Logo KBBA

Mei 18, 2021

Sudio Nio Review | Sudio NIO Case (mesra vegan dari kulit epal)

Assallammualaikum 


Nama Sudio memang tidak asing lagi. Tidak mustahil juga mungkin di antara korang yang sememangnya peminat tegar produk Sudio. Kalau korang hendak tahu, produk Sudio ini popular dengan mengeluarkan pelbagai jenis wireless dan speakers sseperti Sudio Tolv, Sudio Ett, Sudio Elva, Sudio Fem dan Sudio Femtio. Sudio Nio merupakan produk wireless earphone terbaru yang dilancarkan pada 11 Januari lalu. Terdapat 4 pilihan warna yang tersedia iaitu Warna Hitam, Hijau, Putih dan Aurora. Shailla memilih warna Aurora kerana warna itu nampak unik dan bergaya.

Kelebihan Sudio NIO

1)Hujung sayap dengan 4 saiz tersedia untuk keselesaan anda
2)Teknologi mikrofon dwi adaptif dan jangka hayat bateri 20 jam
3)Kawalan panel sentuh dan gandingan automatik; Perlindungan dinilai IPX4 yang boleh dipercayai
4)Terdapat dalam 4 warna: hijau, hitam, putih, pasir, dan aurora warna eksklusif
5)Penghantaran percuma ke seluruh dunia dan jaminan antarabangsa 3 tahun dengan Sudio SPHERE

Touch Panel Sudio Nio

Untuk Muzik:

-Play/Pause - Sentuh Sekali (earphone sebelah kiri/kanan)

-Undo - Sentuh Dua Kali (earphone sebelah kiri)

-Next - Sentuh Dua Kali (earphone sebelah kanan)

-Kuatkan Volume - Sentuh Tiga kali (earphone sebelah kanan)

-Perlahankan Volume - Sentuh Tiga Kali (earphone sebelah kiri)

Untuk Panggilan:

-Jawap Panggilan - Sentuh Sekali (earphone sebelah kiri/ kanan)

-Tolak Panggilan - Sentuh Tiga Saat (earphone sebelah kanan/kiri)

-Jawab Panggilan - Sentuh Sekali (earphone sebelah kiri/kanan)

Kini Sudio telah melancarkan pula Sudio NIO Case pada 10 Mei 2021 yang lalu. Sekiranya korang membeli Sudio Nio bermula 10 Mei - 6 Jun 2021 ini, korang akan mendapat NIO Case secara PERCUMA dengan sebarang pembelian NIO. Okay sebelum itu, jom kita lihat apa yang menarik tentang Sudio NIO Case.

Sudio NIO Case


Sudio NIO Case ini telah direka dengan bahan berasaskan tumbuhan. Menggunakan kulit kulit epal yang menghasilkan penutup pelindung bertekstur cantik. Kulit vegan di sekitar kotak Sudio Nio dihasilkan dari kulit epal dari kebun di utara Itali. Proses mengubah kulit epal yang dibuang menjadi kulit bebas kekejaman berasaskan tumbuhan menghasilkan bahan yang cantik, hypoallergenic, dan biodegradable yang sesuai dengan gaya anda. 


BAHAN BIO UPCYCLED 
Kulit vegan di sekitar kotak Sudio Nio berasaskan tumbuhan yang lestari. Dihasilkan dari kulit epal dari kebun di utara Itali. Daripada dibuang, lebih baik diguna pakai semula untuk tujuan yang lebih tinggi.

BERKESAN BERFIKIR 
Proses mengubah kulit epal yang dibuang, dikeringkan dan ditumbuk menjadi serbuk halus untuk membuat bahan asas yang digabungkan dengan bahan tidak toksik dan pigmen organik lain menghasilkan bahan yang cantik, hypoallergenic, dan biodegradable yang sesuai untuk semua. 

KENAPA KULIT APLIKASI KULIT?
Menggunakan kulit kulit epal yang menghasilkan penutup pelindung bertekstur cantik yang lebih baik untuk Bumi.


