• HOME
  • CONTACT ME
  • FOOD
  • TRAVEL
  • PRODUCT
  • LIFESTYLE
  • MY STORY
  • DISCLAIMER

Sunday, November 30, 2014

Pengalaman First Check up dan Buka Buku Pink di Klinik Kesihatan

Assallammualaikum

 Hai semua...apa khabar? di harap dalam keadaan sihat selalu. Okay entry shaila kali ini adalah berkenaan pengalaman shaila buka buku pink dan first check up di Klinik Kesihatan Paya Jaras.


Bila shaila tahu shaila hamil melalui Urine Pregnant Test  (UPT), shaila telah membuat first check up di Hospital Sungai Buloh.Kemudian, doktor telah mengesahkan shaila memang mengandung, pada masa itu kandungan shaila masuk 5 minggu. Selepas selesai check up, doktor mencadangkan shaila untuk membuka buku pink di Klinik Kesihatan berdekatan kawasan tempat tinggal. Memandang shaila duduk di Paya Jaras, jadi Klinik Kesihatan Paya Jaras adalah tempat shaila buka buku pink. Klinik kesihatan Paya Jaras ada 2 sesi, sesi pertama iaitu hari selasa untuk yang duduk di kawasan paya jaras manakala sesi kedua hari khamis yang duduk di kawasan bandar baru sungai buloh. jadi sesi shaila adalah pada hari selasa.

Pada hari selasa itu, shaila sampai di Klinik Kesihatan pada pukul 7.50 am, alangkah terkejutnya shaila tengok ramai yang telah beratur menunggu giliran dan no giliran shaila adalah no 55..hohoho..Sementara menunggu giliran, nurse di situ mengarah pada untuk yang baru membuka buku pink untuk mengambil UPT. Keadaan di dalam Klinik Kesihatan  sangat crowded sehingga suami tidak di benarkan duduk di dalam untuk memberi ruang pada ibu mengandung duduk. 

Selepas mengambil ujian UPT agak lebih 1 jam jugalah baru nama shaila dipanggil untuk mengisi buku pink. Selesai mengisi buku pink. Shaila terpaksa menunggu next ujian pula iaitu ujian darah. Yang kurang shaila gemar di situ adalah sistem giliran check up kerana mereka panggil ada yang mengikut giliran dan ada yang mengikut berapa sesi. Macam shaila first buka buku pink, jadi kena ikuti beberapa sesi jadi bayangkan orang nombor 88 telah di panggil dahulu manakala shaila nombor 55 masih menunggu giliran panggil.waaa...time itu rase nak balik..hendak menangis...semua ada dengan sakit pinggangnya sebab lama menunggu.Lebih kurang pukul 12 lebih ,baru nama shaila di panggil untuk mengambil ujian darah pula. Semasa nurse itu mengambil darah, dia ada menerangkan bahawa, mereka dahulukan pesakit kencing manis dan sesi check up yang sikit untuk mengelak tempat jadi crowded..tapi sakit pada yang datng banyak sesi lar sebab terpaksa tunggu lama untuk memberi peluang pada yang sesi sikit. Selepas ambil darah, setengah jam kemudian nama shaila di panggil untuk check up dengan nurse di situ...doktor bila perlu sahaja baru jumpa..kalau tidak hanya berjumpa dengan nurse sahaja. Selesai check kesihatan dan kandungan, nurse memberi next date check up dan mensarankan agar membuat scanning dahulu di klinik biasa untuk dibawa semasa next check up iaitu bulan depan kerana klinik Kesihatan ini tidak di sediakan peralatan untuk scanning baby. Selesai sahaja check up, keluar Klinik Kesihatan dengan perasaan fuhhhh..legaaaaaa...sambil shaila berfikir...haishhhhh macamana lar yer ibu-ibu yang buat check up di sini menghadapi situasi ini...shaila sendiri pun rasa tertekan tetapi demi baby....ku pasrah tempuhi..hohoho...okay sampai sini sahaja entry shaila...jumpa lagi di next entry...

Sekian  Terima Kasih

Baca Selengkapnya >>>

Sunday, November 23, 2014

Maha 2014

Assallammualaikum


Hai...apa khabar semua? okay hari ini shaila hendak cerita tentang maha 2014. Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA 2014) yang akan diadakan pada 20 hingga 30 November.
“Penganjuran MAHA sebelum ini banyak memberi tumpuan kepada aspek pertanian dan perniagaan semata-mata dan untuk tahun ini, kita akan menampilkan beberapa fokus baru.

“Ia termasuklah memperkenalkan Agro Muda dan Agri Gaya Hidup yang menyuntik kelainan penganjuran tahun ini,” katanya selepas prapelancaran MAHA 2014 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS).


