Thursday, October 31, 2013

"Gempak Giveaway Red Delima Part 2"

Assallammualaikum


SENARAI HADIAH

1) Pakej percutian 3 hari dua malam ke Pulau Satang, Kuching Sarawak untuk 6 paks Sila rujuk https://www.facebook.com/pages/Satang-Island/148250631916611 untuk keterangan lanjut mengenai Pulau Satang..April hingga September sahaja ( HADIAH UTAMA)
2) Telekung x 5
3) Beg x 5
4) Selendang x 5
5) T-Shirt x 5

Sekian Terima Kasih

Disebalik Wuduk Sebelum Solat

Assallammualaikum




Tujuannya Allah memerintahkan wuduk/tayamum sebelum melakukan solat samaada solat sunat mahupun solat wajib adalah kerana Allah tidak menyuruh sesuatu itu tanpa sebab dan hikmahnya. 
Sekiranya kita dapat memahami apa yang Allah kehendaki di dalam wuduk/tayamum, maka perjalanan wuduk/tayamum lebih lancar tanpa was-was dan Allah menerima wuduk kita dan perjalanan solat lebih khusyuk dan taqwa. Insyaallah. 

1. Berkumur 
*dari segi syariat berkumur untuk membuang sisa makanan agar tidak terjadi perkara yang membatalkan solat iaitu makan ketika solat. Walaupun secebis sisa makanan. 
* dari segi hakikat berkumur untuk membersihkan kekejian mulut kerana berkata sesuatu yang dibenci walaupun tidak disengajakan. 

2. Membasuh muka 
*dari segi syariat membasuh muka untuk menghilang kekotoran pada muka, debu-debu yang mengandungi kuman yang membawa penyakit agar tidak meresap pada kulit muka. Dalam erti kata lain kebersihan untuk mengadap Allah kerana Allah suka hamba yang bersih. 
*dari segi hakikat membasuh muka untuk membuang segala kekotoran yang dilakukan yang mendatangkan malu pada agama islam dan Allah. Ibarat menconteng arang dimuka. 

3. Membasuh tangan 
*dari segi syariat membasuh tangan untuk menghilangkan daki atau debu atau apa saja kekotoran yang membuatkan air tidak terkena pada kulit. Dalam erti kata lain kebersihan yang Allah sukai. 
*dari segi hakikat membasuh tangan untuk membersihkan dosa-dosa yang dilakukan oleh tangan seperti mencuri, menggunakan tangan pada jalan yang tidak diredhai Allah. 

4. Menyapu kepala 
*dari segi hakikat menyapu kepala agar kepala terasa sejuk dan selesa untuk memudahkan daya pemikiran berfikir dengan waras dan selesa secara tidak langsung mengurangkan tekanan. 
*dari segi hakikat meyapu kepala bagi membersihkan akal fikiran dari dosa kerana berfikir perkara yang keji dan meningati akal fikiran agar meningati Allah sahaja bukan sahaja di dalam solat malah sepanjang hidup setiap detik nafas. 

5. Membasuh telinga 
*dari segi syariat membasuh telinga untuk membuang kotoran pada telinga dalam erti kata lain menjaga kebersihan. Secara tidak langsung kebersihan diri menunjukan kebersihan agama islam. 
*dari segi hakikat membasuh telinga untuk membersihkan dosa kerana mendengar fitnah serta umpatan walaupun tidak disengajakan. Selain itu membersihkan telinga dari dosa mendengar sesuatu yang melalaikan dari meningati Allah. 

6. Membasuh kaki 
*dari segi syariat membasuh kaki bagi membersihkan kotoran terpijak najis untuk mengelakan kekotoran pada tempat inadat yang succi. 
*dari segi hakikat membasuh kaki bagi membersihkan kaki dari dosa kerana melangkah ketempat yang Allah tidak redha. 

wuduk/tayamum membuktikan pada Allah bahawasanya diri kita masih bersih seperti awal-awal mula Allah wujudkan kita di dunia yang mana Allah mewujudkan kita di dunia ini dari bayi yang bersih. Maka kebersihan yang kita jaga menunjukkan amanah Allah yang dipinjamkan masih lagi bersih dan tidak rosak samada dari segi zahir mahupun batin.

