Showing posts with label Event. Show all posts
Showing posts with label Event. Show all posts

August 29, 2019

McDONALD'S MALAYSIA - RAIKAN IDENTITINYA SEBAGAI SYARIKAT MALAYSIA DENGAN MEMPERKENALKAN NASI LEMAK McD

Assallammualaikum


Ada apa dengan nama  McDonald’s? Walaupun ejaan nama  McDonald’s jika di pendek
dijadikan McD, tetapi korang perasan tak sesetengah orang bukan
menyebutnya dengan ejaan  McD tetapi Mekdi. Sempena sambutan Hari Merdeka dan
Hari Malaysia, McDonalds Malaysia telah meraikan  37 tahun sebagai syarikat Malaysia dengan menerima pakai nama panggilannya iaitu Mekdi. Kalau korang perasan, nama Mekdi jelas terpampang di restoran McDonald’s Bukit Bintang yang merupakan lokasi pertama  McDonald’s Malaysia mula yang dibuka pada tahun 1982. Wahhh.. ketika ini Shailla pun belum lahir lagi.. Hihihi


Atas sokongan rakyat Malaysia yang telah membantu membangunkan jenama McDonald’s,
syarikat tersebut telah memutuskan untuk menerima pakai nama panggilan
mesra Mekdi di mana ia kini sinonim dengan jenama McD sempena Hari Merdeka dan
Hari Malaysia.

Ketika kita menyambut Bulan Kebangsaan ini, McDonald’s Malaysia telah
memperkenalkan hidangan yang sinonim dengan rakyat Malaysia iaitu Nasi Lemak McD yang telah menjadi hidangan kegemaran rakyat Malaysia. Korang akan mendapat
mendapat hidangan nasi Nasi Lemak yang lengkap seperti nasi bersantan yang
wangi, ikan bilis rangup, timun segar dan telur goreng. Ehhh mana sedap tanpa sambal!
Haaa.. Jangan risau sambal pedas juga turut di sediakan. Korang juga boleh menambah Ayam
Goreng McD dan secawan Teh Ais Limau sebagai penambah rasa selera makan.


Menyedari populariti Nasi Lemak di kalangan rakyat Malaysia, McDonald's Malaysia juga memulakan petisyen di seluruh negara di laman web Change.org supaya Nasi Lemak diiktiraf secara rasmi sebagai hidangan kebangsaan Malaysia, dengan sasaran mengumpul 1 juta tandatangan menjelang Hari Malaysia (16 September).

Untuk turut serta dalam petisyen ini, sila layari: 

McDonald's Malaysia - Berjiwa Malaysia

Sejak pembukaan restoran pertamanyadi Bukit Bintang pada tahun1982, hampir keseluruhan perniagaan McDonald's Malaysia dikendalikan mengikut kehendak tempatan bermula dari menu, pembekal, pemegang francais, komuniti dan insiatif amal.

Pilihan menu bercitarasa tempatan



Selain menu utamanya, McDonald’s Malaysia turut memperkenalkan menu mengikut selera
rakyat Malaysia dan citarasa tempatan, seperti menu terbaru, Nasi Lemak McD dan Extra
Spicy Ayam Goreng McD. Malah, McDonald’s Malaysia adalah salah satu pasaran pertama
di dunia yang mempunyai hidangan Ayam Goreng dalam menunya.



Citarasa tempatan turut diserapkan ke dalam menu pencuci mulut, seperti McFlurry Cempedak, Pai Jagung dan Kon Cendol, di mana semua ini terdapat di restoran McDonald's di seluruh negara pada masa ini.

Penggunaan bahan-bahan tempatan


80 peratus daripada bahan-bahan McDonald's Malaysia diperolehi di Malaysia sendiri. Segala-galanya daripada ayam, sayur-sayuran, dan sos – termasuk Sos Cili kegemaran rakyat Malaysia – dihasilkan atau diperolehi di dalam negara. Hanya bahan-bahan tempatan yang paling segar dan berkualiti tinggi digunakan dalam semua menu menarik yang ditawarkan.

