SEARCH ABOUT ANY TOPIC HERE

Tempat Menarik di Kuala Selangor

Assalamualaikum 💕

Bercerita tentang tempat menarik di Kuala Selangor, sabtu lepas sha dan juga keluarga beriadah ke Kuala Selangor. Rancanganya adalah untuk berkelah di Pantai Remis. Jadi sebelum bergerak, kitaorang masak dahulu bekalan untuk makan disana nanti. Tepat pukul 9.30am, terus bergerak ke lokasi perkelahan.


Sebelum sampai ke Pantai Remis, kitaorg singgah dahulu digerai cedol durian pulut Sungai Buluh. Lokasi dia terletak di Jalan Klang - Teluk Intan. Sewaktu sampai disini, orang tidak ramai jadi pesanan sampai cepat. Sha order cendul tanpa pulut. Rasa cendul durian ini memang sedap. Memang licin, tambah makan ketika cuaca panas...fuhhhh...layan..hihihi. Selepas perkena cendol, teruslah bergerak ke Pantai Remis untuk berkelah makan tenghari disana.


Alhamdulillah, ketika sampai di Pantai Remis, masih ada pondok kosong untuk kami duduk berkelah. Sebelum bawa keluar semua bekalan, pondok itu kitaorg bersihkan dahulu. Macam-macam lauk yang kitaorg bawa seperti nasi lemak, nasi putih dan lauk pauk.



Kalau datang disini, seeloknya datang petang kerana pertama memang panas terik disitu. Sha pun sudah bertukar jadi dayang senandungs. Hihihi . Dan yang kedua adalah gerai jualan juga dibuka sepenuhnya pada waktu petang. Pelbagai jenis barang terdapat disitu termasuk barang kering dan basah. Sambil makan, sambil untuk ke tempat seterusnya iaitu Bukit Melawati dan Firefly Resort. Selepas siap berkemas, singgah sekejap gerai kemudian bergerak ke Bukit Melawati.

Lokasi : Pantai Remis,

Jalan Pantai Remis, Jeram, 45800 Jeram, Selangor.



Seperti dapat dijangka, di Bukit Melawati ramai orang. Untuk naik kereta api kena beratur panjang. Jadi kitaorang ambil keputusan untuk lepak area disitu sahaja sambil bagi monyet yang berada disitu makan. Dibawah banyak juga monyet berkeliaran, cuma tidak banyak dan pelbagai jenis seperti diatas. Selepas selesai bagi monyet makan, kitaorang pun bergerak ke Firefly Park Resort untuk bawa anak-anak mandi kolam.

Lokasi : Bukit Melawati,
45000 Kuala Selangor, Selangor



Sha sampai di Firefly Park Resort dalam pukul 3pm lebih. Jadi ketika sampai memang pengunjung sudah penuh. Untuk masuk, pengunjung perlu membayar sebanyak dewasa RM7 manakala kanak-kanak pula adalah RM5. Selesai menukar pakaian terus bawa anak-anak terjun dalam kolam. Keadaan air kolam ketika itu agak keruh mungkin jumlah pengunjung yang ramai.

Sha suka konsep chalet dia yang dibina diatas air. Nampak cantik dan menarik. Kawan sha ada tidur di situ. Ketika dia menginapmdi Chalet itui air kolam masih bersih lagi.

Sedang sha lepak dibawah payung kerana hujan ketika itu, ada mak cik sebelah sha cerita yang dia nampak "sesuatu" lalu berdekatan dia tadi. Terus sha hurmmm..teruk betul pengunjung yang tidak menjaga kebersihan. Tidak pasal kolam itu jadi tercemar. kalau Sha teringat kisah itu, kena fikir dua kali untuk datang ke sini balik.

Lokasi : Firefly Park Resort,
Kampung Bukit Belimbing, 45000 Kuala Selangor, Selangor

Okay sampai disini sahaja entry sha, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih ❤️ 

Extreme Park Port Dickson

Assalamualaikum❤️


Sambungan daripada entry ini. Pada hari kedua pula, sha dan rakan yang lain melakukan aktriakti extreme iaitu Paintball dan ATV. Kami dipecahkan kepada dua kumpulan. Macam sha pilih untuk menyertai kumpulan ATV.


Sementara menanti giliran untuk menaiki ATV, sha dan rakan yang lain main go-kart dulu. Untuk go- kart, bayar sendiri iaitu RM25 seorang.


