January 29, 2018

Cameron Highland Hari Kedua

Assallammualaikum❤️

Untuk hari kedua ini, aktiviti sangat padat. Ini kerana kitaorg ada satu hari sahaja untuk berjalan-jalan area Cameron Highland. Ini disebabkan esok kitorang perlu menghadiri majlis kenduri kahwin kerana itu adalah tujuan utama kitaorg ke sini.

Taman Agroteknologi Mardi Cameron Highlands


Ini merupakan lokasi pertama yang kami kunjungi. Untuk masuk ke sini perlu bayar tau. Memang Cantik sungguh pemandangan dan juga landscape disini. Sangat sesuai untuk mengambil gambar.Bukan takat landscape sahaja cantik, tetapi bunga-bunga terdapat disini juga sangat cantik. Memang rasa teruja melihat semua bunga-bunga terdapat disini.


Apa yang menarik perhatian ketika berada di sininadalah sebuah kincir air besar. Sebenarnya korang boleh tengok dan ambil gambar dengan lebih dekat lagi. Sha rakam gambar gambar ini dari atas bukit, sebab itu nampak kecil. Selain kincir air terdapat juga Taman Arnab. Sewaktu kami datang, taman arnab itu tutup seketika jadi tidak dapat main dengan arnab. Disini juga terdapat Strawberry. Di dalamnya kita boleh makan dan juga beli ais krim.


Bunga ini memang sangat unik dan begitu juga dengan warna dia, sangat cantik. Bukan takat bunga ini sahaja terdapat di sini, malah ada banyak lagi bunga yang cantik turut ada di sini.


Sila cari benda tersembunyi.. Hahaha... Nampak tak? Ada sesuatu makhluk comel tersembunyi di sebalik itu.

Time TunnelSebelum pergi cameron sha ada buat research sikit tempat akan kami pergi. Jadi bila sampai sini tidaklah jadi tentu arah untuk pergi mana. Dalam pencarian sha, maka terjumpalah tempat ini. Hurmmm macam menarik sahaja..asyik pergi ladang teh sahajakan...jadi kita cuba tempat baru pula.Untuk masuk ke dalam ini,di kenakan bayaran yer iaitu dewasa Rm6.00 manakala kanak-kanak RM4.00.


Mengikut maklumat dari google. Muzium Time Tunnel ini dimiliki oleh seorang anak cina tempatan yang bernama See Kok San dan  dibuka pada tahun 2007. Di sini terdapat pelbagai jenis barang lama dan antik. 


Ketika sampai di sini, sha memang rasa amat teruja. Ini kerana sha memang suka masuk tempat-tempat begini. Sambil kita melihat dan menghayati, ketika itu juga kita akan mengimbau zaman kanak-kanak kerana ada beberapa barang memang kita gunakan ketika zaman kanak-kanak.


Contoh seperti ala-ala kedai gunting rambut ini.Lihat sahaja kerusi yang digunakan ketika itu, memang susah atau mungkin tidak lagi kita temui di zaman ini.Sangat unik dan cantik.


Sambil kita hayati, sambil kita pose..hahaha..Agak lama juga kami berada di sini, kalau boleh setiap sudut sha hendak ambil gambar sebabnyateruja melihat barang-barang yang terdapat di sini.

Cafe LorongSetiap kali sha pergi Cameron, Cafe Lorongini adalah tempat wajib yangsha akan singgah makan. Ini kerana makanan di sini bagi sha memang sedap. Kalau tidak sedap, tidaknya sha singgah ulang singgah disini lagikan sebabnya banyak lagi kedai makan yang ada di situ.


Cactus Point 


Ini merupakan destinasi terakhir sha sebelum pulang ke homestay. Kami cadang malam ini hendak pergi pasar. Di belakang sha itu adalah beberapa pokok cactus giant. Memang besar, kalau terjatuh atas dia, tidak taulah apa jadi, tidak dapat banyangkan...hahaha


Inilah merupakan cactus yang selalu pelancong beli.Memang banyak dan berbagai jenis cactus yang ada di sini. Sha datang sini tidak beli cactus pun tapi beli key chain..hahaha


bukan hanya cactus, bunga rose juga terdapat di sini dengan pelbgai warna dan size. Untuk penggemar bunga rose, bolehlah cari di sini. Okay sampai di sini sahaja cerita yang dapat sha kongsikan. Jumpa lagi di Entry akan datang. Dibawah sha kongsi video travelog ketika sha berada di sana. 
Selamat Menonton !!

Terima Kasih

2 comments:

Logo KBBA

REVIEW : SUKA SUSU KAMBING COKELAT

Susu sememangnya bagus untuk kesihatan tubuh badan secara keseluruhan. Ia mengandungi sumber kalsium dan fosforus yang baik. Susu juga membe...