Tuesday, March 31, 2015

TRAVEL: Mahkota Hotel Melaka

Assallammualaikum

Semasa cuti-cuti Malaysia di Melaka, shaila menginap di Mahkota Hotel Melaka. Mahkota Hotel Melaka Terletak hanya 15-minit berjalan kaki dari A’Famosa Fort. Selain itu Mahkota Hotel Melaka berdekatan dengan berhampiran Mahkota Parade Shopping Mall. Hotel Mahkota Melaka terletak kurang dari 15 km dari Lapangan Terbang Batu Berendam.


Pangsapuri-pangsapuri yang luas di Mahkota Melaka semuanya berhawa dingin dan mempunyai dapur kecil. Setiap bilik dilengkapi dengan ruang tamu yang selesa dengan sofa dan TV kabel.


Di Mahkota Hotel Melaka terdapat 2 kolam renang luaran serta tempat meletak kereta percuma. Kolam dia pun bersih dan tidak terlalu dalam. Selain itu disediakan juga kolam dan juga pancuran air untuk kanak-kanak. Kemudahan sauna yang berasingan untuk kaum lelaki dan wanita ada disediakan berserta dengan gelanggang skuasy dalaman serta gelanggang tenis luaran. Oasis Karaoke menyediakan hiburan sepanjang malam dengan bilik menyanyi peribadi.


Pemandangan dari bilik apartment shaila duduk. Shaila tempah bilik apartment ini dari agoda. Tempah ahrga di Agoda adalah lebih murah berbanding terus dari Hotel. Pakej shaila tidak termasuk sarapan pagi.Café Mahkota menyajikan bufet makanan Asia dan Barat yang asli. Latar yang kasual serta pemandangan kolam renang ditawarkan di The Pizza Terrace. Minuman dan muzik secara langsung boleh dinikmati di Bay Lounge.


Ini adalah ruang tamu di apartment yang shaila menginap. Ruang tamu dia agak luas dan selasa. Kalau ikut dari size ruang tamu ini, sesuai untuk 4 orang.Tetapi bilik disediakan hanyalah satu.


Ini pula ruang dapur dia. Ruang dapur dia agak sempit sedikit tetapi itu tidak menjadi masaalah pun kerana didalam apartment ini, tidak dibenarkan memasak.


Ini pula keadaan dalam bilik. Hiasan dalam bilik dia nampak lama. Selain itu, bilik air dia agak kecil dan sesuai untuk masuk sorang. Masuk ramai-ramai memang tidak digalakkan terutama yang bawa anak kecil. Lagi satu yang tidak best tentang bilik air adalah bathtub dia juga tidak berfungsi.


Shaila suka duduk di koridor dia memang best lepak disini sambil tengok pemandangan.Tetapi koridor dia agak kotor sedikit. Selain itu, angin di koridor ini pun memang kuat jadi memang sedap duduk disini sambil tengok mat Salleh bersidar dibawah..hahaha..Okay sampai disini sahaja entry shaila, jumpa lagi di entry akan datang pula..daa!

Sekian Terima Kasih.

Monday, March 30, 2015

Pengalaman Brown Spot dan Jantung Baby Lemah

Assallammualaikum,


Entry ini ditulis pada pukul 3:08 pagi pada 28/3/2015.Tengahari tadi shaila dapati ada brown spot pada underware. So kawan-kawan nasihat supaya pergi ke klinik untuk check sebab risau kalau ada apa-apa jadi dekat baby.Kalau ikut due date lambat lagi iaitu pada 26/4/2015.Shaila terus pergi wad bersalin Hospital Sungai Buloh.Sampai di hospital dalam setengah jam, nurse check jantung baby. Jantung baby lemah, risau shaila dibuatnya.Kemudian nurse masukkan air sebotol then dalam masa sejam juga lar jantung baby kembali normal. Kemudian shaila diminta tunggu di kerusi luar untuk check up dengan doktor. Hampir 2 jam menunggu kemudian doktor latih panggil untuk buat check up. Mula-mula check up secara lisan kemudian barulah check jantung, tekanan darah dan tut. Yang tidak tahan check tut lar..aishhhh memamg perkara yang tidak digemari kaum perempuan. Nasib shaila dapat pelatih perempuan, tidak la malu sangat. Kamudian shaila diminta duduk diluar kembali dalam sejam lebih nama shaila di panggil kembali untuk ambil darah dan masuk ubat.Bab masukkan ubat, sakit dia boleh tahan lar tetapi bab kena cucuk tang punggung! alahai rasa nak sepak jer..sakit!.kemudian shaila diminta duduk diluar kembali kerana tiada katil.

11.00 pm hingga 12.00 am (27/3/2015)

Nama di panggil kembali untuk masukkan ubat di bahagia tut. Now masih di ruangan menunggu menanti siang datang menjelma. Penat tidak usah dikata, 24 jam duduk sahaja! dah macam berjaga untuk jawab exam lak pagi esok. Waaa..tidak sabar hendak pulang menunggu katil yang empuk! esok masukkan ubat sekali lagi dan cucuk punggung! ohhh tidak! sob..sob..sob..


