Showing posts with label Lifestyle. Show all posts
Showing posts with label Lifestyle. Show all posts

Tragedi Rumah Di Masuki Air Banjir

Assalamualaikum 💕

Khamis lalu, sewaktu pulang dari tempat kerja memang hujan tengah lebat. Sesampainya Shailla di trafik light dekat rumah, Shailla tengok air membuak-buak turun dari kem longkang area kem askar melempah ke jalan raya. Memang ketika itu jalan raya pun telah ditenggelami air. 

Sebaik sahaja sampai ke penurun bukit area rumah Shailla, terus kereta berderet berhenti dan patah balik. Memandang jalan satu hala, Shailla terpaksa buka lampu kecemasan untuk memberitahu kereta belakang agar mengundur kereta ke belakang. Sikit demi sikit Shailla undur kereta ke balakang sehingga sampai ke persimpangan ke masjid terus pusing dan parking kereta di masjid. Beberapa minit kemudian, abah Shailla datang ambil Shailla di masjid dengan membawa payung.



Ketika turun ke bawah jalan raya lorong rumah Sha, air dalam juga lebih sikit dari paras buku lali Sha. Tetapi ketika itu air masih lagi jernih.


Ini merupakan keadaan rumah Shailla ketika itu. Kedua-dua kereta abah Shailla masih di garaj kereta. Sebelum ini pun memang air akan naik tapi hanyalah air jernih seperti lopak dan kemudian surut. Jadi kami semua sekeluarga masih tenang sambil pantau keadaan sekeliling.


Air yang tenang jangan di sangka tiada buaya. Tiba-tiba air berwarna kuning datang dari arah depan. Terus kami sekeluarga cemas.



Abah Shailla kalang kabut alihkan kedua-dua keretanya ke kawasan lebih tinggi dengan harapan keretanya akan selamat. 


Manakala mama Shailla sibuk dalam misi menyelamatkan ayam dan juga arnab. Tidak lupa bunga orkid kesayangannya.. Hihihi. 


Air naik terlalu pantas, kami sempat selamatkan barang-barang mana yang sempat sahaja. Sedang sibuk menyelematkan barang yang berada di lantai, tiba-tiba Shailla terperasan beg laptop Shailla atas lantai! Ketika itu belah bawah beg sudah basah. Sepantas kilat angkat keluarkan laptop dari cover laptop yang sedikit basah di bahagian bawah dan camera juga cover dia sedikit basah. Terus keringkan di atas almari. Dalam hati ketika itu berdoa agar kedua-duanya selamat.

Abah Shailla hampir jatuh tangga luar pintu dapur akibat tergelincir. Nasib dia sempat berpaut pada pintu. Namun bergerak juga pintu itu ke tepi kena air kuat. Anak buah nak tarik pun tidak sempat. 


Setelah air surut, kami pun menjalankan operasi membersihkan rumah. Dari depan rumah hinggalah ke dapur. Sedang leka membersihkan rumah di bahagian dapur, suami Shailla pula tergelincir di tempat yang sama abah Shailla tergelincir tadi. Terduduk suami Sha di lantai luar rumah. Pinggang dia terandas tangga rumah. Memang mengah juga dia ketika itu. Badan pula ada kesan tergeser sikit. Sehingga kini pinggang dia masih terasa sakit. Memang penat mengemas satu rumah. Habis sakit-sakit satu badan. Keting kaki memang terasa tegang dan sakit.

Kemudian abah Shailla pergi melihat keadaan kedua-dua keretanya. Teksi dapat di hidupkan manakala naza citra sehingga sekarang gagal di hidupkan. Bukan sahaja kereta abah Shailla jadi mangsa, lorong rumah Shailla ada 5 biji kereta lagi yang tenggelam air dan tidak boleh di hidupkan. 


Keesokkan harinya, kolam ikan sudah tukar jadi kolam ikan keli. Penuh dengan air lumpur. 


Kereta abah Shailla masih tersadai tidak boleh di hidupkan. Dengan keadaan sekeliling rumah yang berlecak. Dengan segala sampah sarap dan barang-barang yang hanyut merata tempat. 

Anak arnab Shailla juga tidak dapat dikesan mungkin tertimbus di dalam lubang ketika air masuk ke dalam reban. Yang tinggal hanya arnab yang besar sahaja.