Sekian Terima Kasih

Monday, October 28, 2013

Kelicikkan syaitan dalam menghasut manusia mengikutinya ke neraka

Assallammualaikum



Hai semua...apa khabar? Hari ini shaila ingin kongsi satu cerita dengan semua pembaca tentang kelicikkan syaitan menghasut manusia, mungkin ada yang pernah dengar kisah ini dan mungkin ada yang belum dengar.Semoga kidah ini menjadi peringatan buat diri shaila serta semua pembaca yang shaila kasihi.

Kelicikkan syaitan dalam menghasut manusia mengikutinya ke neraka

Seorang PENJAHAT ditembak polis dan koma. Kemudian dia bermimpi dibawa Malaikat ke NERAKA..
Tapi dia terkejut kerana di NERAKA orang berdisco,
karaoke, minum arak, judi, banyak pula pompuan seksi2, dan lain2...
Dia cepat2 ingin masuk, tapi ditahan oleh IBLIS penjaga pintu:
"Tunggu dulu! Waktumu belum tiba... Kembalilah ke dunia, buatlah yang LEBIH JAHAT lagi maka kau pasti akan MASUK NERAKA...!"
Akhirnya dia sedar dari koma dan dia berbuat LEBIH JAHAT
lalu akhirnya ditembak mati. IBLIS dengan segera
menghantarnya ke NERAKA...
Tapi dia terkejut kerana di dalam NERAKA banyak api, bau hamis darah, byk binatang berbisa dan byk teriakan meminta pertolongan..
Bingung dan ketakutan PENJAHAT itu berkata,
"Aikkk.. Waktu yang lalu NERAKA tidak begini...?"
IBLIS tersenyum dan berkata, "Oh, time tu promosi bro...
..
<<Sekadar mengingati bahawa iblis itu sentiasa berusaha supaya kita akan mengikutinya ke neraka dgn pelbagai cara>>

Nasihat Kubur: 


1). Aku adalah tempat yg paling gelap di antara yg gelap, maka terangilah .. aku dengan TAHAJUD

2). Aku adalah tempat yang paling sempit, maka luaskanlah aku dengan ber SILATURAHIM

3). Aku adalah tempat yang paling sepi maka ramaikanlah aku dengan banyak membaca  AL-QUR'AN

4). Aku adalah tempatnya binatang2 yang menjijikan maka racunilah ia dengan Amal SEDEKAH

5). Aku yg menyepitmu hingga hancur bilamana tidak Solat, bebaskan sempitan itu dengan SOLAT 

6). Aku adalah tempat utk merendammu dg cairan yg sangat amat sakit, bebaskan rendaman itu dengan PUASA

7). Aku adalah Munkar & Nakir bertanya, maka Persiapkanlah jawapanmu dengan banyak mengucapkan Kalimah "LAILAHAILALLAH"

Sekian Terima Kasih

Saturday, October 26, 2013

SAY NO TO PARABEN (Share and win RM100.00 cash)

Assallammualaikum, 

Hai semua...apa khabar...okay hari ini shaila hendak share tentang satu contes yyangdianjurkan oleh blog GT atau gadis terbilang..Hadiahnya juga lumayan hanya  share sahaja tentang kempen pareben. PAREBEN?? sebelum ini shaila hanya tahu pareben memberi kebaikkan pada kulit muka kita TETAPI tidah tahu pulak hakikatnya rupanya ada keburukkan. Mesti semua hendak tahukan keburukan PARABEN kan.Jom baca entry shaila copy dari blog GT

