Logo KBBA

September 13, 2014

Throwback Majlis Malam Berinai

Assallammualaikum

Hai semua apa khabar? diharap dalam keadaan sihat selalu.Hokey kali ini shaila hendak kongsi gambar semasa majlis malam berinai. Sebenarnya Majlis ini saja-saja buat atas permintaan family.

Baju Bollywood



Malam Berinai secara umumnya terbahagi kepada dua iaitu Berinai Kecil dan Berinai Besar. Majlis Berinai Kecil kebiasaannya hanya diadakan untuk pengantin perempuan dan saudara mara rapat mereka sahaja. Majlis ini akan diadakan sehari sebelum si gadis bernikah dengan pasangannya. Tujuan Majlis Berinai Kecil ini lebih kepada ingin memberikan restu dan melahirkan rasa gembira kerana si gadis bakal menjadi isteri dan perkahwinannya amatlah dinantikan oleh ahli keluarga yang merestui.

Baju Kimono



Manakala Majlis Berinai Besar pula akan melibatkan persandingan kedua pasangan pengantin yang telahpun selamat dinikahkan. Pasangan pengantin lebih suka mengenakan pakaian jenis tradisional sama ada songket bunga tabur ataupun songket bunga penuh. Majlis ini juga hanya diraikan oleh rakan rapat serta saudara mara kedua belah keluarga pengantin lelaki dan perempuan. Ia hanya diadakan di rumah pengantin perempuan. Tujuan Majlis Berinai Besar ini diadakan selain untuk meraikan kehadiran keluarga pengantin lelaki ia juga lebih kepada ingin berkenalan sesama ahli keluarga. Memandangkan ia tidak dapat dilakukan dengan sempurna pada hari persandingan kerana terdapat tetamu yang ramai sehingga menyukarkan untuk memberikan layanan yang lebih istimewa.

Baju Tradisi Jawa



Sememangnya Majlis Berinai Kecil mahupun Majlis Berinai Besar mempunyai simbolik dan keistimewaan tersendiri. Masyarakat dahulu amat menitikberatkan hubungan kekeluargaan dan silaturrahim sesama jiran sekampung. Berbeza dengan zaman sekarang, tidak ramai yang masih mengekalkan adat dan budaya kerana kehidupan di bandar tidak lagi mengamalkan sikap saling tolong menolong dan ramah mesra sesama jiran tetangga. Kos perbelanjaan perkahwinan waktu itu tidaklah terlalu besar kerana jiran tetangga saling memberikan bantuan samada dari segi kewangan mahupun barangan dapur yang dapat digunakan bagi mengadakan sesebuah majlis. Berbanding sekarang, kos perbelanjaan berpuluh ribu hanya dapat digunakan untuk satu majlis kerana kos tempahan katering dan dewan memakan belanja yang amat besar berbanding konsep gotong royong.


Majlis malam berinai shaila dilakukan pada sebelah malam selepas majlis akad nikah dan juga marhaban.
Gambar Perkahwinan shaila belum siap lagi..sobsobsobsob..jadi tidak boleh buat throwback lagi majlis akad nikah dan perkahwinan lagi.

Sekian Terima Kasih

Ogos 16, 2014

Review Sahara Tent Restaurant dan Majlis Perpisahan officemate

Assallammualaikum 

Hai semua pembaca, apa khabar? rasanya sudah terlalu lama shaila menyepikan diri, sekarang tibalah masa untuk shaila memanaskan enjin blog Secretofshaila kembali. Okay, kali ini shaila hendak cerita sambil review restaurant shaila pergi pergi minggu lepas sempena majlis pepisahan rakan tempat kerja.


Restaurant yang menjadi pilihan kami adalah restaurant arab yang terletak di bangunan sacc shah alam. Restaurant ini berkonsep arab style. Kalau korang tengok nama restaurant pun korang dah boleh agak restaurant ini adalah restaurant arab.


Ini adalah salah satu dekorasi didalam restaurant ini. Dekorasi didalam restaurant ini ala-ala berada di padang pasir menarik dan cantik. Mari kita beralih pada makanan pula.


Ini air blueberry, tapi shaila tidah rasa pun sebab officemate chiness girl punya tapi kalau tengok memang nampak menyelerakan..yumyumyum..


Yang ini pula air delima, rasanya masam tapi sedap. Manakala sebelahnya pula adalah air chocholate, super sedap..hihihi..


