Logo KBBA

Januari 19, 2015

Survey Breast Pump untuk di miliki

Assallammualaikum


Masa berlalu terlalu pantas,tinggal lagi 13 minggu 6 hari  untuk sampai due date bersalin. Sekarang shaila baru start buat survey breast pump.Bukan mudah untuk mencari breast pump yang sesuai untuk seorang ibu berkerja kerana sebelum membeli breast pump, kita perlu mengkaji beberapa ciri yang perlu ada pada breast pump. Antara ciri-ciri yang shaila letakkan sebelum membeli breast pump adalah :

1. Tidak Sakit
2. Tidak terlalu bising sehingga menganggu orang sekeliling
3.Tidak terlalu berat untuk dibawa ke mana-mana
4. Menjimatkan masa

Dibawah adalah beberapa breast pump yang menjadi pilihan shaila antaranya adalah:

Snow Bear Advanced Breast Pump


Harga: RM229.90

BREAST PUMP PALING JIMAT & Berkualiti:

- 99.6% Mommies yg guna bpuas hati
- Boleh pakai elektrik & Bateri
- Mimik bayi (membantu ibu yg ade inverted nipples)
- Tak sakit & Tak bising
- Praktikal & Tersangat Ringan 300g sahaja
- Kecil, diameter 12 cm sahaja & senang bawa
- Made in Korea (Ada servis center / customer support) senang dpt parts
- 3 Jenis Sedutan mimik bayi dengan massage
- 3 Level sedutan untuk keselesaan Mommies
- Anti Back Flow agar susu tak masuk ke tiub
- Corong breast pump yang lembut ber'cushion' & rekabentuk utk keselesaan
- Breast Pump ni Senang di pasang & di cuci. (Hanya 4 parts utama) 
- Selamat & Non toxic (BPA free and Phthalates Free) 
- US FDA approved material for safe storage

Review Snow Bear Advanced Breast Pump

Unimom Forte Breast Pump


Harga: RM495

Unimom Forte adalah pam susu gred hospital. Ia amat sesuai untuk ibu-ibu yang ingin meyusukan bayi dalam tempoh jangka masa yang panjang. Ibu-ibu boleh menggunakan pam susu ini samada untuk “single @ dual” pam dimana corong “extra” telah disediakan.
Sedutannya sangat selesa (amat menyerupai sedutan bayi) dan kekuatan sedutan boleh di selaraskan mengikut keselesaan masing-masing. Bunyinya yang senyap sangat sesuai jika dibawa ke pejabat atau di pam ketika bayi sedang tidur.
Kelebihan pam ini juga ialah, ibu-ibu boleh mengepam tanpa risau susu akan “backflow” ke dalam mesin kerana Unimom Forte yang baru ini telah diubahsuai aksesorinya daripada corong sistem terbuka kepada corong sistem tertutup. Bermakna mesin pam susu tidak akan terdedah dengan kuman atau bakteria yang disebabkan oleh susu lama yang tersedut ke dalam mesin.

Review Unimom Forte

Evelove Sassy Breastpump


Harga : RM299
- Design yg menarik & teknologi baru konsep ELEGANT
- Boleh pakai elektrik & bateri AAA 
- Mimik bayi -(tiru style baby hisap)
- Tak sakit(kekeuatan sedutan bole dikawal & Tak bising
- Praktikal & Tersangat Ringan
- Kecil senang bawa,masuk handbag
- LCD display
- Anti Back Flow
- Corong pam yang lembut & rekabentuk utk
keselesaan optimom
- Senang di pasang & di cuci)
- Selamat &Non toxic (BPA free and Phthalates Free)
- US FDA approved material for safe storage
-spare part mudah & murah

Review Evelove Sassy Breastpump

Medela Swing Single Electric 

Harga : RM799
Ciri-ciri :
- Memerah susu secara senyap
- Susu dapat dipam lebih dalam masa yang singkat
- Pelbagai peringkat vakum dan tetapan dapat diselaraskan
- Mudah dipasang, digunakan dan dibersihkan

Review Medela Swing Single Electric Breast Pump

Philips Avent Single Electric Breast Pump


Harga : RM899

Philips Avent Single Electric Breast Pump juga boleh digunakan secara manual. Anda boleh menggunakan kepala elektrik ketika adanya power plug. Boleh juga menggunakan battery pack (guna 4 biji battery AA), tapi makan bateri sikit... Dan, sekiranya tak ada power plug atau bateri habis, boleh ditukarkan ke kepala manual...

