Saturday, January 24, 2015

GiveAway Pertama Blog 'Cinta Itu Indah'

Assallammualaikum


Tekan BANNER untuk join^^

hai..hai..hai..jum join GiveAway Pertama Blog 'Cinta Itu Indah'..hadiah juga disediakan..dan yang penting syarat-syaratnya amat simple..so jom pakat ramai-ramai kita support GiveAway Pertama Blog 'Cinta Itu Indah' ini..^^


TAMAT : 05 February 2015 (9.30 M)

Sekian Terima Kasih

Monday, January 19, 2015

Alkisah Beli Baju Anak Buah Untuk Majlis Cukur Jambul

Assallammualaikum


Haiiii semua...apa khabar? okay..entry kali ini, shaila hendak cerita tentang beli baju untuk anak buah shaila untuk majlis cukur jambul pada 1/2/2015. Alkisahnya shaila beli secara online sahaja. Baju budak-budak sekarang mahal betul yer...lagi mahal dari orang dewasa. Shaila beli 2 pasang baju ini mencecah 1++..hohoho..Asalnya shaila hendak beli satu sahaja memandangkan adiknya yang hendak cukur jambul..tetapi bila dikenang dan direnung...alahai kesian pulak kakaknya..so shaila mengambil keputusan untuk beli 2 pasang...untuk  baju adik dapat free gift headband manakala kakak punya tiada. Asalnya shaila plan hendak beli gaun sahaja..tetapi bila fikir balik macam sweet sahaja kalau adik beradik ini pakai baju kurungkan..huhuhu


Dalam masa 2 hari selepas buat payment, maka barang yang shaila order pun sampai...wahhhhh time tu teruja sangat buka bungkusan untuk lihat baju kurung itu. Bila buka sahaja..Ya Allah comelnya..huhuhu...sedang leka belek-belek baju adik, shaila terperasan ada defect warna putih dekat kain adik..time itu rase terkilan dan sedih juga..lalu shaila terus whatsapp kakak ipar bagitahu kain adik ada defect..then kakak ipar cakap xpelah sebab sikit sahaja lagipun nanti tutup dengan baju tak nampak dah...

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=


Ehhhhhh....asal lak terselit gambar baju ini? haaaa..ceritanya masa shaila sedang dok usha baju kurung adik beradik tuuuu..baby dalam perut dok tendang-tendang...haishhhhhh...awatnya nie...asyik dok tendang-tendang nie...hahaha..shaila pun sambung google baju kurung adik beradik lagi...ehhhhh..makin meriah pula sayang ummi nie tendang...hokeyy...sayang ummi...ummi belikan untuk awak juga sehelai yer...tengahari tu jalan-jalan kat tesco nampak baju ni...so shaila pun beli lar satu untuk kesayangan shaila dalam perut ini..okay sampai di sini sahaja entry shaila..jumpa lagi...

Sekian Terima Kasih

Throwback : Reunion di Catton Craft Shah Alam

Assallammualaikum


Hai...apa khabar semua? di harap dalam keadaan sihat selalu...okay entry shaila kali ini adalah tentang reunion shaila bersama geng kak ton @ member office dan ex officemate.


shaila mengenali mereka ini, lebih kurang setahun, kemudia sorang demi sorang berhenti. sebenarnya yang berhenti kerja 3 orang sahaja, salah satunya adalah 2 orang yang bergambar dengan shaila dia tas iaitu kak Azza dan ekin.


ehemmmmm..ini makanan yang shaila pesan..huhuhu..mohon jangan terliur..hihihi


inilah dia ahli group kak ton. Walaupun kami tidak berkerja dalam satu office, tetapi kami tetap berhubung melalui watsapp group. kalau hendak tahu, riuh suara kitaorang sahaja dalam kedai makan itu..mana tidaknya lama tidak jumpa...macam-macam cerita keluar....lagipun dah nama geng kak ton..memang bergegar la bila berjumpa...hahaha...


haaa...bila mak buyong berposing...huhuhu..kak Azza bakal melahir melahirkan anak kembar lelaki tau...ishhhhh..tidak sabar hendak tengok baby kembar kak azza...hihihi

 

Okay sebelah kanan itu namanya kak dayah, habis sahaja tempoh pantang melahirkan baby zahra, terus apply berhenti kerana hendak tumpu perhatian pada keluarga dan anak.Haaa...gambar sebelah kanan itu adalah salah sorang anak kak dayah namanya zahra...comel sangat..rase hendak gigit2 sahaja...aummmm...okay sampa disini sahaja entry shaila kali ini...jumpa lagi...daaa....