Ketika Shailla berada di dalam kesulitan akibat rumah dinaiki air banjir , ada lagi yang teruk dilanda musibah ini. Jiran belakang rumah habis  peti ais terbalik. Jiran tepi rumah, habis almari baju semua tumbang terendam air banjir. Jiran hujung sana tu, beberapa barang katering hanyut, kena beli baru. Semoga ada hikmah disebalik kejadian ini. Amin.

Terima Kasih kepada semua yang memberikan sokongan. Shailla sangat menghargainya. 

Promosi Traveloka Sale-abration Sudah Kembali! Seakan-akan Matta Fair 2018


Assallammualaikum

Hai pembaca semua, apa khabar? Bagaimana dengan minggu korang?pasti seronok bila dapat meluangkan masa bersama keluarga. Pada yang tiada kesempatan untuk luangkan masa bersama keluarga, jangan sedih jangan tertekan . Apa kata beri sedikit ruang pada diri untuk bercuti bersama keluarga kerana kalau ikutkan kerja memang tidak pernah habis.
Tambah bila buka Instagram dan Facebook, wow seronoknya lihat kawan-kawan pergi bercuti! tetapi mengapa aku masih disini? Hanya mampu melihat tanpa rasa ingin bertindak? Hurmmm..kalau tiada bajet nak bertindak macamanakan?

Haaa…meh sini sha berkongsi dengan korang satu berita yang boleh buat korang tersenyum. Promosi Traveloka Salebration sudah kembali! Harga sangat berbaloi seakan-akan harga di Matta Fair 2018. Jom buka web Traveloka .


Apa yang menarik kali ini adalah Traveloka membuat promosi Traveloka Sale-abration. Traveloka membuat tawaran kupon diskaun tambahan bagi korang yang membuat pembelian segera. Tawaran kupon diskaun ini, adalah melalui promosi penerbangan dari syarikat penerbangan yang terlibat. No Booking Fee! .  Jadi apa tunggu lagi! tempah sekarang untuk perjalanan penerbangan bila-bila masa dan di mana jua destinasi!

Traveloka Sale-abaration ini berlansung sama waktu dengan Matta Fair 2018 . Matta Fair ni memang ditunggu tunggu setiap orang setiap tahun. Tapi, Traveloka Salebration pun tak kurang hebatnya. Setiap tahun ada dan ni adalah kali ke empat dan dah menjadi acara wajib yang ditunggu oleh setiap pengguna perkhidmatan Traveloka ni.

Tentang Traveloka

Kalau korang masih belum tahu tentang 'Traveloka', ianya adalah satu platform untuk korang menempah penerbangan dan hotel untuk destinasi domestik dan antarabangsa.
Korang hanya perlu pergi ke laman web atau aplikasi mudah alih mereka untuk menempah penerbangan atau hotel untuk ke destinasi pilihan korang.


Mengapa Perlu Pilih Traveloka?

Traveloka Sale-abration (4 September hingga 10 September 2018)
Traveloka sekarang tengah hangat membuat promosi terbaru mereka iaitu traveloka Sale-abration yang hanya akan berlansung pada bulan September ini sahaja. Aduhhh kalau tahu traveloka akan buat Sale-abration, sha tidak tempah lagi penginapan untuk ke Kota Kinabalu hari itu. Melepas..melepas..hahaha! Haaa…korang jangan jadi macam sha. Gunakan peluang ini sebelum tarikh tamat, dahlah tanpa promosi pun harga dah murah! Apatah lagi dengan promosi lagi berganda murah.

Tempahan Menjadi Mudah Bersama Traveloka
Hari ini, semua benda hanya di hujung jari sahaja, korang tidak perlu lagi bersusah payah untuk menempah penerbangan dan hotel bagi memastikan segala perancangan berjalan lancar tanpa sebarang halangan. Perancangan, pencarian, tempahan dan urusan perjalanan korang menjadi lebih mudah dengan Traveloka kerana ia memberi korang banyak pilihan untuk dipilih untuk ke destinasi pilihan korang. Korang juga tidak perlu menbazir masa untuk menyemak tiket penerbangan dari satu web ke satu web kerana dengan Traveloka, semuanya dalam satu.

