Mei 24, 2016

Maternity | Tanda-tanda Awal Kehamilan

Assallammualaikum




Topik shaila kali ini adalah berkenaan kehamilan. Asyik cerita pasal makan dan travel sahaja, jadi kali ini kita tukar topik ke arah kekeluargaan sikit. Macamana kita hendak tahu bahawasanya kita telah mengandung? Okay antara tanda-tandanya adalah:

Lewat Datang Haid

Jika kebiasaannya kitaran haid kita teratur tetapi tiba-tiba bulan ini tunggu punya tunggu tidak juga kunjung tiba...haishhhhh apasal nie?. Kebiasaanya selepas 2 minggu jika haid masih belum datang makanya kena buat check up jangan diam sebab kita risau juga kalau tidak mengandung, penyakit lain pula datang.

Perut Rasa Macam Senggugut

Dalam tarikh sepatutnya period datang itu, perut ini rasa sakit mencucuk-cucuk macam hendak datang period tetapi tidak datang pun. Sakit itu kadang-kadang datang serang sekejap-sekejap di ikuti dengan sakit pinggang

Selera Makan

Bagaiman pula dengan selera makan? hurmmm, tekat akan rasa tidak sedap dan rasa hendak muntah. Macam shaila suka makan makanan yang masam-masam macam Te o Ais Limau atau Tom Yam. Kemudian tengok makanan ini tidak selera tengok makan itu tidak selera. Kadang-kadang tengik itu terliur tengok ini terliur hendak makan itu hendak makan ini tetapi bila dapat makan sikit sahaja.

Rasa Mual Dan Pening Kepala

Ini sering terjadi, korang rasa tekak macam tidak sedap dan rasa ingin muntah bila lihat sesuatu yang korang tidak suka atau bau. Selain itu juga kepala rasa pening-pening.

Naluri Hati

Percaya tidak naluri hati seorang ibu ini kuat?. Pengalaman shaila, naluri hati shaila memang sangat kuat mengatakan shaila mengandung. Tiba-tiba rasa mengelabah periksa kitaran haid padahal sebelum ini takdelah alert sangat pun. Semasa itu baru perasan yang haid sudah terlewat. Naluri seorang ibu memang kuat tambah bila ada anugerah istimewa dalam peurtnya, hanya seorang ibu yang boleh rasa perasaan itu, perasaan yang sukar di rungkai dengan kata-kata.

Malas Dan Mengantuk

Okay, yang ini memang tidak dapat di elakkan, macam shaila memang malas sungguh hendak buat itu ini sampai kadang-kadang hendak bergerak pun malas. Mengantuk tidak payah cakaplah buat kerja tersengguk-sengguk depan komputer.Tetapi ibu-ibu jangan di layan sangat perasaan itu kerana kita ada tanggungjawab iaitu tanggngjawab kepada keluarga. Jangan sampai kerana asyik melayan perasaaan malas itu sampaikan abaikan semua.

Bau

Bila mengandung ini, deria bau sangat kuat. Tidak suka bau ikan, tidak suka bau goreng-goreng, tidak suka bau busuk kadang-kadang ada sesetengah sampai tidak boleh terima bau suami haaaaa yang itu parah boleh sebab gaduh.

Moody

Kebanyakkan ibu mengandung ini, emosi dia tidak stabil. Kadang-kadang, mood rasa down habis pada hari itu, semua rasa malas hendak layan. Ada juga ketikanya salah sikit, rasa hendak marah dan meradang.

Pinggang Sakit

Pinggang sakit ini sering berlaku ketika malam dan bangun dari tidur. Macam shaila selalu bila bangun dari tidur rasa sakit pinggang itu mencucuk.

Gusi Berdarah

Ada sesetengah ibu semasa berus gigi tiba-tiba ada darah. Ini berlaku kerana badan kita kekurangan kalsium. Untuk masaalah ini ibu-ibu kena ambil susu dan juga ubat yang telah diberikan oleh doktor.

