Logo KBBA

Mei 08, 2015

Kisah Kelahiran Puteraku

Assallammualaikum


Hai semua, apa khabar? diharap dalam keadaan sihat selalu. Okay entry shaila kali ini adalah berkenaan kelahiran putera sulung shaila. Shaila ada cerita tentang entry shaila yang lepas tentang shaila masuk hospital sungai buloh selama sehari kerana brown spot, tidak sangka pula itu merupakan salah satu tanda seminggu sebelum kelahiran bayi. Tidak sangka  31/3/2015 juga merupakan kali terakhir shaila check up bayi di klinik UITM. Check up yang lepas-lepas shaila ditemani oleh suami cuma last check up ini dia tidak dapat teman dan yang paling best adalah pada check yang lepas-lepas, shaila tidak pernah pula rasa hendak selfie berbanding check kali. Rupanya ini adalah gambar selfie yang menjadi kenangan shaila dengan baby bump. Balik dari check up shaila sempat lagi berjalan-jalan dengan mama pergi pejabat pos. 

 

Pada 4/4/2015 pula,shaila sempat lagi pergi menonton wayang bersama suami cerita fast & furious 7..hahaha.. Sepanjang shaila menonton cerita itu, memang baby dalam perut aktif sangat bergerak-gerak, mungkin baby pun teruja tengok cerita itu..hahaha..keesokkan harinya, shaila sempat juga pergi kenduri kahwin. Di kenduri kahwin itu, shaila sempat bedal aiskrim campur bersama pulut! Yumyumyum memang sedap gua cakap lu. Kemudian pada malamnya pula shaila sempat melantak satay.Pada pukul 11 malam macam itu, shaila pergi ke toilet untuk buang air kecil, shaila terperasan ada keluar brown spot dalm kuantiti yang sedikit jadi shaila buat tidak tahu sahaja. Kemudian pada pukul 4.30 pagi, perut shaila rase memulas sangat jadi shaila pergi ke toilet umtuk buang air kecil, seperti kes sama ada keluar brown spot dalam kuantiti yang banyak sedikit. Selepas itu shaila naik untuk tidur kembali tetapi hakikatnya tidak boleh tidur kerana sakit kejap-kejap datang menyengat. Tahan punya tahan pada pukul 7 pagi shaila kejut suami sebab memang dah tak tahan dah sakitnya. Padapukul 8 pagi, suami menghantar shaila ke hospital sungai buloh. Selepas menunggu lebih kurang sejam lebih, nama shaila dipanggil untuk check up. Pada mulanya shaila sangka just sakit biasa sahaja tetapi setelah di check oleh doktor latih di situ rupanya jalan sudah buka 1 cm. Pada masa itu juga sempat shaila minta pada doktor untuk pulang kerana apa shaila tahu untuk buka 8 cm memang menunggu masa agak lama.Tetapi malangnya doktor tidak membenarkan shaila balik, jadi terpaksa lar betapa di situ. Seperti yang semua tahu hospital kerajaan memang tidak menyedia extra katil jadi terpaksalah berehat di bilik menonton. Lebih kurang tiba waktu makan tengahari, suami shaila ada belikan makanan untuk shaila tetapi shaila sempay menjamah satu suap sahaja kerana sakit contractiom semakin kuat sehingga shaila tidak lalu untuk makan. Kemudian shaila pergimke toilet. Semasa ditoilet, shaila dapati darah keluar agak banyak. Jadi shaila memberitahu nurse bertugas disitu lalu mereka menyuruh shaila berehat dahulu dibilik check up.Semasa dibilik check up, nurse check pembukaan jalan sudah terbuka 5 cm. Memang start dari situ, sakit memang sakit sangat.Nurse juga ada memberitahu bahawa shaila rasa sangat sakit adalah kerana shaila minum air selusih terlalu awal sebab itu bayi shaila keluar awal 20 hari. Tindakan shaila meminum air selusuh ini seakan memaksa bayi keluar. sehinggalah pukul 6 lebih tidak silap bukaan sudah buka 7 cm dan nurse bawa shaila ke bilik bersalin. Pada masa itu sempat juga terdetik betul ker aku nak bersalin ni ? Cuak juga rasa masa itu. Dibilik bersalin nurse menolong membuka jalan dan memecahkan air ketuban. Masa itu juga suami shaila masuk untuk memberi sokongan. Lebih kurang sejam juga rasanya shaila meneran akhir pada pukul 7.46 pm shaila berjaya mengeluarkan bayi lelaki ini.  