Pukul 4.00 am hingga 5.00 am (28/3/2015)

Nurse panggil untuk check up jantung baby. Alhamdulillah jantung baby dalam keadaan baik.Now kembali ke kerusi rehat untuk tunggu cucuk pukul 8.00 am nanti.

Pada pukul 11am,shaila dapat cucuk yang kedua. Kemudian nurse check up jantung baby kembali.Alhamdulillah jantung baby pun bail day shaila juga tidal mengalami turun darah lagi. Pada pukul 12 pm shaila dibenarkan pulang..yahoooo! semoga baby kuat tinggal 26 hari saja lagi ini, tidak sabar hendak jumpa kamu sayang!

Sampai disini sahaja entry shaila, jumpa lagi di entry akan datang.

Sekian Terima Kasih.

Sunday, March 29, 2015

TRAVEL: Throwback Bercuti di Pantai Klebang Melaka

Assallammualaikum


Hai semua! kali ini shaila ingin cerita kisah shaila jalan-jalan makan angin di Melaka. Sebenarnya kisah ini dah lama berlalu, sekarang baru hendak cerita. Pada 6 February 2015 adalah tarikh lahir shaila yang ke ?? hurmmmm...hahaha. Jadi shaila dan suami telah buat keputusan untuk bersiar-siar di sekitar Melaka. Masa itu, ais krim pasu memang terkenal di Melaka selain coconut shake. Jadi di kesempatan yang ada, shaila dan suami telah pergi merasai keenakkan dan keunikkan ais krim pasu.Sebenarnya ais krim pasu itu biasa saja rasanya seperti ais krim biasa cuma cara display dia itu sahaja yang menarik perhatian. Harga untuk ais krim pasu di Pantai Kleabang adalah RM 5 sepasu.


Selepas menikmati ais krim pasu, Shaila dan suami berjalan-jalan menuju ke pantai untuk menikmati suasana pantai dan angin bayu di situ.Ketika ini sudah petang dan cuaca agak mendung.Shaila pergi Pantai Klebang pada petang jumaat jadi masa ini tidaklah ramai sangat pengunjung yang datang. Kalau ramai pun mungkin pada sebelah malam kerana pada sebelah malam area Pantai Klebang ini menang meriah.


Memang terase tenang sahaja ketika berada disini.Tambahan pula melihat panorama yang indah ditambah pula dengan tiupan angin yang sepoi--sepoi bahasa dan deruan ombak yang memecah pantai pasti membuat kita berasa damai sehingga terlupa seketika kesibukkan di kota.Selepas menikmati pemandangan di pantai, shaila dan suami pulang ke hotel penginapan untuk berehat. Next entry shaila akan cerita hotel mana shaila menetap.Okay! jumpa lagi di entry akan datang!

Sekian Terima Kasih



Monday, March 23, 2015

REVIEW : Homst Chinese Muslim Restaurant

Assallammualaiukum


Hai! semua apa khabar? diharap dalam keadaan sihat selalu. hurmmmm! tengahari ini hendak makan apa yer?? hahaha..mesti terfikir-fikir diruang minda korang juadah apa yang hendak dimakan. Shaila selalu makan dekat area office sahaja tetapi kalau tia-tiap hari makan tempat yang sama buntu juga hendak makan apa.Memandangkan rezeki kawan shaila murah, semalam mereka belanja kami makan di Homst Chinese Muslim Restaurant


Ini adalah air yang terkenal dan sangat sedap yang terdapat di Homst Chinese Muslim Restaurant. Mangga Sago - potong kiub mangga segar dihidangkan dengan krim dan kuah susu, sagu dan kiub ais. Lemak manis berkrim di sukai ramai...Yummy !!


Untuk sayur, kami memilih kailan ikan masin. Rasanya memang sedap dan cukup rasa! tidak sampai beberapa saat sudah selesai kami kerjakan..Hahaha!


Inilah makanan kegemaran shaila! udang butter prawn..yumyumyum! udang butter di Homst Chinese Muslim Restaurant memang terbaik dan sedap! di salut dengan butter yang banyak memang tidak rugi mencuba.


Sizzling tofu.Homst juga mempunyai pelbagai hidangan tauhu pada menu mereka, dengan pilihan vegetarian dan daging. Tofu shaila kurang sedikit, shaila hanya makan dia punya kuah sahaja. Rasanya kuah sizzling tofu...hurmmmm boleh than sedapnya juga.


Untuk ikan pula, kami memilih untuk order ikan kerapu Sweet and sour fish set sederhana. Rasanya memang terangkat ditambah dengan ikannya yang di goreng rangup jadi memang kenalah dengan selera kami.


Office mate shaila yang berbesar hati taja makanan tengahri kami semalam....alhamdulillah rezeki hujang-hujung bulan...hihihi 


Okay sampai disini sahaja entry berkenaan food review kali ini,terliur tak? kalau terliur,apa lagi, pecut kereta makan tengahari atau dinner disini. jumpa lagi di entry akan datang!

