Showing posts with label Parenting. Show all posts
Showing posts with label Parenting. Show all posts

Pupuk Minat Membaca Bersama Set Happy Meal Readers

Assalamualaikum ❤️

Hai semua, apa khabar? Hari ini Shailla ingin berkongsi dengan korang tentang satu program yang boleh memupuk minat membaca terutama di kalangan anak-anak.

Selalu kalau kita beli set Happy Meal pasti dapat permainan. Sebenarnya ini yang dinantikan oleh anak-anak bila membeli set Happy Meal ini. Kalau korang nak tahu, bukan sahaja hanya kanak-kanak, Shailla sendiri pun terjebak menanti permainan apa  yang keluar bila beli set Happy Meal. Ada suatu ketika, McDonald’s ada mengeluarkan koleksi kereta dan Hello Kitty. Ketika itu, memang Shailla kumpul setiap koleksi yang keluar..Hahaha
Untuk kali ini Mcdonald's telah membuat kelainan yang baru dengan tidak lagi mengeluarkan set permainan. Sebaliknya mereka memperkenalkan program Happy Meal Readers. Program Happy Meal Readers ini merupakan tanda sokongan terhadap aspirasi kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai negara membaca di bawah Program Dekad Membaca Kebangsaaan.

Happy Meal Readers


Apa yang menarik tentang program Happy Meal Readers ini adalah kerjasama McDonald's dengan Cressida Cowell, penulis dan pelukis ilustrasi terkenal dunia yang menghasilkan siri buku popular How to Train Your Dragon dengan melancarkan satu siri buku bertajuk Treetop Twins Adventures.


Terdapat 12 cerita yang akan dipaparkan menerusi buku bersiri yang dihasilkan secara eksklusif untuk McDonald’s yang akan dikeluarkan setiap bulan sepanjang tahun ini. Buku ini boleh didapati dalam dua versi iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia.

Aplikasi Happy Studio di Google Play dan Apple Store


Kalau korang nak tahu, pihak McDonald’s juga ada melancarkan aplikasi Happy Studio yang boleh di muat naik di Play Store and Apple Store. Apa yang menarik tentang aplikasi ini adalah buku-buku itu juga boleh didapati dalam versi digital menerusi aplikasi Happy Studio.

Aplikasi ini sangat sesuai untuk dimainkan bagi seisi keluarga dimana korang dapat sama-sama membaca dan berinteraksi tentang cerita yang ditulis. Aktiviti sebegini juga, dapat meningkatkan pengalaman membaca dan mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan.

Treetop Twins Adventures


Buku Treetop Twins Adventures yang Shailla dapat ini mengisahkan kembar yang sangat beruntung di mana ayah dan ibu mereka iaitu Profesor Penelope Treetop dan Profesor Pablo Treetop mencipta mesin bagi memboleh mereka ke zaman dinasor. Mereka merupakan keluarga pertama yang mengembara ke alam dinasor bagi mengkaji umur dinasor. Kisah pengembaraan yang amat menarik, sesuai untuk dikongsikan bersama anak-anak. Bukan sahaja anak Shailla, malah Shailla juga turut rasa terhibur ketika menceritakan kisah ini kepada anak-anak Shailla.

Shailla juga suka dengan ukuran saiz buku ini. Dengan ukuran saiznya yang kecil, memudahkan Shailla untuk membawa buku ini ke mana-mana. Contoh seperti ketika berada di kedai makan, boleh Shailla beri buku ini pada anak-anak untuk mereka baca agar tidak merasa bosan ketika menanti pesanan makanan sampai.


Tujuan program dilaksanakan untuk menggalakkan keluarga agar meluangkan lebih banyak masa bersama keluarga. Anak Shailla teruja ketika dapat buku ini. Walaupun dia tidak pandai membaca lagi, tetapi anak-anak Shailla suka melihat pelbagai watak lukisan animasi kartun yang comel terdapat di dalam buku ini.

