SEARCH ABOUT ANY TOPIC HERE

Penghantaran Borang Nikah

Assallammualaikum

Hai semua apa khabar? di harap dalam keadan sihat selalu. Okay kali ini entry shaila berkisar tentang pengahantaran borang nikah. Boarang nikah korang boleh dapat di lawan web jais. Boarang nikah ada 2, satu untuk lelaki dan satu untuk perempuan, lelaki perlu selesaikan dahulu urusan borang nikah baru di turti oleh perempuan. Apabila pihak lelaki sudah siap borang nikahnya berserta cop oleh iman masjid, borang itu hendaklah di serahkan pada pihak perempuan untuk di bawa cop oleh tok kadi. Semasa penghantaran borang, macam shaila, abah shaila dan juga saksi yang uruskan. Apabila sudah siap mendapat pengesahan  tok kadi, borang itu harus dibawa ke pejabat agama islam di shah alam.


Ketika penghataran borang nini, korang boleh pergi sorang atau seeloknya pergi berpasangan sebab semasa shaila hantar borang, shaila pergi sorang, kemudian pegawai di kaunter itu bertanya juga mana bakal pengantin lelaki.


Selain itu, sebelum penghantaran, korang kena pastikan betul-betul daerah korang sebab satu pasangan ini, diorang lain daerah jadi borang diorang tidak boleh di sahkan oleh pejabat agama islam shah alam.


Proses penghantaran borang di shah alam agak teratur kerana semasa shaila, proses pengesahan itu, makan masa dalam 30 minit sahaja dan tidak perlu menunggu lama. Kadang-kadang yang merumitkan adalah apabila hantar borang tidak lengkap atau maklumat salah. itu yang buat proses pengesahan jadi lama.



Borang untuk ambil kad nikah juga di beri pada hari hantar borang pemgesahan nikah. Okay, apabila borang semua siap di cop, korang perlu bawa balik dan serahkan pada tok kadi masing-masing. kemudian done!! boleh lah nikah..hihihih

Sekian Terima Kasih

Pendaftaran Online Borang Nikah

Assallammualaikum


Hai semua apa khabar? diharap dalam keadaan sihat sejahtera. Okay Kali ini shaila hendak cerita tentang pendaftaran Borang Nikah secara Online. Cara pendaftaranya adalah :

Pertama klik laman web ini : http://ncr.jais.gov.my/


Kedua korang kena mendaftar dahulu dengan mengisi semua butiran yang di sediakan.


Ketiga korang boleh log ini menggunakan ID dan Kata Laluan yang telah korang daftarkan itu. Kemudian korang kena isi borang Seperti yang tertera seperti dibawah :

Prosedur permohonan perkahwinan (lelaki)


Prosedur permohonan perkahwinan (perempuan)

Sekian Terima Kasih

Kursus Perkahwinan

Assallammualaikum


Hai semua apa khabar? di harap dalam keadaan sihat selalu. Okay kali ini shaila hendak cerita tentang khusus perkahwinan...hahaha...haaaa...siapa di sini yang telah mengikuti khusus perkahwinan? jeng..jeng..jeng...

Okay sebelum korang hendak mengikuti khusus perkahwinan ini, apa yang perlu korang buat adalah mencari tempat khusus berdekatan dengan tempat korang duduk..tapi kalau hendak jauh pun boleh, depends pada korang. Apabila korang sudah tahu tempat mana yang korang hendak mengikuti khusus kahwin itu, korang perlulah telefon terlebih dahulu untuk mendapatkan maklumat untuk khusus ini seperti lokasi, tarikh khusus di jalankan, boleh booking dahulu date atau tidak, macamana pembayaran dan lain-lain. Apabila sudah mendapat semua maklumat bolehlah ke next stage iaitu pembayaran...ada separuh tempat boleh booking dahulu baru bayar, macam tempat shaila kena datang ke tempat itu sendiri dan buat pembayaran penuh untuk booking date. Time shaila yuran pembayaran adalah RM 80.

okay next stage adalah semasa hari khusus. Okay tempat shaila khusus di jalankan selama 2 hari iaitu pada hari sabtu dan ahad. Okay dari segi pakaian adalah manis jika bakal-bakal pengantin mengenakan baju kurung ker..baju kurung moden ker dari berseluar jeans and tshirt sebab macam shaila khusus di pejabat agama itu sendiri berdekatan rumah shaila so memang di haruskan berpakaian sopan dan tidak menjolok mata. Walaupun shaila pergi dengan tunang, duduk di dalam kelas dan waktu makan tidak boleh bersama okay harus di pisahkan tapi still boleh pandang-pandang..hahaha..

Semasa ceramah dijalankan, macam shaila perlu mengikuti 4 sesi iaitu 2 belah pagi dan dua belah petang di ikuti hari seterusnya bila dah total semua 8 sesi dari 8 orang penceramah yang berbeza. Macam biasalah dalam 8 orang penceramah itu, ada yang best, ada yang kelakar dan tidak kurang yang mengantuk...hahaha..