Miliki Sudio Nio Sekarang Dengan Harga Diskaun!

Ada berita baik untuk korang. Korang boleh dapatkan 15% diskaun eksklusif dengan pembelian Sudio Nio. Dapatkan diskaun 15% untuk Sudio NIO dengan menggunakan kod SHAZILLAH. korang juga akan dapat sarung Sudio NIO mesra vegan secara PERCUMA untuk pembelian NIO dari 10 Mei - 6 Jun (atau sehingga stok habis). Penghantaran PERCUMA di Malaysia dan di seluruh dunia serta mendapat jaminan 3 tahun dengan Sudio Sphere.

Untuk Maklumat Lanjut:
Website: www.sudio.com/my/
Instagram: www.instagram.com/sudio
Facebook: www.facebook.com/sudiosweden

Mei 07, 2021

Hidrat Ramadan Bundle Dari F&N Menemaniku Di Pagi Raya

 Assallammualaikum

Hai semua..pejam celik pejam celik sudah masuk 10 malam terakhir. Sekejap sahaja masa berlalu. Persiapan raya Shailla tahun ini banyak beli atas talian sahaja termasuk minuman untuk di Pagi Raya. Ingat tak entry Shailla yang lepas? Shailla ada cerita yang Shailla beli Hidrat Ramadan Bundle Dari F&N melalui atas talian sahaja.

Barang pun sudah sampai jadi Shailla hendak cerita pula apa yang Shailla buat dengan Hidrat Ramadan Bundle Dari F&N. Kalau korang pergi ke Gandakan Ganjaran Bersama F&N Life , korang boleh lihat yang pada Hidrat Ramadan Bundle ini, barang-barang dalam itu adalah untuk membuat Tea Tarik.

Sedap Giler Teh Tarik Bundle


Apa yang korang boleh dapat dalam pakej Sedap Giler Teh Tarik Bundle adalah seperti :

3 Tin F&N Evaporated Creamer 390G
3 Tin F&N Sweetened Condensed Milk 392G
2 paket BOH Jumbo Potbag (10 Jumbo Potbag for each pack)

Resepi Sedap Giler Teh Tarik Dari F&N

Teh tarik sentiasa menjadi minuman pilihan rakyat Malaysia tidak kira bangsa sama ada melayu, india mahupun cina. Lagi menarik bila dihidangkan semasa Hari Raya bersama keluarga. Disini Shailla ingin kongsikan cara Shailla buat Tea Tarik untuk dijadikan hidangan ketika Hari Raya yang bakal menjelma nanti.


Bahan-Bahan - 5 gelas

3 Uncang Teh Serbuk F&N
4 sudu besar Susu Pekat F&N
4 sudu besar Susu Sejat F&N
2 sudu besar gula
900 ml air panas 

Langkah-Langkah


Rendamkan serbuk teh kedalam 900ml air betul-betul panas. Pastikan guna air panas yang sedang mendidih. Tidak boleh guna air suam atau air yang tak terlalu panas.


Masukkan Susu pekat manis dan Kacau hingga sebati


Masukkan susu sejat. Kacau sebati


Tuangkan ke dalam cawan dan mula tarik sehingga buih-buih terhasil.



Siap untuk dihidang pada para tetamu di pagi raya!

Download applikasi F&N Life untuk mendapatkan tawaran menarik dari F&N.

Website :

Facebook :

Instagram :

Terima Kasih

April 30, 2021

Membayar Zakat Melalui RHB Bank

 Assallammualaikum

Korang pernah hadapi situasi dimana dalam sibuk untuk melengkapkan persiapan Hari Raya sekali korang tertinggal satu perkara yang wajib iaitu Membayar Zakat Fitrah. Alamak! mula terkejar-kejar mencari kunci kereta untuk pergi ke kiosk zakat yang berdekatkan. Bila sampai, sekali kena beratur panjang daa..mana tidaknya esok sudah rayakan, masing-masing berlumba untuk bayar zakat. 