Antara kelebihan menggunakan pam jenis elektrik ialah:

1. Tangan tidak penat untuk mengepam secara manual dan masa lebih cepat
2. Boleh multi-tasking sambil mengepam (contoh: buat kerja di hadapan komputer sambil mengepam kerana hanya sebelah tangan sahaja perlu memegang pam)
3. Boleh menyusukan bayi sebelah, dan sebelah lagi mengepam (susu akan keluar lebih banyak kerana adanya stimulation daripada bayi)

Petal massage cushion yang direka untuk kedua-dua pam ini sangat membantu dalam proses mengepam kerana ianya tidak menyakitkan dan membuatkan ibu berasa selesa. Sekiranya ibu mengepam dalam keadaan yang tidak selesa dan menyakitkan, secara tidak langsung akan mengganggu penghasilan susu akibat stres.

Dari segi pengumpulan susu, lebih kurang saja kuantitinya antara pam elektrik dan manual (dalam tempoh yang lebih kurang sama). Dan untuk makluman anda, setiap ibu mengeluarkan hasil susu yang berbeza-beza. Jadi, jangan membandingkan susu yang anda kumpul dengan rakan anda. Yang penting, ibu-ibu semua dapat mengumpulkan susu badan untuk anak-anak yang tersayang, apatah lagi sekiranya ibu-ibu perlu bekerja atau berada jauh dari bayi.

Review Philips Avent Single Electric Breast Pump
http://fifitiez.blogspot.com/2012/11/review-avent-single-electric-breastpump.html

Di atas shaila telah haighlight beberapa ciri-ciri yang shaila kehendaki pada breast pump yang ingin shaila pilih.Shaila juga sertakan pengalaman ibu-ibu yang pernah menggunakanya. Shaila harap, shaila dapat membuat pilihan jenis pump apa yang shaila ingin beli kelak.

Sekian Terima Kasih

Januari 16, 2015

Prosedur dan FAQ buku Merah atau Pink Klinik Kesihatan


Assalamualaikum 


Buku merah/ Pink sememangnya salah satu keperluan ibu mengandung yang membuat pemeriksaan berkala di klinik kerajaan. Malah jika anda membuat pemeriksaan lanjut di Hospital Swasta dengan Pakar ObGyn juga kebanyakan mereka masih merujuk buku merah tadi.

Antara Prosedur biasa buku Merah ini (booking)

- Pastikan anda benar-benar disahkan mengandung terlebih dahulu. anda boleh membuat ujian ini sama ada di rumah atau di mana-mana klinik.

- Datang seawal mungkin kerana anda perlu membuat ujian darah , Urin dan saringan HIV. banyak prosedur asas yang perlu di jalankan pada hari pertama anda membuka buku merah ini. Ada juga KK yang membuat ujian darah ke atas suami utk saringan HIV

- Sila bawa sijil nikah asal dan salinan. ada KK yang memerlukan salinan kad pengenalan suami. sesetengah kK memerlukan salinan bil utiliti untuk pengesahan alamat kediaman.

- Sila datang ke KK jajahan masing-masing. contohnya, jika anda berada di Ulu Bernam, sekalipun KK Tg. Malim amat hampir dengan kediaman anda... anda perlu ke Klinik Desa Ulu Bernam kerana alamat kediaman anda berada di Ulu Bernam. ada KK yang amat particular tentang kawasan jajahan ini. namun, jika terdapat KK yang lebih hampir dengan tempat kerja. anda boleh membuat 'booking' dan pemeriksaan berkala di klinik berhampiran tempat kerja.

- pakai pakaian yang sesuai dan selesa serta memudahkan perut anda diperiksa untuk mengukur ketinggian rahim dan pemeriksaan payudara.

