Wanita Dan Air Mata | Shazillah Sani | Malaysia Lifestyle Blogger Shazillah Sani | Malaysia Lifestyle Blogger: Wanita Dan Air Mata

Wanita Dan Air Mata

Assallammualaikum
Allah menciptakan wanita dengan berbagai keutamaan dan kelebihan.

Diciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, disaat yang sama. Bahu itu cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

Wanita memiliki kekuatan untuk dapat melahirkan dan mengeluarkan rahimnya. Walau seringkali pula, ia menerima cerca dari anaknya.

Wanita memiliki keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah, saat semua orang sudah putus asa.

Wanita memiliki kesabaran untuk merawat keluarganya, walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah.

Wanita memiliki perasaan peka dan kasih sayang, untuk mencintai semua anaknya dalam kondisi apapun dan dalam situasi apapun. Walau tak jarang anak-anaknya itu melukai perasaan, melukai hatinya. Perasaan ini pula yang memberi kehangatan pada bayi-bayi yang terkantuk menahan lelap. Sentuhan yang memberikan kenyamanan saat didekap dengan lembut olehnya.

Wanita memiliki kekuatan untuk membimbing suaminya, melalui masa-masa sulit, dan menjadi pelindung baginya. Sebab, tulang rusuklah yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.

Wanita memiliki kebijaksanaan, dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyadarkan bahwa suami yang baik adalah suami yang tak pernah melukai istrinya. Walau seringkali pula, kebijaksanaan itu akan menguji setiap suami agar tetap berdiri, saling melengkapi, dan menyayangi.

Wanita memiliki air mata agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus Allah berika kepada wanita, agar dapat digunakan kapanpun ia inginkan.

Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya air mata ini, adalah air mata kehidupan.

Sekian terima kasih

5 comments:

 1. indahnya seorang wanita..jangan di pertikaikan kelemahan wanita...

  ReplyDelete
 2. Sebenarnya wanita lebih gagah dari lelaki..
  cuma pada mata kasarnya org kata lelaki lebih gagah dari wanita..
  Wanita mempunyai satu kekuatan yg luar biasa yang tidak ada mana2 lelaki pun boleh ada.. contohnya wanita boleh melahirkan zuriat lelaki.. tengok!! betapa gagahnya wanita.

  Syukur kudikurniakan sebagai wanita.. wanita hebat!!

  ReplyDelete
 3. mohon share. nnti saya kredit kat awak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. okay...alysha...awak boleh email shaila..kalau hendak...kerana blog shaila guna disable right click.

   Delete
 4. sekuat-kuat orang lelaki, kuat lagi seorang wanita.. ;)

  ReplyDelete

INFO TERKINI