Friday, February 28, 2014

Segalanya Mudah Dengan FoodPanda.com

Assallammualaikum

Hai semua pembaca..apa khabar? Di harap sihat selalu. Sesiapa yang mengikuti blog http://secretofshaila.blogspot.com/ pasti tahu yang shaila beberapa hari ini agak jarang sikit post entry, WHY? WHY? WHY?..hahaha...sebenarnya  shaila sekarang busy dengan audit dan kadang-kadang terpaksa pergi jaga event yang ajuran company shaila berkerja. Memandang rutin saila yang agak busy sekarang, jadi jarang dapat keluar makan tengahari jadi shaila hanya menggunakan khidmat penghantaran makan dari   FoodPanda.my . Makan dari The chicken Rice shop menjadi pilihan shaila.


Mungkin ada kalangan  pembaca di sini yang telah menggunakan perkhidmatan FoodPanda right? Kepada yang belum mengetahui perkhidmatan ini, shaila akan cerita serba sedikit tentang perkhidmatan ini.FoodPanda.my adalah sebuah portal dalam talian penghantaran makanan yang menjadikan ia mudah untuk pelanggan untuk memesan makanan dari restoran-restoran terbaik di Malaysia dan mendapatkan ia dihantar di rumah mereka. Dengan lebih daripada 300 restoran untuk dipilih, foodpanda telah menjadi salah seorang pemimpin penghantaran makanan dalam talian. Pelanggan boleh memesan makanan dari rantaian antarabangsa popular seperti Tony Roma , Kenny Rogers Roasters, Sushi King dan banyak lagi atau dari kegemaran tempatan seperti The Chicken Rice Shop , Stesen Kluang dan lain-lain Senarai masakan di foodpanda agak menarik juga. Pelanggan boleh memesan pelbagai masakan seperti Sushi, makanan India, Itali Makanan atau makanan barat. Minuman juga boleh dipesan dari tempat-tempat terkenal seperti Chatime, dan Starbucks . Pesanan akan dihantar dalam masa yang singkat bergantung pada kawasan anda berada.FoodPanda ini ada di seleuruh Malaysia seperti di Pulau Pinang, Georgetown, Melaka, Subang Jaya, Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Johor, Ipoh dan Lain-lain.Okay sampai di sini sahaja entry shaila untuk kali ini, sesiapa mempunyai rutin yang sibuk sehingga tidak sempat makan, boleh menggunakan perkhidmatan FoodPanda.my.

P/S: Untuk memudahkan pengguna, FoodPanda.com meyediakan aplikasi phone Android dan juga iPhone. Untuk maklumat lanjut tentang aplikasi ini, boleh ke http://www.foodpanda.my/contents/apps .

Sekian Terima Kasih

Sunday, February 23, 2014

Tonton Misah Tarjan Hajar Runcit Malam Ini

Assallammualaikum. ..
Hai semua pembaca...jom saksikan cerita Misah Tarzan Hajar Runcit malam ini di tv9 pada pukul 8.30 mlm...kenapa shaila sibuk sangat ajak tonton cerita ini?? Hurmmm actually ada beberapa babak buat dirumah shaila..hihihi...jom sama-sama kita saksikan cerita Misah Tarzan Hajar Runcit malam nie.. (^_^)

sekian terima kasih

Thursday, February 20, 2014

Bergaya Dengan Peplum Dress Anggun Dan Cantik

Assallammualaikum

Hai semua pembaca blog...hari ini shaila hendak cerita pasal peplum dress...seperti kita tahu, peplum dress ini memang terkenal masa kini. Malah digayakan oleh semua golongan dari kanak-kanak hinggalah dewasa dan orang tua. Peplum juga telah direka dengan pelbagai design dari ke pejabat hinggalah ke majlis-majlis yang istimewa. okay tanpa berlengah lagi jom shaila review sikit pasal peplum dress ini.


Sejak akhir-akhir ini trend peplum dress semakin menjadi kegilaan ramai terutamanya bagi kaum wanita moden. Stail dress ini juga mencuri perhatian kerana tampak begitu segar di mata penggemar fesyen tanah air.