Okay itu sahaja dapat shaila kongsikan untuk kali ini. Jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih

Mei 18, 2016

Travel Review | Sunway Lagoon

Assallammualaikum 



Ini merupakan aktiviti shaila pada minggu lalu. Shaila dan keluarga pergi beriadah ke Taman Tema Sunway Lagoon. Tiket masuk untuk taman tema ini adalah berbeza. Shaila dapat tiket separuh harga yang dijual oleh kawan ipar.



Amusement Park pula menampilkan Wild Wild West yang menawarkan pelbagai tarikan terkenal seperti Grand Canyon River Rapids dicatatkan di dalam Malaysia’s Book of Records sebagai yang pertama seumpamanya Apa yang ada di Wild Wild West. Terdapat banyak permainan yang berada disini. Jom kita lihat antara permainan yang ada di sini.

 

Inilah permainan yang pertama kami terjah. Permaianan ini dinamakan Grand Canyon River rapids. Permainan ini boleh naik 2 hingga 6 orang. Sementara itu, pengembaraan menjadi nyata di World of Adventure di atas Pirate’s Revenge sebuah kapal lanun yang boleh berputar 360 darjah!

 

Gran Canyon River Rapids ini memberikan para pengunjung pengalaman seolah-olah sedang berlakon di dalam filem koboi mereka sendiri. 

 

Kemudian shaila dan keluarga ke permainan seterusnya iaitu Vultures. Permainan ini lebih kurang rasa ala-ala terbang ke udara gitu. Semasa rendah rasa steady dan cool sahaja tetapi bila makin lama makin naik tinggi, sampai senget-senget badan tahan kaki. Mana tidaknya rasa hendak terjatuh pun ada, rasa gayat pun ada...hahaha

 

Cawan pusing adalah permainan seterusnya yang kami naik. Cawan pusing ini best sebab dua kali kami repeat naik. 
 

Bahagian tengah itu adalah bahagian control pusingan cawan. Kalau tidak mahu pusing sangat biar dia  pusing sendiri tetapi kalau hendak super pusing bolehlah pusingkan laju-laju tombol tengah itu.


Untuk permainan kapal ini, shaila tidak naik sebab dulu shaila pernah naik sekali rasa hendak tercabut jantung. Meleleh-lelehlah air liur sebab menjerit sahaja. Untuk kali ini memang tidaklah adik ipar shaila sahaja yang naik.

 

Jom kita melawat binatang di Wild Life Park. Zoo mini yang menempatkan beberapa haiwan seperti singa putih,harimau belang,Beruang Matahari, harimau kumbang dan sangkar burung.

 

Ini adalah salah satu tarikkan utama yang terdapat dalam Wild Life Park adalah white lion.Sunway Lagoon juga sudah mempunyai tarikan hidupan liar yang menempatkan 150 spesis haiwan dari seluruh pelosok dunia yang sangat menarik untuk dilawati. Antara haiwan-haiwan yang menjadi tumpuan di sini ialah singa putih, harimau belang, harimau kumbang, burung-burung dan sebagainya. Di sini juga ada persembahan haiwan yang diadakan setiap hari di antara pukul 3 hingga 3.15 petang bertempat di Wildlife Theatre.

 

Untuk permainan ini, shaila tidak naik kerana anak shaila tiada orang hendak jaga semasa itu. Vuvuzela merupakan permainan terbesar dan terkenal di Sunway Lagoon. Vuvuzela dengan laluan air sepanjang 152 meter, direka untuk menyamai perjalanan melalui sungai yang bergelora sebelum jatuh ke corong air terbesar dunia.Ia juga dilengkapi lif yang membawa pelampung dengan enam tempat duduk ke dek pelepasan.Untuk menaiki permainan tersebut, pengunjung mestilah mempunyai tinggi sekurang-kurangnya tiga kaki dan 7.3 inci (110 sentimeter). Setiap pusingan permainan boleh memuatkan berat maksimum 454kg untuk setiap pelampung.



