Friday, February 27, 2015

Fesyen wanita pertengahan 30an

Assallammualaikum

The Hottest Clothing Trends for 30’s

Hai..hai..hai..entry shaila kali ini adalah berkenaan fesyen pula.Rasanya sudah lama shaila tidak update blog pasal fesyen. Hurmmm..hendak cerita pasal fesyen apa yer?? Memandangkan umur kita ini semakin meningkat, jadi shaila hendak cerita pasal fesyen yang sesuai di gayakan apabila umur telah mencecah ke angka 30 an.


Rata-rata wanita yang telah mencecah usia 30 dan ke atas bimbang untuk bergaya dan menganggap bahawa fesyen hanyalah sesuai bagi mereka yang masih muda. Tanggapan itu adalah salah sama sekali! Tidak salah untuk berfesyen asalkan anda tahu untuk menggayakan sesuatu pakaian yang bersesuaian dengan umur anda. So what’s the hottest women clothing trends untuk mereka yang berumur 30 dan ke atas?



Contoh artis Malaysia yang berumur sekitar 30an adalah Dato Siti Nurhaliza. Walaupun usia beliau sudah mencecah masuk 30 an tetapi beliau pandai mengayakan fesyen pakaian yang menampakkan beliau kelihatan muda dan stylist.


Bagi shaila, beliau berani mengenakan pakaian yang digayakan oleh remaja atau wanita yang berusia 20-an. Pakaian yang beliau gayakan juga menampakkan beliau kelihatan matang dan lebih stand out. Tak perlu padanan berlebihan untuk tampil stylish di usia 30-an, cukup sekadar tambahkan beberapa item fashion, seperti yang berikut.


Pastinya sesuatu yang trendy dan tetap sopan. Seluar pendek atau skirt pendek memang sudah tidak sesuai untuk digayakan. Jadi, cuba gayakan jumpsuit yang sopan ini!


Anda gemar memakai dress? Kini terdapat pelbagai rekaan dress labuh yang sopan dan juga sesuai untuk digayakan oleh wanita bertudung.


How about kaftan? Kaftan merupakan diantara jenis pakaian yang paling selesa dipakai.


Selain baju kurung, anda juga boleh memilih jubah moden sebagai alternatif untuk bergaya ke tempat kerja.


Dan jika anda ingin kelihatan sedikit kasual, sarungkan sehelai blouse dan padankan bersama jeans atau palazzo pants yang selesa.

SIAPA kata wanita yang makin meningkat usia tidak boleh tampil bergaya dengan rona ceria?

Selaras dengan bertambahnya usia, wanita perlu belajar untuk menyesuaikan diri dalam memilih pakaian yang sesuai dengan perubahan umur dan juga tubuhnya. Berpakaian sesuai dengan usia bermakna anda harus mengelakkan bersusah payah untuk membuat anda kelihatan muda. Tapi, berpakaian sesuai dengan imej diri dan usia anda.

Okay sampai disini sahaja entry shaila kali ini, semoga entry ini dapat membantu anda di luar sana dalam mengayakan fesyen yang bersesuaian.


Sekian Terima Kasih

Monday, February 23, 2015

Kuih Keria Mak Buyong

Assallammualaikum


Hai semua...apa khabar? di harap dalam keadaan sihat sahaja..okay entry shaila kali ini ada tentang kuih keria..wahhhh...yumyumyum...kisahnya shaila teringin nak makan kuih keria then mama shaila sibuk buat tempahan kuih karipap jadi terpaksalah mak buyong ni buat sendiri. Cerita tentang kiuh keria ini, sebenarnya buat dia tidaklah susah mana cuma hendak menguli dan buat bentuk donut tu makan masa sikit.Lenguh juga lar pinggang shaila dok buat bentuk donut nie..hahaha


Setelah siap digoreng dah disira dengan gula...inilah hasilnya..kuih keria mak buyong diberi nama. Nasib lembut..kalau tak patah gigi mama dan abah makan...hahaha...okay sampai sini sahaja entry shaila..jumpa lagi...daaaaaa...

Sekian Terima Kasih

Sunday, February 22, 2015

Segmen 12 Jam Bloglist #13 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Februari 2015, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #13 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 28 Februari 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Sekian Terima Kasih

Projek Baiki Katil Baby

Assallammualaikum


Hai semua...apa khabar? di harap dalam keadaan sihat selalu. Okay kali ini shaila hendak cerita tentang projek shaila dengan suami membaiki katil baby. Katil baby ini, pemberian kakak saudara shaila memandangkan dia tidak lagi guna katil baby ini. Tetapi papan untuk katil baby ini dah patah kerana di latam oleh anak-anaknya. Dari situ bermulalah projek shaila dan juga suami membaiki kayu yang patah itu tetapi malangnya tidak dapat dibaiki. Kebetulan bapa mertua shaila ada papan simpan papan tebal jadi suami shaila gigih gergaji papan itu mengikut size asal papan katil baby.


Setelah papan siap di potong, kami ke kedai hardware untuk membeli tikar getah sebagai pelapik dan stapler gun untuk tampal tikar getah pada kayu. Setelah siap membeli bahan-bahan, kami semangat pulang ke rumah untuk memula projek itu, tetapi malangnya ubat stapler gun tidak boleh masuk pula, jadi suami shaila telah ke kedai harrdware itu kembali untuk tukar ubat stapler. Kemudian bila sampai di rumah, kami sambung projek kami kembali tetapi malangnya elok 3 kali tembak, stapler gun itu tidak kuarkan ubat dan means dia jadi stuck tidak boleh guna.hurmmmmm...maka kami projek kami terhenti di situ. Selang dua hari kemudian suami shaila pergi balik kedai itu untuk tukar stapler gun dan hasilnya...taraaaa....seperti gambar di atas..siap juga akhirnya papan katil baby....hihihi


Memandangkan katil bayi ini tiada tilam, jadi shaila lapik guna toto sahaja. Memang pada awalnya shaila hendak beli tilam untuk katil baby ini, tetapi bila pergi servey..kebanyakkan size tidak sama, mahal dan nipis. Kemudian biras shaila suggestkan lapik guna toto sahaja kemudian baru letak tilam size travel baby itu jadi tidak la terlalu nipis. Kelambu baby itu pula kawan office shaila bagi.Alhamdulillah rezeki baby.Akhirnya siap juga katil baby kami. Rase puas hati dan happy sangat.

