Grateful is Everything | Shazillah Sani | Malaysia Lifestyle Blogger Shazillah Sani | Malaysia Lifestyle Blogger: Grateful is Everything

Grateful is Everything

Assallamualaikum


Pada beberapa minggu yang lepas,saya pergi ke kenduri abg saudara saya,sedang saya sibuk-sibuk makan,tiba-tiba ada satu family datang dengan membawa dua orang anak yang kurang upaya.Disitu terdetik rasa simpati dan kesedaran dalam diri.Anak dia seorang lelaki dan seorang perempuan.Yang lelaki itu dalam lingkungan 20 an dan yang perempuan dalan 2 hingga ke 3 tahun.Kurang upaya yang saya maksudkan adalah dia mempunyai sepasang kaki dan tangan yang pendek sangat.Jalan pun mengesut-ngesut..memang pilu time itu..Terdetik didalam hati saya.macamana kehidupan dia..macamana dia jalani hari-hari dalam kehidupanya.

Selama ini kita sering tertanya-tanya..kenapa saya tidak cantik macam dia..yer saya hendak cantik dan bergaya macam dia juga..padahal Allah lahirkan kita cukup sempurna sifat tapi masih tidak bersyukur dan sering memandang rendah pada diri..muka saya gelap dan buruk,rase hendak serika sahaja…hish gemuknya badan saya.Tapi cuba kita renungkan kembali cuba bayangkan kalau kita dilahirkan tidak sempurna sifat..apa akan berlaku..At least seburuk-buruk kita.. apa ke…tapi kita lahir cukup sempurna right? jadi bersyukurlah..tiada manusia yang dilahirkan dalam dunia ini sempurna..setiap manusia ada kelebihan yang tidak ada pada orang lain..

“Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah pedih” (Surah Ibrahim:7)

Tafsiran ringkas: Setiap detik kita menggunakan nikmat kurniaan Allah, amat sedikit yang menyedarinya, apa lagi untuk mengsyukuri akan kurniaan itu. Kurniaan Allah tidak terhitung., “Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, nescaya kamu tak dapat menentukan jumlahnya.”(Surah An-Nahl:18)

PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI JUGA..^^

SEKIAN TERIMA KASIH

6 comments:

 1. sukur kita dlahirkan dlm kesempurnaan.tp sayang ramai yg xmanfaatkan ksempurnaan trsebut :)

  ReplyDelete
 2. kadang kita apla..dan leka seketika..

  ReplyDelete
 3. bersyukurlah dengan apa yang dianugerahkan buat kita...sebab sebenarnya ada orang lain di luar sana yang lebih susah dari kita...

  dear, kalau sudi, dijemput join sini...

  http://furrasbubblynotes.blogspot.com/2013/04/bubbly-associates-giveaway_6.html

  ReplyDelete
 4. Lumrah bila kita rasa x sempurna. Padahal kita dah ckup sempurna :) nice sharing

  ReplyDelete