Dengan adanya program ini, dapat membuka minda anak-anak tentang kebaikkan membaca di samping dapat meningkatkan ilmu pengetahuan. Aktiviti seperti ini bagus dilakukan  bersama seisi keluarga. Bukan sahaja menyeronokkan, malah dapat memupuk budaya membaca di kalangan anak-anak. Ibu bapa juga turut dapat meluangkan masa bersama-sama kelurga.

Tidak sabar rasanya untuk menanti keluaran buku yang akan datang. Pasti lebih banyak cerita dan pengembaraan lebih menarik dari sebelum ini.

Untuk Maklumat Lanjut :

Web

Terima Kasih

Susu Kambing Lazz Edisi Omar dan Hana

Assallammualaikum

Susu apa yer paling berkhasiat untuk anak-anak?

Hurmm bukan mudah untuk memberi yang terbaik untuk anak-anak terutama dalam aspek permakanan. Sebelum membeli sesuatu untuk anak-anak pasti Shailla ada membaca review dan juga mencari maklumat terperinci tentang kebaikkan sesuatu produk itu. Bukan main hentam sahaja beli untuk anak-anak.

Dari hasil pencarian Shailla, maka Shailla bertemu dengan susu yang sesuai untuk anak Shailla iaitu Susu Kambing Lazz


Keistimewaan Lazz Susu Kambing
  1. Lazz merupakan perintis susu kambing kurma organik Malaysia. 
  2. Kombinadi susu dan kurma orgamilk menyediakan khadiat nutrisi semulajadi. 
  3. Di Import 100% dari Holland
  4. Susu kambing organik,halal,berkhasiat
    dan sedap tanpa sebarang bahan kimia yang diragui sesuai untuk seisi keluarga
  5. Lazz Susu Kambing mempunyai Rasa yang enak dan tidak mempunyai Bau Hamis Kambing. 
  6. Merupakan Produk terbaru Keluaran Muslim dan Mendapat PengiktiranMESTI daripada Kementerian Kesihatan Malaysia. 
  7. Lazz Susu Kambing juga terjamin Selamat, Bersih, dan Sihat.
  8. Bersifat Alkali ringan.


Mengapa memilih Susu Kambing Lazz? 

Kalau korang nak tahu, semasa anak kita bermain, saat itulah mereka akan belajar sesuatu yang baru. Bila anak kita semakin aktif, semakin banyak nutrisi yang anak kita perlukan. 

Dengan susu kambing lazz dapat membentuk proses tumbesaran anak-anak kita kerana ia mengandungi vitamin semulajadi untuk perkembangan minda, mata, tulang dan gigi. 

Susu Kambing Lazz ini juga rendah laktosa dan gula. Jadi susu ini tidak terlalu manis. Permakanan manis sangat pun tidak elok untuk anak-anak. Bukan sahaja boleh merosakkan gigi malah membuat anak-anak menjadi hyper active. 

Susu Kambing Lazz ini juga bukan sahaja sangat mudah dihadam malah meningkatkan imunisasi anak-anak. Kandungan kalsiumnya yang mudah diserap sangat sesuai untuk anak-anak ekzema. 


Ibu-ibu pasti tahu cerita Omar dan Hana kan? Tipulah kalau cakap tidak tahu. Menariknya kali ini adalah susu kambing lazz kolaborasi bersama Omar dan Hana. Korang boleh lihat pada bungkusan kotak susu kambing lazz tertera gambar omar dan hana.

Shailla berharap sangat Areez dan Aqeef boleh mencontohi teladan-teladan baik yang terdapat di dalam cerita Omar dan Hana. Seperti susu kambing lazz Omar Hana, bukan sahaja memberi anak-anak minum malah perlu menerapkan kepada anak-anak nilai-nilai murni seperti yang terdapat di dalam cerita Omar dan Hana


Jadi ibu-ibu bolehlah mencuba susu kambing lazz versi Omar dan Hana ini kerana keluarga adalah segalanya buat kita. Sebab itu Shailla hanya akan pilih yang terbaik buat mereka. Bukan sahaja untuk anak-anak malah ibu dan ayah juga boleh tumpang sekali minum susu kambing lazz ini.