Restoran didukung oleh tenaga kerja warga Malaysia


McDonald's Malaysia kini menggaji seramai 14,000 rakyat Malaysia di restoran yang
dimiliki terus oleh Gerbang Alaf Sdn. Bhd., dan McDonald’s Malaysia komited
untuk menyediakan pekerja tempatan dengan peluang yang saksama dan berkualiti bagi
pembangunan, latihan dan kemajuan kerjaya di setiap peringkat.

Pemegang francais 100 peratus warga Malaysia


McDonald’s Malaysia terus bekerjasama rapat dengan usahawan tempatan Malaysia untuk
mengembangkan jenama McDonald’s di tempat-tempat seperti Sabah dan Sarawak.
Kesemua 21 pemegang francais tempatan kami adalah warga Malaysia, yang mengendalikan
lebih daripada 30 restoran di seluruh Malaysia.


Aktiviti akar umbi setempat

Restoran McDonald's di seluruh negara menyumbang semula kepada masyarakat setempat menerusi penganjuran pelbagai inisiatif seperti sumbangan makanan kepada badan amal tempatan, sambutan Hari Guru serta bantuan kepada mangsa banjir. Pada tahun 2018 sahaja, McDonald's Malaysa telah menganjurkan lebih daripada 10,000 aktiviti kemasyarakatan.

Inisiatif amal untuk kanak-kanak Malaysia

Menerusi Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC), McDonald's Malaysia terus
menyokong program yang secara langsung meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan kanak-
kanak dan keluarga mereka. Satu lagi inisiatif yang dekat dengan McDonald's adalah
program ‘Kembali ke-Sekolah’, yang telah memanfaatkan seramai 23,000 kanak-
kanak sekolah rendah miskin bandar sejak tahun 2017.


Nasi Lemak McD kini boleh didapati di semua restoran McDonald's Malaysia di seluruh negara dan akan menjadi menu tetap di McDonald's, 24 jam sehari.

Set Nasi Lemak McD berharga hanya RM5.99 untuk sarapan pagi dan disajikan dengan Milo Ais.

Pada waktu lain, harga yang ditetapkan adalah RM12.99 untuk set bersama 1 keping Ayam Goreng McD dan Teh Ais Limau, manakala RM15.99 untuk set bersama 2 keping Ayam Goreng McD dan Teh Ais Limau.

Untuk maklumat lanjut mengenai tawaran menu McDonald's yang menarik bulan ini, sila layari:

Sekian Terima Kasih 

May 18, 2019

McDonald's Menggemparkan Negara Diktiraf Malaysia Book Of Records

Assallammualaikum


Tidak sangkakan McDonald's Malaysia berjaya pecah rekod dalam Malaysia Book Of Records untuk penyertaan paling tertinggi bagi Cabaran Pandu-Lalu dalam tempoh 24 jam. Wahhh..sangat mengkagumkan dengan pencapaian yang pihak McDonald's kecapi ini.

Kalau korang hendak tahu dalam masa 24 jam  sahaja cabaran ini berlangsung, McDonald's Malaysia telah berjaya merekod sebanyak 164, 235 jumlah kenderaan menggunakan khidmat Pandu-Lalu di semua cawangan McDonald's seluruh Malaysia.


Meriah betul suasana Drive-thru Leadership for Customer Convenience ini berlangsung di cawangan McDonald’s Kota Damansara. Ketika pembukaan majlis, Sha dihidangkan dengan paluan drum bes untuk meraikan pencapaian McDonald’s Malaysia dalam ‘Cabaran Hujung Minggu Pandu-Lalu McDonald's yang diadakan dari 26 hingga 28 April.


Menurut Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald's Malaysia, Azmir Jaafar Cabaran Hujung Minggu Pandu-Lalu McDonald's ini mendapat sambutan yang amat memberangsangkan daripada rakyat Malaysia.

