Logo KBBA
Memaparkan catatan dengan label Lifestyle. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Lifestyle. Papar semua catatan

November 27, 2022

Mini Festival YEZ 2022 Anjuran Pusat Pungutan Zakat

 Assallammualaikum

Alhamdulillah, Sha diberikan peluang untuk hadir ke AEON AU2 Setiawangsa, Kuala Lumpur bagi bersama-sama memeriahkan Mini Festival YEZ 2022 Anjuran Pusat Pungutan Zakat. Sebenarnya pertama kali Sha sampai ke AEON AU2 Setiawangsa, Kuala Lumpur ini. Ketika sampai tadi pun agak berpusing-pusing juga mencari tempat Mini Festival YEZ 2022 ini diadakan. Sha hadir disini bersama beberapa rakan blogger yang lain.

Pasti korang tertanya-tanyakan apa Sha buat disinikan?pada yang tidak tanya tu...takpe Sha nak cerita juga yang Sha datang sini adalah kerana Pusat Pungutan Zakat - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan ("PPZ-MAIWP") melancarkan Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) di AEON AU2, Setiawangsa. Pelancaran kempen dirasmikan oleh Yang Berbahagia Tan Sri Dato' Sri Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman. Kempen YEZ 2022 ini bermula 26 November 2022 hingga 13 Disember 2022 bertujuan menggalakkan orang ramai untuk menunaikan kewajipan berzakat sebelum 31 Disember 2022.


Ramai juga tetamu dan juga Vip yang hadir tadi bagi pelancaran Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ). Tujuan kempen ini diadakan dengan mengangkat tema"Memberi Tanda Syukur" PPZ-MAIWP ingin mengajak seluruh masyarakat Islam untuk menzahirkan rasa syukur dengan menunaikan zakat untuk kelangsungan hidup asnaf lebih-lebih lagi dalam situasi sukar ekonomi kini. Kadang-kadang kita rasa kita susah tanpa kita sedari diluar sana ada yang lagi susah dari kita. Jadi inilah masa kita meringan beban mereka dengan menunaikan tanggunjawab dengan menunaikan zakat.

PPZ-MAIWP selari dengan motonya iaitu "Memudahkan Anda Berzakat" menyediakan pelbagai perkhidmatan dan kemudahan bayaran khususnya menjelang hujung tahun bagi member rang kepada pembayar zakat untuk mendapatkan 100% rebat cukai pendapatan.

Pada masa kini, memang senang untuk membayar zakat. Korang tidak perlu lagi mohon cuti atau beratur panjang bagi menunaikan. Banyak perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan oleh pihak bagi memudahkan korang untuk membayar.

Berikut adalah perkhidmatan dan kemudahan bayaran zakat yang disediakan :

1. 10 KAUNTER PPZ-MAIWP

Bavaran zakat boleh dilakukan di 10 kaunter PPZ-MAIWP sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan. Sepanjang Disember ini, kaunter akan dibuka 7hari seminggu bermula jam 8.15 pagi hingga 4.45 petang

Friday +

Istimewa pada tahun ini, PPZ-MAIWP akan melanjutkan waktu operasi kaunter pada setiap hari Jumaat sehinggajam 9 malam. 30 pembayar terawal di setiapkaunter pada hari Jumaat akan mendapat baucar KFC bernilai RM10.

2. PORTAL PZ-MAIWP &APLIKASI MYZAKAT

Pembayaran zakat secara dalam talian mealuli w zakatocm my atu aplikasi MyZakat yang boledimuat turun di Gogel Paly dan Apel Store. Pembayar ujga boleh Kira,Bayar dan Semak rekod bayaran.

3. EJEN-EJEN KUTIPAN ZAKAT

Pembayaran zakat juga boleh dibuat melalui eien-ejen rasmi yang telah dilantik oleh PZ-MAIWP iaitu melalui perbankan internet, portal online, e-walet, kaunter-kaunter bank dan pos.