Sekian Terima Kasih

Sunday, March 22, 2015

REVIEW : GLAMOROUS SLYMZ

Assallammualaikum


Memperkenalkan Supplement terbaru yang 100% organik
Fungsi : 

- Mengurangkan berat badan
- Membersihkan usus dan buah pinggang
- Memberi tenaga
- Menyekat selera makan yang berlebihan
- Membuang toksin dalam badan
- Memecahkan lemak yang berlebihan
- Memberikan bentuk badan yg menarik


Bahan-Bahan

GUARANA, GARCINIA, L-CARNATINE, SENNA LEAF, WHITE KIDNEY BEAN, GREEN TEA, FRUITS FIBRE.

TEH HIJAU

meningkatkan metabolisma badan. Apabila metabolisma badan meningkat, badan lebih cepat 'memproses' lemak yang tersimpan dalam badan dengan lebih kerap. Polifenol yang terdapat dalam teh hijau berfungsi untuk meningkatkan oksidasi/pemprosesan lemak dan meningkatkan kadar pertukaran makanan kepada kalori. 

GUARANA 

Sarjana Perancis Gonseiu Duhhjafa menyebut dalam sebuah laporan berjudul The Products of Guarana: "Guarana adalah 100% organik. Ia mengandungi sebilangan besar bahan organik seperti guaranin dan tannin (melindungi dari kerosakan DNA) yang baik kepada badan manusia". Kajian Dr. Berredo Carneiro dari Brazil, Sarjana Eropah seperti Dr. Martins Deehastelus, Peekalt Greena dan Dr. Nirsleiner mengesahkan dalam laporan kajian mereka; Guarana mempunyai kemujaraban yang mengagumkan. Ia mempunyai kesan diuretik dan hipotemia, baik bagi perut dan usus, mencegah gastrik ulser selain dapat meningkatkan pencernaan, meningkatkan penyerapan nutrien dan keupayaan seks. Juga menggalakkan metabolisme organ badan dan membaiki tisu organ dalaman". 

GARCINIA 

Rangsangan kehilangan berat badan menerusi dua cara asas : 

1. Menyekat selera Penemuan terbaru mendapati melalui cara peningkatan tahap kimia tertentu dalam otak seperti serotonin, pengatur kepada pengawalan selera, HCA juga dikatakan mungkin mampu menyekat selera makan. 

2. Menghalang pembentukan lemak asid (lipid synthesis)HCA bertindak menghalang penukaran makanan bergula dan berkanji kepada lemak. Ini bermakna HCA dikatakan dipercayai mampu membantu menyekat penghasilan lemak. 

SENNA LEAF 

Merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, percepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak. 

WHITE KIDNEY BEAN 

White kidney bean dapat membantu tubuh untuk mengurangi jumlah zat tepung yang diubah menjadi gula dalam proses pencernaan, sehingga mengurangi jumlah kalori yang masuk ke tubuh. Dalam proses pencernaan tubuh kita mengubah karbohidrat yang ditemukan dalam makanan seperti nasi dan kentang menjadi glukosa. Tubuh kita mengubah karbohidrat dengan cara memecah molekul karbohidrat dengan amilase (enzim yang diproduksi di pankreas). Glukosa ini kemudian menjadi sumber energi atau disimpan sebagai lemak jika tubuh kurang berolahraga atau bersenam. White kidney beans mampu meneutralizekan enzim amilase sebelum enzim tersebut mengubah karbohidrat menjadi glukosa yang kemudian diubah lagi menjadi lemak. Pada dasarnya white kidney bean membuat karbohidrat lebih sedikit diserap dan melewati sistem pencernaan dengan jumlah kalori yang lebih sedikit.

 L-CARNATINE L 

Carnitine mempertingkatkan keupayaan membakar lemak,menyingkirkan deposit lemak yang tidak sihat seperti di pinggul,peha,lenggan dan pinggang. Ia juga baik untuk salur darah dan jantung anda. L carnitie juga digelarkan sebagai enjin pembakar lemak yang paling efektif. Bayangkan badan anda seperti sebuah keretapi yang dihidupkan oleh relau pembakaran arang batu.Mitokondria selular anda seumpama relau,lemak yang disimpan pula sebagai arang batu. L carnitine pula adalah pekerja yang menyodok arang batu ke dalam relau dan membuatkan keretapi berjalan seperti sepatutunya. 

FRUIT FIBRE 

1. Fiber membantu dalam memastikan perut mempunyai pergerakan yang biasa. Maknanya, takde hari yang kita tak buang air besar. 

2. Fiber membuat kita rasa kenyang lebih cepat dari bahan2 lain yang kita makan, memperlahankan kadar penghadaman dan membuat kita rasa kenyang lebih lama. 

