Lunch Chicken Chop At Food Court Aeon Shah Alam

Assallammualaikum


Haiii semua, sudah makan tengahari ke tu? masak apa hari ni?.Disebakan hari ini hari jumaat dan kebanyakkan office mate sha semua cuti,jadi hari ini kami rancang untukmakan tenghari di Food Court Aeon Mall Shah Alam.

Dalam kereta kepala ligat berfikir untuk makan apa nanti di sana. Kemuadian seelok sahaja sampai terus kami rancang untuk makan di food court sahaja. Sampai sahaja di food court terus tuju ke kedai yang menjual makanan western food. Chicken Chop menjadi pilihan sha.Harga dia RM12.90.

Seperti yang korang lihat diatas,itulah dia chicken chop yang sha pesan. Chicken Chop ini kuah pekat sikit ditambah pulak dengan chicken chop yang rangup memang ngamlah. Kuah dia langsung tidak pedas, walaupun sha seorang yang tidak tahan makan pedas,tetapibila tidak rasa pedas langsung rasa macam kurang pulak. Selain itu kuah dia agak sikit,rasa tidak cukup pulak rasanya tadi. Keseluruhan, rasa chicken chop ini boleh layan memandangkan sha berjaya habiskan hidangan ini bersama milo dinosor.

Selepas makan, kami pergi cuci mata masuk sephora. Sempatlah pergi tengok minyak wangi dia..fulamak harga dia nak nangis tengok tapi tidak dinafikan memang wangi gile. Sha mampu bau sahaja,untuk beli kena fikir dua tiga kali sebab kalau fikir balik ,lagi bagus beli kasut sketcher.Dengan harga minyak wangi itu boleh dapat dua pasang..hahaha. Okay sampai disini sahaja entry sha,jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih



Ujian Saringan HIV untuk Pra Perkahwinan Di Selangor

Assallammualaikum

Hai semua, apa khabar? diharap dalam keadaan sihat selalu. Okay, kali ini shaila hendak menceritakan pengalaman shaila sewaktu menjalani ujian saringan HIV  untuk pra perkahwinan. Sebelum shaila pergi buat HIV Test, shaila google dahulu di dalam internet untuk mendapatkan info tentang Hospital atau klinik kesihatan kerajaan yang buat ujian saringan HIV untuk Pra Perkahwinan. Setelah Shaila mendapat info, shaila telefon dahulu Hospital yang shaila hendak pergi itu untuk mengetahui prosedur menjalani ujian saringan HIV. Macam shaila, office di shah Alam, jadi target shaila adalah klinik kesihatan seksyen 7 dengan seksyen 9. kedua-dua klinik kesihatan ini tidak perlu buat temu janji, boleh terus datang. Ohh lupa hendak bagitahu, untuk mengetahui klinik kesihatan mana yang buat ujian saringan hiv boleh ke laman web JAIS kerana di situ korang boleh mendapat maklumat tentang klinik kesihatan yang buat ujian saringan hiv itu. Pada pagi itu, takdelah pagi sangat pun dalam pukul 11 pagi, shaila pergi ke klinik kesihatan seksyen 9, tetapi rupanya ujian saringan hiv di lakukan pada sebelah pagi. Jadi shaila lepak dahulu kedai mamak dengan kakak saudara then pukul 1 bergerak ke klinik kesihatan seksyen 7.


Setibanya shaila disana, shaila kena naik tingkat 1 untuk mengisi borang, kelihatan di situ beberapa pasangan bakal pengantin telah menunggu. Sementara duduk menunggu kaunter buka, shaila kiralah shaila orang yang ke berapa sampai...hahaha...tepat pukul 2pm kaunter buka terus berdesup pergi ambil borang dan isi. PERHATIAN yer...sewaktu pergi silalah bawa pen sendiri kerana dekat klinik kesihatan tiada disediakan pen banyak kalau ada pun setakat 2 batang, jadi korang terpaksa menunggu giliran untuk mengisi borang. Selepas siap mengisi borang, shaila ke tingkat bawah, ambil nombor untuk ke stesen pertama iaitu membuat pembayaran dan key in data base korang sikit oleh kakitangan klinik kemudian barulah ke stesen kedua iaitu ambil darah.


sementara menunggu giliran itu, jantung tak payah cakap lar..rasa macam hendak tercabut..dup dap dup dap..huhuhu...tapi alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar cuma sakit sikit lar jari yang kena cucuk itu..lebam jugak lar..hahaha


Setelah selesai ambil darah, duduk kembali menanti nama di panggil. apabila nama dipanggil, dia just bagi salinan borang seperti di atas sahaja. masa itu blur jugaklah sebab dekat salinan borang itu yang kita isi tadi, tiada tulis reactive or non reactive. Rupanya since kita dah dapat salinan borang itu, maknanya non reactive hiv lar so boleh lar ke next stage pulak.hikhikhik...Okay sampai sini sahaja entry shaila kali ini..jumpa lagi