MAKLUMAT LANJUT :

WEBSITE : www.lazzsusukambing.com
FACEBOOK :- LAZZ Susu Kambing
INSTAGRAM :- @lazzsusukambinghq
TELEFON :- 013 - 3083354

Terima Kasih

Aqeef Syamil Turn 1

Assalamualaikum 💕 


Sudah lama entry ini terperap dalam draft. Bukan apa, hari itu sudah siap, entah ada masaalah apa, hilang habis semua. Hurmmm memang rasa berduka cita untuk karang balik. Tapi tetapku gagahkan jua untuk menyiapkannya. 07 January 2018 merupakan hari lahir anak kedua sha iaitu Muhammad Aqeef Syamil. Untuk kali ini, memang tidak terikat dengan mana-mana tema. Senang bukan, tidak perlu pening kepala perah otak untuk fikir tema.


Majlis sambutan hari lahir Aqeef berlangsung selepas maghrib. Kesemua persiapan kami satu keluarga lakukan sendiri. Kesemua juadah dan lauk pauk adalah hasil air tangan mama sha. Kami sekeluarga sejak pagi hingga ke maghrib bergotong royong membuat persiapan untuk majlis ini.


Selepas maghrib, rombongan muslimah dari bbsb datang untuk membaca bacaan yasin serta doa.


Untuk majlis hari lahir kali ini, mendapat tajaan char keaw teaw serta mee daripada abg chak catering. Kesemua keaw teaw dan juga mee dimasak disitu. Jadi semua tetamu yang datang dapat makan panas-panas.


Sha hanya menjemput saudara mara dan rakan-rakan terdekat sahaja. Selain itu jiran-jiran bersebelahan rumah turut diundang. Memandang esok hari isnin iaitu hari berkerja, memang tidak jangka tetamu yang dijemput akan datang semua. Jangkaan sha meleset kerana tetamu yang datang pada malam itu sangat ramai sehingga tidak cukup tempat duduk. Yang mana tidak dapat duduk terpaksa makan didalam rumah.


Pada malam itu, terasa seperti emak pengantin pun ada. Mana tidaknya penuhlah poket baju sha orang hulur untuk Aqeef. Aqeef juga dapat banyak hadiah baju. Elok jugalah dapat baju, kalau mainan, memang abang dialah yang main. Alhamdulillah, majlis berjalan dengan lancar malam itu. Hendak tercabut rasa kaki sha dari pagi hingga ke malam tidak henti bergerak. Okay sampai disini sahaja cerita sha untuk kali ini. Jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih ❤️

Sony Xperia XA Ultra Tewas Akhirnya

Assalamualaikum 💔


Setelah lama bersabar tewas juga akhirnya. Hari terpaksa Sony masuk bengkel. Disebabkan masaalah lampu lcd selalu berkedip dan gegar. Selain itu juga mudah hang dan cepat panas. Haishhh sedih tul rasa hati.. Huhuhu

Nasib telefon lenovo S90 lama yang telah di wasiat pada Areez masih elok. Tapi semalam berebut juga dengan si Areez sebab dia nak tengok video Upin dan Ipin. Nasib ada ipad, jadi buat sementara Areez tengok upin ipin di youtube download.

Semalam semak balik dalam kotak, warranty masih ada. Jadi sha cadang untuk claims warranty baiki telefon ini.  Mula-mula ada terfikir untuk beli telefon baru. Tetapi tiba-tiba ubah keputusan untuk guna duit itu, beli barang anak-anak. Haishh.. Ibu-ibu memang begini yer.. Utamakan keperluan anak-anak dahulu dari diri sendiri. Okay sampai disini sahaja entry untuk kali ini, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih

"Taman Tasik Titiwangsa - Kuala Lumpur"

Assalamualaikum 💕


Ini merupakan kali kedua dalam tahun 2017, sha datang ke Taman Tasik Titiwangsa. Apa yang menarik yang terdapat disini? Meh sini sha hendak cerita pada awak semua.


