Thursday, February 21, 2013

Peristiwa Kematian di Gunung Tahan

Assallamualaikum..^^


Haaiiiii..semua..hari ini entry saya special  sikit,entry ini adalah perkongsian dari rakan sekerja saya,Ms.Azza tentang kejadian yang berlaku pada manager suaminya..sama-samalah kita menghayati kisah ini agar ia menjadi pedoman kepada kita semua.

Sama2 doakan Arwah Haji Amir KZ (Manager suami azza) arwah seorg yang hebat diwaktu hidupnya. Azza dpt dr blog.

Assalamualaikum semua,

Saya ingin berkongsi perbualanku dengan Dr. Zakiran, pegawai perubatan ku yang sama2 oncall hari ni (Sabtu - 16/2/2013).

Kematian tidak mengenal usia. Dua tiga hari ni kita semua dikejutkan dengan kematian seorang pemuda ketika ekspedisi mendaki Gunung Tahan. Aku dimaklumkan bahawa kejadian berlaku pada 13 Februari iaitu pada hari Rabu yang lepas. Kumpulan tersebut dikatakan telah hampir tiba puncak Gunung Tahan apabila kejadian berlaku.


Arwah adalah seorang pemuda yang berusia 35 tahun. Beliau amat aktif bersukan dan amat gemar melakukan aktiviti lasak. Beliau sudah bekeluarga dan aku difahamkan beliau mempunyai 3 orang anak yang masih kecil. Ketika mendaki pada hari tersebut, arwah tiba-tiba sahaja mengadu sukar bernafas kepada rakannya. Secara tiba-tiba, arwah telah collapse dan terus meninggal dunia.

Manusia memang mudah membuat kesimpulan. Mulut mudah sahaja berbicara. Ketika jenazah arwah lewat tiba, ada suara2 sumbang yang mula mengata. Aku dimaklumkan bahawa usaha membawa jenazah pulang mengalami kelewatan disebabkan keadaan cuaca yang tidak menentu serta keadaan mukabumi di situ. Jenazah Allahyarham akhirnya berjaya di bawa ke Hospital Lipis oleh Helikopter Bomba hari ini (sabtu) untuk proses bedahsiasat.

Aku bertemu Dr. Zakiran kira-kira jam 2 petang di dewan bedah Hospital Lipis. Beliau ingin membantu aku melakukan 2 pembedahan kecemasan. Beliau ada bersama ketika proses bedahsiasat dilakukan ke atas arwah.

"Macamana Zek?" Aku bertanya ringkas.

"Ada clot di LCA la bos. Nampak macam kes MI ni." Beliau menjelaskan kepadaku. Aku hanya mengangguk. Terdapat darah beku di salah satu salur darah yang membekalkan darah ke jantung arwah (LCA-Left Coronary Artery). Ini menyebabkan kekurangan bekalan oksigen dan kematian tisu jantung (MI-Myocardial Infarction).

Aku difahamkan arwah merupakan seorang perokok. Merokok merupakan salah satu penyebab utama sakit jantung di dunia. Namun masih ramai yang merokok.

"Macamana keadaan arwah Zek?" Aku ingin sekali mengetahui. Aku difahamkan oleh sepupu ku, yang kenal rapat dengan arwah, bahawa arwah adalah seorang yang amat baik ketika hayatnya.


"Bos, muka dia tersenyum bos. Mukanya jernih dan tenang. Dia senyum bos. Kulit dia masih segar. Tak macam orang yang dah meninggal 3 hari. Biasanya kalau dah 3 hari meninggal ni, kulit dah mottled. Kulit arwah masih segar". Bersungguh-sungguh benar Dr. Zakiran menerangkan kepadaku.

"SubhanaLlah, masyaAllah". Aku kagum. Hebatnya arwah.

Arwah meninggal pada usia yang begitu muda. Meninggal dengan mudah dan Allah perlihatkan kepada kita semua di atas dunia lagi betapa jernih dan tenang wajahnya serta kesegaran jenazahnya. Husnul-khaatimah InsyaAllah. Allah Maha Besar dan Berkuasa melakukan apa sahaja.