Untuk Maklumat Lanjut :

Web
www.mcdonalds.com.my

Terima Kasih

March 01, 2019

Pupuk Minat Membaca Bersama Set Happy Meal Readers

Assalamualaikum ❤️

Hai semua, apa khabar? Hari ini Shailla ingin berkongsi dengan korang tentang satu program yang boleh memupuk minat membaca terutama di kalangan anak-anak.

Selalu kalau kita beli set Happy Meal pasti dapat permainan. Sebenarnya ini yang dinantikan oleh anak-anak bila membeli set Happy Meal ini. Kalau korang nak tahu, bukan sahaja hanya kanak-kanak, Shailla sendiri pun terjebak menanti permainan apa  yang keluar bila beli set Happy Meal. Ada suatu ketika, McDonald’s ada mengeluarkan koleksi kereta dan Hello Kitty. Ketika itu, memang Shailla kumpul setiap koleksi yang keluar..Hahaha
Untuk kali ini Mcdonald's telah membuat kelainan yang baru dengan tidak lagi mengeluarkan set permainan. Sebaliknya mereka memperkenalkan program Happy Meal Readers. Program Happy Meal Readers ini merupakan tanda sokongan terhadap aspirasi kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai negara membaca di bawah Program Dekad Membaca Kebangsaaan.

Happy Meal Readers


Apa yang menarik tentang program Happy Meal Readers ini adalah kerjasama McDonald's dengan Cressida Cowell, penulis dan pelukis ilustrasi terkenal dunia yang menghasilkan siri buku popular How to Train Your Dragon dengan melancarkan satu siri buku bertajuk Treetop Twins Adventures.


Terdapat 12 cerita yang akan dipaparkan menerusi buku bersiri yang dihasilkan secara eksklusif untuk McDonald’s yang akan dikeluarkan setiap bulan sepanjang tahun ini. Buku ini boleh didapati dalam dua versi iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia.

Aplikasi Happy Studio di Google Play dan Apple Store


Kalau korang nak tahu, pihak McDonald’s juga ada melancarkan aplikasi Happy Studio yang boleh di muat naik di Play Store and Apple Store. Apa yang menarik tentang aplikasi ini adalah buku-buku itu juga boleh didapati dalam versi digital menerusi aplikasi Happy Studio.

Aplikasi ini sangat sesuai untuk dimainkan bagi seisi keluarga dimana korang dapat sama-sama membaca dan berinteraksi tentang cerita yang ditulis. Aktiviti sebegini juga, dapat meningkatkan pengalaman membaca dan mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan.

Treetop Twins Adventures


Buku Treetop Twins Adventures yang Shailla dapat ini mengisahkan kembar yang sangat beruntung di mana ayah dan ibu mereka iaitu Profesor Penelope Treetop dan Profesor Pablo Treetop mencipta mesin bagi memboleh mereka ke zaman dinasor. Mereka merupakan keluarga pertama yang mengembara ke alam dinasor bagi mengkaji umur dinasor. Kisah pengembaraan yang amat menarik, sesuai untuk dikongsikan bersama anak-anak. Bukan sahaja anak Shailla, malah Shailla juga turut rasa terhibur ketika menceritakan kisah ini kepada anak-anak Shailla.

Shailla juga suka dengan ukuran saiz buku ini. Dengan ukuran saiznya yang kecil, memudahkan Shailla untuk membawa buku ini ke mana-mana. Contoh seperti ketika berada di kedai makan, boleh Shailla beri buku ini pada anak-anak untuk mereka baca agar tidak merasa bosan ketika menanti pesanan makanan sampai.


Tujuan program dilaksanakan untuk menggalakkan keluarga agar meluangkan lebih banyak masa bersama keluarga. Anak Shailla teruja ketika dapat buku ini. Walaupun dia tidak pandai membaca lagi, tetapi anak-anak Shailla suka melihat pelbagai watak lukisan animasi kartun yang comel terdapat di dalam buku ini.

