Memaparkan catatan dengan label Lifestyle. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Lifestyle. Papar semua catatan

Julai 29, 2021

Cermin Mata Anti Blue Light Tahan Lasak Dari Optom Eyecare


Assallammualaikum



Kalau korang hendak tahu, gadget yang hari-hari korang tatap itu akan menghasilkan blue light atau sinar biru yang berbahaya untuk kesihatan.? Blue light boleh menimbulkan kesan negatif pada pola tidur dan boleh mengundang berbagai penyakit mata.



Blue light merupakan sinar biru yang dipancarkan dari skrin digital seperti television, laptop, PC, smartphone, tablet, dan pelbagai gadget lain. sinar biru dipancarkan pada jumlah yang banyak dari skrin digital. Blue ight Tenaga Tinggi ini (antara panjang gelombang 400-420 nm) melewati kornea dan sampai ke retina.

Kesan pancaran Sinar Biru :
  1. Ketegangan Mata
  2. Keletihan
  3. Mata Kering,
  4. Penglihatan Kabur dan
  5. Sakit Kepala.
Disebab itu, Shailla membuat keputusan untuk mencari cermin mata anti blue light yang sesuai untuk kanak-kanak bagi melindungi mata anak. Ini bagi memastikan mata anak Shailla terlindung dari kesan buruk atau kerosakan mata untuk jangka panjang.

Tambah sekarang musim PKP. Anak Shailla ada belajar secara bertulis dan juga ada juga secara online. Jadi baik Shailla ambil pencegahan mata anak dari sekarang. Shailla telah memilih Optom Eyecare Bangi sebagai jenama cermin mata anti blue light untuk anak.

Apa yang menarik tentang Cermin Mata Anti Blue Light dari Optom Eyecare Bangi ini adalah:



1. Material khas mudah lentur dan tahan. Cermin Mata Anti Blue Light dari Optom Eyecare Bangi ini jenis mudah lentur (elastic), anti patah dan tahan lasak. Tidak mudah pecah dan rosak. Sesuai untuk anak-anak melakukan aktiviti lasak.

2. Direka untuk rasa lebih ringan sesuai dengan aktiviti kanak-kanak.
Reka bentuknya pula sangat ringan dan selesa. Tidak memberi tekanan pada hidung dan meninggalkan kesan pada muka.

3. Fitting frame-face direka tak mudah tertanggal.
Cermin Mata Anti Blue Light dari Optom Eyecare Bangi ini mempunyai pelbagai saiz dan sesuai untuk anak dari lingkungan umur 3 hingga 12 tahun. Mempunyai bentuk melengkung yang sesuai untuk semua bentuk muka. Tidak mudah tertanggal dan menyakitkan telinga.

4. Kurangkan keletihan mata dalam situasi penggunaan skrin gajet atau komputer yang berpanjangan.



Kalau korang nak tahu, Areez dari kecil ada katarak mata belah kanan. Menjalani 2 kali operation untuk buang katarak mata. Sekarang dalam proses pemulihan. Areez juga seperti kanak-kanak yang lain suka bermain telefon pintar. Walaupun kami meletakkan limit untuk dia bermain telefon pintar, penjagaan matanya tetap kami titik beratkan. kini Areez memiliki 2 kaca mata iaitu kaca ada power dan kaca tanpa power iaitu cermin mata anti blue light dari Optom Eyecare Bangi.


Dalam banyak-banyak pilihan warna yang ada, Areez memilih warna Hitam dan Merah. Shailla memilih kod TRD12 Black/Red. Penghantarannya juga sangat pantas. Sebaik parcel sampai, terus buka dan cuba. Alhamdulillah nasib pilihan Shailla sesuai dengan bentuk muka Areez. Siap senyum lebar lagi bila ada orang puji dia handsome mengenakan cermin mata ini..hihihi

Hampir seminggu Areez menggunakan cermin mata anti blue light ini, Areez tidak lagi kerap menggosokkan mata belah operation itu. Biasanya dia asyik menggosokkan mata ketika bermain gadget dan mata jadi kemerah-merahan. Alhamdulillah, sejak dia tidak kerap menggosok matanya, mata Areez pun tidak nampak kemerahan lagi. Shailla juga harap power mata belah mata yang operation itu semakin turun dan semakin pulih seperti mata normal kembali.

