Monday, May 30, 2016

Event Review | Koleksi Lebaran 2016 dari The Labels Boutique and Cafe

Assallammualaikum 


Sabtu lepas, shaila berkesempatan untuk menghadiri satu majlis yang dianjurkan oleh pihak The Labels Boutique and Cafe. Majlis ini adalah untuk memperkenalkan The Labels Boutique and Cafe serta memperkenalkan koleksi pakaian untuk Lebaran 2016 kepada semua. Majlis ini  juga, bertujuan untuk mengumpul dana bagi Malaysia Life Line for Syria. Selepas daftar dan letak nama untuk pemenang bertuah (Lucky Draw), shaila terus ke tempatan duduk yang disediakan untuk mendengar ucapan perasmian dari pemilik The Labels Boutique and Cafe.


The Labels Boutique and Cafe ini dimiliki oleh seorang wanita jelita bernama Diyana Fadila. Semasa ucapan perasmian berjalan, Puan Diyana ada menceritakan serba sedikit sejarah The Labels Boutique and Cafe ini di tubuhkan. Menurut kata beliau, The Labels Boutique and Cafe telah ditubuhkan pada tahun 2011. Ia merupakan  plaform untuk butik tempatan dan jenama tempatan untuk berhimpun di bawah satu bumbung dalam talian di laman web rasmi mereka iaitu www.thelabels.net . Pada tahun 2012 , The Labels telah menebarkan sayapnya berkembang dengan melahirkan 'The Labels Bazaaar ' sebagai  plaform untuk  perniaga dalam talian yang berminat menjual barangan mereka kepada awam.

Peragaan Pakaian Muslimah Untuk Lebaran 2016



Korang sudah cari pakaian yang akan digayakan pada hari raya yang menjelang tidak lama lagi? Kalau belum, jom  shaila kongsikan dengan korang beberapa koleksi pakaian muslimah yang terdapat di The Labels Boutique and Cafe untuk dipakai pada hari lebaran ini.




Kalau kita lihat rekaan dia memang nampak ringkas tetapi ia sebenarnya nampak menarik. Selain itu, beberapa koleksi pakaian muslimah ini sesuai digayakan pada pagi hari raya. Bukan sahaja pada hari raya, malah sesuai untuk digayakan ketika menghadiri mana-mana majlis formal ataupun tidak formal.



Apa yang shaila lihat, Kebanyakkan pakaian muslimah disini sesuai digayakan oleh semua lapisan umur tidak kira usia. Warna dan corak pada rekaan pakaian muslimah ini memang cantik dan unik serta menaikkan lagi seri pada pemakai terutama ketika lebaran akan tiba ini.



Kepada yang berbadan gempal, jangan risau pakaian muslimah untuk anda juga tersedia disini. Lihat sahaja model diatas, sangat comel dan bergaya beliau memperagakan koleksi The Labels Boutique ini. Selain itu, The Labels Boutique ini ada menyediakan pakaian dari wanita kecil molek, wanita curvy, muslimah hijabista dan juga anak-anak kecil.
Tutorial Gaya Hijab



Ketika menghadiri majlis ini, shaila juga berpeluang melihat secara live tutorial gaya hijab yang dilakukan oleh seorang model jemputan. Disini pelbagai gaya hijab yang shaila pelajari. Gaya hijab yang diajar ini memang sesuai unti digayakan ketika hari biasa, untuk berkerja mahupun pada hari lebaran ini. 



Shaila sempat juga masuk ke dalam  The Labels Boutique and Cafe untuk melihat sendiri koleksi-koleksi pakaian, aksesori dan juga makanan yang terdapat disini. Kalau korang hendak tahu, The Labels Boutique and Cafe ini merupakan kedai pertama dibuka oleh pemilik butik dan kafe ini iaitu pada bulan April 2016 berkonsepkan butik & kafe. The Labels Boutique and Cafe ini merupakan plaform untuk para peniaga online atau vendor untuk mempamerkan dan menjual produk mereka disini. The Labels Boutique and Cafe bertempat di Tesco Mutiara Damansara.


Apa yang menarik tentang The Labels Boutique and Cafe ini adalah mempunyai 2 in 1 konsep , di mana ia beroperasi sebagai butik vendor yang menjual pelbagai pakaian RTW dan juga kafe yang menjual pelbagai makanan ringan . Kedai mempunyai sehingga 20 jenama fesyen tempatan dan antarabangsa dan 20 jenama makanan dalam jumlah dengan beberapa jenama selebriti tempatan termasuk Marini Naturale Magic oleh Nik Marini Kamil dan juga Naelofar Hijab oleh Noor Neelofa


Selain itu , keistimewaan The Labels Boutique and Cafe adalah mempunyai sebuah kafe yang menyajikan makanan ringan , pencuci mulut dan minuman yang menyegarkan di dalam ruang dalam dan luar The Labels Boutique and Cafe.


