Logo KBBA

Disember 14, 2022

Cuti Sekolah Bawa Anak Mandi Di Bangi Wonderland Water Park


 Assallammualaikum

Bangi Wonderland Water Park

Hai semua, bila tiba musim cuti sekolah mesti kita sebagai ibu bapa perah otak fikir untuk bawa anak-anak pergi mana. Begitu juga dengan Shailla, kesian pulakan cuti sekolah diorang duduk rumah sahaja. Walaupun kita tidak dapat bawa mereka bercuti lama, kadang-kadang pergi tempat peranginan yang berdekatan pun boleh buat mereka  gembira. Macam anak-anak Shailla memang suka sangat mandi kolam. Jadi tempat yang Shailla tuju pastinya berkaitan kolam.

Hujung minggu lalu, Shailla telah membawa anak-anak Shailla ke Bangi Wonderland Water Park yang terletak di No. 2, Persiaran Bangi Avenue,Bangi Avenue,43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia. 


Shailla sampai sini awal, jadi terdapat banyak cabana yang boleh dipilih.Memandangkan abang ipar Shailla pun datang sekali bawa anak-anaknya jadi, Shailla memilih untuk sewa Cabana. Shailla memilih cabana kerana mudah untuk letak barang dan lepak. Kalau hendak solat pun senang. 

Ini adalah harga untuk penyewaan Cabana. Kalau nak jimat boleh kongsi dengan keluarga atau raka-rakan. Di dalam Cabana ini juga ada disediakan kipas dinding sangat berguna pada waktu tengahari..hahaha.

Antara aktiviti yang korang boleh lakukan di Bangi Wonderland Water Park :

KIDS ADVENTURE



Untuk anak-anak sangat sesuai untuk mandi disini, kerana pelbagai permainan ada disini. Antara yang menjadi tarikan disini adalah baldi besar itu. Memang gigih Shailla dan anak-anak tunggu air jatuh dari baldi giant itu. Mengambil masa dalam 15 hingga 20 minit jugalah untuk tunggu air jatuh. Tetapi bila air jatuh jer dia punya seronok, hilang penat menunggu.Hahaha



Tarikkan kedua yang paling digemari kanak-kanak adalah gelungsur air. Anak Shailla titak tahulah berapa kali dia ulang naik gelungsur rasa tidak terkira dari datang hinggalah balik tidak henti-henti naik. Rasanya guard yang jaga dekat situ pun dah kenal asyik muka dia sahaja.






Kalau nak tahu, disini sahaja korang boleh habiskan masa separuh hari untuk main semua mainan yang ada di kids Adventure ini. Kanak-kanak memang akan leka ketika bermain disini. Lagi pula kita kita senang nak pantau anak-anak bila duduk dibawah bumbung dan di Cabana.


Di sini sahaja ada banyak permainan menarik yang boleh korang main. Kita yang dewasa ini pun terikut main sama okay..Hahaha.

WATER CANNON



Permainan ini menarik, ibarat korang duduk dalam meriam buluh kemudian meletup. Korang akan melambang bersama percikan air yang besar masuk ke dalam kolam. Untuk main permainan ini, korang perlu pakai jaket keselematan dan berat kurang dari 85kg. 

PIRATES BAY



Di sini kolam boleh mandi kolam seperti mandi pantai. Di mana reka bentuknya mencuram seperti laut dan juga ada ombak. Ombak akan dibuka mengikut masa yang ditetapkan. Kolam akan berombak seketika kemudia dia akan tutup untuk sesi seterusnya. Bila tiba waktunya ombak akan buka, kami akan berkumpul ramai-ramai depan itu menati ombak datang membadai cewahhhh.

MEANDER RIVER



Korang boleh guna pelampung untuk melalui Meander River, ini kerana jika korang jalan menyusurinya memang lenguh kaki juga sebab korang akan berjalan handuk air seluruh kawasan Bangi Wonderland. Kalau naik pelampung takdelah terasa sangat. 

Ada juga beberapa permainan yang Shailla tidak sempat main tetapi sempat ambil gambar  kerana kengkangan masa. Lagi pula anak-anak asyik main dekat kids pirate jadi sempat datang ambil gambar sahaja.  Antara mainan lain yang terdapat di Bangi Wonderland Water Park adalah seperti :

Insane Racer

Spiralax

Magic Funnel

Green Pearl

Boomeriang

The Fall & Anaconda Trail

Kesemua mainan diatas adalah antara pemainan yang mencabar dan memerlukan korang menggunakan pelampung.