Saat bayi lelaki shaila keluar, rasa macam zuppppp...fuhhh lega...semua keluar.Sedar-sedar nurse letak bayi atas badan shaila dan memberitahu jantina bayi shaila.Kemudian nurse mengeluarkan uri dan menjahit bahagian yang terkoyak akibat angkat punggung. Semasa meneran memang nurse marah kerana menjerit dan angkat punggung tetapi biasalah masa itu dah tidak fikir apa dah...hanya fikir hendak keluarkan bayi agar tidak bayi lemas dan kena vocuum. Bayi shaila dibawa keluar oleh nurse untuk dibersihkan.


Setelah bayi shaila dibersihkan nurse membawa kembali bayi shaila ke bilik untuk diazankan oleh suami shaila.Sementara menunggu katil kosong, sempat juga tangkap gambar dan main bersama bayi shaila. Pada pukul 8 lebih baru shaila dipindahkan ke wad. Suami shaila dapat teman sampai pukul 12 tengah malam sahaja. Waaaaa masa itu rasa..haishhhhh macamana hendak jaga bayi sorang-sorang ini? Hendak tak nak kena redhalah. Shaila tidak tidur nyenyak pun kerana bayi shaila sekejap-sekejap nangis dan di ikuti bayi yang lain yang ada disitu. Macam viral pula, sorang menangis semua ikut menangis. Pada pukul 4 pagi bayi shaila berak. Fuhhhh seronok masa itu sebab syarat untuk keluar adalah bayi berak.Keesokkan harinya selepas bayi dan diri shaila siap cheak up, kami dapat balik tengahari itu, yeaayyyy..alhamdulillah.Bayi kami diberi nama Muhammad Areez Syahmi Bin Mohd Asmadi. Semoga Areez menjadi anak yang soleh...amin...

Sekian terima kasih.

Mei 04, 2015

ADVERTORIAL : MASTER FOREX TERHEBAT 2015

Assalamualaikum dan Salam sejahtera


Hai semua pembaca yang shaila kasihi, apa khabar? diharap korang semua dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Okay, entry shaila kali ini adalah berkenaan MASTER FOREX. Mesti di kalangan korang sudah pun mengetahui tentang MASTER FOREX ini ?? Sebelum shaila mengupas lebih lanjut tentang MASTER FOREX, shaila ingin mengupas terlebih dahulu 

APA ITU FOREX ?

Forex, nama singkatan popular Foreign Exchange adalah satu lagi bentuk sumber wang yang popular dikalangan pelabur mahupun usahawan internet. Ia membolehkan kita memperdagangkan matawang asing dengan mudah . Jika sebelum ini hanya bank-bank besar dan orang yang kaya didunia sahaja boleh membuat forex trading, tetapi kini sesiapa saja yang mempunyai internet dan PC di rumah mampu untuk menceburkan diri dalam Forex (secara internet trading). Akibat daripada persaingan broker forex di internet, kini dengan bermodalkan USD1 sahaja pun anda sudah boleh memulakan dagangan forex. Malah sudah ada platform broker internet forex yang menawarkan modal pendahuluan apabila anda menyertai program mereka. (contoh seperti Marketiva yang menawarkan modal percuma USD5)

Internet sudah membuat banyak sekali revolusi dalam dunia perdagangan, termasuk juga sangat kuat pengaruhnya dalam dunia trading forex. Dengan internet, maka sekarang forex boleh dilakukan oleh siapa saja. Kalau dulu hanya boleh dilakukan oleh big player saja (bank, negara, institusi), maka sekarang semua orang boleh trading dengan semakin banyak kemunculan broker forex retail dan online. Anda juga boleh trading forex online dengan mudah dan dengan modal kecil. Bahkan untuk mencuba simulasi juga sangat mudah.

Info tentang MASTER FOREX

Sebuah program yang diwujudkan untuk membantu anda menjalankan perniagaan di pasaran matawang asing Forex DAN PENGIKLANAN MAYA

Kami menawarkan servis bantuan kepada mereka yang tidak mahir untuk berurusan di pasaran Forex dan PENGIKLANAN MAYA ini.

Dengan pencapaian yang tinggi dan konsisten, kami mampu memjana PULUHAN Ribu Ringgit setiap minggu.