Tawaran Penerbangan dan Hotel Terbaik
Korang boleh dapat harga terbaik bagi penerbangan dan juga hotel bagi perjalanan korang dalam hanya satu platform. Harga yang terpapar dalam carian Traveloka adalah harga yang sebenar dan tiada caj tersembunyi. Kadang bila tempah sesuatu penerbangan atau hotel,ingatkan itu harga akhir, tapi bila nak bayar, tengok bill..ehhhh kena harga tambahan pulak. Kalau korang hendak lagi berbaloi, jangan lupa gunakan kupon tawaran diskaun dari Traveloka.
Korang juga boleh dapatkan diskaun kupon 8% atau sehingga RM40 untuk tiket penerbangan ke destinasi domestic dan Antabangsa. Kupon untuk penerbangan domestik adalah terhad kepada penebusan 370 pertama setiap hari. Manakala Kupon untuk penerbangan antarabangsa adalah terhad kepada penebusan 250 pertama setiap hari. Sah untuk semua syarikat penerbangan dan tempoh perjalanan yang ada dan juga sah untuk tempahan penerbangan berlepas dari atau tiba di Malaysia.


SALEDOM - hanya terpakai untuk tempahan domestik dengan perbelanjaan minimum MYR 200.

SALEINT - hanya terpakai untuk tempahan antarabangsa dengan perbelanjaan minimum sebanyak MYR 300.

Kod kupon MYHARAPAN sah untuk tempahan yang dibuat antara 16 Julai - 30 September 2018.

Kupon penerbangan hanya sah ditebus sekali bagi setiap pengguna semasa tempoh promosi.

Promo ini tidak boleh digabungkan dengan promosi lain.

* Tawaran penerbangan tertakluk kepada ketersediaan dan mungkin dihentikan tanpa sebarang notis.

24/7 Khidmat Pelanggan
Mengalami masaalah ketika proses penempahan? jangan risau kerana khidmat pelanggan Traveloka sentiasa ada untuk membantu. Korang hanya perlu email atau hubungi sahaja khidmat pelanggan mereka.

Tarveloka App
Untuk memudahkan lagi proses penempahan penerbangan dan penginapan, Korang boleh menggunakan App Traveloka yang boleh di memuat turun melalui Play Store dan juga App.
Diskaun ini sah untuk tempahan dibuat melalui laman web Traveloka, laman mudah alih, dan App Traveloka sahaja.

Bagimana Cara Untuk Mula Menempah


Pergi ke Web Traveloka. Cari destinasi penerbangan korang. Kemudian cari dan pilih hotel bagi penginapan korang. Lebih daripada 100 tawaran hotel Traveloka yang boleh korang pilih untuk destinasi di sekitar Asia Tenggara untuk memastikan korang mempunyai penginapan yang hebat semasa percutian korang.

Cara Membuat Bayaran

Kad Kredit - Untuk transaksi dalam SGD, MYR, THB, VND atau USD, Traveloka menerima kad kredit Visa, MasterCard dan AMEX. Semua transaksi kad kredit melalui Traveloka dilindungi sepenuhnya oleh Lapisan Soket Selamat teknologi RapidSSL (Kumpulan Verisign). Anda akan menerima pengesahan serta-merta dan e-tiket melalui emel dalam maks. 60 minit selepas menjelaskan bayaran.

Perbankan Internet - Bagi transaksi dalam MYR, anda boleh membuat pembayaran yang selamat dan mudah melalui Perbankan Internet atau Perbankan Mudah Alih dengan CIMB Clicks, Maybank2u, PBE, Hong Leong Connect, RHB Now, Bank Islam, Affin Bank, Alliance Bank, AmBank, iRakyat, Bank Muamalat, OCBC Bank, Standard Chartered, dan United Overseas Bank.

Tunai di Kaunter - Bagi transaksi dalam MYR, anda boleh membuat pembayaran tunai yang selamat dan mudah melalui Seven Eleven.
*Promo ini hanya terpakai untuk transaksi yang dijalankan di MYR dan Kupon tidak boleh ditukar atau dikembalikan secara tunai.

Berminat? Jangan lepaskan peluang menarik ini! terus ke Traveloka sekarang untuk merebut peluang menempah sebelum ia berakhir . Tempoh tempahan adalah dari 4 September hingga 10 September 2018 dan tempoh perjalanan adalah bila-bila masa.

Jangan lupa bawa keluarga dan kawan korang bersama, agar percutian korang membawa lebih banyak kebahagiaan buat korang! gunakan kesempatan yang baik ini untuk korang meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan.