Sekarang korang tidak perlu lagi beratur atau terkejar-kejar untuk membayar zakat di kiost lagi kerana korang boleh membayar melalui E-Zakat Pay sahaja. Tetapi perlu diingatkan, bila sudah boleh bayaran zakat melalui atas talian ini, jangan pula korang korang bertangguh dan terlupa untuk menunaikan kewajipan ini. Jangan sampai korang terlalu sibuk dengan urusan masing-masing sehingga korang terlupa dengan urusan akhirat.

Cara Membayar Zakat Melalui Atas Talian


Berapa kadar fitrah ya? Bayarlah ikut beras yang biasa kita makan. Sama ada:

RM7 - Beras Super Special Tempatan (5% Hancur)
RM14 - Beras Super Import / Beras Perang / Beras Pulut / Herba Ponni / Beras Wangi
RM21 - Beras Basmathi / Beras Jepun / Beras Merah

Bayar Zakat Secara Cashless Dengan Perbankan RHB

Pembayaran melalui kaedah ini terbuka kepada pembayar-pembayar yang mempunyai Akaun Simpanan atau Semasa dengan Agen Kutipan yang dilantik dan mendaftar sebagai pengguna kemudahan perbankan internet.



Bagi pembayaran zakat, pembayar hanya perlu melayari portal e-zakat di E-Zakat Pay dan klik pada pembayaran E-Zakat Pay untuk membayar zakat.

Cara pembayaran Zakat Melalui Bank Rakyat:

Pembayar perlulah mempunyai akaun RHB terlebih dahulu sebelum boleh meneruskan pembayaran. Ikuti langkah-langkah yang diberikan. Itu sahaja, dan pembayaran zakat telah selesai dilakukan.


1. Masuk Perbankan Internet

2. Klik RHB Islamic Bank dan log masuk ke Perbank Internet Korang

3. Pilih “BillPay”>"OpenPayment"

4. Pilih "Pusat Pungutan Zakat WP"

5. Masukkan " Nama, No Ic, Jenis Zakat, Amaun"

6. Masukkan "No OTP"

7. Klik "Submit"

Lihat betapa mudah dan senangnya membayar zakat. Semuanya di hujung jari sahaja . Jadi, tiada alasan lagi untuk korang yang telah cukup syarat ini mengelak daripada membayar zakat.

Semoga korang mendapat lebih keberkatan rezeki apabila korang memenuhi tuntutan Allah s.w.t. Semoga Allah memudahkan kerja kita!



Sertai Jom Zakat Cashless sempena bulan Ramadan yang mulia ini. Sebagai galakan dan
insentif untuk menunaikan zakat kepada semua golongan yang layak.
Klik untuk menyertai bit.ly/zakatcashless2021



Untuk maklumat lanjut:



Facebook: Zakat Selangor

Instagram: @zakat selangor

No. Telefon: 1 300 88 4343

Emel: maklumbalasaduan@zakatselangor.com.my

April 29, 2021

Tekan - Tekan Dah Dapat Barang Untuk Minuman Di Pagi Raya bersama F&N



Assallammualaikum

Hai semua, korang dah ada rancangan untuk menu minuman dipagi Raya? Macam keluarga Shailla telah menjadi tradisi tea tarik wajib ada di pagi raya. Hurmmm mana nak dapatkan barang untuk membuat tea tarik?mestilah kena pergi kedaikan. Apalah Shailla ini, tanya soalan budak darjah 1. Sebenarnya Shailla nak kongsi, jika hendak beli barang-barang untuk buat tea tarik tidak perlu pergi ke kedai kerana korang boleh dapatkan dengan memesan di Apps F&N.

Cara Membeli Produk F&N Secara Atas Talian



1. Cari F&N Life di dalam App Store atau Google Play. Kemudian korang Muat Turun Aplikasi F&N Life dan daftar sebagai pelanggan dengan mengisi maklumat yang diperlukan.




2. Tekan dekat banner seperti gambar diatas. Korang akan dipautkan kepada page Gandakan Ganjaran Bersama F&N Life. Korang boleh pilih antara F&N Life Ramadan Bundle atau F&N Life Raya Bundle.