Mari kita baiki diri kita. Jangan lah kita mudah mengata dan membuat kesimpulan yang tidak baik apabila berhadapan dengan sesuatu perkara.

Aku ingin sekali berkongsi kisah ini agar ia menjadi inspirasi kepada kita semua

Sekian Terima Kasih

MINI GIVEAWAY

Assallamualaikum


Sila klik BANNER untuk join
  Haiiiiii..semua..jom join minie giveaway,banyak hadiah menarik yanag bakal anda miliki...cewahhh mcm promote iklan pulak..hihihi..jom same-same kite pakat meriahkan mini giveaway ini.Kalau nak join,sila tekan banner diatas yer..

Sekian..Terima Kasih...

Wednesday, February 20, 2013

SEGMEN FATIN FARHANAH MENCARI BLOGLIST MARCH

Assallamualaikum

takan BANNER untuk join

hai semua..jom pakat ramai-ramai..meriahkan segment yang dibuat oleh fatin farhanah ini..sambil itu boleh kita saling kunjung mengunjungi..^^

Sekian..terima kasih..^^

Tuesday, February 19, 2013

Pemenang Giveaway  Secret of Shaila..♥♥

Assallamualaikum



Pemenang Giveaway   

Top referrel -
( Tudung bawal) 

Paling kreatif - 

Blog bertuah - 
( Scarf rambut) 

Keychain-
P/S: Kepada pemenang diatas sila emailkan nama dan juga alamat kepada shazillahsani@gmail.com

Random 

 (cursor) 

 (review)
 http://violetungupurple89.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html

selesai sudah GA saya,kepada peserta-peserta,terima kasih tidak terhingga dari blog secret of shaila dan juga nursyazlia kerana sudi join dan beri sokongan kepada kami..sepanjang GA ini berlangsung kami minta maaf jika ada tersalah kata dan mahu pun perbuatan...^^

Sekian..Terima Kasih

Wednesday, February 13, 2013

Moustache Accessories

Assallamualaikum


Hai semua...seperti yang kita tahu, aksesori misai sekarang sangat famous.ramai remaja dah start menggunakan aksesori misai.The-DramaQueen-Shop adalah antara web yang menjual Moustache Accessories.Di bawah adalah beberapa gambar Moustache Accessories.





Sekian..terima kasih..♥♥

Monday, February 11, 2013

Giveaway By Secret of Shaila

Assallamualaikum..



hai semua...pemberitahuan..kerana masaalah yang tidak dapat dielakkan,Giveaway by secretofshaila akan ditamatkan pada 15/2/2013..kepada peserta ambil bahagian,sila check nama atau link anda..kerana kami akan buat blogwalking dalam masa terdekat atau selepas tamat segment..kepada yang hendak join,penyertaan masih dibuka...silakan..jgn malu-malu..^^


Sekian..bubye..^^

Thursday, February 7, 2013

Warna blok..^^

Assallamualaikum..^^
Hai..sekarang seperti yang kita tahu,color blok memang sangat famous sekarang.. Apakah maksud Color Block? Color Blocking merupakan kombinasi berlainan warna di mana setiap warna tersebut akan menyokong antara satu dengan yang lain.Tetapi harus di ingatkan,untuk match and matching kena pandai dan tepat kalau tidak ia akan nampak tidak cantik atau pelik.Jadi pemilihan color itu amat penting..Semasa buat research tentang color bclok,saya terjumpa beberapa gambar yang menarik perhatian saya...^^

Biru cair + biru pekat

Merah + Biru cair

Orange + Pink 

Pink + Biru

Example For Muslimah

Orange + Pink

Merah + Hijau

Orange + Hijau

Hijau + Maroon

Sekian..bubye..^^

Jeragat atau Pigmentasi pada wajah

Jeragat ialah tompok-tompok hitam yang disebabkan melanin yang terkumpul dan menjadi warna coklat muda atau coklat tua. Kadang kala ia hitam yang terkumpul di muka biasanya berkelompok, baik di pipi mahupun di dahi atau dagu. Jeragat boleh dipudarkan atau dikurangkan, tetapi tidak boleh dipulihkan sama sekali.
Jeragat boleh dibahagikan kepada tiga jenis iaitu seborrhoeic keratoses, melasme dan skin tag. Seborrhoeic keratoses ialah timbul seperti biji hitam atau tahi lalat hidup pada kulit. Melasme pula tompok hitam atau kelabu leper di bawah lapisan kulit. Skin Tag  ialah daging lebih berwarna coklat atau kelabu yang kebiasaannya ada pada ketiak dan teher. Jeragat tidak berbahaya namun menyebabkan kulit muka individu kusam dan kotor. Mungkin anda tidak ada jeragat, tetapi mencegah lebih baik sebelum ditimpa masalah ini.

