Logo KBBA
Memaparkan catatan dengan label Food. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Food. Papar semua catatan

Mac 14, 2019

Aladdin and The Malaysian Treasures Ramadan Buffet, Best Western i-City Shah Alam

Assalamualaikum ❤️


Aladdin and The Malaysian Treasures Ramadan Buffet di The View Cafe Level 5, Best Western i-City Shah Alam merupakan salah satu tempat yang korang kunjungi jika ingin berbuka puasa bersama keluarga dan juga kawan-kawan . Terdapat lebih 160 jenis juadah melayu yang boleh korang pilih mengikut selera masing-masing.


Mulai 6 Mei 2019 sehingga 3 Jun 2019 dari 7.00PM - 10.00PM, The View Cafe Level 5, Best Western i-City Shah Alam mempersembahkan hidangan buffet ramadhan yang mampu membuat korang rasa teruja untuk menikmati semua jenis makanan melayu terdapat di situ. Bermula dari pembuka selera, salad, sup, juadah utama, pencuci mulut, gerai-gerai yang membuat masakkan secara langsung.


Antara harta bernilai iaitu buah tempatan Malaysia yang tidak lapuk dek hujan tidak lekang dek panas tidak lain tidak bukan buah durian kampung.



Bermula dari pembuka selera, korang boleh nikmat pelbagai jenis kurma dan juga buah-buahan.



Selain itu terdapat pelbagai jenis ulam seperti salad, timun, tomato, kacang botol dan lain-lain. Selalu bila kita dengar pasal ulam pasti terbayang juga pencicah diakan? Korang boleh pilih kuah pencicah yang tersedia seperti sambal belacan.




Seterusnya adalah lauk utama menanti korang disana. Bermula dari Kari Kepala. Ikan, Daging Masak Hitam, Mutton Varuval, Ayam Masak Berempah, Udang Sambal Tumis Petai, Baked Honey Pumpkin, Lamb Shoulder bersama Mint Creamy Sauce, Teriyaki Honey Beef, Kambing Lada Hitam, Iris Lamb Stew, Beef Stroganoff , Bamboo Clam bersama Cili. Steamed Fish Teochew Style danl ain-lain.



Jangan lupa juga untuk melihat gerai-gerai yang terdapat di luar Cafe ini. Terdapat 13 buah gerai yang menyajikan masakan secara langsung. 



Antara makanan yang boleh korang cuba adalah seperti Rojak Campur, Okonomiyaki, Teppanyaki, Shawarma, Pasta Station, Bolognaise, Lala Meat Char Kuey Teow.


Ikan Bakar, Lamb Shoulder, Slice Beef, Otak-otak, Yong Tau Foo, Murtabak dan Arabic Marinated Roasted Whole Lamb.



Penuhi pinggan korang dengan pencuci mulut yang lazat lavi menarik seperti Ice-Cream, Malay Kuih, Bread dan Butter Pudding, French Pastries  Assorted Mousse ,Jelly, Chocolate Fountain  Baklava, Tapai Dodol, dan banyak lagi.

Di bahagian lobby Hotel terdapat Miniature 'Rumah Melayu' yang akan membuat korang terkenang kenangan ketika zaman kanak-kanak. Terdapat juga Pelita, Buluh, Lemang dan Api mengambarkan suasana 'Malay Kampung' . Hiasan di dalam tema Cafe juga turut menerapkan sentuhan Arabic. Untuk memeriahkan lagi suasana, pihak Hotel membuat cabutan setiap hari kepada semua pelanggan.


Untuk pertanyaan lanjut dan tempahan di The View Cafe Level 5, Best Western i-City Shah Alam, tolong hubungi 03-55219000 atau email sales@bestwestern-icity.my

Early Birds Specials & Booking

Aladdin and The Malaysian Treasures Ramadan Buffet

Tarikh : 6 Mei 2019 - 3 Jun 2019
Masa : 7.00PM - 10.00PM
Tempat : The View Cafe Level 5, Best Western i-City Shah Alam
Harga : RM119 Dewasa / RM69 Kanak-kanak / warga Emas

*Tempah Early Bird Voucher bermula dati sekarang 13 March 2019 - 30 April 2019 untuk mendapatkan harga istimewa RM99 Dewasa. Jika korang datang berkumpulan, orang ke 10 percuma, tidak perlu bayar apa-apa. Jadi dari 10 orang, hanya 9 orang dewasa sahaja yang perlu bayar.

Sekian Terima Kasih

Februari 07, 2019

Thai Food Festival di Strand Mall

Assalamualaikum ❤️


Hai semua, apa khabar? Diharap dalam keadaan sihat sejahtera dan dibawah lindungan Allah. Semalam Shailla berkesempatan pergi Thai Food Festival di Strand Mall Kota Damansara.