 

F&N Life Ramadan Bundle adalah untuk bulan Ramadan. Terdapat 6 pilihan yang boleh korang pilih iaitu F&N Raya Ria Bundle, BB Raya Bundle, Fizzy Easy Bundle, Best Buka Puasa Bundle, Syok Soya Cincau Bundle dan Hidrat Ramadhan Bundle.


3. F&N Life Raya Bundle pula khas untuk Hari Raya. Terdapat 3 pilihan yang boleh korang pilih iaitu Masak Masak Raya Bundle, Rose Agar Agar Bundle dan Hidrat Ramadan Bundle.

Pembayaran

Terdapat beberapa kaedah pembayaran yang boleh korang lakukan.Korang boleh membuat pembayaran melalui TouchnGo eWallet, Boost Wallet, FPX, ShopeePay, MCash dan Credit/Debit card. Dengan pilihan yang ada ini, memudahkan untuk korang membuat pembayaran.

Penghantaran


Penghantaran sangat pantas! tidak sampai 3 hari berkerja pun. Macam Shailla, sejam sebelum dia sampai hantar barang dia akan call bagitahu.


Harga untuk kos penghantaran korang boleh lihat seperti dibawah ini.

Sedap Giler Teh Tarik Bundle



Tengok punya tengok sekali Shailla terlihat Sedap Giler Teh Tarik Bundle. Memang kenalah dengan menu minuman Shailla di pagi raya. Tanpa berlengah lagi, terus Shailla masuk troli dan membuat pesanan. Mudah betulkan? yang mana cadang nak masak ketupat di pagi raya, korang boleh pilih "Masak-Masak Raya Bundle" kerana dalam pakej itu ada ketupat.


Apa yang korang boleh dapat dalam pakej Sedap Giler Teh Tarik Bundle adalah seperti :

3 Tin F&N Evaporated Creamer 390G
3 Tin F&N Sweetened Condensed Milk 392G
2 paket BOH Jumbo Potbag (10 Jumbo Potbag for each pack)

Tidak sabar rasanya untuk membuat sedap giler tea tarik ini untuk orang tersayang di pagi raya nanti. 

Download applikasi F&N Life untuk mendapatkan tawaran menarik dari F&N.

Website :

Facebook :

Instagram :

Mac 17, 2021

Makan Sambil Berkongsi Rezeki Dengan Lapowey

Assallammualaikum ❤️

Pejam celik pejam celik kita telah menghampiri bulan yang mulia iaitu bulan ramadhan. Bagaimana dengan persiapan korang untuk bertemu dengan bulan ramadhan kali ini? Macam Shailla agak teruja kerana tahun ini Shailla dapat sambut ramadhan dirumah sendiri. Macamana agaknya nanti yer.. Hihihi. 



Baru-baru ini, Shailla dapat merasa dua menu dari Lapowey. Memandangkan hari khamis lepas giliran Shailla berkerja jadi makan tenghari Shailla rancang untuk tempah sahaja. Bukan tidak boleh makan di kedai bawah, tetapi bila makan sorang-sorang ini ibarat macam putus cinta pula jadi Shailla terus tempah makanan di Lapowey. Menu yang Shailla ambil adalah nasi putih bersama ikan masam manis dan briani ayam merah. Asal Shailla ingat nak makan sorang sahaja, tetapi tukar fikiran untuk bawa ke rumah untuk makan bersama keluarga.

Antara dua menu yang Shailla cuba adalah nasi putih bersama ikan masam manis dan briani ayam masak merah.


Shailla memilih nasi putih bersama ikan masam manis dengan gabungan sayur brocoli yang menjadi kesukaan Shailla semestinya memenuhi citrasa Shailla. Kurma dia juga sedap. Bila makan sahaja kurma terus merindui suasana saat berbuka puasa bersama keluarga. 


Manakala suami Shailla pula memilih nasi briani bersama ayam masak merah dan jelatah memang menambat rasa. Shailla dan suami bertukar-tukar merasa kedua-dua menu. Bagi Shailla untuk set makan dia agak banyak dan mengenyangkan. Walaupun kami suami isteri berkongsi dan bertukar-tukar makanan, masih juga tidak berjaya menghabiskanya kerana kekenyangan.