Okay kelebihan pergi dengan tunang adalah of course la apa yang kita dengar...dia akan dengar sebab kita dengar sumber dan tempat yang sama. Tetapi kekuranganya adalah bab bila diajukan soalan..hahaha...contoh soalan adalah "adakah si suami sanggup menaiki motor..berhujan...berpanas untuk memastikan si isteri selasa menaiki kereta ke tempat kerja?" soalan lain pula adakah si isteri sanggup berkongsi duit gaji untuk membantu atau meringankan beban suami? dan soalan-soalan mencabar yang lain..siapa terkena nasib la..jawablah anda didepan tunang masing-masing yer kerana kejujuran amat penting di situ yer..dan shaila lucky sebab tidak di tanyakan soalan.Okay sampai di sini sahaja cerita shaila jumpa lagi...

Sekian Terima Kasih

Tutorial wide shawl

Assallammualaikum

hai semua pembaca blog secret of shaila...apa khabar semua, diharap sihat sentiasa. Okay hari ini shaila hendak buat tutorial bergambar tentang cara pakai wide shawl dalam bentuk gambar sahaja yer...hendak buat video malu...hahaha. Ehhhh sejak bila pula jadi ala-ala model shawl nie?? hihihi...actually ini request dari blogger comel iaitu diyanahani berkenaan cara pemakaian wide shawl, hopefully pas ni dapatlah tengok hani menggayakan wide shawl yer... Okay tanpa buang masa, jom start.


Langkah-langkah:

1. Sediakan 3 biji pin dan satu biji jarum peniti
2. Lipat wide shawl kepada 2 bahagian, kemudian lebihkan sikit bahagian belakang agar belah belakang tidak nampak pendek apabila di gayakan.
3. Kemudian pakai wide shawl seperti pakai selendang, pastikan sebelah panjang dan sebelah pendek.
4. Kemudian bahagian belakang bawa ke bahagian atas kepala, dan pinkan di tepi dengan peniti.
5. kemudian kemaskan bahagian bawah dan peniti di atas bahu disebelah kiri dan kanan.
6. Done!!!


Selamat mencuba (^_^)

Sekian Terima Kasih

Review Serum Intense Lipstick dari LANEIGE

Assallammualaikum


Alhamdulillah..shaila dapat CPUV/BE dari pihak Nuffnang untuk bulan February 2014. CPUV/BE yang shaila dapat adalah dari pihak LANEIGE's 

Memperkenalkan LANEIGE's all-new Serum Intense Lipstick



Adakah anda sedang mencari satu gincu yang menjanjikan warna terang & bersinar cemerlang, meluncur dengan mudah di seluruh bibir anda, & kekal lembap sepanjang hari? 
Laneige dengan bangganya mempersembahkan Serum Intense Lipstick, yang boleh didapati dalam palet mewah warna untuk setiap personaliti!


Jom Make ala-ala korea !!!


Sekian Terima Kasih

Segalanya Mudah Dengan FoodPanda.com

Assallammualaikum

Hai semua pembaca..apa khabar? Di harap sihat selalu. Sesiapa yang mengikuti blog http://secretofshaila.blogspot.com/ pasti tahu yang shaila beberapa hari ini agak jarang sikit post entry, WHY? WHY? WHY?..hahaha...sebenarnya  shaila sekarang busy dengan audit dan kadang-kadang terpaksa pergi jaga event yang ajuran company shaila berkerja. Memandang rutin saila yang agak busy sekarang, jadi jarang dapat keluar makan tengahari jadi shaila hanya menggunakan khidmat penghantaran makan dari   FoodPanda.my . Makan dari The chicken Rice shop menjadi pilihan shaila.


Mungkin ada kalangan  pembaca di sini yang telah menggunakan perkhidmatan FoodPanda right? Kepada yang belum mengetahui perkhidmatan ini, shaila akan cerita serba sedikit tentang perkhidmatan ini.FoodPanda.my adalah sebuah portal dalam talian penghantaran makanan yang menjadikan ia mudah untuk pelanggan untuk memesan makanan dari restoran-restoran terbaik di Malaysia dan mendapatkan ia dihantar di rumah mereka. Dengan lebih daripada 300 restoran untuk dipilih, foodpanda telah menjadi salah seorang pemimpin penghantaran makanan dalam talian. Pelanggan boleh memesan makanan dari rantaian antarabangsa popular seperti Tony Roma , Kenny Rogers Roasters, Sushi King dan banyak lagi atau dari kegemaran tempatan seperti The Chicken Rice Shop , Stesen Kluang dan lain-lain Senarai masakan di foodpanda agak menarik juga. Pelanggan boleh memesan pelbagai masakan seperti Sushi, makanan India, Itali Makanan atau makanan barat. Minuman juga boleh dipesan dari tempat-tempat terkenal seperti Chatime, dan Starbucks . Pesanan akan dihantar dalam masa yang singkat bergantung pada kawasan anda berada.FoodPanda ini ada di seleuruh Malaysia seperti di Pulau Pinang, Georgetown, Melaka, Subang Jaya, Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Johor, Ipoh dan Lain-lain.Okay sampai di sini sahaja entry shaila untuk kali ini, sesiapa mempunyai rutin yang sibuk sehingga tidak sempat makan, boleh menggunakan perkhidmatan FoodPanda.my.

P/S: Untuk memudahkan pengguna, FoodPanda.com meyediakan aplikasi phone Android dan juga iPhone. Untuk maklumat lanjut tentang aplikasi ini, boleh ke http://www.foodpanda.my/contents/apps .

Sekian Terima Kasih

RELATED POST