Pengalaman Ketika Berada Di Bangi Wonderland Water Park
                                   

Shailla sampai disini sebelum kaunter Bangi Wonderland Water Park buka. Ketika sampai, Shailla di minta untuk menunggu di ruang menunggu. Kemudian bila  kaunter buka dan siap pakai tag di tangan, Shailla pun masuk ke kawasan  taman tema. Untuk sewa cabana kena cepat kerana dia limited. Korang juga boleh duduk di ruang public area yang  menempatkan kerusi dan meja.

Apa yang Shailla suka adalah, toilet tidaklah jauh dari taman tema. Selain itu ditingkat atas juga ada toilet, ruang persalinan dan loker untuk korang simpan barang berharga. Tempatnya memang selasa serta kemudahan yang ada amay menyenangkan.

Shailla memang puas hati dapat meluangkan masa bersama keluarga bermain di Bangi Wonderland Water Park ini. Dari masuk hingga balik tidak terasa lama pun. Paling penting dapat lihat anak-anak gembira bermain taman tema pun dah buat Shailla gembira walaupun mukaku habis berbelang disebakan sunburn.wakaka.



Untuk makan pula, Shailla beli yang jual set. Satu set berharga RM12. Bagi Shailla harga dia okay sebab termasuk sekali air. Selain itu, makan dia  juga sedap. Koarang boleh pilih beberapa set makanan yang mereka sediakan seperti laksa, bihun sup dan set nasi. Anak-anak Shaila paling suka set ayam masak kicap. Air juga korang boleh pilih mengikut list yang mereka sediakan. Selain itu, Dikawasan public area juga ada jual makanan seperti nugget, kentang dan lain-lain lagi.

Antara Kemudahan Disediakan :


Klik Gambar Untuk Beli Tiket

Ini harga terkini jika korang beli secara atas talian. Promosi ini sah dari 01/05/2022 - 31/12/2022 tertakluk pada  terma dan syarat pihak Bangi Wonderland.


Bangi Wonderland Water Park(2 Days Entry) + Le' Venue Hotel(1 Night)
STAY & PLAY for 4 Persons🔥🔥
WEEKDAYS Package RM288 / 4 persons nett
* Check-in on Wednesday, Thursday & Sunday only.
* Deluxe Family Room.
WEEKEND Package RM338 / 4 persons nett
* Check-in on Friday, Saturday, School & Public Holidays only.
* Deluxe Family Room.
Kindly visit our official website at https://levenuehotel.com/ for booking
Info :
Walking distance from Le'Venue Hotel to Water Park is only about 5 min.

Selain itu, pada yang datang dari luar selangor, korang boleh menginap di Le' Venue Hotel kerana pakej dia termasuk sekali tiket masuk ke Bangi Wonderland Water Park. Kalau dari Hotel perjalanan makan masa hanya 5 minit.

Untuk info lanjut boleh klik link dibawah ini :

November 27, 2022

Mini Festival YEZ 2022 Anjuran Pusat Pungutan Zakat

 Assallammualaikum

Alhamdulillah, Sha diberikan peluang untuk hadir ke AEON AU2 Setiawangsa, Kuala Lumpur bagi bersama-sama memeriahkan Mini Festival YEZ 2022 Anjuran Pusat Pungutan Zakat. Sebenarnya pertama kali Sha sampai ke AEON AU2 Setiawangsa, Kuala Lumpur ini. Ketika sampai tadi pun agak berpusing-pusing juga mencari tempat Mini Festival YEZ 2022 ini diadakan. Sha hadir disini bersama beberapa rakan blogger yang lain.

Pasti korang tertanya-tanyakan apa Sha buat disinikan?pada yang tidak tanya tu...takpe Sha nak cerita juga yang Sha datang sini adalah kerana Pusat Pungutan Zakat - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan ("PPZ-MAIWP") melancarkan Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) di AEON AU2, Setiawangsa. Pelancaran kempen dirasmikan oleh Yang Berbahagia Tan Sri Dato' Sri Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman. Kempen YEZ 2022 ini bermula 26 November 2022 hingga 13 Disember 2022 bertujuan menggalakkan orang ramai untuk menunaikan kewajipan berzakat sebelum 31 Disember 2022.


Ramai juga tetamu dan juga Vip yang hadir tadi bagi pelancaran Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ). Tujuan kempen ini diadakan dengan mengangkat tema"Memberi Tanda Syukur" PPZ-MAIWP ingin mengajak seluruh masyarakat Islam untuk menzahirkan rasa syukur dengan menunaikan zakat untuk kelangsungan hidup asnaf lebih-lebih lagi dalam situasi sukar ekonomi kini. Kadang-kadang kita rasa kita susah tanpa kita sedari diluar sana ada yang lagi susah dari kita. Jadi inilah masa kita meringan beban mereka dengan menunaikan tanggunjawab dengan menunaikan zakat.