COPY PASTE FROM BLOG GADIS TERBILANG

Hai uolls... Kali ni GT nak berkempen. Sambil berkempen rase nak bersedekah sikit pada blogger yang baik hati yang like and share entry ni (dalam blog and linkkan entry tu ke blog GT) Tak follow pon xpe... Tapi kalau follow lagi bagus kan? Sebab any update about the winner boleh taw trough your homepage blog kan? Then lepas fo
Berbalik pulak pada tajuk kita hari ni 'SAY NO TO PARABEN' Uolls taw tak Paraben ni ape? Haa... Meh nak educate sikit sal Paraben ni.Paraben ialah sejenis bahan kimia yang terdapat dalam lebih 90% jenis kosmetik dalam dunia. 90% tu banyak kan? Ia adalah kelompok bahan kimia yang digunakan sebagai pengawet dalam lotion, conditioner, shampo, deodorant bahkan bahan makanan dan minuman. Bahan ini terdaftar pada label, dengan nama antara lain; methylparaben, butylparaben, ethylparaben, benzylparaben, isobutylparaben, dan propylparaben. Uolls selame ni mekap mekap muka dah jadi macam coloring book tu penah sedar tak tentang bahaya Paraben ni pada tubuh badan korang? 


Bahan kimia Paraben ni memang tak boleh terhapus dalam sistem badan manusia. Ia kekal dalam badan and lama-lama boleh menyebabkan kanser. Antara produk yang merbahaya dekali and paling cepat masuk tubuh badan kita ialah LIPSTIK. Uolls g tonyoh kat mulut bebanyak then bila tiba waktu makan semua warna kat mulut kita makan skali. Pas makan tonyoh balik. Sangat tragis bila kita "membunuh diri" kita sendiri bukan? Sebab tu GT advise untuk para ibu gadis-gadis and wanita semua kat luar sana...bila membeli kosmetik tu tolonglah check dulu kandungan or ingredients bahan kosmetik anda dulu. Please be alert...


So now jom kite start tuka semua make-up and skin care kite pade semua barang organik yang lagi berkualiti and tak bahaya pada kesihatan untuk long term. Mahal its not the issue i guess... Because rather than uolls spend money for a "rubbish" and dangerous things, better if you choose something healthier. At least in future uolls no need to spend much money for medical expenses.


Untuk kaum ibu bapa jugak, sila berjaga-jaga bila membeli barangan baby. Bukan barang kosmetik orang dah besar je contains Paraben, barang baby pon ade maaa... I have a lil' survey before, and one of my fav baby product almost all ade Paraben. Then i got no other choice. Semua tuka!!!  >.<

Sekarang ni GT pakai product make-up dari Cosway. Im prefered LV. Sebab product ni kualiti tinggi, affordable, and they have mention earlier "no paraben" inside. That makes me felt secure lah. Sekarang muka pon tak pucat if im not wearing any make-up on my face. Thats the different between product yang ada paraben or tidak. Lepas balik kerja ni cepat-cepat balik cuci muka uolls yg mekap sekilo tu then tengok sendiri. 

Demi Lovato punye skin without make-up sangat cantik taw

^^ kan?

Ok bye semua ^^

P/s : Agak-agak kalau naikkan RM150.00 ok tak? 

P/s/s :Kempen ni berakhir sampai November okayh! Nanti GT announce sape pemenang :)


UNTUK JOIN

BACKLINK : http://gadisterbilang.blogspot.com/2013/10/say-no-to-paraben-share-and-win-rm100.html


SEKIAN TERIMA KASIH

Thursday, October 24, 2013

Kasut Untuk Hantaran

Assallammualaikum

Hai semua apa khabar? Okay sekarang shaila hendak cerita tentan misi mencari kasut hantaran.Okay cerita begini, hari itu shaila pergi makan dekat old town white café, sementara shaila menanti makanan sampai, shaila berjalan-jalan dengan kawan shaila dekat deretan kedai berhampiran old town white café itu. Jalan punya jalan, kemudian "termasuk" satu kedai kasut itu. Kasut dekat situ memang cantik-cantik tetapi shaila lupalah pulak tengok nama kedai  itu…huhuhu…ini kes main masuk sahaja.Okay sambung balik, tiba-tiba shaila terperasan satu kasut yang memang sangat cantik dan sesuai untuk dijadikan salah satu barang hantaran. Harga kasut itu RM 79.90, tetapi malangnya size shaila sudah habis dan kasut itu juga tiada stok..Fuhhhh…frust di situ.Kemudian, Shaila ada juga tengok beberapa web online kasut, salah satunya adalah di Zalora Malaysia . Dalam web ini ada beberapa design kasut yang shaila tengok  macam sesuai sahaja dijadikan sebagai barang hantaran belah perempuan. Contoh design kasut yang shaila berkenan adalah seperti dibawah:


