SEARCH ABOUT ANY TOPIC HERE

Program Komuniti McDonald’s bantu rakyat Pantai Timur

Assallammualaikum

Seiring dengan nilai teras McDonald’s Malaysia dalam memberi semula kepada masyarakat, sejumlah RM594,800 disumbangkan oleh syarikat khidmat segera terkemuka ini demi meringankan beban golongan masyarakat kurang berkemampuan di Terengganu. Program Komuniti merupakan usaha tahunan McDonald’s Malaysia mendekati masyarakat, dan sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat syarikat.

Antara inisiatif-inisiatif kemasyarakatan yang diumumkan di bawah Program Komuniti Peringkat Negeri Terengganu termasuklah, pembayaran zakat perniagaan McDonald’s, pelantikan belia-belia dari keluarga kurang berkemampuan untuk menyertai SLDN McDonald’s dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah” kepada kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga berpendapatan rendah.




Swiss-Garden Hotel & Residences Genting Highlands

Assallammualaikum ๐Ÿ’•

Beberapa minggu yang lepas, Shailla telah bercuti bersama keluarga di Swiss-Garden & Residences Genting Highlands. Percutian kami sekeluarga telah di taja oleh Kelab Blogger Ben Ashaari. Terima kasih founder kelab iaitu Ben Ashaari kerana menaja percutian kami.



Mengembara Geng Bus Sekolah ke Phuket Thailand

Assallammualaikum


Geng Bas Sekolah ajak pergi Thailand! Hurmmm.. Tapi tidak pasti nak pergi mana? Shailla syorkan korang pergi ke Phuket. Phuket, Shailla tak payah lagi loop nak sembang sampai nak corner baring segala, sebab ramai dah cop sebagai syurga pantai pasir putih dan laut biru di Asia Tenggara ni. Tambah fasiliti dan layanan dekat Phuket memang tip top, pendek kata world class. Sebab itu ramai Mat Salleh suka lepak, layan jiwa dan bermandi-manda dekat sini. Shailla pula suka cuti dekat Phuket ini sebab tidak jauh dari Tanah Malaya, untuk percutian pendek memang sesuai sangat. Malah matawang Bhat dia tidak jauh beza dengan RM, jadi kalau korang shopping sakan pun tidak terasa bergegar sangat poket tu. Dan yang paling penting adalah pantai, pantai dan pantainya. Kalau korang nak bandingkan dengan Mauritius tu memanglah tak sama, tapi Shailla boleh gerenti yang korang pastinya tidak akan menyesal, lebih-lebih lagi bila tahu yang ada promo thai airways flight booking yang sedia bawa korang ke Phuket.



Pada yang macam berkira-kira lagi nak naik flight apa ke Phuket ni, Shailla memang recommend naik Thai Airways. Pasal apa? Pasal kalau nak Shailla list satu-satu memang banyak sangat yang menarik dekat Thai Airways. Selain terbang lebih 60 destinasi terpilih, yang paling cun korang boleh terus ke Phuket menaiki Thai Airways. Jadi, korang tak paya bersusah-susah untuk transit bagai. Tambah pula, kualiti perkhidmatan Thai Airways ini sememangnya mabeless. C korang bayangkan, Thai Airways ini menawarkan empat pilihan kerusi, Economy, Premium Economy, Royal Silk dan Royal First Class, so, korang boleh jer pilih ikut kesesuaian bajet.

Dapat tempah seat economy pun dah memadai, sebab apa? Sebab kerusinya yang selesa,ruang legroom pun luas dan ada in-flight entertainment lagi. Sejak Thai Airways tawarkan all-in-fares, termasuk elaun bagasi 30 kg, meals or beverages percuma. Ditawarkan pada harga yang lebih premium, seat kat kelas Royal Silk dan Royal First Class, lebih privasi serta mempuyai kerusi yang boleh di tukar ke katil, walaupun begitu ia hanya terdapat pada penerbangan tertentu sahaja. Complimentary baggage allowance pulak mencecah 50 kg seorang, disamping tu korang boleh request pre-order meal. Meals yang ditawarkan pelbagai, tetapi setiap satunya terdapat sentuhan Thai. Kata naik Thai Airways, kan? Mestilah ada citarasa Thai.