Untuk melihat lenih banyak rekaan dan jua tempahan boleh klik link dibawah ini:

www.instagram.com/optombangi
https://www.facebook.com/optombangi/
http://optom.com.my

Terima Kasih

Februari 24, 2021

Rancang Percutian Bersama Keluarga

Assallammualaikum ❤️

Sudah lama rasanya tidak pergi bercuti. Maklumlah kita masih lagi dalam situasi melawan covid 19. Rindunya rasa hati ingin kembali ke saat kita buat persediaan untuk pergi bercuti sambil menikmati suasana perjalanan untuk ke destinasi yang dituju.

Bila sebut tentang percutian ini, Teringin pula nak staycation dekat Melaka. Mengapa pilih Melaka? Kerana Melaka juga kaya dengan kesan peninggalan sejarah dan merupakan destinasi popular pelancong tempatan dan antarabangsa. Melaka juga merupakan destinasi pilihan utama warga Ibu Kota yang mencari tempat percutian singkat untuk melarikan diri daripada kesibukan bandar buat seketika.

Shailla rancang ingin pergi beberapa tempat kegemaran yang selalu pergi bersama keluarga bila habis PKP nanti. Antara tempat yang Shailla hendak pergi adalah :

The Pines


Untuk percutian kali ini,Shailla rancang nak cari hotel yang ada kolam mandi. Dalam banyak-banyak cari, Shailla tertarik untuk cuba menginap disini. lagi-lagi tengok pula harga macam menarik dekat The Pines Melaka ini. Mesti bertambah seronok staycation bersama keluarga. Walaupun sekarang masih PKP, boleh je cari hotel pilihan dahulu, nanti dah habis PKP kita terus pandu laju-laju kita lari dari realiti. 

Homestay Inap Desa Warisan Duyong

Kalau korang nak tahu, sinilah tempat kelahiran arwah nenek shailla. Apa yang menarik disini adalah terdapat Homestay Inap Desa Warisan Duyong Kitaorang selalu datang ke sini kalau ada undangan seperti Majlis Perkahwinan dan beberapa Majlis yang dianjurkan oleh Persatuan Sejarah dan Warisan Melayu Duyong (Pesawad)

Selain itu, disini juga terdapat sebuah Galeri Warisan yang mempamerkan pelbagai artifak dan barang tinggalan sejarah yang lalu. Paling seronok disini terdapat persalinan pakai orang zaman dahulu yang boleh korang cuba. Memandangkan sekarang musim covid 19,tidak pasti boleh pakai atau tidak.

Perigi Hang Tuah

Kalau singgah di Kampung Duyong, Shailla bersama keluarga pasti akan singgah disini. Disini terdapat sebuah perigi yang diberi nama perigi Hang Tuah. Shailla kalau sampai sini memang akan ambil air perigi sapu pada tangan dan muka. Air memang terasa sejuk sahaja.Terasa muka segar seketika. Di tepi dan depan Perigi Hang Tuah ini terdapat gerai jualan. Shailla dan keluarga suka memborong barang-barang di bahagian depan Perigi Hang Tuah seperti gula melaka. Barang-barang kraftangan dia juga kalau ada berkenan, Shailla akan bawa balik.

Magic Art 3D Museum


Magic Art 3D Museum ini Shailla belum pergi lagi. Selalu tengok kawan-kawan sahaja post di social media. Teringin juga untuk pergi lihat sendiri muzium 3D  ini rupa-rupanya adalah yang kedua terbesar di Malaysia selepas muzium 3D di Langkawi. Dengar cerita Magic Art 3D Museum ini yang mempunyai 8 tema 3D berbeza seperti tema di kuil purba, bandaraya Melaka, lautan, hutan dan beberapa tema lagi. Setiap tema ini lengkap dengan iringin muzik yang bersesuaian untuk menaikkan lagi ‘mood’ atau membuatkan anda lebih tenggelam dalam dunia 3D ini. Teringin juga rasa hati ingin mencuba pengalaman ketika berada disini.

Asam Pedas Melaka

Kalau sampai Melaka tidak makan asam pedas,rasa macam tidak lengkap percutian. Selalu Shailla akan pergi cari asam pedas area bandar Melaka kerana area sini terdapat beberapa kedai yang menjul asam pedas yang sedap. Selepas itu, Shailla akan pergi Pahlawan Walk Market bersebelahan dengan pusat beli belah Mahkota Parade, pusat ini juga menyediakan pelbagai cenderahati untuk dijadikan hadiah atau ole-ole kepada keluarga dan rakan.

 Pantai Klebang

Sebelum balik biasanya Shailla akan singgah pantai Klebang untuk lepak-lepak sambal menikmati air coconut shake. Di Pantai Klebang ini macam ada seperti gerai menjual pelbagai makanan dan barang-barang. Korang juga boleh menyewa tempat duduk pelampung untuk santai-santai sambal melihat anak-anak bermain pasir dan belon air.