Punca terjadinya jeragat adalah:
1. Ia disebabkan oleh pancaran UV matahari yang menjadikan kelebihan pigmen.
2. Hormon yang tidak seimbang disebabkan mengandung atau menopaus.
3. Gelisah dan tidak cukup tidur.
4. Menggunakan makeup yang tidak berkualiti dan bermutu rendah.
5. Disebabkan oleh masalah pada limpa.
Rawatan Moden
a. Lindungi kulit anda daripada matahari dengan menggunakan “skin care” dan barangan makeup yang mengandungi “sunscreen” iaitu bahan pelindung matahari. Tidur dengan cukup dan jauhi daripada kegelisahan.
b. Pastikan barangan makeup yang anda pakai bermutu tinggi. Urutan pada muka anda boleh merangsang peredaran darah.


Saturday, February 2, 2013

Senarai peserta GA by secret of shaila


  1. http://mainkawinkawin.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  2. http://ikaaohikaa.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  3. http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  4. http://blueyarns.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  5. http://iloveyoumamat.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  6. http://justforcontest.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  7. http://madihahdaisy.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  8. http://umikasum.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  9. http://aqoustica.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  10. http://sherlyanna-angiela.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  11. http://sayatakpandaiberblog.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  12. http://kakijoin.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  13. http://www.cikfie.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  14. http://everybloghavetheirownstory.blogspot.com/2013/02/current-chapter-giveaway-by-secret-of.html
  15. http://violetungupurple89.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  16. http://kanvasdakwat.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  17. http://ihazaliza.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  18. http://dakwahmahabbah.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  19. http://sibodohjangankacau.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  20. http://numiraira99.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  21. http://nabila-aziz.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  22. http://diarionlinenurul.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  23. http://hazirahnasir.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.htm
  24. http://areisuaproduction.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  25. http://setiasmile.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  26. http://cikannesweetyncool.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  27. http://admire19.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  28. http://aidalor.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  29. http://myrahthesamurai.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  30. http://aku-dan-giveaway.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  31. http://lina-republic.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  32. http://hidayahsamiin.blogspot.com/2013/02/giveaway-br-secret-of-shaila.html
  33. http://mimifaziana.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  34. http://musyirahariys.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila_13.html
  35. http://mayaismile.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  36. http://iweaiyraa.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  37. http://thechocolateoreo.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html
  38. http://qasehsaifudin.blogspot.com/2013/02/giveaway-by-secret-of-shaila.html

Giveaway by Secret of Shaila

Assallamualaikum^^


Salam semua..hari ini saya nak buat GA sikit.Ini merupakan GA pertama saya.Saya harap korang semua sudi join dan bagi sokongan untuk GA saya ini yer..Selain dapat meningkatkan trafik blog anda dan maybe follower juge,hadiah juga disediakan tetapi tidak gempak mana pun..Terbuka kepada lelaki dan perempuan...selain itu bumiputera..^^

syarat-syarat

1.Letak banner diatas.
4.Buat entry bertajuk "Giveaway by Secret of Shaila".
5.Jangan lupa singgah blog peserta yang join segment ini dan lagi bagus kalau follow sekali..^^
6.Nyatakan seorang favourite blogger anda.
Contoh: favorite blogger saya adalah


 Fatin Liyana

7.
Sila tinggalkan link anda di komen.Saya akan update senarai peserta dari semasa ke semasa.

8.senarai Perserta..^^

Hadiah ^^


Sponser

3 cursor dan 5 blog blogger akan direview oleh



GA ini TAMAT

sekian..bubye

INFO TERKINI