4. ZAKAT+ @MYTEMUJANJI

Zakat+ @MyTemujanji berperanan sebagai o'ne stop centre" bagi memberi pilihan kepada para pembayar zakat untuk menetapkan temujanii bagi perkhidmatan iaitu Kaunter Zakat Digital, Kaunter Zakat Bergerak, Door To Door &Ride2U. Untuk tempahan boleh layari link di portal https://mytemujanji.zakat.com.my/

5. TALIAN ZAKAT

Nilai tambah baharu yang mana pembayar zakat bukan sahaja boleh membuat pertanyaan dan taksiran zakat, malah dengan hanya satu panggilan ke 130088 5757 pembayar juga boleh menunaikan zakat.

 

Pembayar yang menunaikan zakat sepanjang kempen berlangsung berpeluang untuk memenangi lebih 500 hadiah menarik. Pemenang akan dipilih melalui cabutan secara rawak tertakluk terma dan syarat. Wahhh hadiah dia mengancam rugi kalau melepaskan peluang ini. Mana tahu rezeki korang berzakat menang cabutan bertuah.


Pada majlis yang sama, turut diadakan penyerahan zakat perniagaan berjumlah RM532,350.11 daripada:

1. Felcra Processing &Engineering Sdn Bhd- RM375.220.38
2. Kop. Jaya Murni Wanita Bhd - RM157, 129.73


Sumbangan berbentuk Bakul Rezeki yang terdiri daripada barangan makanan kering seperti beras, minyak, maggi dan sebagainya yang bernilai RM100 dengan nilai keseluruhan sumbangan sebanyak RM10,000 turut diberikan kepada 100 asnaf di Kawasan PPR sekitar Setiawangsa, Kuala Lumpur.


Sebelum melancarkan Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ), menurut Keuta Pegawai Eksekultif PZ-MAIWP, Tuan Haij Abdul Hakmi Amri Osman, program serahan zakat perniagaan dan sumbangan zakat kepada asnaf dalam majlis ini menunjukkan kepada masyarakat dengan jelas tentang kitaran daripada pengeluar zakat kepada pemanfaat zakat yang berhak di mana zakat yang ditunaikan menyumbang kepada pembangunan asnaf dan ekonomi masyarakat Islam.

"Dalam situasi negara berhadapan dengan krisis ekonomi, kita yang masih diberi rezeki pertulahtampil untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik untuk saling melengkapi antara satu sama lain", katanya.


Selesai sudah Pelancaran Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) yang dirasmikan oleh Yang Berbahagia Tan Sri Dato' Sri Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman. Majlis ini dimeriahkan lagi dengan kehadiran Cik Piah dan Tyzo sebagai pengara untuk majlis ini.


Selesai sahaja Pelancaran Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) , Shailla dan rakan blogger yang lain tidak melepaskan peluang untuk bergambar dengan Cik Piah dan juga Tyzo. Selain itu terdapat pelbagai aktiviti menarik seperti pertandingan mewarna serta Meet & Greet Omar Hana & Ustaz Amil dan booth-booth jualan Asnaf. Kaunter-kaunter zakat juga ada buka disana. Selain itu ada  penampilan istimewa seperti Tyzo, Cik Piah dan Lah Ahmad. Sembang santai bersama PU Amin & Imam Muda Hassan. Borak dengan Miro bersama influencer Tik Tok Dak Ayam, Qowiy, Helmet 'Singer' & Man Raja Lawak.

Kuiz & cabutan bertuah juga turut ada tau! jadi jangan ketinggalan untuk datang ke Mini Festival YEZ 2022.

Marilah semua kita sama-sama menjalankan tanggungjawab dengan menunaikan zakat bagi membantu golongan yang susah. Bukankah dengan memberi kepada orang lain, Allah akan memberi dan menggantinya dengan hal yang lebih baik? Tidak sesekali kita rugi sekiranya memberi dan membantu orang lain dengan hak dan barangan kita. Melalui amalan bersedekah juga akan melahirkan perasaan tenang dan bahagia.Semoga kita mendapat lebih keberkatan rezeki apabila korang memenuhi tuntutan Allah s.w.t. Semoga Allah memudahkan kerja kita.