3. Fiber menggerakkan lemak melalui sistem penghadaman lebih cepat. Jadi kurang lemak akan diserap ke dalam badan 

4. Bahan merbahaya dalam panggil yang dipanggil 'carcinogen' akan melekat pada fiber dan digerakkan melalui usus lebih cepat. Maka mengurangkan risiko kanser usus.
5. membantu memindahkan kolesterol keluar dari badan, mengurangkan risiko sakit jantung


Ada sesetengah risau kalau berat dah turun kulit akan mengelebeh dan kendur... OH TIDAK!!!

Kami dah pastikan bahan2 dalam GLAMOROUS SLYMZ boleh menurunkan berat badan anda dan juga memberikan BENTUK BADAN yang menarik kepada anda. yang mana ada spare tayar kat pinggang tu, pinggang akan jd lansing.

Bagi WANITA pula, pil ini akan bertindak bersama hormon kita utk tegangkan apa yang kendur, mantapkan apa yang jatuh. Tapi kesan ini hanya utk WANITA.

Kaum LELAKI yg amalkan pil ini jangan risau, PERUT boroi anda akan kembali "bujang" tanpa meninggalkan kulit yang kendur.

CARA PENGAMBILAN: 

SEHARI 1 ATAU 2 BIJI. SEBELUM SARAPAN ATAU SEBELUM MAKAN TENGAHARI

TAMBAHAN: 

BANYAKKAN MINUM AIR MASAK, SENAMAN DAN DIET SIHAT.

TIDAK SESUAI :
UNTUK IBU MENGANDUNG, MENYUSU BAYI, DALAM PANTANG, KANAK-KANAK.

SESUAI : 

LELAKI DAN PEREMPUAN
TESTIMONI






JIKA BERMINAT

GLAMOROUS SLYMZ
Kuantiti : 30 CAPSULES (Kegunaan sebulan) 
HARGA : RM90 SM RM95 SS

SILA HUBUNGI

Whatsapp : 018-3621432

Wednesday, March 18, 2015

PRODUCT REVIEW :Set Bersalin Tanamera

Assallammualaikum,


Tanamera merupakan set lengkap penjagaan selepas bersalin yang telah direka untuk membantu ibu-ibu baru menghadapi tekanan sebelum dan selepas bersalin.
Membantu melegakan dan menenangkan minda, yang meningkatkan pemulihan. Unsur-unsur setiap produk adalah 100% dan diformulasi daripada bahan-bahan berasaskan tumbuhan.

Kenapa pilih Tanamera?
- 100% bahan asli
- Bebas bahan2 berbahaya
- Mudah dan selamat digunakan oleh ibu-ibu moden
- Penjagaan rapi untuk ibu sebelum & selepas bersalin
- Certified Halal by JAKIM
- Breastfeeding friendly
- Menggabungkan amalan tradisi Melayu, China & Ayurvedic

Satu set merangkumi :
- Bengkung
- Firming Herbal Paste
- Calming Herbal Paste (pilis)
- Boreh body scrub
- Herbal bath
- Feminine Wash
- Herbal Massage Oil
- Cold Pressed VCO
- Herbal Tea
- Brown Soap

Mengapa set ini menjadi pilihan ramai ibu-ibu mengandung :



MINYAK KELAPA DARA/ VIRGIN COCONUT OIL (VCO) boleh digunakan untuk sapuan pada badan untuk rawatan stretch mark seawal 3 bulan. VCO juga boleh digunakan untuk melakukan urutan perineum. Dengan rutin urutan yang disyorkan, InsyaAllah, akan dapat membantu melancarkan proses bersalin nanti. Minyak ini juga boleh diminum sebelum dan selepas bersalin. Selain membantu melancarkan proses bersalin nanti, pengambilan secara teratur dapat membantu menambahkan susu ibu;



SABUN HERBA/ BROWN SOAP di gunakan sebagai scrub badan untuk menghilangkan sel-sel kulit mati di badan, serta membaiki kesihatan kulit badan secara menyeluruh;


MINYAK URUT HERBA/ HERBAL MASSAGE OIL digunakan untuk urutan sebelum dan selepas bersalin untuk menghilangkan lenguh-lenguh pada badan;

Selepas bersalin, produk-produk berikut boleh digunakan:-




MANDIAN HERBA/ HERBAL BATH diperkaya dengan herba bermanfaat yang membantu menyegarkan dan mengembalikan tenaga kepada ibu-ibu, serta melegakan otot badan;


BOREH SCRUB digunakan sebagai lulur badan untuk mengembalikan seri dan kesegaran pada kulit dan otot-otot badan;


TAPEL/ FIRMING HERBAL BLEND PASTE di sapukan pada bahagian perut dan digunakan bersama Bengkung Tanamera untuk menguatkan dan menegangkan kembali otot-otot diperut;



PILIS/ CALMING HERBAL BLEND PASTE di sapukan pada bahagian dahi untuk membantu ibu-ibu menghilangkan keletihan akibat stress atau kurang tidur;



FEMININE HERBAL WASH digunakan untuk menyembuhkan luka jahitan selepas bersalin dan membersihkan kawasan faraj;



TEH HERBA/ HERBAL TEA diminum antara lain, untuk membantu ibu-ibu selepas bersalin melancarkan peredaran darah dan menggalakkan pengeluaran susu ibu;


BENGKUNG/ABDOMINAL WRAP untuk mengecutkan rahim dan mengembalikan bentuk badan ramping.