Terima Kasih

Tarikkan Menarik Di Bangi Wonderland Themepark

Assallammualaikum ❤️


Alhamdulillah tercapai juga hasrat sha untuk bawa anak-anak ke Bangi Wonderland Themepark ini. Memang sudah lama rancang untuk bawa anak ke sini, akhirnya sampai juga sha ke sini. Sebelum ini hanya mendengar cerita dan melihat gambar dari rakan serta keluarga. Kali sha sendiri dapat pergi untuk merasai keseronokkan taman tema ini.



Di atas adalah harga tiket untuk mykad dan juga non maykad. Untuk harga Crazy 2 dan Fabulous 4 tidak sah semasa cuti sekolah  Sah dari tarikh 1 July 2018 hingga 30 July 2018.


Kali ini, sha bukan sahaja pergi bersama dengan keluarga, malah kawan-kawan pun turut serta ke sini bersama keluarga mereka. Memang meriahlah.

Antara tarikkan yang terdapat di Bangi Wonderland Themepark antaranya adalah :

Insane Racer



Slide air ini merupakan tarikkan utama untuk taman tema air Bangi Wonderland Themepark ini. Terdapat 5 lajur untuk pengunjung berlumba dari kemuncak hinggalah ke penamat. Memang seronok aktiviti ini tambah dapat berlumba dengan kawan - kawan.

Kids Adventure


Untuk keluarga yang bawa anak-anak, Kids Adventure amat sesuai. Di sini, anak-anak dapat main pelbagai jenis permainan seperti papan luncur yang pelbagai jenis. Selain itu terdapat patung arnab, buaya dan beberapa jenis haiwan lagi.


Anak-anak sha memang teruja bermain di sini hingga ajak makan dan balik pun tak nak dah..jenuh pujuk.. Hihihi


Pancutan air seperti kincir air juga turut ada di sini. Kalau sampai sini, jangan lupa pakai sunblock. Ketika sha pergi cuaca redup, jadi muka sha tidaklah terbakar sangat dek terik mentari. Masuk tenghari baru panas lip lap lip lap.. Hihihi

Pirates Bay


Apa yang menarik di sini adalah korang akan merasai gelombang buatan seolah-olah seperti ombak laut. Kalau yang mane bawa anak-anak minta jangan lepas pandang sebab landai kolam ini makin ke depan makin dalam walaupun ada lifeguards sentiasa memantau.

Meander River


Di sini korang boleh berjalan atau menaiki pelampung mengelilingi taman tema ini. Lagi seronok kalau air dia bergerak deras, jadi kita tidak perlu tolak pelampung biar sahaja dia berjalan sendiri melalui lorong.


Selain dari sha permainan di atas, terdapat lagi beberapa permainan yang boleh korang cuba seperti :


Anaconda trail
Body Slide
Boomeriang
Wonder Loop
The Fall
Green Pearl
Magic Funnel

Spiralax
Pirates Spa


Water Cannon

Kemudahan Terdapat di Bangi Wonderland Themepark :


Di sini terdapat juga pondok yang boleh korang sewa untuk letak barang atau beristirahat bersama keluarga. Selain itu juga, locker untuk simpan barang turut terdapat di sini. Harga untuk locker bergantung kepada size. Apa yang sha suka tentang locker di sini adalah boleh buka bila-bila masa korang suka dan hanya perlu scan gelang locker untuk buka amat mudah sekali. 

Terdapat juga beberapa tandas berserta bilik mandi dan bilik bayi. Surau juga turut terdapat. Memang mudah untuk menyalin pakaian . Memang sangat selesa ketika berada di sini. Sebab semua sudah cukup. 


Kedai menjual kelengkapan mandi juga turut ada di sini. Tapi kalau hendak jimat, boleh bawa semua dari rumah. Macam sha semua bawa dari rumah, sampai sini hanya pump. Untuk masuk ke sini, makanan dari luar memang tidak di benarkan. Kawalan amat ketat ketika memasuki pagar . Jadi jangan risau lapar kerana di turut ada kedai menjual pelbagai jenis makanan. Pada emak-emak, bila sha cakap tidak boleh bawa masuk makanan jangan pulak pi tidak bawak  bekas susu anak kerana itu dibenarkan.