Shaila sempat juga bergambar bersama pemilik The Labels Boutique and Cafe iaitu Puan Diyana Liyana. Sangat teruja dapat bertemu dengan usahawa-usahawa yang dapat memiliki butik dan kafe sendiri pada usia muda. Semoga beliau menjadi inspirasi pada anak-anak muda yang bakal membuka butik dan kafe sendiri.


Fashion Vendors at The Labels B&C :-


• MariniNaturaleMagic by Nik Marini Kamil 
• Naelofar Hijab by Noor Neelofa
• EASTANA 
• ZOECOUTURE RTW 
• LOVEFATECLOTHING
• NIMANNI 
• CALIMILAN_EMPIRE
• KARYA WARISAN • FLORAEBYFISSA
• AIN AWEESH
• DJENGS ROOM
• YS LABEL 
• BATIK CHANDRAYANI DIAN QADIN 
• BYTASHAZ
• OMYRA 
• LAND OF HAIDI 
• SS BY NUR 
• HOUSE OF QARLYA
• SHAWLOCK 
• KOREANHEADBANDS
• TANOSHII


Food Vendors at The Labels B&C :- 

• SIMPLY FRESH 
• SASANEYA 
• SWEET KITCHEN
 • SHIREEN BAKES 
• LOKALNADE 
• SWEET LIME BAKERZ
 • CHEEZALEAINC 
• MOJAKO'S YOGURT
 • EATSY BITSY 
• DELISH DOTS 
 • MY HEALTHIER CHOICE 
• LUV LOVA 
• MUMMYGOJESBAKERY 
• WAWA TREATS 
• CINTA CHOCOLATIER 
• PICK N TREAT
 • INIKITA 
• POPS MALAYA 
• BABYBEATSBYJUSTLIXA 
• YELLOW BAKER


Pertubuhan Amal -Line Line Malaysia untuk Syria

The Label Boutique & Cafe juga telah berkerjasama  mengumpul dana untuk Malaysia Line Life untuk Syria dengan setiap 10 % daripada jumlah jualan dari vendor yang mengambil bahagian akan disumbangkan kepada organisasi yang bertanggungjawab untuk menyalurkan dana kepada Syria.



Kepada pihak The Label Boutique & Cafe, terima kasih kerana menjemput shaila hadir ke majlis ini. Untuk melihat lebih banyak lagi koleksi pakaian muslimah yang ada di The Label Boutique & Cafe, boleh terus pergi ke:

Laman Web

Instagram

Facebook

Twitter

Sekian Terima Kasih
Baca Selengkapnya >>>

Thursday, May 26, 2016

Food Review | D'kayangan Grill BBQ Steamboat Buffet Ramadhan 2016

Assallammualaikum


Semalam shaila dan beberapa rakan blogger dari Kelab Ben Ashaari pergi food review di area Seksyen 13 Shah Alam. Lokasi food review kali ini adalah D'kayangan Grill  BBQ Steamboat. Walaupun  berkerja di Shah Alam hampir 3 tahun, tetapi tidak pernah perasan pula D'kayangan Grill & Barbeque Steamboat. Mungkin juga sebab kedudukanya dibawah apartment, itu yang tidak perasan.



Untuk sampai ke sini, shaila guna maps. Kalau dari Sungai Buloh adalah dalam 35 minit. Tempat ini agak selasa dan mempunyai banyak tempat duduk. Semasa shaila datang pada pukul 8 malam masih banyak lagi kekosongan tempat duduk tetapi makin lama orang semakin ramai datang dan kebanyakkan tempat duduk sudah menjadi penuh.  Restoran ini juga mempunyai ruang santai yang boleh menampung sehingga 500 orang dalam satu masa . Antara kemudian yang di sediakan disini adalah wash room, surau untuk lelaki dan perempuan dan tempat letak kereta yang luas dan banyak.


Ramadhan sudah hampir tiba, mungkin korang tercari-cari lokasi untuk berbuka puasa bersama keluargakan. Apa kata korang bawa keluarga ke sini kerana disini terdapat buffet Ramadhan yang menyediakan pelbagai menu istimewa pada bulan Ramadhan yang akan menjelang tidak lama lagi. D'kayangan Grill  BBQ Steamboat ini menyediakan makanan yang berkongsepkan 3 dalam 1 iaitu Grill + stimbot + BBq secara buffet. Tengok sahaja kambing panggang yang sedang tergolek disalai diatas sana, rasa dia memang sedap dan tidak berbau. Kambing panggang ini merupakan salah satu menu istimewa yang disediakan disini setiap hari semasa bulan ramadhan.