Passion


Nose


Sidewalk


Choc’o’latte


Vincci

Buat pengetahuan semua, harga untuk kasut-kasut diatas adalah bawah RM100.00 kerana memang bajet shaila untuk kasut hantaran adalah bawah RM100.00 . RM100.00 ?? apa pendapat korang RM100.00 itu murah ke mahal tetapi dengar macam murah sahajakan atau dalam bahasa englishnya adalah low bajet. Hakikatnya lebih baik low bajet dari membazir. Hendak kahwin ini bukan akan pakai duit semasa persiapan majlis perkahwinan sahaja tau tetapi selepas itu dan akan datang juga banyak pakai duit JADi selagi boleh bajet kita bajet yer.kalau kita pandai cari, sebenarnya dengan RM100.00 kita sudah boleh dapat kasut yang cantik dan berjenama seperti NOSE, PASSION dan sebagainya. Selain design diatas sebenarnya banyak lagi design kasut-kasut yang cantik  dan kasut yang menjadi perhatian shaila adalah nose warna silver glitter dan Sidewalk warna coklat cair itu .Jenama  Choc’o’latte itu pun shaila suka sebab warna PINK!!!...hahaha...Okaylah sampai sini sahaja entri shaila…jumpa lagi…daaa…

Sekian Terima Kasih

Tuesday, October 22, 2013

MEDIHEAL White Hydrating Charcoal Mask Review By CathyJoy.com

Assallammualaikum



Hai semua...apa khabar? sihat? okay tanpa membuang masa, hari ini shaila hendak buat review tentang produk MEDIHEAL White Hydrating Charcoal Mask Review By CathyJoy.com . Apa yang istimewa tentang produk ini adalah topeng ini adalah dari arang aktif yang mengandungi castor oil semulajadi dan ekstrak buah-buahan untuk mencerahkan kulit dan membuang toksin yang ada pada lapisan kulit. Apabila kulit kita terdedah dengan persekitaran yang yang berdebu dan kotor, boleh menyebabkan liang pori kita tersumbat dan kulit menjadi kusam. MEDIHEAL White Hydrating Charcoal Mask mampu membersih, menyegarkan dan mencerahkan kulit anda.

Arahan Penggunaan:

1. Selepas membersihkan muka, letakkan toner pada kulit anda, kemudian ambil mask dan letakkan pada muka.Sambil itu bela-belalah topeng ini sikit bagi betul-betul terletak pada tempat sepatutnya.
2. Biarkan seketika selama 10 ~ 20 minit dan dan tanggalkan topeng
3. Kemudian biarkan seketika sambil menepuk-nepuk muka macam pakai toner itu dan bilaslah dengan air bersih.

My Testimoni


1- Produk ini senang dipakai.
2- Yang paling shaila suka adalah, bau dia sangat-sangat wangi dan mampu membuat kita rasa tenang sahaja.Serius tidak tipu.
3- Rasa sejuk sahaja semasa pakai.
4- Bila buka, serius muka nampak segar, tidak kusam dan lembut sahaja.Seperti gambar di atas muka shaila selepas pakai MEDIHEAL White Hydrating Charcoal Mask tanpa sebarang make up.



Harga:

RM 10.90

Jika Berminat, bolehlah beli disini :


Sekian Terima Kasih

Wednesday, October 16, 2013

Produk untuk kecutkan Jerawat

Assallammualaikum


PURE ACTIVE Anti-Imperfections COOLING ROLL-ON 

Hai semua apa khabar?okay hari ini shaila hendak review tentang produk PURE ACTIVE Anti-Imperfections COOLING ROLL-ON. Produk ini sebenarnya shaila dapat free gift semasa beli pencuci garnier. 

Info PURE ACTIVE Anti-Imperfections COOLING ROLL-ON

GARNIER memperkenalkan Pure active cooling Roll on, Roll on Dingin pertama dari GARNIER untuk kulit berjerawat

Dengan kandungan : Purifying Saliclyic Acid, foemula nya yang segar dan tidak berminyak bantu menghilangkan jerawat

Diperkaya dengan HerbaRepair yang bantu proses regenerasi kulit untuk menyamarkan noda bekas jerawat

Cara Penggunaanya

cara penggunaan produk ini adalah dengan meletakkan atau roll saja pada bahagian jerawat dan biarkan semalaman.