Set ini juga telah disahkan selamat oleh KEMENTRIAN KESIHATAN MALAYSIA, oleh itu ibu-ibu tidak perlu merasa was-was untuk menggunakannya.


Sekian Terima Kasih

Tuesday, March 17, 2015

Nasi JJ Kak Wok TTDI Jaya


Assallammualaikum


Entry kali ini berkenaan food review yumyumyum..siapa pernah pergi makan nasi di Kak Wok TTDI Jaya? pasti ramai yang telah merasai kesedapan nasi di Kak Wok TTDI inikan?



Shaila selau pergi makan tengahri di sini bersama rakan-rakan office. Selalu kalau plan hendak makan sini, kitaorang akan set up time untuk keluar awal. Kenapa perlu keluar awal dari office? jawapanya untuk mengelak beratur panjang seperti diatas.


Disini hanya menyediakan 3 jenis lauk sahaja. Lauk-lauk itu adalah seperti ayam gulai, ayam goreng dan sambal belacan.


Konsep kedai Nasi JJ Kak Wok TTDI Jaya ini adalah makanan disediakan dalam bungkusan. Jadi Pelanggan boleh makan di situ ataupun bungkus memandangkan tempat duduk disitu adalah terhad.


Keenakkan rasa Nasi JJ Kak Wok boleh tahan. Nasi dia pula  memang lembut di tambah bersama lauk
ayam goreng kecil-kecil ni memang terbaik !! . Selain itu, kuah gulai ayam dan sambal belacan yang kaw2 habis memang buat kita rasa panas dan terangkat terutama di makan semasa panas-panas.


Ape motif ambil gambar separuh ini? haaaa..ini dinamakan seni...hihihi..actually orang tengah ramai time ini, malu pulak hendak ambil gambar selfie...separuh pun jadilah...kah..kah..kah..


Lokasi Kedai Kak Wok TTDI Jaya

No 50, Jalan Opera J U2/J, Shah Alam, Malaysia

Sekian Terima Kasih

Monday, March 16, 2015

PRODUCT REVIEW : Set Bersalin Anugerah

Assallammualaikum,



Saat kelahiran si comel adalah detik yang menggembirakan buat ibu-ibu semua. Namun begitu, aspek kesihatan diri luaran dan dalaman selepas bersalin adalah kritikal dan perlu dijaga.

Herba-herba tradisional yang diwariskan daripada nenek moyang adalah kaedah terbaik semasa berpantang. Ibu mendapat penjagaan rapi untuk mengembalikan tubuh badan kepada sedia kala.

Set Bersalin Normal Anugerah adalah keperluan lengkap untuk ibu bersalin. Dengan gabungan herba-herba tradisional dan perubatan Islam, ia membantu anda:

- mendapatkan kembali tubuh badan anda yang ideal
- memulihkan kesihatan luaran dan dalaman
- menstabilkan sistem peranakan wanita selepas bersalin
- mengurangkan kesakitan ketika bersalin
- mendapat perlindungan dari Allah S.W.T hasil dari keberkatan ayat-ayat suci al-Quran yang telah dibacakan ke dalam produk.

Cadangan ayat-ayat al-Quran dan doa-doa untuk kesihatan, penjagaan diri dan apa-apa hajat yang diingini:

- Surah Al-Fatihah
- Surah Al-Baqarah
- Surah Al-Buruj
- Surah Al-‘A’raf
- Surah At-Tawbah
- Surah Yunus
- Surah An-Nahl
- Surah Al-‘Isra’
- Surah Ash-Shu’ara
- Surah Fussilat
- Surah Al-‘Ankabut
- Asma Husna

Set Bersalin Normal Anugerah mengandungi:

1) Botol Minyak Telon Anugerah 50 ml 

- menghangatkan tubuh bayi, melembab dan melembutkan kulit bayi.
- menghindari bayi daripada mengalami kesejukan yang boleh menyebabkan kembung perut, angin pasang dan sawan angin.
- melindungi bayi dari gigitan nyamuk dan serangga.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya bayi mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada minyak kayu putih, serai, pudina, lengkuas dan limau purut.

 2) Botol Minyak Pilis Anugerah 30 ml

- membantu ibu menghilangkan sakit kepala, kabur mata dan angin.
- melegakan sakit otot, melancarkan pengaliran darah dan memberikan kesan panas.
- didatangkan dalam bentuk minyak supaya mudah meresap ke dalam badan dengan aroma yang nyaman dan menenangkan.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada minyak kayu putih, serai, cengkih, halia bara, lengkuas, minyak buah pala dan minyak avokado.