Untuk mengetahui lebih lanut mengenai kempen ini, sila layari, https://www.zakat.com.my/yez2022/

Terima Kasih

September 09, 2022

Penemuan coklat yang menakjubkan hanya di Chocolate Museum 2.0

 Assallammualaikum

Hai semua, bila sampai musim cuti sekolah tidak tahu hendak bawa anak ke mana-mana, boleh datang ke Chocolate Museum Kota Damansara. Hari itu Shailla ada kongsi beberapa keping gambar di facebook ketika berada di sana. Rupanya ramai juga yang tidak tahu di Kota Damansara ada Museum Chocolate. 

Chocolate Museum ini buka pada tahun 2013. Merupakan Chocolate Museum pertama (Chocolate Mesuem 1.0) yang menerima kunjungan lebih dari 1 juta pengunjung. Dalam masa yang sama, Chocolate Museum mengisytiharkan setiap lawatan dengan elemen asas 3Es iaitu, "elements namely", "Education regarding cocoa and chocolate", "experience of chocolate-making process and enjoyable shopping".

Oleh kerana sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai, Chocolate Museum 1.0 telah menjadi terlalu kecil untuk menampung bilangan pelawat yang ramai maka lahirlah  Chocolate Museum 2.0. Muzium Coklat 2.0 ialah ciptaan semula Muzium Coklat 1.0 oleh Kumpulan DRHoldings Sdn Bhd untuk meningkatkan pengalaman pelawatmelalui tarikan yang menakjubkan, karya seni asli dan fakta yang menarik

Muzium Coklat 2.0

Antara tarikan Chocolate Museum 2.0 adalah pameran seumpamanya termasuk: 
  • Replika Saiz Nyawa Pokok Koko Malaysia 
  • Bandar Loker (Jenama Wafer No.1 Seluruh Dunia) 
  • Buku Bacaan setinggi 10 kaki 
  • 100 keping Koleksi Patung Asli 'Cow Parade' 
  • Tinjau kilang Coklat LIVE (tontonan terhad) 
  • Koleksi Arca Coklat Artistik (dengan sokongan dan kerjasama dengan tempatan institusi pengajian tinggi untuk mempromosikan bakat Malaysia) 
  • Set Kereta Api Coklat Model 35 kaki panjang - Model Tolok Dalaman Terbesar 1 Set Kereta Api di Malaysia! 
  • Replika Koleksi Model Kapal Skala Sejarah
  • Potret Kolaj menggunakan coklat m&m (potret Tun Dr Mahathir Mohamad menggunakan 5,359 keping choco m&m's) 
  • Dinding Seni 3D Coklat Venice 
  • Menara Kuala Lumpur City Centre (KLCC) dibuat menggunakan 525 kg coklat 
  • Cermin Gila
Tentang Chocolate Mesuem


Muzium Coklat oleh Fidani di Kota Damansara dengan bangganya dimiliki dan dikendalikan oleh DR Group Holdings Sdn Bhd. Telah berada dalam industri coklat selama lebih daripada 35 tahun. Kumpulan DR menghasilkan coklat inovatif yang memenangi anugerah di bawah jenama DANSON, Milton, Farell's dan FIDANI menggunakan bahan coklat Belgium terbaik.


FADINI iaitu salah satu jenama dari Kumpulan DR Group Holdings Sdn Bhd. DR Group Holdings Sdn Bhd, sebuah syarikat Malaysia yang pelbagai antara lain
pakar dalam pembuatan dan peruncitan produk coklat dan kuih-muih. Kalau korang nak tahu asal nama FADINI adalah dari nama seorang gadis muda dan cantik yang mempunyai kegemaran untuk perkara-perkara terbaik kehidupan, terutamanya coklat berkualiti tinggi.