Untuk maklumat lanjut boleh klik link yang sha kongsikan di bawah ini :


Sekian Terima Kasih

MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!

Assallammualaikum


Agrofarmstay Melaka tahun ini sekali lagi mengadakan Mega Bonanza yang sangat menjimatkan pelanggan mereka.Berita baik untuk yang ingin mengadakan Hari Keluarga atau Family Day sesama ahli keluarga atau syarikat tempat kerja, atau pun reunion bersama rakan-rakan.
Jimat sekurang-kurangnya RM1,000. WOW. Penjimatan bermula dari RM1,000 sehingga RM3,900. Banyak tu. Nak tahu apa pakej yang ditawarkan?


Tawaran kali ini adalah untuk pakej family day. Konsep pakej kali ini adalah tempah dulu dan tarikh family day boleh tetapkan kemudian. Sebab pihak kami tahu nak organize family day ni susah. Nak dapatkan persetujuan semua ahli keluarga akan memakan masa. Oleh kerana tempoh promosi ni terhad, jadi boleh book dulu dan bagitahu tarikh family day kemudian. Boleh pilih tarikh dari sekarang sehingga tahun depan 31 Mei 2019. Banyak masa tu. Sekarang tak ada alasan susah nak organize family day dah ye.


Promosi ini bermula dari 25 April 2018 sehingga 13 Mei 2018 sahaja ye,boleh booking dulu dan tarikh event/family day bagitahu kemudian.

Kandungan Pakej Mega Bonanza 2018

Pakej ini adalah penginapan 2 hari 1 malam untuk 20 orang. Kalau lebih dari 20 orang, boleh tambah bayaran mengikut pax selebihnya. Makanan di sediakan sepanjang penginapan yang terdiri daripada makan tenghari, makan malam BBQ dan sarapan pagi. Kami juga menyediakan sukaneka sebanyak 5 game bersama jurulatih. Tak lupa juga untuk kaki karaoke boleh cuba berkaraoke disini. Bagi yang lebih suka aktiviti air, boleh cuba berkayak atau memancing , Cuma perlu bawa joran sendiri. Di sini ada pelbagai haiwan seperti ayam, arnab, burung, kambing dan kuda. Boleh cuba bagi makan kat haiwan tersebut. Bagi kanak-kanak, kami ada sediakan pertandingan mewarna. Boleh tengok bakat mereka nanti. Tak lupa juga hamper bagi sukaneka dan peraduan mewarna. Akhir sekali kami akan sediakan banner family day dengan nama family masing-masing. Wah. Banyak kan aktiviti.


Harga yang di tawarkan.

Harga asal tanpa promosi untuk 20pax ialah RM3,780 (RM189 per pax).
Harga promosi pakej 2 hari 1 malam utk 20pax ialah RM2,780.
Harga jatuh dalam RM139 per pax sahaja.
Bagi tambahan yang melebihi 20pax, dewasa RM139 dan kanak-kanak RM99 sahaja. Maximum 78pax.

Sangat-sangat murah. Dijamin berbaloi. Untuk tempahan, sila layari laman web kami di:


Terima Kasih

JUALAN BARANGAN RAYA FESTIVAL RAMADAN PUTRAJAYA 2018

Assallammualaikum


Putrajaya, 20 Mac 2018 – Bersempena dengan ketibaan Ramadan yang saban tahun dinantikan oleh seluruh umat Islam khususnya, bakal berlangsung JUALAN BARANGAN RAYA FESTIVAL RAMADAN PUTRAJAYA 2018 bermula 17 Mei 2018 (1 Ramadan 1439) selama sebulan bertempat di Dataran Putrajaya, Presint 3. Dengan objektif untuk menyatukan ukhuwah rakyat Malaysia yang berbilang agama dan budaya, penganjuran festival ini juga membuka peluang perniagaan kepada usahawan muda yang pada hari ini seakan menjadi satu senario menarik setiap kali tibanya Ramadan.

Festival Ramadan Putrajaya 2018 disasarkan untuk mereka yang berada di kawasan seperti Bangi, Kajang serta kejiranan yang berhampiran bagi memudahkan mereka merancang masa untuk persiapan raya sepanjang Ramadan. Di samping itu, festival tersebut turut menawarkan pelbagai aktiviti menarik sepanjang Ramadan untuk para pengunjung.