Testimoni Shaila

Dalam banyak-banyak produk untuk kecutan jerawat yang shaila pakai,produk ini paling okay dan cepat mengecutkan jerawat.Sebelum ini shaila pernah menggunakan oxy, tetapi kulit shaila tidak sesuai, jerawat menjadi semakin merah dan tidak susut. Untuk produk ini, shaila guna sebelum tidur dan keesokkan harinya jerawat menjadi kecut. Haaa...jangan salah faham pula yer, produk ini bukan magic sekali pakai terus hilang jerawat, tidak sama sekali tetapi dia mampu mengecutkan jerawat dari jadi semakin merah dan besar dan yang penting jangan usik jerawat itu, dia akan hilangkan dengan sendirinya.. Bau dia juga tidak busuk . Gunakan produk ini sampai jerawat hilang. Kalau tiada jerawat, tidak perlulah gunakan.


Harga

15ML – RM24.90

Sekian Terima kasih

Friday, October 11, 2013

Perkahwinan Abang Shaheir dan Kak Fatimah

Assallammualaikum

Belah Perempuan


Enrty kali ini adalah serba sedikit ulasan majlis perkahwinan jiran shaila iaitu abang shahier dan juga kak fatimah.


Okay...inilah pengantinnya...sama cantik dan sama padan.Shaila berkenan betul dengan baju kak fatimah nampak simple tapi cantik.


Inilah antara hantaran yang di berikan oleh pihak lelaki.

Jeng...jeng...jeng...kenal tak? kenal x? inilah penyanyi lagu Kau pelita hatiku ZuR Eda.Zur Eda ini jiran kepada keluarga abang shahier 


Gambar ini diambil semasa makan adap-adap


Shaila bersama pengantin, mak pengantin dan mak cik shaila.


Gambar bersama Kak fatimah


Gambar bersama Abg Shahier


Gambar bersama banner pun boleh...hahhaha


Mama dan abah pun sibuk juga hendak bergambar di banner...

Belah Lelaki


Lagi sekali bergambar dengan banner..ish3...ratu banner betullah...hahaha


Ini gambar shaila bersama anak buah shaila yang sangat nakal...hahaha


Haaa...ini pula gambar shaila bersama baby afia.YES!! shaila memang suka dengan budak-budak..pantang jumpe siaplah kena kerja dengan shaila...hahahah


Pada majlis bertandang belah lelaki, penagntin menggunakan warna putih sebagai tema majlis perkahwinan mereka. Sebenarnya putih ini sangat canti, nampak suci sahajakan...


Haaa...naser wahab salah satu tetamu mereka.


Okay...gambar penutup entry shaila...selamat pengantin baru abang shahier dan kak fitimah semoga kekal hingga jannah dan di kurniakan anak yang soleh dan solehah..

Thank You.


Thursday, October 10, 2013

Produk nutox oxyfusion

Assallammualaikum


Hai semua shaila hendak tanya pendapat koranglah okay tak produk ini? boleh pudarkan jeragat tak? jerawat pula bagaimana?semakin berkurang atau semakin banyak? kemudian bila pakai melekit tak? macamana pula dengan kulit korang semakin putih dan lembap atau langsung tiada kesan? hahaha..banyaknya tanya...harap dapat feedback dari korang dan pengguna nutox oxyfusion ini.


Thank You

Asmaul Husna - Sharifah Khasif (Official Video Original HD)

Assallammualaikum

Salam jumaat buat semua pengunjung, semoga hari ini memberi seribu satu rahmat buat semua.