Setelah selesai tempah tiket melalui Traveloka guna keywords flights to phuket booking tu, barulah korang boleh buka cerita ke mana tempat yang nak dilawati ketika pergi ke Phuket. Aktiviti santai menjadi pilihan Shailla ketika berada di sana seperti ke pantai-pantai dan pulau-pulau seperti Nai Harn Beach, Pulau Phi-Phi, Pulau James Bond, Freedom Beach, dan Prompthep Cape Viewpoint. Dalam banyak-banyak pantai kat Phuket, Shailla memang paling suka Freedom Beach, sebab pantai yang memutih, bersih dan jernih airnya. Ia merupakan tempat tumpuan pelancong, tidak hairanlah jika kemudahan yang ada di sini lebih banyak. Terkenal dengan jolokan Pulau James Bond, ia adalah lokasi pengambaran adegan filem James Bond yang juga teletak di Teluk Phang Nga. Korang wajib datang ke sini untuk berselfie. Ada lagi satu tempat yang tidak kurang menariknya ialah kawasan bandar Phuket. Phuket Old town menawarkan suasana bandar dengan senibina Sino-Portugis, butik, restoran dan kafe. Sambil tu boleh jugak menjengah ke Phuket Trickeye Museum 3D. Museum ni juga tarikan yang paling popular lebih-lebih lagi untuk menyerlahkan bakat modelling korang. Dan bagi korang yang sukakan pemandangan, tempat yang paling tepat untuk buat aktiviti tersebut ialah Khao Rang (Bukit Rang), di mana anda boleh melihat hampir keseluruhan Phuket.


Phuket ni jugak memang sangat sesuai dijadikan sebagai lokasi honeymoon, sebab suasananya yang sangat romantik. Jadi buat bakal-bakal pengantin yang masih tidak tahu nak ke mana untuk percutian honeymoon,bolehlah pergi ke Phuket. Sebab ianya murah, memukau dan romatik. Bukan takat ke Phuket, korang patut check out apilikasi Traveloka untuk banyak tawaran yang hebat.

Sekian Terima Kasih 

HIMALAYA WELLNESS - BOWEL WELLNESS DAN JOINT WELLNESS

Assallammualaikum ❤️

Hai semua, baru-baru ini Shailla diperkenalkan dengan dua jenis produk dari Himalaya Wellness iaitu Joint Wellness dan Bowel Wellness. Kedua-dua produk ini merupakan produk yang berfungsi untuk menjaga kesihatan dalaman. Jom kita lihat kebaikkan produk ini.

Joint Wellness Shallaki


Baru-baru ini Shailla pergi beraya ke Terengganu, disebabkan duduk lama di dalam kereta dalam keadaan kaki membengkok, bila nak turun kereta tu terasa sakit sangat ketika ingin luruskan kaki. Ambil masa juga untuk redha sakit tu. Pada awalnya fikir mungkin kerana perjalanan yang jauh dia jadi macam itu. Baru-baru ini Shailla pergi Perak pun hadapi benda yang sama. Jadi Shailla buat keputusan untuk mencuba joint wellness ini.


Joint Wellness ini membantu Shailla menyelesaikan masaalah sakit di lutut yang Shailla hadapi. Di mana ia dapat mengurangkan kesakitan dan keradangan pada sendi. Joint Wellness ini juga dapat menguatkan semula sendi-sendi tulang terutamanya tulang lutut dan sendi di bahagian yang lain. Ia juga mampu mengurangkan geseran dengan memperkuatkan cecair sinovial yang menjadi kusyen antara tulang sendi. Shailla telah mengambil produk ini selama 2 minggu. Alhamdulillah sakit sendi-sendi dan tulang lutut semakin berkurangan.

