SEARCH ABOUT ANY TOPIC HERE

Maksud Zakat Pendapatan Dan Jenis Harta Pendapatan

Assallammualaikum


Maksud Zakat pendapatan adalah sebahagian kecil bayaran yang kita buat selepas menerima bayaran seperti gaji bulanan, tunggakan gaji, elaun, bonus atau dari sumber lain seperti pekerjaan tambahan (overtime atau part time).

Begitu juga jika kita menerima wang sewaan rumah, bangunan atau kenderaan. Bayaran zakat pendapatan ini dibuat kepada pejabat zakat yang berhampiran.

Syaratnya, hasil usaha itu mestilah melalui jalan pekerjaan yang halal dan baik.

Zakat sebenarnya adalah pemberian atau sedekah. Cuma zakat pendapatan adalah wajib dilakukan jika kita cukup syarat, manakala sedekah yang tidak wajib (sunat) adalah terpulang kepada diri masing-masing.

Syarat-Syarat Zakat Pendapatan

1. Seorang Islam yang dewasa, merdeka dan sihat akal fikiran.
2. Kita memiliki sepenuhnya pendapatan dan boleh menggunakan wang ini pada bila-bila masa.
3. Wang pendapatan ini mencapai nilai minimum (nisab) yang ditetapkan mengikut negeri.


Pembayaran zakat pendapatan adalah sebanyak 2.5% sahaja dari jumlah pendapatan kita. Sedikit sahaja kan, dan baki pendapatan sebanyak 97.5% boleh kita gunakan.

Terdapat dua cara kiraan yang boleh digunakan iaitu:

1. 2.5% dari pendapatan kasar, iaitu tanpa potongan perbelanjaan, atau;

2. 2.5% dari pendapatan setelah ditolak perbelanjaan untuk diri sendiri, isteri, anak, KWSP dan pemberian kepada ibu bapa. Sekiranya kita ada membuat simpanan di Tabung Haji atau Takaful juga boleh ditolak kerana badan-badan ini telah pun membayar zakat untuk sumbangan kita.

Cara paling mudah mengira bayaran zakat pendapatan adalah dengan menggunakan kalkulator zakat pusat zakat negeri masing-masing.


Zakat Pendapatan boleh bayar secara bulanan atau lumpsum setahun. Terpulang pada pilihan individu cara mana yang rasa lebih mudah.

Jenis-Jenis Harta Pendapatan

1. Zakat Harta Penggajian dan Upah Kerja

Ia bermaksud “Harta yang diperolehi oleh seseorang hasil daripada pekerjaan yang dilakukannya untuk pihak lain sama ada kerajaan, swasta atau individu dengan melakukan sebarang usaha dalam bentuk fizikal, sumbangan idea atau kedua-duanya dalam tempoh yang dipersetujui bersama, sama ada secara tahunan, bulanan, mingguan, harian atau jam.”Contoh : 
  • Gaji, upah, bonus, tuntukan kerja lebih masa, gratuiti, pampasan, pencen, hadiah , anugerah & insentif, hasil ESOS (Skim pilihan sahan pekerja) dan sebagainya. 
  • Apa-apa hasil yang diperolehi dengan sebab pekerjaan atau penggajian.
2. Zakat Harta Pemberian Atau Sumbangan 

Ia bermaksud “Harta yang diperolehi oleh seseorang bukannya hasil daripada pekerjaan yang dilakukannya. Ia merupakan pemberian yang diterima samada daripada individu atau institusi dalam tahun semasa ” dalam berbentuk harta zakawi yang bukan dalam bentuk harta tetap (al ‘aqar) dan bukan merupakan nafkah wajib.”Contoh :
  • Hibah, hadiah, saguhati, pencen pasangan, sedekah
  • Pampasan, harta pusaka, mahar perkahwinan
3. Zakat Harta Kerja Bebas