Selain itu, turut disediakan hadiah utama yang berupa sebuah biji kereta ataupun motosikal untuk cabutan bertuah, persembahan ‘busking’ para artis popular masa kini, penampilan artis-artis istimewa yang akan diumumkan dari masa ke masa serta akan diserikan lagi dengan gerai para selebriti terkenal seperti Ella, Hanez Suraya, Kaka Azraff, Ekin, Leez Rosli, Sofi Jikan, Haiza, Saiful Apek, Siti Sarah, Shuib dan ramai lagi. Program ini menggabungkan seramai 30 selebriti terkenal tanahair.

Malah, turut diberikan perhatian khusus dalam penganjuran festival ini adalah program kerohanian. Tazkirah Ramadan bersama selebriti pilihan dan ceramah agama dari penceramah jemputan bakal menghiasi kalendar sepanjang bulan tersebut. Sebelah petang pula, program bubur lambuk akan memeriahkan lagi festival tersebut. Hujung minggu pula, direncanakan majlis iftar bersama anak-anak yatim yang terpilih.

Tumpuan juga akan diberikan kepada barisan gerai daripada pelbagai jenama terkenal dari kalangan hijabista dan lain-lain. Penjualan di gerai akan merangkumi tawaran pakaian muslimin dan muslimah terkini, alat solek, perhiasan rumah serta kuih raya untuk persediaan Syawal kelak.

Pastinya Festival Ramadan Putrajaya 2018 akan memudahkan persiapan keluarga mahupun individu kerana di sinilah bakal tertumpunya pelbagai aktiviti menarik dari segi intelektual dan kerohanian, penawaran jenama terkenal yang mampu milik dan juga ruang untuk beramah mesra dengan personaliti popular tanah air.

Untuk maklumat dan informasi terkini, sila hubungi;

Unit Publisiti Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajya 2018

(TEL: Izainil: 017-3031 953/ Ashraf 017-8892909)

Terima Kasih

Legoland Theme Park Malaysia | Family Day KBBA9 2018

Assallammualaikum ❤️


Pada Tahun ini, Kelab Blogger Ben Ashaari atau Kbba9 telah mengadakan Family Day Kbba9 di Legoland Malaysia. Ini merupakan kali pertama sha dan juga keluarga sampai ke sini. Memang perasaan ketika ini sangat teruja untuk menerokai seluruh permainan yang terdapat di Legoland Theme Park ini bersama keluarga.


Legoland Malaysia

Merupakan sebuah taman tema yang dibuka di Nusajaya, Johor, Malaysia pada 15 September 2012. Taman tema ini juga menyediakan lebih 40 tunggangan interaktif, persembahan dan tarikan. Ia juga merupakan taman tema Legoland yang pertama pernah dibuka di Asia. Berukuran 5,500,000 kaki persegi (510,000 m2) dan terletak dalam Iskandar Malaysia.

Legoland Theme Park Malaysia Map


Tempat Menarik Terdapat di Legoland Theme Park Malaysia

THE BEGINNING  



Ketika memasuki pintu gerbang Legoland Theme Park Malaysia, korang akan dapat lihat block lego yang besar terletak berhampiran kaunter tiket.

Setelah memasuki gerbang Legoland Theme Park Malaysia, di situ terdapat kedai-kedai yang menjual barang cenderamata serta mainan lego.  Kafe juga turut tersedia di sini.

LEGO CITY



Untuk kanak-kanak, di Lego City membolehkan mereka memandu kereta, pesawat dan kapal. Ia juga bergantung pada umur dan juga ketinggian anak.

Nissan Driving School dan Driving School Junior membolehkan anak korang memandu sambil mempelajari tentang keselamatan jalan raya dan isyarat jalan raya. Lego Drivers License juga akan  diberikan.



The Boating School merupakan aktiviti dimana korang perlu mengawal boat. Aktiviti ini agak santai. Asalnya sha bagi Areez bawa, memandangkan dia tidak pandai kawal dan bot tersasar jadi sha yang kena kawal. Di pertengahan jalan kami stuck sebab ada bot berlanggar. Makan masa juga untuk kawal bot ke laluan yang betul.


Selain itu, untuk kanak-kanak yang minat dengan dunia penerbangan dan bercita-cita untuk menjadi pilot, boleh cuba Lego City Airport. Permainan ini untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas dimana mereka boleh memandu dan mengawal pesawat mereka sendiri.