 Malah dalam pada masa yang sama ianya membuatkan kita mengimbau kenangan zaman kegemilangan biduan wanita terkenal iaitu Saloma kerana beliau begitu dikenali dengan gaya klasik peplum dress. 


Trend ini juga kelihatannya menjadi ikutan dalam kalangan selebriti masa kini.Semakin ramai yang menggayakan dress ala peplum mereka di bawah sorotan lampu serta kamera di karpet merah pada majlis-majlis anugerah hiburan. Ramai bersetuju trend ini mejadi kegemaran adalah kerana dress tersebut nampak begitu classy apabila dipakai.


 Peplum dresses juga sangat sesuai dipakai ke kerja malah lebih menarik untuk keparti. Lace-like pattern pula menambahkan keserian kepadanya.


Bagi wanita yang bekerja mereka pasti akan suka dengan dress ini kerana ianya menambahkan stail vintage kepada penampilan mereka. 

Sehelai peplum dress dapat berikan imej yang lebih segar kepada si pemakai. Tapi bagaimana cara untuk menggayakannya? Cuba padankan dengan sepasang kasut tinggi ianya pasti membuatkan penampilan seksi anda lebih sempurna!

Layari zalora.com.my dan dapatkan koleksi menarik peplum dress dengan pelbagai variasi rekaan dan warna. Malah anda pasti teruja dengan apa yang mereka tawarkan iaitu peplum dress daripada jenama-jenama terkenal dengan kualiti yang cukup tinggi. Zalora Malaysia menyediakan pengalaman membeli-belah yang terbaik buat penggemar fesyen.Langkah-langkahpembelian di sana juga begitu mudah namunselamat buat pembeli. Lihat Zalora blog untukberita-berita fesyen terkini.

Sekian Terima Kasih

Saturday, February 15, 2014

Kick Off To Universal Studio Singapore Day 2

Assallammualaikum


Hai semua...pada entry shaila yang lepas, shaila ada cerita tentang kick off yang di anjurkan oleh company shaila. Okay pada hari kedua, selepas bersarapan di KSL Resort di johor baharu, kami bertolak menaiki bus ke universal studio Singapore. Ohhhh sebelum itu, pastikan korang sudah prepare passport yer sama ada invidual atau group passport pun boleh. Okay di atas adalah gambar shaila bersama dengan staff tempat shaila berkerja..(^_^)


hihihi..haruslah ada gambar shaila jugakkan..(^_^)


Okay, ini tempat pertama yang shaila dan rakan-rakan tuju iaitu sesame street. Didalam ini, kita akan di bawa menaiki kereta yang comel seperti gambar di atas. Di dalam ini terdapat banyak patung-patung yang memainkan watak dalam sesame street. Ada juga part dia akan pancut air dekat kita..hahaha..tetapi memang best dan cute patung-patung yang ada di sana..(^_^)


kemudian shaila dan rakan-rakan bergerak ke tempat kedua iaitu transfomer. Serius, ini adalah pengalaman paling best dan terbaik walaupun terpaksa berdiri selam 45 minit untuk menaikinya.Sebelum masuk, shaila dan rakan-rakan dikehendaki memakai cermin mata 3d. Ini adalah pengalaman yang tidak dapat dilupakan dimana kita dibawa menaiki kereta untuk merasai dunia transformer. Serius shaila cakap, memang nampak real tengok transformer berlawan, then robot jahat itu kacau kita dan serang kita. tiapa part tiba-tiba serpihan letupan ke arah kita, dan kemudian kereta itu menjadi laju giler kerana hendak lari dari robot jahat, then transfomer pengang kereta kita..hahaha...susah hendak di luahkan betapa teruja dan seronok semasa berada di dalam transformers.


Ini adalah artifak yang menarik berada disana iaitu dinasor, shaila singgah di jurassis park untuk makan tengahari dahulu.


Okay sebut pasal makan, inilah makan tengahari shaila. Shaila dan rakan-rakan di beri kupon 10 us.Terdapat banyak sebernarnya makanan disitu, kita kena pandai pilih lar sebab ada yang halal and ada yang non halal.