Kemudian seterusnya kami ke Scream Park untuk berjumpa dengan hantu-hantu di dalam itu. Semasa kami hendak masuk tiba-tiba ada wanita arab keluar dari situ katanya "not good not good" jadi shaila teka mesti hantu di dalam sana amat menyeramkan. Dup dup dup jantung semasa itu. Rupanya di dalam ini ada banyak peringkat dan setiap peringkat akan diberi penerangan oleh perkerja yang jaga di dalam itu. Hantu di dalam ini tiadalah seram sangat dan tiada konsep sentuh jadi korang perlu bimbang hantu-hantu didalam ini tidak akan sentuh korang. Hanya bunyi dentuman yang kuat sesekali kelibat hantu buat kita terkejut, itu sahaja.

 

Lihat, anak shaila pun tidak takut dengan hantu tau, elok  jer ambil gambar bersama hantu. Hailah anak, muncung tu tidak boleh cover betul...hahahah.

 

Okay setelah penat bermain permainan kering, jom kita mandi pula. Okay dekat area sini memang ramai orang dan panas. Disini juga disediakan ponduk untuk letak barang tetapai kalau lambat, memang penuhlah.

 

Air dia bersih cuma bau klorin sangat kuat. Memang gelap muka kami sekeluarga berjemur. Mana tidaknya mandi tidak ingat dunia, sedar-sedar sudah petang. Petang itu tiba-tiba hujan lebat selepas berteduh kami salin baju dan pulang. Sampai disini sahaja entry shaila, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih

Mei 09, 2016

Food Review | Man Lava Street Hawkers

Assallammualaikum

 

Pada hari jumaat yang lepas, shaila berkesempatan berkunjung ke Man Lava Street Hawkers. Lokasinya terletak di Damansara Damai Sungai Buloh. Untuk ke sini korang akan tempuhi sedikit jem kerana untuk ke sana hanya melalui satu laluan sahaja. Apa yang menariknya di Man Lava Street Hawkers ini adalah gabungan antara top vendor viral seperti chaw keaw teaw ketam, roti bakar, sengkuang calit, Bob Republic dan lain-lain lagi. 

 

Jom kita lihat menu menarik yang terdapat di sini. Ini merupakan salah satu hidangan yang shaila pesan. Nama hidangan ini adalah Burger Lava. Mengapa rotinya berwarna hitam? adakah sempena warna Lava yang berwarna hitam? ahaaaa...macamana pula dengan rasanya? burger ini harga dia memang sedap. Berbaloi dengan harga RM13. Untuk satu menu hidang ini memang membuat kita kenyang. Rasa ayam dia juga sedap dan ranggup ditambah dengan sos black paper. Kentang goreng dia juga banyak, memang shaila tidak habis makan.

 

Menu hidangan ini pula adalah milik suami shaila. Nama menu ini adalah chicken chop. Harga lingkungan RM11. Rasa ayam ini lebih kurang rasa ayam burger shaila ranggup dan pedas sedikit. Ayam dia dia juga besar. Suami shaila berjaya menghabiskannya. Rasanya chicken chop sedap  ditambah pula dengan sos dan juga kentang goreng. 

 

Untuk pencuci mulut, shaila pesan Manggo Lava. Rasa manggo ini tidak payah cakaplah...terbaik dan manis. Cukup untuk makan empat orang. Ais krim merupakan penambah rasa begitu juga dengan sagu. Shaila semasa zaman sekolah, sagu itu shaila panggil telur berudu..hahaha.

 

Ini merupakan salah hidangan istimewa yang selalu menjadi pilihan ramai. Apa yang istimewa dia? haaa..bahagian luar gelas disaluti dengan coklat dan kacang. Manakala bahagian dalam pula ais krim coklat. Terdapat nata di coco dan juga cornflakes coklat turut dimasukkan ke dalam ais krim ini sebagai penambah rasa.

Okay sampai di sini sahaja entry shaila, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih.