Wah, tidak sabarnya rasa hati untuk berkunjung kembali ke sini. Semoga covid 19 semakin pulih dan pergi buat selamanya. I need vitamin sea!

Terima Kasih

Ogos 10, 2020

CERMIN MATA KANAK-KANAK ALPHA BLUE 420 DI EYE PRO VISION

Assallammualaikum


Kalau korang mengikuti Blog dan Instagram Sha mesti korang tahu yang anak Sha nombor satu iaitu Areez mengidap katarak mata belah mata kanannya. Alhamdulillah awal bulan 7 yang lalu, Areez selamat menjalani pembedahan mata. Kanta mata kanan Areez ditukar dengan kanta yang baru.

Pada awalnya Sha sangka Areez tidak perlu lagi menggunakan cermin mata selepas pembedahan memandangkan telah menggunakan kanta mata yang baru. Tetapi rupanya sangkaan itu meleset sama sekali. Setelah genap sebulan Areez kembali ke Hospital untuk membuat pemeriksaan mata. Hasil dari pemeriksaan mendapati power mata pembedahan itu naik sehingga 300. Jadi doktor sarankan agar membuat cermin mata dengan kadar segera. Dari situ bermula episod mencari cermin mata untuk Areez. Selain itu juga ada gel berbentuk benang halus di mata Areez. Kemungkinan nanti Areez akan menjalani rawatan laser untuk buang gel itu.


Kedai cermin mata menjadi pilihan Shailla semestinya Kedai Cermin Mata Eye Pro Vision. Kedai CERMIN MATA MURAH DENGAN LENS ALPHA BLUE 420. Lokasi kedai cermin mata Eye Pro Vision Sungai ininterletak di Sungei Wang Plaza. 
Datang sini senang jer. Kalau korang naik MRT turun Bukit Bintang, jalan sikit, sudah sampai Sungei Wang Plaza.

Tips Pemilihan Cermin Mata Untuk Kanak-Kanak 


Pemilihan Bingkai Yang Sesuai

Kalau kita lihat di kedai cermin mata kebayakan jenis metal dan juga plastik pelbagai bentuk dan rekaan ada. Sha memilih bingkai jenis plastik kerana ia  lebih fleksibel, ringan dan mempunyai pelbagai warna. Areez awal-awal masuk kedai cermin mata Eye Pro Vision ini, sudah berkenan dengan bingkai biru itu. Tunjuk yang lain pun dia tak nak.Nampak tak? Warna juga memainkan peranan. Selain itu pemilihan jenis bingkai juga penting bagi memastikan keselesaan dan ketahanan pada cermin mata. Pastikan bingkai yang korang pilih terletak kemas pada batang hidung supaya anak korang tidak akan berasa rimas semasa memakai cermin mata. 

Shailla membiarkan Areez memilih bingkai yang digemari kerana bagi Sha, Areez yang akan memakai kaca mata tersebut. Namun begitu, Sha juga memberikan cadangan dan pendapat jika mendapati kaca mata yang dipilih tidak bersesuaian.

Pemilihan Kanta Mata Tahan Lasak

Selain bingkai, pemilihan kanta juga perlu dibuat dengan betul. Melalui laporan keputusan mata yang Doktor berikan, William pemilik kedai cermin mata Eye Pro Vision ini mencadangkan agar Areez membuat cermin mata menggunakan kanta Aplha Blue 420.

Kebaikan Lens Alpha Blue 420 :

*100% menghalang sinar UV samada dari skrin komputer, telefon ataupun TV.
*100% menghalang ultra unggu (UV420).
*Kalis air.
*Tahan lasak ( Tak mudah calar )
*Senang dicuci.

Beli Dengan Jaminan

Menjadi tabiat kanak-kanak bersifat lasak dan lincah. Jadi, Sha akan pastikan kanta dan bingkai mempunyai jaminan semasa membeli cermin mata. Di Kedai Cermin Mata Eye Pro Vision ini, Cermin Alpha Blue 420 ini mempunyai jaminan 1 tahun untuk lapisan cermin.

Aksesori Untuk Bingkai Cermin Mata


Pada mulanya Areez tidak selesa memakai cermin mata ini kerana asyik terlucut dan hampir terjatuh. Jadi untuk mengelakkan cermin mata daripada terjatuh dan hilang, Shailla telah menambah aksesori "stopper" di bingkai cermin mata Areez. 

Alang-alang membuat cermin mata, sudah tentu Sha inginkan buat yang terbaik untuk Areez . Tambah cermin mata ini akan digunakan untuk jangka masa panjang.