Rancangan asal bawa anak-anak menonton wayang cerita How to Train Your Dragon: The Hidden World.


Terdapat banyak gerai yang menjual pelbagai jenis makanan thai terdapat disini.


Shailla kalau thai food festival ini, pasti akan cari maggie tom yam dia. Kali ini punya tom yam dia kena dengan cita rasa Shailla sebab tidak terlalu pedas. Rasa kuah dia pun sedap iaitu pedas-pedas manis.


Ini pula kerabu ayam versi thai. Agak pedas sedikit tetapi boleh tahan la rasa dia. Semalam orang tidak ramai mungkin kerana ramai masih di kampung. Jadi agak selesa dan tempat duduk pun banyak kosong untuk Shailla dan keluarga lepak sambil menikmati makanan yang kami beli.

Okay, sampai disini sahaja entry Shailla kali ini, jumpa lagi di entry akan datang.. Happy Chinese New year .. Hihihi

Terima Kasih

Ogos 28, 2018

Asap Steamboat Grill & Grill, Puchong Selangor

Assalamualaikum dan Hai !


Asap Steamboat & Grill terletak di Puchong, Selangor. Rasai keenakkan Steamboat bersama 3 jenis kuah untuk di pilih dari Sup, Tom Yam dan Kari.


Sha sebenarnya tidak sangka yang Asap Steamboat & Grill ini sangat cantik. Dari jauh nampak tersergam indah. Sangat sesuai untuk bawa keluarga serta rakan-rakan ke sini. Korang boleh pilih samaada mahu duduk atas atau bawah. Tapi untuk makanan hanya disediakan dibahagian bawah sahaja. Jadi pada yang duduk atas, kena turun ambil makanan.


Sha sangat teruja melihat pelbagai pilihan yang terdapat disini. Dari steamboat pencuci mulut hingga ke handmade dumpling, fishball, meatballs.


Selain itu, untuk seafood pula, korang boleh pilih seperti udang, ikan, ketam, kerang, dan kambing. Memang masa itu tidak terkira pelbagai pilihan yang mereka ada. Ambil masa yang lama juga untuk pilih apa yang hendak dimakan.


Sha pilih kuah sup kerana anak sha ada sekali. Kalau ambik tom yam atau kari, risau diorang tidak tahan pedas pula. Jarang sangat jumpa Steamboat kuah kari ini. Kebiasaan tempat sha pergi hanya kuah sup atau juga tom yam.


Antara pelbagai pilihan sos yang disediakan untuk korang nikmati ketika menjamu selera.


Tara...untuk pusingan pertama, ini sahaja yang sha pilih.Sha memang ambil semua sikit-sikit untuk mengelak pembaziran kalau tidak mampu habis. Sha dan keluarga nikmati steamboat sup bersama udang, sotong, kambing, lala dan pelbagai jenis bebola.


ABC juga turut pun ada tau. Semua bahan sudah siap. Korang hanya perlu campurkan sahaja bahan-bahan itu mengikut selera korang.


Untuk pencuci mulut, korang boleh ambil buah-buahan dan untuk kanak-kanak, ais krim Malaysia ini memang menjadi pilahan utama mereka. Ais krim ini sangat special kerana dibuat sendiri dan menggunakkan warna bendera Malaysia.


Di sini juga terdapat port cun untuk korang OOTD. Tapi hakak tidak mahir sangat bab pose OOTD ni, Pose peace jelah mampu...wakaka. 

Sekarang tiada lagi alasan untuk korang tidak singgah di sini. Bukan sahaja untuk makan steamboat bahkan menghayati makan malam yang nyaman dan selesa bersama keluarga dan rakan-rakan.


Alamat :

ASAP Steamboat & Grill
94, Jalan Tempinis, 
Kampung Tengah A, 
47100 Puchong, Selangor

No Tel : 013-485 8944

Julai 04, 2018

D'Apple Cafe & Restaurant

Assallammualaikum


Ini merupakan antara tempat kegemaran shailla dan juga keluarga. Selain harga dia yang agak berbaloi, makanan dia juga memang sedap. Macam biasa, kalau datang ke sini pasti shailla akan order chicken chop. Ayam dia memang ranggup ditambah pula dengan kuah BBQ yang pekat dan likat itu, memang menarik.