Dengan adanya program ini, dapat membuka minda anak-anak tentang kebaikkan membaca di samping dapat meningkatkan ilmu pengetahuan. Aktiviti seperti ini bagus dilakukan  bersama seisi keluarga. Bukan sahaja menyeronokkan, malah dapat memupuk budaya membaca di kalangan anak-anak. Ibu bapa juga turut dapat meluangkan masa bersama-sama kelurga.

Tidak sabar rasanya untuk menanti keluaran buku yang akan datang. Pasti lebih banyak cerita dan pengembaraan lebih menarik dari sebelum ini.

Untuk Maklumat Lanjut :

Web

Terima Kasih

December 17, 2016

MAHA 2016 Berjaya Menarik Hati Pengunjung

Assallammualaikum ❤️




Pada minggu lepas adalah minggu yang agak padat dengan aktiviti kekeluargaan. Mana tidaknya, selepas balik bercuti keesokkan harinya pula pergi MAHA 2016. Sebenarnya pada asalnya tidak merancang pun hendak pergi sini tetapi bapa mertua Shailla hendak pergi, jadi kami pun bawalah dia berjalan-jalan kesini. Bercerita tentang MAHA 2016, sambutnya mak oiii meriah betul. Ramai betul pengunjung yang berpusu-pusu datang membanjiri MAEPS, Serdang ini . Terdapat pelbagai lapisan usia, bangsa dan agama datang mengunjungi MAHA 2016 ini. 

 
 

Untuk tema MAHA 2016 kali ini adalah bertemakan " Our Food Our Future". Memang sesuai sangat temanya itu mana tidaknya memang terdapat pelbagai jenis makanan dan juga buah-buahan yang terdapat disini. Shailla paling suka masuk bahagian dewan yang menempatkan pelbagai jenis makanan buatan tempatan. Selain kita dapat lihat produk-produk tempatan, kita juga dapat merasa makanan-makanan yang mereka jual. Sebelum masuk, pastikan poket penuh sebabnya bila dah masuk dalam ada sahaja yang hendak dibeli seperti kerepek, keropok lekor, minyak dan lain-lain. Pelbagai jenis produk-produk tempatan yang mampu menarik perhatian pengunjung untuk membelinya.

 

Bila sudah penat berjalan pasti perut rasa berkerongcongkan. Di MAHA 2016 ini turut menyediakan kafeteria untuk para pengunjung menikmati makanan yang didatangkan khas dari pelbagai negeri. Para peniaga yang menjual makanan di kafeteria ini bukan calang-calang orang tau, semuanya sudah terkenal dengan masakkan mereka yang sedap-sedap belaka.

 


Castle Of Fruits merupakan tempat terakhir shailla kunjung. Disini menempatkan pelbagai jenis buah. Ketika shailla masuk disini, sedang berlangsung lelongan buah seperti belimbing, dragon fruits dan lain-lain. Di MaHA 2016 juga turut menyediakan beberapa buah bus untuk memudahakan pengunjung yang datang ke sini. Okay sampai disini sahaja entry shailla, semoga kita dapat berjumpa di MAHA akan datang pula.

 


Sekian Terima Kasih ❤️

October 31, 2016

YES & iHIT Graduation

Assallammualaikum 💋

 

Minggu lepas, Shailla terlibat dengan event besar anjuran company Shailla. Shailla memang diantara orang yang wajib terlibat untuk event ini kerana pelajar yang akan diraikan pada hari itu adalah pelajar yang Shailla jaga sepanjang mereka training di company Shailla. Event ini diadakan adalah khas untuk meraikkan pelajar-pelajar yang telah tamat training di company ini. Pelajar dibawah jagaan Shailla kebanyakkan adalah lepasan SPM. Program ini senang cerita lebih kurang graduation. 