Pada yang ingin buat cermin mata untuk diri sendiri dan juga keluarga, boleh datang ke Kedai Cermin Mata Eye Pro Vision Sungei Wang Plaza. 

Info lanjut, korang lihat maklumat dibawah ini:



Contact:
William - 016 3771304

Alamat: 

Lot G1111,
Ground Floor,
Sungei Wang Plaza,
Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur.

Terima Kasih

Jun 29, 2020

PADAH MELAKUKAN PEMERIKSAAN POWER MATA DI EYE PRO VISION

Assallammualaikum ✌️


Pada ahad yang lalu, Shailla teman suami buat cermin mata di Eye Pro Vision Sungai Wang Plaza. Rancang asal hanya teman sahaja. Entah macamana boleh terjebak beli cermin mata sekali..hihihi

Kisahnya bermula bila Shailla saja minta periksa power sahaja kerana kebelakangan ini kerap pening kepala. Alangkah terkejutnya Shailla mendapati power Shailla naik tinggi. Ingatkan semasa pkp ini bila api sahajamencanak naik, rupanya power Shailla juga turut mencanak naik. Siap dapat ucapan tahniah lagi nasib bukan takziah.. Hahaha


Begitulah ceritanya bagaimana Shailla boleh terbeli cermin mata baru. Pada asalnya hanya mahu tukar cermin sahaja. Tapi dah alang-alang ada disini, buat  jelah cermin mata baru.Mana tidaknya harga pun berpatutan dan mampu milik. Rekaan yang Shailla pilih, semestinya tidak sama dengan rekaan cermin yang lama. Dari rekaan bingkai ala k-pop kita ke arah ayu sikit memandangkan usia pun dan semakin muda..hahaha


Gambar belah kiri adalah cermin mata Shailla yang lama. Manakala yang kanan pula adalah cermin mata baru. Apa macam?nampak ayu tak? ke lebih sesuai cermin mata bingkai yang lama?.  Sebenarnya cermin mata yang lama, Shailla turut tukar cermin ikut power sekarang. Jadi sekarang Shailla ada dua cermin mata. Bila dapat barang  yang baru, jangan dilupa barang yang lama. Tambah kalau dia masih boleh dibaiki.Cewahhh...gitu.. Suami Shailla pun turut buat dua cermin mata juga.. Hihihi 


Banyak rekaan bingkai yang ada disini. Pada mulanya nak ambil yang bingkai clear. Yang Shailla berkenan itu warna merah jambu. Tetapi nanti susah pula nak masuk dengan warna tudung. Jadi Mr.William cadangkan untuk ambil yang ini kerana warnanya yang gelap mudah untuk disesuaikan dengan semua warna. 

Selesai memilih bingkai dan membuat ujian mata, Shailla terus pergi makan terlebih dahulu sementara menunggu ceemin mata siap dalam masa sejam. Apa yang buat Shailla suka buat cermin mata disini adalah hari ini buat hari ini juga siap. Jadilah tidak perlu untuk tunggu lama atau kena datang dua kali untuk mengambil cermin mata yang telah siap. Tambah kalau kita datang dari jauh. 

Pada korang yang bercadang untuk buat cermin mata baru, boleh cuba buat di Eye Pro Vision kerana layanan daripada meraka dijamin terbaik.

Untuk maklumat lanjut:



Alamat:
G111, Ground Floor, Sungei Wang Plaza

Sekian Terima Kasih

Ogos 29, 2019

McDONALD'S MALAYSIA - RAIKAN IDENTITINYA SEBAGAI SYARIKAT MALAYSIA DENGAN MEMPERKENALKAN NASI LEMAK McD

Assallammualaikum


Ada apa dengan nama  McDonald’s? Walaupun ejaan nama  McDonald’s jika di pendek
dijadikan McD, tetapi korang perasan tak sesetengah orang bukan
menyebutnya dengan ejaan  McD tetapi Mekdi. Sempena sambutan Hari Merdeka dan
Hari Malaysia, McDonalds Malaysia telah meraikan  37 tahun sebagai syarikat Malaysia dengan menerima pakai nama panggilannya iaitu Mekdi. Kalau korang perasan, nama Mekdi jelas terpampang di restoran McDonald’s Bukit Bintang yang merupakan lokasi pertama  McDonald’s Malaysia mula yang dibuka pada tahun 1982. Wahhh.. ketika ini Shailla pun belum lahir lagi.. Hihihi


Atas sokongan rakyat Malaysia yang telah membantu membangunkan jenama McDonald’s,
syarikat tersebut telah memutuskan untuk menerima pakai nama panggilan
mesra Mekdi di mana ia kini sinonim dengan jenama McD sempena Hari Merdeka dan
Hari Malaysia.

