Logo KBBA
Memaparkan catatan dengan label Food. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Food. Papar semua catatan

Ogos 11, 2017

Satay Minang Paya Jaras

Assallammualaikum


Hai semua! Korang rasa apakah apakah topik yang akan sha kongsikan hari ini? kalau tengok gambar pun korang sudah boleh agak apa yang akan sha ceritakan.

Siapa disini yang pernah makan satay minang? cuba angkat tangan, sha hendak tengok sikit..hahaha. Sebenarnya sha pun baru berjinak-jinak makan satay minang ini. Sha belajar makan satay minang ini dari suami sha.

Pertama kali makan sha makan satay minang di paya jaras pak yat ini, memang rasa teruja maklumlah tidak pernah makan. Baru sha tahu yang rasa satay minang ini boleh tahan sedapnya. Perniaga yang buat satay minang ini juga pandai buat kuahnya. Pendek kata satay minang ini memang kena dengan selera sha.

Antara yang terkandung dalam satay minang adalah satay ayam, nasi himpit, bawang goreng dan juga keropok. Kemudian diletakkan bersama dengan kuah yang memang sedap.

Beberapa kali jugalah sha dan suami datang makan satay disini. Selalu sha dan suami akan pesan 10 cucuk. Sha juga suka pesan bakso sebagai menu tambahan ketika berada disini. Okay sampai disini sahaja perkongsian sha, jika hendak mencuba boleh lihat alamat seperti dibawah ini :

Sate Minang Pak Yat
Lot 2986, Jalan Kuala Selangor
Kampung Paya Jaras Tengah
47000 Sungai Buloh Selangor
Telefon :  017-8891040

Terima Kasih

Julai 31, 2017

Makan Tenghari di Boat Noodle, PKNS

Assallammualaikum ❤️


Kalau semua nak tahu, kini boot noodles telah buka satu lagi cawangan di PKNS Shah Alam.  Shailla sudah pergi makan tenghari bersama kawan-kawan office.  Kebetulan pada waktu itu memang kami ingin pergi jalan-jalan di PkNS. Sudah alang-alang berada disana, maka kami pun singgah makan disitu. 

Kalau korang nak tahu, sistem di boot noodles cawangan PKNS adalah sistem layan diri. Dimana korang perlu ambil dan memesan makanan di kaunter terlebih dahulu...ohhh yaaa... Kena bayar sekali yer. Pada mula-mula kami masuk agak terkejut juga sebab kena layan diri,tapi kami layankan juga


Macamana? Banyak tak shailla makan? Hahaha.. Berlakon jer tu... Sebenarnya makan 3 mangkuk jer.. Wakaka. Okay bagi shailla, shailla lebih suka lagi kita pesan dan hantar makanan. Ini kerana, bila sistem layan diri ini, kita beratur panjang menanti pelanggan pesan makanan mereka. Rasa mee dia masih sama tetap sedap. Bezanya cuma pada sistem tempahan makanan. Okay sampai disini sahaja entry shailla. Jumpa lagi di entry akan datang. 

Sekian Terima Kasih💕

Jun 10, 2017

Resepi Tauhu Terbalik

Assallammualaikum❤


Berbuka puasa apa hari ini? Siapa disini yang suka makan tauhu? Pasti disini ramai penggemar tauhukan? Shailla hendak kongsi resepi Tauhu Terbalik. Pasti ramai yang telah tahu dan mencuba buatkan. Shailla pun pertama kali juga buat tauhu terbalik ini. Ini versi shailla iaitu versi guna bahan apa saja ada dirumah.


Bahan-Bahan

1. Tauhu Sepeket ( 8 Keping)
2. Carrot (1/2) Potong Dadu
3. Sosej Seketul Potong Dadu
4. Isi Ayam Potong Dadu
5. Garam Secukup Rasa

Cara Masak 

1. Tauhu potong bentuk "X" pada bahagian atasnya.
2. Kemudian terbalikan tauhu itu agar kulit didalam isi diluar.
3. Tanggalkan isi-isi tauhu hingga bersih
4. Kemudian ambil carrot, sosej, isi ayam dan isi tauhu gaul bersama garam.
5. Setelah itu masuk ke dalam tauhu dan goreng. Pastikan api slow untuk memastikan isi didalamnya masak.
6. Siap untuk dimakan.

Okay, resepi shailla ini simple sahaja sebab anak shailla pun makan jadi tidak boleh pedas. Kalau hendak nampak lebih meriah, boleh masukkan sayur kacang, cili merah, dan kentang. Sampai disini sahaja perkongsian shailla untuk kali ini. Jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih

Jun 02, 2017

Sambut Ulang Tahun Perkahwinan di The Rack Boutique Cafe

Assalamualaikum 💕 

Sempena ulang tahun perkahwinan yang ketiga tahun. Shailla dan suami sambut di The Rack Boutique Cafe. Selepas pukul 5 terus drift balik rumah siap-siap semua kemudian dalam pukul 6 jugalah baru gerak. 