- jika sudah membuat pengesahan melalui imbasan ultrasound/sonogram, bawalah foto scan tersebut ke klinik untuk rujukan doktor di sana pula.

FAQ buku merah

1) Bila boleh start buat?


- terdapat beberapa jawapan yang boleh dikongsikan, iaitu sebaik sahaja ujian pengesanan kehamilan disahkan positif, selepas memasuki minggu ke 8, atau selewatnya apabila kandungan memasuki trimester ke dua. tetapi seeloknya buatlah seawal mungkin untuk pihak klinik 'monitor' keadaan anda seawal mungkin. hal ini kerana pihak klinik akan membekalkan anda dengan makanan tambahan yang sepatutnya dan sebarang gejala/ simptom atau masalah dapat di kesan awal untuk tindakan selanjutnya. Hubungi KK berhampiran dan bertanya prosedur mereka

2) Betul ke kena bawa suami?

- tidak wajib tetapi seeloknya ajaklah suami sekali supaya mereka 'merasa' pengalaman dan melihat beberapa prosedur yang perlu anda lalui setiap kali pemeriksaan berkala di jalankan

3) ada tak apa-apa bayaran dikenakan?

Tiada. biasanya tiada dan paling minimum seringgit untuk sampul buku merah yang plastik. d sesetengah KK mungkin akan mengenakan bayaran sangat minimum untuk sesetengah ujian saringan

4) pukul berapa seeloknya datang?

bergantung kepada temujanji dan kelapangan. result varies bergantung pada KK masing-masing. ada KK amat sesak di pagi hari

sebarang persoalan tambahan boleh diajukan di bahagian komen atau telefon terus ke KK berhampiran untuk lebih kepastian..

Sekian Terima Kasih

Disember 29, 2014

Throwback Teater Takhta 3 Ratu

Assallammualaikum


Hai semua, apa khabar? di harap dalam keadaan sihat selalu. Entry shaila kali ini adalah berkenaan pengalaman shaila menonton teater Tahta 3 Ratu. 

Teater arahan Erma Fatima yang memberi tumpuan kepada sudut pandang cerita tiga ratu, Galuh Chenderai, Lela Wangsa dan Puteri Hang Li Po ini dibarisi pelakon berkredibiliti termasuk Erra yang akan menjayakan Tun Teja, Izreen Azminda (Raden Galuh Chenderai), Soo Wincci (Hang Li Po).

Tahta 3 Ratu turut dibintangi Awie yang tanggungjawab menggalas watak Laksamana Melaka, Hang Tuah, Beto Khusyairi (Hang Jebat), Azri Iskandar (Sultan Mansur), Remy Ishak (Megat Terawih), Ellie Suriaty (Mbok Kuriang), Tasha Shilla (Sekar) dan Michael Ang (Gui Ying). Ini merupakan pengalaman pertama shaila menonton teater.

Tiket shaila kali ini, di sponser oleh kakak Ipar shaila.Teater Takhta 3 Ratu mengisahkan puteri Majapahit iaitu Galuh Chenderai (Izreen) yang berkahwin dengan Sultan Mansur (Azri Iskandar) kecewa dan terluka apabila suaminya itu mengahwini Puteri Hang Li Po (Soo Wincci) demi mengukuhkan pertalian persahabatan antara Melaka dan China.


Dalam persengketaan antara Galuh Chenderai dan Li Po, kedua-duanya terkejut dan cukup kecewa apabila Sultan Mansur mahu menikahi Lela Wangsa (Erra), puteri kepada Maharaja Dewa Sura, pemerintah Inderapura yang cuba menyerang Melaka. Ketiga-tiga Puteri ini telah melahirkan 3 orang Putera tetapi Putera siapakah yang layak untuk memegang kuasa kerajaan Melaka? Jawapan adalah anak erra Fazira kerana erra fazira keturunan melayu asli jadi anak dia lebih layak memegang takhta.


Ketika teater bermula, kita di larang sama sekali untuk mengambil gambar dan juga video. Prop yang digunakan sangat menakjubkan kerana pentas boleh bertukar-tukar dalam beberapa minit sahaja tidak perlu masa yang lama.


