SEARCH ABOUT ANY TOPIC HERE

Review Sahara Tent Restaurant dan Majlis Perpisahan officemate

Assallammualaikum 

Hai semua pembaca, apa khabar? rasanya sudah terlalu lama shaila menyepikan diri, sekarang tibalah masa untuk shaila memanaskan enjin blog Secretofshaila kembali. Okay, kali ini shaila hendak cerita sambil review restaurant shaila pergi pergi minggu lepas sempena majlis pepisahan rakan tempat kerja.


Restaurant yang menjadi pilihan kami adalah restaurant arab yang terletak di bangunan sacc shah alam. Restaurant ini berkonsep arab style. Kalau korang tengok nama restaurant pun korang dah boleh agak restaurant ini adalah restaurant arab.


Ini adalah salah satu dekorasi didalam restaurant ini. Dekorasi didalam restaurant ini ala-ala berada di padang pasir menarik dan cantik. Mari kita beralih pada makanan pula.


Ini air blueberry, tapi shaila tidah rasa pun sebab officemate chiness girl punya tapi kalau tengok memang nampak menyelerakan..yumyumyum..


Yang ini pula air delima, rasanya masam tapi sedap. Manakala sebelahnya pula adalah air chocholate, super sedap..hihihi..


Hokey, ini pula namanya chicken Mandy, nasi dia memang sedap cuma ayam dia terlalu kering dan keras. Selain itu ada juga makanan lain seperti roti arab, mertabak dan lain-lain lagi.


Before pulang, wajib posing dahulu..hihihi


Officemate shaila yang hendak berhenti itu adalah yang berdiri belah kiri hujung sekali.Okay sampai sini sahaja, jumpa lagi.

Sekian Terima Kasih

Percutian Ke Gold Coast Morib Resort

Assallammualaikum


Hai semua...apa khabar? sudah rasa lamanya shaila tidak update blog, sudah bersawang jadinya...hohoho. Okay entry shaila kali ini, Shaila hendak cerita percutian shaila bersama family mertua..hikhikhik.Pada 14/6/2014 yang lepas, shaila pergi bercuti ke Gold Coast Morib Resort selama 2 hari satu malam.


Sebelum sampai ke Gold Coast Morib Resort, Kami singgah di pantai  morib dahulu untuk menikmati makan tengahari dan bersiar-siar sebentar sambil main layang-layang kerana angin dekat situ memang kuat jadi sesuai untuk aktiviti main layang-layang.


shaila bersama kakak-kakak ipar, adik ipar dan suami


Bapa dan mak mertua shaila


Shaila bersama the only one adik ipar.


Shaila bersama family kakak ipar. Okay perjalanan dari sungai buloh ke Gold Coast Morib Resort mengambil masa satu jam setengah untuk sampai di sana.

Review Gold Coast Morib Resort


Pandangan Dari Bilik


Bilik Penginapan Shaila


Jacuzzi


Salah satu gambar di Gold Coast Morib Resort. Pada pandangan shaila, bilik di Gold Coast Morib Resort memang tip top dan selesa. Water park Gold Coast Morib ini tempat dia terhad dan tidak seluas wet world shah alam tiada banyak permainan yang ada tetapi air dia bersih, memang puas lar mandi kolam...huhuhu..


Shaila sempat berjalan di pantai belakang Gold Coast Morib Resort, pantainya sama seperti dahulu, still kotor dan tidak boleh mandi, kalau untuk aktiviti pantai sesuai atau untuk release tension tengok peandangan pantai dan deruan ombak.

Bowling Time


Balik dari Gold Coast Morib Resort, kami singgah main bowling di Alamanda Putrajaya.


Anak-anak buah pun semangat main bowling..hahaha


Group Girls


Group Boys

Dan pemenangnya adalah group boys..Shaila? hurmmm tak payah cakap lar..longkang tu tempat fav shaila baling bola bowling..hahahah..Okay sampai sini sahaja entry shaila..Ada masa shaila update entry sekitar Majlis Perkahwinan Shaila, cewahhh...ayat retis pula..kuikukui..

Sekian, Terima Kasih


Penghantaran Borang Nikah

Assallammualaikum

Hai semua apa khabar? di harap dalam keadan sihat selalu. Okay kali ini entry shaila berkisar tentang pengahantaran borang nikah. Boarang nikah korang boleh dapat di lawan web jais. Boarang nikah ada 2, satu untuk lelaki dan satu untuk perempuan, lelaki perlu selesaikan dahulu urusan borang nikah baru di turti oleh perempuan. Apabila pihak lelaki sudah siap borang nikahnya berserta cop oleh iman masjid, borang itu hendaklah di serahkan pada pihak perempuan untuk di bawa cop oleh tok kadi. Semasa penghantaran borang, macam shaila, abah shaila dan juga saksi yang uruskan. Apabila sudah siap mendapat pengesahan  tok kadi, borang itu harus dibawa ke pejabat agama islam di shah alam.


Ketika penghataran borang nini, korang boleh pergi sorang atau seeloknya pergi berpasangan sebab semasa shaila hantar borang, shaila pergi sorang, kemudian pegawai di kaunter itu bertanya juga mana bakal pengantin lelaki.


Selain itu, sebelum penghantaran, korang kena pastikan betul-betul daerah korang sebab satu pasangan ini, diorang lain daerah jadi borang diorang tidak boleh di sahkan oleh pejabat agama islam shah alam.


Proses penghantaran borang di shah alam agak teratur kerana semasa shaila, proses pengesahan itu, makan masa dalam 30 minit sahaja dan tidak perlu menunggu lama. Kadang-kadang yang merumitkan adalah apabila hantar borang tidak lengkap atau maklumat salah. itu yang buat proses pengesahan jadi lama.