Suami shailla pula memang penggemar kambing. Kebanyakkan menu yang dia pesan selalu mesti ada kambing. Malangnya pada kali ini, rasa kambing dia tidak seperti selalu, kurang segar seperti sudah lama. Jadi malam itu memang potong selera sikit. Nasib speghetti ini sedap, takdelah rasa terkilan sangat. Anak shailla pun suka makan. Okay sampai di sini sahaja entry shailla, jumpa lagi di entry akan datang.

D'Apple Cafe & Restaurant Kota Damansara
36-G, Jalan PJU 5/20D, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor

Phone: 013-362 3321

Sekian Terima Kasih

Julai 03, 2018

Restoran Tok Wan FC

Assallammualaikum ❤️


Baru-baru ini, sha dapat flayer dari owner Restoran Tok Wan FC. Kedai ini baru sahaja buka. Kedai ini terletak di Seksyen 13 Shah Alam. Dulu kedai ini menjual nasi kukus. Kemudianya tidak beroperasi lagi. Sekarang diganti pula dengan Restoran Tok Wan FC. Memandangkan tengahari tidak tahu makan apa, jadi shailla pun ajak kawan office untuk mencuba makanan di kedai baru ini.

Pertama sekali bila sampai di sini, shailla tertarik dengan kuih yang di beri nama Bak Lava. Ramai juga orang beli kuih ini ketika shailla sampai ketika itu. Apa yang menarik tentang kuih ini adalah rasanya seperti kuih kacang tumbuk. Menurut pemilik kedai, kuih ini adalah dari kacang pisctachio.



Selain itu juga, shailla juga memesan set Duo Plate iaitu combo dua set ayam bersama kentang putar, coleslow, roti dan juga air. Harga set ini adalah RM12.50. Ayam tidak pedas sesuai untuk kanak-kanak. Rasanya boleh tahan serta rangup. Walaupun rasanya tidak sehebat KFC, tetapi tidak menjadi masaalah untuk shailla.

Selain itu, terdapat juga menu lain seperti Nasi Ayam Penyek, Nasi Ayam Bakar, Nasi Kukus Ayam Berempah, Pecel Lele, Chicken Burger, Fried BBQ, Wedges, Nugget dan beberapa menu yang lain. Itu merupakan main yang terdapat di situ. Shailla akan berkunjung ke Restoran Tok Wan FC kelak untuk mencuba menu lain pula.

Alamat :
No 9, Blok 4 Worldwide, 
Jalan Wushu Seksyen 13/49, 
Shah Alam

For Delivery :-

Whatsapp :

Amin : 011-11402728
Atau
Lina : 011- 36476788

Terima Kasih

Disember 22, 2017

Lunch Chicken Chop At Food Court Aeon Shah Alam

Assallammualaikum


Haiii semua, sudah makan tengahari ke tu? masak apa hari ni?.Disebakan hari ini hari jumaat dan kebanyakkan office mate sha semua cuti,jadi hari ini kami rancang untukmakan tenghari di Food Court Aeon Mall Shah Alam.

Dalam kereta kepala ligat berfikir untuk makan apa nanti di sana. Kemuadian seelok sahaja sampai terus kami rancang untuk makan di food court sahaja. Sampai sahaja di food court terus tuju ke kedai yang menjual makanan western food. Chicken Chop menjadi pilihan sha.Harga dia RM12.90.

Seperti yang korang lihat diatas,itulah dia chicken chop yang sha pesan. Chicken Chop ini kuah pekat sikit ditambah pulak dengan chicken chop yang rangup memang ngamlah. Kuah dia langsung tidak pedas, walaupun sha seorang yang tidak tahan makan pedas,tetapibila tidak rasa pedas langsung rasa macam kurang pulak. Selain itu kuah dia agak sikit,rasa tidak cukup pulak rasanya tadi. Keseluruhan, rasa chicken chop ini boleh layan memandangkan sha berjaya habiskan hidangan ini bersama milo dinosor.

Selepas makan, kami pergi cuci mata masuk sephora. Sempatlah pergi tengok minyak wangi dia..fulamak harga dia nak nangis tengok tapi tidak dinafikan memang wangi gile. Sha mampu bau sahaja,untuk beli kena fikir dua tiga kali sebab kalau fikir balik ,lagi bagus beli kasut sketcher.Dengan harga minyak wangi itu boleh dapat dua pasang..hahaha. Okay sampai disini sahaja entry sha,jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih



Disember 20, 2017

Terjebak Secret Recipe Beli Satu Percuma Satu

Assalamualaikum


Ini semua gara-gara blogger comel Farahin kongsi iklan promosi Secret Recipe iaitu makan 1 daripada 3 hidangan yang ada, korang akan dapat 1 lagi hidangan secara percuma.