FIDANI telah mencipta coklat buatan tangan terbaik untuk coklat indulgers di Malaysia dan seluruh dunia sejak tahun 1999. Menggunakan kualiti terbaik coklat dan 100% mentega koko, terdapat 70 perisa yang berbeza dan lebih daripada 200 jenis tampalan untuk dipilih. Fidani custom membuat reka bentuk coklat untuk perkahwinan, acara korporat dan untuk hampir semua majlis atau majlis.

Chocolate Museum 2.0 Kota Damansara

Shailla dan keluarga berpeluang menikmati pengalaman melawat Musuem Chocolate 2.0 bersama keluarga. Banyak ilmu dan pengetahuan yang Shailla dapat semasa lawatan itu. 

Muzium Coklat dibahagikan kepada beberapa bahagian:

Journey of Chocolates

Mendengar penerangan tentang sejarah coklat


Di bahagian ini, Shailla telah diberikan penerangan mendalam tentang asal usul sejarah coklat ini.Kalau korang hendak tahu, asal usul coklat adalah daripada biji koko bermula dari 1500 SM dengan Aztec hingga ke hari ini.

Father of Chocolate


Pada bahagian ini, menonjolkan perintis Switzerland yang terkemuka dalam pembangunan dan pembuatan coklat.


Dengan kerjasama jenama coklat antarabangsa yang terkenal. Muzium Coklat 2.0 turut mempamerkan garis masa sejarah unik jenama terkenal seperti Neuhaus (pencipta coklat praline), Kit Kat Nestle, Cadbury, Nutella, Lindt, Hershey's dan banyak lagi. Muzium Coklat 2.0 juga mengimport coklat terus dari jenama coklat antarabangsa seperti Ferrero, Lindt, Neuhaus, Guylian, Hershey's, Cadbury, Toblerone dan m&m's untuk pengedaran dan runcit.

Health Benefits of Chocolates


Untuk bahagian ini, kita akan didedahkan tentang Kesihatan dan juga mitos tentang coklat dirungkai melalui paparan LED anatomi manusia yang interaktif.

Chocolates in the Industry



Disini, kita dapat melihat bagaimana proses pembuatan coklat itu dilakukan. Bermula dari dia cair hinggalah menjadi beku. Kita juga diberikan peluang untuk merasai keenakkan coklat itu. Memang sedap rasanya berbeza dengan rasa coklat di luar sana.

Chocolate Galleria

Chocolate Galleria menawarkan pelbagai jenis coklat dalaman dan import pada harga yang luar biasa murah untuk semua penggemar coklat. Perjalanan ke Chocolate Museum 2.0 tidak akan lengkap tanpa lawatan ke Chocolate Galleria, kedai runcit yang menawarkan pelbagai jenis coklat import dalam rumah di harga rendah yang luar biasa untuk semua penggemar coklat, sama ada untuk diri sendiri atau sebagai hadiah. 

Pengalaman di Chocolate Workshop / Chocolate Lab


Pada hari itu juga, Shailla diberi peluang untuk buat sendiri coklat dengan menggunakan mold yang disediakan oleh pihak Museum Chocolate. 


Paling seronok ketika itu adalah anak-anak Shailla. Mana tidaknya sambil masukkan coklat dalam mold sambil makan coklat dan jelly. 


Pada mulanya ingatkan hanya isi coklat dalam mold kecil-kecil itu sahaja. Rupanya ada kejutan dari pihak Chocolate Museum dimana Shailla perlu memilih kasut atau bag. Jadi Shailla memilih bag. Kami perlu buat dekorasi pada beg itu mengikut masa yang ditetapkan.


Ini dia hasil deko coklat dari Shailladan rakan-rakan yang lain. Ingatkan cukup hanya letak disitu sahaja. Rupanya kena present bagai tema atau konsep deko yang kita buat. Konsep beg deko beg Shailla adalah kasih sayang sebab husband Shailla yang deko semua manakala Shailla  tukar ambil gambar. Kemudian pihak Chocolate Museum juga minta kongsikan pengalaman ketika melawat Chocolate Museum itu.


