Showing posts with label Hotel & Penginapan. Show all posts
Showing posts with label Hotel & Penginapan. Show all posts

June 20, 2023

Travel | Padi Sentral Sekinchan



Assallammualaikum, kali ini Sha ingin kongsikan salah satu tempat menarik yang boleh korang boleh kunjungi ketika bercuti ke Sekinchan, Kuala Selangor. Tempat yang Sha maksudkan itu adalah Padi Sentral. Padi Central ini merupakan rumah penginapan yang mempunyai tarikannya tersendiri. Sha suka lihat rekaan bangunan yang nampak estetik. Selain itu, kawasan sekitarnya yang menempatkan cantik terutama ketika padi sedang menghijau. Ketika Sha datang ke sini, musim padi yang telah menguning. 

Padi Sentral ini juga terkenal dengan tangga warna pelangi (Rainbow Stairs) ini. Kebanyakkan yang datang ke sini adalah untuk bergambar atas tangga ini. Sha ada juga lihat di dalam video tik tok dimana ada perkhidmatan drone untuk mengambil video korang ketika berada diatas tangga. Tetapi ketika Sha datang sini, orang yang menawarkan perkhidmatan drone itu tiada. Disebabkan itu, Sha ambik video sendiri sahaja.

Pada mulanya memang rasa yakin untuk naik tangga ini. Tetapi bila sampai ke kemuncak memang rasa gayat. Tambah pula bila rasa tangga ini agak bergoyang sikit ketika menaikinya. Jadi memang berhati-hati ketika naik hingga sampai ke kemuncak. 

Selain jambatan, terdapat juga beberapa tempat yang boleh korang ambil gambar seperti di buaian kayangan, jerami, kerusi warna warni dan juga gerbang bentuk hati (Big Love) itu. Sha sampai sini agak awal, jadi tempat ini masih belum ramai pengunjung lagi. 

Okay sampai disini sahaja entry ringkas Sha untuk kali ini. Nanti Sha kongsikan lagi tempat yang menarik ketika sha bercuti di Sekinchan. 

Sekian, Terima Kasih

October 28, 2019

Swiss-Garden Hotel & Residences Genting Highlands

Assallammualaikum 💕

Beberapa minggu yang lepas, Shailla telah bercuti bersama keluarga di Swiss-Garden & Residences Genting Highlands. Percutian kami sekeluarga telah di taja oleh Kelab Blogger Ben Ashaari. Terima kasih founder kelab iaitu Ben Ashaari kerana menaja percutian kami.


Ini adalah bilik kami ketika bercuti di sini. Bilik dia memang luas dan selesa. Anak-anak Shailla pun berlari sakan di dalam bilik ini. Genting memang dah sejuk di tambah pula dengan aircond yang kuat memang sejuk.

Sewaktu pergi sini, Shailla tidak sihat sangat jadi tidak banyak gambar yang Shailla ambil kerana kami sekeluarga banyak menghabiskan masa berehat di dalam bilik.



Keesokan harinya baru Shailla bawa anak-anak mandi kolam. Memang seronok mereka dapat mandi. Hampir dua jam juga diorang beredam di dalam kolam. Sampai kecut la jari tangan. Tambah pula ketika itu tiada orang sangat, memang puaslah budak - budak ni mandi.


Kalau korang tengok pemandangan dari kolam ketika waktu pagi memang cantik. Tenang sahaja ketika berada di sini. Kemudian pukul 12 kami pun check out dan terus pulang. Sebenarnya banyak tempat yang Shailla tidak sempat explore. Disebabkan masaalah kesihatan. Insyaallah ada rezeki Shailla hendak pergi lagi ke sini.

Sekian Terima Kasih.