Selain itu, konsep yang digunakan didalam trading harian kami pula adalah berasaskan system ISLAMIK, tiada dividen, tiada swap, dan tiada one night stand komisen yang tidak dibenarkan syarak.

MASTER FOREX Akan Membantu Anda Menjana Pendapatan Melalui Forex dan PENGIKLANAN MAYA Tanpa Anda Perlu bersusah Payah.

Modal Serendah RM100/Lot.
Terima 9% - 10% Profit Setiap minggu Selama 7 Bulan.


TANPA PERLU DAFTAR
TANPA PERLU MENAJA
TANPA PERLU TAMBAH STOK

24 Jam Proses Pengeluaran.
Cara Trading Mengikut Syariat.


Plan MASTER Forex :
Modal minimum RM100
Pulangan setiap minggu sebanyak 9-10%
tempoh pulangan setiap minggu selama 28 minggu (7 bulan)

PM JIKA BERMINAT. TEMPAT TERHAD. HANYA UNTUK 100 YANG TERAWAL

Klik Link dibawah untuk PM atau Hubungi pihak MASTER FOREX


Sekian Terima Kasih.

April 23, 2015

Nursing Cover Paling Best dari My Hafiy Blogshop

Assallammualaikum


Hai semua! apa khabar? di harap dalam keadaan sihat sejahtera. Ingat lagi tak tentang entry shaila yang lepas berkenaan nursing cover dari My Hafiy Blogshop? tentang shaila masih dalam dilema untuk memilih design mana. Alhamdulillah shaila telah pun memilih dan telah terima pun nursing cover pilihan shaila.


Taraaa..inilah design nursing cover yang menjadi pilihan shaila iaitu design mickey mouse. First impression shaila buka parcel, shaila sudah teruja! mana tidaknya nursing cover ini didatangkan sekali dengan zipper beg yang comel dan kemas jahitannya. Bila shaila buka zipper beg lagilah shaila rase teruja kerana nursing cover ini sangat comel dan cantik! shaila sangat berpuas hati dari part corak dan kekemasan jahitanya.


Bila dah dapat, apa lagi jom cuba. Komen shaila tentang nursing cover dari My Hafiy Blogshop adalah pertama sangat selasa dipakai. Kedua shaila rasa selamat kerana dia menutupi semua part jadi tiada ruang orang nak skodeng kita menyusu anak. Ketiga pula dibahagian atas ada part adjustable jadi senang untuk kita melihat bayi yang ada di dalam. Yang keempat nursing cover ini menutup aurat kita! itu yang paling penting.


Selain digunakan untuk penyusuan bayi secara direct, shaila juga menggunakan untuk aktiviti mengepam. Dengan adanya nursing cover ini, mudah untuk shaila melakukan samaada direct susu ke bayi atau mengepam stock untuk EBM. Nursing cover dari My Hafiy Blogshop ini sangat membantu dan memudahkan shaila dalam aktiviti penyusuan.


Nursing cover adalah antara benda wajib yang perlu ada di dalam beg pump shaila. Dengan adanya zipper beg, memudahkan shaila lipat dan simpan dengan kemas nursing cover di dalam beg pump shaila.

Okay sampai di sini sahaja entry shaila kali ini. Jika sesiapa yang berminat untuk memiliki nursing cover seperti shaila, bolehlah menghubungi pihak My Hafiy Blogshop seperti yang shaila sertakan dibawah ini :

Facebook


Instagram

@myhafiy_blogshop

Sekian Terima Kasih

April 10, 2015

REVIEW : Nursing Cover by HD Sewing Lab

Assallammualaikum,

Hai semua! rasa macam sudah lama tidak menulis entry. Di kesempatan ini, shaila ingin memberitahu yang shaila telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang sangat comel pada 6 April 2015 jam 7.40 pm. Alhamdulillah, shaila dan bayi sihat sahaja. Ehhh! pasal kelahiran bayi shaila, shaila akan cerita pada entry akan datang sebab shaila hendak cerita tentang  Nursing Cover by HD Sewing Lab untuk baby shaila.