Korang tahu tak apa itu arthritis atau lebih dikenali oleh masyarakat kita sebagai "radang sendi" Ia adalah sejenis penyakit “autoimmune disease” dimana sistem pertahanan diri menyerang badan sendiri dan keadaan ini memberi kesan kepada sendi, tisu-tisu yang mengelilingi sendi dan tisu perantaraan yang lain.

Kalau korang nak tahu, Joint Wellness ini juga sangat sesuai untuk penyakit “autoimmune disease” ini. Selain dari mengambil produk ini, adalah disarankan agar membuat senaman seperti aerobik dimana ia membantu menguatkan ligamen otot dan menyokong sendi.

Joint Wellness ini selamat digunakan oleh orang dewasa. Jika korang ada alah pada mana-mana ubat ubatan minta rujuk dengan doktor sebelum membelinya.

Cara pengambilannya dia adalah 1 kapsul 2 kali sehari selepas makan.

Bowel Wellness Triphala



Bowel Wellness Triphala merupakan gabungan gooseberry India, Belleric Myrobalan dan Chebulik Myrobalan untuk berkerja bersama bagi melegakan sembelit dengan menghasilkan pergerakkan usus yang berkesan. Triphala (Tiga Buah) adalah salah satu ramuan herba tertua dan paling seimbang dalam tradisi Ayurveda. Rumusan ini menggabungkan tiga buah masam dan astringen yang unik untuk memberi kesan pada kesihatan.

Bowel Wellness ini sangat bagus untuk yang menghadapi masaalah sembelit. Terutama sembelit yang kronik. Sembelit ini jangan buat main yer. Sembelit boleh menyebabkan rasa tidak puas ketika membuang selain perut menjadi buncit.

Shailla menggunakanya hampir 3 minggu. Lepas makan sahaja pasti akan pergi membuang terutama selepas sarapan pagi. Bowel Wellness ini sangat membantu untuk proses pencernaan Shailla. Shailla tidak perlu meneran dengan kuat setiap kali mengeluarkan najis. Perut juga terasa lebih selesa dan tidak kembung setelah mengambil Bowel Wellness ini.

Cara pengambilannya dia adalah 1 kapsul 2 kali sehari selepas makan.

Untuk keterangan lanjut tentang Joint Wellness dan Bowel Wellness ini boleh lawati :



Instagram : 

Sekian Terima Kasih

OBSESS COSMETICS - OBSESS MAKEUP PARTY

Assallammualaikum ❤️

Ini merupakan pertama kali Shailla pergi ke Majlis produk kecantikkan. Kebetulan majlis berlangsung berdekatan area rumah Shailla iaitu bertempat di Lightbox, Sungai Buloh. Semua tetamu yang hadir mengenakan pakaian mengikut tema yang diberikan oleh pihak penganjur iaitu putih. Pening juga la nak pakai baju apa untuk majlis anjuran Obsess Cosmetics.


Sampai sahaja di Lightbox Sungai Buloh, terpana seketika Shailla melihat tetamu yang hadir pada hari itu, masyaallah cantik-cantik belaka. Mana tidaknya tetamu yang adalah di kalangan Model, Mua dan Instafamous.



Majlis "Obsess Makeup Party" ini berlangsung di Lightbox, Sungai Buloh. Pertama kali Shailla masuk ke sini. Cantik betul dekorasi majlis ini.



Obsess Cosmetics merupakan salah produk kecantikkan tempatan yang di miliki oleh Puan Hafizatul Atikah merupakan pengasas kepada produk Obsess Cosmetics yang mula di kenali bukan sahaja di Malaysia malah di Indonesia dan juga Brunei. Obsess Makeup Party di anjurankan sempena memperkenalkan bungkusan baru untuk Treatment Cushion Foundation yang dahulunya berbentuk bulat kini bertukar menjadi petak. Bungkusan kali ini memang cantik berwarna pink dan nampak lebih eklusif.