Sebelum shailla datang, shailla telah reserved dahulu tempat sebab memang tahu confirm penuh. Setelah berjaya harungi jem, akhirnya sampai juga ke lokasi yang dituju. Ketika sampai pun parking sudah penuh nasib ada terselit satu parking untuk kitaorg. 


Setelah masuk ke kedai, terus order makanan sebab risau pesanan sampai lambat..hahaha... Haishhhh... Nampakk sangat gelojohnya... Ehhhh... Bukan gelojoh tetapi sediakan payung sebelum hujan sebab tahun lepas shailla pernah jadi lebai malang dimana selepas waktu berbuka pun pesanan makanan masih tidak sampai, bukan sahaja makanan air pun takde!! Kitaorang berbuka dengan keropok Areez. Huhuhu. Sadesss betul time tu. 


Sedang asyik selfie dengan keluarga, tiba-tiba pesanan pertama kami sampai iaitu Nancos Cheese bersama sosej.


Budak inilah dapat rasa dulu, terliur gak tengok dia makan.hohoho.Tiba-tiba Areez menjerit macam kepedasan. Terus bagi air masak. Jadi Shailla cakap dengan husband "apa kata awak rasa, pedas ke tak? Terus husband jawab," ehhhhh awaklah rasa" hahaha. Keluar air mata gaklah si Areez makan Nancos Cheese ni. 



Yeahhh... Pesanan utama sudah sampai!! Apa lagi let's Selfie first!! Sementara tunggu azan maghrib berkumandang. Hidangan ini dinamakan dulang combo. Set yang Shailla order ini untuk 2 orang makan. Tetapi bila sampai,woahhhh ini macam untuk 4 orang makan! Memang banyak. 


Elok sahaja azan maghrib berkumandang, baca doa terus ngap. Husband siap pesan lagi jangan minum air banyak nanti cepat kenyang. Dalam set Dulang Combo ini terdapat speggeti, meatball. Chicken chop dan kentang. Jadi Shailla pula pesan dengan husband makan ayam dulu bab ayam banyak isi nanti cepat muak. Hahaha. Chicken chop dia juga bagi shailla pedas sikit tetapi sedap. Mungkin kerana kuah yang digunakan bersama ayam yang ranggup. Haaa... Meatball bersama kuah cheese melempah itu pun rasa sedapp lebih kurang rasa meatball ikea. Cuma speggeti dia sahaja kuahnya rasa agak masam sikit. Kentang macam biasa anak shailla kerjakan. Percayalah bahawasanya kami gagal menghabiskan makan dalam dulung itu lalu bungkus bawa pulang. Harga set Dulang Combo ini adalah RM36 ringgit sahaja. 

Untuk Nancos Cheese memang sedap dan pedas dimana bahagian yang terkena serbuk lada. Jadi untuk Areez Shailla pilih bahagian yang tidak kena serbuk lada. Kuantiti dia juga banyak dan berbaloi dengan harganya. Nancos Cheese ini korang boleh dapat berharga RM12 ringgit. 

Okay sampai disini sahaja, sesiapa yang rasa hendak berbuka di The Rack Boutique Cafe ini, shailla letak alamat dan nombor telefon dibawah ini. 

Alamat : 
1, Jalan Os 1/4, One Selayang, 68100 Batu Caves, Selangor, Malaysia
Maps

Nombor Telefon 
01137845657

Sekian Terima Kasih

Mei 28, 2017

Berbuka Puasa di Jom Makan! at Coffee Societe

Assallammualaikum


Hari itu shailla pergi makan di Coffee Societe yang merupakan cawangan bagi Garage 51. Lokasi dia terletak di Dutamas. Kedai kecil sikit dari garage 51 tetapi persekitaran dia memang selesa dimana tidak crowded dan tersedia kerusi di dalam dan luar.




Coffee Societe ini memang sesuai untuk korang suka duduk lepak santai-santai dengan kawan-kawan. Dimana korang akan rasa enjoy dan relax bila berada disini. Shailla sangat tertarik susun atur kedai dia,amat cantik dan tersusun sahaja. Begitu juga dengan lighting terpasang dikedai ini bila dalam gambar memang nampak cantik.