Iaitu harta yang diperolehi oleh seseorang hasil daripada pekerjaan yang dilakukannya sendiri tanpa ada kaitan dengan pihak lain dalam bentuk kerja bebas atau perkhidmatan profesional..Contoh :
  • Bayaran perkhidmatan konsultansi profesional seperti peguam, arkitek, doktor klinik atau hospital swasta dan sebagainya.
  • Bayaran projek yang diterima oleh kontraktor dan keuntungan projek bermusim.
  • Komisyen dan residual income – pendapatan dari jualan insurans, takaful, unit trust, brokeraj dan seumpamanya.
  • Bayaran royalti atau komisyen yang diterima hasl penulisan, penerbitan, aktiviti seni dan sebagainya.
  • Hasil tunai sekali sekala seperti hasil pembiayaan semula aset atau hasil jualan aset tetap atau pinjaman bank yang tiada tujuan dan lain-lain.
4. Zakat Harta al-Mustaghallat

Iaitu segala harta yang diperolehi daripada harta yang tidak diwajibkan zakat tetapi mendatangkan pulangan atau pendapatan dengan cara sewaan atau jualan hasilnya. Contoh:
  • Hasil sewaan rumah, bangunan, kilang, premis, perniagaan dan sebagainya.
  • Hasil sewaan kenderaan, pengangkutan, peralatan, aset atau sebagainya.
  • Hasil yang dikeluarkan oleh binatang ternakan seperti susu, telur, madu dan sebagainya yang dijual


Zakat pendapatan serta lain-lain zakat akan diberikan kepada orang Islam yang fakir, miskin, pihak yang membuat kutipan zakat (amil), mereka yang terbuka hatinya memeluk Islam (muallaf), orang yang berhutang bagi tujuan yang baik, mereka yang berjuang untuk Islam, orang dalam perjalanan yang terputus wang belanja (musafir) dan untuk memerdekakan hamba.


Zakat pendapatan adalah satu rahmat Allah s.w.t yang melatih kita untuk mengingati mereka yang memerlukan dengan memberikan sedikit bantuan.

Terima Kasih

Power Mata Areez Berkurang

Assallammualaikum


06/10/2020, genap sebulan Areez menggunakan cermin mata. Hari itu juga merupakan hari dia periksa untuk di Hospital Pakar Kanak-kanak KL.

Alhamdulillah, hasil pemeriksaan yang yang dilakukan power mata operation Areez berkurang dari 300 lebih ke 200 ratus lebih. Minta selepas ini power mata dia akan semakin berkurangan. 

Pemeriksaan yang lalu mendapati ada garis halus seperti benang pada kanta baru itu. Jika garis itu masih ada, Areez kena buat lasee untuk buang garis halus itu. Pada pemeriksaan kali ini mendapati garis itu yelah tiada. Jadi Areez tidak perlu lagi menjalani laser. 

Sekarang apa yang perlu Areez buat adalah melatih mata operation itu agar dia seimbang dengan mata normal. Apa yang Areez perlu buat adalah menutup mata normal dan menggunakan mata operation dengan jangka masa sekurang kurangnya 2 jam sehari agar mata operation itu tidak menjadi malas. 


Areez ada cerita yang doktor memuji cermin mata dia cantik.. Hihihi. Haaa kalau nak tahu, cermin mata itu Shailla beli Kedai cermin mata menjadi pilihan Shailla semestinya Kedai Cermin Mata Eye Pro Vision. Kedai CERMIN MATA MURAH DENGAN LENS ALPHA BLUE 420. Lokasi kedai cermin mata Eye Pro Vision Sungai ini terletak di Sungei Wang Plaza. 

Alhamdulillah, sedikit sebanyak cermin mata ini telah membantu mengurangkan power mata Areez. Sebenarnya bukan hanya doktor sahaja memuji cermin mata Areez cantik, malah ramai juga yang berkenan dengan rekaan cermin mata yang di pilih oleh Areez sendiri. 

Kalau korang hendak lihat lebih banyak lain rekaan cermin mata yang cantik-cantik, boleh lihat maklumat dibawah ini:




Contact:
William - 016 3771304

Alamat: 

Lot G1111,
Ground Floor,
Sungei Wang Plaza,
Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur.