PPZ-MAIWP selari dengan motonya iaitu "Memudahkan Anda Berzakat" menyediakan pelbagai perkhidmatan dan kemudahan bayaran khususnya menjelang hujung tahun bagi member rang kepada pembayar zakat untuk mendapatkan 100% rebat cukai pendapatan.

Pada masa kini, memang senang untuk membayar zakat. Korang tidak perlu lagi mohon cuti atau beratur panjang bagi menunaikan. Banyak perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan oleh pihak bagi memudahkan korang untuk membayar.

Berikut adalah perkhidmatan dan kemudahan bayaran zakat yang disediakan :

1. 10 KAUNTER PPZ-MAIWP

Bavaran zakat boleh dilakukan di 10 kaunter PPZ-MAIWP sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan. Sepanjang Disember ini, kaunter akan dibuka 7hari seminggu bermula jam 8.15 pagi hingga 4.45 petang

Friday +

Istimewa pada tahun ini, PPZ-MAIWP akan melanjutkan waktu operasi kaunter pada setiap hari Jumaat sehinggajam 9 malam. 30 pembayar terawal di setiapkaunter pada hari Jumaat akan mendapat baucar KFC bernilai RM10.

2. PORTAL PZ-MAIWP &APLIKASI MYZAKAT

Pembayaran zakat secara dalam talian mealuli w zakatocm my atu aplikasi MyZakat yang boledimuat turun di Gogel Paly dan Apel Store. Pembayar ujga boleh Kira,Bayar dan Semak rekod bayaran.

3. EJEN-EJEN KUTIPAN ZAKAT

Pembayaran zakat juga boleh dibuat melalui eien-ejen rasmi yang telah dilantik oleh PZ-MAIWP iaitu melalui perbankan internet, portal online, e-walet, kaunter-kaunter bank dan pos.

4. ZAKAT+ @MYTEMUJANJI

Zakat+ @MyTemujanji berperanan sebagai o'ne stop centre" bagi memberi pilihan kepada para pembayar zakat untuk menetapkan temujanii bagi perkhidmatan iaitu Kaunter Zakat Digital, Kaunter Zakat Bergerak, Door To Door &Ride2U. Untuk tempahan boleh layari link di portal https://mytemujanji.zakat.com.my/

5. TALIAN ZAKAT

Nilai tambah baharu yang mana pembayar zakat bukan sahaja boleh membuat pertanyaan dan taksiran zakat, malah dengan hanya satu panggilan ke 130088 5757 pembayar juga boleh menunaikan zakat.

 

Pembayar yang menunaikan zakat sepanjang kempen berlangsung berpeluang untuk memenangi lebih 500 hadiah menarik. Pemenang akan dipilih melalui cabutan secara rawak tertakluk terma dan syarat. Wahhh hadiah dia mengancam rugi kalau melepaskan peluang ini. Mana tahu rezeki korang berzakat menang cabutan bertuah.


Pada majlis yang sama, turut diadakan penyerahan zakat perniagaan berjumlah RM532,350.11 daripada:

1. Felcra Processing &Engineering Sdn Bhd- RM375.220.38
2. Kop. Jaya Murni Wanita Bhd - RM157, 129.73


Sumbangan berbentuk Bakul Rezeki yang terdiri daripada barangan makanan kering seperti beras, minyak, maggi dan sebagainya yang bernilai RM100 dengan nilai keseluruhan sumbangan sebanyak RM10,000 turut diberikan kepada 100 asnaf di Kawasan PPR sekitar Setiawangsa, Kuala Lumpur.


Sebelum melancarkan Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ), menurut Keuta Pegawai Eksekultif PZ-MAIWP, Tuan Haij Abdul Hakmi Amri Osman, program serahan zakat perniagaan dan sumbangan zakat kepada asnaf dalam majlis ini menunjukkan kepada masyarakat dengan jelas tentang kitaran daripada pengeluar zakat kepada pemanfaat zakat yang berhak di mana zakat yang ditunaikan menyumbang kepada pembangunan asnaf dan ekonomi masyarakat Islam.

"Dalam situasi negara berhadapan dengan krisis ekonomi, kita yang masih diberi rezeki pertulahtampil untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik untuk saling melengkapi antara satu sama lain", katanya.