Sempena Ramadhan yang mulia ini, Coffee Societe  buat Jom Makan! at Coffee Societe dengan berharga RM25 untuk korang yang rancang untuk berbuka disini. Untuk Jom Makan! at Coffee Societe ini, korang boleh mencuba set Ayam Kapitan with Fish Kerabu and orange rice. Dalam Set ini ini juga terdapat juga Teh Tarik Milk Tea with Bubble Pearl dan juga kuih. Kalau kita lihat set hidangan dia memang nampak lazat. Selain korang juga boleh makanan dan minuman seperti dibawah

The Son - Nutella with hints of Hazelnut awesomeness 

Smoked Salmon on 3 eggs Scramble & Sourdough

Poached Egg On sourdough with smashed Avocado 

Grilled Boneless Chicken with Wedges

Quick Seared Lamb Shoulder with Widges, Roasted, Green Peas

Carbonara Speghetti

Cappuccino 

Shailla dan juga kawan-kawan lepak pada malam itu

Shailla, Bella dan Yanie

Shailla bersama Kak Azni

Shailla bersama Erma

Okay semua, jom makan! At Coffee Societe lokasinya Shailla share dibawah ini. Rugi tau tidak mencuba. 

Instgram : @coffeesociete
Facebook : CoffeeSociete
Alamat : Publika
Block D4, Level G3, Unit 3A
Jalan Dutamas 1,
Solaris Dutamas
50480 Kuala Lumpur

Sekian Terima Kasih

April 17, 2017

Roti John Cheese Leleh Lan's Burger Corner

Assallammualaikum 💕


Pada hari ahad lalu, shailla dan family pergi jalan-jalan cari makan sekitar Subang Perdana. Lokasi shailla tuju adalah di Lan's Burger Corner. Cuaca ketika shailla sampai agak kurang baik kerana baru lepas hujan, jadi keadaan sedikit lecak dan kerusi meja basah. Okay, lupakan tentang itu, jom kita ke tujuan utama shailla ke sini dan apa yang shailla cari.



Tujuan shailla datang ke sini adalah untuk merasai kenikmatan roti john cheese leleh. kalau lihat didalam gambar di facebook Lan Burger Corner memang meleleh air liur sehingga membuat shailla terpanggil untuk sampai ke sini. Setibanya disini, menu pertama yang shailla order adalah roti john cheese leleh perisa daging. Order ketika itu agak lambat sampai mungkin kerana kekurangan kakitangan kerana tukang ambil order kami adalah kanak-kanak lelaki dan anak perempuan yang mungkin anak kepada owner tempat ini. Sebaik sahaja sampai dimeja kami, stopsssss ambil gambar dahulu baru makan..hahaha..bengang sahaja suami shailla. Okay jom serangggg, seperti yang korang lihat gambar diatas cheese memang meleleh dan anak shailla sangat teruja makan bahagian cheese itu. Buktinya boleh lihat gambar seperti dibawah ini.


Anak shailla memang hantu cheese. Memang roti john ini dia makan bahagian cheese dan juga kentang. Jika lihat, roti dia kelihatan macam kecil tetapi sebenarnya roti besar dan tebal. Shailla dan suami makan beberapa potong sahaja sudah rasa kenyang. Memang kami berjaya habiskan separuh sahaja dan separuh lagi bungkus bawa balik. Rasa roti john daging ini boleh tahan sedapnya, ditambah pula dengan cheese yang yang meleleh itu, memang menaikkan selera.


Diatas adalah harga untuk roti john cheese leleh.


Menu kedua yang shailla pilih adalah chicken chop. Yang bestnya adalah ayam dia sangat rangup tetapi sangat-sangat pedas. Meleleh jugalah air mata menahan pedas makan chicken chop ini. Ayam dia juga agak besar jadi shailla kongsi dengan suami.


Disini bukan setakat dua menu diatas sahaja yang ada. Banyak lagi menu-menu lazat yang terdapat disini. Memang rambang mata untuk membuat pilihan. Tetapi disebabkan roti john cheese leleh ini buat shailla meleleh air liur tengok, jadi shailla pilih sebagai menu utama manakala ayam chicken chop yang kelihatan ranggup dan gebu itu  menjadi shailla pilihan untuk menu kedua pula. Alhamdulillah terlebih kenyang kami pada malam itu. Untuk mengetahui lebih lanjut pergi sendiri untuk mencuba dan juga menekan link dibawah ini:


Alamat : jalan sp2/4 taman subang perdana, Shah Alam, Malaysia

Sekian Terima Kasih



September 05, 2016

Keenakkan Seafood Buffet Di Retro Cafe Vivatel Kuala Lumpur

Assallammualaikum


Malam ini makan seafood sedap juga ini. Shaila dan beberapa rakan yang lain telah ke sebuah hotel yang menyediakan makan seafood secara buffet tidak perlu pergi jauh untuk merasai makanan seafood, cukup sahaja singgah di Vivatel Kuala Lumpur.