Terima Kasih

Aromatic Virgin Coconut Oil (AVCO) Sebagai Penanggal Make Up

Assallammualaikum

Kali ini Sha ingin kongsikan Produk Minyak Kelapa Dara tapi boleh digunakan sebagai penanggal make up. Korang rasa boleh ke kita gunakan produk ini sebagai menanggalkan make up?

Sha akan tunjukkan Manfaat dan Cara Sha membersihkan make up menggunakan produk ini.

Aromatic Virgin Coconut Oil (AVCO)



AVCO adalah nama singkatan untuk Aromatic Virgin Coconut Oil. AVCO ini di kilang D'Aura Malaysia yang terletak di Shah Alam. D’Aura AVCO menggunakan 99% minyak kelapa dara asli berkualiti tinggi dan 1% haruman 100% semulajadi dari tumbuhan tanpa bahan kimia.

Kaya dengan kandungan vitamin E untuk dijadikan rutin penjagaan yang amat sesuai untuk kulit dan rambut. D’Aura AVCO sangat sesuai untuk kegunaan harian seperti penanggal make up, minyak muka, minyak badan pelembap bibir dan merawat rambut.

10 Kegunaan Minyak Kelapa Dara Untuk Kecantikkan



1. Melembap dan melembutkan kulit muka

2. Agen anti-penuaan untuk memperbaiki tekstur kulit

3. Mengurangkan pori tersumbat, kulit kendur, dan kedutan.

4. Make-up remover semulajadi tanpa sebarang bahan kimia.

5. Melembapkan bibir yang kering.

6. Boleh digunakan sebagai losyen tangan.

7. Melembapkan tumit kaki yang merekah

8. Membantu menjaga kesihatan rambut agar tetap subur, sihat dan mudah diurus.

9. Membantu mengurangkan stress dengan mengeluarkan bau yang nyaman.

10. Membantu merawat dan memulihkan strechmark

Tips Penyimpanan D'Aura AVCO

AVCO ini boleh membeku jika disimpan dibawah suhu 23°C. Jika ini berlaku, jangan risau kerana ia boleh ke bentuk yang asal jika dibiarkan di dalam suhu bilik atau direndam botol AVCO di dalam air suam.

Cara Penggunaan D'Aura AVCO



Pelembab kulit muka, badan, bibir dan rambut

Sapukan pada permukaan kulit muka, bibir atau rambut. Setelah itu, biarkan ia meresap hingga kering dengan sendirinya (haruman akan terbangkit naik selepas 10 saat).

Penanggal solekan /make-up remover

Untuk menggunakan D’Aura AVCO sebagai penanggal solekan (make-up remover), hanya pam D’Aura AVCO pada kapas muka, dan lapkan pada kawasan solekan. Boleh dibiarkan tanpa bilas atau cuci muka dengan pembersih muka seperti biasa.
Aromatic Virgin Coconut Oil (AVCO) Sebagai Penanggal Make Up?


Adakah AVCO ini boleh menanggalkan make up? Jawapannya betul! Kerana Sha sendiri telah mencuba dan menggunakan D’Aura AVCO ini sebagai penanggal meke up. Memandangkan make up remover Sha sudah habis, jadi Sha mencuba D’Aura AVCO sebagai penanggal make up. D’Aura AVCO merupakan produk kegemaran Sha untuk menanggalkan make up sekarang.

Korang tidak terasa seperti kulit korang ditarik kasar ketika menggunakan D’Aura AVCO ini terutama pada bahagian mata seperti yang semua tahu lapisan bawah mata sangat nipis jadi tidak boleh di sapu secara kasar dan kuat. Memandangkan tekstur D’Aura AVCO yang berminyak dan cepat meresap ke dalam kulit jadi sangat mudah untuk korang bersihkan make up. Apa yang Sha suka adalah sambil kita menanggalkan make up, secara tidak langsung juga melembabkan kulit serta bibir.

Selain itu juga, Sha suka pada bau D’Aura AVCO ini. Produk ini mempunyai 2 jenis haruman yang memukaukan iaitu Morning Fresh dan Floral Fresh. Sha punya haruman morning fresh. Pada mula pemakaian memang pure bau minyak kelapa. Tetapi selepas beberapa saat bau minyak kelapa itu bertukar menjadi haruman yang wangi dan menyegarkan.