Jom kita lihat aneka makanan yang tersedia disini. Terdapat pelbagai aneka makanan laut yang segar-segar ada disini seperti udang, ketam, kupang, kepah, kerang, sotong, isi ikan, bamboo lala dan lain-lain lagi
.



Haaaaa....untuk cucuk-cucuk di atas adalah untuk skewer. Terdapat banyak pilih tersedia untuk pilihan pengunjung disini seperti Ayam Skewer Berrempah, Ayam Skewer Kunyit, Ayam Skewer Cilantro, Daging Skewer Hitam Manis, Sotong Skewer Pedas Cilantro, Sotong Skewer Berempah, Ikan Dory Skewer Berempah, Udang Skewer Cilantro Pepper, Kambing Skewer Hitam Manis, Otak-otak dan Pari Assam Nyoya.



Turut disediakan disini juga adalah pelbagai aneka bebola, sayur-sayuran dan segar-segar bagi pengemar sayur dan juga aneka mee yang pelbagai jenis dan rasa. Kalau budak-budak ini mesti suka mee maggie yang pelbagai ini.



Pencuci mulut juga turut disajikan disini seperti Breads dan Butter pudding With Vanilla Sauce. Kek dan juga pelbagai jenis aneka buah-buahan turut disediakan disini.


Untuk stimbot, terdapat dua pilihan kuah untuk kita pilih iaitu sama ada kita hendak kuah sup ayam mahupun tom yam. Jadi kami telah memilih kuah tom yam sebagai kuah rebusan.


Disini terdapat banyak pilihan sos yang dibuat sendiri oleh Chef Shahnizam seperti Sos Cili Pedas, Sos Cili Thai, Sos Manis, Sos Bawang, Sos Bawang Putih, Sos Lada Hitam, Sos Yong Tau Foo dan lain-lain lagi. Kalau korang rasa hnedak makan ais krim, ABC dan juga minuman panas dan sejuk turut disediakan.


Fuhhhh, berpeluh-peluh shaila sibuk mengacau dan membakar makanan. Masuk sini bau minyak wangi tetapi bila keluar bau asap. Habis baju shaila beli dari blogger Tya Salmid bau asap..hahaha..Asap pun asaplah janji perut kenyang.


Ini antara blogger yang bersama shaila pada malam itu. Yanie ni macam-macam tahu-tahu sahaja hendak ambil gambar dia..hahaha. Keseluruhan makan di sini sedap dan banyak pilihan hingga tidak terpilih kami. Ada lagi beberapa jenis menua yang shaila tidak larat cuba sebab perut dah full tank.


Shaila tidak tahu, mengapa shaila happy sangat mungkin sebab terlebih banyak makan bersama dengan blogger-blogger yang suka buat lawak. Diorang ini kalau buat lawak dan boleh masuk Maharaja Lawak Mega, mesti menang punya..hahaha


Harga yang ditawarkan juga berbaloi dengan apa yang shaila makan pada malam itu. Pelanggan hanya perlu membayar serendah RM49.90 untuk dewasa manakala untuk kanak-kanak RM24.00 untuk yang berusia 5 hingga 11 tahun.


Untuk mengetahui lebih lanjut dan mendapat info mengenai restoran ini, boleh layari laman Facebook Steamboat-BBQ-Buffet_DKayangan dan Instagram #dkayangansteamboat. Restoran ini bertempat di alamat :
Sri Acappella Servis Apartment Rest. 
D’Kayangan,Sri Acapella Servis Appartment. 
No. 1, JLN Lompat Tinggi 13/33m Seksyen 13, 
40400 Shah Alam.


Untuk membuat sebarang tempah terus boleh hubungi 03-55234979 / 012-2971091 / 012-3970091

Waktu Operasi : 5pm - 2am

Sekian Terima Kasih
Baca Selengkapnya >>>

Monday, May 23, 2016

Maternity | Tanda-tanda Awal Kehamilan

Assallammualaikum




Topik shaila kali ini adalah berkenaan kehamilan. Asyik cerita pasal makan dan travel sahaja, jadi kali ini kita tukar topik ke arah kekeluargaan sikit. Macamana kita hendak tahu bahawasanya kita telah mengandung? Okay antara tanda-tandanya adalah:

Lewat Datang Haid

Jika kebiasaannya kitaran haid kita teratur tetapi tiba-tiba bulan ini tunggu punya tunggu tidak juga kunjung tiba...haishhhhh apasal nie?. Kebiasaanya selepas 2 minggu jika haid masih belum datang makanya kena buat check up jangan diam sebab kita risau juga kalau tidak mengandung, penyakit lain pula datang.