3)  Botol Minuman Kesihatan Ubat Bijian Anugerah 250 ml

- membantu mengecutkan rahim, membuang angin dan toksin serta menghilangkan bisa-bisa di dalam badan.
- merangsang pengeluaran susu ibu yang lebih banyak.
- meningkatkan tenaga dalaman dan melancarkan kembali kitaran haid.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada temulawak, lada pintal, herba kayu serapat dan tahi angin.

4) Losyen Sejuta Khasiat Anugerah 150 ml

- membantu mengatasi masalah keputihan dan kitaran haid yang tak menentu.
- membantu mendapatkan semula bentuk badan yang diidamkan dan menghilangkan garis-garis hitam (stretch mark) pada kulit.
- tekstur losyen yang lembut, halus dan tidak melekit memudahkan penyerapan ke dalam kulit untuk mempercepat proses pemulihan.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada minyak kayu putih, limau purut, serai wangi, daun bidara dan minyak avokado.

5) Botol Minyak Sejuta Rahsia Anugerah 200 ml

- mengeluarkan bisa-bisa dan angin di dalam badan.
- membantu mengurangkan sakit sendi, bengkak, senggugut, sakit pinggang dan 'ular-ular'.
- meningkatkan semula tenaga setelah bersalin.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada lengkuas, minyak avokado, halai bara dan serai.

6) Uncang Mandian Sauna Herba Anugerah

- mengeluarkan bisa-bisa dan angin di dalam badan.
- membantu mengurangkan sakit sendi dan otot yang tegang semasa bersalin.
- melancarkan pengaliran darah, menghilangkan masalah keputihan dan menghaluskan tekstur kulit.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada temulawak, daun lempoyang, mengkudu dan tahi angin.

7) Botol Rahsia Kebersihan Wanita Anugerah 100 ml

- mengelakkan jangkitan kuman pada luka dan faraj.
- digunakan untuk membersihkan faraj dari darah nifas selepas bersalin
- membantu merawat masalah keputihan, menghilangkan bau dan gatal-gatal.
- menolong mengetat dan merapatkan otot-otot sekitar faraj yang kembang selepas bersalin.
- dihasilkan daripada ekstrak sireh, ekstrak pinang, manjakani dan herba serapat.

Set Bersalin Medium Anugerah


Set Bersalin Medium Anugerah mengandungi:

1) botol Minuman Kesihatan Ubat Bijian Anugerah 250 ml

- membantu mengecutkan rahim, membuang angin dan toksin serta menghilangkan bisa-bisa di dalam badan.
- merangsang pengeluaran susu ibu yang lebih banyak.
- meningkatkan tenaga dalaman dan melancarkan kembali kitaran haid.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada temulawak, lada pintal, herba kayu serapat dan tahi angin.

2)botol Minyak Telon Anugerah 50 ml

- menghangatkan tubuh bayi, melembab dan melembutkan kulit bayi.
- menghindari bayi daripada mengalami kesejukan yang boleh menyebabkan kembung perut, angin pasang dan sawan angin.
- melindungi bayi dari gigitan nyamuk dan serangga.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya bayi mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada minyak kayu putih, serai, pudina, lengkuas dan limau purut.

3)botol Minyak Pilis Anugerah 30 ml

- membantu ibu menghilangkan sakit kepala, kabur mata dan angin.
- melegakan sakit otot, melancarkan pengaliran darah dan memberikan kesan panas.
- didatangkan dalam bentuk minyak supaya mudah meresap ke dalam badan dengan aroma yang nyaman dan menenangkan.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada minyak kayu putih, serai, cengkih, halia bara, lengkuas, minyak buah pala dan minyak avokado.

4)Losyen Sejuta Khasiat Anugerah 150 ml

- membantu mengatasi masalah keputihan dan kitaran haid yang tak menentu.
- membantu mendapatkan semula bentuk badan yang diidamkan dan menghilangkan garis-garis hitam (stretch mark) pada kulit.
- tekstur losyen yang lembut, halus dan tidak melekit memudahkan penyerapan ke dalam kulit untuk mempercepat proses pemulihan.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada minyak kayu putih, limau purut, serai wangi, daun bidara dan minyak avokado.

5) botol Minyak Sejuta Rahsia Anugerah 200 ml 

- mengeluarkan bisa-bisa dan angin di dalam badan.
- membantu mengurangkan sakit sendi, bengkak, senggugut, sakit pinggang dan 'ular-ular'.
- meningkatkan semula tenaga setelah bersalin.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada lengkuas, minyak avokado, halai bara dan serai.

6) botol Rahsia Kebersihan Wanita Anugerah 100 ml

- mengelakkan jangkitan kuman pada luka dan faraj.
- digunakan untuk membersihkan faraj dari darah nifas selepas bersalin.
- membantu merawat masalah keputihan, menghilangkan bau dan gatal-gatal.
- menolong mengetat dan merapatkan otot-otot sekitar faraj yang kembang selepas bersalin.
- dihasilkan daripada ekstrak sireh, ekstrak pinang, manjakani dan herba serapat.