Disebabkan shaila telah bersalin, jadi shaila perlu membeli Nursing cover melalui online sahaja. Banyak juga IG shaila follow untuk mencari Nursing cover.Salah satu IG Nursing Cover yang shaila follow adalah @myhafiy_blogshop.My Hafiy Blogshop juga merupakan IG menjual Nursing Cover by HD Sewing Lab yang sesuai digunakan ketika menyusu bayi. Dari hasil pemerhatian shaila tentang IG @myhafiy_blogshop ini, selain harganya yang agak berpatutan, rekaan dan corak Nursing Cover disini sangat comel dan menarik perhatian shaila untuk memiliki salah satu rekaan Nursing Cover by HD Sewing Lab. Antara rekaan yang menarik perhatian shaila adalah seperti dibawah

 CODE : NC 074 COLOURFUL MICKEY IN BLACK

 CODE : NC 075 COLOURFUL MICKEY IN PINK

CODE : NC 071 DARK BROWN LOVEY DOVEY

CODE : NC 072 PINK LOVEY DOVEY

CODE : NC 076 COFFEE AND DONUTS IN DARK BROWN

CODE : NC 080 PURPLE PAISLEY

Selain dari IG @myhafiy_blogshop, My Hafiy Blogshop juga ada memiliki akaun FB MyHafiyBlogshop untuk di kunjungi.Okay berbalik pada Nursing Cover by HD Sewing Lab yang bakal shaila pilih, kesemua rekaan Nursing Cover by HD Sewing Lab yang shaila senaraikan diatas adalah antara yang menarik  shaila. Memang rambang mata shaila dibuatnya sehingga tidak tahu untuk memilih yang mana satu. Kalau ikut pada warna, memang shaila suka warna pink! tetapi memandangkan anak shaila adalah lelaki macam tidak sesuai pula untuk memilih warna pink.Hurmmm..yang mana menjadi pilihan shaila? tunggu di entry akan datang sebab shaila masih dalam proses memilih..huhuhu..sampai disini sahaja entry shaila kali ini, jumpa di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih.

April 02, 2015

TRAVEL:Throwback Jalan-Jalan di Pasar Malam Jonker Walk Melaka

Assallammualaikum

Semasa shaila bercuti di Melaka, Shaila sempat singgah di Jonker Walk.Jonker Walk terkenal sebagai galeri seni, kedai-kedai antik, hotel, kedai tukang emas, pembaik jam tangan, pembuat tersekat dan pembuat kasut manik, tukang besi, rotan dan buluh penenun, peniaga ubat tradisional Cina dan kedai makanan.
Kawasan ini mempunyai reputasi untuk membekalkan barangan antik dan seni sejak awal tahun lima puluhan apabila rakyat Malaysia menyertai dorongan untuk membeli-belah untuk memori masa lalu.



Gambar lorong disebelah belakang bangunan jonker walk.Deretan lampu menerangi sepanjang laluan di Jonker Walk menjadikan suasana lebih dramatik dan meriah.


Pada setiap Jumaat, Sabtu dan Ahad, suasana Jonker Walk menjadi seperti pasar karat.Tiada lagi jalan raya yang lengang kerana peniaga sudah mengambil tempat masing-masing untuk berniaga


.Pengunjung juga semakin ramai memenuhi laluan sekali gus membuatkan Jonker Walk sesak dengan kunjungan orang ramai yang punya agenda tersendiri.


Barangan yang dijual? Ia tidak dapat disebut satu persatu kerana terlalu banyak barangan yang dijual termasuklah lukisan, barangan kraftangan, aksesori khusus buat kaum hawa, baju-baju kemeja-T beraneka corak dan tulisan serta permainan.


Dalam banyak-banyak kedai yang ada disitu, kedai ini menarik perhatian shaila untuk masuk mengunjunginya.


Apa yang terdapat didalam kedai itu adalah barang-barang cenderahati untuk dihadiahkan pada rakan-rakan mahupun family.

Apa yang menarik minat shaila adalah rekaan patung atau artifak daripada besi ini. Memang nampak unik dan menarik. Selain itu juga rekaanya perlbagai bentuk dan jenis. Memang kreatif betul mereka yang menciptanya. Shaila sempat juga membeli key chain yang diperbuat daripada besi ini unutk dihadiahkan pada saudara mara shaila.

Antara key chain comel yang terdapat di pasar malam jonker walk. Selain itu, di sini juga ada jual makanan TETAPI untuk orang islam better jangan beli makanan disitu sebab diragui status halalnya. Mana tidaknya majoriti makanan yang di jual disitu dimasak oleh orang cina. So faham2 jelah kan. Dimsum juga ada jual disitu ditambah aroma baunya yang agak mengancam..ermmm....