Ketika kita menyambut Bulan Kebangsaan ini, McDonald’s Malaysia telah
memperkenalkan hidangan yang sinonim dengan rakyat Malaysia iaitu Nasi Lemak McD yang telah menjadi hidangan kegemaran rakyat Malaysia. Korang akan mendapat
mendapat hidangan nasi Nasi Lemak yang lengkap seperti nasi bersantan yang
wangi, ikan bilis rangup, timun segar dan telur goreng. Ehhh mana sedap tanpa sambal!
Haaa.. Jangan risau sambal pedas juga turut di sediakan. Korang juga boleh menambah Ayam
Goreng McD dan secawan Teh Ais Limau sebagai penambah rasa selera makan.


Menyedari populariti Nasi Lemak di kalangan rakyat Malaysia, McDonald's Malaysia juga memulakan petisyen di seluruh negara di laman web Change.org supaya Nasi Lemak diiktiraf secara rasmi sebagai hidangan kebangsaan Malaysia, dengan sasaran mengumpul 1 juta tandatangan menjelang Hari Malaysia (16 September).

Untuk turut serta dalam petisyen ini, sila layari: 

McDonald's Malaysia - Berjiwa Malaysia

Sejak pembukaan restoran pertamanyadi Bukit Bintang pada tahun1982, hampir keseluruhan perniagaan McDonald's Malaysia dikendalikan mengikut kehendak tempatan bermula dari menu, pembekal, pemegang francais, komuniti dan insiatif amal.

Pilihan menu bercitarasa tempatan



Selain menu utamanya, McDonald’s Malaysia turut memperkenalkan menu mengikut selera
rakyat Malaysia dan citarasa tempatan, seperti menu terbaru, Nasi Lemak McD dan Extra
Spicy Ayam Goreng McD. Malah, McDonald’s Malaysia adalah salah satu pasaran pertama
di dunia yang mempunyai hidangan Ayam Goreng dalam menunya.



Citarasa tempatan turut diserapkan ke dalam menu pencuci mulut, seperti McFlurry Cempedak, Pai Jagung dan Kon Cendol, di mana semua ini terdapat di restoran McDonald's di seluruh negara pada masa ini.

Penggunaan bahan-bahan tempatan


80 peratus daripada bahan-bahan McDonald's Malaysia diperolehi di Malaysia sendiri. Segala-galanya daripada ayam, sayur-sayuran, dan sos – termasuk Sos Cili kegemaran rakyat Malaysia – dihasilkan atau diperolehi di dalam negara. Hanya bahan-bahan tempatan yang paling segar dan berkualiti tinggi digunakan dalam semua menu menarik yang ditawarkan.

Restoran didukung oleh tenaga kerja warga Malaysia


McDonald's Malaysia kini menggaji seramai 14,000 rakyat Malaysia di restoran yang
dimiliki terus oleh Gerbang Alaf Sdn. Bhd., dan McDonald’s Malaysia komited
untuk menyediakan pekerja tempatan dengan peluang yang saksama dan berkualiti bagi
pembangunan, latihan dan kemajuan kerjaya di setiap peringkat.

Pemegang francais 100 peratus warga Malaysia


McDonald’s Malaysia terus bekerjasama rapat dengan usahawan tempatan Malaysia untuk
mengembangkan jenama McDonald’s di tempat-tempat seperti Sabah dan Sarawak.
Kesemua 21 pemegang francais tempatan kami adalah warga Malaysia, yang mengendalikan
lebih daripada 30 restoran di seluruh Malaysia.


Aktiviti akar umbi setempat

Restoran McDonald's di seluruh negara menyumbang semula kepada masyarakat setempat menerusi penganjuran pelbagai inisiatif seperti sumbangan makanan kepada badan amal tempatan, sambutan Hari Guru serta bantuan kepada mangsa banjir. Pada tahun 2018 sahaja, McDonald's Malaysa telah menganjurkan lebih daripada 10,000 aktiviti kemasyarakatan.

Inisiatif amal untuk kanak-kanak Malaysia

Menerusi Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC), McDonald's Malaysia terus
menyokong program yang secara langsung meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan kanak-
kanak dan keluarga mereka. Satu lagi inisiatif yang dekat dengan McDonald's adalah
program ‘Kembali ke-Sekolah’, yang telah memanfaatkan seramai 23,000 kanak-
kanak sekolah rendah miskin bandar sejak tahun 2017.