Borang untuk ambil kad nikah juga di beri pada hari hantar borang pemgesahan nikah. Okay, apabila borang semua siap di cop, korang perlu bawa balik dan serahkan pada tok kadi masing-masing. kemudian done!! boleh lah nikah..hihihih

Sekian Terima Kasih

Pendaftaran Online Borang Nikah

Assallammualaikum


Hai semua apa khabar? diharap dalam keadaan sihat sejahtera. Okay Kali ini shaila hendak cerita tentang pendaftaran Borang Nikah secara Online. Cara pendaftaranya adalah :

Pertama klik laman web ini : http://ncr.jais.gov.my/


Kedua korang kena mendaftar dahulu dengan mengisi semua butiran yang di sediakan.


Ketiga korang boleh log ini menggunakan ID dan Kata Laluan yang telah korang daftarkan itu. Kemudian korang kena isi borang Seperti yang tertera seperti dibawah :

Prosedur permohonan perkahwinan (lelaki)


Prosedur permohonan perkahwinan (perempuan)

Sekian Terima Kasih

Kursus Perkahwinan

Assallammualaikum


Hai semua apa khabar? di harap dalam keadaan sihat selalu. Okay kali ini shaila hendak cerita tentang khusus perkahwinan...hahaha...haaaa...siapa di sini yang telah mengikuti khusus perkahwinan? jeng..jeng..jeng...

Okay sebelum korang hendak mengikuti khusus perkahwinan ini, apa yang perlu korang buat adalah mencari tempat khusus berdekatan dengan tempat korang duduk..tapi kalau hendak jauh pun boleh, depends pada korang. Apabila korang sudah tahu tempat mana yang korang hendak mengikuti khusus kahwin itu, korang perlulah telefon terlebih dahulu untuk mendapatkan maklumat untuk khusus ini seperti lokasi, tarikh khusus di jalankan, boleh booking dahulu date atau tidak, macamana pembayaran dan lain-lain. Apabila sudah mendapat semua maklumat bolehlah ke next stage iaitu pembayaran...ada separuh tempat boleh booking dahulu baru bayar, macam tempat shaila kena datang ke tempat itu sendiri dan buat pembayaran penuh untuk booking date. Time shaila yuran pembayaran adalah RM 80.

okay next stage adalah semasa hari khusus. Okay tempat shaila khusus di jalankan selama 2 hari iaitu pada hari sabtu dan ahad. Okay dari segi pakaian adalah manis jika bakal-bakal pengantin mengenakan baju kurung ker..baju kurung moden ker dari berseluar jeans and tshirt sebab macam shaila khusus di pejabat agama itu sendiri berdekatan rumah shaila so memang di haruskan berpakaian sopan dan tidak menjolok mata. Walaupun shaila pergi dengan tunang, duduk di dalam kelas dan waktu makan tidak boleh bersama okay harus di pisahkan tapi still boleh pandang-pandang..hahaha..

Semasa ceramah dijalankan, macam shaila perlu mengikuti 4 sesi iaitu 2 belah pagi dan dua belah petang di ikuti hari seterusnya bila dah total semua 8 sesi dari 8 orang penceramah yang berbeza. Macam biasalah dalam 8 orang penceramah itu, ada yang best, ada yang kelakar dan tidak kurang yang mengantuk...hahaha..

Okay kelebihan pergi dengan tunang adalah of course la apa yang kita dengar...dia akan dengar sebab kita dengar sumber dan tempat yang sama. Tetapi kekuranganya adalah bab bila diajukan soalan..hahaha...contoh soalan adalah "adakah si suami sanggup menaiki motor..berhujan...berpanas untuk memastikan si isteri selasa menaiki kereta ke tempat kerja?" soalan lain pula adakah si isteri sanggup berkongsi duit gaji untuk membantu atau meringankan beban suami? dan soalan-soalan mencabar yang lain..siapa terkena nasib la..jawablah anda didepan tunang masing-masing yer kerana kejujuran amat penting di situ yer..dan shaila lucky sebab tidak di tanyakan soalan.Okay sampai di sini sahaja cerita shaila jumpa lagi...

Sekian Terima Kasih

Tutorial wide shawl

Assallammualaikum

hai semua pembaca blog secret of shaila...apa khabar semua, diharap sihat sentiasa. Okay hari ini shaila hendak buat tutorial bergambar tentang cara pakai wide shawl dalam bentuk gambar sahaja yer...hendak buat video malu...hahaha. Ehhhh sejak bila pula jadi ala-ala model shawl nie?? hihihi...actually ini request dari blogger comel iaitu diyanahani berkenaan cara pemakaian wide shawl, hopefully pas ni dapatlah tengok hani menggayakan wide shawl yer... Okay tanpa buang masa, jom start.


Langkah-langkah:

1. Sediakan 3 biji pin dan satu biji jarum peniti
2. Lipat wide shawl kepada 2 bahagian, kemudian lebihkan sikit bahagian belakang agar belah belakang tidak nampak pendek apabila di gayakan.
3. Kemudian pakai wide shawl seperti pakai selendang, pastikan sebelah panjang dan sebelah pendek.
4. Kemudian bahagian belakang bawa ke bahagian atas kepala, dan pinkan di tepi dengan peniti.
5. kemudian kemaskan bahagian bawah dan peniti di atas bahu disebelah kiri dan kanan.
6. Done!!!


Selamat mencuba (^_^)

Sekian Terima Kasih

RELATED POST