Terima Kasih

Sony Xperia XA Ultra Tewas Akhirnya

Assalamualaikum 💔


Setelah lama bersabar tewas juga akhirnya. Hari terpaksa Sony masuk bengkel. Disebabkan masaalah lampu lcd selalu berkedip dan gegar. Selain itu juga mudah hang dan cepat panas. Haishhh sedih tul rasa hati.. Huhuhu

Nasib telefon lenovo S90 lama yang telah di wasiat pada Areez masih elok. Tapi semalam berebut juga dengan si Areez sebab dia nak tengok video Upin dan Ipin. Nasib ada ipad, jadi buat sementara Areez tengok upin ipin di youtube download.

Semalam semak balik dalam kotak, warranty masih ada. Jadi sha cadang untuk claims warranty baiki telefon ini.  Mula-mula ada terfikir untuk beli telefon baru. Tetapi tiba-tiba ubah keputusan untuk guna duit itu, beli barang anak-anak. Haishh.. Ibu-ibu memang begini yer.. Utamakan keperluan anak-anak dahulu dari diri sendiri. Okay sampai disini sahaja entry untuk kali ini, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih

Terjebak Secret Recipe Beli Satu Percuma Satu

Assalamualaikum


Ini semua gara-gara blogger comel Farahin kongsi iklan promosi Secret Recipe iaitu makan 1 daripada 3 hidangan yang ada, korang akan dapat 1 lagi hidangan secara percuma.

Disebabkan geng makan tengahari semua pergi makan dekat Nasi Wok JJ tinggal sha dengan sorang lagi member office, jadi kitaorang pun buat keputusan untuk makan tengahari disini memandangkan Secret Recipe ada promosi.



Giant Shah Alam adalah lokasi yang kami tuju. Di atas adalah makanan yang sha pesan iaitu speghetti bolognese bersama dengan coffee mocha. Manakala kawan sha order noodle in tom yum soup. Sesudah makan, kami jalan-jalan sebentar, kemudian pulang ke tempat kerja dengan perut yang kenyang dan hati yang senang. Okay sampai sini sahaja entry sha kali ini. Jumpa lagi di entry akan datang. Terima kasih pada semua yang sudi baca entry sha.

Terima Kasih

"Taman Tasik Titiwangsa - Kuala Lumpur"

Assalamualaikum 💕


Ini merupakan kali kedua dalam tahun 2017, sha datang ke Taman Tasik Titiwangsa. Apa yang menarik yang terdapat disini? Meh sini sha hendak cerita pada awak semua.


Haaa... Inilah salah satu aktiviti menarik yang terdapat disini. Sambil beriadah, kita bakar lemak sekali. Kereta berlampu ini kami naik lebih kurang 9 orang. Harga RM50 untuk sejam. Dari pengalaman sha, 30 minit mengayuh sudah cukup buat kita rasa mengah dan letih mengayuh. Kami berjaya juga menghabis masa selama sejam dengan mengayuh pusing Tasik Titiwangsa itu.


Sebenarnya aktiviti begini sangat bagus kerana korang dapat mengeratkan lagi ikatan kekeluargaan. Selama sejam itu banyak korang boleh buat bersama keluarga seperti bergurau dan bercerita dari hati ke hati sekiranya ada masaalah. Semangat berpasukan juga memainkan peranan penting tau. Kalau sorang sahaja kayuh memang tidak jalanlah basikal itu. Mana tidaknya, logik ke sorang kayuh untuk tampung 9 orang. Selain itu memang tidak stabil basikal korang jika sorang sahaja yang kawal... Silap-silap ada pulak yang masuk tasik nanti.. Hihihi.

Selain aktivi berbasikal, korang boleh main balon buih, skutter dan lepak-lepak sambil makan keropok lekor bersama ais krim. Okay sampai disini sahaja entry sha, jumpa lagi di entry akan datang.

Terima Kasih❤️

'Expo Negaraku 2017 - Kuala Lumpur ’

Assalamualaikum 💕


Hai semua, kali ini sha ingin cerita tentang Expo Negaraku 2017 yang telah berlangsung pada 15 November 2017 sehingga 15 December 2017 bertempat di dataran merdeka.


Jika tidak silap sha, terdapat 5 kubah semuanya yang dibina khas untuk ekspo infrastruktur ini. Setiap kubah kalau korang hendak tahu, mempunyai temanya tersendiri.