Haaa... Inilah salah satu aktiviti menarik yang terdapat disini. Sambil beriadah, kita bakar lemak sekali. Kereta berlampu ini kami naik lebih kurang 9 orang. Harga RM50 untuk sejam. Dari pengalaman sha, 30 minit mengayuh sudah cukup buat kita rasa mengah dan letih mengayuh. Kami berjaya juga menghabis masa selama sejam dengan mengayuh pusing Tasik Titiwangsa itu.


Sebenarnya aktiviti begini sangat bagus kerana korang dapat mengeratkan lagi ikatan kekeluargaan. Selama sejam itu banyak korang boleh buat bersama keluarga seperti bergurau dan bercerita dari hati ke hati sekiranya ada masaalah. Semangat berpasukan juga memainkan peranan penting tau. Kalau sorang sahaja kayuh memang tidak jalanlah basikal itu. Mana tidaknya, logik ke sorang kayuh untuk tampung 9 orang. Selain itu memang tidak stabil basikal korang jika sorang sahaja yang kawal... Silap-silap ada pulak yang masuk tasik nanti.. Hihihi.

Selain aktivi berbasikal, korang boleh main balon buih, skutter dan lepak-lepak sambil makan keropok lekor bersama ais krim. Okay sampai disini sahaja entry sha, jumpa lagi di entry akan datang.

Terima Kasih❤️

KL Tower Mini Zoo Tempat Menarik Harus Dikunjungi

Assallammualaikum 



Memandangkan Areez Syahmi telah mencecah umur 1 tahun 7 bulan, Shailla dengan suami ada rancang untuk bawa Areez Syahmi mengenali haiwan. Kebetulan KBBA9 telah mengadakan aktiviti beriadah bersama keluarga sambil mengeratkan lagi silaturrahim antara ahli KBBA9 di KL Tower Mini Zoo pada minggu yang lalu.

 
 

Shailla sampai disini dalam pukul 9.30 pagi dan kebetulan ketika kami sampai ada pula parking berdekatan dengan pintu masuk jadi Shailla tidak perlu jalan jauh. Ketika sampai di depan pintu masuk KL Tower Mini Zoo kelihatan beberapa blogger daripada kelab KBBA9 telah pun sampai. Apa yang menarik adalah didepan pintu masuk KL Tower Mini Zoo ditempatkan dua ekor burung kakak tua yang menarik para pengunjung disitu.

 

Pasti ramai hendak tahu harga untuk masuk ke sinikan. Diatas Shailla kongsikan  harga tiket untuk masuk ke dalam KL Tower Mini Zoo.

 

Inilah dia keluarga KBBA9 yang turut serta dalam aktiviti beriadah ke KL Tower Mini Zoo ini. Memang gamaklah suasana didalam KL Tower Mini Zoo dengan kehadiran ahli KBBA9. Nasib binatang-binatang didalam KL Tower Mini Zoo ini tidak diserang sakit jantung apabila menerima lawatan daripada KBBA9.

 

Ini merupakan haiwan yang ada disitu, memang comel geram sahaja shailla tengok, nasib haiwan ini duduk dalam cermin, kalau tidak memang kena picit dengan Areez Syahmi.

 

Tengah shailla pusing-pusing didalam KL Tower Mini Zoo ini, tiba-tiba terlihat kanggaro yang comel ini tergantung didalam karung ini. 

 

Areez Syahmi tengah kusyuk melihat anak buaya itu berenang. Kalau hendak tahu, sebenarnya Areez Syahmi buat-buat berani sahaja itu. Bila anak buaya itu dekat dengan dia terus hendak menangis.