Nasi Lemak McD kini boleh didapati di semua restoran McDonald's Malaysia di seluruh negara dan akan menjadi menu tetap di McDonald's, 24 jam sehari.

Set Nasi Lemak McD berharga hanya RM5.99 untuk sarapan pagi dan disajikan dengan Milo Ais.

Pada waktu lain, harga yang ditetapkan adalah RM12.99 untuk set bersama 1 keping Ayam Goreng McD dan Teh Ais Limau, manakala RM15.99 untuk set bersama 2 keping Ayam Goreng McD dan Teh Ais Limau.

Untuk maklumat lanjut mengenai tawaran menu McDonald's yang menarik bulan ini, sila layari:

Sekian Terima Kasih 

Ogos 22, 2019

EYE PRO VISION - KEDAI CERMIN MATA VIRAL MENEPATI CITARASA

Assallammualaikum ❤️



Semalam pergi event dekat Bukit Bintang. Alang-alang menyeluk pekasam, habis event terus pergi ke Sungei Wang. Asalnya pergi situ hendak cuci mata sahaja. Entah macamana tercuci la pulak sekali cermin mata baru..wakaka. Mana tidaknya, termakan dengan kata-kata manis En. William, pemilik kedai cermin mata Eye Pro Vision yang viral itu.



Di sebabkan Shailla pergi hari biasa, makanya tidak ramai orang ketika itu. Ketika sampai di situ, Shailla di layan mesra oleh salah seorang perkerja wanita di situ. Pilih punya pilih, Shailla pun tanya dekat perkerja wanita itu, ada tak cermin mata yang "tudung friendly" di mana bila pakai, tudung takdalah nampak kembang semangkuk. Terus perkerja wanita itu menunjukkan satu rekaan yang laku keras seperti gambar diatas. Katanya ramai wanita berhijab membelinya. Shailla pun apa lagi, terus cuba dan tunjuk pada Encik Suami. Encik Suami kata okay, jadi Shailla pun ambillah cermin mata rekaan jenis itu. Selain itu, sebenarnya Shailla memang sudah lama berkenan rekaan cermin mata seperti itu. Memang menepati cita rasa Shailla. 


Selesai memilih rekaan cermin mata idaman hati, Shailla kemudian membuat pemeriksaan mata untuk mengetahui tahap kerabunan dan juga silau. 



Kemudian Shailla membuat ujian mata yang di kendali oleh En. William sendiri. Hasil dari ujian itu, rabun Shailla masih sama iaitu 170 cuma silau Shailla yang naik. Sebelum ini Shailla ada juga buat cermin mata baru, ketika itu rabun Shailla tinggi ke 200. Sejak cermin mata itu patah, Shailla pakai balik cermin mata lama yang power 170 itu balik. Tidak sangka buat ujian mata kali ini, tahap rabun sama dengan tahap rabun yang lama. Mungkin kedai yang lepas salah kira atau rabun Shailla sudah turun.. Hihihi 


Shailla juga diberikan penerangan yang terperinci tentang kelebihan cermin Alpha Blue 420. 


Kelebihan Cermin Alpha Blue 420

Anti Silau - Apa yang menarik tentang cermin jenis ini adalah anti silau terhadap cahaya komputer, cahaya telefon, cahaya lampu kereta yang terang dan lain-lain cahaya yang memberi kesan silau pada mata. Alpha blue 420 ini dapat menghalang cahaya dari menembusi cermin 

Tahan Lasak - Ketika En. William memberi penerangan, beliau ada membuat uji kaji terhadap ketahan cermin Alpha Blue 420 ini. Kalau korang nak tahu cermin ini mempunyai 12 lapisan yang membuatkan ia tahan lasak.

Mudah Cuci - Paling Shailla teruja adalah ketika En. William membuat demo menconteng "marker pen permanent" pada cermin itu. Kalau cermin biasa memang tidak akan tanggal dah dakwat tetapi tidak pada cermin Alpha Blue 420 sangat mudah di tanggalkan dengan beberapa kali lap sahaja. 

Murah - Di sini, korang boleh dapatkan Cermin jenis Alpha Blue 420 ini dengan harga yang murah. Hanya perlu tambah RM60 sahaja untuk cermin ini. Mengapa murah? Mesti kualiti biasa-biasa sahaja. Salah kalau korang fikir begitu, ini kerana semua jenis cermin di sini, di keluarkan oleh kilang mereka sendiri sebab itu harganya murah dan kualitinya terjaga. 

Jaminan - 100% block sinar uv dan ultra ungu ( UV420 ). Cermin Alpha Blue 420 ini juga ada jaminan 1 tahun untuk lapisan cermin. 