Setiap isnin hingga Khamis, deretan kedai dengan seni bina unik ini beroperasi dari jam 10 pagi hingga 6 petang. manakala, Jumaat hingga Ahad pula kebanyakan kedai beroperasi hingga 10 malam.


Sedang shaila syok jalan-jalan di lorong jonker walk, terjumpa Like Guest House ini. Hotel ini menyediakan perkhidmatan dan kemudahan yang terbaik. Kemudahan utama hotel termasuklah meja penyambut tetamu 24-jam, perkhidmatan di bilik 24-jam, simpanan bagasi, layanan bilik.


Ini pula adalah Masjid Tanjung Kling. Masjid Tanjung Kling ini terletak di bandar Melaka. Lebih tepat lagi kalau anda jalan-jalan di Jonker Walk, anda akan dapat melihat masjid tanjung kling ini dengan lebih dekat. Sebuah masjid yang agak antik, ditulis di papan info di depan masjid itu, masjid ini seakan-akan bentuk pagoda dan dipercayai dibina pada tahun 1900-an. Ada yang kata tahun 1920, dan ada yang kata tahun 1930.

Okay sampai disini sahaja entry shaila kali ini, jumpa lagi di entry akan datang! ada satu lagi tempat menarik yang shaila lawati di Melaka yang ingin shaila kongsikan.

Sekian Terima Kasih

April 01, 2015

TRAVEL: Mahkota Hotel Melaka

Assallammualaikum

Semasa cuti-cuti Malaysia di Melaka, shaila menginap di Mahkota Hotel Melaka. Mahkota Hotel Melaka Terletak hanya 15-minit berjalan kaki dari A’Famosa Fort. Selain itu Mahkota Hotel Melaka berdekatan dengan berhampiran Mahkota Parade Shopping Mall. Hotel Mahkota Melaka terletak kurang dari 15 km dari Lapangan Terbang Batu Berendam.


Pangsapuri-pangsapuri yang luas di Mahkota Melaka semuanya berhawa dingin dan mempunyai dapur kecil. Setiap bilik dilengkapi dengan ruang tamu yang selesa dengan sofa dan TV kabel.


Di Mahkota Hotel Melaka terdapat 2 kolam renang luaran serta tempat meletak kereta percuma. Kolam dia pun bersih dan tidak terlalu dalam. Selain itu disediakan juga kolam dan juga pancuran air untuk kanak-kanak. Kemudahan sauna yang berasingan untuk kaum lelaki dan wanita ada disediakan berserta dengan gelanggang skuasy dalaman serta gelanggang tenis luaran. Oasis Karaoke menyediakan hiburan sepanjang malam dengan bilik menyanyi peribadi.


Pemandangan dari bilik apartment shaila duduk. Shaila tempah bilik apartment ini dari agoda. Tempah ahrga di Agoda adalah lebih murah berbanding terus dari Hotel. Pakej shaila tidak termasuk sarapan pagi.Café Mahkota menyajikan bufet makanan Asia dan Barat yang asli. Latar yang kasual serta pemandangan kolam renang ditawarkan di The Pizza Terrace. Minuman dan muzik secara langsung boleh dinikmati di Bay Lounge.


Ini adalah ruang tamu di apartment yang shaila menginap. Ruang tamu dia agak luas dan selasa. Kalau ikut dari size ruang tamu ini, sesuai untuk 4 orang.Tetapi bilik disediakan hanyalah satu.


Ini pula ruang dapur dia. Ruang dapur dia agak sempit sedikit tetapi itu tidak menjadi masaalah pun kerana didalam apartment ini, tidak dibenarkan memasak.


Ini pula keadaan dalam bilik. Hiasan dalam bilik dia nampak lama. Selain itu, bilik air dia agak kecil dan sesuai untuk masuk sorang. Masuk ramai-ramai memang tidak digalakkan terutama yang bawa anak kecil. Lagi satu yang tidak best tentang bilik air adalah bathtub dia juga tidak berfungsi.


Shaila suka duduk di koridor dia memang best lepak disini sambil tengok pemandangan.Tetapi koridor dia agak kotor sedikit. Selain itu, angin di koridor ini pun memang kuat jadi memang sedap duduk disini sambil tengok mat Salleh bersidar dibawah..hahaha..Okay sampai disini sahaja entry shaila, jumpa lagi di entry akan datang pula..daa!

Sekian Terima Kasih.