Perut Rasa Macam Senggugut

Dalam tarikh sepatutnya period datang itu, perut ini rasa sakit mencucuk-cucuk macam hendak datang period tetapi tidak datang pun. Sakit itu kadang-kadang datang serang sekejap-sekejap di ikuti dengan sakit pinggang

Selera Makan

Bagaiman pula dengan selera makan? hurmmm, tekat akan rasa tidak sedap dan rasa hendak muntah. Macam shaila suka makan makanan yang masam-masam macam Te o Ais Limau atau Tom Yam. Kemudian tengok makanan ini tidak selera tengok makan itu tidak selera. Kadang-kadang tengik itu terliur tengok ini terliur hendak makan itu hendak makan ini tetapi bila dapat makan sikit sahaja.

Rasa Mual Dan Pening Kepala

Ini sering terjadi, korang rasa tekak macam tidak sedap dan rasa ingin muntah bila lihat sesuatu yang korang tidak suka atau bau. Selain itu juga kepala rasa pening-pening.

Naluri Hati

Percaya tidak naluri hati seorang ibu ini kuat?. Pengalaman shaila, naluri hati shaila memang sangat kuat mengatakan shaila mengandung. Tiba-tiba rasa mengelabah periksa kitaran haid padahal sebelum ini takdelah alert sangat pun. Semasa itu baru perasan yang haid sudah terlewat. Naluri seorang ibu memang kuat tambah bila ada anugerah istimewa dalam peurtnya, hanya seorang ibu yang boleh rasa perasaan itu, perasaan yang sukar di rungkai dengan kata-kata.

Malas Dan Mengantuk

Okay, yang ini memang tidak dapat di elakkan, macam shaila memang malas sungguh hendak buat itu ini sampai kadang-kadang hendak bergerak pun malas. Mengantuk tidak payah cakaplah buat kerja tersengguk-sengguk depan komputer.Tetapi ibu-ibu jangan di layan sangat perasaan itu kerana kita ada tanggungjawab iaitu tanggngjawab kepada keluarga. Jangan sampai kerana asyik melayan perasaaan malas itu sampaikan abaikan semua.

Bau

Bila mengandung ini, deria bau sangat kuat. Tidak suka bau ikan, tidak suka bau goreng-goreng, tidak suka bau busuk kadang-kadang ada sesetengah sampai tidak boleh terima bau suami haaaaa yang itu parah boleh sebab gaduh.

Moody

Kebanyakkan ibu mengandung ini, emosi dia tidak stabil. Kadang-kadang, mood rasa down habis pada hari itu, semua rasa malas hendak layan. Ada juga ketikanya salah sikit, rasa hendak marah dan meradang.

Pinggang Sakit

Pinggang sakit ini sering berlaku ketika malam dan bangun dari tidur. Macam shaila selalu bila bangun dari tidur rasa sakit pinggang itu mencucuk.

Gusi Berdarah

Ada sesetengah ibu semasa berus gigi tiba-tiba ada darah. Ini berlaku kerana badan kita kekurangan kalsium. Untuk masaalah ini ibu-ibu kena ambil susu dan juga ubat yang telah diberikan oleh doktor.

Okay itu sahaja dapat shaila kongsikan untuk kali ini. Jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih

Baca Selengkapnya >>>

Tuesday, May 17, 2016

Travel Review | Sunway Lagoon

Assallammualaikum 



Ini merupakan aktiviti shaila pada minggu lalu. Shaila dan keluarga pergi beriadah ke Taman Tema Sunway Lagoon. Tiket masuk untuk taman tema ini adalah berbeza. Shaila dapat tiket separuh harga yang dijual oleh kawan ipar.



Amusement Park pula menampilkan Wild Wild West yang menawarkan pelbagai tarikan terkenal seperti Grand Canyon River Rapids dicatatkan di dalam Malaysia’s Book of Records sebagai yang pertama seumpamanya Apa yang ada di Wild Wild West. Terdapat banyak permainan yang berada disini. Jom kita lihat antara permainan yang ada di sini.