Inilah shaila bergambar di rumah shrek..hihihi. okay untuk shrek, diorang buat menonton wayang dalam bentuk 3D dan tidak di benarkan mengambil gambar semada didalamnya. Yang istimewanya adalah ada part kerusi kita duduk akan bergegar.then dah nama 3Dkan mestilah ada part anak panah...benda itu macam kena kita sahaja, padahal tidak pun...hihihi...dan ada gak part terbersin then terasa air kena dekat kita.


Ini pula, shaila masuk madagascar, serius cute betul watak madagascar yang ada di situ terutama alex. dalam madagascar ini, satu part yang tidak dapat di lupakan adalah semasa kitaorang terpaksa melalui air?? alamak...basah lar, sebenarnya di acah sahaja dan lagi satu part adalah dia buat dia naikkan kereta kitaorag, shaila aspect dia akan jatuhkan balik rupanya dia keluar tempat lain...fuhhh lega...hihihi


Movie time !!! disini , shaila dan rakan-rakan menyaksi persembahan perang yang di anjurankan oleh pihak uss ini. Jalan ceritanya sangat menarik begitu juga dengan aksinya. Di sini ada babak tembak menembak, bom dan aksi lawan.


ini gambar shaila sekitar di USS..


Antara kereta antik yang di pamerkan di USS


Gambar shaila di Mummy dan dengan orang tinggi...hihihi


Dan ini gambar shaila dengan moscot shrek dan julien...hihihi comelkan moscot itu...hurmmmm kalau korang hendak tahu, shaila di tinggalkan oleh rakan-rakan kerana teruja hendak ambil gambar dengan moscot-moscot ini..Tapi takpe asalkan shaila dapat gambar dengan diorangkan...hahahah

Okay sampai disini sahaja story shaila..jumpa di next entry...daaaaa...

Sekian terima Kasih






Tuesday, February 11, 2014

Kick Off to Johor Day 1

Assallammualaikum


Hai semua apa khabar.Pada bulan 1 yang lepas, office shaila buat kick off to johor dan Singapore.shaila bertolak pada pukul 8 am menaiki bus. shaila sampai di KSL  dalam pukul 12 tengahari. shaila menginap di KSL selama 3 hari 2 malam. Okay shaila hendak review pasal hotel KSL ini. Bagi shail KSL ini sangat-sangat tip top kerana bukan sahaja ada bilik tetapi turut juga ada shopping mall di dalamnya. Dari segi service, apa yang shaila nampak, perkerjanya peramah dan mesra.Dari segi bilik pula, bilik mereka memang sangat selesa dan kemas.Begitu juga dengan bilik air mereka bersih dan tip top. Makanan..hurmmm ini bab yang paling shaila suka kerana makanan di sana memang sedap-sedap dan banyak pilihan.Okay now shaila hendak cerita pula aktiviti shaila dan juga staff pada hari pertama. 

Aktiviti Hari Pertama

Setibanya shaila di KSL, shaila dan staff terus pergi makan. kemudian pada pukul 2pm kami menghadiri training yang dianjurkan oleh company tempat shaila berkerja. Training ini habis pada pukul 6 pm. Setelah training selesai, shaila dan rakan yang lain terus naik ke bilik untuk berehat.


Kemudian pada pukul 8pm, shaila dan rakan-rakan dinner di restaurant seoul garden. Makan restaurant seoul garden adalah pengalaman pertama shaila. Pada mulanya susah juga nak terima..hihihi..tapi lama-lama layan sajalah. Hurrrmmmm di situ shaila ada makan kimci dan sup kimci, boleh tahan rasanya cuma pedas sedikit. kemudian selepas makan, shaila dan rakan-rakan berjalan di shopping mall yang terdapat dalam KSL ini. Kemudian shaila dan rakan-rakan pulang untuk berehat kerana hendak guna tenaga untuk hari kedua pula iaitu pergi universal studio singapore..yeahhhh...yang itu akan shaila ceritakan pada next entry.