Hokey, ini pula namanya chicken Mandy, nasi dia memang sedap cuma ayam dia terlalu kering dan keras. Selain itu ada juga makanan lain seperti roti arab, mertabak dan lain-lain lagi.


Before pulang, wajib posing dahulu..hihihi


Officemate shaila yang hendak berhenti itu adalah yang berdiri belah kiri hujung sekali.Okay sampai sini sahaja, jumpa lagi.

Sekian Terima Kasih

Jun 26, 2014

Percutian Ke Gold Coast Morib Resort

Assallammualaikum


Hai semua...apa khabar? sudah rasa lamanya shaila tidak update blog, sudah bersawang jadinya...hohoho. Okay entry shaila kali ini, Shaila hendak cerita percutian shaila bersama family mertua..hikhikhik.Pada 14/6/2014 yang lepas, shaila pergi bercuti ke Gold Coast Morib Resort selama 2 hari satu malam.


Sebelum sampai ke Gold Coast Morib Resort, Kami singgah di pantai  morib dahulu untuk menikmati makan tengahari dan bersiar-siar sebentar sambil main layang-layang kerana angin dekat situ memang kuat jadi sesuai untuk aktiviti main layang-layang.


shaila bersama kakak-kakak ipar, adik ipar dan suami


Bapa dan mak mertua shaila


Shaila bersama the only one adik ipar.


Shaila bersama family kakak ipar. Okay perjalanan dari sungai buloh ke Gold Coast Morib Resort mengambil masa satu jam setengah untuk sampai di sana.

Review Gold Coast Morib Resort


Pandangan Dari Bilik


Bilik Penginapan Shaila


Jacuzzi


Salah satu gambar di Gold Coast Morib Resort. Pada pandangan shaila, bilik di Gold Coast Morib Resort memang tip top dan selesa. Water park Gold Coast Morib ini tempat dia terhad dan tidak seluas wet world shah alam tiada banyak permainan yang ada tetapi air dia bersih, memang puas lar mandi kolam...huhuhu..


Shaila sempat berjalan di pantai belakang Gold Coast Morib Resort, pantainya sama seperti dahulu, still kotor dan tidak boleh mandi, kalau untuk aktiviti pantai sesuai atau untuk release tension tengok peandangan pantai dan deruan ombak.

Bowling Time


Balik dari Gold Coast Morib Resort, kami singgah main bowling di Alamanda Putrajaya.


Anak-anak buah pun semangat main bowling..hahaha


Group Girls


Group Boys

Dan pemenangnya adalah group boys..Shaila? hurmmm tak payah cakap lar..longkang tu tempat fav shaila baling bola bowling..hahahah..Okay sampai sini sahaja entry shaila..Ada masa shaila update entry sekitar Majlis Perkahwinan Shaila, cewahhh...ayat retis pula..kuikukui..

Sekian, Terima Kasih


Mei 21, 2014

Penghantaran Borang Nikah

Assallammualaikum

Hai semua apa khabar? di harap dalam keadan sihat selalu. Okay kali ini entry shaila berkisar tentang pengahantaran borang nikah. Boarang nikah korang boleh dapat di lawan web jais. Boarang nikah ada 2, satu untuk lelaki dan satu untuk perempuan, lelaki perlu selesaikan dahulu urusan borang nikah baru di turti oleh perempuan. Apabila pihak lelaki sudah siap borang nikahnya berserta cop oleh iman masjid, borang itu hendaklah di serahkan pada pihak perempuan untuk di bawa cop oleh tok kadi. Semasa penghantaran borang, macam shaila, abah shaila dan juga saksi yang uruskan. Apabila sudah siap mendapat pengesahan  tok kadi, borang itu harus dibawa ke pejabat agama islam di shah alam.


Ketika penghataran borang nini, korang boleh pergi sorang atau seeloknya pergi berpasangan sebab semasa shaila hantar borang, shaila pergi sorang, kemudian pegawai di kaunter itu bertanya juga mana bakal pengantin lelaki.


Selain itu, sebelum penghantaran, korang kena pastikan betul-betul daerah korang sebab satu pasangan ini, diorang lain daerah jadi borang diorang tidak boleh di sahkan oleh pejabat agama islam shah alam.