 

Inilah permainan yang pertama kami terjah. Permaianan ini dinamakan Grand Canyon River rapids. Permainan ini boleh naik 2 hingga 6 orang. Sementara itu, pengembaraan menjadi nyata di World of Adventure di atas Pirate’s Revenge sebuah kapal lanun yang boleh berputar 360 darjah!

 

Gran Canyon River Rapids ini memberikan para pengunjung pengalaman seolah-olah sedang berlakon di dalam filem koboi mereka sendiri. 

 

Kemudian shaila dan keluarga ke permainan seterusnya iaitu Vultures. Permainan ini lebih kurang rasa ala-ala terbang ke udara gitu. Semasa rendah rasa steady dan cool sahaja tetapi bila makin lama makin naik tinggi, sampai senget-senget badan tahan kaki. Mana tidaknya rasa hendak terjatuh pun ada, rasa gayat pun ada...hahaha

 

Cawan pusing adalah permainan seterusnya yang kami naik. Cawan pusing ini best sebab dua kali kami repeat naik. 
 

Bahagian tengah itu adalah bahagian control pusingan cawan. Kalau tidak mahu pusing sangat biar dia  pusing sendiri tetapi kalau hendak super pusing bolehlah pusingkan laju-laju tombol tengah itu.


Untuk permainan kapal ini, shaila tidak naik sebab dulu shaila pernah naik sekali rasa hendak tercabut jantung. Meleleh-lelehlah air liur sebab menjerit sahaja. Untuk kali ini memang tidaklah adik ipar shaila sahaja yang naik.

 

Jom kita melawat binatang di Wild Life Park. Zoo mini yang menempatkan beberapa haiwan seperti singa putih,harimau belang,Beruang Matahari, harimau kumbang dan sangkar burung.

 

Ini adalah salah satu tarikkan utama yang terdapat dalam Wild Life Park adalah white lion.Sunway Lagoon juga sudah mempunyai tarikan hidupan liar yang menempatkan 150 spesis haiwan dari seluruh pelosok dunia yang sangat menarik untuk dilawati. Antara haiwan-haiwan yang menjadi tumpuan di sini ialah singa putih, harimau belang, harimau kumbang, burung-burung dan sebagainya. Di sini juga ada persembahan haiwan yang diadakan setiap hari di antara pukul 3 hingga 3.15 petang bertempat di Wildlife Theatre.

 

Untuk permainan ini, shaila tidak naik kerana anak shaila tiada orang hendak jaga semasa itu. Vuvuzela merupakan permainan terbesar dan terkenal di Sunway Lagoon. Vuvuzela dengan laluan air sepanjang 152 meter, direka untuk menyamai perjalanan melalui sungai yang bergelora sebelum jatuh ke corong air terbesar dunia.Ia juga dilengkapi lif yang membawa pelampung dengan enam tempat duduk ke dek pelepasan.Untuk menaiki permainan tersebut, pengunjung mestilah mempunyai tinggi sekurang-kurangnya tiga kaki dan 7.3 inci (110 sentimeter). Setiap pusingan permainan boleh memuatkan berat maksimum 454kg untuk setiap pelampung.



Kemudian seterusnya kami ke Scream Park untuk berjumpa dengan hantu-hantu di dalam itu. Semasa kami hendak masuk tiba-tiba ada wanita arab keluar dari situ katanya "not good not good" jadi shaila teka mesti hantu di dalam sana amat menyeramkan. Dup dup dup jantung semasa itu. Rupanya di dalam ini ada banyak peringkat dan setiap peringkat akan diberi penerangan oleh perkerja yang jaga di dalam itu. Hantu di dalam ini tiadalah seram sangat dan tiada konsep sentuh jadi korang perlu bimbang hantu-hantu didalam ini tidak akan sentuh korang. Hanya bunyi dentuman yang kuat sesekali kelibat hantu buat kita terkejut, itu sahaja.

 

Lihat, anak shaila pun tidak takut dengan hantu tau, elok  jer ambil gambar bersama hantu. Hailah anak, muncung tu tidak boleh cover betul...hahahah.

 

Okay setelah penat bermain permainan kering, jom kita mandi pula. Okay dekat area sini memang ramai orang dan panas. Disini juga disediakan ponduk untuk letak barang tetapai kalau lambat, memang penuhlah.

 

Air dia bersih cuma bau klorin sangat kuat. Memang gelap muka kami sekeluarga berjemur. Mana tidaknya mandi tidak ingat dunia, sedar-sedar sudah petang. Petang itu tiba-tiba hujan lebat selepas berteduh kami salin baju dan pulang. Sampai disini sahaja entry shaila, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih
Baca Selengkapnya >>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...