Sekian Terima Kasih


Monday, February 3, 2014

Sujud sahwi

Assallammualaikum


Sahwi bermaksud lupa sesuatu. Pengertian dari segi syarak adalah terlupa sesuatu di dalam solat. Sujud sahwi adalah sujud yang dilakukan sebanyak dua kali setelah selesai bacaan Tahiyat akhir dan sebelum salam; ia dikerjakan untuk menutup kecacatan dalam pelaksanaan solat kerana terlupa, dan hukumnya adalah sunat.

Doa sujud sahwi adalah seperti berikut:

[سُبْحَانَ مَنْ لَا يَنَامُ وَلَا يَسْهُوْ] Subhaana man-laa yanaamu walaa yashuu 

Ertinya: "Maha Suci Allah yang tidak tidur dan tidak lupa."

Sebab-sebab sujud sahwi ada tiga: kerana kelebihan, kerana kekurangan, dan kerana ragu-ragu.

Sujud Sahwi Kerana Kelebihan

Barangsiapa terlupa di dalam solatnya lalu tertambah rukuk, atau sujud, dan sebagainya, maka dia perlu sujud sahwi.

Sujud Sahwi Kerana Kekurangan

Barangsiapa, justeru terlupa, lalu meninggalkan salah satu sunat ab'adh, maka ia harus sujud sahwi sebelum salam. Misalnya, makmum terlupa tahiyyat awal dan hanya teringat setelah sempurna qiam (berdiri tegak), maka dia tidaklah perlu duduk kembali dan cukup baginya sujud sahwi. Namun, sekiranya dia teringat sebelum separuh bangkit untuk qiam, maka bolehlah dia kembali duduk dan menyempurnakan tahiyyat awal dan tidak perlu sujud sahwi.

Sujud Sahwi Kerana Ragu-ragu

Keragu-raguan di dalam solat adalah kerana tidak meyakini sama ada terlebih atau terkurang, umpamanya seseorang ragu sama ada dia di dalam rakaat ketiga atau keempat. Keraguan ada dua jenis:
Sekiranya seseorang lebih cenderung kepada satu hal (waham, atau lebih 50% pasti), umpamanya dia lebih meyakini dia kini di dalam rakaat ketiga dan bukan rakaat keempat, maka dia harus menurutkan mengambil sikap kepada yang lebih ia yakini, kemudian dia melakukan sujud sahwi setelah salam.
Sekiranya seseorang itu ragu-ragu antara dua hal, dan tidak condong pada salah satunya (dzan, atau hanya 50-50 pasti), maka dia harus mengambil sikap kepada hal yang sudah pasti akan kebenarannya, iaitu jumlah rakaat yang sedikit. Kemudian menutupi kekurangan tersebut, lalu sujud sahwi sebelum salam.

Sekian Terima Kasih


Sumber: http://ms.wikipedia.org/

Jika Tertinggal Rakaat Dalam Solat

Assallammualaikum

Bagaimana caranya bila kita solat dan secara tak sengaja @ mungkin terlupa, kita tertinggal satu rakaat? misalnya solat zohor (4 rakaat) terbuat 3, lepas selesai beri salam baru teringat yg kita tertinggal satu rakaat... ustaz saya pernah mengatakan bahawa hanya perlu bangun untuk melakukan satu rakaat yg tertinggal tu...jika benar, bagaimanakah cara utk melakukannya dan terdapatkah syarat-syarat utk tujuan tersebut?


Sekian Terima Kasih

Sunday, February 2, 2014

Ramaikan Follower,Raikan Ukhuwah..

Assallammualaikum


KLIK BANNER UNTUK JOIN (^_^)

Syarat-syarat :

1. Follow Lorong Cinta
2. Buat Entri Segmen : Ramaikan Follower,Raikan Ukhuwah..
3. Tampal Banner dan link kepada Lorong Cinta
4.Copy URL dan Paste dalam ruangan komen
5.Bermula 7 Januari dan berakhir 7 Februari 2014

Sekian Terima Kasih

INFO TERKINI