Mengapa perlu buat cermin mata di Eye Pro Vision? 

Rekaan - Di sini terdapat pelbagai jenis rekaan cermin mata untuk pelbagai jenis peringkat umur. Shailla ketika masuk ke sini memang rambang mata untuk pilih yang mana satu. Jadi Shailla telah membuat keputusan yang tepat dengan meminta tolong salah seorang pekerja wanita untuk memilih cermin mata mengikut krakteria yang. Shailla berikan. Jadi Shailla tidak perlu membuang masa yang untuk mencuba satu dwmi satu cermin mata yang terdapat di situ. 

Pantas - Apa yang Shailla maksudkan pantas di sini adalah masa untuk siapkan tempahan cermin mata itu. Ketika Shailla pergi, pelanggan tidak ramai jadi cermin mata Shailla siap dalam masa 15 minit sahaja. Jika pelanggan ramai akan makan masa paling lama pun 1 jam. Macamana? Pantaskan.. Hihihi 

Promosi - Apa yang menarik lagi adalah Eye Pro Vision juga sedang mengadakan promosi iaitu bingkai + cermin multicoated hanya RM65. Murah dan sangat berbaloi-baloi!!. 

Untuk maklumat lanjut:



Alamat:
G111, Ground Floor, Sungei Wang Plaza

Sekian Terima Kasih

Mei 18, 2019

McDonald's Menggemparkan Negara Diktiraf Malaysia Book Of Records

Assallammualaikum


Tidak sangkakan McDonald's Malaysia berjaya pecah rekod dalam Malaysia Book Of Records untuk penyertaan paling tertinggi bagi Cabaran Pandu-Lalu dalam tempoh 24 jam. Wahhh..sangat mengkagumkan dengan pencapaian yang pihak McDonald's kecapi ini.

Kalau korang hendak tahu dalam masa 24 jam  sahaja cabaran ini berlangsung, McDonald's Malaysia telah berjaya merekod sebanyak 164, 235 jumlah kenderaan menggunakan khidmat Pandu-Lalu di semua cawangan McDonald's seluruh Malaysia.


Meriah betul suasana Drive-thru Leadership for Customer Convenience ini berlangsung di cawangan McDonald’s Kota Damansara. Ketika pembukaan majlis, Sha dihidangkan dengan paluan drum bes untuk meraikan pencapaian McDonald’s Malaysia dalam ‘Cabaran Hujung Minggu Pandu-Lalu McDonald's yang diadakan dari 26 hingga 28 April.


Menurut Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald's Malaysia, Azmir Jaafar Cabaran Hujung Minggu Pandu-Lalu McDonald's ini mendapat sambutan yang amat memberangsangkan daripada rakyat Malaysia.

Untuk Maklumat Lanjut :

Web
www.mcdonalds.com.my

Terima Kasih

Mac 08, 2019

Pengalaman Harungi Ribut

Assalamualaikum


Pengalaman yang tidak dapat dilupakan hari ini dimana balik elok sampai depan flat floral ribut kuay. Bayangkan dahan pokok besar-besar jatuh berdebuk kena cermin dan bumbung kereta. Dalam hati berdoa agar tidak ada mana-mana pokok yang tumbang sebab kiri kanan memang ada pokok besar.

Masuk simpang, haishhh tidak boleh teruskan ni sebab angin kuat sangat sampai mengkaburi pemandangan .. Dalam hati risau takut kereta terbang melayang😂😂. Terus buat keputusan berhenti kejap depan rumah pak long tunggu sampai hujan reda.
Nak keluar simpang rumah pak long.. Fulamakk kereta berderet.. Macamana nak mencelah ini? Tunggu sajalah sampai satu van bagi laluan.. Alhamdulillah

Masuk simpang tepi projek itik, elok sampai jambatan, tengok ada kereta kena himpap besi. Kereta lain pulak bagi lampu beam supaya patah balik. Lemah betul kalau bab patah balik di kawasan sempit, tambah pula bila bawa kereta panjang macam pesona. Terkial-kial undur kereta takut terlanggar kereta lain.

Sepanjang jalan keluar ke jalan utama, kiri  kanan pokok tumbang. Jalan habis dipenuhi dengan ranting dan daun pokok. Terlihat beberapa kedai dan rumah turut rosak. Signboard serta bumbung melayang sana sini. Gerai kecil tepi jalan tu tak payah cakaplah habis payung terbang. Perniaga sibuk mengutip barang-barang di tepi jalan.
Ribut kecil pun sudah rasa gentar. Bagaimana pula perasaan orang seberang hadapi tsunami.. Masyaallah.. Semoga semua berada dibawah lindungan Allah.. Amin.