Selesai sudah Pelancaran Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) yang dirasmikan oleh Yang Berbahagia Tan Sri Dato' Sri Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman. Majlis ini dimeriahkan lagi dengan kehadiran Cik Piah dan Tyzo sebagai pengara untuk majlis ini.


Selesai sahaja Pelancaran Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) , Shailla dan rakan blogger yang lain tidak melepaskan peluang untuk bergambar dengan Cik Piah dan juga Tyzo. Selain itu terdapat pelbagai aktiviti menarik seperti pertandingan mewarna serta Meet & Greet Omar Hana & Ustaz Amil dan booth-booth jualan Asnaf. Kaunter-kaunter zakat juga ada buka disana. Selain itu ada  penampilan istimewa seperti Tyzo, Cik Piah dan Lah Ahmad. Sembang santai bersama PU Amin & Imam Muda Hassan. Borak dengan Miro bersama influencer Tik Tok Dak Ayam, Qowiy, Helmet 'Singer' & Man Raja Lawak.

Kuiz & cabutan bertuah juga turut ada tau! jadi jangan ketinggalan untuk datang ke Mini Festival YEZ 2022.

Marilah semua kita sama-sama menjalankan tanggungjawab dengan menunaikan zakat bagi membantu golongan yang susah. Bukankah dengan memberi kepada orang lain, Allah akan memberi dan menggantinya dengan hal yang lebih baik? Tidak sesekali kita rugi sekiranya memberi dan membantu orang lain dengan hak dan barangan kita. Melalui amalan bersedekah juga akan melahirkan perasaan tenang dan bahagia.Semoga kita mendapat lebih keberkatan rezeki apabila korang memenuhi tuntutan Allah s.w.t. Semoga Allah memudahkan kerja kita.

Untuk mengetahui lebih lanut mengenai kempen ini, sila layari, https://www.zakat.com.my/yez2022/

Terima Kasih

November 22, 2022

PAKAI SUNSCREEN BERAPA KALI SEHARI? | MARI IKUT CARA MEMILIH DAN MEMAKAI SUNSCREEN YANG BETUL

Assallammualaikum

Hello semua, korang sudah pakai sunscreen hari ini? haa..pada yang belum pakai sunscreen, cepat-cepat pergi pakai kerana sunscreen merupakan salah satu ruitn penjagaan wajah yang penting. Rugi sahaja kalau korang pakai serum dan krim mahal tetapi tidak memakai sunscreen. Selain untuk melindungi wajah dari sinaran matahari, sunscreen juga berguna untuk mencegah penuan dan risiko pelbagai jenis masaalah kulit. 

Bukan mudah yer untuk mencari sunscreen yang sesuai dengan kulit kita terutama yang mempunyai masaalah kulit sensitif seperti Shailla. Kalau hendak di hitung rasanya pelbagai juga sunscreen yang Shailla cuba. Kebanyakkannya membuat kulit Shailla menjadi breakout. Kalau muka dah breakout memang makan masa untuk pulih. Ada juga sunscreen yang buat muka menjadi bertambah oily, icty dan tumbuh jerawat. Kesan salah pilih sunscreen ini juga berbeza-beza bergantung pada induvidu. Macam Shailla lebih kepada oily dan jerawat. 

Menyedari sunscreen sangat penting dalam kehidupan harian, jadi Shailla tidak putus asa untuk mencari sunscreen yang sesuai untuk kulit Shailla. Tambah kulit muka Shailla telah kelihatan tompok-tompok jeragat kecil. Beberapa bulan yang lalu, Shailla akhirnya bertemu dengan sunscreen yang sesuai dengan kulit muka Shailla. 


Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature

Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature dari Hansaegee Nature mengandungi Glycerin, Sodium Hyaluronic & Allantoin ini dapat mengurangkan dan mengelakkan keradangan kulit. Ekstrak Aloe Vera yang terkandung dalam sunscreen ini juga dapat menenangkan kulit dari masalah kulit seperti kemerah-merahan dan kegatalan. Memang sesuai untuk kulit sensitif macam Shailla. 

Shailla memilih Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature sebagai my current favorite sunscreen adalah kerana dengan melihat beberapan ciri yang ada pada sunscreen ini. Korang juga boleh jadikan ia sebagai panduan jika korang ingin memilih dan membeli sunscreen.