 

Kambing juga ada didalam KL Tower Mini Zoo ini tau. Kita juga boleh memberinya makan tetapi dengan kebenaran penjaga disitu.

 

Ketika ini ahli KBBA9 tengah sibuk bergambar dengan burung yang terdapat disini. Memang terdapat pelbagai jenis spesis burung yang ditempatkan di KL Tower Mini Zoo ini.

 

Ini adalah antara burung yang ada disini. Cantikkan buring belakang Shailla ini, bulunya berwarna warni gitu memang menarik perhatian pada sesiapa yang memandangnya.

 

Kambing biri-biri juga ada disini. Kita boleh pegang dan juga memberinya makan.

 

Masa untuk tangkap ikan. Haaaa ini memang kegemaran Areez Syahmi. Ikan didalam kolam kecil sangat jadi memang suiar untuk ditangkap. Setakat untuk main-main tangkap ikan bolehlah. Macam Areez Syahmi bila dapat pegang penangkap ikan itu, memang tidak mahu lepas sebab inilah masanha untuk dia main air. Jenuh jugalah pujuk Areez Syahmi untuk pergi ke tempat lain pula.

 

Antara yang best tempat ini adalah kita boleh bermain dengan rabbit da juga kura-kura gergasi yang ada disini. Disini kita akan diberikan sayur untuk memberi kura-kura ini makan. Memang seronok dapat dapat bermain dengan kura-kura dan juga rabbit tetapi malangnya Areez Syahmi langsung tidak mahu main kerana takut..huhuhu

 
 
 

Kalau lihat daripada luar memang nampak KL Tower Mini Zoo ini macam kecil, tetapi sebenarnya bila sudah masuk ke dalam baru tahu sebenarnya kawasannya luas terdapat pelbagai jenis haiwan didalamnya. Memang lenguh kaki jugalah berjalan terutama part kena mendaki naik tangga. Tidak rugi rasanya berkunjung ke sini kerana selain melihat pelbagai jenis haiwan, KL Tower Mini Zoo merupakan antara salas satu tempat menarik yang harus dikunjungi bersama keluarga.

 

Untuk mengetahui sebarang maklumat tentang KL Tower Mini Zoo boleh rujuk info yang Shailla sertakan didalam gambar diatas.

Sekian Terima Kasih.

Merasai Naik Mrt dari Sungai Buloh ke Stadium Kajang

Assallammuaikum ❤️


Pasti ramai yang telah naik Mrt sampai ke Kajangkan. Ahad lepas shailla bersama family shailla dan juga mertua pergi merasai sendiri naik Mrt dari Sungai Buloh hingga Stadium Kajang. Dari rumah, kami menaiki bus Mrt ke station Sungai Buloh. Areez adalah orang paling seronok bila dapat naik bus. Bising mulut dia ketika berada didalam bus dan menjadi perhatian ramai.


Ketika kami sampai ke station sungai buloh, orang agak ramai juga dan kena beratur panjang untuk beli tiket. Untuk pengetahuan semua, mesin tiket hanya untuk tiket dewasa manakala untuk warga emas kena beratur beli tiket dikaunter. Masa kami banyak terbuang dibahagian tiket kerana pada mulanya husband terus beratur dikaunter, bila sampai kaunter kena pergi beli tiket dekat mesin pula. Bila dimesin pula, warga punya tidak boleh, kena beratur balik dekat kaunter.



Perjalanan dari sungai buloh hingga stadium kajang memang terasa jauh kerana banyak station kena berhenti memang kematu rasa punggung duduk dalam train. Akhir sampai juga ke lokasi yang dituju iaitu satay kajang hj samuri. Kalau korang tengok suasana dekat restoran satay kajang hj samuri nampak tenang sahajakan.