Sekian Terima Kasih

Sunday, January 18, 2015

Survey Breast Pump untuk di miliki

Assallammualaikum


Masa berlalu terlalu pantas,tinggal lagi 13 minggu 6 hari  untuk sampai due date bersalin. Sekarang shaila baru start buat survey breast pump.Bukan mudah untuk mencari breast pump yang sesuai untuk seorang ibu berkerja kerana sebelum membeli breast pump, kita perlu mengkaji beberapa ciri yang perlu ada pada breast pump. Antara ciri-ciri yang shaila letakkan sebelum membeli breast pump adalah :

1. Tidak Sakit
2. Tidak terlalu bising sehingga menganggu orang sekeliling
3.Tidak terlalu berat untuk dibawa ke mana-mana
4. Menjimatkan masa

Dibawah adalah beberapa breast pump yang menjadi pilihan shaila antaranya adalah:

Snow Bear Advanced Breast Pump


Harga: RM229.90

BREAST PUMP PALING JIMAT & Berkualiti:

- 99.6% Mommies yg guna bpuas hati
- Boleh pakai elektrik & Bateri
- Mimik bayi (membantu ibu yg ade inverted nipples)
- Tak sakit & Tak bising
- Praktikal & Tersangat Ringan 300g sahaja
- Kecil, diameter 12 cm sahaja & senang bawa
- Made in Korea (Ada servis center / customer support) senang dpt parts
- 3 Jenis Sedutan mimik bayi dengan massage
- 3 Level sedutan untuk keselesaan Mommies
- Anti Back Flow agar susu tak masuk ke tiub
- Corong breast pump yang lembut ber'cushion' & rekabentuk utk keselesaan
- Breast Pump ni Senang di pasang & di cuci. (Hanya 4 parts utama) 
- Selamat & Non toxic (BPA free and Phthalates Free) 
- US FDA approved material for safe storage

Review Snow Bear Advanced Breast Pump

Unimom Forte Breast Pump


Harga: RM495

Unimom Forte adalah pam susu gred hospital. Ia amat sesuai untuk ibu-ibu yang ingin meyusukan bayi dalam tempoh jangka masa yang panjang. Ibu-ibu boleh menggunakan pam susu ini samada untuk “single @ dual” pam dimana corong “extra” telah disediakan.
Sedutannya sangat selesa (amat menyerupai sedutan bayi) dan kekuatan sedutan boleh di selaraskan mengikut keselesaan masing-masing. Bunyinya yang senyap sangat sesuai jika dibawa ke pejabat atau di pam ketika bayi sedang tidur.
Kelebihan pam ini juga ialah, ibu-ibu boleh mengepam tanpa risau susu akan “backflow” ke dalam mesin kerana Unimom Forte yang baru ini telah diubahsuai aksesorinya daripada corong sistem terbuka kepada corong sistem tertutup. Bermakna mesin pam susu tidak akan terdedah dengan kuman atau bakteria yang disebabkan oleh susu lama yang tersedut ke dalam mesin.

Review Unimom Forte

Evelove Sassy Breastpump


Harga : RM299
- Design yg menarik & teknologi baru konsep ELEGANT
- Boleh pakai elektrik & bateri AAA 
- Mimik bayi -(tiru style baby hisap)
- Tak sakit(kekeuatan sedutan bole dikawal & Tak bising
- Praktikal & Tersangat Ringan
- Kecil senang bawa,masuk handbag
- LCD display
- Anti Back Flow
- Corong pam yang lembut & rekabentuk utk
keselesaan optimom
- Senang di pasang & di cuci)
- Selamat &Non toxic (BPA free and Phthalates Free)
- US FDA approved material for safe storage
-spare part mudah & murah

Review Evelove Sassy Breastpump

Medela Swing Single Electric 

Harga : RM799
Ciri-ciri :
- Memerah susu secara senyap
- Susu dapat dipam lebih dalam masa yang singkat
- Pelbagai peringkat vakum dan tetapan dapat diselaraskan
- Mudah dipasang, digunakan dan dibersihkan

Review Medela Swing Single Electric Breast Pump

Philips Avent Single Electric Breast Pump


Harga : RM899

Philips Avent Single Electric Breast Pump juga boleh digunakan secara manual. Anda boleh menggunakan kepala elektrik ketika adanya power plug. Boleh juga menggunakan battery pack (guna 4 biji battery AA), tapi makan bateri sikit... Dan, sekiranya tak ada power plug atau bateri habis, boleh ditukarkan ke kepala manual...

Antara kelebihan menggunakan pam jenis elektrik ialah:

1. Tangan tidak penat untuk mengepam secara manual dan masa lebih cepat
2. Boleh multi-tasking sambil mengepam (contoh: buat kerja di hadapan komputer sambil mengepam kerana hanya sebelah tangan sahaja perlu memegang pam)
3. Boleh menyusukan bayi sebelah, dan sebelah lagi mengepam (susu akan keluar lebih banyak kerana adanya stimulation daripada bayi)

Petal massage cushion yang direka untuk kedua-dua pam ini sangat membantu dalam proses mengepam kerana ianya tidak menyakitkan dan membuatkan ibu berasa selesa. Sekiranya ibu mengepam dalam keadaan yang tidak selesa dan menyakitkan, secara tidak langsung akan mengganggu penghasilan susu akibat stres.