Sudah penat berjalan, jadi sha pun ambil Legoland Express dimana korang boleh menaiki keretapi yang membawa korang pusing sekitar taman. Sambil merehatkan kaki seketika sambil menikmati angin dan juga pemandangan beberapa tempat di kawasan Legoland Theme Park Malaysia.


Disini juga terdapat Lego Rescue Academy dimana kanak-kanak berumur 4 tahun ke atas boleh menaiki serta melakukan aktiviti menyelat dan memandam api bersama keluarga.


Di dalam Lego City Stage, penonton boleh melihat persembahan menarik dari Ninjago’s Kai bersama rakan dalam menentang evil Clouse. Persembahan ala wayang dan animasi sangat menarik perhatian sha. Selain itu,  sha tertarik dengan kesan bunyi dan lampu yang digunakan sangat cantik dan berwarna warni.

MINILAND



Kebanyakkan arca lego disini kebanyakannya adalah mercu tanda yang terkenal di seluruh dunia.


Di sini juga korang boleh lihat mercu tanda bandar terkenal seperti Merlion Singapura, Menara Berkembar Petronas Malaysia, Angkor Wat Kemboja, Piramid Mesir dan Taj Mahal India adalah antara yang banyak dipamerkan.


Kesemua bangunan-bangunan ini di bina daripada lego. Terdapat kira-kira lebih 70 juta LEGO yang digunakan untuk membuat bangunan-bangunan ini. Apa yang menarik lagi adalah korang boleh menekan butang untuk menghidupkan bunyi atau untuk memancarkan paparan mercu tanda.

LEGO NINJAGO WORLD


Lego Ninjago The Ride merupakan pengalaman yang menyeronokan di mana korang dapat menaiki Ninjago Ride mengembara ke alam 4D.


Ketika berada di dalam, korang bukan sahaja dapat melihat animasi malah korang juga kena bertarung. Di setiap Ninjago Ride, disediakan butang untuk korang guna semasa berlawan. 


Korang perlu mengalahkan Great Devourer dan meraih gelar ninja. Korang juga kena gerak isyarat tangan untuk menyebarkan api, bumi, ais dan kuasa kilat semua dari kerusi sepanjang perjalanan di Ninjago Ride. Semasa keluar dari Ninjago Ride, ada satu paparan screen menunjuk kedudukan korang. Sha dapat tempat ke empat, mana tidaknya sibuk bergambar dan bawa si kenit ini, memang kalah lar.. hihihi. Selepas itu korang akan melalui kedai yang menjual barang cenderamata.


Di luar bangunan Ninjago The Ride pula, korang boleh bergambar dengan patung serta bangunan Ninjago yang juga diperbuat dari Lego.

IMAGINATION


Ingat di Melaka saja ada menara, haaa.. di sini pun ada tau. Nama menara ini adalah Observation Deck. Apa menarik tentang Observation Deck adalah ia membawa korang ke ketinggian 60 meter untuk nikmati pemandangan 360 seluruh Legoland.


Inilah adalah pemandangan dari atas yang sempat sha rakamkan. Memang seronok ketika berada di atas, tambahan pula dapat lihat seluruh Legoland dari atas.


Permainan ini pula dinamakan Kids Power Tower. Apa yang menarik tentang permainan ini adalah korang perlu berusaha menarik tali untuk naik ke atas dan lepaskan tangan sikit demi sikit untuk turun ke bawah. Untuk permainan ini, sarung tangan disediakan.


Untuk permainan ini sangat sesuai untuk kanak-kanak. Mereka boleh menikmati perjalanan kereta api Duplo yang bergerak di Duplo Express.


Kereta Api Duplo ini akan berpusing 2 pusing sebelum berhenti. Memang seronok menaikinya. Cuma untuk anak 1 tahun, kena pegang. Jika tidak memang terhantuk ke dinding disebabakan landasan yang tidak rata dan stabil. 


Sha suka masuk LEGO Studios kerana ia menayangkan khas filem dalam 4D. Di dalam LEGO Studios ini korang akan rasa pengalaman menonton filem lengkap dengan angin, air dan kesan kabus untuk membawa cerita dan watak-watak ke kehidupan. So orang akan basah sikit la kena air dan biuh sabun.. hihihi 

Lego Kingdom 


Apa yang menarik terdapat di The-Dragon adalah selain korang boleh naik dan masuk ke dalam Istana ini,  dekat sini juga bergambar memang cantik.  hihihi 



Sesiapa yang inginkan permainan mencabar, Dragon’s Apprentice adalah salah satu permainan Rollercoaster yang perlu korang cuba.