December 06, 2018

Agrofarmstay @Skill-Tech

Assalamualaikum 💕


Pada sabtu yang lalu, Shailla sempat pergi bercuti bersama keluarga ke Melaka. Shailla pergi bersama keluarga mertua cuma Shailla menginap di penginapan yang berbeza. Shailla menginap di Agrofarmstay Durian Tunggal Melaka. Shailla sampai awal juga ketika itu dalam pukul 11.45 pagi. Jadi sementara tunggu keluarga mertua sampai, Shailla mencuba nasib untuk check in awal. Alhamdulillah Shailla dapat check in awal. Staff di bahagian receptionist ketika itu sangat mesra pelanggan. Senang berurusan dengan beliau.



Shailla duduk sini satu malam sahaja. Suasana di sini sangat tenang. Rasa damai sahaja hati ketika sampai berada di sini.  Shailla duduk chalet nombor satu betul-betul tepi receptionist. Shailla berkenan betul dengan lampu tidur rotan serta gambar itu, nampak unik dan klasik.Hihihi..


Di sini juga disediakan kolam renang. Bahagian kiri dan kanan kolam untuk kanak-kanak. Bagi Shailla kolam itu agak dalam juga macam anak Shailla paras leher jadi agak bahaya jika tidak guna pelampung. Sewaktu check in memang staff di situ pesan agar awasi anak-anak kerana di situ tiada life guards.

Antara aktiviti menarik yang boleh di lakukan di situ seperti :

Bilik Karaoke

Berkayak

Pondok Ternakan

Dewan Palma

Kolam Memancing

Pondok Nipah

Taman Herba

Surau Teratai

Tidak rugi rasanya korang bawak anak-anak bercuti ke sini sempena cuti sekolah ini. Kalau mana yang hendak lari seketika dari tekanan kerja boleh datang ke sini kerana korang akan mendapat ketenangan dan kedamaian ketika berada di sini. Untuk pengguna line unfi, di sini memang tiada line. Macam Shailla duduk di sini memang tidak dapat online. Bila masuk bandar baru dapat update Instagram dan juga facebook. Okay sampai di sini sahaja, jika berminat untuk menginap di sini, korang boleh lihat dan hubungi seperti yang tertera di bawah ini. Jumpa lagi di entry akan datang.

Encik Bari – 012-211 8246
Encik Mat – 016-209 8623

Alamat:
Lot 453,
Batu 13, Jalan Tebong/ Machap,
76100, Durian Tunggal,
Melaka

Website : http://agrofarmstay.my/
Facebook: https://www.facebook.com/agrofarmstay/
Instagram: https://instagram.com/agrofarmstay

Terima Kasih

May 03, 2018

MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!

Assallammualaikum


Agrofarmstay Melaka tahun ini sekali lagi mengadakan Mega Bonanza yang sangat menjimatkan pelanggan mereka.Berita baik untuk yang ingin mengadakan Hari Keluarga atau Family Day sesama ahli keluarga atau syarikat tempat kerja, atau pun reunion bersama rakan-rakan.
Jimat sekurang-kurangnya RM1,000. WOW. Penjimatan bermula dari RM1,000 sehingga RM3,900. Banyak tu. Nak tahu apa pakej yang ditawarkan?


Tawaran kali ini adalah untuk pakej family day. Konsep pakej kali ini adalah tempah dulu dan tarikh family day boleh tetapkan kemudian. Sebab pihak kami tahu nak organize family day ni susah. Nak dapatkan persetujuan semua ahli keluarga akan memakan masa. Oleh kerana tempoh promosi ni terhad, jadi boleh book dulu dan bagitahu tarikh family day kemudian. Boleh pilih tarikh dari sekarang sehingga tahun depan 31 Mei 2019. Banyak masa tu. Sekarang tak ada alasan susah nak organize family day dah ye.


Promosi ini bermula dari 25 April 2018 sehingga 13 Mei 2018 sahaja ye,boleh booking dulu dan tarikh event/family day bagitahu kemudian.