 

Antara rakan-rakan Shailla yang terlibat secara langsung dan tidak langsung sepanjang program ini berjalan. Beberapa hari sebelum program ini berjalan Shailla dilanda demam, batuk dan selsema memang agak struggle dengan mengandung lagi. Alhamdulillah program berjalan dengan lancar walaupun ada beberapa kesilapan teknikal yang tidak dapat dielakkan.

 

Inilah dia antara pelajar yang kami raikkan pada hari itu. Memang seronok melihat masing-masing mendapat segulung sijil dan bergambar bersama ibu bapa dan kawan-kawan. Teringat pula balik ketika Shailla graduate semasa belajar di UITM memang seronok dan teruja ketika itu. Macam itu jugalah perasaan mereka ketika itu. Okay sampai sini sahaja entry Shailla, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih❤️

November 04, 2015

Event Review | Fiesta Bowling Amal PTPK

Assallammualaikum


Hai semua pembaca blog www.illazwritter.com. Terima kasih kasih kerana sudi datang membaca blog ini. Entry shaila kali ini adlah berkenaan Fiesta Bowling Amal anjuran PTPK. Fiesta Bowling Amal PTPK ini berlangsung di iOi City Mall, Putrajaya.Yang datang pada hari itu untuk merasmikan Fiesta Bowling Amal PTPK ini adalah Timbalan Menteri.


Terdapat lebih 30 company join Fiesta Bowling Amal PTPK ini. Ada company dari sektor kerajaan dan juga ada company dari sektor swasta. Shaila dan tiga orang lagi kawan sekerja shaila mewakili company kami. Shaila pun sebab nama kena petik oleh rakan sekerja. 


Sebelum main, tangkap gambar dulu. Shaila memang ratu main masuk longkang. Itu memang terbukti bila kebanyakkan balingan bowling shaila lebih "termasuk" yer bukan masuk ke dalam longkang..hahahah..Tapi sebenanrya sudah lama shaila tidak bermain bowling, skill pun memang kuranglah sebab tidak sempat hendak asah. Then bila tiba-tiba kena main kembali, mengambil masa yang lama jugalah untuk dapatkan balik mood balingan.


Group shaila di link nombor 15 di bahagian tengah, kami satu group memang sekadar main untuk suka-suka sahaja.Memang kami tidak target untuk menang..Cewahhhh ayat selamat agar tidak kecewa bila kalah..kahkahkah..Lagi pun kami tahu kami tidak boleh menang so have fun!! sahaja pada hari itu. Tapi itulah surau agak jauh dari bowling, jadi kena menapak jugaklah tetapi walaupun jauh tetapi surau iOi City Mall tip top dan sangat selesa.


Yang bernama Noor itu adalah shaila, shaila pun tidak tahu larrr..nape dia letak nama shaila Noor. Hasil balingan banyak masuk longkang yang shaila lakukan, dapat la nombor 3 tertinggi. Group mana yang menang shaila tidak tahu kerana sebaik shaja tamat permainan kami bergegas pulang kerana sudah lewat malam.Okaylah tu dapat juga markah daripada kosongkan..hahaha...okaylah sampai disini sahaja entry shaila, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih.

October 13, 2015

Event Review : Hi-Tea Shrdc

Assallammualaikum,



Selamat tengahari semua, apa khabar? diharap dalam keadaan sihat selalu. Okay entry Shaila kali ini adalah berkenaan Hi-Tea event yang di anjurkan oleh syarikat tempat shaila berkerja. Tujuan event ini adalah meraikan cabaran 21 hari " Happy Hour ".



Dekat dinding kuning itu adalah shrdc gratitude wall. Tujuan gratitude wall itu adalah untuk mencatatkan 3 perkara iaitu pertama thanks to someone helping you, kedua pula adalah you greatful dan yang ketiga pula your successful story. Setiap pagi selama 21 hari, kami akan berkumpul dan berkongsi tentang 3 perkara itu.



Antara makanan yang staff shrdc bawa pada hari itu adalah lasagna. Makanan ini dibuat oleh salah
seorang shrdc iaitu shazana. Apa yang menarik tentang lasagna shazana ini adalah rasa dia amat yummy !! makanan sekali tambah lagi sekali dan shazan ini juga merupakan seorang healty blogger.