Disebabkan geng makan tengahari semua pergi makan dekat Nasi Wok JJ tinggal sha dengan sorang lagi member office, jadi kitaorang pun buat keputusan untuk makan tengahari disini memandangkan Secret Recipe ada promosi.



Giant Shah Alam adalah lokasi yang kami tuju. Di atas adalah makanan yang sha pesan iaitu speghetti bolognese bersama dengan coffee mocha. Manakala kawan sha order noodle in tom yum soup. Sesudah makan, kami jalan-jalan sebentar, kemudian pulang ke tempat kerja dengan perut yang kenyang dan hati yang senang. Okay sampai sini sahaja entry sha kali ini. Jumpa lagi di entry akan datang. Terima kasih pada semua yang sudi baca entry sha.

Terima Kasih

Ogos 15, 2017

KUEH Cafe Seksyen 13 Shah Alam

Assalamualaikum ❤️


Hari ini sha ingin berkongsi dengan korang tentang satu cafe yang terkenal dengan pelbagai jenis kuih. Yang menariknya di sini juga terdapat beberapa kuih tradisi yang mungkin juga korang tidak pernah lihat dan rasa sebelum ini.


Sha mengetahui pasal KUEH Cafe ini melalui rakan-rakan. Memandangkan cafe ini berdekatan dengan office jadi semasa makan tenghari, kitaorang melencong makan di situ. Ketika sampai di sini agak terkejut juga sebab lengang dan senang sangat dapat parking. Keadaan di dalam cafe ini tersusun kemas dan selasa. Banyak tempat duduk yang disediakan. Siap pilih lagi tempat mana nak duduk.


Konsep cafe ini adalah bayar dahulu. Korang perlu buat pesanan dan bayar di kaunter. Sha memesan nasi kerabu bersama ais chocolate. Rasa nasi kerabu ini boleh tahan ditambah dengan bahan-bahan sepeti ayam goreng, cili, kelapa, telu masin dan sayur memang menaikkan selera sha untuk makan hingga habis. Kalau sampai sini rugilah kalau tidak makan kuihkan. Sha dan kawan office memilih lima jenis kuih yang berharga RM4.00. Keseluruhan adalah makanan, minuman dan juga kuih berbaloi dengan harganya. Sha juga tidak teragak untuk datang kembali ke sini. Okay sampai di sini sahaja entry sha kali ini, jumpa lagi di entry akan datang.

Alamat :
Jalan Renang 13/26, Tadisma Business Park, 40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia

Waktu Berniaga :
10 Pagi hingga 10 Malam

Terima Kasih 

Ogos 14, 2017

Ayam Penyet Best Tsb Sungai Buloh

Assallammualaikum  ❤️


Semalam adalah hari lahir ibu mertua sha, jadi kitaorang telah rangcang untuk menyambut hari lahirnya di Ayam Penyet Best area Tsb Sungai Buloh. Ibu mertua tidak tahu pun yang Kitaorang  nak buat kejutan untuk hari lahirnya. Kitaorang beritahu hanya pergi makan-makan sahaja. Ibu mertua sha amat terkejut bila kami semua buat gimik nyanyi lagu happy birthday diiringi kek hari lahir. Memang gembira betul dia melihat anak, menantu dan juga cucu sama-sama menyanyikanya.



Ketika berada di restoran ayam penyet best, sha mencuba nasi lemak bersama kopi ais. Manakala keluarga lain pula kebanyakkanya memesan nasi putih bersama ayam penyet. Apa yang sha paling suka adalah sambal dia. Rasanya memang sedap bila dimakan bersama nasi lemak, kacang dan juga ikan bilis ranggup. Begitu juga rasa kopi ais dia yang memang kaw dan cukup rasa. Sha juga ada rasa ikan keli dia yang ranggup bersama sambal dia yang sangat pedas. Memang berasaplah telinga makan sambal dia. Walaupun pedas tapi sedap.

Keseluruhan sha rasa ayam penyet best ini best. Begitu juga dengan suasana restoran dia yang besar, bersih dan selesa. Anak sha dan anak buah siap main kejar-kejar didalam restoran ini. Restoran ini memang sesuai untuk bawa keluarga bersama berkunjung ke sini. Cuma satu sahaja, restoran dia kurang sejuk sebab kipas dia sangat perlahan. Agak berpeluh jugalah kitaorang ketika berada di sini. Okay sampai di sini sahaja entry sha kali ini. Jumpa lagi di entry akan datang. Bubye.

Alamat :
Jalan Nautika A U20/A Pusat Komersil TSB, Sungai Buloh, Selangor

Masa:
10 Pagi hingga 10 Malam

Terima Kasih