April 16, 2016

Event Review | Muhammad Areez Syahmi Turns 1

Assallammualaikum 



Pada 6 April 2016, genap usia anak shaila Muhammad Areez Syahmi setahun. Hari lahirnya jatuh pada hari rabu, jadi kami buat sambutan hari lahir dan juga kenduri aqiqah pada hari sabtu. Kad invitation itu shaila design sendiri okay.



Majlis aqiqah Areez Syahmi dimulakan dengan marhaban dari kumpulan di datangkan khas dari sungai buloh iaitu kumpulan Nur oleh ibu mertua shaila. Sebenarnya mak mertua shaila salah seorang ahli kumpulan ini.



Shaila kena bawa Areez Syahmi bersalam dengan semua ahli serta pusing sebanyak 3 kali. Sepanjang pusing itu, Areez Syahmi menagis sebab dia dah start kenal orang.



Inilah hasil kerja meja candy yang shaila buat. Shaila buat simple sahaja. Balon itu sebenarnya buat banyak tapi tiap kali hendak pasang meletup. Itu sahajalah yang tinggal memjelang birthday Arrez Syahmi.



Ini goodie bags untuk kanak-kanak yang datang, didalam dia ada air kotak, keropok dan gula. Sticker shaila tempah dari member office shaila sahaja.



Inilah kek hari lahir Areez Syahmi. Bertemakan cerita cartoon didi and friends. Areez memang suka tengok cerita ini, shaila rasa bukan areez sahaja tetapi kebanyakkan budak memang suka tengok cerita ini..hihihi



Wahhh.siap letak khemah, dah macam kenduri kahwin pula. Sebenarnya sebelah petang ada majlis pertunangan adik ipar, itu kami sewa khemah sekali.



Makanan utama pada majlis ini. Untuk Areez, shaila buat seekor kambing bakar dan seekor lagi masak kari. Katering yang kami sewa ini memang terbaik. Daging diorang masak lembut dan tidak berbau jadi memang sedap makan. Menjelang Majlis pertunangan adik ipar, kambing pun habis.



Haaa...ini kari kambing untuk seekor lagi kambing.



Ayam juga turut ada untuk para tetamu yang datang.



Ini merupakan favorite ayah mertua shaila, sambal belacan dan juga timun.



Birthday boy muka masam sahaja, muka tiada perasaan..hahaha..Selamat Hari Lahir anakku Muhammad Areez Syahmi, semoga menjadi anak yang soleh dan berbakti kepada kedua ibu bapa. Semoga menjadi anak yang tabah dalam mengharungi hari yang mendatang.

Sekian Terima Kasih.

Mac 24, 2016

Product Review | Harum Malam Untuk Wanita Mementingkan Kesihatan Dalaman

Assallammualaikum


Sama ada sudah berkahwin mahupun anak dara, penjagaan dalaman amat penting bagi setiap wanita. Ini kerana bila usia semakin meningkat, semakin banyak yang kita perlu jaga terutama yang telah berkahwin dan melahirkan anak.  Bila sedar diri sudah semakin dimamah usia ibarat enjin kereta pesona yang semakin hari semakin semput, mulalah tercari-cari produk untuk melancarkan kembali sistem dalaman badan. Dalam pencarian shaila, shaila bertemu jodoh dengan produk Harum Malam. Harum malam merupakan supplemen dalaman mewangikan tubuh sepanjang masa di samping berkesan semulajadi sebagai "perapat" . Wow!!! "perapat" hurmmmm...memang sesuai untuk ibu yang melahirkan anak. Selain itu, Harum Malam membantu menyihatkan dan mencegah bau badan. Harum Malam juga dapat mencegah masalah dalaman wanita, memberi tenaga dan menambahkan stamina untuk aktiviti harian. Diadun dengan ekstrak ros dan kaya dengan ekstrak he ba lain seperti sireh, buah tin, kismis,madu, goji, limau purut, strawberi, kayu serapat, buah delima, manjakani, pueraria lobata, pueraria mirifica dan senna yang dapat mengatasi bau kurang enak dari tubuh. Produk yang harus diambil oleh semua wanita zaman kini.