Semasa berhenti berehat selama 15 minit, shaila sempat bergambar dengan Ayda Jebat.Serius cakap, Ayda Jebat sangat comel.



Gambar semasa teater berakhir, semua para artis ke hadapan.


Shaila bersama biras dan juga adik ipar.

Sekian Terima Kasih

Disember 28, 2014

Review Bio Essence Tanaka White dan Bird's Nest Nutri-Collagen & Whitening Advancer

Assallammualaikum

Hai semua apa khabar? diharap dalam keadaan sihat selalu, untuk mangsa banjir di Kelantan, Terengganu, Johor, Perak , Pahang dan beberapa buah negeri lagi, diharap tabah menghadapi dugaan ini, semoga semuanya akan pulih seperti sedia kala. Amin...

Okay entry shaila kali ini adalah berkenaan review produk yang shaila gunakan.Beberapa minggu lepas shaila dapat email bertanyakan produk muka yang shaila gunakan sekarang, jadi hari ini shaila hendak kongsikan dengan semua.

Bio Essence  Bird's Nest Nutri-Collagen & Whitening Advancer

Untuk Pembersih muka dan toner, shaila gunakan Bio Essence  Bird's Nest Nutri-Collagen & Whitening Advancer. Shaila guna produk ini, sudah hampir setahun. Produk ini serasi dengan kulit shaila. Kulit shaila menjadi lembut dan tegang kerana produk ini mempunyai kollagen. Selain itu juga, kulit shaila menjadi gebu dan mulus sahaja.

 Bio Essence Tanaka White


Untuk pelembap pula, shaila pakai pelembap  Bio Essence Tanaka White, Shaila ada beli pelembap  Bird's Nest Nutri-Collagen & Whitening Advancer, tetapi tidak serasi dengan kulit shaila kerana kulit shaila naik jerawat bintik-bintik halus, jadi shaila bertukar ke  pelembap  Bio Essence Tanaka White. Dengan  pelembap  Bio Essence Tanaka White, masaalah jerawat shaila berkurangan,.hurmmm bukan berkurangan lar tetapi memang tidak tumbuh jerawat pun kalau naik pun seketul dua sahaja itu pun jarang-jarang. Cuma masaalah jeragat sahaja masih tidak dapat di atasi.


Tumpang gambar tuan tanah satu...hahaha..Okay sampai disini sahaja entry shaila kali ini, jumpa lagi..daaa

Sekian Terima Kasih


Disember 22, 2014

Throwback: Anugerah Industries Muzik 21

Assallammualaikum


Hai semua apa khabar? diharap dalam keadaan sihat selalu. Okay entry kali ini shaila ingin throwback kenangan semasa menghadiri Anugerah Industries Muzik 21 (AIM21) yang lalu bertempat di PWTC. Ini merupakan pengalaman shaila yang pertama menyaksikan secara live AIM 21.Perasaan semasa itu amat teruja sebab dapat tengok artis secara live.Shaila pergi bersama kakak ipar dan adik ipar shaila.Sebelum masuk audi, kami sempat bergambar sementara menunggu para artis2 lalu di red carpet yang disediakan.


Shaila pergi ke AIM 21 ini adalah under tiket tajaan dari Air Asia.Semasa berada di dalam auditorium PWTC , baru shaila tahu rupanya semasa iklan diorang kalang kabut susun2 prop untuk next persembahan. Kalau dalam TV kita tengok semua berjalan lancar sahaja rupanya di sebalik tadbir diorang bertungkus lumus set up barang-barang untuk persembahan seterusnya selepas iklan.


Gambar belah kanan,seperti semua tahu pengacara AIM 2014 iaitu faizal ismail dan juga zizan razak.Actually Emma Maembong pun ada tau tapi tidak sempat ambil gamabar dengan dia..huhuhu


Antara artis yang sempat shaila ambil gambar Lutfia dan Alia.Alia tengok dekat sangat cantik. Lutfia pula sangat peramah dan senang bergambar denganya.


Adik ipar shaila sempat ambil gambar bersama Zizan Razak.