Sebelum memulakan permainan, memang wajib pakai mob cap. Asalnya semua kata nak main relax sahaja, tetapi sebaliknya berlaku dimana semua berdesup laju. Macam sha, ini merupakan pengalaman pertama sha main go-kart jadi agak slow and steady layan lap. Keras betul steering go-kart, lenguh gak tangan memusingnya. Selepas habis layan selekoh go-kart, sha terust ke aktiviti seterusnya iaitu ATV


Yeaahhhh!!! Barisan perjuang bersedia untuk mengharungi segala cabaran dan rintangan.


Pada peringkat pertama sahaja, kumpulan sha menghadapi halangan dimana salah satu ATV rosak ditengah jalan. Terpaksa abang ATV itu patah balik untuk baiki. Tidak cukup dengan itu, satu ATV juga rosak dan terpaksalah abang ATV jalan kaki dengan menukar ATV miliknya kepada kawan sha. Lopak terdapat di laluan ATV sangatlah dalam berserta selut yang tebal. Selain itu, akar pokok boleh tahanlah menyukarkan laluan.


Macam sha, habis mandi selut dek kerana tayar ATV tersekat dalam selut. Bila kita press minyak untuk melepasi halangan maka dengan selut sekali terpercit. Suatu pengalaman baru dan menyeronokkan. Sha rasa sangat berpuas hati kerana walaupun penat, tetapi sha berjaya melukakan aktiviti yang sha tidak pernah buat sebelum ini iaitu go-kart dan ATV.



Di atas sha ada buat sedikit video story sepanjang sha berada di Port Dickson. Okay sampai disini sahaja entry sha, jumpa lagi di entry yang akan datang

Sekian Terima Kasih ❤️

Thirstle Hotel Port Dickson | Shrdc Kick Off 2018

Assalamualaikum 💕

Untuk tahun ini iaitu pada tarikh 1  Feb 2018, syarikat tempat sha berkerja telah memilih thirstle hotel port dickson sebagai lokasi untuk Shrdc Kick Off 2018.


Lebih kurang pukul 7.45 pagi, bus bergerak ke Port Dickson. Lebih kurang sejam lebih perjalanan dari  Shah Alam hingga ke thirstle hotel port dickson. Sebaik sahaja sampai ke thirstle hotel port dickson, terus tuju ke bilik training untuk aktiviti bersama bos juga team kick off. 

Kick Off 2018 



Lebih kurang pukul 10 lebih sesi pertama ini merupakan sesi bersama bos. Sambill bos terangkan misi untu misi 2018, sha dan rakan yang lain sarapan pagi.

Sarapan Pagi

Sarapan pada pagi itu adalah bihun dan juga sedikit juadah kuih muih. Jika bercerita tentang makanan dan juga rasanya, sha boleh cakap adalah ditahap janji kenyang.


Bos juga ada menerangkan serba sedikit tentang apa yang berlaku dan akan berlaju didalam syarikat. Selain itu manager setiap manager setiap dipartment juga turut menceritakan apa yang sedang akan dilakukan pada tahun 2018. Selepas selesai sesi penerangan dari semua manager, terus pergi makan tenghari dan juga solat.

Makan Tenghari

Haaa.. Macamana pula makan tenghari? Pendapat sha sama sahaja iaitu makan untuk kenyang. Dalam semua lauk dihidangkan hanya sambal sotong dan juga sup sahaja yang sedap bagi tekat sha. Buah yang dihidangkan juga seperti nenes nampak tidak segar dan lebam.


Selepas selesai solat, meneruskan aktiviti seterusnya iaitu aktiviti berkumpulan. Ada tiga aktiviti yang dijalankan iaitu aktiviti pertama bersama bos. Manakala aktiviti kedua dan ketiga bersama team kick off. Apa nama aktiviti itu, hurmmm sha tak ingatlah cuma aktiviti pertama siapa jawap soalan paling cepat dan aktiviti adalah lukis menggunakan bahasa isyarat. Selesai aktiviti semua pulang ke bilik masing-masing untuk aktiviti bebas.

Sha balik sekejap ke bilik untuk solat dan tukar baju, kemudian turun ke pantai untuk mandi dan main banana boat. Serius pas ini fikir dua kali untuk naik bukan sebab takut jatuh tetapi takut kena hempap. Biul juga rasa ketika itu, mana tidaknya ketika di jatuhkan dari boat ada orang hentam jatuh kepala sha memang gang!!! Jawabnya nasib benjol.. Hihihi. Gambar petang itu memang tidak ambil kerana sha confident Sjcam battery full!! Padahal sekali buka battery low. Jadi semua gambaran petang itu, sha rakam dan simpan dalam hati sahaja.. Wakaka

Thirstle Hotel Port Dickson


Beberapa keping gambar yang sha sempat rakamkan ketika didalam bilik sebelum jalan-jalan tepi pantai. Bilik dia memang besar dan selesa.