Sebenarnya inilah hakikat yang korang perlu terima. Orang memang terlalu ramai. Untuk order kena beratur hampir sejam jugaklah dan terpaksa menunggu orang habis makan untuk mendapat tempat yang memang penuh. Kami bernasib baik sebab semasa menanti tempat duduk ada satu family offer duduk dimeja mereka kerana sudah habis makan. Mungkin ketika itu mereka lihat ada shailla dukung aqeef bersama keluarga dan mertua shailla, sebab itu mereka beri laluan pada kami.


Macam biasa, rasa satay kajang ini memang tidak mengecewakan. Rasanya memang nikmat. Ditambah kuah yang sedap dan daging yang gemuk memang terbaik walaupun kene beratur panjang. Setelah habis makan, kami pun beredar ke taman permainan yang terletak bersebelahan satay kajang itu. Kemudian setelah solat maghrib, kami pun beratur untuk beli tiket balik. Setibanya di Sungai Buloh ada bus ke rahman putra telah menanti, tetapi malangnya kami tidak sempat naik dan menjangka ada beberapa bus lagi ke rahman putra akan tiba, malang itu satu-satunya bus pada malam itu. Lebih kurang sejam lebih juga tunggu bus itu pusing balik ke stesen sungai buloh. Sempat jugalah si areez berak. Hahaha. Akhirnya pukul 10.45 malam baru kami sampai rumah. Okay sampai disini sahaja perkongsian shailla, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih 💕

Aqeef Masuk Wad Kerana Jangkitan Paru-Paru

Assallammuaikum ❤️


Pada minggu lepas, anak shailla telah dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh. Pada mulanya hanya deman biasa jadi pada hari rabu, shailla telah membawanya ke klinik biasa. Pada keesokkan harinya, demam dia masih sama tidak berubah.

Untuk dijadikan cerita, pada hari jumaat petang, abah shailla call. Katanya muka anam shailla sudah hampir biru dan nafas tercungap-cungap.

Shailla terus minta time off dan drive balik ke rumah. Memang time itu shailla tekan minyak 140/160 km juga. Tambah lalu highway jadi tiada masalah untuk shailla pecut.

Setibanya sampai dirumah, ketika itu hampir waktu asar. Selesai asar terus bergegas ke emergency sungai buloh. Ketika dikaunter daftar terus salah seorang staff disitu check dan mengarahkan anak shailla dibawa ke zon merah.

Ketika didalam zon merah, terus staff memeriksa dada anak shailla. Kemudian mereka buat xtray dan ambil darah. Pada mulanya shailla masih lagi cool tetapi seelok sahaja wayar dipasang dibadan dan dimasukkan gas oksigen, terus shailla rasa cuak.

Hasil daripada pemeriksaan doktor mendapati paru-paru anak shailla ada penuh kahak dan juga jangkitan kuman. Malam itu juga anak shailla dimasukkan ke wad paediatric 8c. Selepas dimasukkan disitu, gas oksigen akan diberikan setiap 3 jam sekali. Doktor juga akan datang melawat. Tangan anak shailla juga dimasukkan air melalui jarum kerana anak shailla memang tidak lalu makan mahupun minum susu. Sejak malam itu, bermula kehidupan shailla dihospital


Hari pertama,subuh lagi, nurse sudah kejut untuk periksa, beri gas oksigen dan juga sedut kahak aqeef. Kalau korang hendak tahu, melihat anak korang disedut kahak adalah pengalaman paling menyedihkan. Kesian sangat tengok aqeef. Dokktor akan datang dalam pukul 9 pagi untuk periksa pesakit. Shailla memang mengharap agar ketika doktor aqeef, aqeef boleh boleh. Malangnya doktor tidak benarkan balik. Setiap 3 jam aqeef akan dibekalkan gas oksigen dan antibiotic. Selain itu juga aqeef kena makan ubat deman. Kemudian pukul 2 petang doktor akan datang periksa kembali. Memang hari pertama itu agak mati kutu jugalah kerana ini merupakan pengalaman pertama shaillla jaga orang sakit dihospital. Tengahari pula pasti mama dan abah shailla datang menghantar makanan. Kemudian petang mereka akan datang kembali melawat aqeef. Doktor akan datang melawat balik. Kemudian pukul 8am doktor akan datang kali ketiga untuk periksa aqeef.