Shaila dengan pelakon suamiku En.Sotong..huhuhu


Shaila dengan Akim

Shaila Bersama bakal pengantin iaitu Ekin dan juga Yazer.



Sebelum pulang ambil gambar dulu..huhuhu..okay sampai di sini sahaja entry shaila kali ini,jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian.Terima Kasih

Disember 01, 2014

Pengalaman First Check up dan Buka Buku Pink di Klinik Kesihatan

Assallammualaikum

 Hai semua...apa khabar? di harap dalam keadaan sihat selalu. Okay entry shaila kali ini adalah berkenaan pengalaman shaila buka buku pink dan first check up di Klinik Kesihatan Paya Jaras.


Bila shaila tahu shaila hamil melalui Urine Pregnant Test  (UPT), shaila telah membuat first check up di Hospital Sungai Buloh.Kemudian, doktor telah mengesahkan shaila memang mengandung, pada masa itu kandungan shaila masuk 5 minggu. Selepas selesai check up, doktor mencadangkan shaila untuk membuka buku pink di Klinik Kesihatan berdekatan kawasan tempat tinggal. Memandang shaila duduk di Paya Jaras, jadi Klinik Kesihatan Paya Jaras adalah tempat shaila buka buku pink. Klinik kesihatan Paya Jaras ada 2 sesi, sesi pertama iaitu hari selasa untuk yang duduk di kawasan paya jaras manakala sesi kedua hari khamis yang duduk di kawasan bandar baru sungai buloh. jadi sesi shaila adalah pada hari selasa.

Pada hari selasa itu, shaila sampai di Klinik Kesihatan pada pukul 7.50 am, alangkah terkejutnya shaila tengok ramai yang telah beratur menunggu giliran dan no giliran shaila adalah no 55..hohoho..Sementara menunggu giliran, nurse di situ mengarah pada untuk yang baru membuka buku pink untuk mengambil UPT. Keadaan di dalam Klinik Kesihatan  sangat crowded sehingga suami tidak di benarkan duduk di dalam untuk memberi ruang pada ibu mengandung duduk. 

Selepas mengambil ujian UPT agak lebih 1 jam jugalah baru nama shaila dipanggil untuk mengisi buku pink. Selesai mengisi buku pink. Shaila terpaksa menunggu next ujian pula iaitu ujian darah. Yang kurang shaila gemar di situ adalah sistem giliran check up kerana mereka panggil ada yang mengikut giliran dan ada yang mengikut berapa sesi. Macam shaila first buka buku pink, jadi kena ikuti beberapa sesi jadi bayangkan orang nombor 88 telah di panggil dahulu manakala shaila nombor 55 masih menunggu giliran panggil.waaa...time itu rase nak balik..hendak menangis...semua ada dengan sakit pinggangnya sebab lama menunggu.Lebih kurang pukul 12 lebih ,baru nama shaila di panggil untuk mengambil ujian darah pula. Semasa nurse itu mengambil darah, dia ada menerangkan bahawa, mereka dahulukan pesakit kencing manis dan sesi check up yang sikit untuk mengelak tempat jadi crowded..tapi sakit pada yang datng banyak sesi lar sebab terpaksa tunggu lama untuk memberi peluang pada yang sesi sikit. Selepas ambil darah, setengah jam kemudian nama shaila di panggil untuk check up dengan nurse di situ...doktor bila perlu sahaja baru jumpa..kalau tidak hanya berjumpa dengan nurse sahaja. Selesai check kesihatan dan kandungan, nurse memberi next date check up dan mensarankan agar membuat scanning dahulu di klinik biasa untuk dibawa semasa next check up iaitu bulan depan kerana klinik Kesihatan ini tidak di sediakan peralatan untuk scanning baby. Selesai sahaja check up, keluar Klinik Kesihatan dengan perasaan fuhhhh..legaaaaaa...sambil shaila berfikir...haishhhhh macamana lar yer ibu-ibu yang buat check up di sini menghadapi situasi ini...shaila sendiri pun rasa tertekan tetapi demi baby....ku pasrah tempuhi..hohoho...okay sampai sini sahaja entry shaila...jumpa lagi di next entry...

Sekian  Terima Kasih