Apa yang bagus tentang Chocolate Workshop / Chocolate Lab ini adalah pengunjung akan dapat merasai proses membuat coklat dengan tangan mereka sendiri di bawah bimbingan pakar coklat dalaman dari Chocolate Museum . Selain itu, pengunjung boleh mendapat penghargaan yang lebih mendalam dan bermakna terhadap koko.


Bayaran masuk nominal, dari serendah RM2, akan dicaj untuk Muzium Coklat 2.0. Bayaran masuk adalah percuma untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Lawatan ke Muzium Coklat 2.0 menjanjikan pengalaman yang benar-benar tidak dapat dilupakan untuk semua pengunjung. Muzium Coklat 2.0 dibuka setiap hari dari 10 pagi hingga 5 petang. 

Untuk lawatan atau tempahan kumpulan besar, adalah disyorkan untuk menempah lawatan berasingan dengan melawat laman web DR Group Holdings. Muzium Coklat 2.0 mengalu-alukan kedatangan korang dalam perjalanan penemuan coklat yang menakjubkan ini, hanya di Chocolate Museum 2.0.

Address:
Chocolate Museum @Kota Damansara
No.2, Jalan Teknologi 3/5, Taman Sains Selangor 1,
47810 Kota Damansara,
Selangor

Website: www.chocolatemuseum.my
Facebook: @chocolatemuseumkotadamansara
Instagram: @chocolate_museum_kd
TikTok: @chocolatemuseum

Terima Kasih

Ogos 12, 2022

Pengalaman Menyertai McDonald’s Malaysia Blood Donation Drive

Assallammualaikum,

Hai semua, McDonald’s Malaysia telah menganjurkan McDonald’s Malaysia Blood Donation Drive pada 30 Jun 2022 di McDonald’s, Uptown 3, Damansara Utama. Ia merupakan kerjasama antara McDonald’s Malaysia dan Pusat Darah Negara, selaras dengan seruan kerajaan  bagi mendapatkan bekalan darah yang mencukupi untuk memenuhi permintaan masyarakat. 

Sejak 2017, McDonald’s Malaysia telah menganjurkan kempen derma darah tahunan untuk meningkatkan kesedaran di kalangan masyarakat mengenai kepentingan menderma darah.

Kerjasama ini kini memasuki tahun keenamnya, dan sepanjang tahun, McDonald’s Malaysia telah berjaya mengumpulkan McFamily untuk menderma darah dan menyebarkan kepentingan mengisi tabung darah kita.


Ketika Shailla mengikuti McDonald’s Malaysia Blood Donation Drive ini, memang perasaan ketika itu amat teruja dan dalam masa yang sama agak gementar juga kerana kali terakhir Shailla ikuti program derma darah ini adalah di tempat kerja.

Sebelum hadir ke McDonald’s Malaysia Blood Donation Drive, Shailla membaca dahulu kriteria bagi penderma darah. Sebelum menderma darah pastikan korang sihat tubuh badan, mempunyai berat badan 45 kilogram ke atas, berumur 18-70 tahun bagi penderma kerap, dan di antara 18-60 tahun bagi penderma baru. Selain makan sebelum menderma darah, korang perlu rehat atau tidur sekurang-kurangnya lima jam sebelum menderma serta tidak mengambil ubat seperti antibiotik dalam tempoh terdekat.


Seperti yang semua tahu,sekali kita menderma darah, ia mampu menyelamatkan tiga nyawa. Menderma darah merupakan satu amalan kebajikan yang amat mulia kerana ia bukan sahaja membantu golongan yang memerlukan tetapi merupakan satu khidmat bakti serta pengorbanan yang amat bermakna kepada masyarakat. Amat beruntungnya kita jika berpeluang untuk khidmat bakti kepada masyarakat. 