Hari kedua, keadaan aqeef masih sama. Aqeef masih demam dan nafas bergerak laju. Antibiotic masih lagi on. Setiap 3 jam kena masuk gas dan 5 jam sekali sedut kahak.


Hari ketiga, pagi-pagi lagi sudah nampak senyum aqeef, wahhh seronok rasa hati. Mana tidaknya, sepanjang aqeef tidak sihat memang tidak nampak langsung senyuman yang mampu mencairkan semua hati wanita. Pada hari ketiga keadaan aqeef semakin baik. Tetapi nafas dia masih laju. Masih juga deman dan cirit birit..ohhhh ya, sejak hari pertama, shailla ada task tau dimana dokyor meminta shailla mencatat masa aqeef makan, minum, berak dan kencing. Paling seronok adalah kalau berak dan kencing sebelum buang kena timbang dan catat okay!! Hahahah.


Pada hari keempat, aqeef masih lagi ditahan kerana antibiotic belum habis dan nafas aqeef juga masih laju. Gas oksigen juga dari 3 jam sekali menjadi 6 jam sekali. Pada hari keempat aqeef tidak lagi menjalani proses sedut kahak. Doktor macam biasa akan datang tiga kali sehari untuk periksa. Pada malam hari pula kami dipindahkan ke bilik sebelah. Apa yang best adalah kedua-dua bilik dalam itu hanya ada 4 orang pesakit dan shailla dapat ditepi tingkap. Sambil menjaga aqeef boleh lihat pemandangan dari atas rasa tenang. Niat dihati shailla ingin siapkan task produk review. Baru beberapa kali ambil beberapa keping gambar tiba-tiba nurse datang. Apa lagi, terus terbantut niat.


Pada hari kelima, aqeef tidak lagi demam. Nafas aqeef juga tidak lagi laju. Hari kelima ini special sikit sebab ada beberapa bakal doktor datang melawat. Aqqef jadi bahan experiment la kejap dimana sorang-sorang datang memeriksa aqeef. Macam biasa semua cair melihat senyuman aqeef sehingga ada pelajar lelaki dari luar negara mendoakan agar aqeef menjadi doktor juga kelak... Aminnn.. Rutin macam biasa, aqeef masih lagi kena sedut gas dan antibiotic. Cuma pada sebalah malam, kami berpindah ke tingkat 7. Di tingkat 7 agak sedikit berbeza, dimana disini, shailla duduk diruang yang terbuka belah kanan 6 katil dan belah kiri ada 6 katil tengah-tengah laluan. Disini kita boleh lihat pelbagai jenis jantina dan golongan. Suami shailla minta bilik second class, tetapi buat pengetahuan semua, hospital sungai buloh tiada namanya kelas!! Semua sama sahaja. Belah shailla ada 4 katil sahaja berpenghuni ketika itu dan semuanya ibu-ibu yang menjaga anak, jadi tidaklah rasa tertekan sangat cuma belah malam masuk lagi 1 penghuni yang dijaga oleh bapanya disebelah shailla. Tapi tiada masaalah pun kalau nak tido... Tarik jelah langsir tutup.


Hari keenam, alhamdulillah setelah diperiksa oleh doktor, hari ini aqeef sudah boleh balik memandangkan ubat antibiotic telah habis malam tadi dan aqeef juga tidak demam. Tengahri itu, shailla terus call abah shailla untuk menjemput kami kerana husband shailla kerja. Lega rasanya dapat balik rumah. Selain itu kesian dengan areez berpisah dengan adik dan shailla selama 6 hari. Ini merupakan pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Semoga aqeef terus sihat selalu kerana cuti ibu sudah habis.. Hahaha. Okay sampai disini sahaja entry shailla, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih 💕