Untuk kanak-kanak boleh cuba Royal Joust, di mana mereka akan di bawa naik kuda Lego. Kanak-kanak akan merasai sama seperti menaiki kuda yang sebenar. Selain itu mereka akan berperang untuk lawan dan muncul juara.

Merlin’s Challenge pula sesuai untuk keluarga main. Permainan ini sangat santai.

LEGO TECHNIC



Sha juga sempat masuk Lego Star Wars Miniland. Apa yang menarik dis sini adalah korang dapat melihat tayangan beberapa minit, kemudian masuk ke dalam untuk melihat lebih dari 2000 model terkenal LEGO Star Wars serta adegan ikonik dari keenam episode dan seri animasi Star Wars: The Clone Wars. Model yang ditunjukkan juga menampilkan kesan suara, aksi dan cahaya asli Star Wars untuk menghadirkan pengalamanyang menyeronokkan bagi seluruh keluarga.

Korang juga boleh mencuba Technic Twister bersama keluarga dimana korang perlu putar di sekeliling di pod Lego yang besar. Korang juga boleh mengawal kelajuan pod dengan memutar roda di tengah-tengah pod itu.



Aquazone Wave Racers, sambil korang berlumba sambil itu korang harus harungi ledakkan bom air. Kalau nasib tidak baik, korang akan basah.




Pada yang sukakan cabaran, boleh menaiki  The Great Lego Race VR Coaster. Korang akan melalui 15 sudut lengkuk dan berpusing pada ketinggi 18 meters membuat korang hilang suara dan hendak tercabut jantung. Di luar memang nampak Rollercoaster biasa tetapi sebenar bila korang pakai cermin mata yang diberikan, korang seolah masuk ke dalam alam animasi iaitu alam lego di mana di dalam itu terdapat jalan cerita, watak, aksi dan persekitran yang unik. Memang sangat menggerunkan dan mencabar. Asalnya tempat ini dinamakan project x kemudian bertukar menjadi Lego VR Coaster. Untuk permainan ini, sha hanya lihat sahaja kerana takut untuk naik.. hahaha

My Short Legoland Theme Park Video, Happy Watching !


Beli Pas Tahunan dengan harga tiket 1 hari dan berpeluang untuk memenangi NISSAN ALMERA!



Haa...ini tawaran baik untuk korang. Sekarang korang boleh membeli Pas Tahunan LEGOLAND Malaysia untuk mendapat lebih banyak hadiah tahun ini! Beli pas tahunan untuk harga tiket 1 hari dan berpeluang untuk menbawa pulang Nissan Almera apabila anda membeli, memperbaharui atau menaiktaraf Pas Tahunan mulai 1 Feb 2018 dan seterusnya!

Dengan Pass Tahunan LEGOLAND, anda akan dapat melawat resort LEGOLAND secara PERCUMA, 365 hari setahun. Semua aktiviti yang menarik termasuk Miniland, Driving School, Roller Coaster LEGO VR dan banyak lagi yang boleh dikunjungi.

Korang dan keluarga juga akan dijemput untuk mengambil bahagian dalam acara yang berlaku di resort sepanjang tahun. Bermula dari sambutan Lunar New Year celebration, the region largest LEGO® Star Wars days, tricks-or-treats celebration to the year-end Bricktacular festivity! Semak manfaat Pas Tahunan penuh Disini

Apa lagi tunggu? cepat rebut peluang untuk memenangi Nissan Almera baru apabila korang mendaftar hari ini juga! Semakin banyak yang korang beli, semakin tinggi peluang korang untuk membawa pulang kereta baru.

* sah untuk pas Premium




Bagaimana hendak menang?


Untuk tetamu hotel memiliki tiket Combo 2 Hari, naik taraf tiket hari korang ke Tahunan Pass atau RM100 di Kaunter Perkhidmatan Tetamu semasa ketibaan untuk berpeluang untuk memenangi kereta!

Untuk Info Lanjut :

Website: 
Facebook : 
Instagram : 
Twitter: 
Telefon : 
07-597 8888

Sekian Terima Kasih