D’Aura AVCO ini juga tidak menggunakan pembalut kaca, jadi senang untuk bawa ke mana-mana terutama untuk pergi bercuti memang wajib bawa kerana bukan hanya sebagai penanggal make up tetapi juga boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan lain hanya dengan satu produk sahaja.

D’Aura AVCO sesuai digunakan oleh seisi keluarga untuk merawat serta mencantikkan kulit muka dan badan serta penjagaan rambut.

Untuk info lanjut dan pembelian, boleh layari:

Website : www.daura.com.my


Terima Kasih

Peluang Memiliki Emas 916 Di PGMall Dengan Harga Terus Dari kilang

Assallammualaikum


Bila bercakap tentang PGMall, pasti semua sudah tahu tentang kewujudan platform ini. PGMall terkenal dengan online shopping yang menawarkan produk-produk dengan harga yang berpatutan. Selain itu juga produk-produk terdapat di dalam inj juga pelbagai pilihan yang membuatkan Shailla rambang mata untuk pilih yang mana. 

PG Mall adalah sebuah platform e-commerce tempatan no.1 di Malaysia kini menawarkan pelbagai promosi hebat yang tidak boleh korang lepaskan. PG Mall merupakan salah satu dari TOP 3 laman web marketplace yang paling banyak dikunjungi di Malaysia. PGMall tersenarai di tempat 3 teratas di dalam laporan lprice Insignt.

Dengan PG Mall, segala urusan pembayaran dan pembelian menjadi mudah kerana mereka satu-satunya platform yang mempunyai semua kaedah pembayaran atas talian melalui E-wallet yang terdiri daripada Maybank QRPay, TouchnGo e-wallet, Boost, GrabPay, Alipay dan lain-lain.

Tak perlu keluar ke sana dan ke sini untuk membeli barang. Korang hanya perlu sebiji telefon dan nikmati pembelian atas talian di PG Mall.

916 Gold Culture Day (15th-17th September 2020



Lebih istimewa lagi bila emas juga turut ada dijual di PG Mall ini. Emas yang terdapat di laman PGMall seperti cincin, subang, rantai dan banyak lagi yang disukai oleh wanita terutamanya.

Persatuan Emas Malaysia (MGA) memulakan 9.16 sebagai Hari Budaya Emas yang akan jatuh pada 16 September setiap tahun.

Objektif Hari Kebudayaan Emas 9.16 adalah memberi kesedaran tentang hiasan emas adalah ikatan dalam budayan Malaysia, merangsang ekonomi emas tempatan dan membantu perdagangan dua hala Malaysia

Harganya ialah RM24X/g, harga terendah di bandar.

PGMall telah mengadakan hari istimewa untuk perhiasan emas 916 dengan harga kilang secara langsung dan penghantaran percuma.

"916" adalah angka yang bermakna bagi industri Emas, 916 mewakili 22 karat emas, yang merupakan sejarah yang paling popular digunakan untuk perhiasan emas di negara-negara seperti Malaysia dan Singapura.

Mana-mana peruncit / pemborong boleh menyertai pesta ini dan menjual dengan harga kilang langsung.


"Sebarkan rasa sayang dengan menebus kupon ini"

Link : https://pgmall.my/Jewellery-1

Touch n' Go ( 1st September - 30th September 2020) 


Apa yang Shailla suka tentang PG Mall ini ialah korang boleh menggunakan e-wallet untuk pembayaran. Apa yang menarik untuk pembeli baru (new shopper) di PGMall, korang berpeluang untuk dapat  sebanyak RM3 dengan pembelian minimun RM15 di PGMall.

Link : https://pgmall.my/tngnewshopper

Boost (5th September - 4th October 2020) 


Manakala untuk pembeli biasa PG Mall (existing customer) mendaftar di PGMall, korang akan dapat cashback sebanyak RM3 dengan setiap pembelian Rm15 ke atas.