Untuk bilik sha tiada bathtub. Mandi air pancut sahaja.. Hihihi.


Pemandangan dari luar bilik juga cantik. Dari koridor dapat cuci mata mata tengok mat salleh mandi.. Wakaka.. Pagi tadi sha dan roommate duduk di koridor untuk lihat sunset, tapi malangnya sunset malu untuk melihat kitaorg.. Hihihi 


Haa.. Gambar ini bukan saja-saja letak tau.. Hihihi. Gambar ini merupakan detik dimana sha dan roommate ditinggalkan. Bahana tunggu whatsapp notification dalam group. Tidak pasal malam itu naik grab car ke restaurant. Sementara tunggu grab car datang, sha rakamkan gambar ini sebagai kenangan.

Makan Malam

Malam tadi makan luar. Lokasi menjadi pilihan adalah di Restoran Pantai Ria Port Dickson. Gambar sha tidak sempat ambil kerana sampai pun dah lambat. Orang dah separuh makan, sha dan roommates baru sampai. Makanan dia memang sedap terutama sotong goreng dia. Selepas makan sha dan semua pulang ke hotel. 

Aktiviti Malam 


Setelah sampai di hotel, sha dan beberapa rakan lain tidak terus masuk bilik. Kami manfaatkan masa yang ada dengan berjalan-jalan sambil menghirup udara segar. 


Sha dan rakan-rakan sempat lepak ditepi pantai sambil dengar lagu disco.. Hahaha... Xdelah lagu rancak jer. Memang tenang ketika lepak disini.


Gambar ini dirakam sebelum aktiviti terakhir iaitu karaoke. Okaylah harga dia, RM100 limit 12 pax including air. Kami semua lepak sini sampai pukul 11.30, kemudian pulang ke bilik hotel masing-masing. Okay sampai disini sahaja entry sha, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian, Terima Kasih

Cameron Highland Hari Kedua

Assallammualaikum❤️

Untuk hari kedua ini, aktiviti sangat padat. Ini kerana kitaorg ada satu hari sahaja untuk berjalan-jalan area Cameron Highland. Ini disebabkan esok kitorang perlu menghadiri majlis kenduri kahwin kerana itu adalah tujuan utama kitaorg ke sini.

Taman Agroteknologi Mardi Cameron Highlands


Ini merupakan lokasi pertama yang kami kunjungi. Untuk masuk ke sini perlu bayar tau. Memang Cantik sungguh pemandangan dan juga landscape disini. Sangat sesuai untuk mengambil gambar.



Bukan takat landscape sahaja cantik, tetapi bunga-bunga terdapat disini juga sangat cantik. Memang rasa teruja melihat semua bunga-bunga terdapat disini.


Apa yang menarik perhatian ketika berada di sininadalah sebuah kincir air besar. Sebenarnya korang boleh tengok dan ambil gambar dengan lebih dekat lagi. Sha rakam gambar gambar ini dari atas bukit, sebab itu nampak kecil. Selain kincir air terdapat juga Taman Arnab. Sewaktu kami datang, taman arnab itu tutup seketika jadi tidak dapat main dengan arnab. Disini juga terdapat Strawberry. Di dalamnya kita boleh makan dan juga beli ais krim.


Bunga ini memang sangat unik dan begitu juga dengan warna dia, sangat cantik. Bukan takat bunga ini sahaja terdapat di sini, malah ada banyak lagi bunga yang cantik turut ada di sini.


Sila cari benda tersembunyi.. Hahaha... Nampak tak? Ada sesuatu makhluk comel tersembunyi di sebalik itu.

Time Tunnel



Sebelum pergi cameron sha ada buat research sikit tempat akan kami pergi. Jadi bila sampai sini tidaklah jadi tentu arah untuk pergi mana. Dalam pencarian sha, maka terjumpalah tempat ini. Hurmmm macam menarik sahaja..asyik pergi ladang teh sahajakan...jadi kita cuba tempat baru pula.Untuk masuk ke dalam ini,di kenakan bayaran yer iaitu dewasa Rm6.00 manakala kanak-kanak RM4.00.


Mengikut maklumat dari google. Muzium Time Tunnel ini dimiliki oleh seorang anak cina tempatan yang bernama See Kok San dan  dibuka pada tahun 2007. Di sini terdapat pelbagai jenis barang lama dan antik. 


