Tips Agar Make Up Tahan Lama..^^

Assallamualaikum


Hai semua..disini saya hendak share dengan korang tips supaya make up tahan lama..Actually saya menghadapi masaalah dimana make up saya tidak tahan.Kalau pagi saya make up..tengok pukul 10.00 wajah sudah berbelak dan bedak jadi tidak rata terutama bila muka sudah start mengeluarkan minyak.Saya jenis malas hendak touch up...hehehe...kalau touch up pun after solat..itu pun kalau rajin..tapi selalu tidak touch up pun...kikiki...saya ada buat research pasal masaalah ini dan hasil research saya..saya terjumpa tips ini..just sharing maybe berguna..^^

Bersihkan Wajah

Sebelum kamu mula make-up, pastikan wajah kamu dicuci dengan betul. Pilih pembersih wajah yang sesuai dengan jenis kulit kamu. Misalnya kamu mempunyai kulit berminyak, cubalah pembersih yang bebas minyak dengan kandungan asam salisilat. Demikian pula jika kamu mempunyai kulit kering atau sensitif, carilah pembersihan dengan busa yang lembut.

Gunakan Pelembab

Pelembab wajah sangatlah penting. Ini tidak hanya untuk kulit luar kamu, tetapi juga memberikan nutrisi pada lapisan kulit. Jika kamu tidak menggunakan pelembab saat melaksanakan make-up, maka kulit kamu akan menjadi kering. Akibatnya make up cepat pudar.

Pakai Foundation

Foundation merupakan asas untuk make up kamu. Oleskan foundation secara merata di seluruh wajah terutama di kawasan yang mempunyai noda.

Bedak Tabur

Selepas memakai foundation, jangan lupa memakai bedak tabur pada wajah kamu. Hal ini memastikan agar wajah kamu tetap bebas minyak sepanjang hari.

Mineral Make Up

Make up yang mengandungi bahan mineral mempunyai daya tahan lebih lama dari kosmetik lain. Selain itu, make up jenis ini dapat merawat dan menghaluskan wajah.

Sekian Terima Kasih

17 comments:

  1. another thing...pakai primer...memang make up tahan lama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. primer..wahhh..menarik..nanti leh cari..hihihi

      Delete
  2. nicee.. lissa kalau pakai mekap pun x tahan lama.. muka berminyakk.. =="

    ReplyDelete
  3. Hi, just wanted to mention, I enjoyed this blog post.
    It was funny. Keep on posting!

    My blog post :: forex steam review

    ReplyDelete
  4. Nice tips . Nak follow la tips nyy ^_^ . Btw , jom join ! http://syanpunyabelog.blogspot.com/2013/05/segmen-1-by-syanpunyabelog-saya-nak.html

    ReplyDelete
  5. I every time spent my half an hour to read this weblog's content daily along with a cup of coffee.

    Have a look at my homepage organic hair care

    ReplyDelete
  6. Hello there! I just would like to offer you a huge thumbs
    up for the excellent info you've got right here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

    Here is my web page: optionsmd review (www.negareshargh.ir)

    ReplyDelete
  7. sy pon lebih prefer bedak tabur drpd bdk cmpact.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..memang bedak tabur terbaik dari compact..^^

      Delete
  8. nice sharing kak Shaila.. err iha pun jenis jaaaaarang touch up jugak, hihih..

    ReplyDelete
  9. My brother suggested I would possibly like this web site. He used to
    be totally right. This post truly made my day.
    You cann't believe just how a lot time I had spent for this information! Thank you!

    My web page - ingrown leg hair

    ReplyDelete
  10. Great blog here! Also your site a lot up very fast!
    What host are you using? Can I am getting your associate link to your host?
    I wish my website loaded up as quickly as yours lol

    Also visit my web-site amika is one of the latest hair care brands in the scenario that has introduced a complete line of hair care accessories []

    ReplyDelete
  11. Hurrah! After all I got a webpage from where I can truly get helpful
    information regarding my study and knowledge.

    Take a look at my web blog: fap turbo evolution ()

    ReplyDelete

INFO TERKINI