Lirik Lagu/ Lyrics: Sharifah Khasif - Asmaul Husna 


Yaa Allah Yaa Rahman Yaa Rahiim Yaa Maalik
Yaa Qudduus Yaa Salaam Yaa Mukmin Yaa Muhaimin

Yaa 'Aziiz Yaa Jabbar Yaa Mutakabbir Yaa Khoolik
Yaa Baarik Yaa Musowwir Yaa Ghoffaar Yaa Qohhaar

Yaa Wahhaab Yaa Rozzaak Yaa Fattaah Yaa 'Aliim
Yaa Qoobidth Yaa Baasiit Yaa Koofith yaa Roofi'
Yaa Mu'iz Yaa Muzil Yaa Samii' Yaa Basiir
Yaa Hakam Yaa 'Adl Yaa Latiif Ya Khobiir

Yaa Haliim Yaa 'Aziim Yaa Ghofuur Yaa Shakuur

Yaa 'Aliyyu Yaa Kabiir Yaa Hafith Yaa Muqiit
Yaa Hasiib Yaa Jaliil Yaa Kariim Yaa Roqiib
Yaa Mujiib Yaa Waasi' Yaa Hakiim Yaa Waduud
Yaa Majiid Yaa Baa'ith Yaa Syahiid Yaa Haqq

Yaa Wakiil Yaa Qowwi Yaa Matiin Yaa Waliiy
Yaa Hamiid Yaa Muhsii Yaa Mubdiik Yaa Mu'iid
Yaa Muhyii Yaa Mumiit Yaa Hayy Yaa Qoyyuum
Yaa Waajid Yaa Maajid Yaa Waahid Yaa Somad

Yaa Qoodir Yaa Muqtadir Yaa Muqoddim Yaa Muakkhir

Ya Awwal Yaa Aakhir Yaa Zoohir Yaa Baatin
Yaa Waliiy Yaa Muta'aali Yaa Barr Yaa Tawwaab
Yaa Muntaqim Yaa 'Afuu Yaa Rouuf
Yaa Maalikal Mulki
Zul Jalaali wal Ikraam

Yaa Muqsit Yaa Jaami' Yaa Ghoniyy Yaa Mughniy
Yaa Maani' Yaa Dthoor Yaa Naafi' Yaa Nuur

Yaa Haadi Yaa Badii' Yaa Baaqii Yaa Waarith
Yaa Rosyiid Yaa Sobuur Yaa Allah Ya Allah

Sekian Terima Kasih

Monday, October 7, 2013

Bila lelaki like gambar perempuan

Assallammualaikum,

Oppssss!!! No comment...Biar gambar menerangkan segalanya...peace... (^_~)


~Sharing is Caring~ (^_^)

Sekian Terima Kasih

Secret Of Shaila telah mencecah 100000 pengunjung

Assallammualaikum


Hai semua, apa khabar? diharap semua sihat-sihat sahaja. Shaila hari ini diserang selsema akibat berkerja kuat mengalihkan perabot dalam bilik semalam..Actually Shaila ada redung sebab itu alah pada habuk (^_~)

Okay now Shaila hendak cerita pula pasal angka diatas.Alhamdulillah pengunjung blog shaila telah mencecah ke angka seratus ribu pengunjung...yeaaa!!! tepuk tangan pada diri sendiri...hihihi...okay shaila hendak mengucapkan terima kasih kepada pembaca dan pengunjung blog Secret Of Shaila kerana sudi datang melawat dan komen blog Shaila yang tidak seberapa ini..Shaila sangat-sangat menghargainya..semoga pembaca semua terus menyokong blog Secret Of Shaila..peace..(^_*)..jika berkunjung ke blog shaila jangan lupa tinggalkan link blog korang,Shaila akan menjejak korang kembali walaupun lewat, tetap akanku jejak jua TAPI haa!! kalau link iklan Shaila tidak layan yer...hehehe...Okay salam sayang dari Shaila dan Secret Of Shaila .. Daaaa


Sekian Terima Kasih 

Thursday, October 3, 2013

Aurat seorang wanita dengan lelaki ajnabi dan mahram dalam ahli keluarganya

Assallammualaikum


Firman Allah SWT dalam surah Al-Nur ayat 31 maksudnya ialah:
"Katakanlah kepada wanita-wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutup kain tudungnya ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kaki mereka agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung".