Kandungan Pakej Mega Bonanza 2018

Pakej ini adalah penginapan 2 hari 1 malam untuk 20 orang. Kalau lebih dari 20 orang, boleh tambah bayaran mengikut pax selebihnya. Makanan di sediakan sepanjang penginapan yang terdiri daripada makan tenghari, makan malam BBQ dan sarapan pagi. Kami juga menyediakan sukaneka sebanyak 5 game bersama jurulatih. Tak lupa juga untuk kaki karaoke boleh cuba berkaraoke disini. Bagi yang lebih suka aktiviti air, boleh cuba berkayak atau memancing , Cuma perlu bawa joran sendiri. Di sini ada pelbagai haiwan seperti ayam, arnab, burung, kambing dan kuda. Boleh cuba bagi makan kat haiwan tersebut. Bagi kanak-kanak, kami ada sediakan pertandingan mewarna. Boleh tengok bakat mereka nanti. Tak lupa juga hamper bagi sukaneka dan peraduan mewarna. Akhir sekali kami akan sediakan banner family day dengan nama family masing-masing. Wah. Banyak kan aktiviti.


Harga yang di tawarkan.

Harga asal tanpa promosi untuk 20pax ialah RM3,780 (RM189 per pax).
Harga promosi pakej 2 hari 1 malam utk 20pax ialah RM2,780.
Harga jatuh dalam RM139 per pax sahaja.
Bagi tambahan yang melebihi 20pax, dewasa RM139 dan kanak-kanak RM99 sahaja. Maximum 78pax.

Sangat-sangat murah. Dijamin berbaloi. Untuk tempahan, sila layari laman web kami di:


Terima Kasih

February 02, 2018

Thirstle Hotel Port Dickson | Shrdc Kick Off 2018

Assalamualaikum 💕

Untuk tahun ini iaitu pada tarikh 1  Feb 2018, syarikat tempat sha berkerja telah memilih thirstle hotel port dickson sebagai lokasi untuk Shrdc Kick Off 2018.


Lebih kurang pukul 7.45 pagi, bus bergerak ke Port Dickson. Lebih kurang sejam lebih perjalanan dari  Shah Alam hingga ke thirstle hotel port dickson. Sebaik sahaja sampai ke thirstle hotel port dickson, terus tuju ke bilik training untuk aktiviti bersama bos juga team kick off. 

Kick Off 2018 



Lebih kurang pukul 10 lebih sesi pertama ini merupakan sesi bersama bos. Sambill bos terangkan misi untu misi 2018, sha dan rakan yang lain sarapan pagi.

Sarapan Pagi

Sarapan pada pagi itu adalah bihun dan juga sedikit juadah kuih muih. Jika bercerita tentang makanan dan juga rasanya, sha boleh cakap adalah ditahap janji kenyang.


Bos juga ada menerangkan serba sedikit tentang apa yang berlaku dan akan berlaju didalam syarikat. Selain itu manager setiap manager setiap dipartment juga turut menceritakan apa yang sedang akan dilakukan pada tahun 2018. Selepas selesai sesi penerangan dari semua manager, terus pergi makan tenghari dan juga solat.

Makan Tenghari

Haaa.. Macamana pula makan tenghari? Pendapat sha sama sahaja iaitu makan untuk kenyang. Dalam semua lauk dihidangkan hanya sambal sotong dan juga sup sahaja yang sedap bagi tekat sha. Buah yang dihidangkan juga seperti nenes nampak tidak segar dan lebam.


Selepas selesai solat, meneruskan aktiviti seterusnya iaitu aktiviti berkumpulan. Ada tiga aktiviti yang dijalankan iaitu aktiviti pertama bersama bos. Manakala aktiviti kedua dan ketiga bersama team kick off. Apa nama aktiviti itu, hurmmm sha tak ingatlah cuma aktiviti pertama siapa jawap soalan paling cepat dan aktiviti adalah lukis menggunakan bahasa isyarat. Selesai aktiviti semua pulang ke bilik masing-masing untuk aktiviti bebas.