"wahai anakku, walaupun katil baby ini secondhand tetapi sangat bernilai kerana hasil tangan abi dan semangat abi untuk membaiki katil ini untuk kamu..itulah yang menampakkan ia sangat berharga dan tanda kasih sayang kami.Wahai anak belajarlah menjadi anak yang soleh dan hidup serba serderhana tetapi bahagia kerana umi dan abi tidak dapat menjanjikan kemewahan kepada kamu tetapi berusaha lakukan terbaik untuk kamu."

Sekian Terima Kasih

Thursday, February 12, 2015

Al-fatihah buat Dato Haji Hasbullah Awang dan Tok Guru Nik Aziz

Assallammualaikum



Datuk Haji Hasbullah Awang menghembus nafas terakhirnya di Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur pada 12/2/2015 (khamis) kira-kira jam 12.20 tengah hari  


Tokguru Nik aziz "TGNA" kembali ke rahmatullah malam jumaat 23hb Rabiul-Akhir 1436h, jam 9.40 malam.

Semoga Allah tempatkan roh mereka bersama orang soleh..


InnaLillahiWaInnaIlaihiRaji'un

DaripadaNya kita datang,
KepadaNya juga kita kembali
Innnalillahi Wa Innalillahi Rojiun
...Al-Fatihah...

Sekian Terima Kasih

Wednesday, February 11, 2015

SENARAI BARANGAN KEPERLUAN BAYI DAN IBU KE HOSPITAL BERSALIN

Assallammualaikum

Entry shaila kali ini adalah berkenaan barang-barang keperluan penting yang dibawa ke hospital semasa tiba saat  untuk melahirkan anak.


Antara barang-barang yang telah shaila beli untuk bayi bakal lahirkan (^_^)

 Dari hasil pencarian shaila di google, barang-barang ini perlu di sediakan sebulan sebelum tarikh kita bersalin ini kerana tarikh untuk kita bersalin itu bukanlah tepat ada yang bayi keluar sebelum tarikh bersalin dan ada baby yang keluar selepas tarikh kita di jangka bersalin. Jadi benda-benda yang tidak dijangka ini harus kita titik berat agar tidak kalang kabut bila tiba masanya. Okay dibawah adalah beberapa senarai barang-barang yang perlu ada untuk ibu dan juga bayi yang akan bakal lahir kelak.

KEPERLUAN UNTUK IBU 

1. Kad Rawatan Bulanan 
2. Pakaian Di hospital 
3. Nursing Bra 
4. Nursing Pad 
5. Maternity Panty 
6. Sanitary Pad 
7. Baju Panas 
8. Stokin 
9. Kain Batik 
10. Sabun 
11. Berus Gigi 
12. Tuala Mandi 
13. Sikat 
14. Selipar 
15. Peralatan Makan Minum 
16. Pakaian Pulang 


KEPERLUAN UNTUK ANAK

1. Diapers New Born
2. Tuala Bayi 
3. Tuala Mandi 
4. Wet Tissue 
5. Tisu 
6. Baju Bayi 
7. Selimut 
8. Sarung Tangan 
9. Stokin

Sekian Terima Kasih

Tuesday, February 10, 2015

Breast Pump menjadi pilihan hatiku

Assallammualaikum

Hai semua apa khabar? di harap dalam keadaan sihat selalu.Okay entry shaila kali ini adalah untuk berkenaan breast pump yang telah shaila miliki. Jika entry sebelum ini  LIHAT SINI shaila ada buat survey antara breast pump menjadi pilihan, jadi hari ini shaila ingin mencerita breast pump menjadi pilihan hati shaila adalah:

Madela Swing Single Electric


Kenapa shaila memilih breast pump ini? sebenarnya breast pump ini boleh di kategori sebagai second hand juga kerana shaila beli dari rakan kerja suami shaila. Waktu shaila di awal pregnant lagi dia telah menawarkan breast pump kerana dia pakai tidak pakai lagi, tetapi di sebabkan masih peringkat awal pregnant jadi shaila holdkan dahulu. Baru-baru ini shaila telah bertanya kembali pada beliau sama ada breast pump ini masih ada lagi atau tidak mungkin rezeki shaila breast pump itu masih ada lagi.


Ini antara barang kelengkapan yang terkandung dalam packaging itu. Shaila telah try dahulu sebelum bayar, semuanya berfungsi dalam keadaan baik dan barang juga masih nampak baru.


Dengan harga RM550, shaila memiliki semua di atas...hoyehhhhhh... Harga asal untuk madela swing single electric dipasaran adalah RM799 tidak termasuk bag dan  botol storage susu. selain itu, Shaila tertarik hati dengan beberapa ciri yang terdapat pada madele swing single electric ini adalah :

- Memerah susu secara senyap
- Susu dapat dipam lebih dalam masa yang singkat
- Pelbagai peringkat vakum dan tetapan dapat diselaraskan
- Mudah dipasang, digunakan dan dibersihkan

Okay, sampai sini sahaja entry shaila berkenaan breast pump kali ini,jumpa lagi di entry akan datang...bye.. (^_^)

Sekian Terima Kasih

INFO TERKINI