Dari segi pengumpulan susu, lebih kurang saja kuantitinya antara pam elektrik dan manual (dalam tempoh yang lebih kurang sama). Dan untuk makluman anda, setiap ibu mengeluarkan hasil susu yang berbeza-beza. Jadi, jangan membandingkan susu yang anda kumpul dengan rakan anda. Yang penting, ibu-ibu semua dapat mengumpulkan susu badan untuk anak-anak yang tersayang, apatah lagi sekiranya ibu-ibu perlu bekerja atau berada jauh dari bayi.

Review Philips Avent Single Electric Breast Pump
http://fifitiez.blogspot.com/2012/11/review-avent-single-electric-breastpump.html

Di atas shaila telah haighlight beberapa ciri-ciri yang shaila kehendaki pada breast pump yang ingin shaila pilih.Shaila juga sertakan pengalaman ibu-ibu yang pernah menggunakanya. Shaila harap, shaila dapat membuat pilihan jenis pump apa yang shaila ingin beli kelak.

Sekian Terima Kasih

Thursday, January 15, 2015

Prosedur dan FAQ buku Merah atau Pink Klinik Kesihatan


Assalamualaikum 


Buku merah/ Pink sememangnya salah satu keperluan ibu mengandung yang membuat pemeriksaan berkala di klinik kerajaan. Malah jika anda membuat pemeriksaan lanjut di Hospital Swasta dengan Pakar ObGyn juga kebanyakan mereka masih merujuk buku merah tadi.

Antara Prosedur biasa buku Merah ini (booking)

- Pastikan anda benar-benar disahkan mengandung terlebih dahulu. anda boleh membuat ujian ini sama ada di rumah atau di mana-mana klinik.

- Datang seawal mungkin kerana anda perlu membuat ujian darah , Urin dan saringan HIV. banyak prosedur asas yang perlu di jalankan pada hari pertama anda membuka buku merah ini. Ada juga KK yang membuat ujian darah ke atas suami utk saringan HIV

- Sila bawa sijil nikah asal dan salinan. ada KK yang memerlukan salinan kad pengenalan suami. sesetengah kK memerlukan salinan bil utiliti untuk pengesahan alamat kediaman.

- Sila datang ke KK jajahan masing-masing. contohnya, jika anda berada di Ulu Bernam, sekalipun KK Tg. Malim amat hampir dengan kediaman anda... anda perlu ke Klinik Desa Ulu Bernam kerana alamat kediaman anda berada di Ulu Bernam. ada KK yang amat particular tentang kawasan jajahan ini. namun, jika terdapat KK yang lebih hampir dengan tempat kerja. anda boleh membuat 'booking' dan pemeriksaan berkala di klinik berhampiran tempat kerja.

- pakai pakaian yang sesuai dan selesa serta memudahkan perut anda diperiksa untuk mengukur ketinggian rahim dan pemeriksaan payudara.

- jika sudah membuat pengesahan melalui imbasan ultrasound/sonogram, bawalah foto scan tersebut ke klinik untuk rujukan doktor di sana pula.

FAQ buku merah

1) Bila boleh start buat?


- terdapat beberapa jawapan yang boleh dikongsikan, iaitu sebaik sahaja ujian pengesanan kehamilan disahkan positif, selepas memasuki minggu ke 8, atau selewatnya apabila kandungan memasuki trimester ke dua. tetapi seeloknya buatlah seawal mungkin untuk pihak klinik 'monitor' keadaan anda seawal mungkin. hal ini kerana pihak klinik akan membekalkan anda dengan makanan tambahan yang sepatutnya dan sebarang gejala/ simptom atau masalah dapat di kesan awal untuk tindakan selanjutnya. Hubungi KK berhampiran dan bertanya prosedur mereka

2) Betul ke kena bawa suami?

- tidak wajib tetapi seeloknya ajaklah suami sekali supaya mereka 'merasa' pengalaman dan melihat beberapa prosedur yang perlu anda lalui setiap kali pemeriksaan berkala di jalankan

3) ada tak apa-apa bayaran dikenakan?

Tiada. biasanya tiada dan paling minimum seringgit untuk sampul buku merah yang plastik. d sesetengah KK mungkin akan mengenakan bayaran sangat minimum untuk sesetengah ujian saringan

4) pukul berapa seeloknya datang?

bergantung kepada temujanji dan kelapangan. result varies bergantung pada KK masing-masing. ada KK amat sesak di pagi hari

sebarang persoalan tambahan boleh diajukan di bahagian komen atau telefon terus ke KK berhampiran untuk lebih kepastian..

Sekian Terima Kasih

INFO TERKINI