Terima Kasih

Mac 01, 2019

Pupuk Minat Membaca Bersama Set Happy Meal Readers

Assalamualaikum ❤️

Hai semua, apa khabar? Hari ini Shailla ingin berkongsi dengan korang tentang satu program yang boleh memupuk minat membaca terutama di kalangan anak-anak.

Selalu kalau kita beli set Happy Meal pasti dapat permainan. Sebenarnya ini yang dinantikan oleh anak-anak bila membeli set Happy Meal ini. Kalau korang nak tahu, bukan sahaja hanya kanak-kanak, Shailla sendiri pun terjebak menanti permainan apa  yang keluar bila beli set Happy Meal. Ada suatu ketika, McDonald’s ada mengeluarkan koleksi kereta dan Hello Kitty. Ketika itu, memang Shailla kumpul setiap koleksi yang keluar..Hahaha
Untuk kali ini Mcdonald's telah membuat kelainan yang baru dengan tidak lagi mengeluarkan set permainan. Sebaliknya mereka memperkenalkan program Happy Meal Readers. Program Happy Meal Readers ini merupakan tanda sokongan terhadap aspirasi kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai negara membaca di bawah Program Dekad Membaca Kebangsaaan.

Happy Meal Readers


Apa yang menarik tentang program Happy Meal Readers ini adalah kerjasama McDonald's dengan Cressida Cowell, penulis dan pelukis ilustrasi terkenal dunia yang menghasilkan siri buku popular How to Train Your Dragon dengan melancarkan satu siri buku bertajuk Treetop Twins Adventures.


Terdapat 12 cerita yang akan dipaparkan menerusi buku bersiri yang dihasilkan secara eksklusif untuk McDonald’s yang akan dikeluarkan setiap bulan sepanjang tahun ini. Buku ini boleh didapati dalam dua versi iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia.

Aplikasi Happy Studio di Google Play dan Apple Store


Kalau korang nak tahu, pihak McDonald’s juga ada melancarkan aplikasi Happy Studio yang boleh di muat naik di Play Store and Apple Store. Apa yang menarik tentang aplikasi ini adalah buku-buku itu juga boleh didapati dalam versi digital menerusi aplikasi Happy Studio.

Aplikasi ini sangat sesuai untuk dimainkan bagi seisi keluarga dimana korang dapat sama-sama membaca dan berinteraksi tentang cerita yang ditulis. Aktiviti sebegini juga, dapat meningkatkan pengalaman membaca dan mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan.

Treetop Twins Adventures


Buku Treetop Twins Adventures yang Shailla dapat ini mengisahkan kembar yang sangat beruntung di mana ayah dan ibu mereka iaitu Profesor Penelope Treetop dan Profesor Pablo Treetop mencipta mesin bagi memboleh mereka ke zaman dinasor. Mereka merupakan keluarga pertama yang mengembara ke alam dinasor bagi mengkaji umur dinasor. Kisah pengembaraan yang amat menarik, sesuai untuk dikongsikan bersama anak-anak. Bukan sahaja anak Shailla, malah Shailla juga turut rasa terhibur ketika menceritakan kisah ini kepada anak-anak Shailla.

Shailla juga suka dengan ukuran saiz buku ini. Dengan ukuran saiznya yang kecil, memudahkan Shailla untuk membawa buku ini ke mana-mana. Contoh seperti ketika berada di kedai makan, boleh Shailla beri buku ini pada anak-anak untuk mereka baca agar tidak merasa bosan ketika menanti pesanan makanan sampai.


Tujuan program dilaksanakan untuk menggalakkan keluarga agar meluangkan lebih banyak masa bersama keluarga. Anak Shailla teruja ketika dapat buku ini. Walaupun dia tidak pandai membaca lagi, tetapi anak-anak Shailla suka melihat pelbagai watak lukisan animasi kartun yang comel terdapat di dalam buku ini.

Dengan adanya program ini, dapat membuka minda anak-anak tentang kebaikkan membaca di samping dapat meningkatkan ilmu pengetahuan. Aktiviti seperti ini bagus dilakukan  bersama seisi keluarga. Bukan sahaja menyeronokkan, malah dapat memupuk budaya membaca di kalangan anak-anak. Ibu bapa juga turut dapat meluangkan masa bersama-sama kelurga.

Tidak sabar rasanya untuk menanti keluaran buku yang akan datang. Pasti lebih banyak cerita dan pengembaraan lebih menarik dari sebelum ini.

Untuk Maklumat Lanjut :

Web

Terima Kasih