Sha balik sekejap ke bilik untuk solat dan tukar baju, kemudian turun ke pantai untuk mandi dan main banana boat. Serius pas ini fikir dua kali untuk naik bukan sebab takut jatuh tetapi takut kena hempap. Biul juga rasa ketika itu, mana tidaknya ketika di jatuhkan dari boat ada orang hentam jatuh kepala sha memang gang!!! Jawabnya nasib benjol.. Hihihi. Gambar petang itu memang tidak ambil kerana sha confident Sjcam battery full!! Padahal sekali buka battery low. Jadi semua gambaran petang itu, sha rakam dan simpan dalam hati sahaja.. Wakaka

Thirstle Hotel Port Dickson


Beberapa keping gambar yang sha sempat rakamkan ketika didalam bilik sebelum jalan-jalan tepi pantai. Bilik dia memang besar dan selesa.


Untuk bilik sha tiada bathtub. Mandi air pancut sahaja.. Hihihi.


Pemandangan dari luar bilik juga cantik. Dari koridor dapat cuci mata mata tengok mat salleh mandi.. Wakaka.. Pagi tadi sha dan roommate duduk di koridor untuk lihat sunset, tapi malangnya sunset malu untuk melihat kitaorg.. Hihihi 


Haa.. Gambar ini bukan saja-saja letak tau.. Hihihi. Gambar ini merupakan detik dimana sha dan roommate ditinggalkan. Bahana tunggu whatsapp notification dalam group. Tidak pasal malam itu naik grab car ke restaurant. Sementara tunggu grab car datang, sha rakamkan gambar ini sebagai kenangan.

Makan Malam

Malam tadi makan luar. Lokasi menjadi pilihan adalah di Restoran Pantai Ria Port Dickson. Gambar sha tidak sempat ambil kerana sampai pun dah lambat. Orang dah separuh makan, sha dan roommates baru sampai. Makanan dia memang sedap terutama sotong goreng dia. Selepas makan sha dan semua pulang ke hotel. 

Aktiviti Malam 


Setelah sampai di hotel, sha dan beberapa rakan lain tidak terus masuk bilik. Kami manfaatkan masa yang ada dengan berjalan-jalan sambil menghirup udara segar. 


Sha dan rakan-rakan sempat lepak ditepi pantai sambil dengar lagu disco.. Hahaha... Xdelah lagu rancak jer. Memang tenang ketika lepak disini.


Gambar ini dirakam sebelum aktiviti terakhir iaitu karaoke. Okaylah harga dia, RM100 limit 12 pax including air. Kami semua lepak sini sampai pukul 11.30, kemudian pulang ke bilik hotel masing-masing. Okay sampai disini sahaja entry sha, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian, Terima Kasih

September 15, 2017

The Regency Waterfront Hotel Kuala Terengganu

Assalamualaikum ❤️


Hai semua, ini merupakan penginapan sha seterusnya ketika berada di Terengganu. Alang-alang kami konvoi naik ke Kuala Terengganu, jadi kami terus menginap di The Regency Waterfront Hotel Kuala Terengganu. Ini berikutan anak-anak tidak dapat mandi manda di pantai. Jadi kami sekeluarga tukar rancangan untuk membawa mereka mandi kolam. 


Di atas adalah pemandangan dari luar hotel sha. Kalau korang dapat lihat, hujung bangunan itu adalah laut. Jom sha kongsi sikit pemandangan di dalam bilik hotel pula. 

Tempat Tidur

Bilik Air

Sebenarnya keadaan katil sewaktu datang kemas sahaja. Tetapi bila dua orang gergasi itu telah naik memang hancurlah jadinya. Ruang bilik dia sangat besar dan susun atur perabut juga tersusun kemas. Bilik kami merupakan bilik mempunyai penghawa dingin.dan mempunya sebuah katil bersaiz quuen. Sha menginap disitu selama satu malam kerana keesokkan harinya kami akan bergerak pulang ke rumah di Sungai Buloh Selangor. 


