Kursus Perkahwinan | Shazillah Sani | Malaysia Lifestyle Blogger Shazillah Sani | Malaysia Lifestyle Blogger: Kursus Perkahwinan

Kursus Perkahwinan

Assallammualaikum


Hai semua apa khabar? di harap dalam keadaan sihat selalu. Okay kali ini shaila hendak cerita tentang khusus perkahwinan...hahaha...haaaa...siapa di sini yang telah mengikuti khusus perkahwinan? jeng..jeng..jeng...

Okay sebelum korang hendak mengikuti khusus perkahwinan ini, apa yang perlu korang buat adalah mencari tempat khusus berdekatan dengan tempat korang duduk..tapi kalau hendak jauh pun boleh, depends pada korang. Apabila korang sudah tahu tempat mana yang korang hendak mengikuti khusus kahwin itu, korang perlulah telefon terlebih dahulu untuk mendapatkan maklumat untuk khusus ini seperti lokasi, tarikh khusus di jalankan, boleh booking dahulu date atau tidak, macamana pembayaran dan lain-lain. Apabila sudah mendapat semua maklumat bolehlah ke next stage iaitu pembayaran...ada separuh tempat boleh booking dahulu baru bayar, macam tempat shaila kena datang ke tempat itu sendiri dan buat pembayaran penuh untuk booking date. Time shaila yuran pembayaran adalah RM 80.

okay next stage adalah semasa hari khusus. Okay tempat shaila khusus di jalankan selama 2 hari iaitu pada hari sabtu dan ahad. Okay dari segi pakaian adalah manis jika bakal-bakal pengantin mengenakan baju kurung ker..baju kurung moden ker dari berseluar jeans and tshirt sebab macam shaila khusus di pejabat agama itu sendiri berdekatan rumah shaila so memang di haruskan berpakaian sopan dan tidak menjolok mata. Walaupun shaila pergi dengan tunang, duduk di dalam kelas dan waktu makan tidak boleh bersama okay harus di pisahkan tapi still boleh pandang-pandang..hahaha..

Semasa ceramah dijalankan, macam shaila perlu mengikuti 4 sesi iaitu 2 belah pagi dan dua belah petang di ikuti hari seterusnya bila dah total semua 8 sesi dari 8 orang penceramah yang berbeza. Macam biasalah dalam 8 orang penceramah itu, ada yang best, ada yang kelakar dan tidak kurang yang mengantuk...hahaha..

Okay kelebihan pergi dengan tunang adalah of course la apa yang kita dengar...dia akan dengar sebab kita dengar sumber dan tempat yang sama. Tetapi kekuranganya adalah bab bila diajukan soalan..hahaha...contoh soalan adalah "adakah si suami sanggup menaiki motor..berhujan...berpanas untuk memastikan si isteri selasa menaiki kereta ke tempat kerja?" soalan lain pula adakah si isteri sanggup berkongsi duit gaji untuk membantu atau meringankan beban suami? dan soalan-soalan mencabar yang lain..siapa terkena nasib la..jawablah anda didepan tunang masing-masing yer kerana kejujuran amat penting di situ yer..dan shaila lucky sebab tidak di tanyakan soalan.Okay sampai di sini sahaja cerita shaila jumpa lagi...

Sekian Terima Kasih

13 comments:

  1. Assalamualaikum shaila. wahh bestnya. teringat dulu, sheila pergi sorang je kursus.. masa tu baru habis spm. hahahhaa ;p

    ReplyDelete
  2. selamat berkursus shaila... ^_*...nanti jangan lupa jemput tau...i'll save the date In Shaa Allah...

    ReplyDelete
  3. Singgah baca entri.... Kunjung balik ya Shaila..... :D

    www.superbiologi.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Suka sangat baca blog ni =D Baru2 ni saya ada buat blog, jemput singgah dan follow blog saya awksweetgitu.blogspot.com , Support each other =)

    ReplyDelete
  5. Semoga manfaatkan apa yang telah dipelajari dalam kursus tersebut...
    Jangan habis disitu saja kerana orang sekarang beruntung sangat sebelum bernikah ada kursus bagai...
    Selamat menempuh fasa kedua..alam berumah tangga..

    'khusus' ke 'kursus'?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai...typing error...akan di betulkan...terima kasih atas tegurann...

      Delete
  6. teringat plk kenanga gi kursus kawen ngn hubby dulu.. penceramah lawak betul....sakit perut asek gelak je sepjg hari kursus tuh...

    ReplyDelete
  7. 6 thun lpas da pegi;)hehehe....da slmt kahwen da ;P

    ReplyDelete
  8. wah hehe..nti giliran kita plak untuk pergi krusus kwen ni :)

    ReplyDelete
  9. kita dah g dah tapi tak g pun ngn ehem2..untgla akak..hihihi

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum shaila....bagusnya...amat berguna kalau pergi kursus kawin ini semua benda akan dipelajari...;)

    ReplyDelete