Kubah Pertama


Tema - Rasa Bertuah Dirasai Bersama

Di dalam kubah ini kita dapat menyaksikan tayang video yang berkisar tentang kehidupan rakyat makaysia yang di limpahi tuah hasil daripada kemajuan infrastruktur negara. Video ini sangat menarik dan kreatif dimana pelajar perempuan di dalam video ini lemah dalam pelajaran dan sering diejek rakan sekelas. Suatu hari cikgu bagi tugasan kepada semua pelajar untuk membentangkan tentang topik infrastruktur negara. Apa menariknya pelajar perempuan ini berjaya menceritakan tentang kemajuan infrastruktur negara dengan mencantumkan lakaran lukisannya dan membuat semua rakan-rakan yang sering mengejeknya merasa terpegun lalu menolongnya melekatkan lakaran itu bersama-sama sehingga mencantum menjadi lakaran besar yang menceritakan tentang kemajuan infrastruktur negara.

Kubah Kedua


Tema - Kemudahan infrastruktur

Di dalam kubah nombor 2 ini pula, apa yang dapat korang lihat disini adalah korang dapat lihat tentang tranformasi kepada kehidupan rakyat Malaysia termasuk lapangan terbang, sistem transit aliran massa hinggake penjana kuasa.

Kubah Ketiga


Tema - Kehidupan dan Kesejahteraan

Untuk kubah ketiga ini pula, apa yang cuba disampaikan disini adalah tentang program dan juga insiatif yang disediakan termasuklah dari aspek Kesejahteraan rakyat,  pertumbuhan ekonomi serta pembangunan inklusif serta lain-lain.

Kubah Keempat


Tema - Gaya Hidup Malaysia

Kubah keempat pula adalah memberi peluang kepada kita untuk melihat video interaktif tentang mengenai komitmen kerajaan dalam memastikan rakyat bebas mengamalkan budaya serta agama masing-masing.

Kubah Kelima


Tema - Masa Depan Kita

Dan kubah yang akhir sekali iaitu kubah kelima adalah bertemakan tayangan interaktif mengenai perancangan pembangunan negara pada masa hadapan dengan kemudahan dan juga prasarana moden serta usaha kerajaan dalam mengekalkan sebuah masyarakat yang aman, damai dan harmoni.

Sesuatu pengalaman yang menyeronok dapat mengunjungi expo negarku 2017 ini. Untuk melewat semua kubah ini, korang akan mengambil masa 45 minit sehingga 60 minit. Okay sampai disini sahaja perkongsian sha kali ini, jumpa lagi di entry yang akan datang.

Sekian Terima Kasih

"Tugu Peringatan Negara Malaysia - Kuala Lumpur"

Assallammualikum 


Hai semua, kali ini sha ingin berkongsi tentang Tugu Peringantan Negara.Sha dari kecil hingga sudah ada anak dua, masih akan singgah ke sini. Ketika kecil kelaurga sha memang suka bawa sha ke sini dan sekarang tiba giliran sha pula bawa anak-anak ke sini. Memandang isnin lepas Selangor cuti, jadi sha telah rancang untuk bawa anak-anak ke Expo Negaraku 2017. 


Dalam perjalanan, sha ubah sedikit rancangan iaitu singgah dahulu ke sini. Ketika sampai, kelihatan ramai pelancong dari dalam dan luar negara turut datang ke sini. Tugu Peringatan Negara juga merupakan salah satu destina dan juga tarikkan pelancong untuk datang menghayati sejarah negara serta merakam gambar.



Sha kongsi sedikit  tentang sejarah Tugu Peringatan Negara yang dibina pada 8 Februari 1966 sebagai penghormatan kepada lebih 11 ribu perajurit yang gugur dalam Perang Dunia Pertama, Perang Dunia Kedua dan semasa Darurat. Kalau korang hendak tahu, setiap patung ini mempunyai wataknya yang tersendiri. Setiap patung melambangkan pimpinan, getir, persatuan, siap sedia, kekuatan, keberanian serta pengorbanan.


Ketika hendak pulang, sha perasan ramai orang berkumpul di tepi sudut. Kerana perasaan ingin tahu tidak dapat dibendung, lalu sha bergegas ke tempat kejadian. Rupanya kelihatan dua orang pelukis sedang melakarkan  gambaran disitu. Sha sempat merakam beberapa hasil kerja beliau, memang hasil lukiskan beliau sangat halus serta unik. Kepada penggemar lukisan, boleh singgah ke sini untuk mendapatkan hasil lukis tangan dari beliau.


Memang seronok dan tenang ketika berada disini. Ketika berada disini,cuaca memang agak panas, anak-anak sha  merahlah pipi diorang dek kerana tahan panas. Tetapi walaupun begitu, tidak mematahkan hasrat untuk melihat serta merakam gambar . Sha merakam gambar mengunakan telefon sahaja sebab memang rancang dari rumah. Okay sampai disini sahaja entry sha, jumpa lagi di entry akan datang.

Terima Kasih