Yang Shailla pegang itu adalah travel set. Jadi jika nak pergi melancong perlu bawa banyak make up dah. Travel set obsess cosmetics ini dah cukup korang nampak cantik ketika pergi bercuti. 


Mesti korang nak tahukan apa yang ada di dalam kotak ini? Jom kita lihat satu persatu apa yang ada di dalam kotak ini.




Istimewa kali ini,Shailla ada buat video mengunakan produk dari Obsess Cosmetics. Bite My Cushion Foundation dari Obsess Cosmetics. Ringkas sahaja mekap yang Shailla kongsikan. Video kali ini Shailla buat khas untuk review Cushion Foundation dari Obsess Cosmetics . Ini merupakan pertama kali Shailla memakai Cushion Foundation ini. Jemput tonton video di bawah ini

Cushion Foundation


Okay Shailla juga ingin berkongsi tentang kelebihan yang terdapat di Cushion Foundation dari Obsess Cosmetics ini.
  • Cepat dan Mudah digunakan
  • Full coverage - di mana dapat pudarkan jeragat Shailla
  • Glowing dan tidak berminyak - Selepas sahaja terus nampak kesan glowing pada muka.
  • Pori pori nampak lagi kecil
  • Makeup tahan lama
  • Pakai sikit sudah boleh tutup jerawat
  • Texture yang ringan dan tidak melekit ketika di pakai pada muka. 
Kandungan - Aqua, Cyclopentasiloxane, Titanium Dioxide, Propylene Glycol, Diisostearyl Malate, Talc, Isononyl Isononanoate, Caprylic / Capric Triglyceride, Glycerin, Polyglyceryl-4-Isostearate, Iron Oxides, Squalane (Olive), Dipentaerythrityl Tri-Polyhydroxystearate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Hexyl Laurate, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystreate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Hydrogen Dimethicone, Stearic Acid, Alumina, Phenoxyethanol, Fragrance, Disteardimonium Hectorite, Aluminum Hydroxide, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Propylene Carbonate, Arctostaphylos Uva Ursi (Bearberry) Leaf Extract, Geranium Maculatum (Geranium) Oil, Ethylhexyl Glycerin

Loose Powder


Shailla suka dengan loose powder Obsess Cosmetics ini. Texture dia yang lembut dan gebu amat mudah di pakai pada muka. Bau loose powder ini juga sangat nyaman. Di sebabkan Shailla ambil foundation warna gelap sedikit, jadi loose powder ini sangat membantu agar muka Shailla tidak menjadi nampak gelap dek kerana foundation gelap sedikit. Untuk loose powder ini ada satu kod sahaja iaitu kod translucent.

Kandungan - Talc, Boron Nitride, Hydrogen Dimethicone, Squalane (Olive), Tocophyeryl Acetate, Fragrance

Matte Lipstick




Untuk liquid lipstick terdapat 7 variasi kod , Bunga, Carrot, Sirap, Dodol, Bandung, Katira dan Ribena. Shailla punya Matte Lipstick perisa ribena. Ketika Shailla pakai lipstick ini apa yang Shailla perasan adalah bibir tidak kering.
Selian itu tahan lama walaupun dah beberapa kali makan dan minum. Berbau macam kek mudah dibersihkan.

Kandungan - Cyclopentasiloxane, Trimethylsiloxysilicate, Dimethicone, Isododecane, Polymethylsilsesquioxane, Diisostearyl Malate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Talc, Silica Dimethyl Silylate, Cera Alba (Bees Wax), Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Flavor, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Macadamia Integrifolia (Macadamia) Seed Oil, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil May Contain +/- Titanium Dioxide (CI 77891), D&C Red No 28 (CI 45410) D&C Red No 6 (CI 15850), D&C Red No 7 (CI 15850), Iron Oxide Red (CI 77491), Iron Oxide Yellow (CI 77492), Iron Oxide Black (CI 77499)

Untuk Info Lanjut :



Sekian 

RELATED POST