Jeruk pak ali antara produk yang ada di sana. Jeruk Madu Pak Ali yang memang terkenal dengan rasanya yang Enak, Halal dan Bersih dari segi pembuatannya.Jeruk Madu Pak Ali merupakan produk jeruk Islam yang dipasarkan secara menyeluruh keseluruh Malaysia.


Antara buahan yang di pamerkan disitu. 


Antara hiasan landscape yang Menarik perhatian untuk bergambar disini..huhuhu


Shaila dengan family mertua


Okay landscape ini paling shaila berkenan nampak tenang sahaja.


Pemandangan dari atas bukit booth buahan-buahan yang terdapat di sini.


Okayy...bunga orkid di belakang ini sangat cantik...ummmmm...harga dia boleh tahan jugak lar memandangankan tengah bulan nie, mampu tengok sajalah..hahaha


Selepas balik dari MAHA, shaila singgah di PICC Putrajaya untuk tengok Upin Ipin,tetapi orang sangatlah ramai membuat tempat crowded sangat. Upin and Ipin dapat tengok jambul jer..huh!!!

Okay sampai sini sahaja entry shaila..jumpa lagi di entry akan datang..

Sekian Terima Kasih.
Baca Selengkapnya >>>

Tuesday, November 11, 2014

Throwback ~ Majlis Akad Nikah

Assallammualaikum


Hai semua apa khabar? di harap dalam keadaan sihat selalu. Okay kali ini entry shaila berkisar tentang majlis pernikahan shaila pada 31/5/2014..wahhhh dah lama majlis ini berlalu..sekarang baru dapat update pasal entry ini..hihihi


Shaila nikah selapas asar, yang hadir pada hari pernikahan shaila kebanyakkan ahli keluarga shaila dan juga keluarga sebelah lelaki. Shaila di make up oleh butik pengantin yang shaila ambil pakej dengannya.




Inilah pelamin shaila semasa majlis pernikahan shaila. Pelamin shaila kakak ipar shaila yang sponser..Alhamdulillah...



Baju shaila pula adalah sebenarnya shaila beli semasa shaila hendak bertunang, tapi family request tukar warna purple..jadi shaila simpanlah baju ini untuk nikah..hihihi

Sekitar Gambar Majlis Akad Nikah Berlangsung




Katering ~ family gotong royong sahaja...hihihi


Dengan sekali lafaz...


Alhamdulillah...saya menjadi isteri kepada En Suami...


Majlis batal air sembahyang


Shaila bersama family shaila


shaila bersama family sebelah suami shaila


Haaa...inilah kawan baik shaila since di UITM Perak sehinggalah sekarang..hihihi


Selepas Majlis akad Nika..jom jumpe saudara mara..


Shaila dengan Baby Feya yang muka banyak masam...hahaha

Okay sampai disini sahaja entry shaila...jumpa lagi di entry akan datang...daaa...

Sekian Terima Kasih
Baca Selengkapnya >>>

Saturday, November 8, 2014

I am Pregnant!!!

Assallammualaikum


Alhamdulillah rezeki dari Allah..setelah 10 hari tidak datang period, shaila telah membuat ujian kehamilan..alhamdulillah keputusannya positif. Perasaan shaila masa itu hanya Allah sahaja yang tahu...rasa hendak meloncat2 pun ada juga...hihihi..Apabila shaila menyedari shaila hamil, suami sarankan untuk berhenti mengambil jus delima gulsan ini untuk sementara waktu hinggalah shaila melahirkan baby kelak.
P/S: Rezeki anak itu adalah dari Allah, produk-produk ini hanyalah sampingan...Allah menentukan segalanya. Selain itu shaila tidak menjual produk-produk ini yer, hanya berkongsi pengalaman shaila sahaja.


Tara....apakah didalam ini? Haaa...inilah cara shaila surprise my husband. pagi jumaat itu, shaila kejut dia untuk pergi office, kemudian shaila bagi kotak ini pada dia.Apakah dalam kotak ini? haaa mesti korang dah dapat tekakan..hihihi


Taraaaaa...inilah barang terkandung didalamnya..hihihi..muka dia time itu agak blurrr..hahaha...tapi shaila terangkan baru dia teruja....okay sampai sini sahaja..jumpa lagi di next entry..

Sekian Terima Kasih
Baca Selengkapnya >>>

Thursday, November 6, 2014

Perancangan Selepas ke Alam Perkahwinan - Jus Delima Gulsan

Assallammualaikum

Hai semua..okay entry hari ini sambungan dari entry semalam click SINI untuk melihat entry semalam.Entry semalam shaila ada mention pasal produk shaila makan sebelum berkahwin, Okay hari ini shaila hendak cerita pula produk shaila pakai selepas berkahwin. Produk ini lebih kepada pasangan yang ingin mempunyai cahaya mata. Berkesan atau tidak itu..tungguuuuu hasilnya yer..tapi kita mesti ingat yer rezeki itu datang dari Allah, kita hanya berusaha dan bertawakal, Allah menetukan segalanya.