Kelebihan Harum Malam

1. Mengatasi masaalah keputihan
2. Menghilangkan kegatalan dan masaalah bau di Miss V
3. Mengetatkan, menegangkan dan merapatkan otot rahim
4. Memberi tenaga dan kecergasan 
5. Membuang toksin di dalam badan
6. Melawaskan sistem penghadaman
7. Melancarkan perjalanan dan kitaran haid
8. Membuang angin di dalam badan
9. Mengurangkan masaalah bau badan
10. Menguatkan keinginan hubungan seksual
11. Anti penuaan dan mencantikkan bentuk badan
12. Membesar dan menegangkan payu dara
13. Membentuk punggung agar lebih montok
14. Membakar lemak yang berlebihan
15. Mengawal berat badan
16. Mengempiskan perut buncit
17. Menyubur dan merapatkan pintu rahim
18. Menghalang jangkitan kulat dan virus
19. Memberi perlindungan anti oksida yang tinggi
20. Meningkatkan pengaliran darah yang membantu rangsangan seksual.

Golongan yang sesuai ambil minuman kesihatan Harum Malam:

1. Wanita Berkahwin
2. Anak Dara
3. Wanita Berpantang
4. Sesuai untuk yang menyusukan anak
5. Sesuai untuk usia 50 tahun ke atas


Cara pengambilan:

Pagi : 1 sudu sebelum sarapan
Malam : 1 sudu sebelum tidur

*boleh diminum terus
*Pastikan guna sudu plastik kerana Harum Malam mengandungi madu,dikhuatiri kalau guna sudu besi akan hilang khasiatnya.boleh simpan dalam peti sejuk .Produk Harum Malam Halal dan lebih 7 tahun dalam pasaran.


Pantang Larang HM:
1. Elakkan minuman berais
2. Ibu mengandung tidak dibenarkan
3. Minum ikut sukatan yang dibenarkan sahaja ( Tidak digalakkan mengambil lebih dari sukatan )
4. Untuk kesan yang maksimum,amalkan setiap hari.

Isipadu : 250 ml
Berat : 580 gram

Kandungan:

Ekstrak Ros, Sirih, Buah Tin, Kismis, Madu, Goji, Limau Purut, Kayu Serapat, Buah Delima, Manjakani, Pueraria Lobata, Pueraria Mirifica, strawberry, senna.
100% ramuan asli


100% original dan terbaru hanya dari HQ. Jaminan wang dikembalikan jika customer dapat buktikan stock kami palsu. Sila lihat gambar untuk mengetahui sendiri Harum Malam anda . Jadi lah pengguna yang bijakProduk Harum Malam mendapat kelulusan dari KKM. No siri KKM tertera pada botol, jadi anda boleh menyemak di laman web KKM.


Shaila telah cuba produk ini selama seminggu. Sebelum ini shaila menghadapi masaalah keputihan yang meyebakan timbul rasa tidak selesa tetapi setelah menggunakan Harum Malam, masaalah keputihan  sudah semakin berkurangan. Badan juga tidak mudah letih. Sekarang musim panas agak teruk, badan sering berpeluh dan mengeluarkan bau kurang nyaman. Harum Malam telah berjaya mengatasi bau ketika berpeluh. Shaila sebelum ini menghadapi masaalah angin dalam badan, menag teruk juga masaalah masaalah angin dalam badan shaila, setelah consume harum malam ini, masaalah angin dalam badan semakin berkurangan. Kitaran haid juga sudah semakin berjalan dengan lancar. Harum Malam bukan untuk wanita yang sudah berkahwin sahaja tetapi sesuai juga untuk anak dara. Boleh di ambil setiap hari walaupun period, dalam pantang dan menyusu bayi. Untuk wanita yang preggy (pregnant) tidak digalakkan untuk consume sebab takut akan mengalami kesukaran bersalin (sempit). Khasiat Harum Malam telah diakui ramai. Hubungan suami isteri menjadi lebih intim, para wanita semakin bertenaga, dan penampilan diri masing-masing semakin yakin kerana tiada bau badan serta hilangnya keputihan dan ketidakselesaan di bahagian faraj.
Berminat?