7) botol Minyak Selusuh Anugerah 30 ml

- membantu memudahkan ibu bersalin di samping meringankan kesakitan ketika saat-saat bersalin.
- memberikan tenaga segera ketika hendak bersalin.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T dan mendapat ketenangan.
- dihasilkan daripada minyak kelapa dara.

8) uncang Mandian Sauna Herba Anugerah

- mengeluarkan bisa-bisa dan angin di dalam badan.
- membantu mengurangkan sakit sendi dan otot yang tegang semasa bersalin.
- melancarkan pengaliran darah, menghilangkan masalah keputihan dan menghaluskan tekstur kulit.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada temulawak, daun lempoyang, mengkudu dan tahi angin.

9) unit Tungku Herba Batu Lava Anugerah untuk ibu

- membantu melancarkan peredaran darah, melegakan otot dan membuang angin dari dalam badan.
- mencantikkan kulit dan menghilangkan gatal-gatal, kudis, sakit sendi dan ruam.
- menggunakan batu lava gunung berapi yang berupaya untuk menyimpan dan menyebarkan haba dengan baik dan bertahan lama berbanding batu biasa.

10)  unit bengkung

- diperbuat daripada kain belacu yang tahan lasak, tidak luntur warna dan memberikan sokongan 360 darjah pada tubuh ibu selepas bersalin.
- merapatkan kembali tulang pinggul dan pinggung wanita yang baru bersalin.
- mengempiskan perut dan menaikkan bahagian dada.
- menegangkan kulit yang menggeleber dan menguatkan otot-otot badan selepas bersalin.
- menghalang peranakan daripada 'turun'

Sekian Terima Kasih

Contoh Bajet Perkahwinan Untuk Pengantin Lelaki

Assallammualaikum


Entry yang lalu shaila ada buat Bajet Perkahwinan untuk pengantin perempuan.Boleh rujuk SINI untuk melihat contoh bajet untuk pengantin perempuan. Jadi hari ini shaila ingin bentangkan pula bajet perkahwinan untuk pengantin lelaki pula.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu (atau tidak) dalam sesebuah majlis perkahwinan Melayu. Sila cetak dan masukkan jumlah yang mampu dikeluarkan untuk setiap perkara berikut. Kira jumlah perbelanjaan dan semak panduan perbelanjaan perkahwinan yang diberikan di bawah.

Pra-Perkahwinan

Kursus perkahwinan RM
Wang hantaran RM
Mas kahwin RM
Upah jurunikah RM
Kad jemputan RM
Setem RM
Cincin tunang RM
Cincin kahwin RM
Barang kemas RM
Perjalanan pergi dan balik untuk rombongan RM
Tempat penginapan untuk rombongan RM

Contoh Barang Hantaran

Sirih junjung RM
Purse RM
Sunglasses RM
Telekung/sejadah RM
Coklat RM
Minyak Wangi RM
Kasut RM

Juruandam

Pelamin RM
Bunga pahar RM
Bunga telur/cenderahati tetamu RM
Baju songket RM
Hiasan bilik tidur RM
Pintu gerbang RM
Hiasan hantaran RM

Official Photographer/Videographer

Videografi yang siap disunting RM
Jurugambar RM

Kanopi

Kanopi RM
Kerusi dan meja RM
Alas meja RM
Kipas siling RM
Lampu RM
Upah pekerja RM

Hotel/Taman

Sewa hotel atau taman RM
Kerusi dan meja RM
Menu RM
Penyambut tetamu RM
Pengiring RM

Makan Beradap

Set meja pengantin RM
Kerusi dan Meja RM
Alas meja RM
Skirting RM
Scallop RM
Kerusi banquet RM
Bunga bouquet RM
Lauk pengantin RM
Penanggah RM

Katering

Nasi dan lauk pilihan RM
Buah-buahan RM
Air (kordial) RM

Hiburan

Kompang RM
Silat pengantin RM
Cak lempong RM
Kumpulan marhaban/berzanji RM

Sistem PA

Satu set sistem PA RM
DJ / MC RM

Bulan Madu

Percutian RM

Jumlah perbelanjaan RM

Sila semak panduan perbelanjaan anda di bawah: 

a) Perbelanjaan dari RM 10,000 – 15,500

Jumlah sebanyak ini adalah perbelanjaan yang agak mewah bagi pengantin lelaki. Walau bagaimanapun jumlah ini hanya sesuai untuk majlis perkahwinan di rumah, bukannya di hotel mahupun taman. Pun begitu, anda masih boleh menjadikan perkahwinan anda ini yang paling indah buat anda dan pasangan anda.

b) Perbelanjaan sebanyak RM 15,501 – 25,500

Jumlah yang dikeluarkan adalah mewah untuk majlis perkahwinan di rumah. Jumlah ini masih tidak berpadanan jika dilakukan di hotel atau taman. Ini kerana jumlah tersebut masih belum mencukupi atau anda terpaksa membuat pinjaman daripada kaum keluarga, sanak saudara atau rakan-rakan. Walau bagaimanapun, anda boleh menceriakan hati pasangan anda dengan hanya membuat majlis di rumah kerana pelbagai perkara yang boleh didapati daripada jumlah bajet sebanyak ini. Tentu sahaja apa yang anda idamkan atau impikan untuk majlis tersebut akan dapat anda dipenuhi.

