Bintik minyak atau Oils Glands dibawah MATA

January 08, 2013

Assallamualaikum^^


HAi semua,kali ini ini saya nak cerita pasal bintik minyak atau oil glands yang selalu kelihatan dibawah mata.Apa yang saya alami adalah bintik minyak ini selalu terjadi apabila saya memakai  garnier light eye roll on pada bawah mata.Pada mulanya bintik minyak itu tidak kelihatan,tapi lama kelamaan makin kelihatan.So sy buat keputusan untuk stop memakai garnier light eye roll on.Alhamdulillah dalam masa seminggu bintik minyak itu semakin hilang...hilang dan hilang...^^ Selain itu juga,faktor lain yang menyebabkan terjadinya bintik minyak adalah kita mencuci make up dimata dan juga bawah mata dengan menggunakan baby oil, minyak zaitun atau apa-apa produk yang berminyak.Jika krim muka terlalu berminyak juga boleh menyebabkan pembentukan bintik bawah mata.Sekarang saya menggunakan krim kontur mata dari jenama safi balqis,buat masa ini tiada bintik minyak yang kelihatan.


fungsi krim ini adalah untuk mengurangkan lingkaran gelap dengan formula ringan dan cepat meresap tanpa menyebabkan pembentukan bintik minyak di bawah mata.

P/S:kawasan bawah mata adalah sangat sensitif dan nipis.

Petua Traditional untuk penjagaan mata^^
  • AIR BATU => tuam dekat mata selama mungkin.
  • TEH UNCANG => yang dah habis pakai punya yaaa..suam-suam letak pada mata sambil tido
  • TIMUN => hiris nipis letak pada mata sambil baring-baring
Sekian..Bubye^^

You Might Also Like

7 komentar

  1. hi salam kenal..good sharing...follow kat sini yer

    ReplyDelete
  2. selalu letak timun je
    terima kasih dik berkongsi "D

    ReplyDelete
  3. terima kasih berkongsi.
    ciksu selalu letak timun je

    ReplyDelete
  4. salam...ni big problm sy skg...tp bntik mnyk kt mta sy agk bsar,gpun dia xda la kt bwh mta je,ats pn ada jgk..hurm...first sy dpt bntik ni,sma jgk cm sis...lps gna garnier tu..skg ni pn sy da tukr safi.tp bntik mnyak tu tetap xhilang.risau sgt...

    ReplyDelete

Geng Kbba9

#KelabBloggerBenAshaari

#KelabBloggerBenAshaari
Since 2009