Proses penghantaran borang di shah alam agak teratur kerana semasa shaila, proses pengesahan itu, makan masa dalam 30 minit sahaja dan tidak perlu menunggu lama. Kadang-kadang yang merumitkan adalah apabila hantar borang tidak lengkap atau maklumat salah. itu yang buat proses pengesahan jadi lama.



Borang untuk ambil kad nikah juga di beri pada hari hantar borang pemgesahan nikah. Okay, apabila borang semua siap di cop, korang perlu bawa balik dan serahkan pada tok kadi masing-masing. kemudian done!! boleh lah nikah..hihihih

Sekian Terima Kasih

Mei 07, 2014

Pendaftaran Online Borang Nikah

Assallammualaikum


Hai semua apa khabar? diharap dalam keadaan sihat sejahtera. Okay Kali ini shaila hendak cerita tentang pendaftaran Borang Nikah secara Online. Cara pendaftaranya adalah :

Pertama klik laman web ini : http://ncr.jais.gov.my/


Kedua korang kena mendaftar dahulu dengan mengisi semua butiran yang di sediakan.


Ketiga korang boleh log ini menggunakan ID dan Kata Laluan yang telah korang daftarkan itu. Kemudian korang kena isi borang Seperti yang tertera seperti dibawah :

Prosedur permohonan perkahwinan (lelaki)


Prosedur permohonan perkahwinan (perempuan)

Sekian Terima Kasih

Mac 19, 2014

Kursus Perkahwinan

Assallammualaikum


Hai semua apa khabar? di harap dalam keadaan sihat selalu. Okay kali ini shaila hendak cerita tentang khusus perkahwinan...hahaha...haaaa...siapa di sini yang telah mengikuti khusus perkahwinan? jeng..jeng..jeng...

Okay sebelum korang hendak mengikuti khusus perkahwinan ini, apa yang perlu korang buat adalah mencari tempat khusus berdekatan dengan tempat korang duduk..tapi kalau hendak jauh pun boleh, depends pada korang. Apabila korang sudah tahu tempat mana yang korang hendak mengikuti khusus kahwin itu, korang perlulah telefon terlebih dahulu untuk mendapatkan maklumat untuk khusus ini seperti lokasi, tarikh khusus di jalankan, boleh booking dahulu date atau tidak, macamana pembayaran dan lain-lain. Apabila sudah mendapat semua maklumat bolehlah ke next stage iaitu pembayaran...ada separuh tempat boleh booking dahulu baru bayar, macam tempat shaila kena datang ke tempat itu sendiri dan buat pembayaran penuh untuk booking date. Time shaila yuran pembayaran adalah RM 80.

okay next stage adalah semasa hari khusus. Okay tempat shaila khusus di jalankan selama 2 hari iaitu pada hari sabtu dan ahad. Okay dari segi pakaian adalah manis jika bakal-bakal pengantin mengenakan baju kurung ker..baju kurung moden ker dari berseluar jeans and tshirt sebab macam shaila khusus di pejabat agama itu sendiri berdekatan rumah shaila so memang di haruskan berpakaian sopan dan tidak menjolok mata. Walaupun shaila pergi dengan tunang, duduk di dalam kelas dan waktu makan tidak boleh bersama okay harus di pisahkan tapi still boleh pandang-pandang..hahaha..

Semasa ceramah dijalankan, macam shaila perlu mengikuti 4 sesi iaitu 2 belah pagi dan dua belah petang di ikuti hari seterusnya bila dah total semua 8 sesi dari 8 orang penceramah yang berbeza. Macam biasalah dalam 8 orang penceramah itu, ada yang best, ada yang kelakar dan tidak kurang yang mengantuk...hahaha..

Okay kelebihan pergi dengan tunang adalah of course la apa yang kita dengar...dia akan dengar sebab kita dengar sumber dan tempat yang sama. Tetapi kekuranganya adalah bab bila diajukan soalan..hahaha...contoh soalan adalah "adakah si suami sanggup menaiki motor..berhujan...berpanas untuk memastikan si isteri selasa menaiki kereta ke tempat kerja?" soalan lain pula adakah si isteri sanggup berkongsi duit gaji untuk membantu atau meringankan beban suami? dan soalan-soalan mencabar yang lain..siapa terkena nasib la..jawablah anda didepan tunang masing-masing yer kerana kejujuran amat penting di situ yer..dan shaila lucky sebab tidak di tanyakan soalan.Okay sampai di sini sahaja cerita shaila jumpa lagi...

Sekian Terima Kasih