Health & Beauty Essential week ( 15th September - 30th September 2020)

Berita baik untuk yang shopping produk kesihatan dan juga kecantikkan dari hujung rambut hingga hujung kaki seperti produk wangian, make up,rambut, muka, badan, mata, dan lain-lain lagi di PG Mall.


Bagi yang membuat belian bernilai RM100, korang dapat diskaun RM25 serta penghantaran percuma terhad pada rm4 dengan Kod penggunaan: LOVEPGHB25.


Manakala yang membuat belian bernilai RM150, korang dapat diskaun RM30 serta penghantaran percuma terhad pada rm4 dengan Kod Guna: LOVEPGHB30.


Apa lagi, takkan tengok sahaja, jom shopping sekarang di PG Mall!

PGMall



#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #Touchngo #boost #health&beautyessentialsweek #916sale #Goldculturalday #MGA #MalaysiaGoldAssociation 

Terima Kasih

CARA UNTUK TAMBAHKAN SUSU BADAN BAGI IBU MENYUSU

Assallammualaikum


Hampir semua ibu di dunia ini pasti impikan untuk menyusu anak masing-masingkan. Untuk ibu yang menghadapi masalah susu merudum dan bengkak susu, korang tidak perlu runsing lagi kerana sekarang di pasaran terutamanya  di pasaran online, terdapat pelbgai jenis produk milkbooster.

Salah satu produk untuk ibu-ibu yang nursing bayi tanpa perlu makan atau minum adalah produk dari Pump It Melkful Breast Oil.


Pump It Melkful Breast Oil ini dirumuskan oleh Certified Lactation Kaunselor yang juga membantu ibu-ibu untuk melancarkan proses menyusu bayi bagi memastikan ibu dapat memberikan nutrisi terbaik untuk bayi mereka. Melkful Breast Oil ini 100% minyak berasakan tumbuhan semulajadi, herba dan bunga yang digunakan secara tradisional. Dengan gabungan sumber semulajadi ini dapat menyokong hormon bagi meningkatkan pengeluran susu menjadi lebih lancar.


Sesetengah ibu yang breastfeeding bayi, mereka bimbang jika makan produk milkbooster ini, bahan-bahan terkandung dalam makanan atau minuman akan memberi kesan kepada bayi mereka. Contoh bayi akan kembung perut dan sebagainya. Jadi, apa yang menarik tentang Pump It Melkful Breast Oil ini adalah digunakan secara luaran.

Bahan-bahan yang terdapat di dalam minyak ini akan bertindak balas selepas sapuan dengan meresap ke dalam aliran darah untuk merangsang hormon pengeluran susu bagi membolehkan penyerapan berlaku dengan lebih cepat.Caranya korang hanya perlu sapukan pada bahagian atas payudara 2 kali sehari selepas nursing atau pam susu.

Pump It Melkful Breast Oil tidak perlu dipakai secara berterusan. Korang hanya pakai bila perlu sahaja. Selain itu minyak ini selamat digunakan oleh ibu dan bayi memandangkan bahan-bahan yang digunakan dalam produk ini adalah dari tumbuhan semulajadi. Paling penting minyak ini tanpa synthetic, paraben, sulfates & artificial fragrance.


Apa yang Shailla suka tentang produk Pump It Melkful Breast Oil ini selain tambah susu adalah botolnya yang comel serta mudah untuk di bawa ke mana-mana. Memandangkan botol yang kecil dan minyak tidak mudah tumpah, jadi senang untuk korang selit di dalam beg.

Memandangkan bahan utamanya adalah dari tumbuhan semulajadi, herba dan bunga, jadi tidak dinafikan bau dia ada sedikit bau tumbuh-tumbahan serta bunga yang menyenangkan dan tidak kuat.