Ketika masuk ke bilik hotel,lebih kurang pukul 3 lebih. Jadi kami anak beranak rehat sebentar kemudia pukul 5 petang kami bersiap untuk mandi kolam. Kolam dia terletak dibangunan sebelah iaitu berhadapan dengan hotel. Kalau korang lihat gambar dari kuar bilik hotel itu, terdapat satu bangunankan? Disitu tempat untuk mandi kolam. Anak sha yang pertama memang mandi sampai tidak ingat dunia. Jenuh paksa naik untuk balik ke bilik hotel. Manakala anak sha yang nombor dua pula, mandi sampai tertidur. Bila waktu sudah hampir tujuh malam, kami semua berangkat pulang untuk mandi, solat dan bersiap untuk pergi undangan makan malam di rumah saudara yang duduk area situ. Selepas makan malam, sha singgah di downtown tapi sekejap sahaja kerana anak-anak semua sudah tidur keletihan. 


Keesokkan paginya, bangun pagi, bersiap-siap terus pergi sarapan pagi. Sarapan disitu memang banyak pilihan begitu juga dengan masakkan dia boleh tahan. Memang tidak akan rasa menyesal. Itu bergantung pada tekak masing-masing tapi buat kami sekeluarga memang tidak ada komplain tentang rasa makanan disitu malah kami siap lepak lagi disitu sampai waktu habis. Mula masa breakfast adalah dari pukul 7 pagi hingga 10.30 pagi. 


Selepas perut kenyang jadi kita kena bersenam sikit untuk membakar lemak yang ada. Aktiviti sha dan keluarga seterusnya adalah bermain bowling yang juga terdapat di dalam bangunan itu.

Kitaorang main sampai pukul 11.30 am, kemudian pulang ke bilik untuk berkemas dan check out hotel pada pukul 1.00 pm. Sebelum pulang ke rumah, ada beberapa tempat yang sempat singgah. Yang itu sha akan cerita di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih. 

February 07, 2017

Penginapan Hotel di Langkawi

Assallammualaikum ❤

 

Hai semua, pasti semua sudah pernah pergi bercuti ke Langkawi. Langkawi merupakan lokasi peranginan paling popular di Malaysia. A lot of nice places to visit in Langkawi. Antara tarikan utama yang terdapat di Langkawi adalah  tempat bersejarah seperti Makam Mahsuri, Perigi Hang Tuah dan banyak lagi khas untuk mereka yang pencinta sejarah. Setiap tempat bersejarah di Langkawi mempunyai lagendanya dan ceritanya yang tersendiri. 

Bagi anda yang gemar dengan aktiviti mengembara, tempat yang harus anda kunjungi adalah Tasik Dayang Bunting untuk menikmati kecantikan panorama yang sukar didapati di tempat lain. Tasik ini mempunyai air berwarna biru dikelilingi dengan gugusan bukit membentuk tasik yang luas. Di sini juga anda berpeluang untuk mengambil gambar dengan pemandangan persekitaran yang menakjubkan untuk diabadikan sebagai kenangan.

Pekan Kuah merupakan salah satu tempat terkenal untuk pengunjung membeli belah. Di Pekan Kuah terdapat deretan kedai yang menjual pelbagai barang cenderamata dengan harga yang amat berpatutan. Jika anda ke Langkawi, penginapan mestilah menjadi sesuatu yang harus dititikberatkan. Macam biasa, tempahlah dengan Traveloka bagi memastikan percutian anda berjalan dengan lancar. Berikut adalah beberapa Langkawi hotels yang best yang wajib anda survey sekiranya ingin berkunjung ke Langkawi.