Inilah produk yang shaila maksudkan iaitu Jus Delima Gulsan. Produk ini kakak saudara shaila yang syorkan. Katanya sesuai untuk orang yang mahu menimang cahaya mata. Selain untuk menimang cahaya mata, produk  ini juga terkandung banyak khasiat yang tersembunyi didalam produk ini. Antara khasiatnya adalah :

KECANTIKAN
1.Menghalang dan merawat jerawat
2. Menyembuhkan kerosakan kulit
3. Menjadikan kulit gebu dan licin
4. Menyingkirkan lemak berlebihan dan juga boleh melangsingkan badan...InsyaAllah...
5. Menegangkan payudara, membentuk perut dan punggung yang lebih kemas

KESIHATAN
1.Meningkatkan daya tahan tubuh untuk melawan serangan penyakit
2.Melancarkan peredaran darah
3.Mengeluarkan angin dan asid dalam badan anda (boleh mencegah penyakit gastrik dan juga kanser usus)
4.Melancarkan proses penghadaman makanan, melancarkan kerja-kerja mengepam darah untuk keperluan sel-sel badan kita
5.Membakar kalori dengan cepat, meningkatkan tenaga dan juga dapat memulihkan keletihan
6.Membuang asid urik di dalam sendi untuk meredakan penyakit Gout
7.Mengelakkan rasa mual (ketika hamil), melega masalah pening kepala
8. Dikenali sebagai "Viagra Semulajadi" iaitu dapat meningkatkan tenaga seksual
9. Memelihara kadar keseimbangan hormon semasa haid (untuk mengelakkan senggugut)
10. Merapatkan rahim dan juga menyuburkan rahim
11. Menurunkan paras glukosa dalam darah, membantu pesakit kencing manis
12. Menghapuskan kahak dan meredakan batuk
13. Mencegah berlakunya serangan angin ahmar bagi golongan warga tua...dapat juga mengurangkan risiko penyakit jantung
14. Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar sekolah
15. Kandungan antioksidan (Polifenol) dan vitamin C yang tinggi mampu melindungi sel-sel tubuh kita daripada rosak dan boleh meredakan ketegangan urat saraf
16. Khasiat pati delima juga mampu merawat cirit-birit, mengurangkan panas di dalam badan dan juga demam, membunuh cacing di dalam usus, memutihkan kulit, mengurangkan tekanan darah tinggi, melancarkan fungsi buah pinggang, menambah darah. mengekalkan kesihatan dan juga fungsi mata.

Shaila makan produk ini selama sebulan dan hasilnya adalah: NEXT ENTRY

Sekian Terima Kasih
Baca Selengkapnya >>>

Wednesday, November 5, 2014

Perancangan Sebelum ke Alam Perkahwinan - Jamu Ratu Dara

Assallamualaikum

Hai..semua apa khabar?okay hari ini shaila hendak cerita produk yang shaila guna sebelum menjejak ke alam perkahwinan..huhuhu..untuk bakal b2b boleh lar mencuba.Okay produk yang shaila maksudkan adalah:

Jamu Ratu Dara


Shaila mengambil produk ini 3 bulan sebelum berkahwin.Jamu ratu dara ini banyak kebaikkanya antaranya adalah : 
  • Sangat berkesan untuk merapatkan, mengetatkan serta menghangatkan lagi bahagian keintiman wanita. 
  • Mengembalikan tenaga batin luaran & dalaman wanita.
  • Merawat keputihan dengan berkesan.
  • Melancarkan haid dan mengatasi sengugut.
  • Membantu mengatasi sakit pinggang & membuang angin dalam badan.
  • Memulihkan tenaga dan peredaran darah.
  • Mengecut & menguatkan rahim selepas bersalin.
  • Meningkatkan kesuburan wanita.
  • Membantu mendapatkan zuriat.
  • Melawaskan pembuangan air besar dan kecil.
  • Membantu menurunkan berat badan.
  • Mencegah barah payudara dan rahim.
  • Seri awet muda dan boleh mencantikkan kulit.
Pengalaman shaila makan produk ini, badan rasa ringan dan tidak cepat letih. Selain itu period shaila jadi sangat teratur tiap-tiap bulan.Masaalah keputihan shaila juga berkurangan. Selain itu ia juga melawaskan pembuangan air besar dan juga kecil.Shaila makan jamu ini sampai sebulan selepas kahwin, kemudian shaila berhenti makan kerana shaila rancang hendak mempunyai anak. Kemudian untuk merancang kehamilan shaila mencuba produk ini : 

Shaila akan cerita pada NEXT ENTRY

Sekian Terima Kasih


Baca Selengkapnya >>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...