Ketika sampai di sini, sha memang rasa amat teruja. Ini kerana sha memang suka masuk tempat-tempat begini. Sambil kita melihat dan menghayati, ketika itu juga kita akan mengimbau zaman kanak-kanak kerana ada beberapa barang memang kita gunakan ketika zaman kanak-kanak.


Contoh seperti ala-ala kedai gunting rambut ini.Lihat sahaja kerusi yang digunakan ketika itu, memang susah atau mungkin tidak lagi kita temui di zaman ini.Sangat unik dan cantik.


Sambil kita hayati, sambil kita pose..hahaha..Agak lama juga kami berada di sini, kalau boleh setiap sudut sha hendak ambil gambar sebabnyateruja melihat barang-barang yang terdapat di sini.

Cafe Lorong



Setiap kali sha pergi Cameron, Cafe Lorongini adalah tempat wajib yangsha akan singgah makan. Ini kerana makanan di sini bagi sha memang sedap. Kalau tidak sedap, tidaknya sha singgah ulang singgah disini lagikan sebabnya banyak lagi kedai makan yang ada di situ.


Cactus Point 


Ini merupakan destinasi terakhir sha sebelum pulang ke homestay. Kami cadang malam ini hendak pergi pasar. Di belakang sha itu adalah beberapa pokok cactus giant. Memang besar, kalau terjatuh atas dia, tidak taulah apa jadi, tidak dapat banyangkan...hahaha


Inilah merupakan cactus yang selalu pelancong beli.Memang banyak dan berbagai jenis cactus yang ada di sini. Sha datang sini tidak beli cactus pun tapi beli key chain..hahaha


bukan hanya cactus, bunga rose juga terdapat di sini dengan pelbgai warna dan size. Untuk penggemar bunga rose, bolehlah cari di sini. Okay sampai di sini sahaja cerita yang dapat sha kongsikan. Jumpa lagi di Entry akan datang. Dibawah sha kongsi video travelog ketika sha berada di sana. 




Selamat Menonton !!

Terima Kasih

Kurus bersama Sista Stardust Fib're Rose

Assalamualaikum 💕

Sebelum sha pergi bercuti hari itu, sebaik sha balik dari office, tengok ada satu parcel sampai di rumah. Ehhh!! Terdetik dalam hati, bila pula aku beli barang online ini. Jadi dengan rasa curiga dan teruja untuk mengetahui apa yang terkandung dalam parcel itu, sha pun terus buka. Waaa.. Cantiknya packaging dia!!  warna hijau gitu. Produk minuman fibre dari Sista Stardust rupanya.

Sista Stardust Fib're Rose

Fibre!! Alamak mesti tidak sanggup minum sebab pasti rasa mual dan muak. Terbayang dulu yang sha pernah mencuba minuman jenis fibre ini, tapi akhirnya kecundang di tengah jalan gara-gara tidak tahan rasa mual dan muak! Ikutkan sha, kalau makan atau minum supplement, memang nak sedap sahaja, yelah.. Kalau tidak sedap dan sanggup telan.. Macamana nak habiskan.. Hihihi


Sekarang ini sudah hampir dua minggu sha minum Fib're Rose ini. Memang boleh telan dan rasa masam-masam dia boleh layan. Pada pengemar epal hijau, haaa rasa masam dia lebih kurang rasa epal hijau dan bau dia pun sedap, tidak buat sha rasa loya. Memang serasilah dengan tekak sha.

Khasiat Sista Stardust Fib're Rose

Pasti semua tertanyakan, betul ke Fib're Rose ini boleh kuruskan badan? Kalau korang nak tahu, Fib're Rose adalah makanan tambahan yang berasaskan daripada campuran bahan botanic semulajadi untuk kesihatan dan kecantikkan. Selain itu juga, Fib're Rose mengandungi ramuan istimewa iaitu Ekstrak kelopak Rose (Japan Whitening) dan pelbagai bahan yang mampu mengawal selera makan sekaligus menyelesaikan masaalah berat badan.


Terdapat 9 kebaikan Sista Stardust Fib're Rose :
  • Meningkatkan metabolisme tubuh badan
  • Membantu proses pencernaan & sembelit
  • Membuang toksin dari badan
  • Mengawal selera makan
  • Badan akan lebih ringan dan bertenaga
  • Membakar lemak dan melansingkan badan
  • Membantu menyihatkan badan
  • Mengandungi antioksida yang tinggi
  • Mengempiskan perut
Kelebihan Sista Stardust Fib're Rose :
  • Merupakan produk buatan Malaysia 
  • Pengesahan daripada KKM
  • Lulus GMP
  • Jimat, dimana satu kotak itu adalah untuk kegunaan selama 2 bulan.