Shailla bergerak dari Shah Alam pada pukul 5.30 petang, dan sampai ke Vivatel Kuala Lumpur lebih kurang hampir pukul 7 malam kerana tersekat dengan kesesakkan lalu lintas. Setibanya disana, Shailla dan suami terus masuk ke dalam Vivatel untuk bertemu dengan rakan-rakan yang lain. Tidak susah untuk cari Retro Café ini kerana lokasinya terletak disebelah kanan pintu masuk utama Vivatel.


Keadaan di dalam Café Retro ini memang cantik dan kemas. Dekorasinya nampak tersusun dan sedap mata memandang. Lighting dia pula menimbulkan suasana romantic disitu. Jadi kepada pasangan yang hendak sambut ulang tahun perkahwinan mahupun kelahiran shailla rasa agak sesuai ke sini.


Okay Shailla amat teruja dan tidak sabar untuk merasai seafood yang disediakan oleh Café Retro ini.  Pertama sekali Shailla ke bahagian yang menempatkan pelbagai jenis cucuk-cucuk makanan untuk rebusan.


Dan juga sayur-sayuran.


Shailla sangat teruja melihat kepala ikan ini, walaupun Shailla bukan penggemar kepala ikan. Kepala ikan ini sebenarnya untuk diletakkan didalam mee kari. Suami Shailla sahaja makan mee kari itu kerana ketika itu perut Shailla sudah penuh.


Untuk merebus semua makanan ini, Chef ini yang akan lakukan, Jadi ketika keluar daripada Café Retro ini, tidaklah baju kita berbau asap..Hahaha. kita hanya perlu ambil makanan yang hendak dimakan dan beri kepadanya. Kuah yang digunakan adalah kuah tom yam yang dicampurkan dengan santan, jadi rasa kuah ini agak berlemak. 


Selepas itu Shailla mencuba pula spaghetti Cabonara yang telah disediakan oleh Chef diatas ini. spaghetti Cabonara ini kalau kita lihat memang nampak menyelerakan tetapi bagaimana pula dengan rasanya.


Rasa spaghetti Cabonara ini memang sedap, jika tidak shaila ingin mencuba makanan lain pula, mungkin Shailla akan repeat lagi  makan spaghetti Cabonara. Rasa kuah Cabonara memang sedap dan secukup rasa. Pada mulanya suami Shailla makan dahulu, bila dia cakap sedap terus Shailla teruja untuk rasainya, ternyata memang sedap.


Kemudian Shailla ke bahagian “Live Cooking Station”. Dibahagian ini, kita boleh lihat secara live Chef di situ memamasak makanan yang telah kita pilih. 


Dihadapanya terdapat pelbgai jenis ikan yang tersedia. Kita hanya perlu pilih dan serahan pada Chef untuk memasak mengikut permintaan kita. Shailla dan suami pilih ikan bawal untuk direbus dan cicah bersama dengan pelbgai jenis sos yang telah disediakan mengikut selera kita.


Selain itu terdapat juga ikan bakar yang telah siap dimasak Cuma tunggu kita ambil dan makan sahaja. Nampak menyelerakan bukan ikan panggang diatas atas ini, Shailla tidak melepaskan peluang untuk merasai ikan ini.


Hidangan pencuci mulut juga disediakan seperti buah-buahan. Terdapat tiga jenis buah-buahan yang disediakan disitu seperti buah tembika, tembikai susu dan juga apple hijau. Apple hijau memang buah kegemaran Shailla, jadi shailla memang banyak ambil buah apple berbanding buah-buahan yang lain.


Pelbagai jenis kuih muih tempatan juga turut disediakan disini. Ada perlbagai jenis warna, bentuk dan rasa ada. Shailla paling suka kuih lapis, selain rasanya yang sedap warna dia juga sangat menarik perhatian Shailla untuk mengambilnya. Selain itu terdapat juga beberapa desert lain seperti Coctail dan Ais Krim.


Shailla memang suka udang berbanding ketam. Udang yang disediakan disitu memang besar-besar. Isinya yang gebu dan segar memang buat kita rasa nikmat ketika memakannya. Udang ini memang membuka selera Shailla ketika makan di Retro Cafe ini.


Ini adalah antara rakan-rakan Shailla yang turut serta makan malam ketika itu. Lihat sahaja Bella, kerana terlalu asyik menikmati keenakkan makanan disitu, bergambar pun sampai tutup mata.


Untuk maklumat lanjut boleh dapatkan detail seperti dibawah ini:

Tel: 03-9205 8888
Facebook: VivatelKL


Sekian Terima Kasih