3 Kebaikan Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature

Menghalang sinar mataharii (sun protection)
Melembapkan kulit (Moisure Skin)
Menenangkan Kulit (Claming Skin)



Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature adalah sunscreen mempunyai SPF50 dan PA+++ yang tinggi bagi melindungi kulit dan menghalang sinaran UVA dan UVB. Ingredients terkandung di dalam sunscreen ini dapat merawat kulit kita selama dan setelah terdedah pada sinar matahari. Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature ini selamat digunakan dan ianya bebas dari bahan-bahan yang merbahaya antaranya ialah Alcohol-Free, Paraben-Free, Silicon-Free, Sulfate-Free, Allergen-Free. Sangat bagus untuk korang yang kulit sensitif dan mudah iritasi terhadap bahan-bahan tersebut.

Bahan-Bahan Utama :

Glycerin, Sodium Hyaluronic & Allantoin

Kandungan Ekstrak Tumbuhan Semulajadi :

Aloe Barbadensis Leaf Juice, Centella Asiatica Extract, Morus Alba Bark Extract, Orchird Extract.

Bahan utama yang terkandung dalam Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature adalah seperti Glycerin, Sodium Hyaluronic & Allantoin ini dapat mengurangkan dan mengelakkan keradangan kulit. Ekstrak Aloe Vera yang terkandung dalam sunscreen ini juga dapat menenangkan kulit dari masalah kulit seperti kemerah-merahan dan kegatalan.. Jadi kulit korang akan nampak sihat dan berseri. 


Texture Cream Soft Dan Moisture

Texture Aloe Vera Sunscreen ini  Oil Free /Tidak Berminyak dan Light Weight /Ringan. Memiliki aroma segar kerana bau aloe vera.Selain itu, kulit korang akan terasa lembap sahaja ketika menggunakannya. Kalau  korang lihat  warna krim ini adalah berwarna putih dengan light green color cream. Tetapi korang jangan risau jika pakai, ia tidak memberi kesan white cast pada muka korang. Muka korang juga tidak akan nampak bercapuk. Selain itu, texture yang tidak berminyak sangat mudah dibersihkan dan tidak menempel di dalam pori. Memang mesra wudhuk. Boleh refer entry Shailla ( LINK) sebelum ini tentang Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature.


Cara Guna Sunscreen

Kalau untuk aktiviti seharian, cukup hanya gunakan sunscreen dengan SPF 30. Apabila korang melakukan aktiviti sepanjang hari ditempat yang terkena sinar matahari secara langsung, gunakan sunscreen wajah dengan SPF 50.


Berapa banyak korang perlu pakai sunscreen ini  adalah seeloknya dua jari. Korang boleh menggunakan sunscreen setelah menggunakan pelembap. Sapuan pada semua permukaan kulit yang terdedah (termasuk di pelipat-pelipat). Seeloknya memakai sunscreen 30 minit lebih awal sebelum korang keluar rumah. Sunscreen perlu dipakai setiap 3 hingga 4 jam. Ini kerana kulit tetap jadi gelap walaupun dah pakai sunscreen jika terdedah bawah matahari dalam jangka masa yang lama.

My Experience

Ketika menggunakan Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature ini, Shailla tertarik dengan teksturnya yang ringan, mudah meresap dan no whitecast.  Tona kulit muka Shailla yang berwarna medium, tidak membuat wajah Shailla menjadi bercapuk dan nampak putih pelik. Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature ini hanya terlihat seperti memakai tone-up cream. Ia juga sesuai dijadikan sebagai make up base. 

Kulit muka Shailla jenis combination dan lebih cenderung kepada kulit mudah berminyak . Dengan Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature  ini, mampu mengawal minyak dengan baik, tanpa membuat kulit kering. Kulit terasa tetap terjaga kelembapannya walaupun terdedah dibawah matahari yang agak lama.


Shailla memiliki pori-pori yang besar, biasanya sunscreen akan masuk ke dalam pori-pori dan membuat pori-pori yang tersumbat. Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature ini, tidak menyumbat pori-pori yang boleh menyebabkan jerawat.

Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature terasa sangat nyaman di kulit Shailla yang sensitif dan cenderung mudah berjerawat. Nak tahu sunscreen itu sesuai atau tidak dengan korang, biasanya kulit akan menjadi  kemerahan dan ruam-ruam seperti iritasi, kemudian beberapa hari kemudian akan muncul jerawat. Shailla telah menggunakan sunscreen ini selama hampir 3 hingga 4 bulan  dan aku tidak melihat adanya tanda-tanda breakout.


Akhirnya bertemu juga  sunscreen yang sesuai dengan kulit sensitif Shailla. Shailla sangat rekomen korang guna Aloe Vera Sunscreen Hansaegee Nature ini terutama untuk korang yang kulitnya sensitif, wajib cuba!


Untuk maklumat lanjut dan membeli produk Hansaegee Nature :

Brand: Hansaegee Nature 





Terima Kasih