Nak tahu lebih lanjut boleh pergi ke Website : www.pumpit.com.my

Sekian Terima Kasih

Misi 7 Hari Bersama Wonder Dewi dari Wonderlab

Assallammualaikum


Hai semua, kali ini Shailla ingin kongsikan misi Sha selama 7 hari bersama Wonder Dewi dari Wonderlab. Pasti semua semua tahu tentang topeng muka dari Wonder Dewi ini kerana produk ini sekarang sedang hangat di pasaran. Shailla mengetahui tentang topeng muka ini Wonder Dewi ini dari rakan sekerja Shailla yang juga pengguna topeng muka ini. Kemudian, Shailla di sapa oleh teman lama iaitu Shazana untuk mencuba topeng muka Wonder Dewi.

Wonder Dewi ini adalah produk dari Wonderlab dibawah Cuckoo Malaysia. Cuckoo adalah jenama yang sangat terkenal di Korea yang menghasilkan produk Penapis Air, Penapis Udara dan Pressure Cooker.

WONDERDEWI MASK PACK - 7 HARI


Apa yang menarik tentang topeng muka dari Wonder Dewi ini adalah korang boleh digunakan secara harian. Dimana tidak semua topeng muka boleh gunakan harian. Topeng muka Wonder Dewi ini korang boleh pilih samaada untuk mencuba 7 hari, 14 hari atau 28 hari. Untuk permulaan Shailla cuba untuk 7 hari terlebih dahulu.

Di dalam satu kotak Wonder Dewi korang boleh dapat 4 jenis mask iaitu :

*DEWI HYDRO
Dewi Hydro khas untuk mengekalkan kelembapan kulit muka kita

*DEWI REPAIR
Dewi Repair khas untuk membantu struktur kulit, mengekalkan vitamin pada kulit muka kita

*DEWI SOOTHE
Dewi Sooth khas untuk membantu memberi kelembutan, menyegarkan, menyejukkan kulit.

*DEWI BRIGHT
Dewi Bright khas untuk membantu mencerahkan kulit muka kita

Cara Pemakaian:


Untuk pakai topeng muka Wonder Dewi ini ada caranya tau. Jangan korang main pakai ikut suka korang sahaja nanti tidak nampak kesannya. Korang boleh lihat rajah atas cara pemakaian Wonder Dewi selama 7 hari.


Shailla jenis kombinasi iaitu kulit kering dan berminyak di bahagian T Zone. Jadi kulit muka Shailla mudah kering, jeragat dan berjerawat. Skin barrier adalah kunci kelembapan kulit. Dengan menggunakan mask dari Wonder Dewi ini, Shailla harap dapat membantu melembapkan kulit Shailla.


Gambar ini diambil setelah 7 hari penggunaan topeng muka Wonder Dewi. Korang boleh lihat di mana parut jerawat pada pipi Shailla semakin pun dah baik dan kesan parut jerawat semakin pudar. Manakala untuk jeragat, tidak nampak ketara sangat tetapi warna jeragat kelihatan pudar sedikit dari sebelum pakai. Seperti semua tahu, jeragat memang susah hilang. Apa yang korang perlu buat adalah mengawal jeragat itu dari terus naik.

Selain itu, korang akan rasa kulit muka korang menjadi lembap, bersinar dan cerah. Bila kulit sihat, jerawat pun tidak naik banyak lagi. Sekarang Sha hanya tunggu kesan jerawat ini nyah terus dari kulit. Sedih tau bila muka breakout, paling sakit adalah kesan jerawat itu makan masa berbulan-bulan untuk pudar.

Secara tidak langsung, topeng muka Wonder Dewi membantu mempercepatkan proses pemulihan jerawat dan memudarkan parut jerawat pada kulit muka Sha.


Ini pula gambar terbaru Shailla. Untuk gambar ini Shailla hanya menggunakan compact powder sahaja. Itupun tujuan untuk mengawal minyak dimuka. Sha gembira sangat dengan kulit muka sekarang kerana tidak perlu guna dd cushion, foundation ataupun concealer lagi untuk menutupi bekas parut jerawat. Cukup sekadar menggunakan compact powder sahaja. Basic skincare routine jangan lupa pulak, paling penting sunscreen.

Jangan lupa untuk dapat Topeng Muka Wonder Dewi sekarang! Untuk pembelian dan maklumat lanjut, korang boleh klik link dibawah ini:





Sekian Terima Kasih

RELATED POST