• HOME
  • CONTACT ME
  • FOOD
  • TRAVEL
  • PRODUCT
  • LIFESTYLE
  • MY STORY
  • DISCLAIMER

Sunday, August 28, 2016

Product Review : Pertanyaan tentang Bedak Tanaka

Assallammualaikum 


Kerana sering dihujani dengan pelbagai pertanyaan dan persoalan tentang bedak Tanaka yang tidak dapat Shaila balas lagi. Entry kali ini Shaila akan menjawab beberapa persoalan yang telah dikemukakan. Untuk pengetahuan semua. Shaila memang tidak menjual bedak tanaka ini dan hanya buat review sahaja. Bedak ini memang sukar ditemui dipasaran sekarang kerana kali terakhir Shaila pakai adalah pada tahun 2013. Mungkin juga bedak ini masih ada jual lagi di Myanmar kerana asal bedak ini adalah daripada Myanmar.


Kelebihan Bedak Tanaka ini adalahalah Bedak Tanaka ini juga boleh menutupi ruang-ruang rongga si pemakai agar muka nampak rata dan flawless. Bedak tanaka ini memang sesuai untuk kulit muka yang BERJERAWAT tetapi tidak mampu untuk memudarkan JERAGAT. Sebenarnya jeragat memang susah untuk hilang melainkan menjalani rawatan laser yang memerlukan jumlah kos rawatan yang tinggi. Kepada yang sesiapa yang mengalami kulit JERAGAT, memang sukar untuk dihilangkan dengan menggunakan produk biasa tetapi hanya boleh dikawal agar tidak terus merebak. Shaila juga mengalami masaallah jeragat yang dihadapai sejak tahun 2012 hingga sekarang masih belum dapat diatasi. Jeragat ini disebabkan oleh beberapa faktor seperti berikut :

Sinaran matahari
Ultraviolet (UV) daripada matahari boleh merangsang tahap melanoctes.Malah, jeragat yang pudar boleh kembali dengan hanya sedikit pendedahan pada matahari.

Perubahan hormon
Wanita hamil sering mendapat jeragat. Apabila jeragat muncul di kalangan wanita hamil, ia dipanggil chloasma atau topeng kehamilan. Pil kawalan kelahiran dan ubat hormon juga boleh menyebabkan jeragat di muka.

Kosmetik
Produk penjagaan kulit dan alat make-up yang mengandungi bahan kimia berbahaya boleh merangsang kulit dan memburukkan lagi jeragat di muka.

Keturunan.
Akibat daripada genetik.

Pengambilan Vitamin Bantu Kurangkan Masalah Jeragat:

VITAMIN C
Penting dalam pembentukan kolagen.Ramai wanita mengamalkan produk kolagen walhal dengan hanya dengan mengamalkan makanan yng tinggi kandungan vitamin c mmbantu penghasilan kolagen dengan lebih baik.

VITAMIN E
Terkenal sebgai vitamin awet muda.Ia juga dikatakan melambatkan proses penuaan.Selainitu vitamin E juga dikatakan membantu keseimbangan hormon dan mengawal kadar minyak dalam liang kulit.Vitamin E juga membantu mengurangkan kesan kulit jeragat selain pengambilan beta carotene.

PROTEIN
Ianya membantu mengurangkan kesan hitam (kulit mati akibat jeragat).Tompokan hitam pada kulit akibat jeragat sangat sukar dihilangkan jika tidak mendapat cukup protein yang membantu dalam penghasilan sel baru.Untuk mendapatkan kulit yang cantik kita perlulah mendapatkan makanan yang bersumberkan protein yang baik.

Air
Sangat penting dalam pengaliran darah,penyerapan semua nutrien dari sumber makanan untuk diserap oleh tubuh.Kekurangan airboleh menyebabkan kita mempunyai kulit yang kering seterusnya mempunyai kulit yang bermasalah.

Sekian Terima Kasih
Baca Selengkapnya >>>

Thursday, August 18, 2016

Product Review | Lipstick Farmasi

Assallammualaikum

Pasti ramai tahu tentang Lipstick dari jenama Farmasi ini. Shaila sebenarnya dapat Lipstick ini dari kawan baik shaila. Pertama kali shaila mencuba pakai Lipstick ini sebanarnya..Hihihi

Warna Lipstick yang shaila pakai ini kod 04. Warna Lipstick ini warna hot pink bila pakai pun rasa hot sahaja..cewahhh..ehhh jangan main-main tau ramai puji cantik hari ini.. ehhhh bukan puji shaila tetapi puji warna Lipstick shaila yang memancar warnanya. Shaila pun sebenarnya terpikat juga dengan warna Lipstick ini. Bagi shaila, warna pink is the best!!  sebab shaila memang ini minat warna pink.. hihihi. Kalai hendak tahu, Lipstick shaila pakai ini memang tiada rasa jadi ketika kita pakai, takdelah kita rasa hendak jilat bibir sahaja sebab itu penyebab bibir akan jadi kering. Okay sampai disini sahaja entry shaila, jumpa lagi di entrt akan datang.

Sekian Terima Kasih
Baca Selengkapnya >>>

Wednesday, August 17, 2016

Product Review | Door Safety Lock

Assallammualaikum


Mesti peningkan bila berhadapan dengan situasi anak sudah pandai menyelongkar kain baju. Seperti shaila, dahulu almari baju Areez letak bawah sahaja tetapi sekarang shaila letak diatas meja supaya Areez tidak sampai untuk tarik baju yang telah berlipat. Tetapi sebenarnya itu hanya sementara sahaja. Sekarang Areez sudah pandai menyelongkar almari baju shaila pula, aduhhh  baju baru kita lipat habis dia tarik. Untuk menyelesaikan masaallah ini, shaila telah membeli Door Safety Lock.


Memang berbaloi beli benda ini kerana Areez tidak boleh lagi buka almari shaila untuk tarik kain baju yang telah elok tersusun didalam almari. Sejak ada benda ini, barulah hidup shaila rasa aman dan tidak perlu lipat balik baju-baju yang Areez tarik itu. Okay sampai disini sahaja entry shaila.Jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih
Baca Selengkapnya >>>

Food Review | Pau Cendawan

Assallammualaikum
Hai semua, apa khabar? Diharap dalam keadaan sihat selalu. Kali ini shaila ingin review pasal pau cendawan. Pau ini sebenarnya telah menjadi viral ketika bulan puasa yang lalu. Ini memang pertama kali shaila rasa pau cendawan. kebetulan rakan sekerja suami ada menjual di office, jadi suami shaila telah membelinya. 
Bagaimana rasa pau cendawan ini?? Hurmmm kalai buat penggemar mushroom soup pasti sukakan pau cendawan ini kerana inti pau cendawan ini rasa lebih kurang mushroom soup. Didalam inti pau cendawan ini juga ada juga terkandung ayam. Pau Cendawan ini memang enak jika dimakan ketika panas-panas. Ohhh yaa...pau cendawan yang suami shaila beli itu kena stim dahulu baru boleh makan sebab ini bukan ready made punya tetapi frozen punya.Okay sampai disini sahaja entry shaila kali ini.Jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih
Baca Selengkapnya >>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...