c) Perbelanjaan sebanyak RM 25,501 – 35,500

Jumlah yang akan dikeluarkan ini adalah jumlah maksimum untuk majlis di rumah. Tentu sahaja anda mampu menyediakan apa jua yang anda inginkan untuk majlis perkahwinan anda ini. Apapun, jumlah ini masih boleh dikurangkan agar berpatutan dan beli perkara yang anda perlukan sahaja. Itu lebih jimatkan? Erm… jika diikutkan jumlah ini masih belum benar-benar cukup untuk melangsungkan perkahwinan di hotel. Pun begitu, jumlah ini membolehkan anda menyewa sebuah dewan sederhana di sesebuah hotel dengan jemputan yang terhad. Itupun jika anda berkeinginan untuk melangsungkannya di hotel.

 Semoga entry ini dapat membantu para bakal pengantin diluar sana..sekian terima kasih.


Sunday, March 15, 2015

Majlis Perkahwinan Adik Tersayang

Assallammualikum

Majlis Pernikahan (13/3/2015)


Hai semua pembaca, entry shaila kali ini adalah berkenaan Majlis Perkahwinan adik kesayangan shaila iaitu Siti Sarah dan Mohd Anuar,ehhhh...bukan Siti Sarah Raisuddin yer...ha...ha..ha...Diorang ini, bercinta memang sudah lama sejak dari zaman sekolah lagi. Bergaduh itu, tak payah cakap lar siap beberapa kali putus kemudian bersambung balik. Orang kata inilah dinamakan "jodoh" akhirnya ke jinjang pelamin juga mereka ini. 


Sarah dan Nuar ini, bertunang tahun lepas dan di ijab kabulakan pada 13/3/2015 selepas asar.Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar walaupun serba sederhana.Pada hari pernikahan, tema untuk pernikahan adik adalah adik mengenakan warna rona putih dan pink. Adik ini, memang tidak suka make up, sekali kena make up..nahhh!!! terus naik seri. Actually temanya sama dengan tema semasa shaila nikah tahun lepas...haishhhh...sibuk sahaja hendak ikut...huhuhu

Majlis Persandingan Belah Perempuan (14/3/2015)


Pada keesokkan harinya pula adalah majlis persandingan belah perempuan. Tema untuk majlis ini adalah green mint dan juga pink. Masa mula-mula pergi butik pengantin, adik memang berkenan sungguh dengan baju ini, banyak juga lar dia cuba baju yang ada disitu tetapi tidak berkenan, baju ini juga menarik perhatian dia. Bagi shaila baju ini memang cantik pun, shaila pun berkenan...nasiblah dah kahwin..hihihi


Actually adik shaila ini bukanlah peminat tegar pink!!! tapi tidak tahu lar tiba-tiba warna untuk pernikahan dan persandingan dia ada warna pink..haishhhhh..pelik tapi benar...hahahah


Shaila dan adik beradik pula mengenakan tema maroon dan coklat koko. Baju kami beli di zawara. Gambar duduk sahaja pun yang ada sebab kami tidak sempat hendak posing sakan memandangkan masing-masing sibuk di luar. Gambar ini pun di ambil semasa semua baru lepas siap untuk sambut tetamu.

Majlis Persandingan Belah Lelaki (15/3/2015)


Kemudian pada hari ahad pula adalah majlis persandingan belah lelaki. Lokasi majlis belah lelaki adalah di Bandar Tun Razak Cheras.Tema untuk belah lelaki adalah peach dan biru cair. Untuk baju, adik guna bajunya sendiri. Cuma make up dan aksesori sahaja adik sewa dari mak andam.


Cuba lihat gambar diatas..ada persamaan tak? hahaha...semasa majlis belah shaila, tema shaila juga peach dengan biru cair. hai la adik, memang adik kesayangan betul sehati dan sejiwa katanya, cita rase juga sama nasib suami tidak sama...hahaha


Inilah adik beradik shaila,semuanya 4 orang. Semasa majlis bertandang, atas permintaan adik, kami adik beradik mengenakan baju berwarna bertema purple.Gambar diatas adalah gambar kami adik beradik lepak di Taman Cheras sementara menunggu kompang sampai. Gambar semasa di pihak lelaki tidak dapat di rakamkan kerana pengantin tengah sibuk melayan tetamu yang datang.Okay sampai disini sahaja entry shaila. kepada adik kesayangan shaila Siti Sarah,Selamat menempuh hidup baru, semoga jadi keluarga yang saqinah, mawaddah, warrohmah, mendapatkan keturunan yang sholeh serta sholeha, diberikan rejeki yang berkah dan melimpah, serta selalu didalam lindungan serta kasih sayang Allah swt

Sekian Terima Kasih

INFO TERKINI