Manakala Kupon untuk penerbangan antarabangsa adalah terhad kepada penebusan 250 pertama setiap hari. Sah untuk semua syarikat penerbangan dan tempoh perjalanan yang ada dan juga sah untuk tempahan penerbangan berlepas dari atau tiba di Malaysia.


SALEDOM - hanya terpakai untuk tempahan domestik dengan perbelanjaan minimum MYR 200.

SALEINT - hanya terpakai untuk tempahan antarabangsa dengan perbelanjaan minimum sebanyak MYR 300.

Kod kupon MYHARAPAN sah untuk tempahan yang dibuat antara 16 Julai - 30 September 2018.

Kupon penerbangan hanya sah ditebus sekali bagi setiap pengguna semasa tempoh promosi.

Promo ini tidak boleh digabungkan dengan promosi lain.

* Tawaran penerbangan tertakluk kepada ketersediaan dan mungkin dihentikan tanpa sebarang notis.

24/7 Khidmat Pelanggan
Mengalami masaalah ketika proses penempahan? jangan risau kerana khidmat pelanggan Traveloka sentiasa ada untuk membantu. Korang hanya perlu email atau hubungi sahaja khidmat pelanggan mereka.

Tarveloka App
Untuk memudahkan lagi proses penempahan penerbangan dan penginapan, Korang boleh menggunakan App Traveloka yang boleh di memuat turun melalui Play Store dan juga App.
Diskaun ini sah untuk tempahan dibuat melalui laman web Traveloka, laman mudah alih, dan App Traveloka sahaja.

Bagimana Cara Untuk Mula Menempah


Pergi ke Web Traveloka. Cari destinasi penerbangan korang. Kemudian cari dan pilih hotel bagi penginapan korang. Lebih daripada 100 tawaran hotel Traveloka yang boleh korang pilih untuk destinasi di sekitar Asia Tenggara untuk memastikan korang mempunyai penginapan yang hebat semasa percutian korang.

Cara Membuat Bayaran

Kad Kredit - Untuk transaksi dalam SGD, MYR, THB, VND atau USD, Traveloka menerima kad kredit Visa, MasterCard dan AMEX. Semua transaksi kad kredit melalui Traveloka dilindungi sepenuhnya oleh Lapisan Soket Selamat teknologi RapidSSL (Kumpulan Verisign). Anda akan menerima pengesahan serta-merta dan e-tiket melalui emel dalam maks. 60 minit selepas menjelaskan bayaran.

Perbankan Internet - Bagi transaksi dalam MYR, anda boleh membuat pembayaran yang selamat dan mudah melalui Perbankan Internet atau Perbankan Mudah Alih dengan CIMB Clicks, Maybank2u, PBE, Hong Leong Connect, RHB Now, Bank Islam, Affin Bank, Alliance Bank, AmBank, iRakyat, Bank Muamalat, OCBC Bank, Standard Chartered, dan United Overseas Bank.

Tunai di Kaunter - Bagi transaksi dalam MYR, anda boleh membuat pembayaran tunai yang selamat dan mudah melalui Seven Eleven.
*Promo ini hanya terpakai untuk transaksi yang dijalankan di MYR dan Kupon tidak boleh ditukar atau dikembalikan secara tunai.

Berminat? Jangan lepaskan peluang menarik ini! terus ke Traveloka sekarang untuk merebut peluang menempah sebelum ia berakhir . Tempoh tempahan adalah dari 4 September hingga 10 September 2018 dan tempoh perjalanan adalah bila-bila masa.

Jangan lupa bawa keluarga dan kawan korang bersama, agar percutian korang membawa lebih banyak kebahagiaan buat korang! gunakan kesempatan yang baik ini untuk korang meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan.


Terima Kasih