Siapa yang boleh tengok aurat kita berdasarkan ayat 31 Surah an-Nur kat atas tu. Mereka ialah:

*Suami
*Ayah kandung
*Ayah mertua
*Anak-anak lelaki kandung
*Anak-anak lelaki tiri
*Abang atau adik lelaki
*Anak-anak saudara yang lelaki 
*Wanita-wanita Islam
*Pembantu yang dimiliki
*Pembantu-pembantu lelaki yang tiada nafsu lagi.
*Kanak-kanak yang belum mengerti pasal aurat. (Kalau dia tahu beza, wajib tutup aurat).

IPAR-DUAI
Kalau ada abang ipar atau adik ipar lelaki, kita WAJIB TUTUP AURAT.

SEPUPU-SEPAPAT
Bila ada keluarga sudah pasti kita ada sepupu di sebelah mak dan di sebelah ayah. Lelaki dan perempuan. Bagi kita yang perempuan ni, sepupu lelaki adalah off-limits. Mereka itu adalah ajnabi yang sah nikah dengan kita. Jadi bila berada di kalangan mereka kita kena tutup aurat sebaik-baiknya 
haram bersentuhan seperti bersalaman, berpelukan dan seumpamanya walaupun kita sudah kenal mesra sejak kecil lagi.
KECUALI jika sepupu kita itu adalah anak susuan ibu kita. Jika begitu mereka juga adalah ibarat adik-beradik sendiri dan boleh melihat aurat kita.

BAPA SAUDARA SABIT

Iaitu suami kepada mak saudara kita sama ada sebelah ibu atau sebelah ayah. Dia juga bukan mahram kita. Jadi aurat tetap kena jaga dengan sempurna. Rambut kita dia tak boleh lihat. Tubuh badan kita juga sejak kita akil baligh, mestilah dilindungi dengan pakaian menutup aurat dari pandangannya.

TAPI, jika kita ni anak susuan mak saudara kita tu, maka bapa saudara sabit tadi telah menjadi bapa susuan kita. Hukumnya kini, dia seperti bapa kandung kita.

Sekian Terima Kasih

Tuesday, October 1, 2013

CPUV/BE NUFFNANG

Assallammualaikum

Hai...semua..okay sekarang shaila hendak cerita tentang CPUV/BE NUFFNANG.Saat-saat yang dinantikan oleh shaila akhirnya tercapai...yeaaaa...akhirnya shaila dapat CPUV/BE dari Nuffnang Kalau korang hendak tahu,inilah adalah CPUV/BE NUFFNANG yang pertama,kedua.ketiga,keempat,kelima dan keenam shaila dapat.Sebenarnya Shaila tidak sedar pun,tahu-tahu dah ada 6 iklan yang sedang berjalan.Serius shaila teruja sangat-sangat sebab sebelum ini shaila tidak pernah dapat pun dan berasa agak kecewa sebab rakan-rakan blogger yang lain ramai yang telah dapat.Tapi Alhamdulillah akhirnya shaila juga CPUV/BE NUFFNANG, thanks to NUFFNANG kerana memberi kesempatan dekat Blog Secret Of Shaila untuk merasa  CPUV/BE dari pihak anda.

-TQ-

Masih aku cinta Lirik -shila amzah

Assallammualaikum


Masih aku cinta Lirik -shila amzah

Biarpun kau tak lagi ada dengan ku
Takkan ku bisa melupakan mu
Cara mu,memanggil nama ku
Terasa seolah kau masih ada
Jauh di dalam sanubari ku
Tak ku relakan pemergianmu
Namun ku,'kan selalu doakan mu
Agar kau takkan terus terluka
Kau kan temui bahagia
Walaupun aku tidak bersama
Jangan kau gusar
Aku akan selalu ada
Dari jauh engkau masih ku cinta
Dari jauh aku masih mencinta
Takkan pernah ada penggantimu
Yang mem pertahankan ku sepertimu
Satu dunia,menentang cinta kita
Akhirnya kita terpisah jua
Yang mengenal mu cuma aku
Tidak ku menyesal mencintaimu
Yang ku harapkan
Kau juga mendoakan ku

P/S: Serius sedih lagu ini dengan ayat-ayat dia sangat sweet dan menyentuh perasaan..

-TQ-

INFO TERKINI