Kesan Selepas Mengamalkan Sista Stardust Fib're Rose 

Seperti yang sha beritahu di atas, sha baru minum produk ini hampir 2 minggu. Ada beberapa kesan yang sha rasai iaitu:

Lawas - Yang ini memang ketara sangat. Sepanjang sha minum Fib're Rose ini,setiap kali selepas makan, beberapa jam kemudia pasti pergi membuang. Minuman dicadangkan adalah Sebelum tidur. Tetapi sha selalu minum selepas maghrib. Ini kerana sebelum tidur, sha akan tidurkan anak. Tapi malangnya, selalu dengan sha sekali tidur. Untuk mengelak dari terlupa atau skip minum, jadi sha akan minum selepas maghrib. Kesannya adalah setelah bangun dari tidur mesti sha akan pergi tandas untuk membuang begitu juga selepas sarapan pagi. Sha juga suka minum milo dan selalu terjadi pada sha ialah bahan buangan jadi keras. Sejak minum Fib're Rose ini, alhamdulillah bahan buangan sha tidak keras dan lawas dengan jayanya. 

Mengempiskan Perut - Yang ini sebenarnya yang sha idamkan ketika minum Fib're Rose ini. Apa yang sha perasan, perut sha tidak lagi membuncit seperti di masukkan gas didalamnya. Walaupun tidak nampak flat, at least bila nampak pengurangan ini, sha sudah rasa cukup gembira. Harap lepas ini tiada orang cakap sha mengandung lagi. Padahal mengandungi lemak tepu yang degil tidak mahu keluar sahaja

Berat Turun - kalau bab ini mesti korang sukakan, bukan korang sahaja tapi sha pun suka. Mana tidaknya, beberapa hari lepas sha timbang, nampaklah penurunan dalam sekilo lebih, Walaupun tidak banyak, tapi nampak jugalah penurunan dia dari langsung tidak turun.. Huhuhu. Sha memang tidak sekat makan. Makan sahaja apa yang ada. Bagi sha yang penting jika kita makan, kita perlu juga untuk membuang bagi membersihkan usus dan juga toksin dalam badan. Kekerapan membuang air besar yang baik adalah diantara 3 kali seminggu atau sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.



Di dalam video ini, sha ada berkongsi tentang cara pengambilan Sista Stardust Fib're Rose adalah seperti berikut :

Campur 1 paket (10 grams) ke dalam 150ml air suam, kacau sehingga larut dan minum serta-merta selepas penyediaan. Minum air yang secukupnya sepanjang hari untuk kesan yang terbaik.

Pemakanan Yang Dicadangkan: 1 paket sehari, sebelum tidur.

Perhatian: Jika anda hamil, menyusu atau sedang mengambil ubat, sila rujuk kepada doktor atau penasihat perubatan sebelum mengambil sebarang makanan tambahan. Minuman ini juga tidak boleh diambil ketika sedang datang bulan.

Testimoni dari Pengguna Sista Stardust Fib're Rose :





Harga
1 BOX RM150 ( 60 sachets)

Untuk keterangan lanjut boleh layari :

Facebook : sistastardust
Intagram : @sistastardust

Sekian Terima Kasih

Cameron Highland - Hari Pertama

Assalamualaikum 💕


Sha bertolak dari rumah awal. Tetapi sebab menunggu kawan suami datang, perjalanan menjadi lewat. Pukul 12 am,sha baru naik cameron memang agak mencabar. Dengan hujan renyai dan kabus yang tebal, memang menyukarkan perjalanan kami.

Sha pergi semua 4 biji kereta tetapi 3 lagi dah tercicir dibawah. Tinggal sha satu kereta. Pandang belakang memang gelap dengan kereta di selebungi kabus tebal memang cermin tingkap kena sentiasa lap kerana tidak nampak jalan. Agak cuak juga perasaan ketika itu. Dalam hati asyik berdoa cepatlah sampai.

Walaupun telah melalui kawasan perumah tetapi tetap gelap tidak berlampu. Terdetik dalam hati mungkin tiada api kot.. Hihihi. Sudah hampir ke Brincang barulah terang dengan lampu dan banyak kereta.

Akhirnya sha berjaya sampai dan berkumpul dengan kawan lain di Petronas Brincang untuk ke Homestay.

Okay sampai disini sahaja entry sha kali ini. Jumpa lagi di entry akan datang.

Terima Kasih

RELATED POST