Apa yang Shailla suka tentang tentang Lapowey adalah korang akan mendapat air mineral serta kurma secara PERCUMA. Selain itu, penghantaran juga adalah percuma PERCUMA untuk kawasan sekitar Lembah Klang Sahaja. 

Memandangkan bulan Ramadhan yang akan tiba ini juga, elok jika dapat berkongsi rezeki dengan insan-insan dalam kesusahan atau memerlukan. Amalan bersedekah ini bukan hanya terbatas kepada wang ringgit malah ia meliputi makanan seperti kuih-muih dan juga hidangan makanan kepada orang ramai yang pahalanya sangat besar di sisi Allah SWT.



Bagaimana Cara Untuk Infaq Dengan Lapowey

Kalau korang nak tahu,korang boleh membeli makanan di Lapowey dan menginfaqkan kepada orang-orang yang lebih memerlukan. Memandangkan sekarang negara kita dilanda Covid19, pasti ramai yang punca pendapatannya terjejas. Jika ada badan koperat atau individu yang ingin berkongsi rezeki bersama dengan mereka yang memerlukan boleh menggunakan perkhidmatan dari Lapowey.

Korang sebagai pihak peng’Infaq atau penderma hanya perlu membuat tempahan kepada pihak Lapowey mengikut menu yang korang pilih serta kuantiti pax yang diperlukan.Terdapat 6 menu pilihan yang yang boleh korang pilih seperti dibawah ini:


Minima untuk setiap tempahan adalah sebanyak 100 pax. Setiap set menu datang dengan sebotol air mineral dan kurma yang berkualiti. Dengan harga set makanan korang boleh dapatkan bermula dari serendah Rm8. Adalah lebih baik sekiranya korang dapat membuat tempahan lebih awal bagi memudahkan pihak korang dan juga Lapowey.

Sebaik sahaja tempahan disahkan, pihak dapur Lapowey  akan masak mengikut menu yang korang pilih untuk menghantar kepada rumah-rumah kebajikan terpilih atau yang di pilih oleh para penginfaq atau penderma itu sendiri.


Penghantaran makanan adalah PERCUMA untuk kawasan sekitar Lembah Klang Sahaja. Untuk urusan penghantaran di luar Lembah Klang pula pihak peng’infaq atau penderma boleh berbincang lanjut dengan pihak pengurusan Lapowey.

Pihak Lapowey juga akan memuat naik bukti kepada pihak penderma dan media sosial (tanpa mendedahkan maklumat penderma) bahawa infaq makanan telah selesai disampaikan bagi pihak penderma.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai Infaq Ramadhan Lapowey sila hubungi nombor-nombr yang tertera dibawah.

Facebook : Lapo Wey
Office : 03-77341278
Call/Wasap Person Incharge :

#LapoweyXkbba9 #ProjekInfaqRamadhan2021 #JalanKeSyurga #MurahMeriah #SaidilaLifestyle
#kbba9 #kelabbloggerbenashaari

Sekian Terima Kasih

Februari 24, 2021

Rancang Percutian Bersama Keluarga

Assallammualaikum ❤️

Sudah lama rasanya tidak pergi bercuti. Maklumlah kita masih lagi dalam situasi melawan covid 19. Rindunya rasa hati ingin kembali ke saat kita buat persediaan untuk pergi bercuti sambil menikmati suasana perjalanan untuk ke destinasi yang dituju.

Bila sebut tentang percutian ini, Teringin pula nak staycation dekat Melaka. Mengapa pilih Melaka? Kerana Melaka juga kaya dengan kesan peninggalan sejarah dan merupakan destinasi popular pelancong tempatan dan antarabangsa. Melaka juga merupakan destinasi pilihan utama warga Ibu Kota yang mencari tempat percutian singkat untuk melarikan diri daripada kesibukan bandar buat seketika.

