Diy Bunga Hantaran dan Bunga Telur | Shazillah Sani | Malaysia Lifestyle Blogger Shazillah Sani | Malaysia Lifestyle Blogger: Diy Bunga Hantaran dan Bunga Telur

Diy Bunga Hantaran dan Bunga Telur

Assallammualaikum




OKay..hari ini shaila hendak tunjuk serba sedikit tutorial buat bunga dari crepe paper..sebelum ini, comel tak hantaran di atas? hihihi

Bahan-bahan Untuk Bunga

1.Crepe Paper
2. Guntung
3.Dawai Bunga
4.Fetal Bunga (kalau hendak letak)



Bahan-bahan Untuk Bunga Telur

1.Crepe Paper (RM 0.80- RM1.00)
2. Gunting (FREE)
3.Dawai Bunga (RM1.00)
4.Fetal Bunga (kalau hendak letak) (RM1.00)
5.Lidi Kayu (FREE)
6.Pembalut Bunga (RM1.00)
7.Reben (RM2.50- RM 3.00)
8.Kain Kasa (Untuk Balut Telur) (RM 5.00 SEMETER)

Cara-Caranya

1.Crepe Paper kena potong  memanjang macam contoh diatas

2. Kalau hendak lebih menarik,combine 2 color dan shaila guna color block tau...huhuhu..

3.Kemudian lipat memendek macam bentuk kipas dan potong bulat di hujungnya


4. Proses terakhir adalah tarik bunga yang telah di ikat itu keatas satu persatu...done!!


Antara Yang Shaila Buat..^^

P/S: Buat benda ini memang kena banyak sabar dan hati-hati...tapi yang pasti korang akan rase puas hati kerana hasil tangan korang sendiri..^^

Selamat Mencuba..Daa..

Sekain Terima Kasih

28 comments:

  1. Nampak macam mudah saja.. Sungguh nampak cantik..Pandai shaila buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. namapk mudah..tp sebenarnya agak rumit juga..^^

      Delete
  2. ooo kertas tu org panggil crepe paper yerk.. hahaahah, akak baru tau...

    ReplyDelete
  3. lawa la bunga tu shaila buat..
    kita buat tak menjadi pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa...yeke...alhamdulillah...shaila buat okay sahaja..^^

      Delete
  4. cantik... kaler pon sangat2 sesuai... pandai shaila buat yer. kreatif ^_^

    ReplyDelete
  5. Salam singgah, wah kreatifnya! jimat duit macam ni. JOM JOIN! http://studioous.blogspot.com/2013/08/merdekaraya-blogwalking-by-studioous.html

    ReplyDelete
  6. ringkas je rupenya cara pembuatannya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak ringkas tp sebenarnya complicated..^^

      Delete
  7. simple..tapi menarik. pepel plak tu...nice!

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum. serius cantik gila! masa kawin dulu, sheila buat sendiri gak deko2 ni. tapi tak secantik seindah yang awak share ni. heeee

    ReplyDelete
  9. serius cantik bunga tu kak! ^^ haritu iha ada tlg buatkan utk akak iha, suruh dia gabungkan warna jgk.. tp mcm tak berapa menjadi.. maybe sbb warna yang tak sesuai kot.. btw, iha baru tahu kak Shaila bertunang.. tahniah! :D

    ReplyDelete
  10. kreatifnya shaila...thanks sahring tutorial ni...nanti boleh cuba

    ReplyDelete
  11. as salam. bah. cantumkn 2 differ crepe paper tu mcm mn eh? blh xplain lbh dtail x? tQ :)

    ReplyDelete

INFO TERKINI