Tubotel Langkawi

 

Pernah tak anda bayangkan tidur di dalam tube macam gelung di taman permainan tetapi didalam size yang lebih besar? Tidak pernah kan? Jadi, jika anda ingin merasai keunikan tidur di dalam tube, inilah tempatnya, Tubotel yang terletak berhampiran Pantai Cenang. Tubotel merupakan paip silinder, kolong atau kiub yang dibuat bilik. Hotel ini mempunyai satu slogan unik iaitu ‘Don’t be square’ memberikan perasaan yang tenang kepada pengunjungnya. Anda pasti terpegun melihat kecantikan setiap tube yang dibina dengan pelbagai warna pastel yang lembut dan mendamaikan. Hotel ini mempunyai 23 bilik with jenis kemudahan berbeza iaitu seafront tubes, the garden tubes dan the container bunk beds. Setiap tube ini memberikan pengalaman yang cukup berbeza kepada penghuninya. Apa yang menarik tentang tube ini adalah biliknya mengadap ke pantai. Disini anda akan berpeluang mendengar deruan bunyi ombak yang menjanjikan pemandangan yang sangat menarik. Untuk pengetahuan semua, tandas berada diluar, jadi anda perlu berkongsi tandas dengan pengunjung yang lain. Antara kemudahan lain yang terdapat di hotel ini adalah basikal yang boleh disewa dengan harga yang murah, kemudahan wifi dan juga paling penting kemudahan laundry yang memudahkan anda untuk membasuh dan mengeringkan pakaian setelah mandi pantai.Menarikkan Tubotel ini, jom tempah hotel Tubotel Langkawi ini sekarang juga!.

The Cabin

 
 

Bagi anda yang ingin merasai pula tidur didalam kontena, The Cabin adalah tempat yang patut dikunjungi. Lokasinya terletak bersebelahan dengan Underwater World Langkawi. The Cabin merupakan antara tempat tarikan yang cukup popular di Langkawi. Hotel ini pasti memukau mata sesiapa saja yang memandangnya. Disini terdapat tiga jenis bilik yang anda boleh pilih iaitu Aira, Aqasha dan Amelia. Apa yang menarik tentang hotel ini adalah menawarkan pakej yang boleh anda pilih mengikut citarasa anda. Antara pakej yang disediakan adalah antaranya honeymoon, couple, finding nemo dan banyak lagi. Hiasan dalaman juga cukup minimalis dan bersesuaian dengan konsep penginapan dalam kontena yang cuba ditonjolkan. Bagi pengemar keindahan landskap, anda boleh merakam gambar di sekitar hotel ini yang berkonsepkan hipster. Hotel ini berdekatan dengan laluan pelancongan yang berkunjung ke Pantai Cenang yang menjadikan keadaan dan susana di situ sentiasa hidup. Anda berpeluang untuk menikmati suasana sebenar kehidupan Pantai Cenang bila berada di sini. Terdapat juga deretan kedai makan dan kedai cenderamata di sekitar hotel yang memudahkan urusan harian anda!

Awana Porto Malai Hotel

 
 

Salah satu hotel di Langkawi yang best ialah Awana Porto Malai. Hotel mewah ini terletak di kawasan terpencil di Pulau Langkawi. Jadi, jika anda inginkan percutian yang lebih privasi, inilah tempatnya. Dengan sentuhan gaya Mediterranean, hotel ini menyediakan pengalaman bercuti yang tidak akan dilupakan terutamanya jika anda datang untuk berbulan madu atau meluangkan masa bersama pasangan. Hotel ini juga terkenal dengan pemandangan laut yang menakjubkan. Apa yang manarik tentang hotel ini adalah anda boleh berehat di gazebo sambil mengadap laut yang menjanjikan pemandangan yang indah. Jika anda datang bersama keluarga, jangan risau kerana terdapat kolam mandi dan permainan yang turut disediakan untuk kanak-kanak bagi meluangkan masa bermain bersama keluarga.
Selain daripada Langkawi Hotels recommended yang disenarikan diatas, anda juga mencari lebih banyak lagi hotel yang tersedia di laman web rasmi Traveloka website. 
Untuk maklumat lebih boleh layari :
Sekian Terima Kasih ❤


Logo KBBA

Review PATI OXYMEL KHAL In-Sanivir

Bila sudah masuk 30 siri ini, mudah sangat terkena selsema. Bukan sekadar itu sahaja, dengan keadaan cuaca yang tidak menentu, mudah sangat ...