HARGA : RM33 (SM) RM39 (SS)

Hubungi  010-4042769 untuk keterangan lebih lanjut.

Sekian Terima Kasih

Mac 20, 2016

Product Review | Minuman Moeder untuk Ibu Mengandung

Assallammualaikum,


Menjadi seorang ibu merupakan saat yang di nanti-nanti bagi setiap pasangan. Berita mengenai kehamilan merupakan detik yang sangat bermakna. Bagi setiap ibu, mereka inginkan yang terbaik untuk kandungannya. Begitu juga dengan shaila, ketika menagndungkan Areez, tercari-cari minuman yang terbaik untuk bayi dan juga kandungan. Di sini shaila ingin berkongsi tentang minuman yang boleh di minum semasa mengandung dan selepas melahirkan bayi. Minuman dari Moeder ini khas untuk ibu dan juga bayi.


Antara kebaikkan yang terdapat dalam minuman ini adalah :

Untuk ibu hamil :
1. Menguatkan kandungan bagi Ibu hamil.
2. Memberi lebih tenaga ketika proses bersalin.
3. Mencegah sakit pinggang dan tulang belakang ketika hamil.
4. Meningkatkan gaya tubuh, stamina serta tenaga sepanjang hamil.
5. Mencantikkan kulit ibu hamil.

Untuk kandungan/bayi :
1. Membantu memutihkan kulit bayi
2. Membantu menguatkan sistem paru-paru bayi.
3. Mengurangkan risiko demam kuning.
4. Membantu kecergasan otak bayi.

Untuk Ibu menyusu :
1. Memberi tenaga untuk ibu.
2. Membanyak dan memekatkan produksi susu.
3. Membantu menghilangkan selulit kesan kehamilan.
4. Membantu merawat luka dalaman ketika bersalin.
5. Mencegah kegemukkan, mencerah dan melembapkan kulit.


Ramuan yang terkandung :
susu kambing, ekstra tomato, habbatussauda, madu, ekstra anggur, lutien, sarang burung, rumpai laut, buah tin, kurma, gam arab, ekstra billberry, ekstra aloe vera, ekstra lobak merah, ekstra brokoli, ekstra betik, stevia, omega 3, vanilla dan non diary creamer.


Ini merupakan serbuk minuman Moeder. Serbuk minuman ini berbau enak ketika dibuka. Shaila memang suka bau dia sedap dan rasa tidak sabar untuk rasa. Seeloknya selepas bancuh terus minum jika tidak korang akan rase air itu sedikit pahit. Air ini rasa macam gula-gula horlick..sedap.


Cara bancuhan dia :

1 skop pagi dan 1 skop malam di bancung bersama air suam sebanyak 200ml.


Bagi shaila, product ini amat bagus kerana mempunyai kelebihan iaiutu menyelesaikan segala permasaalahan yang sering ibu hamil hadapi seperti sakit pinggang dan tulang belakang. Selain itu juga dapat mengurangkan masaalah demam kuning yang bayi hadapi setelah lahir. Bagi ibu yang kekurangan susu juga sesuai minum produk ini. Produk ini juga boleh diamalkan oleh ibu yang ingin memiliki zuriat. Minuman ini juga boleh mencantik serta melembapkan kulit muka mungkin kerana ada bahan seperti tomato, sarang burung, rumpai air, kurma dan lain lagi yang terkandung dalam minuman ini. Shaila baru minum seminggu minuman ini. Apa yang shaila rasa adalah badan tidak rasa letih dan sengal-sengal terutama ketika balik dari kerja. Selain itu juga, kulit shaila terasa segar dan kemerahan.


Harga  minuman Moeder ini adalah :

RM 159.00 (WM) | RM 169 (SS)

Boleh Hubungi mereka di :

Telefon : 010-4042769  atau

Facebook : https://www.facebook.com/Moeder-boost-your-milk-708363745936899/ atau

Laman Web : www.moederhq.com 

Sekian Terima Kasih