Hari Derma Darah ini diadakan di ibu pejabat McDonald’s Malaysia, yang menyaksikan kehadiran lebih daripada 200 penderma pada tahun ini. Penderma yang hadir terdiri daripada kakitangan, rakan-rakan niaga, dan pelanggan McDonald’s serta wakil media. Restoran khidmat segera tersebut berhasrat menanamkan satu tabiat yang baik dan mewujudkan kesedaran yang tinggi mengenai kepentingan menderma darah di kalangan kakitangannya dan juga rakyat Malaysia. Bersama-sama, kita boleh membantu rakyat Malaysia lain yang memerlukan. Aktiviti derma darah yang dianjurkan oleh McDonald’s Malaysia dengan Kerjasama PDN menyaksikan lebih 1,300 penderma sejak tahun 2017.

Di pintu masuk McDonald’s, ada disediakan kaunter pendaftaran untuk korang daftar dan isi beberapa maklumat. 



Seterusnya, ambil borang dan isi maklumat peribadi yang di perlukan.


Kemudian, timbang berat badan bagi memastikan berat badan lepas untuk ke langgkah seterusnya. Kalau tidak silap, untuk menderma darah berat badan perlulah 45kg dan ke atas.



Selepas itu, buat ujian darah bagi memastikan korang jenis darah apa sebelum menderma. Juga memastikan korang layak atau tidak untuk menderma darah.


Setelah itu, kena pergi ambil tekanan darah.


Dan isi form untuk maklumat yang diperlukan sekali lagi.


Inilah dia saat yang buat jantung bagai nak luruh..iaitu kena cucuk untuk ambil darah..hihihi



Setelah selesai menderma darah, korang boleh pergi ke kaunter untuk ambil kupon makan dan goodie bag.


Kemudian naik ke level 12A untuk tebus kupon makanan. Sebelum ke kaunter tebus kupon, korang boleh bergambar di photo booth yang disediakan. Pasti semua tertanya-tanya mengapa tiada gambar Shailla menderma darah, ini kerana Shailla sedang datang bulan ketika itu jadi tidak boleh menderma darah.


Kaunter tebus kupon makan.

Sebagai tanda penghargaan, McDonald’s Malaysia menyediakan hidangan McChicken dan Sundae Cone kepada semua penderma darah yang hadir.Terima kasih kepada McDonald’s Malaysia kerana menganjurkan McDonald’s Malaysia Blood Donation Drive bagi memastikan bekalan darah berterusan dan mencukupi.

Sekian Terima Kasih

Julai 21, 2022

Memenangi Hadiah Menarik Dengan "Jom Taksir Zakat"

 Assallammualaikum,

Hai semua, okay kali ini Shailla ingin kongsikan tentang "Jom Taksir Zakat" bersempena bulan taksir zakat Lembaga Zakat. Apa yang menarik tentang "Jom Taksir Zakat" ini adalah korang berpeluang untuk memenangi hadiah menarik dari pihak Lembaga Zakat.

Tujuan bulan taksir zakat ini diadakan adalah :

1. Mendidik dan mengajak umat Islam di Selangor mengira sendiri zakat dengan lebih mudah dan tepat.
2. Memberi kesedaran untuk taksiran jenis-jenis zakat harta.
3. Membentuk sentimen minda masyarakat untuk membudayakan taksiran dan bayar zakat setiap tahun.
4. Menggalakkan kaedah taksiran yang menyeluruh agar jumlah yang dizakatkan lebih tepat.
5. Menganjur dan mempelbagaikan aktiviti menarik di sepanjang tempoh program berlangsung.