Shailla rancang ingin pergi beberapa tempat kegemaran yang selalu pergi bersama keluarga bila habis PKP nanti. Antara tempat yang Shailla hendak pergi adalah :

The Pines


Untuk percutian kali ini,Shailla rancang nak cari hotel yang ada kolam mandi. Dalam banyak-banyak cari, Shailla tertarik untuk cuba menginap disini. lagi-lagi tengok pula harga macam menarik dekat The Pines Melaka ini. Mesti bertambah seronok staycation bersama keluarga. Walaupun sekarang masih PKP, boleh je cari hotel pilihan dahulu, nanti dah habis PKP kita terus pandu laju-laju kita lari dari realiti. 

Homestay Inap Desa Warisan Duyong

Kalau korang nak tahu, sinilah tempat kelahiran arwah nenek shailla. Apa yang menarik disini adalah terdapat Homestay Inap Desa Warisan Duyong Kitaorang selalu datang ke sini kalau ada undangan seperti Majlis Perkahwinan dan beberapa Majlis yang dianjurkan oleh Persatuan Sejarah dan Warisan Melayu Duyong (Pesawad)

Selain itu, disini juga terdapat sebuah Galeri Warisan yang mempamerkan pelbagai artifak dan barang tinggalan sejarah yang lalu. Paling seronok disini terdapat persalinan pakai orang zaman dahulu yang boleh korang cuba. Memandangkan sekarang musim covid 19,tidak pasti boleh pakai atau tidak.

Perigi Hang Tuah

Kalau singgah di Kampung Duyong, Shailla bersama keluarga pasti akan singgah disini. Disini terdapat sebuah perigi yang diberi nama perigi Hang Tuah. Shailla kalau sampai sini memang akan ambil air perigi sapu pada tangan dan muka. Air memang terasa sejuk sahaja.Terasa muka segar seketika. Di tepi dan depan Perigi Hang Tuah ini terdapat gerai jualan. Shailla dan keluarga suka memborong barang-barang di bahagian depan Perigi Hang Tuah seperti gula melaka. Barang-barang kraftangan dia juga kalau ada berkenan, Shailla akan bawa balik.

Magic Art 3D Museum


Magic Art 3D Museum ini Shailla belum pergi lagi. Selalu tengok kawan-kawan sahaja post di social media. Teringin juga untuk pergi lihat sendiri muzium 3D  ini rupa-rupanya adalah yang kedua terbesar di Malaysia selepas muzium 3D di Langkawi. Dengar cerita Magic Art 3D Museum ini yang mempunyai 8 tema 3D berbeza seperti tema di kuil purba, bandaraya Melaka, lautan, hutan dan beberapa tema lagi. Setiap tema ini lengkap dengan iringin muzik yang bersesuaian untuk menaikkan lagi ‘mood’ atau membuatkan anda lebih tenggelam dalam dunia 3D ini. Teringin juga rasa hati ingin mencuba pengalaman ketika berada disini.

Asam Pedas Melaka

Kalau sampai Melaka tidak makan asam pedas,rasa macam tidak lengkap percutian. Selalu Shailla akan pergi cari asam pedas area bandar Melaka kerana area sini terdapat beberapa kedai yang menjul asam pedas yang sedap. Selepas itu, Shailla akan pergi Pahlawan Walk Market bersebelahan dengan pusat beli belah Mahkota Parade, pusat ini juga menyediakan pelbagai cenderahati untuk dijadikan hadiah atau ole-ole kepada keluarga dan rakan.

 Pantai Klebang

Sebelum balik biasanya Shailla akan singgah pantai Klebang untuk lepak-lepak sambal menikmati air coconut shake. Di Pantai Klebang ini macam ada seperti gerai menjual pelbagai makanan dan barang-barang. Korang juga boleh menyewa tempat duduk pelampung untuk santai-santai sambal melihat anak-anak bermain pasir dan belon air.

Wah, tidak sabarnya rasa hati untuk berkunjung kembali ke sini. Semoga covid 19 semakin pulih dan pergi buat selamanya. I need vitamin sea!

Terima Kasih