Cheese Cake ini pula di tempah khas oleh kak ana dari kak zura. Kak zura ini, memang terror buat kek!! hasil kek dia memang tidak pernah mengewakan super duper sedap, makin sampai menjilat kaki..ehhhh jarilah...hahahaah.



Kek ini pula adalah untuk meraikan staff shrdc yang hari lahirnya pada bulan september dan oktober..hurmmm untung sangat pada 3 orang staff yang lahir pada bulan september dan juga oktober dapat tiup lilin..huhuhu.


Wadey Ini pula dibawa oleh seorang staff india, nama dia nithi. Rasa masalodey ini sedap dan ranggup. Selain itu, rasanya juga tidak keras hingga boleh patah gigi...hahaha. okay sampai disini sahaja entry shaila, jumpa lagi di entry akan dtg.

Sekian terima kasih

December 29, 2014

Throwback Teater Takhta 3 Ratu

Assallammualaikum


Hai semua, apa khabar? di harap dalam keadaan sihat selalu. Entry shaila kali ini adalah berkenaan pengalaman shaila menonton teater Tahta 3 Ratu. 

Teater arahan Erma Fatima yang memberi tumpuan kepada sudut pandang cerita tiga ratu, Galuh Chenderai, Lela Wangsa dan Puteri Hang Li Po ini dibarisi pelakon berkredibiliti termasuk Erra yang akan menjayakan Tun Teja, Izreen Azminda (Raden Galuh Chenderai), Soo Wincci (Hang Li Po).

Tahta 3 Ratu turut dibintangi Awie yang tanggungjawab menggalas watak Laksamana Melaka, Hang Tuah, Beto Khusyairi (Hang Jebat), Azri Iskandar (Sultan Mansur), Remy Ishak (Megat Terawih), Ellie Suriaty (Mbok Kuriang), Tasha Shilla (Sekar) dan Michael Ang (Gui Ying). Ini merupakan pengalaman pertama shaila menonton teater.

Tiket shaila kali ini, di sponser oleh kakak Ipar shaila.Teater Takhta 3 Ratu mengisahkan puteri Majapahit iaitu Galuh Chenderai (Izreen) yang berkahwin dengan Sultan Mansur (Azri Iskandar) kecewa dan terluka apabila suaminya itu mengahwini Puteri Hang Li Po (Soo Wincci) demi mengukuhkan pertalian persahabatan antara Melaka dan China.


Dalam persengketaan antara Galuh Chenderai dan Li Po, kedua-duanya terkejut dan cukup kecewa apabila Sultan Mansur mahu menikahi Lela Wangsa (Erra), puteri kepada Maharaja Dewa Sura, pemerintah Inderapura yang cuba menyerang Melaka. Ketiga-tiga Puteri ini telah melahirkan 3 orang Putera tetapi Putera siapakah yang layak untuk memegang kuasa kerajaan Melaka? Jawapan adalah anak erra Fazira kerana erra fazira keturunan melayu asli jadi anak dia lebih layak memegang takhta.


Ketika teater bermula, kita di larang sama sekali untuk mengambil gambar dan juga video. Prop yang digunakan sangat menakjubkan kerana pentas boleh bertukar-tukar dalam beberapa minit sahaja tidak perlu masa yang lama.


Semasa berhenti berehat selama 15 minit, shaila sempat bergambar dengan Ayda Jebat.Serius cakap, Ayda Jebat sangat comel.



Gambar semasa teater berakhir, semua para artis ke hadapan.


Shaila bersama biras dan juga adik ipar.

Sekian Terima Kasih

Logo KBBA

Review PATI OXYMEL KHAL In-Sanivir

Bila sudah masuk 30 siri ini, mudah sangat terkena selsema. Bukan sekadar itu sahaja, dengan keadaan cuaca yang tidak menentu, mudah sangat ...