Jenis-Jenis Zakat

1. Zakat Fitrah
Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

2. Zakat Harta
(Maal) adalah zakat yang diwajibkan apabila sudah mencapai nisab (mencapai jumlah tertentu) akan sesuatu harta tersebut. Zakat harta ini merangkumi hasil perniagaan, pertanian, hasil ternak, hasil temuan, emas, perak dan matawang dimana harta-harta tersebut memiliki kadar nisab yang tersendiri.
  • Zakat Pendapatan
  • Zakat Perniagaan
  • Zakat Wang Simpanan
  • Zakat Pelaburan
  • Zakat KWSP
  • Zakat Emas & Perak
  • Zakat Takaful
  • Taksiran Zakat 
  • Qada Zakat
Jadi korang boleh memilih samaada ingin melunaskan kewajipan zakat fitrah dan zakat harta. Lebih banyak korang berzakat, Insha Allah bertambah keberkatan punca rezeki korang.

Cara Tebus Baucar



1. Muat Turun & Log MasukMuat turun aplikasi mudah alih "ZakatSelangor" di App Store atau Play Store, kemudian, Daftar dan Log Masuk ke akaun anda. Apps ini merupakan Applikasi Rasmi Lembaga Zakat Selangor. Apps ini membantu pengguna membuat bayaran zakat, menyemak status bantuan zakat dan pelbagai perkhidmatan lain dengan mudah.

AppStore

GooglePlay

Antara fungsi lain yang terdapat dalam apps ini adalah:

• Buat Pembayaran semua jenis Zakat Harta dan Zakat Fitrah
• Buat Pembayaran FIDYAH secara online
• Semak Rekod Bayaran Zakat lepas
• Semak Status Bantuan Zakat yang dipohon (Asnaf)
• Semak Status Bayaran Zakat (Vendor)
• Simpan Kiraan Zakat
• Download Penyata Bayaran Zakat Tahunan
• Download Borang VCASH (Asnaf tiada akaun bank)
• Download Borang Bantuan Zakat
• Pengiraan Zakat
• Lokasi Cawangan Zakat Selangor
• Info Zakat terkini

2. Taksir & Simpan - Gunakan fungsi "Taksir" di dalam aplikasi ZakatSelangor, buat taksiran jenis-jenis zakat harta dan "Simpan Taksir Zakat"

3. Dapatkan Baucar dengan tebus baucar di cawangan LZS berdekatan dengan beserta bukti taksiran. Selagi stok masih ada. Promosi ini mengikuti garis panduan syariah penganjuran peraduan zakat, Lembaga Zakat Selangor.



Jom sertai Taksir zakat sebelum 31 Julai 2022 dan menangi hadiah menarik! Laksanakan kewajipan anda yang memberi ganjaran dunia dan akhirat dengan taksir zakat di https://jom.zakatselangor.com.my sekarang!


Selain itu, korang yang memohon bantuan zakat di Lembaga Zakat Selangor (LZS) kini boleh menyemak rekod bantuan secara atas talian melalui kemudahan platform eZakat Online

Melalui platform eZakat Online ini, korang hanya perlu hanya perlu mendaftar sebagai pengguna di https://ezo.zakatselangor.com.my/ dan seterusnya dapat mengakses rekod bantuan zakat yang diterima.
Ini merupakan alternatif bagi memudahkan korang untuk menyemak status permohonan bantuan. Selain menjimatkan kos dan masa, ia juga mudah diakses di mana-mana dan pada bila-bila masa.

Agihan Zakat

Setiap permohonan zakat akan dinilai melalui tapisan haddul Kifayah. Proses kelulusan permohonan agihan boleh diringkaskan seperti berikut :
  1. LZS terima permohonan borang yang lengkap dari pemohon.
  2. Permohonan zakat akan dibuat semakan berdasarkan kadar had kifayah dan maklumat dimasukkan dalam Sistem Agihan Zakat
  3. Proses siasatan akan dijalankan terhadap permohonan
  4. Pemohon diluluskan/ditolak
  5. Pemohon dikelaskan mengikut asnaf fakir atau miskin
  6. Sekiranya asnaf, bantuan zakat yang bersesuaikan akan diberikan

No tel : 1-300-88-4343